Blok czekoladowy to niezaprzeczalnie symbol dzieciństwa. Dzisiaj zamiast wody mogę dodać mleko, a zamiast margaryny masło, ale smak, który nadaje mu mleko w proszku , pozostaje niezmienny
Słodki sentymentjakoś mnie ostatnio naszło na gotowanie dziwactw. Dziś stanęło na knedlach, które robiłam może z trzeci raz w życiu. Wcześniej oczywiście klasycznie ze śliwkami. I myślę, że przede mną jeszcze z mięsem, wiecie jak jest. Tydzień temu robiłam pierwsze podejście do tych tytułowych, ale udało mi się kupić tak syfiasty szpinak, że wylądował w koszu (a jedzenia naprawdę nie wyrzucam(...)muszkatołową, mieszamy i odstawiamy do ostygnięcia. Ziemniaki gotujemy do miękkości, odcedzamy, tłuczemy je tłuczkiem lub przeciskamy przez praskę, studzimy. Następnie dodajemy do nich jajko, mąkę, sól i dokładnie wyrabiamy ciasto. Na początek dajcie 200 g mąki (ja na tym poprzestałam), jeżeli ciasto nadal bardzo się klei do rąk, dodajcie resztę mąki. Polecam jednak dać mniej mąki, a później przy formowaniu
Kardamonovyowoce, staram się wykorzystać go w pełni. Dlatego też każdy dzień targowy to kilogramy warzyw i owoców dowiezionych do domu i przerabianych na przetwory. Ogórki w curry, occie, musztardzie, śliwki i gruszki w occie, wiśnie w syropie, konfitura wiśniowa. Tylko właśnie do tej ostatniej czegoś mi brakowało. Nie przystoi domowej konfiturze zostać zjedzoną ze zwykłym chlebem czy bułką. Dlatego(...)łyżką cukru oraz letnim mlekiem i letnią wodą. Do miski wsypujemy mąkę pszenną, 3 łyżki cukru, rozpuszczone i przestudzone masło, sól i rozpuszczone drożdże. Całość zagniatamy tak długo, aż ciasto będzie odchodziło od ręki. Nie może być twarde ani zbyt lejące. Jeśli cały czas jest zbyt lejące należy podsypać mąki i dalej wyrabiać. Ręczne wyrabianie tego ciasta powinno potrwać około
Jacob Tastesjakoś mnie ostatnio naszło na gotowanie dziwactw. Dziś stanęło na knedlach, które robiłam może z trzeci raz w życiu. Wcześniej oczywiście klasycznie ze śliwkami. I myślę, że przede mną jeszcze z mięsem, wiecie jak jest. Tydzień temu robiłam pierwsze podejście do tych tytułowych, ale udało mi się kupić tak syfiasty szpinak, że wylądował w koszu (a jedzenia naprawdę nie wyrzucam(...)muszkatołową, mieszamy i odstawiamy do ostygnięcia. Ziemniaki gotujemy do miękkości, odcedzamy, tłuczemy je tłuczkiem lub przeciskamy przez praskę, studzimy. Następnie dodajemy do nich jajko, mąkę, sól i dokładnie wyrabiamy ciasto. Na początek dajcie 200 g mąki (ja na tym poprzestałam), jeżeli ciasto nadal bardzo się klei do rąk, dodajcie resztę mąki. Polecam jednak dać mniej mąki, a później przy formowaniu
Kardamonovybarszcz ukraiński – ale za to jaki. Podany został nie w talerzu, ale w główce kapusty. Super pomysł. Zupa bardzo esencjonalna, gęsto naładowana smakami. Czujemy w niej wędzone gruszki i śliwki. Jak dla nas zaskakujące, ale pyszne. Do niej domowa nalewka chrzanowa. Nalewka doskonale intensywna, czuć w niej przede wszystkim świeżo tarty chrzan. Nos i usta doskonale zharmonizowane. To będzie(...)mała). Do tego podano wino Odeskie czarne Kolonist. Niestety nie sprostało pasztetowi. Pierogi z czarną kapustą, sandaczem oraz z mięsem zajęczym i orzechami leśnymi. Piękna niestandardowa prezentacja. Świetne cienkie ciasto i mocne aromatyczne farsze. Dobrze skomponowały się z winem Cabernet Merlot Kolonist. Chiken Kyiv – kotlet z kurczaka po kijowsku. Danie dobre, smaczne, poprawne, ale po poprzednich daniach oczekiwałbym od niego
