ciasto ze sliwkami - 6849 przepisów (strona:60/457)

Ciasto ucierane ze śliwkami 124

śliwkami 2016-04-06 12:36:10 Ilość porcji: 6 Drzewa owocowe o tej porze roku uginają cię od różnokolorowych owoców. To ostatni moment, na wykorzystanie świeżych owoców. Ciasto ze śliwkami - kojarzy się z późnym latem, będące już jednak przedsmakiem jesieni. Cisto bardzo proste i szybkie w przygotowaniu, z mnóstwem soczystych śliwek i chrupiących migdałów. Jest wilgotne i pyszne, idealne(...)proszkiem do pieczenia. Pod koniec ucierania dodajemy mleko i mieszamy do połączenia się składników. Tortownicę o wymiarach 22 cm wykładamy papierem do pieczenia i przekładamy ciasto. Na wierzchu ciasta układamy połówki śliwek, posypujemy brązowym cukrem i płatkami migdałów. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180'C i pieczemy przez 45 minut. by Małgorzata Hert Wędrówki po kuchni http://www.wedrowkipokuchni.com.pl

Wędrówki po kuchni
Ciasto DROŻDŻOWE ZE ŚLIWKAMI (mrożonymi) i kokosową kruszonką 271

mąki orkiszowej, jednak możesz ją zamienić na pszenną. Zapraszam //   Składniki – ciasto: 3, 5 szklanki mąki (u mnie orkiszowej, możesz też użyć innej) 40 g drożdży 200 ml ciepłego mleka 3/4 szklanki cukru (150g) 3/4 szklanki oleju 4 jajka szczypta soli ok. 1kg świeżych lub mrożonych śliwek (możesz też użyć innych owoców, na przykład truskawek) Składniki – kruszonka

Via Gusto
Drożdżowy placek śliwkowy z blachy 191

Ciasto drożdżowe ze śliwkami to absolutny must have jesieni. Zapraszam zatem na rodzinny placek ze śliwkami, bo upieczony(...)dużej blaszce. Placek banalnie prosty i super smaczny, bo bardzo śliwkowy. Właśnie śliwki i tylko śliwki odgrywają w nim pierwszoplanową rolę, a jest ich naprawdę dużo. Typowe niemieckie ciasto ze śliwkami ( Zwetschgenkuchen), które o tej porze znajdziesz w każdej cukierni - cienki drożdżowy placek usiany mnóstwem śliwek, gęsto ułożonych w rzędach jedna obok drugiej, bez kruszonki, czasami wykończone Tortengussem. Najbardziej

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Ciasto ze śliwkami i czekoladą 118

Ciasto ze śliwkami i czekoladą (oryginalny przepis z kolorowo-torcikowo ) Składniki: ciasto: - około 3 szklanki mąki - 200g margaryny roślinnej - 2 jajka - 4 łyżki cukru - 2 łyżeczki proszku do pieczenia nadzienie: - około 1kg śliwek - 1 łyżka cukru - opakowanie cukru waniliowego - tabliczka gorzkiej czekolady - rodzynki Jumbo (kwaskowate) dodatki: - tłuszcz i bułka tarta do wysmarowania blachy - cukier puder do posypania Forma: kwadratowa(...)cukrem waniliowym. Czekoladę ścieram na tarce. Po pół godzinie dzielę ciasto na pół i wałkuję. Na posmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą blasze wykładam cienko rozwałkowane ciasto. Na to układam śliwki, rodzynki i posypuję czekoladą. Wszystko przykrywam druga częścią ciasta i sklejam dokładnie.Wstawiam do nagrzanego piekarnika. Temperatura piekarnika : 180 °C Czas pieczenia: około 35 minut Jeszcze ciepłe posypuję cukrem

Kuchnia co dnia
Ciasteczka francuskie z śliwką i kremem serowym 167

dodaję do deserów różnego rodzaju. Tym razem użyłam go do babeczek. Moim gościom bardzo  smakowały. Ciasteczka francuskie z  śliwką i kremem serowym. Ciasteczka: 1 płat ciasta francuskiego duże  śliwki ok 6 szt. cukier brązowy Krem serowy: 50g czekolady deserowej cynamon 30 dag Twarożku zmielonego (tzw sernikowy) 2-3 łyżki płynnego miodu 3 łyżki startej czekolady deserowej uprażone(...)lodówki. Nagrzej piekarnik do temp. podanej na opakowaniu ciasta w jakiej należy je piec, Umyj i pokrój śliwki na połówki. Gdy piekarnik będzie odpowiednio gorący ułóż na cieście połówki śliwek skórkami do dołu. Na każdą śliwkę wsyp szczyptę cukru brazowego (ilość zależy od kwaśnosci owoców). Upiecz ciasteczka na złoty kolor (około 20 minut w zależnosci od piekarnika) Przygotuj krem

