jest trudne w wykonaniu i nie wymaga pieczenia. Polecam! Składniki: Spód ciasta: 250g kremu czekoladowego nutella 150g płatków kukurydzianych Pianka śmietankowa: 500ml śmietanki kremówki 1 przezroczysta galaretka 1 szklanka gorącej wody Dodatkowo: 4 galaretki w różnych kolorach świeże owoce- u mnie truskawki, borówki i winogrona *** Trzy galaretki w różnych kolorach rozpuszczamy w osobnych naczyniach , każdą(...)wstawiamy do lodówki na około 1 godzinę *** *** W międzyczasie przygotowujemy kolejną galaretkę (najlepiej w jasnym lub bezbarwnym kolorze), którą rozpuszczamy w wodzie według przepisu na opakowaniu. Na wierzchu ciasta układamy pozostałe kostki galaretki oraz pokrojone na kawałki świeże owoce *** *** Całość zalewamy tężejącą galaretką i wkładamy do lodówki na co najmniej 1 godzinę *** *** Ciasto przechowujemy w lodówce *** *** SMACZNEGO *** Polecam
Blog z Apetytemwyszła smaczna i szybko została spałaszowana. 600 g prażonych jabłek 300 g dżemu truskawkowego ( u mnie taki bez kawałków owoców ) 1,5 szk borówek amerykańskich ( po rozmrożeniu ) 1,5 szk śmietany słodkiej 30 % 1 śmietan fix odrobina czerwonego barwnika spożywczego 2 łyżki cukru kolorowa posypka do ciast Biszkopt : 4 łyżki mąki ziemniaczanej 4 łyżki mąki tortowej 1 łyżeczka proszku
Ewa w kuchnijuż tęsknie za latem, a Wy? Dlatego dziś myśl popłynie ku letnim wspomnieniom, gdy na straganach pyszniły się piękne, dorodne truskawki… Do tego ciacha użyjemy co prawda mrożonych, ale smak będzie iście letni. Delikatny biszkopt z kremem na bazie frużeliny truskawkowej i serka mascarpone plus orzeźwiająca truskawkowa galaretka- i lato już bliżej; ) Ciacho dla amatorów kremów bez dodatku masła(...)kieliszkiem dziurki ( powstałe biszkopty zachowujemy – będą potrzebne:) ). Składniki na krem truskawkowy: 350 g truskawek mrożonych 2/3 szklanki cukru 1 czubata łyżeczka mąki ziemniaczanej rozrobiona w 2 łyżkach zimnej wody 4 łyżeczki żelatyny rozrobione w ¼ szklanki gorącej wody ok. 400 g serka mascarpone schłodzonego Truskawki smażymy z cukrem, do jego rozpuszczenia. Blendujemy na gładko. Przekładamy do garnka, zagotowujemy i wlewamy
Domowe ciastasoli masło i olej do smażenia ½ szklanki cukru truskawki 150 g serka mascarpone Sposób przygotowania: W małym rondelku rozpuszczamy 60g masła i odstawiamy do ostudzenia. Do dużej miski przesiewamy mąkę. Następnie dodajemy do tego dwa jajka, ostudzone masło, mleko oraz wodę. Mleka oraz wody możemy dodawać w innych ilościach, tak aby ciasto nie miało za rzadkiej konsystencji. Wszystkie składniki dokładnie
CookMagłyżki mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 cukier waniliowy 1 łyżeczka proszku do pieczenia Nadzienie: 300ml śmietanki 30% 250g serka mascarpone 5 łyżek cukru pudru 300g truskawek mięta do dekoracji 1. Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy z cukrem i cukrem waniliowym na bardzo sztywną pianę. Nie przerywając miksowania dodajemy stopniowo żółtka. Dodajemy mąkę z proszkiem(...)ciastem kładziemy kuchenną ściereczkę i zwijamy ciasto w roladę jednocześnie odrywając papier. Ściereczka powinna zostać w środku rolady. Zostawiamy do ostygnięcia. 2. Śmietankę ubijamy wraz z cukrem pudrem na sztywną pianę. Dodajemy mascarpone, delikatnie mieszamy uważając by masa się nie zwarzyła. 3. Roladę rozwijamy, nakładamy masę śmietanową i kawałki truskawek (kilka zostawiamy do dekoracji). Zwijamy w roladę
