Każdy z nas zapewne zna jakiś przepis na to ciasto. W końcu jest to polska klasyka, bez której nie wyobrażamy sobie różnych okazji, od urodzin po Święta. Przepis pochodzi z mojego zeszytu z młodości (tzn. z okresu kiedy byłam nastolatką), w którym można znaleźć rozmaite słodkie cudeńka. Robię go już od kilku lat. Co ciekawsze, nieważne ile go przygotuję(...)Święta pyta się, czy będzie jego ulubiony serniczek. Ten przepis to już tradycja, po prostu nie może go zabraknąć. Ja zawsze przyrządzam go z truskawkową galaretką i mrożonymi truskawkami, ale spokojnie możecie dobrać inne owoce. Składniki na dużą blaszkę: 1 kg sera we wiaderku Kostka masła lub margaryny 1,5 szklanki cukru 4 żółtka 1,5 szklanki mleka 4 płaskie
Fabryka pomysłówOstatnio bardzo często robię różnego rodzaju wypieki w domu. Tym razem postanowiłem przygotować klasyczne pszenne bułki. Przygotowałem znacznie więcej, bo tak przygotowane pieczywo można mrozić i
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!dekoracji kulka z melona. (Ps. galaretki w kolorze niebieskim i turkusowym posiada w swoim asortymencie firma Wodzisław). Polecam, szybki i bardzo smaczny deserek w sam raz na lato pachnące truskawkami:) Jak również 3 wyróżnienia i koce piknikowe otrzymują: Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size(...)minor-latin; mso-bidi-font-family:"Times New Roman"; mso-bidi-theme-font:minor-bidi; mso-fareast-language:EN-US;} 1. Agata Skiba Waniliowe ślimaczki z nutellą i owocami: Ciasto: 3 jajka 1,5 szklanki maki pszennej 2/3 szklanki mleka 1 laska wanilii szczypta soli 1/2 łyżeczki cukru Nadzienie: 300 g kremu orzechowego typu nutella 2 banany 2 duże mandarynki
Malinowe PocałunkiDeser z serkiem mascarpone, biszkoptami i owocami to pyszny smakołyk w sam raz na letnie gorące dni, pokochają go wszyscy wielbiciele słodkości. Jest banalnie prosty w
Smakowite DaniaJaglane crumble z gruszkami to propozycja na jeszcze zimne o tej porze roku wieczory, kiedy ma się ochotę na słodki i rozgrzewający deser. Ponieważ kruszonkę zrobiliśmy
niecodziennikparyKochani dzisiaj chciałam świętować z Wami 4 lata wspólnego blogowania. Bo gdyby nie Wy to i mnie by tu nie było. Dziękuję, że jesteście, że mnie
Zainspirowana w kuchniSezon truskawkowy rozpoczął się , wiec warto przygotować coś pysznego. Sernik na zimno nie wymaga szczególnego wkładu pracy, a efekt i smak doskonały. Zapraszam na bloga SKŁADNIKI
W kuchennym oknie Ewyskładniki spód * 150 g herbatników * 120 g margaryny lub masła * 4 łyżeczki powideł * 1 saszetka czekolady do picia (proszek) masy * 1 galaretka tropikalna * 2 galaretki
Mix smakuTradycyjna beza w nowej odsłonie. Wieniec z pysznej, chrupiącej z wierzchu i miękkiej w środku bezy, z bita śmietaną i owocami. Czyli ciasto idealne na każdą, mniejsza i większą okazje. Serwować go możecie z Waszymi ulubionymi owocami, zimowa pora mogą być to owoce mrożone lub z puszki. Jest ono również bardzo łatwe do podzielenia na porcje. W moim domu jeden(...)ŁYŻECZKA CUKRU WANILIOWEGO LUB EKSTRAKTU WANILIOWEGO BITA ŚMIETANA: 300 ML ŚMIETANY KREMÓWKI 30 – 36 % 2 ŁYŻKI CUKRU PUDRU 1 ŁYŻKA SOKU Z CYTRYNY *** WASZE ULUBIONE OWOCE. U MNIE TRUSKAWKI, MALINY, BORÓWKI, KILKA LISTKÓW MIĘTY I POKRUSZONE PISTACJE. ZOBACZ RÓWNIEŻ FILM WYKONANIE: PRZED ROZPOCZĘCIEM, MISKĘ PRZETRZEĆ RĘCZNIKIEM KUCHENNYM NAMOCZONYM W OCCIE LUB SOKU Z CYTRYNY. DO MISKI WLAĆ BIAŁKĄ
Pani M - kuchnia smakowitasię muffiny według starych receptur. Za kształt muffinki, jaki znamy teraz, odpowiedzialni są Amerykanie. To właśnie oni zaczęli wypiekać muffinki w pojedynczych foremkach. Dzięki temu wyglądały jak małe ciasta. Drożdże zastąpiono proszkiem do pieczenia. Obecnie muffinki to narodowy wypiek Amerykanów, z którego są bardzo dumni. To stały element amerykańskiego śniadania. W Nowym Jorku, czyli Wielkim Jabłku, można spróbować(...)Muffinka przygotowana jest na bazie organicznej mąki, masła najwyższej jakości oraz prawdziwej włoskiej czekolady z dodatkiem ugandyjskich ziaren wanilii. Muffinka ozdobiona złotą polewą, płatkami 23-karatowego złota oraz świeżymi truskawkami. Za taką muffinkę na bogato trzeba wydać prawie 4 tys. zł. Poniżej sprawdzone przepisy na muffinki w zdrowej wersji (Kliknij w tytuł, aby poznać przepis): Otrębowe muffiny z rodzynkami