Gotuj Sam!
Jak wykorzystać czerstwe pieczywo? 143

marnowanych produktów. A jeśli macie ochotę na coś słodkiego to zapraszam na knedle Knedle ze śliwkami z czerstwego chleba Składniki na 10 knedli: 400 g czerstwego pieczywa 50 g mąki pszennej 200 ml mleka (może być roślinne) 50 g erytrolu lub cukru jajko śliwki Sposób przygotowania: Czerstwe pieczywo pokrój na małe kawałki. Przełóż je do miski. W kubku wymieszaj mleko(...)masy dodaj jajko oraz mąkę. Zagniataj aż składniki się połączą. Śliwki umyj, osusz i pokrój na ćwiartki. Z ciasta odrywaj niewielkie kawałki, formuj z nich okręg, na środku układaj śliwkę. Ciasto zlep i uformuj z niego kulę. Postępuj tak aż do wykończenia składników. Na koniec gotowe knedle układaj na blasze do pieczenia. Piecz ok. 20 minut w piekarniku rozgrzanym

365 dni dookoła kuchni
Ciasto budyniowe ze śliwkami 216

Śliwki w sklepach coraz tańsze, więc na weekend do kawy warto stworzyć jakieś ciasto z ich dodatkiem. A że na dworze aktualnie panują upały, to musi być to koniecznie ciacho szybkie w wykonaniu. Tak więc gorąco polecam ciasto budyniowe ze śliwkami, k The post Ciasto budyniowe ze śliwkami appeared first on KulinarnePrzeboje.pl

Kulinarne Przeboje
Puszyste ciasto z owocami 148

wymieszać, do połączenia. Dodać resztę ubitej piany z białek i delikatnie wymieszać do połączenia. Formę o średnicy 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia, sam spód. Do formy przełożyć ciasto, wyrównać. Śliwki wypestkować, wyłożyć na ciasto rozcięciami ku górze, większe śliwki pokroić na ćwiartki. Pomiędzy śliwki wysypać maliny. Piec w temperaturze 170*C przez około(...)Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem. przepis stąd Moje uwagi: do ciasta dałam 120 g cukru, do piany tak jak w przepisie 35 g, ciasto i tak było b.słodkie w oryginalnym przepisie obok śliwek dodano świeże maliny moje owoce uciekły na dno, może należało śliwki pokroić na ćwiartki, ewentualnie spróbować owoce obsypać delikatnie mąką

Proste Potrawy
Ciasto drożdżowe ze śliwkami 158

moje drugie podejście do ciasta drożdżowego. Za pierwszym razem był widowiskowy zakalec. Teraz poszło mi znacznie lepiej :) Zapraszam na wersję ze śliwkami :) Składniki: 1 szklanka kefiru 50 g świeżych drożdży 1/2 szklanki cukru łyżka cukru z wanilią 1/3 kostki masła 2 duże jajka 500 g mąki ok. 800 g śliwek   Kruszonka: 1 szklanka mąki 1/4 szklanki cukru 1/2 kostki(...)wyrównujemy. Jeśli ciasto będzie bardzo się kleiło możemy lekko zwilżyć dłonie. Śliwki myjemy, przekrawamy na pół i usuwamy pestki. Połówki śliwek układamy na cieście drożdżowym i lekko dociskamy. Ciasto ze śliwkami posypujemy pokruszonym w palcach ciastem na kruszonkę. Pieczemy ok. 40 minut w 180 stopniach. Smacznego

Na Ciasteczkowych Papierach
Ucierane ciasto ze śliwkami 209

Ucierane ciasto ze śliwkami to wspaniały, sezonowy wypiek. Przepis na to rewelacyjne ciasto ze śliwkami ucierane z masłem jest jednym z najprostszych, a samo ciasto zawsze się pięknie udaje

AniaGotuje.pl
Placek śliwkowo-orzechowy 238

Wspaniałe ciasto, w którym dominują dwa smaki: orzechy i śliwki. Ich połączenie było świetnym pomysłem, gdyż naprawdę dobrze ze sobą współgrają. Samo ciasto jest bardzo charakterystyczne. Do jego przygotowania niepotrzebny nam jest mikser, wystarczą ręce ;) Zawiera więcej kaszy manny niż mąki, a mimo to nie jest ani suche, ani gumowate. Śliwki obsypane są słodką kruszonką orzechową, która jest(...)ciastem odstawić na bok na 10 minut, a w międzyczasie rozgrzać piekarnik do 190 st.C i przygotować orzechową kruszonkę. Kruszonka orzechowa: Wszystkie składniki rozetrzeć palcami na kruszonkę.   Ciasto ze śliwkami posypać kruszonką. Piec w 190 st.C przez ok. 30 minut, aż ciasto urośnie, a wierzch ładnie się zarumieni. Wyjąć i przestudzić. Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem. Smacznego