Szefowa kuchniwystygnie, nawet letnie może pęknąć. Składniki: (dwa ciasta) 370g masła w temperaturze pokojowej 370g mąki krupczatki 160g cukru pudru 120g migdałów w płatkach 6 ugotowanych żółtek 1 surowe żółtko skórka z jednej cytryny szczypta soli Lukier 1 białko 180g cukru pudru 1 łyżeczka soku z cytryny Dodatkowo dżem kiwi dżem truskawkowy dżem brzoskwiniowy masa orzechowa z puszki ( użyłam Helio
Gotowanie i blogowaniecukru 3 łyżki mąki pszennej 3 - 4 łyżki ciepłej wody Ciasto właściwe: 520 g mąki pszennej + 20 - 25 g do podsypania 6 łyżek oleju 250 ml ciepłej wody łyżeczka soli Przybranie na 1 pizzę: kilka plastrów kiełbasy żywieckiej 5 - 6 sztuk pomidorków koktajlowych 5 - 6 sztuk żółtych pomidorków truskawkowych kilka łyżek ketchupu 3 łyżki kukurydzy z puszki 7 - 8 oliwek(...)całość wymieszać. Odstawić do wyrośnięcia na 15 minut. Mąkę przesiać, dodać sól i zaczyn. Powoli dolewać wodę i olej. Wyrabiać rękoma na stolnicy około 15 - 20 minut, aż ciasto będzie gładkie i elastyczne (im dłużej się wyrabia, tym bardziej ciasto będzie pulchne). Ciasto przełożyć do miski i odstawić do wyrośnięcia na około 1 - 1,5 godziny, aż podwoi objętość
Zakątek rozkoszy kulinarnychPyszne ciasto na każdą okazję. Ten sernik jest ciastem pracochłonnym, ale warto go zrobić. Przepis zaczerpnięty z bloga Dusiowa Kuchnia Sernik z okienkiem na biszkopcie Składniki Biszkopt : jajka - 5 szt cukier - 5 łyżek mąka - 4 łyżki kakao -1 łyżki proszek do pieczenia - szczypta(...)łyżeczki woda gotowana - 1/4 szkl Dodatkowo : 2 galaretki truskawkowe 3 szkl gotowanej wody Przygotowanie : Biszkopt : Białka oddzielić od żółtek. Ubić pianę z białek, dodając cukier, dalej ubijać. Do ubitej piany dodawać po jednym żółtku, ubić. Mąkę wymieszać z kakao i proszkiem do pieczenia, przesiać do piany, delikatnie wymieszać łyżką. Przelać ciasto do wysmarowania tłuszczem blachy o wymiarach
Kuchnia DanusiBłyskawiczne ciasto z owocami nie wymaga wiele nakładu pracy, ponadto przygotowujemy je ze składników, które zazwyczaj zawsze mamy w domu. Owoce, które wykorzystałam do przygotowania to maliny i jeżyny. Można je przygotować równie dobrze z brzoskwiniami, truskawkami, jagodami, jabłkami czy śliwkami. Składniki: 200 g masła 4 jajka 3/4 szklanki cukru (160 g) szklanka mąki pszennej (200 g) 2 opakowania budyniu(...)jajka, cały czas ucierając. Na koniec dodajemy suche składniki i całość dokładnie miksujemy. Blachę (moja ma wym. 24×27 cm) wykładamy papierem do pieczenia i wylewamy na nią ciasto. Na cieście układamy owoce, lekko je dociskając. Ciasto wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 C i pieczemy przez około godziny (do suchego patyczka). Ostudzone ciasto można posypać cukrem pudrem. Błyskawiczne
