ciasto ze śliwką - 6273 przepisów (strona:342/419)

Wegańska semi surowa szarlotka ze śliwkową czekoladą 85

Mojprzepisna.pl Szarlotka, jaką zrobiłam na kolanie ;) bardzo szybko przed wyjściem do pracy. Smakowała wyśmienicie, słodycz orzechowo-daktylowego spodu przełamana kwaśną warstwą duszonych jabłek z orzechami, oraz

moj przepis na
Wegańska semi surowa szarlotka ze śliwkową czekoladą 81

Mojprzepisna.pl Szarlotka, jaką zrobiłam na kolanie ;) bardzo szybko przed wyjściem do pracy. Smakowała wyśmienicie, słodycz orzechowo-daktylowego spodu przełamana kwaśną warstwą duszonych jabłek z orzechami, oraz

moj przepis na
Wegańska semi surowa szarlotka ze śliwkową czekoladą 154

Mojprzepisna.pl Szarlotka, jaką zrobiłam na kolanie ;) bardzo szybko przed wyjściem do pracy. Smakowała wyśmienicie, słodycz orzechowo-daktylowego spodu przełamana kwaśną warstwą duszonych jabłek z orzechami, oraz

moj przepis na
Wegańska semi surowa szarlotka ze śliwkową czekoladą 145

Mojprzepisna.pl Szarlotka, jaką zrobiłam na kolanie ;) bardzo szybko przed wyjściem do pracy. Smakowała wyśmienicie, słodycz orzechowo-daktylowego spodu przełamana kwaśną warstwą duszonych jabłek z orzechami, oraz

moj przepis na
100% Blok bakaliowy 194

Nawet nie wiem jak mam nazwać ten wypiek...Najbardziej pasuje mi tu blok bakaliowy i niech tak zostanie :)Jest to najprostszy i najbardziej bogaty oraz maksymalnie

Kraina Miodem Płynąca
Pierogi z powidłem i serem – kuchnia podkarpacka 78

niektórych zakątkach Podkarpacia śliwki pełniły szczególną rolę – sadzono dużo owocujących śliw, a zebrane owoce przerabiano na większą skalę i różne sposoby. W sezonie wykorzystywano świeże śliwki, ale na zimę suszono je albo smażono z nich powidło. W Górze Ropczyckiej smażenie powidła było niemal rytuałem, który integrował lokalną społeczność. W tej okolicy powidło smażono ze śliwek damaszek, na które mówiono krakówki(...)następni gospodarze zaczynali swoje smażenie bez wygaszania ognia pod kotłem. Na początku same śliwki mieszano tak zwanym wiosłem, czyli płaskim drewnianym narzędziem kuchennym przypominającym wiosło. Kiedy śliwki się rozgotowały do mieszania powidła używano paciocha, czyli wielkiej drewnianej łyżki przypominającej osadzoną na drągu połowę piłki futbolowej. Mieszanie śliwek i dokładanie do ognia w trakcie wielogodzinnego smażenia było ciężkim i czasochłonnym zajęciem

Trzeci talerz
Kakaowy placek z wkładką serową 95

formy Wykonanie placka kakaowego: Białka ubić na sztywno z dodatkiem cukru, następnie dodać żółtka, wymieszać, wsypać mąkę, proszek do pieczenia, kakao. Na koniec wlać olej delikatnie jeszcze raz wymieszać. Ciasto przelać do przygotowanej formy i piec w temperaturze 180 stopni przez 35 minut. Składniki na wkładkę serową: Ser biały 60 dag Jajka 6 szt. Cukier 20 dag Cukier waniliowy(...)zgęstnienia cały czas mieszając. Przygotowany budyń ostudzić i utrzeć z masłem. Masę podzielić na dwie równe części i do jednej części dodać płaską łyżkę mielonej kawy i wymieszać. Przygotowanie śliwek: 30 dag suszonych śliwek, pokroić na połówki i zalać przegotowaną ostudzoną wodą i odstawić na godzinę, po czym dokładnie odsączyć. Składniki na polewę: Galaretka wiśniowa 1 szt. Czekolada deserowa gorzka

