Uwielbiam ciasto drożdżowe a na słodko mogłabym jeść codziennie :) z podanej porcji wychodzi 10 sztuk średnich bułeczek ,oczywiście można użyć różnych owoców takich jak truskawki czy brzoskwinie ja wykorzystałam smażone jabłka z tego sezonu :) Składniki na 10sztuk : - 280 g mąki pszennej typ 550 - 80 ml letniego mleka - 25 g świeżych drożdży - 25 g roztopionego masła - 110 g cukru - 1 jajko(...)minut do wyrośnięcia . Mąkę ,resztę składników i rozczyn wyrobić ok 8 minut ręcznie lub robotem ,przykryć i odstawić na 1.5 godziny do wyrośnięcia . Po tym czasie krótko wyrobić ciasto i podzielić na 10 części ok 65 g ,uformować kulki i rozwałkować, na każdą nałożyć łyżkę jabłek i złożyć jak kopertę . Posmarować rozmąconą połową jajka i posypać pokruszoną kruszonką
Wypieki Reneopakowania cukru waniliowego lub łyżeczka aromatu + truskawki 300-500 g +400-600 g marcepanu Przygotowanie biszkoptu: Do mleka dodaj ocet i ostaw na 15 minut. Mąkę z proszkiem do pieczenia i sodą przesiej dwa razy. Do mąki dodaj cukier oraz mleko z octem. Wymieszaj dokładnie mikserem. Jeżeli chcesz mieć ciasto dwukolorowe to w tym momencie podziel ciasto ma pół(...)dwóch częściach, potem po upieczeniu przeciąć na pół. Ciasto piecz w temp. 170-180 C, około 30 minut. Przygotowanie kremu: Namocz orzechy przez 30 minut w gorącej wodzie. Ugotuj ryż na mleku z dodatkiem namoczonych orzechów, cukru i wanilii. Całość zblenduj. Składanie tortów: Na jeden torcik składa się warstwa biszkoptu, krem, truskawki, warstwa biszkoptu i znowu krem. Całość przykryj rozwałkowaną
greenscarfpojawiają się przepisy na dodatki, albo na przepisy na ciasta podstawowe, choć uznałam, że zamierzam to zmienić! A zacznę właśnie propozycją na sos truskawkowy. Mam nadzieję, że się przyda :). Jeżeli przychodzą do Was goście, warto przygotować większą ilość. Z podanych składników wychodzi około 1,5 porcji sosu." Składniki : szklanka truskawek 3 łyżki wody łyżka cukru waniliowego ew pół łyżeczki mąki(...)minut, co jakiś czas mieszając. Pod koniec duszenia truskawki rozgniatamy za pomocą łyżki, pozbywając się w ten sposób grudek. Jeżeli lubicie gęste sosy, po pozbyciu się grudek dodajcie rozpuszczoną w wodzie mąkę ziemniaczaną, pogotujcie jeszcze chwilę co jakiś czas mieszając i gotowe. Odstawiamy do przestudzenia. Polewamy lody, ciasta lub desery. Smacznego
Słodkie Przyjemnościprzedstawiam super smaczne ciasto z musem truskawkowym. Po prostu niebo w gębie. Nie wierzycie? Spróbujcie sami, a na pewno podzielicie mój pogląd. Przepis z książki 100 nowych ciast Siostry Anastazji Biszkopt jasny: 4 jajka 8 łyżek cukru 3 łyżki mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka octu Biszkopt czekoladowy: 4 jajka 8 łyżek cukru 2 łyżki mąki(...)łyżka octu Masa budyniowa: 1/2 litra mleka 2 opakowania budyniu waniliowego lub śmietankowego 1 kostka masła 3/4 szklanki cukru 1 opakowanie cukru waniliowego Masa truskawkowa: 1/2 kg truskawek - mogą być mrożone 3 galaretki truskawkowe Masa śmietankowa: 1/2 litra śmietany kremówki 1 galaretka czerwona 2-3 łyżki cukru 1 opakowanie okrągłych biszkoptów Polewa: 1 kostka masła
Ciasteczkowy PotwórZebrałam dla Was najlepsze przepisy na ciasta z owocami, zapraszam do dzielenia się wpisem! Ciasta z owocami towarzyszą nam najczęściej podczas spotkań z bliskimi w ogrodzie czy na tarasie. Kochamy je za ten wyjątkowy smak – smak, którym możemy cieszyć się tylko raz w roku. Truskawki, czereśnie, jagody czy agrest smakują szczególnie wtedy, kiedy jest na nie sezon. Skorzystajcie