e-PrzepisyKulinarneróżnie. Wszyscy są w rozjazdach i w rezultacie ustalenie jednego wspólnego terminu bywa skomplikowane. Tak więc czas jest wątpliwy - jedno co jest pewne, to to, że należy dostać dobre ciasto. To zadanie w tym roku przypadło mi. Czasem na dobre przepisy trafia się po prostu przez przypadek. Albo dlatego, że robi się przegląd lodówki i jest w niej coś(...)serek mascarpone. Najprostszym połączeniem byłoby zrobienie śmietankowego kremu, jednak w takie upały śmietankowe kremy nie najlepiej znoszą oczekiwanie na gości. Co z tego wyszło? Mocno czekoladowe babeczki :) z truskawkami. bo kto nie lubi truskawek? Składniki na babeczki: 2 szklanki mąki 5 łyżek cukru 5 łyżek kakao 2 łyżeczki cukru waniliowego 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 0,5 łyżeczki
Ciastkozercykokosowego Frużelina truskawkowa 500 g truskawek 60 g cukru 1/2 soku z limonki 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej 2,5 łyżeczki żelatyny spożywczej Dodatkowo chipsy kokosowe Naleśniki Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy jajko, mleko, wodę, olej i sól. Całość mieszamy do uzyskania jednolitej, gładkiej masy. Nie sugerujcie się zbytnio proporcjami które podałam, gdyż gęstość ciasta zależy m.in. od rodzaju mąki(...)nią tak, aby ciasto cieniutką warstwą pokryło całe dno patelni. Po chwili przewracamy naleśnik na druga stronę. Ja używam specjalnej patelni do naleśników, która nie wymaga ponownego natłuszczania. Ser Do sera dodajemy jogurt naturalny, cukier i ekstrakt kokosowy. Wiórki kokosowe rozdrabniamy przy pomocy blendera i dodajemy do sera. Mieszamy do połączenia się składników. Frużelina truskawkowa Truskawki myjemy, usuwamy szypułki
Wędrówki po kuchnicukru waniliowego 200 g truskawek zmiksowanych 1 łyżeczka cukru 6 truskawek (do dekoracji) Wykonanie: Biszkopt: Jajka z cukrem, szczyptą soli i ekstraktem z wanilii miksujemy na najwyższych obrotach przez ok. 8 minut. Po tym czasie zmniejszamy obroty miksera i stopniowo dodajemy mąkę i masło. Ciasto przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia formy o wymiarach ok. 23x30 cm i pieczemy przez(...)garnku z niewielką ilością gotującej się wody). Zdejmujemy z ognia i nadal ubijamy, aż powstanie gęsta, sztywna piana. Schłodzoną śmietanę ubijamy na sztywno, pod koniec dodając cukier waniliowy. Truskawki miksujemy w blenderze. Przekładamy je na sitko i kilkukrotnie, delikatnie potrząsając pozbywamy się nadmiaru soku. Następnie przekładamy je do miseczki i dodajemy łyżeczkę cukru. Mieszamy. Truskawki dodajemy do ubitej śmietany. Mieszamy
MyCookBook.plodcedzamy, a sok który puszczą zlewamy do małego garnuszka. Ziemniaki myjemy i gotujemy w mundurkach. Następnie je odcedzamy, zalewamy zimną wodą i zostawiamy do ostygnięcia. 50 g truskawek ugniatamy dokładnie widelcem i wraz z cukrem dodajemy do soku. Ustawiamy garnuszek na średnim ogniu, a gdy całość się zagotuje, zmniejszamy go do minimum. Gotujemy, często mieszając, aż sos zgęstnieje(...)łyżką, a po chwili wyjmujemy masę na blat/stolnicę i zagniatamy. Jeśli ciasto bardzo się klei, dodajemy resztę mąki. Masę dzielimy na 2 części i z każdej formujemy wałeczek. Następnie odcinamy z nich niewielkie kawałki, rozpłaszczamy w dłoni na placuszki, a na środku umieszczamy niezbyt dużą truskawkę (większe można pokroić na kawałki). Brzegi dokładnie zlepiamy i formujemy zgrabną kulkę. Postępujemy