Tradycyjna Kuchnia
DYNIOWE SERNIKOBROWNIE Z MUSEM ŚLIWKOWYM 424

blendujemy ze skórką( tylko, jeśli używamy dyni hokkaido). W razie potrzeby rozrzedzamy stopniowo dodając przegotowaną wodę lub jeśli puree jest zbyt rzadkie delikatnie odciskając w gazie. WYKONANIE MUS ŚLIWOKOWY : Śliwki gotujemy wraz z cukrem na małym ogniu, bez przykrycia, aż będą miękkie i zaczną się rozpadać (ok 10 minut). W razie potrzeby podlewamy niewielką ilością wody. Lekko studzimy, blendujemy(...)dodajemy zmielone orzechy. Delikatnie i krótko mieszamy. Powstałą masę wylewamy do przygotowanej formy i pieczemy 8 minut, lub do momentu, gdy na wierzchu utworzy się cieniutka skorupka, a ciasto lekko urośnie. Wyjmujemy na blat. MASA SEROWO-DYNIOWA : Twaróg dokładnie rozmiksowujemy w malakserze. Dodajemy mascarpone, puree z dyni oraz skórkę pomarańczową,  cynamon i gałkę muszkatołową. Ponownie miksujemy. Jeśli używamy zmielonego

cool and minty
Śledzie marynowane z imbirem 230

Śledzie marynowane z imbirem nie są bynajmniej moim autorskim pomysłem. Miałam okazję spróbować tego specjału podczas warsztatów kulinarnych z robotem Kohersen Mycook, które odbyły się w

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Bogaty w smaki wieczór z bakaliami HELIO 137

takiego wieczoru dodatek słodkości, a takie osoby znam OWOCE, koniecznie świeże, kształtne Tu pasują i zazwyczaj najczęściej podaję bezpestkowe winogrona, ciemne lub/i jasne, pasuje także posiekany melon, gruszki, śliwki – super pasują do pleśniowych serów, morele, w sezonie truskawki, maliny, agrest, porzeczki, szczególnie te czerwone i białe. WARZYWA ŚWIEŻE I MARYNOWANE Najbardziej znanym dodatkiem takich warzyw są pomidorki koktajlowe. Sprawdzą się(...)oliwą z oliwek, papryką. Bułeczki, bruschetty, tosty, chlebki pita, pokrojone tortille, grzanki posmarowane pesto, domowy chleb z oliwkami. U mnie sprawdzają się także wszelakich rozmiarów i kształtów przekąski z ciasta francuskiego, np. z serem, pastą pomidorową i oliwkami posypane sezamem lub makiem. WSZYSTKO TO W DOBRYM TOWARZYSTWIE TWORZY MIŁĄ I SMACZNĄ ATMOSFERĘ SPRZYJAJĄCĄ ROZMOWOM DO RANA I UŚMIECHOM BEZ KOŃCA

Zasmakuj Kuchni
Zielony mus na bazie jogurtu WITALNOŚĆ 196

Witam Was gorąco!, dziś zaczynam cykl musów i koktajli PROzdrowotnych po których gwarantuje efekt w spożyciu. Brzmi niczym namowa dilera, lecz rośliny użyte w koktajlach mówią

Kuchnia PROzdrowotna
Najlepsze książki o jedzeniu w 2018 – top 10 wg ugotowanepozamiatane.pl 156

kuchni, które nie pozwalały na łączenie mleka i mięsa w jednym posiłku. Hazana to kolorowe przepisy na omlety, sałatki, gotowane na piecu gulasze warzywne, zupy, jajka, słone wypieki z ciasta filo, pożywne dania jednogarnkowe, słodko-kwaśne sosy, bakłażany i faszerowane warzywa. Więcej o tej książce przeczytacie w mojej recenzji. Hazana. Kuchnia wegetariańska Żydów z całego świata Autorka: Paola Gavin Wydawnictwo(...)książki? Dobrze wygląda pokrzywowa kasza, tarta gryczana z cukinią, pierożki nadziewane warzywami z rosołu, pasztet z warzyw z których ugotowano barszcz, tarta poziomkowa i makowe naleśniki ze śliwkami. Slow West Wege. Kochaj, gotuj i żyj na całego! Autorka: Katarzyna Kędzior Wydawnictwo Babaryba 4. Zielone Boże Narodzenie. Karoline Jonsson   Wigilia to ulubione święta wegetarian, bo wiele dań jest bezmięsnych

