Dolewać stopniowo wodę i wyrabiać ciasto aż pojawiają się pęcherze powietrza. Wyrabianie trwa ok. 5 minut (im mniej glutenu w cieście, tym krócej trwa wyrabianie ciasta). Dorzucić pokrojone śliwki. Wymieszać. Ciasto będzie miało dość mokrą konsystencję. Z powodu mniejszej ilości glutenu nie będzie się też zbyt klejące. Garnek przykryć wilgotną ściereczką i odstawić ciasto do wyrośnięcia na kilka (u mnie(...)godzin). Rano ciasto zwiększy swoją objętość. Dużą garść odkładamy do pojemnika na następny wypiek (uważajmy, by nie było w nim śliwek). Pojemnik z ciastem przechowujemy w lodówce. Resztę ciasta przełożyć do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Można posypać dowolnymi ziarnami (tym razem tego nie zrobiłam). Włożyć do torby foliowej. Szczelnie zamknąć i czekać na ponowne wyrośnięcie, ok. dwóch godzin
Weekendy w domu i ogrodzieochotę na ciasto ze śliwkami...hmm...a może jednak na sernik...? Ciasto. Sernik. Ciasto. Co wybrać? Czasem mam takie dni, że nie mogę się zdecydować na co bardziej mam ochotę... Efekt? Oceńcie sami. :) SERNIK MAKOWY ze ŚLIWKAMI i KRUSZONKĄ Składniki: śliwki około 10 sztuk ciasto: 225 g mąki 125 g masła 1 jajko 60 g cukru(...)mąkę przekładamy do miski, miksujemy tylko do połączenia składników (dłuższe miksowanie za bardzo napowietrzy masę, ser będzie się wybrzuszał i pękał z wierzchu) Masę przelewamy na ciasto. Na niej układamy połówki śliwek. Śliwki posypujemy kruszonką. kruszonka: Mąkę mieszamy z cukrem. Do suchych składników dodajemy posiekane zimne masło i szybko łączymy samymi opuszkami palców do momentu powstania okruszków (nie ugniatać!) Ciasto
Bon appetit mon amieprzepis na pyszne muffinki ze śliwkami, które dzięki dodatkowi śmietany nie wysychają i długo pozostają miękkie i wilgotne. Po prostu przysłowiowe "niebo w gębie". Polecam te muffinki upiec jednak w wyższych foremkach (jeśli nie macie takich gotowych możecie je sami przygotować z papieru do pieczenia), dzięki temu będziecie mieć pewność, że ciasto Wam nie wypłynie a babeczki równomiernie urosną. Inspiracją(...)olej, śmietanę i wbić jajka. Wymieszać ze sobą. Następnie wsypać mąkę, cukier, cukier waniliowy, sól oraz proszek do pieczenia. Wymieszać ze sobą na gładkie ciasto. Na końcu dodać pokrojone śliwki. Ciasto nakładać w równych porcjach do papilotek. Wierzch posypać posiekanymi orzechami włoskimi. Muffinki włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec przez 30 minut (aż do suchego patyczka). /* Style
My simple kitchenDziś mam dla Was kruche ciasto, śliwki i budyń - tak po prostu, bez udziwnień ale za to pysznie. To ciasto robię także często w wersji z jabłkami, albo rabarbarem, zawsze smakuje wybornie. Ciasto kruche: 3 szklanki mąki 1/2 szklanki cukru 2 jaja 3 żółtka 200 g masła 1 łyżeczka proszku do pieczenia cukier waniliowy Z podanych składników zagniatamy ciasto kruche(...)reguły dodaję troszkę mniej mleka żeby budyń był gęściejszy. Śliwki myjemy i pozbawiamy pestek. podpieczony spód posypujemy kaszą manną (wchłonie sok z owoców), układamy równomiernie śliwki i polewamy całość budyniem. Pozostałe ciasto ścieramy na tartce na masę budyniową. Całość pieczemy ok 30 minut w 170 st. C. var widgetParams = "{ 'Id':'1914fb15-0ac0-4810-b1b8-9295b9b79433','AffId':'14121'}"; var params=encodeURIComponent
Cynamonowe szczęścieucierane jest bardzo uniwersalny, można je przygotowywać z różnymi owocami. Najważniejsza sprawa, to ciasto z owocami zawsze wychodzi. Tym razem do przygotowania wykorzystane zostały owoce sezonowe: jabłka i śliwki. Polecam to Ciasto z owocami i kruszoną. Składniki na ciasto: 10 sztuk dużych śliwek, 2 jabłka 1 kostka margaryny palma z murzynkiem, 1 op. cukru wanilinowego Winiary 2,5 szkl. mąki(...)mleko i połowę opakowania cukru z prawdziwą wanilią, pod koniec wsypujemy proszek do pieczenia i dokładnie mieszamy. Ciasto wykładamy na blachę posmarowaną margaryną i posypaną bułka tartą. Na ciasto wykładamy połówki śliwek skórką do dołu, oraz plastry obranych jabłek bez gniazdek nasiennych, posypujemy drobną kruszonką zrobioną z mąki, cukru, cukru wanilinowego, i margaryny. Ciasto pieczemy ok. 40 minut w temp