Kuchnia Bazyliioleju to przepis banalnie prosty. Kilka składników, po wymieszaniu daje nam przepyszne ciasto, takie codziennie, niezobowiązujące, idealne. Ciasto na oleju ma to do siebie, że idealnie komponuje się z owocami. Aktualnie trwa sezon na rabarbar, niedługo rozpocznie się sezon na truskawki, później maliny, morele czy jagody. Ze wszystkimi owocami smakuje świetnie. Nie bójcie się eksperymentować;) Składniki: na blaszkę(...)pieczenia. Zmniejszamy obroty miksera i stopniowo dodajemy mąkę z proszkiem oraz kilka kropel aromatu cytrynowego. Nie przerywając miksowania wlewamy cienką stróżką olej. Miksujemy jeszcze chwile, tylko do połączenia składników. Ciasto przelewamy do formy, na wierzch układamy rabarbar. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy około 35 min lub do momentu, aż ciasto pięknie się przyrumieni. Sprawdzamy patyczkiem czy jest upieczone
Rusty ForkMŁYNY . Parę przepisów z ich produktami już powstało, do których oczywiście również zapraszam. Pieczona owsianka z bananem i truskawkami , Koktajl malinowy z płatkami , Chlebek żytni z foremki (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); W połączeniu z masłem orzechowym tworzy wspaniałą bazę pod każde ciasto na zimno. Świetnie się utwardza a smak bomba! Jak pewnie zauważycie na zdjęciach, w serze prześwitują białe granulki sera
zdrowo i aktywnieMŁYNY . Parę przepisów z ich produktami już powstało, do których oczywiście również zapraszam. Pieczona owsianka z bananem i truskawkami , Koktajl malinowy z płatkami , Chlebek żytni z foremki (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); W połączeniu z masłem orzechowym tworzy wspaniałą bazę pod każde ciasto na zimno. Świetnie się utwardza a smak bomba! Jak pewnie zauważycie na zdjęciach, w serze prześwitują białe granulki sera
Zdrowie i pysznie na talerzupyszne, a przy tym łatwe i bardzo szybkie w przygotowaniu. Koniecznie do wypróbowania! Składniki: Uwaga! Wszystkie składniki NA CIASTO muszą mieć temperaturę pokojową. Jeżeli jakieś składniki mamy w lodówce, należy wyjąć je minimum 1 godzinę przed pieczeniem. CIASTO: 1,5 szklanki gęstego jogurtu naturalnego 3 szklanki mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 szklanka cukru 3 jajka(...)zimnego masła DODATKOWO: 1 szklanka sezonowych owoców np truskawki, maliny, jagody, śliwki, rabarbar (u mnie rabarbar) *** Jajka ucieramy z cukrem na puszystą masę *** *** Dodajemy jogurt, olej, sok z cytryny oraz przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia *** *** Całość mieszamy dokładnie łyżką lub szpatułką (nie mikserem) *** *** Ciasto przekładamy do foremek na babeczki – wyszło mi 20 sztuk *** *** Na wierzchu babeczek
Blog z Apetytempomiędzy 2 szklanki ( ułatwi to dozowanie nasączenia ). Biszkopt przekroić na dwa równe blaty. Jeden blat zapiąć z powrotem w tortownicy. Nasączyć go połową ponczu. Przy brzegu tortownicy ułożyć połówki truskawek, jedna obok drugiej, stroną rozciętą ku obręczy tortownicy. Wylać tężejący mus truskawkowy, wyrównać. Jeżeli mus jest jeszcze dość rzadki, wstawić na chwilę do lodówki, aby bardziej stężał i dopiero(...)dokładnego jej rozpuszczenia. Polewę odstawić do wystudzenia. Gęstniejącą, ale wciąż płynną polewę wylać na wierzch ciasta. Wstawić do lodówki na co najmniej kilka godzin lub na całą noc. Przed podaniem można dowolnie udekorować, np. tak jak ja - bitą śmietaną i truskawkami. Smacznego