Ratunku obiadLubicie lody, ciasta, desery? Na pewno lubicie, bo mnie odwiedziliście :) No właśnie! Ja tez lubię te wszystkie słodkości, które cudownie smakują z dodatkami, na przykład z sosami owocowymi. Już kiedyś miałam okazję zaproponować Wam sos truskawkowy, dziś przygotowałam dla Was sos jagodowy, który również możecie wykorzystać właściwie do wszystkiego. Częstujcie się!" Składniki : 2 szklanki jagód 3 łyżki wody 2 łyżki(...)minutach smażenia, należy przełożyć owoce do blendera, zmiksować i ponownie chwilę podsmażyć - jednak w tym przypadku owce stracą swój kolor. Odstawiamy do przestudzenia. Gotowym sosem polewamy lody, ciasta lub desery. Smacznego
Słodkie Przyjemnościbardziej puszyste), dodać cukier, sól i proszek do pieczenia. Wymieszać dokładnie ciasto do powstania jednolitej, gładkiej masy. Dobrze rozgrzać nieprzywierającą patelnię, wylewać ciasto porcjami i smażyć na delikatnie złoty kolor z obu stron. Podawać z dodatkami według uznania – na słodko mogą być to owoce (na przykład borówki, truskawki, maliny), dżemy, bita śmietana, orzechy. W wersji wytrawnej dodatkami mogą być
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!mojprzepisna.pl | Kompot truskawkowy wg. przepisu mojej cioci Maryli Niesamowita sprawa, otworzyć w środku zimy kompot truskawkowy, pyszny, aromatyczny i domowy. Dlatego też zdecydowaliśmy się z mężem
moj przepis namojprzepisna.pl | Kompot truskawkowy wg. przepisu mojej cioci Maryli Niesamowita sprawa, otworzyć w środku zimy kompot truskawkowy, pyszny, aromatyczny i domowy. Dlatego też zdecydowaliśmy się z mężem
moj przepis naNie macie pomysłu na dzisiejszy obiad? To ja Was zapraszam na pyszny makaron z sosem truskawkowym, idealny obiad na piękny, słoneczny dzień kiedy nie mamy ochoty
To co lubię - gotuję i polecamPrzepis na biało – czerwony deser z truskawkami i kremem śmietankowym. Świetnie smakuje zarówno ze świeżych truskawek jak i mrożonych. To idealny pomysł na wykorzystanie owoców
To co lubię - gotuję i polecamlnianą, czystą ściereczką i obracamy tak, żeby się nie połamała. Odklejamy delikatnie papier do pieczenia ze spodu ciasta. Pozostawiamy do całkowitego wystygnięcia. Krem: 200 ml słodkiej śmietany 30% 125 g serka mascarpone 1 łyżka cukru pudru 1 łyżka rumu owoce: borówki / maliny / truskawki / wiśnie / jagody / brzoskwinie / jeżyny / porzeczki Śmietankę i serek wrzucamy do miski i miksujemy. Kiedy masa zacznie gęstnieć
Emskie Smakimojprzepisna.pl | Kompot truskawkowy wg. przepisu mojej cioci Maryli Niesamowita sprawa, otworzyć w środku zimy kompot truskawkowy, pyszny, aromatyczny i domowy. Dlatego też zdecydowaliśmy się z mężem
