już niedługo. Wiem bowiem, że jest tu część osób która nie posiada w domu piekarnika lub osób które uwielbiają takie ciasta trzymane w lodówce, mające galaretkowatą konsystencję. To będzie przepis, który naprawdę polubicie! A jeśli lubicie pyszne klasyczne pyszne ciasta, zapraszam Was do moich ulubione przepisy: sernik tradycyjny sernik z jagodami sernik z borówkami sernik z malinami sernik z kajmakiem(...)Sernik malinowy SERNIK TRUSKAWKOWY BEZ PIECZENIA Przygotowanie: 2 h + min 3 h w lodówce Składniki spód: – 150 g czekoladowych ciasteczek – 50 g rozpuszczonego masła Składniki sernik: – 450 g mrożonych truskawek – 700 g serka waniliowego homogenizowanego – 200 g śmietany 36% – 200 g cukru pudru – 8 listków żelatyny lub żelatyna sproszkowana, odpowiednia dla 800-900 ml płynu
nietylkopasta.pljadalnej) 180 g mąki orkiszowej jasnej (lub pszennej jasnej) łyżeczka sody 200 g kefiru pół szklanki oleju jajko Kolorowe bezy białko 50 g drobnego cukru szczypta soli łyżeczka liofilizowanej truskawki lub buraka (opcjonalnie kilka kropel czerwonego barwnika spożywczego) łyżeczka soku z cytryny Dodatkowo: 10 łyżeczek konfitury z malin 2 łyżeczki róży w cukrze lub konfitury różanej świeże maliny odrobina waty(...)momentu, aż cukier się rozpuści a masa stanie się gęstą, klejąca i błyszcząca. Do rękawa cukierniczego wyciskamy pasek czerwonego barwnika lub za pomocą wykałaczki smarujemy liofilizowanym burakiem (lub truskawką) wymieszanym z sokiem z cytryny. Delikatnie przekładamy do niego pianę z białek. Na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia wyciskamy bezy dowolnej wielkości. Wkładamy je do nagrzanego piekarnika i pieczemy 20 minut
Mienta blogszpinakowe naleśniki, 5-minutowa nocna owsianka malinowa, jagodowe smoothie bowl oraz sycąca owsianka pieczona z jabłkiem i rabarbarem – z tymi przepisami Wasze poranki nie będą nudne! Choć bardzo lubię truskawki, to zawsze najbardziej czekam na owoce lipcowe – maliny, borówki amerykańskie i brzoskwinie. Przemycam je wtedy do wielu posiłków, a najchętniej do potraw śniadaniowych. Dzisiejszy wpis to gratka dla łasuchów, ponieważ(...)bowl), jak i wymagające nieco więcej pracy, za to bardziej sycące i efektowne receptury na szpinakowe naleśniki, puszyste placki na maślance oraz pieczoną owsiankę, którą można jeść jak letnie ciasto. Placuszki, naleśniki, koktajle, owsianki – te wszystkie śniadaniowe pyszności nie powstałyby bez dodatku mleka, jogurtu, kefiru, czy napojów roślinnych, które możecie dostać w kartonach do płynnej żywności. Wspólnie z Fundacją ProKarton
Chilli Czosnek i Oliwawypiek\u00f3w","1\/3 szklanki oleju","1 \u0142y\u017ceczka proszku do pieczenia","szczypta soli","DO DEKORACJI","200 ml s\u0142odkiej \u015bmietanki 30 %","3 \u0142y\u017cki cukru pudru","\u015bwie\u017ce truskawki, poziomki,maliny, arbuz"],"recipeInstructions":[{"@type":"HowToStep","text":"Najlepiej by wszystkie sk\u0142adniki by\u0142y w temperaturze pokojowej, wyci\u0105gni\u0119te z lod\u00f3wki 3 godziny wcze\u015bniej.Bia\u0142ka ubijamy(...)nich pian\u0119 z bia\u0142ek i wymiesza\u0107 szpatu\u0142k\u0105, dzi\u0119ki temu masa b\u0119dzie napowietrzona a gofry puszyste i chrupi\u0105ce."},{"@type":"HowToStep","text":"Ciasto sma\u017cy\u0107 w rozgrzanej gofrownicy przez 3 minuty. Po usma\u017ceniu wystudzi\u0107 - najlepiej na stoj\u0105co by powierzchnia parowania by\u0142a du\u017ca. Je\u015bli u\u0142o\u017cymy gofry
ProstePesto.plKlasyczne tradycyjne tiramisu robi się z wykorzystanie żółtek. Dotychczas w przepisach wykorzystywałam gęstą wysokoprocentową śmietanę, jednak efekt wtedy jest nieco inny. Warto zrobić klasyczną wersję tego
nietylkopasta.plprostokątna forma 16/27cm. W większej blaszce owsianka wyschnie i będzie zdecydowanie za niska. Raczej nie nada się też tortownica, bo wszystko z niej po prostu wcieknie – to nie jest ciasto sensu stricto, a bardzo rzadka i na początku wodnista masa. Rozgrzewamy piekarnik do 185⁰C – grzanie góra-dół, bez termoobiegu . Jabłko obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach(...)jabłko i oba rodzaje płatków owsianych. Dokładnie mieszamy i przelewamy masę do formy. Na masie rozkładamy mrożone owoce jagodowe – u mnie to gotowa mieszanka jagód, borówek, wiśni, jeżyn, malin, truskawek, czarnych i czerwonych porzeczek. Wstawiamy owsiankę do rozgrzanego piekarnika na środkowy poziom i pieczemy przez 50 minut (czas podany jest dla wysokiej kwadratowej formy o wymiarach 24/24cm – jeśli używacie innej