królestwo garówA kto powiedział, że w środku tygodnia nie można sobie troszkę podogadzać?! Jeśli więc macie zachciankę, to warto zrobić takie ciacho. Lekkie, owocowe, pachnące latem i
Kuchnia w czekoladzieHej wszystkim!, czas na wielki hit :) czyli własne pralinki! Pomyślcie o tym jak genialny i oryginalny był by to prezent dla bliskiej nam osoby. Oczywiście opcja
Kuchnia PROzdrowotnaSkładniki: śliwki dojrzałe 2,5 kg, jabłka 1,5 kg, gruszki miękkie 1,5 kg, woda 1 szklanka, cukier 3/4 kg, kardamon 2 łyżeczki, konfiturex 3:1 - 2 opakowania Umyte owoce, jabłka bez gniazdek nasiennych, owoce ze skórką pokroić na kawałki do garnka, wlać wodę i gotować do miękkości owoców. Zamieszać co jakiś czas, gdy owoce są rozgotowane pałką blendera(...)słoiki, postawić na zakrętkach do wystygnięcia słoików. Wystudzone słoiki odwrócić i przechowywać w ciemnym miejscu. - domowa marmolada jest najlepsza do jako dodatek do śniadania, można też wykorzystać do deserów, ciast, naleśników.........SMACZNEGO
W Mojej Kuchni Lubięktórych podaje przepis pod spodem. 4. Ostry zielony pomidor, na zapach już czuję, że będzie idealna pizza domowa. Będę robił w poniedziałek, więc wtedy wrzucę Wam przepis:) 5. Śliwki wędzone z pestką. 6. Naturalny miód lipowy, póki co do herbatki idealny, ale napewno coś będe na nim eksperymentował może Sosik Miodowo-Musztardowy do jakiegoś fajnego Hamburgera hihi:).. Naprawdę jestem strasznie(...)piekarnik do 180 stopni C 4. Jak wystygnie masło dodajemy do miski, wymieszane razem z jajkiem i mlekiem. Wszystko dokładnie mieszamy aby nie było grudek, możemy mikserem :) 5. Nalewamy ciasto to foremek i dajemy na każdą foremkę jedną łyżkę naszej gryszczeniówki. 6. Zalewamy tak ciastem aby było 3/4 foremki zapełnionej . 7. Wrzucamy do piekarnika na około 25 minut. Życzę Smacznego
pichcisztoTego mazurka każdy może przygotować w domu, niezależnie od tego czy ma piekarnik. Jego przygotowanie trwa dosłownie kilka chwil. Pamiętać jedynie trzeba o tym, aby wcześniej
PatiGotujePyszne i zdrowe ciasteczka bez dodatku mąki, cukru, jajek i tłuszczu. Jest to sycąca i energetyczna przekąska, którą możemy wykonać sami w domu. W dodatku ciasteczka
Blog z ApetytemSernik z jogurtów greckich – oczywiście „oszukany”, bo żadnego sera (nie licząc serka mascarpone, któremu bliżej do śmietany niż sera) w nim nie znajdziemy
Poezja smakuPiekę go już któryś rok z rzędu i jest on numerem jeden w śród pierników w naszym domu. Mokry, wilgotny, z bakaliami, wyraźnie piernikowy. Przełożony lekko
Gotowanie...to proste !mojprzepisna.pl | Pascha idealna – Tradycyjny Wielkanocny deser Pascha idealna, to deser, przygotowywany w naszym rodzinnym domu, odkąd pamiętam. Moja mama zawszę ją przygotowywała, dokładnie raz w
moj przepis namojprzepisna.pl | Pascha idealna – Tradycyjny Wielkanocny deser Pascha idealna, to deser, przygotowywany w naszym rodzinnym domu, odkąd pamiętam. Moja mama zawszę ją przygotowywała, dokładnie raz w
moj przepis namojprzepisna.pl | Pascha idealna – Tradycyjny Wielkanocny deser Pascha idealna, to deser, przygotowywany w naszym rodzinnym domu, odkąd pamiętam. Moja mama zawszę ją przygotowywała, dokładnie raz w
