owoce i warzywa, które znalazły się w przepisach w mojej książce, to właśnie produkty tej marki. Korzystam z nich już od dawna i z całym przekonaniem polecam. Nawet do ciasta dodałam sekretny składnik, czyli kaszkę owsianą :) Mam nadzieję, że wypróbujecie, a przy dekorowaniu będziecie się bawić tak samo dobrze jak my. Uprzedzając ewentualne pytania, pierniki z tego przepisu(...)wody owocowe/warzywne Bio Różdżki Smaku Helpa owocowe Bio Łyżki Smaku Helpa dodatki: Bio Suchy Prowiant Helpa Bio eksPandy Helpa Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Wszystkie składniki zagniatamy na gładkie ciasto. Wałkujemy na grubość 0,5 cm i wycinamy pierniczki. Układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy 10 minut w 180 stopniach. Studzimy na kratce. Do cukru pudru
Mienta blogŚwięta Bożego Narodzenia to idealny moment, aby przygotować coś specjalnego. Jednym z moich popisowych dań jest pierś z kaczki. Przygotowuję ją zawsze w ten sam sposób
kulinarnyJaklasyczne włoskie tiramisu ma bowiem dość luźną konsystencję. Uwaga: Przygotowując deser tiramisu dla dzieci można pominąć alkohol i zastąpić go aromatem migdałowym, a biszkopty nasączyć kakao Przepis na klasyczne ciasto tiramisu znajdziecie w poście zatytułowanym: Ciastko managera.... czyli włoski deser Deser tiramisu w pucharkach - składniki 250 g serka mascarpone około 140 g podłużnych biszkoptów tzw. ladyfingers (w wersji bezglutenowej(...)łyżki) likieru migdałowego Amaretto 3 łyżki cukru pudru szczypta soli do ubijania białek 3-4 łyżki naturalnego kakao (doskonałe jest np. kakao VanHouten) do dekoracji: maliny lub truskawki i listki świeżej mięty Uwaga: likier Amaretto można zastąpić winem Marsala - wtedy do 100 ml mocnej kawy dodajemy 80 ml wina Jak przygotować deser tiramisu w pucharkach Zaparzyć kawę (najlepiej podwójne espresso
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataLody truskawkowe z mascarpone to rozwiązanie idealne na letnie upały. Deser jest łatwy w przygotowaniu, spodoba się miłośnikom truskawkowych klimatów. Wystarczy po kolei zmiksować i połączyć
Smakowite Daniapowstaną małe grudki, następnie dodajemy żółtka i zagniatamy ciasto. Z ciasta formujemy kulę i wkładamy do lodówki do schłodzenia na co najmniej 30 minut. 2. Po tym czasie ciasto wałkujemy na lekko posypanej mąką stolnicy, za pomocą foremek w kształcie serca wycinamy ciasteczka, w połowie nich robimy dziurki, następnie układamy je na blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia. 3. Ciasteczka pieczemy(...)jedno z dziurką. Oprószamy cukrem pudrem i podajemy. 5. Smacznego życzę. Rady: Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml. Przepis bierze udział w akcji z Miłości do truskawek. #lowicz #dzem #konfitura #truskawki
Izabelawkuchnipoczekać, na nasze polskie, najsmaczniejsze, soczyste truskawki, maliny czy brzoskwinie, to w sklepach wybór ogromny. Także pozwólcie sobie na odrobinę szaleństwa i przyjemności. Mi ostatnio trafiły się naprawdę smaczne truskawki ! Składniki: 1/2 szklanki mąki ryżowej ( u mnie Look-Food ) 1 jajko 1 łyżka budyniu waniliowego w proszku ( można pominąć) 2-3 łyżki mleka migdałowego lub innego 1/2 łyżeczki proszku(...)budyniowy - wymieszać. Jajko wymieszać z mlekiem roślinnym i wlać do składników suchych. Całość dokładnie wymieszać mikserem lub rózgą. Na patelni rozgrzać łyżkę oleju kokosowego. Na rozgrzany tłuszcz kłaść porcję ciasta. Smażyć na wolnym ogniu około 2 minuty, po czym ostrożnie przewracać placki na drugą stronę. Smażyć kolejne 2 minuty. Usmażone placuszki ryżowe podawać ze świeżymi owocami, polane odrobiną miodu