moj przepis napołamaną w kostki czekoladę, wymieszać i dodać napęczniałą żelatynę, po czym całość dokładnie wymieszać. 5. Gotowe ciasto polać polewą i udekorować odmrożonymi owocami. Dlaczego warto korzystać z mrożonych owoców? Fani owoców przez cały rok znajdą w ofercie firmy Hortex pełne słońca truskawki czy soczyste wiśnie… Dzięki mrożonym owocom Hortex możesz poczuć w swojej kuchni smak lata kiedy tylko
Szalona Kuchnia EwelinyTydzień temu piekłam ciacha na roczek wnusi, teraz ciasta na wesele dla znajomej. A patrząc na słodkości rodzinka domagała się czegoś słodkiego. Chcąc odpocząć od piekarnika zrobiłam sernik na zimno. Miał być z truskawkami ale sprzedający nie mieli za ciekawych więc wyjęłam puszkę brzoskwiń. Taki serniczek też super smakuje. Rozwiń i czytaj przepis
Ewa w kuchniDomowe, pozbawione konserwantów i polepszaczy rogaliki z truskawkami to świetna propozycja na przygotowanie słodkiego wypieku, który idealnie sprawdzi się do małej czarnej lub będzie doskonałym wyborem śniadania w wersji na słodko. Składniki: Ciasto: 330g mąki pszennej 1 jajko 1 żółtko 30g świeżych drożdży 125ml mleka 50g masła 70g cukru szczypta soli Dodatkowo: 360g konfitury truskawkowej masło do wysmarowania formy
Szalona Kuchnia Ewelinywyglądające jak s'more akurat mi się spodobał. Spód to chrupiące, lekko słone ciastka, wnętrze - baaardzo czekoladowe ciasto, przykryte piankową chmurką. Jedyne zastrzeżenie to to, że nie znalazłam ich w neutralnym kolorze, tylko w podejrzanie fioletowym... i to w dodatku o smaku truskawki ;) Składniki Spód 10 ciasteczek digestive lub innych pełnoziarnistych 4 łyżki rozpuszczonego masła Pokruszone ciasteczka wymieszać z masłem
Słodkie inspiracjeskładniki: 100 g makaronu wstążki 500 ml mleka 2 garstki płatków migdałowych parę truskawek cukier sok z cytryny wykonanie: Parę truskawek kroimy na małe kawałeczki, przekładamy
Domowy Smak Jedzeniamojprzepisna.pl | Kompot truskawkowy wg. przepisu mojej cioci Maryli Niesamowita sprawa, otworzyć w środku zimy kompot truskawkowy, pyszny, aromatyczny i domowy. Dlatego też zdecydowaliśmy się z mężem
moj przepis namąki pszennej 1 łyzka mąki ziemniaczanej 1 jajko 2 łyżeczki cukru odrobina soli 20 - 30 dag truskawek 2 łyżeczki posiekanych orzechów laskowych 2 łyzki cukru gęsta śmietana Ziemniaki przeciskamy przez praske a następnie dodajemy jajko, obie mąki, sól i cukier. Zagniatamy ciasto, jeśli nadal jest za lużne dosypujemy mąke. Formujemy wałek i ucinamy po kawałku z którego formujemy placki
Radość kipiąca uśmiechem.Czereśnie i letnie truskawki jadłam w ilościach hurtowych, wiśnie przegapiłam, jagody pochłaniałam w jagodziankach u teściowej, borówki jeszcze są i korzystam z nich w rożnych kombinacjach. Miałam upiec ciasto z jabłkami ale niestety jabłek do ciasta w sklepie nie było, za to były borówki właśnie. Przepis na ciasto podpatrzyłam w KUCHNI wrześniowej. Dokonałam zmian kilku. Małżona
Dzieje kuchennej Wiewiórywaniliowych , a na wierzchu galaretka z dodatkami . Jest to akcja pieczenia Ciasto na Niedziele Składniki: śmietana 400 ml serki waniliowe 600 g żelatyna 2 .1/2 łyżki izomalt AGNEX 3 łyżki Dodatkowo : galaretka cytrynowa 2 szt galaretka truskawkowa 1 szt Wykonanie : Dno tortownicy ( serce ) wykładamy folią spożywczą. Kładziemy małe
