Tarta z Budyniem i Truskawkami 135Kolejny przysmak sezonu <3 tarta budyniowa z truskawkami <3 Przepis na formę : 26cm SKŁADNIKI NA CIASTO KRUCHE: 250g mąki 125g masła 50g cukru szczypta soli 1 żółtko 1 łyżka gęstego jogurtu naturalnego 1 łyżka mączki chleba świętojańskiego <KAROB> kupicie ją tutaj https://www.biosmakosz.pl/ 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia SKŁADNIKI NA WARSTWĘ BUDYNIOWĄ: 2 budynie waniliowe(...)łyżka mąki ziemniaczanej 3,5 szkl mleka 4 łyżki cukru 2-3 łyżki masła DODATKOWO: 300g świeżych truskawek glazura do owoców albo cukier puder WYKONANIE: 1. Składniki na ciasto kruche wyrabiamy na jednolitą konsystencje, zawijamy w folię spożywczą, wkładamy do lodówki na około 1 godzinę. 2. Gdy ciasto troszkę stwardnieje rozwałkowujemy na formę, standardowo, ewentualnie możemy u góry zapleść
Dziś Ja gotuje
Ciasto z galaretką i mascarpone 228koniec dodajemy po jednym żółtku cały czas mieszając. Następnie albo zmniejszamy obroty miksera albo delikatnie mieszamy łyżką z suchymi składnikami (dodając je w dwóch – trzech partiach). Ciasto wykładamy na blachę o wymiarach 30 x 25 cm – wyłożoną papierem do pieczenia. Biszkopt pieczemy w nagrzanym piekarniku do temperatury 170 stopni góra – dół ok. 25 minut ( do suchego(...)studzimy. Truskawki płukamy i suszymy, większe kroimy na pół Mascarpone miksujemy z cukrem pudrem. Krem wykładamy na ostudzony biszkopt. Następnie truskawki. Wszystko zalewamy lekko tężejącą galaretką. Wkładamy do lodówki. Ciasto jest gotowe po kilku godzinach aż galaretka całkiem zastygnie :). Artykuł Ciasto z galaretką i mascarpone pochodzi z serwisu I LOVE LIFE
I LOVE LIFE
Szybkie ciasto jogurtowe z truskawkami i kruszonką 176Dzień dobry :-) Jak Wam mija długi weekend? My odpoczywamy w domu, nigdzie się nie wybieraliśmy, bo stwierdziliśmy, że wszędzie będą tłumy. Jeśli myślicie o szybkim i pysznym cieście do kawusi, to polecam jogurtowe z kruszonką. Miesza się je widelcem, przygotowanie zajmuje około 15 minut plus pieczenie. Ciasto super, sprawdzi się też do innych owoców. Polecam i udanego weekendu(...)życzę :-) Blaszka: 23x33 cm Składniki na kruszonkę: 50 g ziemnego masła 50 g cukru pudru 100 g mąki Składniki ciasto: 3 jajka 400 g jogurtu (gęstego_ u mnie grecki 3/4 szklanki cukru 3/4 szklanki oleju 3 szklanki mąki pszennej u mnie typ 450 2 łyżeczki proszku do pieczenia truskawki 1. Składniki na kruszonkę dajemy do miski, rozcieramy placami mąkę
kruche babeczki
Ciasto owocowa fantazja 201Owocowa fantazja to przepyszne i lekko orzeźwiające ciasto na puszystym biszkopcie. Połączenie soczystych owoców i galaretki nadaje mu lekkości. Wyśmienite ciasto na każdą porę roku. Znika z talerza bardzo szybko :). (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki na biszkopt: 6 jajek 1 i 1/4 szklanki cukru 6 łyżek oleju 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia Pozostałe składniki(...)cały czas miksując dodajemy po jednym żółtku, następnie cały czas miksując wlewamy olej. Dodajemy mąkę wraz z proszkiem do pieczenia i miksujemy krótko tylko do połączenia się składników. Gotowe ciasto przelewamy do blachy o wymiarach 36×24 cm wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni (góra-dół), pieczemy ok 30 min do suchego patyczka. Upieczone
Blog kulinarny S9.PL
