Dowolne owoce 300 g ( u mnie maliny, truskawki, borówka) Przygotowanie: Jajka oraz maślanka powinny być w temperaturze pokojowej. Do miski wlewamy maślankę, olej dodajemy jajka oraz cukier. Wszystko razem mieszamy. Następnie przesiewamy mąkę wraz z proszkiem do pieczenia i ponownie mieszamy. Mąkę najlepiej dodawać partiami wtedy łatwiej będzie wymieszać masę na ciasto. Piekarnik nagrzać do temperatury 170 stopni. Gotową masę
Kulinarne przygodypudru Dodatkowo: owoce na wierzch babeczek (np. truskawki, maliny, jagody) Masło ubić z cukrem na puszystą masę. Dodawać po jednym jajku ciągle mieszając. Do masy dodać jogurt, ekstrakt z wanilii i zamieszać. Na koniec zmiksować dokładnie z sypkimi składnikami (mąką, proszkiem do pieczenia i kakao). Formę do wypieku muffinek wyłożyć papilotkami. Ciasto wykładać łyżką . Porcja wystarcza do wypieku 12 babeczek
Bulliopudru Dodatkowo: owoce na wierzch babeczek (np. truskawki, maliny, jagody) Masło ubić z cukrem na puszystą masę. Dodawać po jednym jajku ciągle mieszając. Do masy dodać jogurt, ekstrakt z wanilii i zamieszać. Na koniec zmiksować dokładnie z sypkimi składnikami (mąką, proszkiem do pieczenia i kakao). Formę do wypieku muffinek wyłożyć papilotkami. Ciasto wykładać łyżką . Porcja wystarcza do wypieku 12 babeczek
Bulliopudru Dodatkowo: owoce na wierzch babeczek (np. truskawki, maliny, jagody) Masło ubić z cukrem na puszystą masę. Dodawać po jednym jajku ciągle mieszając. Do masy dodać jogurt, ekstrakt z wanilii i zamieszać. Na koniec zmiksować dokładnie z sypkimi składnikami (mąką, proszkiem do pieczenia i kakao). Formę do wypieku muffinek wyłożyć papilotkami. Ciasto wykładać łyżką . Porcja wystarcza do wypieku 12 babeczek
Bullionajmłodszym łasuchom. Składniki: 3 jajka 150g cukru 1/3 szklanka oleju 130ml mleka 230g mąki pszennej 3 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki kakao 80g czekolady deserowej około 14 większych truskawek 14 łyżeczek dżemu truskawkowego Masa śmietanowa: 500ml śmietany 36% 2 śmietan-fix 3 łyżki cukru pudru Wykonanie: 1. Do dużej miski przesiać mąkę, dodać proszek do pieczenia, kakao, cukier(...)dodać startą czekoladę i całość dokładnie wymieszać szpatułką. 3. Gotowe ciasto przełożyć do formy muffinkowej wyłożonej papierowymi papilotkami na wysokości 3/4 foremki i na środek wyłożyć po 1 łyżeczce dżemu. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 20-25 minut. Po tym czasie pozostawić do wystudzenia. 4. Truskawki umyć i obrać z szypułek. 5. Masa śmietanowa: Śmietanę ubić
Szalona Kuchnia EwelinyLekki, orzeźwiający i bardzo łatwy w przygotowaniu – tak w skrócie o dzisiejszym przepisie :) Jestem pod ogromnym wrażeniem tego ciasta, bo robi się je na prawdę bardzo prosto, a wygląda i smakuje świetnie. No i w końcu zalegające od dawna w szafce pianki, zyskały drugie życie ;) Składniki: Spód 3 szklanki zmielonych ciastek/herbatników pół szklanki roztopionego masła Masa 100g pianek(...)całość wkładamy do lodówki, na minimum godzinę. Jeżeli dodajemy truskawki to układamy je na stężałą masę, pokrojone w plastry/połówki przed wylaniem galaretki. Galaretkę przygotowujemy wg. wskazówek na opakowaniu i zimną, tężejącą, wylewamy na sztywną już masę, tworząc ostatnią warstwę. I ponownie do lodówki. Kiedy galaretka zastygnie całkowicie, ciasto jest gotowe do jedzenia :) Zainspirowana tym przepisem Artykuł Ciasto z pianek
NiePieprz.plłyżki oleju Nadzienie owocowe: 500 g rabarbaru około 350 g truskawek (dałam mrożone) 1 op. galaretki truskawkowej 2-3 łyżki cukru (lub do smaku) Masa serowa: 600-700 g twarogu sernikowego 1 op. cukru wanilinowego 2-3 łyżki cukru pudru (lub do smaku) 2 żółtka Wszystkie składniki na ciasto naleśnikowe umieszczamy w garnku. Mieszamy rózgą kuchenną lub miksujemy do połączenia(...)oleju). Rabarbar obieramy, kroimy na mniejsze kawałki. Przekładamy do garnka, zasypujemy 2-3 łyżkami cukru, dodajemy 2-3 łyżki wody i gotujemy na małym ogniu. Gdy rabarbar zmięknie dodajemy truskawki (u mnie mrożone). Gotujemy aż owoce zaczną się rozpadać. Dodatkowo owoce można jeszcze zmiksować na mus. Garnek z musem owocowym zdejmujemy z palnika. Do gorącej masy wsypujemy suchą galaretkę. Dokładnie