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięPiernik z suszonymi śliwkami to szybkie ciasto, które w przeciwieństwie do tradycyjnych pierników, nie potrzebuje leżakować - ani przed, ani po upieczeniu. Konsystencja piernika jest lekko wilgotna i puszysta, podobna do tej w typowych ciastach ucieranych. Nie jest to ciężki, zbity czy suchy piernik, więc jeśli nie przepadacie(...)takimi, polecam Wam serdecznie poniższy przepis.Jak przystało na piernik, w jego składzie nie zabrakło miodu i przypraw korzennych, a dodatkami, według mnie bardzo świątecznymi, które wzbogacają smak ciasta, są śliwki suszone oraz ekstrakt i skórka z pomarańczy.Piernik przygotowałam w małej tortownicy o średnicy 17cm, można go też zrobić w keksówce o wymiarach 20x11x7,5cm, lub w większej tortownicy/formie zwiększając
Smakołyki Berenikijeszcze trochę. Wszystko zależy od tego, jakie ziemniaki wzięliśmy. Gładkie ciasto oprószamy jeszcze delikatnie mąką i odstawiamy na kilka minut. W tym czasie śliwki przekrawamy na połówki i wyciągamy pestki. Cukier mieszamy z cynamonem. Z ciasta odrywamy małe kawałki i rozpłaszczamy je na dłoni. Na środek wkładamy połowę śliwki(...)skórką do dołu, na nią wsypujemy łyżeczkę cukru z cynamonem i układamy drugą połowę śliwki skórką do góry (czyli zamykamy cukier w śliwce). Następnie zalepiamy naszego knedla, czyli oblepiamy śliwkę ciastem. Obtaczamy go w mące i odkładamy. Postępujemy tak do wykorzystania całego ciasta. W większym garnku zagotowujemy wodę z połową łyżeczki soli. Kiedy zaczyna wrzeć, wrzucamy knedle. Nie gotujemy
Analiza SmakuDzień dobry :-) Sezon na śliwki w pełni i tak samo jak u nas musi być ciasto ze śliwkami, tak samo jest z pierogami :-) Nie mogłam się doczekać, bo je uwielbiam :-) Mam nadzieję, że Wy też lubicie i robicie :-) Miłego dnia Wam życzę i pozdrawiam :-) Składniki: 560 g mąki pszennej typ 450 3 łyżki roztopionego masła 250 ml gorącej wody sól(...)cukier trzcinowy cynamon 1. Mąkę przesiewamy na stolnicę. Dodajemy sól, mieszamy. Masło roztapiamy, studzimy. Do mąki dodajemy stopniowo gorącą wodę naprzemiennie z roztopionym masłem. Zagniatamy gładkie, elastyczne ciasto. 2. Śliwki myjemy, usuwamy pestkę tak, żeby śliwka została cała (ja nacinałam połowę i wtedy wyjmowałam pestkę). 3. Porcje ciasta musimy rozwałkować. Ja szklanką wycinałam koła i na każde dałam
kruche babeczkiProste, szybkie w przygotowaniu “ Czekoladowe ciasto ze śliwkami – bez miksera “. Wystarczy wymieszać wszystkie składniki ręcznie i upiec. Ciasto idealne dla tych, którzy nie lubią spędzać dużo czasu w kuchni :) Polecam w sezonie na śliwki, który właśnie się rozpoczął. Zobacz również przepis na wersję ciasta z truskawkami . Pozostałe desery bez miksera znajdziecie tutaj . The post Czekoladowe ciasto
Moja Delicjapapierem do pieczenia blachy ( ja użyłem blachy o wymiarach 20 x 36 cm ), rozsmaruj równo łyżką. Na wierzch ciasta poukładaj wcześniej umyte, wydrylowane i pokrojone na połówki śliwki. Śliwki lekko powbijaj do ciasta. Ciasto posyp wcześniej przygotowaną kruszonką. Piec w nagrzanym piekarniku do 180 C przez około 40 minut. Upieczone ciasto wyjmij z piekarnika, odstaw do wystygnięcia(...)pudrem lub pozostawić takie jakie jest. Do pieczenia ciasta możemy użyć mniejszej blachy, wtedy pieczemy ciasto trochę dłużej, ale wtedy ciasto będzie wyższe. Można też upiec ciasto w tortownicy o średnicy 26 cm. P rzepis ten jest bardzo szybki, nie wymaga dużego nakładu pracy, ani umiejętności, to ciasto ze śliwkami może upiec każdy. Ciasto jest puszyste, wilgotne, długo zachowuje