kolorowotorcikowotrzcinowego 2 jajka 340 ml maślanki 50 g masła 3 banany Polewa truskawkowa: 300 g truskawek 50 ml wody 25 g cukru trzcinowego 1 łyżeczka mielonego lnu WYKONANIE Do truskawek wlać wodę i zmiksować je blenderem. Przelać do garnuszka, dodać cukier i podgrzewać do momentu zagotowania się masy. Wyłączyć palnik, dodać siemię lniane i wymieszać. Masło rozpuścić i zostawić(...)zmiksować do połączenia składników. Na koniec wsypać banany i delikatnie wymieszać łyżką. Na patelni rozsmarować odrobinę oleju i wytrzeć papierowym ręcznikiem kuchennym. Na rozgrzaną patelnie nakładać łyżką małe porcje ciasta, lekko spłaszczyć i krótko smażyć z obu stron, aż się zarumienią. Temperatura patelni nie powinna być zbyt duża. Podawać z ciepłym sosem truskawkowym
Passions hobbies lifekażdy wysłany sms. A ponieważ zbliża się sobota, warto pomyśleć o jakimś pysznym deserze dla swoich bliskich. Ja ostatnio odkryłam sernik, który znalazłam na stronie kwestia smaku. To doskonałe ciasto na różne okazje: jest podzielne, efektownie wygląda i przede wszystkim przygotowuje się je w kilka minut. No i jeszcze jedno – wspaniale smakuje. Koniecznie je wypróbujcie, jeśli nie w ten weekend(...)łyżki mąki ziemniaczanej • ziarenka z 1 laski wanilii • 2 jajka • 100 g okrągłych biszkoptów • 150 ml kawy + 50 ml likieru amaretto • do dekoracji: gorzkie kakao, świeże truskawki Sposób przygotowania: • Formę o wymiarach 20 x 25 cm lub tortownicę o średnicy 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzać do 180 stopni C w opcji dół + termoobieg. • Zmiksować twaróg z mascarpone
W mojej kuchniProste rozwiązania bardzo często okazują się najlepsze, dlatego jako słodki dodatek do prezentu wybrałam właśnie kruche ciasteczka. Niewątpliwie uroku dodaje im domowy dżem z soczystych truskawek z dodatkiem wanilii. Lekko posypane cukrem pudrem prezentują się uroczo. Taki prezencik od serca spakowałam do słoika i przewiązałam kokardką. Tego typu podarunek z pewnością wywoła uśmiech na twarzy każdego obdarowanego! No, chyba(...)łyżeczka proszku do pieczenia 125g margaryny 1 łyżka cukru waniliowego dowolne nadzienie- dżem, nutella, masło orzechowe itd. cukier puder Z mąki, margaryny, jajka, proszku i cukru szybko zagniatamy gładkie ciasto i chłodzimy 15 minut w zamrażarce. Po tym czasie ciasto wałkujemy podsypując mąką. Szklanką wycinamy okrągłe ciastka. W połowie ciastek pośrodku wykrawamy dowolny kształt foremką lub nożem. Pieczemy
Wrzosowa Polanapomocą łyżki. Taką sytuację mieliśmy w następujących przepisach: ♥ orkiszowe placki z mascarpone z sosem bananowym ♥ cytrynowy twarogowiec z kremem kokosowo-cytrynowo-miętowym ♥ kokosowy tofurniczek - serniczek z tofu ♥ lody truskawkowe bez maszynki i śmietanki ♥ kawowy pudding chia z kaki i kokosową bitą śmietaną o smaku czarnego bzu ♥ fioletowy pudding chia z kokosowo-różaną bitą śmietaną i figami ♥ tofurniczek z mango - serniczek(...)proponuję, czy też z "nutellą" z awokado , bądź "nutellą" z daktyli . Naleśniki z tego przepisu, są delikatne, pyszne, czuć w nich kokos, a dodatkowo są wegańskie! Składniki na ciasto naleśnikowe: - 300ml wody kokosowej + mleka sojowego (wszystko zależy od tego, ile wody otrzymaliśmy z mleczka kokosowego) - ok. 150-180ml mleka sojowego - 100g płatków owsianych górskich lub mąka owsiana