Karo in the Kitchenrodzynki. Dokładnie mieszamy masę. Gotową masę równomiernie rozkładamy na cieście i zwijamy całość w rulon. Zawijamy w papier do pieczenia i wkładamy na godzinę do zamrażarki. Ostrym nożem kroimy ciasto w 1-centymetrowe krążki, które układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 45 minut. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni (termoobieg). Ślimaczki smarujemy(...)książki "Kuchnia polska według Pawła Małeckiego" - wydanej przez Lidla . Tym razem znajdziecie w niej słodkie przepisy Mistrza i jego Gości. Mamy w książce rozdziały z pomysłami na jabłka, truskawki i rabarbar, wiśnie i śliwki, miód, śmietanę, ser, kwiaty polskie, mak, owoce leśne, bakalie i, oczywiście, przepisy świąteczne. Ja mam kilka przepisów na "już" do wypróbowania :) Jak możecie
Moje Kuchenne RewelacjeSezon truskawkowy w pełni :) Większość zjadamy prosto z koszyczka, ale czasem uda mi się odłożyć odrobinę i wykorzystać je do przygotowania słodkiego deseru. Mam dzisiaj dla
Domowa cukiernia Ewystopni i pieczemy 1,5h. Taki sposób pieczenia zapobiega rośnięciu masy i sprawia, że twarogowiec jest puszysty i równy. Dodatkowo możemy przyszykować krem na wierzch, aczkolwiek i bez niego ciasto będzie pyszne. Składniki na krem: - 3 łyżki kremu kokosowego (stała część mleczka kokosowego - najlepiej dzień wcześniej wstawić je do lodówki) - 1 łyżka mascarpone - 3 łyżki soku z cytryny - 10 listków(...)Miętę wraz z resztą składników wrzucamy do malaksera i miksujemy do czasu uzyskania zwartej konsystencji. Takim kremem możemy wyłożyć wierzch (ostudzonego!) twarogowca. U mnie dodatkowo obsypany ziarenkami granatu i truskawkami. Smacznego
Be Fit Be Strongsię zapach w całym domu kiedy pieczywo piecze się w piekarniku! Pyszny chleb! Chrupiąca skórka i mięsisty miąższ idealnie współgrały ze świeżym masłem i jeszcze ciepłą domową konfiturą truskawkową! Niebo! Idealne rozpoczęcie dnia! Przepis na chleb znaleziony na Moje Wypieki , w oryginale od Tatter . Składniki: 200 g zakwasu żytniego, 550 g mąki pszennej chlebowej(...)cukru trzcinowego), 1 płaska łyżka soli, 300 g letniej wody, opcjonalnie - 1/4 - 1/2 łyżeczki suchych drożdży Wszystkie składniki wymieszać w dużej misce, a następnie wyrobić elastyczne i gładkie ciasto - wyrabialiśmy przy pomocy robota przez około 7-10 minut na średniej mocy. Kiedy ciasto jest już wyrobione przykrywamy je szczelnie folią spożywczą i odkładamy w ciepłe miejsce
Plate of JoyCaprese , czyli nic innego, jak podróż do gorącej Italii w pogoni za świeżą mozzarellą i dojrzewającymi w pełnym słońcu Toskanii pomidorów. Taką
W kuchni Karmel-itkimuzykę:-) Zagotować wodę, odmierzyć 850 ml i rozpuścić w niej galaretkę (wymieszać ją łyżką delikatnie, bo inaczej powstanie piana, której się nie można pozbyć). Odstawić do ostudzenia. Z truskawek odciąć szypułki (inaczej przy myciu napompują wodę), morele wydrylować, wszystko umyć i osuszyć. Część owoców zmiksować i połączyć z jogurtem. Dodać cukier (do smaku) i rozpuszczoną żelatynę (ja rozpuszczałam(...)Przelać do formy (35/25), wyłożonej folią spożywczą. Wstawić do lodówki. Resztę owoców pokroić na małe kawałki. Galaretkę wstawić do lodówki (niech zgęstnieje - ale nie na amen..) Na zgęstniałe ciasto wyłożyć pokrojone owoce, zalać galaretką i wstawić do lodówki na noc.... Smacznego
Gaździnka warzyOd dłuższego czasu się zabierałam żeby upiec to ciasto.W końcu go zrobiłam i muszę przyznać że jest bardzo smaczne i bardzo ładnie się prezentowało na stole
Ala piecze i gotujeETON MESS, czyli słodki bałagan. To w sumie tak samo, jak ze mną - z jednej strony słodka (i skromna do tego), z
W kuchni Karmel-itkiJeżeli lubisz lekkie desery, tan na pewno Tobie posmakuje. Porcja 2 desery Składniki: 1 szklanka mleka kokosowego 0,5 szklanki nasion chia 3
Niezły Młynek