moj przepis nakefirze bez proszku do pieczenia i bez sody, to strata czasu. Naszym zdaniem dodatek sody lub proszku do pieczenia nigdy nie pozwoli na wyrośnięcie ciasta w takim stopniu jak drożdże. Poza tym racuszki z ciasta drożdżowego doskonale smakują zarówno na ciepło jak i na zimno. W przeciwieństwie do tych na sodzie, które po wystudzeniu stają się gąbczaste i wyraźnie zaczyna(...)się podczas smażenia. Jabłka obieramy i usuwamy gniazda nasienne. Następnie kroimy jabłka w plasterki o grubości ok. 0,5 cm. Układamy na cieście w sposób widoczny na zdjęciu. Zawijamy ciasto, tworząc roladę. Przy pomocy ostrego noża kroimy ciasto na ok. 3 cm plastry. Na patelni rozgrzewamy dość sporo oleju. Racuszki smażymy z obu stron na średniej mocy palnika, pamiętając
Kuchnia Na Wypasiesię w nich z nutą wanilii. Ze względu na to, że przepis jest bardzo prosty i uniwersalny, można jednak dodać do ciasteczek inne ulubione owoce np. rodzynki, morele czy śliwki. Ciastka będą świetnym dodatkiem do drugiego śniadania, a w szczelnie zamkniętym pojemniku możesz je przechowywać nawet kilka dni. Składniki: 1,5 szklanki maki pszennej 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia(...)możesz skorzystać z naturalnej wanilii i zamiast ekstraktu dodać ziarenka z jednej lub dwóch lasek. Do misy z masłem dosyp suche składniki, w tym płatki owsiane i rodzynki, wyrób ciasto. Piekarnik rozgrzej do 180 st. C, blachę wyłóż papierem do pieczenia (ciasta prawdopodobnie wystarczy na 3 blachy), następnie wykładaj po łyżce ciasta na pergamin. Zachowaj odstępy około 5 cm między
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!jabłka zapewniają dobre zdrowie, pokój i miłość, gruszki – długowieczność, a wędzone śliwki odpędzają złe moce. Jak jest naprawdę? Dlaczego warto pić kompot z suszu nie tylko od święta? Tradycyjny kompot przygotowujemy na bazie trzech owoców: jabłka, gruszki oraz ususzanej i wędzonej w całości śliwki. Pity podczas jedzenia z całą pewnością łagodzi skutki obżarstwa. Jest niezwykle bogaty(...)jabłko, śliwka wędzona i ćwiartki suszonej gruszki. W moim kompocie znajdziemy również daktyle suszone i żurawinę suszoną ciętą ze sklepu ze zdrową żywnością https://www.bee.pl/ . Żadnych z tych składników nie mierzyłam, nie ważyłam, są dodawane garściami, od serca. Dodałam też laskę cynamonu i kilka goździków. Dla mnie istotna jest słodycz ,która pochodzi z daktyli i żurawiny, oraz wędzona śliwka, która
Z Kuchni Do KuchniKasza jęczmienna perłowa z grillowanymi zielonymi warzywami Kasza pęczak z pieczonym kurczakiem i warzywami Kasza pęczak z polędwiczką, cieciorką i papryką Kluseczki z semoliny z sosem Knedle ze śliwkami Makaron orzo z liśćmi szpinaku i serem feta Makaron razowy w natce pietruszki z białą fasolą Makaron z kurczakiem, cukinią i oliwkami Makaron ze szpinakiem,czosnkiem i serem Makaron(...)kuskusem Pieczarkowa z makaronem i majerankiem Pieczona dynia z cukinią w ziołach z kaszą jęczmienną Pieczone kasztany Pieczona kiełbasa z warzywami w oliwie z rozmarynem Pieczone pierożki z ciasta na focaccie z kuskusem i kurczakiem Pieczone podudzia z kurczaka z cukinią i czosnkiem Pieczone warzywa z czarnuszką i czosnkiem Pierogi z mięsem, cebulą i marchewką Pierożki z kurczakiem, cukinią
Moja smaczna kuchnia