ciasto ze sliwkami - 6849 przepisów (strona:379/457)

Pomysły na niedzielny i świąteczny obiad! 928

karkówki PRZEPIS TUTAJ *** *** Kebabowa karkówka PRZEPIS TUTAJ *** *** Siekane kotleciki z kurczaka i majonezu PRZEPIS TUTAJ *** *** Kurczak pieczony w maślance PRZEPIS TUTAJ *** *** Strogonow PRZEPIS TUTAJ *** *** Schabowe roladki z suszoną śliwką PRZEPIS TUTAJ *** *** Kruche i soczyste kotlety schabowe w musztardzie PRZEPIS TUTAJ *** *** Zrazy z mięsa mielonego PRZEPIS TUTAJ *** *** Bogracz PRZEPIS TUTAJ *** *** Wiejskie roladki schabowe PRZEPIS TUTAJ *** *** Polonezy – faszerowane roladki schabowe PRZEPIS(...)orzeszków PRZEPIS TUTAJ *** *** Łosoś pieczony w sosie sojowym i miodzie PRZEPIS TUTAJ *** *** Karkówka pieczona w kapuście PRZEPIS TUTAJ *** *** Łosoś zapiekany ze szpinakiem i mozzarellą PRZEPIS TUTAJ *** *** Ryba w cieście serowym PRZEPIS TUTAJ ***   DODATKI: *** KOPYTKA PRZEPIS TUTAJ *** *** KLUSKI ŚLĄSKIE PRZEPIS TUTAJ *** *** PIECZONE ZIEMNIAKI PRZEPIS TUTAJ *** PRZEPIS TUTAJ PRZEPIS TUTAJ *** SURÓWKA JAK Z CHIŃSKIEJ RESTAURACJI PRZEPIS TUTAJ *** *** PYSZNA SURÓWKA Z BIAŁEJ

Blog z Apetytem
Mazurek cygański na waflu. Najłatwiejszy, najsmaczniejszy... 144

łyżki soku z cytryny   Wykonanie: Rodzynki, morele i śliwki zalałam gorącą wodą. Po chwili odsączyłam na sitku i odcisnęłam z nadmiaru wody a następnie pokroiłam. Morele i śliwki w słupki a orzechy posiekałam. Część bakalii można zostawić do dekoracji (kilka rodzynek, kilka słupków migdałów, kilka paseczków moreli...)     Mąkę razem z proszkiem do pieczenia przesiałam do miski. Wsypałam(...)wstawiłam do piekarnika na około 35-45 minut.   Zrobiłam lukier cytrynowy: Białka wlałam do miseczki, dodałam cukier i sok z cytryny. Ucierałam, aż powstała gładka masa. Na ciepłe ciasto wylałam lukier i po chwili zabrałam się za dekorowanie mojego mazurka.   Po zastygnięciu lukru na mazurku przełożyłam go na paterę.       Lubicie mazurki? Macie swój ulubiony

Kuchnia u Krysi
Murzynek a'la tort. 177

Dzisiaj na blogu alternatywa dla tych, którzy szczególnie nie przepadają za tradycyjnym tortem. Zamiast masy - domowy dżem truskawkowy, a wszystko oblane polewą czekoladową. Całość wieńczy zagadkowy

W kuchennym oknie Ewy
Drożdżówki z domową masą makową 129

lubimy. Zwłaszcza jeśli świeci słońce i można posiedzieć na ogródku. MASA MAKOWA Potrzebujemy: 250 g suchego maku 60 g miodu 100 g ulubionych bakalii (u nas daktyle, morele i śliwki) 25 g orzechów włoskich 4 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczy 50 g płatków migdałów 1 łyżeczka pasty waniliowej Mak zalewamy wrzątkiem i gotujemy przez 20 minut. Po tym czasie odsączamy(...)wyrośnięcia w ciepłe miejsce na pół godziny. Następnie w misce łączymy przesianą mąkę, cukier, sól, dwa żółtka, roztopione i ostudzone masło. Dodajemy też letnie mleko i zaczyn i wyrabiamy ciasto. Po wyrobieniu odstawiamy je do wyrośnięcia aż podwoi objętość. W czasie wyrastania ubijamy pianę z dwóch białek i łączymy ją z masa makową. Jeżeli tego nie zrobimy masa nie będzie

Marder&Marder Manufacture
Zapiekanka z kaszy jaglanej ze śliwkami 134

Kasza jaglana wraca powoli do łask, ale wciąż nie cieszy się taką popularnością, na jaką zasługuje. A szkoda, bo ma oryginalny smak i świetnie komponuje się