My Chcemy Jeśćoleju. Doprawiłam ją solą, pieprzem i roztartym majerankiem. Przełożyłam ją do sera. Ser doprawiłam solą i pieprzem i dokładnie wymieszałam z ziemniakami i cebulą. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Z ciasta odrywałam nieduże kawałki i rozpłaszczałam w dłoniach na placek. Na środku kładłam łyżeczkę farszu i zlepiałam brzegi formując kulkę. Ulepione pyzy odkładałam na drewnianą deskę obsypaną mąką. W dużym garnku zagotowałam(...)pozostałych moich przepisów na pyzy i knedle, np.: pyzy z mięsem (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2017/09/pyzy-z-miesem.html), knedle z czereśniami (link: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2018/09/knedle-z-czeresniami.html), knedle ziemniaczano - serowe z truskawkami (link do przepisu: http://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2018/01/knedle-ziemniaczano-serowe-z-truskawkami.html), knedle serowe ze śliwkami (link do przepisu: http://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2017/06/knedle-serowe-ze-sliwkami-mrozonymi.html), knedle z kaszy manny z truskawkami (link do przepisu: http://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2017/08/knedle-z-kaszy-manny-z-truskawkami.html), knedle węgierskie
Waniliowe Improwizacjechyba już ostatnie świeże maliny i borówki więc automatycznie trafiły do placuszków. Do oładek można użyć też innych owoców np.: drobno pokrojonych jabłek, śliwek, gruszek, jagód, czereśni, wiśni czy truskawek. Placki mają dużą szansę stać się przysmakiem dzieci i rodzinnym hitem śniadaniowym jednocześnie :) Składniki (na ok. 20 szt. placków): 1 1/2 szklanki mąki pszennej 2 szklanki zsiadłego mleka lub kefiru(...)ewentualnych szypułek, w razie potrzeby kroimy na mniejsze części. Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy sól, proszek do pieczenia, jajka. Mieszamy. Nie przerywając mieszania dolewamy stopniowo zsiadłe mleko lub kefir. Ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany (w razie potrzeby możemy dosypać trochę mąki). Na koniec do ciasta wrzucamy owoce i delikatnie mieszamy. Na patelni rozgrzewamy olej, następnie łyżką nakładamy porcje ciasta
MyCookBook.plwiosną, za latem! Nawet uczulające pyłki (teraz!) nie są mi straszne! Chcę chodzić na targ! Chcę kupować pyszne owoce i warzywa! Brakuje mi kolorów, smaków! Soczyste brzoskwinie, słodkie truskawki, szparaaaagi... !!!! Wiosno! Przybywaj :) Składniki na farsz: 450 g mrożonego bobu, 280 g mrożonego zielonego groszku, 250 g ricotty, 90 g śmietanki kremówki, 40 g tartego parmezanu, 6 suszonych pomidorów - drobno pokrojonych(...)ricottę oraz śmietankę. Następnie dodajemy tarty parmezan, drobniutko posiekaną papryczkę chilli, suszone pomidory, startą skórkę z cytryny oraz posiekaną świeżą bazylię. Całość doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Ciasto na pierogi Każdy pewnie ma swój przepis na ciasto na pierogi. Odkąd skorzystałam z przepisu zamieszczonego na blogu Renaty przepadłam. Najlepsze ciasto pierogowe. Mięciutkie, pyszne i zupełnie
Plate of Joykażdą okazję i dla każdego. Składniki -5 jajek -pół kostki margaryny Palma- roztop ją! -półtorej szklanki mąki -szklanka cukru -łyżeczka proszku do pieczenia -cukeir puder do posypania -mrożone truskawki i borówki Składniki na kruszonkę -80 g masła -100 g cukru -120 g mąki Ja zużyłam połowę kruszonki, druga połowę, zamroziłam. Wyłóż tortownice papierem do pieczenia, rozgrzej piekarnik do 195 stopni(...)poukładaj delikatnie na wierzchu mrozone owoce, posyp kruszonką albo i nie, jak wolisz, ale z kruszonka ma o wiele inny , taki maślany smak a kruszona dodaje wykwintności chyba każdemu ciastu. Piecz około 35-40 min albo „do suchego patyczka
Z Kuchni Do Kuchnihernaty rasberry pear Richmont 2 kieliszki czystej wódki 2 kremy tortowe: smietankowy i czekoladowy do ozdobienia lub możemy ozdobić również dobrze bitą smietaną z mascarpone, przepis jak na masę truskawki, kiwi Wykonanie: 1 biszkopt: Oddzielamy żóltka od białek, białka ubijamy na sztywno, dalej miksując dodajemy pojedyńczo żóltka, miksujemy, dosypujemy stopniowo cukier, następnie mąkę z proszkiem do pieczenia. Mieszamy. Wylewamy(...)opakowaniu .Wierzch tortu tez ozdabiamy kleksikami oraz owocami . Do Nasączenia tortu użyłam herbatę Richmont: Świetnie nadaje się do nasączania ponieważ posiada intensywny ciekawy smak, który fajnie aromatyzuje też ciasto. Dodatek alkoholu dodał mocy, ale było to wskazane skoro torcik był dla męża ;) Torcikiem zajadaliśmy się popijając przepyszne HERBATY RICHMONT . Których to firma posiada bogaty wybór. Do parzenia otrzymałam
Z Majeczką w kuchni