Różowa kuchniakombinuję z czerwonej porzeczki. Nie kupuję w dużych ilościach tak jak to u mnie bywa z truskawkami, czy malinami. Przerabiam tylko tyle ile zerwę z krzaków na działce. Część owoców mrożę, a część wkładam do słoików. Obie wersje wykorzystuję potem do ciast. Porzeczki zawierają dużo pektyn, więc nie ma potrzeby dodawania środków żelujących, zresztą ja od jakiegoś czasu unikam
Blondynka Gotujelitra mocnej czarnej herbaty , dobrze ją posłódź i dodaj sok z jednej cytryny. Pozostaw do wystygnięcia. Przekrój ciasto na pół lub na trzy części. Nasącz zimną herbatą najpierw spód. Po nasączeniu, wysmaruj wierzch cienko dżemem np truskawkowym, i wyłóż na nim pokrojone truskawki. Ubij 1 litr śmietany 36% z dwoma śmietan fixami i czterema łyżkami cukru pudru. Teraz połóż drugą
Pasje Jolkiskładniki: 100g gorzkiej czekolady 1 łyżka kakao 80 ml śmietany 30% 1 łyżka cukru pudru 1 żółtko 3 białka 1 łyżeczka soku z cytryny szczypta soli
Domowy Smak Jedzeniatruskawki i szybko wymieszać. Masa szybko stężeje. Śmietanę ubić na sztywno. Pod koniec ubijania dodać galaretkę z truskawkami (będzie lekko stężała). Zmiksować. Jeśli masa wyjdzie za rzadka, odstawić ją do lodówki, żeby masa stężała. Wyłożyć na 1 warstwę biszkoptu. Przykryć drugim blatem ciasta. Masa śmietanowa: Śmietanę ubić na sztywno. Pod koniec ubijania dodać cukier puder i barwnik (i żelatynę - dodawać
CookYourselfoczyszczonej 1/2 szklanki cukru 1 łyżeczka soli 1 szklanka jogurtu naturalnego 1/2 szklanki oleju 2 jajka 6 truskawek Przygotowanie: Najpierw łączymy suche składniki. Brzoskwinie kroimy w kosteczkę. Łączymy wraz z mokrymi składnikami. Potem łączymy wszystko. Rozlewamy do foremek (papilotek) na muffiny. Zapełniamy ciastem około 3/4 foremki . Pieczemy 20 minut w temperaturze 180 stopni. Smacznego
Słodkie okruszkiprzez 20 minut. Po upieczeniu przykryj ciasto wilgotną ściereczką i obróć blachę do góry dnem, aby ciasto znalazło się na ściereczce i zwiń w roladę. Ja dla ułatwienia wkładam wałek do wałkowania i razem z nim zwijam. Nadzienie: - 1 opakowanie galaretki truskawkowej 75 g - 1 kg jabłek - cukier puder do posypania - sok z połowy cytryny Galaretkę rozpuść w pół szklanki
Pasje JolkiOstatnie ciasto się skończyło a jakoś nie miałam ochoty na specjalne długie pieczenie za to na owocowy deser jak najbardziej. Tym teraz postanowiłam wziąć na tapetę truskawki. Zmiksowane truskawki z kawałkami żurawiny i już mamy pyszny sok. Do tego waniliowy gęsty budyń i już mamy przepis na pyszny deser. Składniki na 3 pucharki 20 dkg truskawek garść żurawiny kisiel
ciastkarnia na kruchym spodzieciasto przygotowała moja teściowa. Jest to wariacja na temat torciku , który już Wam pokazywałam. Ciasto lekkie, w sam raz na letnie dni. Dodatkowo jest niezwykle łatwe w przygotowaniu i nie wymaga włączania piekarnika. Składniki: ok. 800 g mieszanki owoców (truskawki, maliny, jagody, czereśnie, wiśnie) pół szklanki cukru 3 galaretki 500 ml śmietany 30 % 2 galaretki kilka truskawek lub malin biszkopciki
Sto kolorów kuchni