Nastoletnie Wypiekanie
Ciasto na maślance ze śliwkami i kruszonką 149

Jeszcze tylko zostawię przepis na  ciasto ze śliwkami i kruszonką i zmykam na trzy dni. Delikatne w smaku, na wierzchu z chrupiącą kruszonką. Dokładnie takie jak lubię. Ciasto na maślance ze śliwkami i kruszonką Składniki: 3 szklanki mąki 3 jajka 2/3 szklanki cukru ½ szklanki oleju 1 szklanka maślanki 1 łyżeczka proszku do pieczenia zapach waniliowy 30 – 40 dag śliwek(...)będzie gotowa dodać do niej resztę składników i dokładnie wymieszać. Tortownicę ( najlepiej z kominem)  wysmarować tłuszczem i posypać bułką tartą.  Wlać do przygotowanej tortownicy gotowe ciasto. Wyjąc pestki ze śliwek, pokroić w talarki i ułożyć na cieście Przygotować kruszonkę.  Wszystkie składniki wymieszać i zalać gorącym roztopionym masłem. Przygotowaną kruszonkę ułożyć na wierzchu ciasta Wstawić do nagrzanego piekarnika

Na słodko lub wytrawnie
Ciasto miodowe z renklodami 122

pojawia się jeszcze drugi przepis tego wieczora. W sumie jutro sobota i pewnie wielu z Was będzie piec ciasto (ja też mam takie plany), więc przepis na ciasto ze śliwkami wydaje mi się trafiony :) Zwykłe ciasto ucierane, ale niewielki dodatek miodu dobrze podbija słodki niczym miód smak renklod. Chyba to mój ulubiony rodzaj śliwek. Świetnie nadają się na przetwory(...)proszkiem do pieczenia oraz wlać mleko. Całość wymieszać na gęste i gładkie ciasto, które przełożyć do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia i wyrównać. Na wierzch poukładać ściśle śliwki, skórką do dołu. Ciasto włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 60 minut. Przed podaniem posypać cukrem pudrem.   Udanego wieczoru kochani

My simple kitchen
Kruche ciasto ze śliwkami 128

Klasyczne kruche ciasto ze śliwkami w roślinnej wersji. Mocno śliwkowe, idealnie słodkie, puszyste i, jak powiedział ostatnio nasz gość zachwycony tym ciastem, kruszące się tyle, ile trzeba Polecam! Składniki (blaszka o wymiarach 21 cm x 26 cm): Ciasto: 3 szklanki mąki orkiszowej (może też być pszenna) 2 łyżeczki proszku do pieczenia 3/4 szklanki oleju 3 łyżki cukru pudru 2 łyżki(...)piance. Pieczemy w temperaturze 180 stopni C przez około 35 minut albo aż do wierzch się zarumieni. Podajemy po całkowitym przestygnięciu można posypać cukrem pudrem. Smacznego! Artykuł Kruche ciasto ze śliwkami pochodzi z serwisu lamarida.pl

Lamarida.pl
Białkowiec ze śliwkami. Nie wyrzucaj - wykorzystaj! 108

Białkowiec ze śliwkami - pomysł na wykorzystanie białek Białkowiec, czyli ciasto z białek, to jeden z lepszych pomysłów na wykorzystanie pozostałych białek. W wielu potrawach wykorzystujemy tylko żółtka, a białka niestety zostają. Osobiście, bardzo ale to bardzo, nie lubię wyrzucać jedzenia i staram się wykorzystywać wszystko co mam w lodówce. Dlatego zawsze zbieram pozostałe białka do słoika i dzięki temu białkowiec(...)dodajemy cukier. Następnie, cały czas ubijając białka, dodajemy pozostałe składniki - mąkę z proszkiem do pieczenia, olej i mleko z wanilią. Gotowe ciasto wlewamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia lub do silikonowej formy. Na wierzchu układamy połówki śliwek i posypujemy je cukrem trzcinowym wymieszanym z cynamonem. Białkowca pieczemy ok. 50-60 minut w temperaturze 180 stopni. Po wyłączeniu piekarnika ciasto

Gotujemy i jemy