Tarta z ajvarem, salami, pomidorami i mozzarellą 218zamkniętą pokrywą). Wszystkim bardzo smakowało. W smaku przypomina pizzę, więc dzieciaczki również chętnie jadły. Ja wykorzystałam Ajvar pikantny, ale można zastąpić go Ajvarem łagodnym. SKŁADNIKI 1 duże opakowanie ciasta francuskiego 6 łyżek ostrego Ajvaru 12 plastrów salami 2 duże pomidory lub 4 małe 1 kulka mozzarelli świeżo mielony pieprz, oregano WYKONANIE Piekarnik rozgrzać do temperatury 200 ° C. Blaszkę z wyposażenia(...)piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto francuskie rozwinąć. Z obu stron wzdłuż krótszych boków odciąć po dwa paski ciasta i ułożyć je wzdłuż wszystkich brzegów zlepiając palcami (jak pierogi). Ciasto przełożyć na blaszkę, posmarować ajvarem, ułożyć na nim plastry salami i pomidory pokrojone na cienkie plasterki. Wierzch posypać rozdrobnioną mozzarellą, świeżo mielonym pieprzem i oregano. Boki ciasta posmarować wodą, włożyć
Passions hobbies life
Ciasto czekoladowo-orzechowe z nutellą 192Wszyscy chyba lubią czekoladę, orzeszki i nutellę-połączyłam to wszystko w moim najnowszym cieście-wyszła petarda:) Nie pogardzą nim dorośli, a już na pewno dzieci:) Delikatne i wilgotne ciasto czekoladowo-orzechowe z pysznym maślanym kremem a do tego nutella i prażone orzechy laskowe. Muszę przyznać, że czasem "radosna twórczość" z tego co akurat jest w domu, to strzał w dziesiątkę(...)orzechami i kakao. Do masy z białek stopniowo dodawać po łyżce mąki z kakao i delikatnie mieszać już tylko szpatułką, aby piana nie opadła. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia, ciasto wylać na papier. Piec w 180 st. C przez 25 min. Biszkopt ostudzić, aż będzie całkowicie zimny. Krem: 2 szklanki mleka zagotować. Pozostałe mleko zmiksować z żółtkami i jajkiem
Krylowa Kuchnia
Sernik Snickers 730Sernik Snickers to przepyszne ciasto bez pieczenia. Proste w przygotowaniu, efektowne. Istny raj dla sernikowych łasuchów :). Ciasto znika bardzo szybko! (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 1250 gram twarogu półtłustego (u mnie 5 kostek twarogu po 250 gram) 100 gram mąki ziemniaczanej 2 jajka 200 gram cukru 150 gram masła lub margaryny 200 gram czekolady mlecznej lub deserowej 150 gram masła orzechowego(...)mieszając trzymamy na gazie jeszcze chwilę. Gorącą masę rozprowadzamy po masie czekoladowej i odstawiamy do wystudzenia, na suchej patelni przez chwilę prażymy orzeszki i odstawiamy do wystygnięcia, na wierzchu ciasta rozprowadzamy masę kajmakową, posypujemy przestygniętymi orzeszkami, u kuchence mikrofalowej wraz ze śmietaną rozpuszczamy pozostałą czekoladę następnie przy pomocy łyżki rozprowadzamy polewę po cieście, gotowe ciasto wstawiamy na całą
Blog kulinarny S9.PL
MUS ANANASOWY 170ananasowy do tortu i ciasta. Mus z ananasa to słodki, delikatny w smaku krem z ananasem i ubitą śmietanką. Zamiast zwykłej śmietanki możemy dać ubitą śmietankę kokosową, dzięki temu otrzymamy mus o smaku pina colada :). Polecam również frużelinę z ananasa. Mus ananasowy zrobiłam w torcie Biedronka i torcie o smaku Pina Colada. W uwagach podałam instrukcje jak zrobić
Słodki Pomysł
Kefirowe ciasto z morelami i kukurydzianą kruszonką 162Domowe, szybkie i łatwe w przygotowaniu puszyste ciasto na bazie kefiru, z dodatkiem dojrzewających w słońcu soczystych moreli, posypane chrupiącą kruszonką to świetna propozycja letniego deseru z sezonowymi owocami. Składniki: Ciasto: 500g kefiru 4 jajka 130g masła extra 200g cukru 380g mąki pszennej 100g mąki kukurydzianej 5ml aromatu waniliowego 3 łyżeczki proszku do pieczenia Kruszonka kukurydziana: 75g mąki kukurydzianej(...)Wykonanie: 1. Morele umyć, przekroić na połówki, usunąć pestki i posypać brązowym cukrem. 2. Kruszonka kukurydziana: Masło, mąkę kukurydzianą i cukier wymieszać, rozcierać palcami aż powstaną okruchy kruszonki. 3. Ciasto: Jajka ubić z cukrem na puszystą masę, dodać kefir, rozpuszczone masło, mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia, aromat waniliowy i całość dokładnie wymieszać. Ciasto wylać do formy o wymiarach