Ugotowane pozamiatane
Trufle czekoladowe z przyprawami korzennymi 128

Dzisiaj przygotowałam trufle czekoladowe z przyprawami korzennymi , pachnące klimatem zbliżających się Świąt. Prawdziwa uczta dla miłośników piernikowych smaków. Trufle są aksamitne, wprost rozpływające się w ustach

Oryginalny smak
Chleb żytni z kminkiem – podobno litewski ;) 141

nadzieniem z ziemniaków i boczku, potem gotowane i odsmażane na maśle. Piekłam typową, polską babkę z nadzieniem uwaga…z cynamonu Robiłam również morawskie kołacze, czyli drożdżówki ze śliwką – całkiem dobre przyznaję, jednak nie mi oceniać co mają wspólnego z Morawami. I teraz typowo litewski chleb… no ukhm.. człowiek dokształca się całe życie To co zauważyłam(...)wcześniej Wymieszać składniki w misce. Przykryć folią, zostawić na noc w temperaturze pokojowej. W dniu pieczenia Wymieszaj wszystkie składniki z masą w poprzedniego dnia. Wysmaruj keksówkę masłem. Wypełnij blaszkę ciastem i przykryj folią. Odstaw do wyrośnięcia na 3-4h, w zależności od temperatury Nagrzej piekarnik do 220 stopni. Spryskaj w środku wodą. Piecz chleb 15 min, skręć temperaturę

Mieszam w Garnku
Knedle dyniowe z jeżynami 163

Zapraszam na pyszne knedle dyniowe, tym razem jednak nie ze śliwkami, a z jeżynami. Zaskakujące połączenie? A jakie smaczne. Pomysł nasunął się sam, bo właśnie wyprodukowałam większą ilość puree dyniowego (sukcesywnie będę je zużywać do kolejnych dań), a jeżyny - to wybór oczywisty - ogrodowa jeżyna zasypuje nas ogromną ilością owoców. Delikatna słodycz knedli, dzięki dodatkowi dyni i soczyste kwaskowate jeżyny(...)podziel na 4 części, jedną część wyjmij i to miejsce wypełnij mąką orkiszową i 2 łyżkami mąki ziemniaczanej. Dodaj jajko i 200 g puree dyniowego. Zagnieć lekkie, nielepiące się ciasto. W razie konieczności delikatnie podsyp mąką. Podziel ciasto na 4 części. Z każdej uformuj wałek, odcinaj kawałki równej wielkości, każdy spłaszcz i nakładaj po kilka jeżyn i 1/2 łyżeczki cukru

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Deser zimowy 122

ciastka migdałowe: 1 białko, 1 szczypta soli, 60 g cukru pudru, 1 łyżeczka soku z cytryny, 150 g migdałów bez skórek,   galaretka z kompotu 70 gram śliwek wędzonych, 70 gram gruszek suszonych – nie kandyzowanych, 70 gram jabłek suszonych – nie kandyzowanych, 70 gram rodzynek, 70 gram moreli suszonych, skórka z 1/2 cytryny, żelatyna    plasterki pomarańczy: 60 g cukru(...)przełożyć do szprycy cukierniczej. Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia wyciskać nieduże ciasteczka. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 100 stopni i piec 3 godziny. Następnie piekarnik wyłączyć i zostawić ciasto na jedną godzinę w lekko uchylonym piekarniku. galaretka z kompotu: Owoce opłukać, włożyć do garnka i zalać zimną wodą (woda ma je tylko przykryć). Zagotować, wrzucić skórkę cytryny (cytrynę umyć

królestwo garów

Proponowane wyszukiwania