Tradycyjna Kuchnia
Chleb pieczony na liściu kapusty 56

ciasta. Wyrabiaj około 5 minut, aby uzyskać jednolite ciasto. Przykryj misę folią spożywczą i odstaw na pół godziny. Po tym czasie zagnieć ciasto wilgotnymi dłońmi, składając je kilkanaście razy z każdej ze stron, wybierając je z samego dna. Ponownie odstaw je pod przykryciem na 30 minut i powtórz składanie ciasta. Po drugim składaniu, odstaw ciasto na kolejną godzinę. Wyrośnięte ciasto(...)przełóż na stolnicę wysypaną sporą ilością mąki. Ciasto także oprósz mąką i podziel je na dwie części. Każdą z nich uformuj w kulkę, obsypując je hojnie mąką. Przygotuj dwa kawałki papieru do pieczenia. Na każdym z nich ułóż dwa liście kapusty, a na nich uformowany bochenek. Przykryj ciasto ściereczką i odstaw na pół godziny do ponownego wyrośnięcia. W międzyczasie nagrzej

okolicepalnika.pl
Nalewka na Boże Narodzenie 150

czas kiedy powoli, powoli zaczynamy myśleć o Bożym Narodzeniu. Wszak są potrawy i dania, które wymagają dojrzewania czy leżakowania.  Teraz to już najwyższy czas, aby zagnieść  ciasto na piernik staropolski dojrzewajacy . Pora też przygotować  domową esencję waniliową  i  cukier waniliowy . Warto też pomysleć już o domowych likierach - wkrótce na blogu pojaiw się mała ściągawka odnośnie(...)nastawieniu Nalewka na  Boże Narodzenie Czas przygotowania: 20 minut + czas oczekiwania ok. 4-6 tygodni Składniki: mała garstka rodzynek mała garstka żurawiny 5 suszonych daktyli 5 suszonych śliwek 1 laska cynamonu 1 laska wanilii 2 gwiazdki anyżu 8 suszonych moreli 4 plastry pomarańczy ze skórką 1 duża łyżka płynnego miodu 500 ml wódki Wykonanie: Pomarańczę dokładnie myjemy, przelewam

Kulinarne przygody Gatity
Sycylia naszym okiem 189

ponieważ chcieliśmy jeszcze zwiedzić pola solne w Trapani. Niestety to była zbyt duża odległość dla naszego środka transportu- naszych stóp. Kiedy zaczął się nam kończyć czas, zawróciliśmy, kupiliśmy najlepsze śliwki świata w przyportowym warzywniaku (sprzedawał nam najdumniejszy z siebie i swoich lingwistycznych zdolności dzieciak) i rozsiedliśmy się w przydworcowym ogródku. Wróciliśmy na czas, nikt nas nie zabił, i choć(...)puchatą bułkę z dwoma gałkami lodów doszedł nieco do siebie. Same lody są na Sycylii przepyszne, a połączenie z brioszką jest genialne- to co się rozpuści wsiąka w drożdżowe ciasto, które później zjada się ze smakiem. Z lekkim wstydem przyznam, że jedliśmy te bułki codziennie. Następnie migdały i pistacje, które rosną lokalnie i dodawane są do większości sycylijskich słodyczy

les mirabelles
Bułki drożdżowe na jogurcie greckim 186

mogą być nawet dwie). Ciasto powinno potroić objętość. Wyrośnięte odgazowujemy, chwilę wyrabiamy na stolnicy, następnie dzielimy na 6 równych porcji. Formujemy okrągłe bułeczki, nadajemy im ostateczny kształt. Ja zrobiłam ciasto z podwójnej porcji składników (niż podałam w przepisie), czyli 12 bułeczek. Połowę z nich ponacinałam ostrym nożem, a na drugiej połowie – odcisnęłam wzór krajalnicą do jabłek. Ułożone na blaszce wyłożonej(...)życzę smacznego. Na blogu polecam poniższe przepisy na wypieki drożdżowe: Bułeczki drożdżowe puszyste jak bawełna II Bułeczki drożdżowe puszyste jak bawełna Ensaimada Szneka z glancem Placek drożdżowy ze śliwkami i kruszonką Jagodzianki puszyste jak bawełna Rogale drożdżowe z mlekiem w proszku Nocny chleb pieczony w garnku rzymskim Słodkie bułki z Majorki Drożdżówki z truskawkami i lukrowaną kruszonką migdałową Puszyste bułeczki

mojewypiekiinietylko
Knedle ze śliwkami i masełkiem makowym- Zwetschgenknödel mit Mohnbutter 139

wpisane sa w tradycje polskiej kuchni.Potrawa ta jest rowniez bardzo popularna w Niemczech (skad zreszta pochodzi) oraz Austrii.Nie znam nikogo kto ich by nie lubil.Bo wlasnie te ze sliwkami sa najsmaczniejsze.Moja rodzinka je uwielbia.Ja lubie je i jesc i robic. Zrobilam je z maki orkiszowej 630,ale ten sam efekt uzyskacie uzywajac zwyklej maki pszennej.Tym razem mala odmiana ,zamiast bulki(...)ziemniakow i wynosi tu 1:3.Przecisniete ziemniaki w misce dziele na 3 czesci.Jedna czesc odjac i to miejsce wypelnicmaka.Dodatkowo dodac1 lyzka maki ziemniaczanej i 1 lyzka oleju.Sprawi to,iz ciasto jest gladkie i plastyczne.Z ciasta uformowac walek,odcinac rowne kawalki,rozplaszczac.Wkladac po sliwce, pol lyzeczki cukru i ciut cynamonu.Zlepiac i formowac kulki.Zamiast cukru z cynamonem miejsce po pestce mozecie wypelnic