Szalona Kuchnia Eweliny
Rabarbarowa delicja 144cały czas ubijając. Mąkę tortową i ziemniaczaną mieszam i dodaję do masy, mieszam delikatnie łopatką. Blaszkę (25×30 cm) wykładam papierem do pieczenia lub smaruję dno masłem, wlewam ciasto. Biszkopt piekę w 170 stopniach przez 20-25 minut do suchego patyczka. Krem budyniowy: ¾ litra mleka 2 budynie waniliowe 5 łyżeczek ksylitolu 250 g masła 1 łyżka wanilii 1 łyżka(...)cytryny. Na biszkopt wykładam krem budyniowy i wstawiam pierwszą warstwę do lodówki na 20 minut. Następnie wykładam warstwę rabarbarową i na górę kładę drugi blat biszkopta, który również nasączam. Ciasto wstawiam do lodówki na godzinę. Na koniec przygotowuję polewę czekoladową. Składniki: 150 ml śmietanki 30% 100 g czekolady mlecznej 100 g czekolady ciemnej 1 łyżka miodu. Śmietankę doprowadzam do wrzenia
Słodki sentyment
WILGOTNE CIASTO Z RABARBAREM NA MĄCE KUKURYDZIANEJ 203Mega szybkie ciasto do zrobienia 😍 Dzięki dodatkowi mąki kukurydzianej ciasto na nie tylko piękny, żółty kolor ale fajną, wilgotną strukturę. Przepis podpatrzyłam na stronie Gotujmy.pl . Już na pierwszy rzut oka widziałam na zdjęciu, że ciasto jest bardzo puszyste, więc postanowiłam wypróbować przepis. Nie zawiodłam się. Tym razem zrobiłam z rabarbarem. Jego kwaskowy smak fajnie przełamał słodycz(...)ciasta. Składniki: 1 szkl mąki pszennej 1 szkl mąki kukurydzianej 1 szkl mleka 2/3 szkl cukru 2 łyżeczki cukru waniliowego 1/3 szkl oleju 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia kilka kropli aromatu cytrynowego 2 jajka dowolne owoce Wykonanie: Jajka spieniamy przy użyciu miksera. Dodajemy cukier, cukier waniliowy. Miksujemy. Kiedy cukier jest już niewyczuwalny dodajemy kolejno pozostałe składniki
Walijskie Pichcenie
Drożdżówki z serem 159serem. W pierwotnej wersji miały być oblane lukrem, jednak wyszły tak pyszne że połowa zniknęła zanim, zdążyłam go zrobić :). Polecam wszystkim miłośnikom drożdżowych wypieków. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki na ciasto: 2 i 1/2 szklanki mąki pszennej 1/4 kostki świeżych drożdży 25 gram 3/4 szklanki ciepłego mleka 1 jajko 1 żółtko ( białko zostawiamy do posmarowania drożdżówek) 4 łyżki cukru 60 gram(...)dodajemy 1 łyżkę cukru i 3 łyżki mąki, całość mieszamy z 1/3 szklanki ciepłego mleka, odstawiamy w ciepłe miejsce na ok 10 min aż rozczyn zwiększy swoją objętość, przygotowanie ciasta: rozpuszczamy masło/margarynę w rondelku i odstawiamy do lekkiego przestygnięcia, do miski przesypujemy mąkę,dodajemy cukier,wlewamy rozczyn drożdży, wbijamy jajko i żółtko, wlewamy pozostałe mleko, wyrabiamy ciasto
Blog kulinarny S9.PL
Cytrynowe ciasto... aromatyczne, wilgotne, puszyste 194Zapraszam Was dzisiaj na coś słodkiego, wilgotnego, delikatnego, ale z wyraźnym akcentem cytrynowym. Coś, co może stać się uzależnieniem. Po prostu pycha. Uważam, że jest to jedno ze smaczniejszych ciast ucieranych, które zrobiłam, jadłam.... Przekonajcie się Składniki na blaszkę (12 x 30 cm): 340 g miękkiego masła (lub margaryny) 250 g cukru (ok. 1 szklanka i ¼) 7 dużych jajek(...)wtedy, kiedy poprzednie wmieszało się do masy. Wszystko dokładnie ucierałam. Kiedy dodałam 6 i 7 jajko masa przypominała taką, jakby się zważyła. Ale to nie ma wpływu na nasze ciasto, ponieważ po dodaniu mąki wszystko ładnie się wymiesza Teraz zmniejszyłam obroty miksera i wsypałam przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Wymieszałam. Z wyparzonej cytryny najpierw starłam skórkę, a następnie wycisnęłam
Kuchnia u Krysi