Be Fit Be StrongKochani, czas upałów nareszcie się zbliża, więc czas pomyśleć o orzeźwieniu. Przedstawiałam Wam już przepis na klasyczną lemoniadę oraz tę truskawkową , na rewelacyjny napój z pokrzyw i cytrusów , wspaniałą Sangrię , mrożone koktajle, kawy i wiele innych wspaniałości, które znajdziecie TUTAJ . Dziś natomiast zamieszczam kolejny przepis na orzeźwiający napój, tym razem bardziej tradycyjny, można by rzec(...)temu traktowano go raczej z pogardą. A przecież dawniej każdy miał swój własny, dorodny krzak rabarbaru. Pamiętam, jak jeszcze nie tak dawno większość likwidowała rabarbar w ogródkach: bo do ciasta za kwaśny, bo po co gotować kompot, skoro takie pyszne napoje można kupić w sklepie, bo rabarbar jest dla biedoty i tak w ogóle kto by to jadł. A teraz
Rozpustne gotowanieWakacje coraz bliżej a ty się jeszcze odchudzasz? Szukasz sprawdzonej, skutecznej i szybkiej diety? Gdzieś już to słyszałam... Dieta 1200 kcal co jeść? Dieta 1200
IzaGotujerazie widzę, że to było za mało;) 1 duża puszka brzoskwiń 2 galaretki brzoskwiniowe lub pomarańczowe 2 łyżki cukru pudru 1 galaretka truskawkowa 1 galaretka przeźroczysta Świeże, sezonowe owoce: truskawki, borówki, winogrono itp. Sposób przygotowania: Rozpuszczamy galaretki we wrzących wodach: obie brzoskwiniowe w jednej pełnej szklance wody, truskawkową również w jednej szklance, a przezroczystą w 400ml wody. Owoce myjemy(...)minut w lodówce i wylewamy galaretkę przeźroczystą. Gdy ta również zastygnie, wylewamy resztę galaretki truskawkowej i delikatnie ruszając formą rozprowadzamy po całości. Wstawiamy do lodówki min. na godzinę, by ciasto dokładnie stężało
Kuchnia w czekoladzieHerbata ze świeżej mięty najlepsza herbata miętowa na lato. Herbata ze świeżej mięty z cytryną i miodem smakuje równie magicznie, jak wygląda. Słodko - kwaskowy napój z
Cztery FajeryJak już pewnie wiecie fitness i sport to nieodłączny element naszego życia (w końcu te wszystkie słodkości jakoś trzeba spalić 😎 ). Dlatego wszelkie produkty wysokobiałkowe zwłaszcza gdy
Candy Pandaspiany dodajemy porcjami wiórki, aromat i mieszamy. Masa ma być jednolita i bardzo gęsta (jeśli jest za rzadka śmiało można dosypać wiórków). Używając dwóch takich samych łyżeczek nabieramy porcję ciasta i formujemy kształtne ciasteczka (wyglądem przypominają łódeczki), można też formować rękami kulki. Układamy na blaszkę wyłożoną matą lub papierem do pieczenia, wstawiamy do piekarnika nagrzanego(...)tylko. Smacznego. Inne przepisy na wykorzystanie białek: Ciepłe lody cytrynowe Bezy kawowe Włoskie bezy z kremem kiwi Bezy z kremem limonkowo bananowym Pieczarki bezowe Rolada bezowa z truskawkami Bezowe duszki Zielona Pavlova A jeśli specjalnie zrobicie te ciasteczka i zostaną Wam żółtka, skorzystajcie z poniższych przepisów: Faworki na piwie N ajlepsze ciastka z dziurką Faworki robione mikserem Ciastka maślane
mojewypiekiinietylkoCiasto "śnieżny puch" cieszy się bardzo dużym zainteresowaniem na blogu. Wcale się nie dziwię, bo jest delikatne i pyszne. Ja poszłam o krok dalej i zrobiłam małą modyfikację tego przepisu. Zrobiłam w wersji truskawkowej na biszkopcie i pominęłam"śnieżki", których niektórzy nie tolerują. Składniki: Biszkopt: 3 jajka 3 łyżki cukru 3 łyżki mąki pszennej 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia(...)Masa serowa: 500 g sera z wiaderka 300 ml kremówki 30% 6 łyżek cukru pudru 2 galaretki truskawkowe 500 ml wrzątku Dodatkowo: 500 g świeżych truskawek 1 galaretka truskawkowa 400 ml wrzątku Przygotowanie: Biszkopt: Białka ubić na sztywno z cukrem. Ubijając dodawać po jednym żółtku i ubijać do momentu aż masa będzie sztywna. Dodawać stopniowo przesianą mąkę