Opowieści z piekarnikaproszku łączymy bardzo dokładnie. Dosypujemy mąkę partiami, tak, żeby utworzyło się gęste ciasto. Dobrze je odstawić na noc lub przynajmniej na 2-3 godziny do lodówki. Smażymy na bardzo małym ogniu, wcześniej smarując patelnie pędzelkiem zamoczonym delikatnie w oleju. Do smażących się placuszków „wciskamy” kawałki truskawek. Do placuszków podajemy jogurt. Opakowanie jogurtu naturalnego łączymy z łyżeczką pasty waniliowej i drobno
ladykitchenowocami i bezą. Składniki: -6 jajek do ciasta i 3 białka do bezy -szklanka cukru oraz 6 łyżek do bezy -szczypta kwasku cytrynowego do bezy -2 szklanki mąki -kostka margaryny -2 łyżki kakao -2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia -aromat śmietankowy -owoce ( drylowane wiśnie, jabłka z syropu, ananasy lub brzoskwinie, truskawki z kompotu, itp ) Margarynę z cukrem
Maminek kulinarnyjestem zwolenniczką gotowych ciast czy biszkoptów, jednak spód tortowy od Dan Cake w smaku przypomina domowy biszkopt. Nie jest ani za suchy ani za bardzo nawilżony. Składniki: * 1 paczka gotowego spodu tortowego * 250 ml śmietany kremówki 36% * 250 g serka mascarpone * cukier puder do smaku * owoce do dekoracji- u mnie było truskawki, kiwi, banany i borówki(...)koniec ubijania dodać serek mascarpone i cukier puder (ilość według upodobania). Truskawki przekroić na pół, banana w plasterki a kiwi w pół plasterki. Na pierwszy płat spodu tortowego wyłożyć 1/3 ubitej śmietany, przykryć drugim płatem biszkoptu i ponownie wyłożyć śmietanę. Na końcu zakryć ostatnim płatem ciasta, wyłożyć pozostałą śmietanę i udekorować owocami. Ciasto najlepiej trzymać w lodówce
Zrób to smacznieopakowanie/waniliowy, kawa rozpuszczalna instant 2 łyżki, truskawki świeże 12 sztuk jajka, cukier, cukier wanilinowy, woda gorąca mikserem ubijać do spienienia około 5 minut na dużych obrotach porcjami dodawać obie mąki z proszkiem, na średnich obrotach miksować z 1 minutę, tortownica 22 cm, dno wyłożone papierem do pieczenia, boki nie smarowane, do formy wlać ciasto biszkoptowe piekarnik nagrzany(...)biszkopt piec około 40 minut, wystudzić, zimne ciasto przekroić na dwie części, każdą część nasączyć herbatą owocową wg opisu na kremie waniliowym ubić krem z mlekiem zimnym na sztywno do kremu włożyć margarynę miękką i na dużych obrotach połączyć składniki nasączony blat posmarować dżemem aroniowo-czereśniowym, nałożyć 1/3 część kremu, nakryć drugim nasączonym blatem posmarować również dżemem, posmarować częścią kremu
W Mojej Kuchni Lubiędrugim czasami zapomnicie, to nie będzie wielkiej szkody, ważniejsze są jajka. Banany najlepiej jakby były mocno dojrzałe, wtedy będą bardzo słodkie i nie trzeba będzie dużo dosładzać ciasta. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Tak jak wspominałam na Facebooku, każdy przepis będzie dostępny w formacie PDF do pobrania. Wystarczy, że klikniecie w ikonkę poniżej i przekieruję Was do dysku Google, gdzie stamtąd sobie(...)Składniki: ▪ 500 g twarogu (u mnie chudy dobrze zmielony) ▪ 3 jajka ▪ 1 łyżka soku z cytryny ▪ 3 duże banany ▪ dosłodzić wedle uznania ▪ ok.250 g np. świeżych truskawek Przygotowanie: 1. Banany obieramy i rozgniatamy do konsystencji papki. Białka ubijamy na puch. 2. Do melaksera wrzucamy twaróg, banany i żółtka. Dolewamy sok z cytryny i dosładzamy wedle uznania
zdrowo i aktywnie