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Borówkowy sernik na zimno 64

mojprzepisna.pl | Borówkowy sernik na zimno Sezon jagodowy w pełni, więc korzystam ile się da. Dziś przepis na borówkowy sernik na zimno. Jest to przepis bazowy, który

moj przepis na
Borówkowy sernik na zimno 79

mojprzepisna.pl | Borówkowy sernik na zimno Sezon jagodowy w pełni, więc korzystam ile się da. Dziś przepis na borówkowy sernik na zimno. Jest to przepis bazowy, który

moj przepis na
Domowe kiszonki które leczą 105

Domowe kiszonki które leczą znane i mniej znane przepisy na zdrowe kiszonki Domowe kiszonki które leczą, książka autorstwa dyplomowanych dietetyczek Ewy Sypnik – Pogorzelskiej i Magdaleny Jarzynka

Cztery Fajery
Borówkowy sernik na zimno 99

mojprzepisna.pl | Borówkowy sernik na zimno Sezon jagodowy w pełni, więc korzystam ile się da. Dziś przepis na borówkowy sernik na zimno. Jest to przepis bazowy, który

moj przepis na
Borówkowy sernik na zimno 218

mojprzepisna.pl | Borówkowy sernik na zimno Sezon jagodowy w pełni, więc korzystam ile się da. Dziś przepis na borówkowy sernik na zimno. Jest to przepis bazowy, który

moj przepis na
Szybkie śledzie z jabłkiem i cebulą 74

wychodzą mdłe w smaku, kiedyś ktoś słusznie określił je jako mydło Takie śledzie z jabłkiem i cebulą w tej postaci mogą stanowić bazę do eksperymentowania. Możemy dodać chili, wędzoną śliwkę czy pokrojony ogórek kiszony. Możemy kroić jabłka i cebulę w kostkę, ale równie dobrze w półplasterki. Możemy śledzi z jabłkiem użyć jako bazy sałatki dodając np, szynkę, cykorię(...)śledzie, cebulę i jabłka i tak do wyczerpania składników. Całość zalewamy olejem i odstawiamy do lodówki. Artykuł Szybkie śledzie z jabłkiem i cebulą pochodzi z serwisu Przepisy na chleb, ciasta, zupy, desery, nalewki, przetwory

Mieszam w Garnku
Muffinki z płatkami owsianymi, miodem i miechunką peruwiańską 111

Dzięki płatkom są dość syte, lekko chrupiące i z powodzeniem mogą zastąpić pożywną oraz smaczną przekąskę. Fajnie smakują z serkiem lub kubkiem ciepłej herbaty... Możecie do nich dodać rodzynki, śliwki, czy inne ulubione owoce. Ja tym razem postawiłam na miechunkę peruwiańską i jeśli nie mieliście z nią do czynienia - polecam! Miechunka to egzotyczna roślina, której wartości odżywcze i właściwości zdrowotne(...)sól, w drugiej - jajko, olej, mleko oraz miód. Suche składniki połączyć z mokrymi.   (Miksować/wymieszać łyżką do połączenia się całości, nie dłużej.)   Na samym końcu do ciasta wmieszać owoce miechunki.  Formę do muffinek wyłożyć papilotkami i wypełnić ciastem (do 3/4 wysokości papilotek) . Piec (w rozgrzanym piekarniku) około 20-25 minut (do tzw. "suchego patyczka") w temperaturze

Di gotuje
Orkiszowe knedle serowe z jabłkiem 176

dziś pamiętam ich smak i nawet pisząc teraz o nich się krzywię. Więc co mnie skłoniło do zrobienia ich? A no to, że nie muszą być one ze śliwką. Mogą być też z moim ukochanym jabłkiem. I tak powstały.Idąc tokiem myślenia Kudłatych Kucharzy - 99% potraw, które przygotowuje, jest dużo lżejsza niż ich pierwowzory. Tak też było z tymi kulkami(...)najlepiej trzcinowego) [opcjonalnie]1 większe jabłkoPrzygotowanie:Ser z jajkiem zmielić np. blenderem na gładką masę. Dodać mąki oraz cukier i ugnieść na stolnicy. Należy to robić dość delikatnie. Jeśli ciasto się klei możemy je podsypać mąką lub otrębami. Ciasto formujemy w kulkę i wkładamy do jakiejś miseczki, przykrywając ściereczką. Odstawiamy na 15 minut lub trochę dłużej.Ciasto po 15 minutach

Czarnawisienka