Smaki Na Talerzusię jako deser lody albo ciasta prosto z lodówki. Ostatnio naszła mnie ochota na takie właśnie ciasto i postanowiłam spełnić swoją zachciankę. Troszkę poszperałam w necie i wymyśliłam sobie takiego oto składańca z owocami leśnymi. Na herbatnikach, bez pieczenia. Możecie użyć dowolnych owoców - truskawki, jeżyny czy poziomki też się świetnie nadają. W mojej wersji są borówki, maliny oraz jagody :) Główną(...)blenderze (jeśli wolimy gładką konsystencję). Wsypujemy galaretki i mieszamy do ich rozpuszczenia. Studzimy. Blachę wyłożyć folią spożywczą tak, aby duża część wystawała poza jej brzegi. Ułatwi to późniejsze wyjęcie ciasta z formy - ciasto wychodzi wysokie i wyjęte i pozostawione np. na desce znacznie ułatwia jego krojenie (jeśli ktoś ma formę z wyjmowanym dnem może ten krok pominąć). Następnie wykładamy
My simple kitchen*składniki na 2-3 porcje: 80 g szpinaku, świeżych, młodych listków 250 g truskawek, świeżych 100 – 200 g białego sera 2 garstki płatów migdałowych miód
Domowy Smak Jedzeniaskładniki: 1 garść płatków róży 700 ml wódki 500 g truskawek wykonanie: Truskawki obieramy z szypułek, przepłukujemy, osuszamy i kroimy na ćwiartki. Przekładamy do wyparzonego słoja
Domowy Smak Jedzenia*składniki: ok. 55 g płatków owsianych 250 ml mleka 1 łyżka wiórek kokosowych 1 łyżka siemienia lnianego 1 łyżka maku parę migdałów garstka orzechów parę truskawek
Domowy Smak Jedzeniaskładniki: 300 g truskawek 150 g banana 100 ml jogurtu naturalnego 1 łyżka miodu ok. 5 kostek lodu dodatkowo: truskawki i listki mięty do dekoracji wykonanie
Domowy Smak Jedzeniaskładniki: 1 galaretka o smaku truskawkowym 500 ml gorącej wody 200 g świeżych truskawek wykonanie: Galaretkę rozpuszczamy w gorącej wodzie. Truskawki myjemy, kroimy na cząstki (ćwiartki
Domowy Smak Jedzeniakcal 1 porcja (2 naleśniki + owoce z jogurtem) – 390 kcal ciasto naleśnikowe na 7 naleśników: szklanka mąki z ciecierzycy, ¾ szklanki napoju ryżowego, 2 jajka, ¼ szklanki wody, ¼ łyżeczki soli, łyżeczka czarnego sezamu, łyżeczka, rozgniecionej w moździerzu, gorczycy, łyżka oliwy z oliwek. dodatki: 4 łyżki jogurtu naturalnego, 3 truskawki, garść borówek, garść malin, 3 owoce agrestu, łyżka stołowa czerwonych porzeczek, łyżeczka masła(...)rozgniecioną w moździerzu gorczycę. Całość znów wymieszałam dokładnie trzepaczką, żeby nie było grudek i odczekałam 15 minut. Następnie przeszłam do etapu smażenia. Na dobrze rozgrzaną patelnię wylałam taką ilość ciasta, która była mi potrzebna, żeby cienką warstwą pokryć całą powierzchnię patelni. Smażyłam jedną stronę do momentu, kiedy brzegi naleśnika były już wyraźnie przypieczone i w tym momencie przekładałam na drugą
Looking for CookingBardzo proste i szybkie ciasto :) Każdy kto nie lubi piec, lub kto twierdzi, że mu to nie wychodzi z pewnością powinien spróbować zrobić mini tort :) Brzoskwinie można zastąpić innymi owocami np sezonowymi. Idealnie smakuje z truskawkami :) Składniki na biszkopt: 3-4 jajka łyżka oleju szklanka mąki pszennej 1 budyń waniliowy zapach waniliowy łyżka proszku do pieczenia 3/4 szklanki cukru(...)dodajemy mąkę, a na koniec łyżeczkę oleju. Pieczemy w 180 stopniach przez około 30 minut do "suchego patyczka". Ubijamy śmietanę, dodajemy cukier waniliowy, cukier puder i śmietanfix. Po przestudzeniu ciasta, przecinamy je i nasączamy ponczem i przekładamy smietaną oraz wykładamy pokrojonymi brzoskwiniami. Przykrywamy drugaą częścią biszkoptu i ponawiamy czynność. Chłodzimy w lodówce. Pyszne i delikatne
ChilliJemy