Przepisy i porady kulinarnerozwałkować na prostokąt o wymiarach ok. 2 cm dłuższych niż wymiary formy. Włączyć piekarnik na 190 stopni C. Masę makową wyłożyć do miski i wymieszać. Śliwki umyć, przepołowić i pozbawić pestek. Na ciasto wyłożyć masę makową. Równo rozprowadzić. Na wierzchu masy makowej ułożyć połówki śliwek (miąższem do góry), dociskając(...)Każdą śliwkę oprószyć kardamonem. Wstawić formę z ciastem do piekarnika. Piec 55 minut (program pieczenia góra/dół). ----- Podobne: Ciasto śliwkowo-kokosowe Fale Dunaju ze śliwkami Odwrócone ciasto pomarańczowe
Weekendy w domu i ogrodziemasła Dodatkowo: 1 kg śliwek 4 dag roztopionego masła 4 łyżek cukru kryształu Lukier: 15-20 dag cukru pudru 4-5 łyżek wody laska wanilii 1. Drożdże rozpuszczamy w ciepłej śmietanie, dodajemy łyżeczkę cukru i zostawiamy na 15 minut. Mąkę, sól, masło i zaczyn drożdżowy mieszamy, dodajemy roztrzepane jajka połączone z cukrem. Zagniatamy ciasto i pozostawiamy do wyrośnięcia(...)swoją objętość wyjmujemy z miski odpowietrzamy, lekko zagniatamy i wałkujemy na duży prostokąt. 2. Roztopionym masłem z cukrem smarujemy całą powierzchnię ciasta, a następnie wysypujemy równomiernie wypestkowane połówki śliwek. Ciasto zwijamy wzdłuż dłuższego boku jak na roladę, kroimy na ok. 2 - 3 cm plastry i układamy w formie wyłożonej papierem do pieczenia w małych odstępach. Formę zostawiamy
Apetyczna babeczkaTrwa sezon śliwkowy , a ja nie wyobrażam sobie żeby nie było ciasta ze śliwkami. Tym razem padło na ciasto drożdżowe. Jest puszyste, mięciutkie i długo świeże. Aby nie wyschło wystarczy przykryć je lekko zwilżoną ściereczką. Ciasto nie jest trudne, a w kuchni unosi się aromat pieczonych śliwek i kokosu. U Nas najlepsza okazała się się kruszonka, bo mały(...)złodziej nie mógł oprzeć się pokusie 😂 CIASTO DROŻDŻOWE KOKOSOWE ZE ŚLIWKAMI I KRUSZONKĄ Rozczyn 1 szkl. letniego mleka 3 łyżki mąki 40 g. świeżych drożdży szczypta soli 1 łyżka cukru kokosowego Do letniego mleka kruszymy drożdże. Dodajemy sól, cukier i mąkę. Dokładnie mieszamy i odstawiamy do wyrośnięcia. Ciasto 3 i 1/2 szkl. mąki masło roztopione i ostudzone
Kuchnia Paulettesproste do wykonania. Wyrośnięte i schłodzone ciasto drożdżowe rozwałkowujemy na prostokąt, następnie smarujemy je cienką warstwą rozmarynowego twarogu i układamy na nim pokrojone śliwki. Następnie ciasto zwijamy ściśle w roladę, którą kroimy na mniejsze części i układamy w tortownicy. W ten sposób powstaje zakręcone ciasto drożdżowe, które w trakcie pieczenia(...)Ciasto wyszło niezwykle miękkie, wilgotne i bardzo smaczne. Zachęcam was do wypróbowania przepisu. Jestem pewna, że ciasto wam również posmakuje tak jak mi Post Zakręcone ciasto drożdżowe z śliwkami i rozmarynowym twarożkiem pojawił się poraz pierwszy w Marta Gotuje
Marta Gotujeidealne. Bardzo kruche i rozpływające się w ustach. Dodatek śliwki suszonej sprawia, że są obłędne w smaku i pachnące. Idealne z kubkiem kawy, herbaty czy mleka. Idealne na podwieczorek, do pracy, do szkoły czy na piknik. Upieczcie i dajcie znać czy smakowało :) Potrzebujemy: Na ciasto: 2 szklanki mąki tortowej 1/4 szklanki cukru pudru 1 cukier waniliowy(...)łyżeczka proszku do pieczenia Dodatkowo: 15 dag suszonych śliwek od HELIO mąka pszenna do posypania stolnicy Wykonanie pysznych ciasteczek: 1. Z podanych składników zagniatamy ciasto. Śliwki kroimy na małe kawałki. Dodajemy je do ciasta i wgniatamy. 2. Następnie odrywamy kawałki ciasta, formujemy kulki i spłaszczamy formując okrągłe ciasteczka. Układamy je na blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia
Izabelawkuchni