Ala piecze i gotujeprzeróżne sposoby - z bitą śmietaną, owocami,dżemem,na wytrawnie.U Nas największe wzięcie mają takie zwyczajne oprószone cukrem pudrem i owocami. Moja dzisiejsza propozycja właśnie taka jest.Znalazłam jeszcze zamrożone truskawki,zmiksowałam je i polałam takim musem gofry - mówię Wam smak i zapach lata. Przepis z tego bloga https://kulinarneinspiracjefutki.blogspot.com/search?q=gofry Składniki: 1,5 szklanki mąki pszennej(...)żółtka,proszek do pieczenia,cukier puder,cukier waniliowy oraz sól dokładnie łączymy za pomocą miksera na jednolitą masę.Białka ubijamy na sztywną pianę,następnie delikatnie łączymy z masą. Gotowe ciasto nakładamy chochelką na dobrze nagrzaną gofrownicę,rozprowadzamy po całej powierzchni bardzo dokładnie i pieczemy ok 3 - 5 min ( w zależności od mocy gofrownicy). Gotowe przekładamy na kratkę i posypujemy
Niespełnione zdolności kulinarnekostki masła [100g] - roztopić 1 mały cukier wanilinowy [16g] szczypta soli olej - do smarowania gofrownicy kilka łyżek jogurtu naturalnego - do przybrania domowa frużelina truskawkowa - do przybrania Mleko podgrzać w garnuszku lub mikrofali, aby było letnie. Mąkę przesiać przez sitko do dużej miski. Zrobić w niej wgłębienie, wkruszyć drożdże i zasypać połową cukru. Zalać połową ilości ciepłego mleka(...)garnuszku i odstawić do ostudzenia. Do miski z rozczynem dodać pozostałe ciepłe mleko, resztę cukru, cukier wanilinowy, jajka, sól i roztopione masło. Wyrobić mikserem z mieszadłami hakowymi na elastyczne ciasto. Odstawić ponownie do wyrośnięcia na kolejne 15-20 minut. Ciasto wyjdzie dość gęste i przez to problematyczne przy nakładaniu do gofrownicy, ale smak końcowego produktu to wynagrodzi :) Gofrownicę rozgrzać
Grunt to przepis!łyżeczki wody różanej różowy barwnik spożywczy krem 125 g serka mascarpone 1 łyżka cukru pudru 1/2 łyżeczki wody różanej dodałam jeszcze 2 bardzo drobno pokrojone truskawki A jak to zrobić: Migdały połączyć z cukrem pudrem i najlepiej jeszcze raz je dobrze zmielić, by były jak najdrobniejsze. Białka ubić na sztywno (zaleca się aby białka były oddzielone(...)Dodać barwnik i wodę różana, zmiksować. Do masy z białek dodawać mieszankę maki migdałowej i cukru pudru, delikatnie mieszając szpatułką, najlepiej silikonową. Masa musi być bardzo dokładnie wymieszana. Wypełnić ciastem krążki w macie do wypieków makaroników, jeśli takiej maty nie posiadamy można na papierze do pieczenia narysować kółka i przy pomocy rękawa cukierniczego wycisnąć krążki o średnicy około
Kuchnia w opałachczekolady deserowej lub gorzkiej (50-65% kakao) łyżeczka żelatyny + odrobina wody do namoczenia opcjonalnie: ziarenka z połowy laski wanilii lub aromat waniliowy do dekoracji: świeże maliny, borówki, truskawki lub inne ulubione owoce (najlepiej kwaskowe) Czas przygotowania 45 minut Czas chłodzenia: 4-8 h Wielkość foremki Okrągła forma do tarty o średnicy 24 cm Liczba porcji: 8-10 (po około(...)odrobinę mniejszą niż 0,5 cm, aby dobrze się później kroił. Formę wkładamy do lodówki do schłodzenia. Uwaga : foremkę można wyłożyć wcześniej folią spożywczą, co ułatwi później wyciąganie gotowego ciasta. W tym czasie zabieramy się za nadzienie. Żelatynę namaczamy w niewielkiej ilości (ok. 1 łyżka stołowa) wody. Ok. 150 ml śmietanki podgrzewamy w garnuszku (prawie do wrzenia), opcjonalnie z dodatkiem
Analiza Smaku