ciasto z truskawkami - 13428 przepisów (strona:492/896)

Sernik bez pieczenia z owocami - sernik gotowany 169

czyli gotowany, jednak nie chciało mi się piec 3 kruchych placków zamiast tego dałam herbatniki dodatkowo były one kakaowe. Ciasto zakończyłam dając na nie zmiksowane jeżyny, jednak do tego typu galaretki można użyć również innych owoców miękkich takich jak truskawki, brzoskwinie czy kiwi. Piekłam w blaszce o wymiarach 25 cm x 41 cm. Składniki: ser 1 kg sera 2 łyżki

Pychotkaaa
Gofry z bitą śmietaną i owocami 286

powstały pyszne, puszyste i chrupiące gofry. ;-) Przepis znalazłam na blogu „Moje Wypieki” . Jestem nim zachwycona. Pierwszy raz widziałam tak puszyste ciasto na gofry. Mogłabym je jeść codziennie. W moim wykonaniu gofry były z bitą śmietaną i owocami ( truskawki, borówki i kiwi). Wyśmienicie smakują również z cukrem pudrem. To już zależy kto co lubi.;-) Powiem Wam jeszcze, że takie gofry kojarzą(...)szklanki Oleju Kujawskiego, 2 jajka (żółtka oddzielone od białek) Wykonanie: Wszystkie składniki oprócz białek przekładamy do miski i dokładnie miksujemy. Następnie ubijamy białka na sztywną pianę i przekładamy do ciasta. Delikatnie mieszamy, najlepiej za pomocą łyżki. Pieczemy w dobrze nagrzanej gofrownicy na brązowozłoty kolor. Podajemy z ulubionymi dodatkami.         Smacznego

Passion of Cooking
Liebster Awards 179

domu :) 4. Co daje ci blog? Samozadowolenie . 5. Jakie są twoje ulubione smaki z dzieciństwa? Przede wszystkim zapach pieczonego ciasta pamiętam z dzieciństwa m.in. szarlotki , rogalików serowych  :) 6. Z jakimi smakami kojarzy ci się lato? Napewno truskawki i sernik na zimno z galaretką. 7. Jaka jest twoja największa pasja? Największą pasją jesr dekorowanie wnętrz i jedzenie łakoci(...)kuchnie najbardziej lubisz (włoska, polska itp.) ? Uwielbiam kuchnie włoską . A oto moje 11 pytań dla wytypowanych blogów : Skąd się wzięła nazwa Twojego bloga? Najbardziej ulubiona potrawa z Twojego bloga. Ciasto które mogłabys jeśc codziennie ;) Czy ktoś pomaga Ci w prowadzeniu bloga? Od jak dawna prowadzisz bloga? Pierwszy Twój przepis na ciasto to ..? Skąd biorą się Twoje pomysły albo skąd bierzesz

Słodkości i nie tylko
Drożdżówki na jogurcie 93

Ciasto jest miękkie i delikatne. Dodaj ulubione owoce i pełnia szczęścia Składniki na 8 dużych drożdżówek : 2 ¾ szklanki mąki (typ 450 lub 500) 100 ml mleka 40 g drożdży 50 g masła 2 łyżki cukru pudru 1 łyżeczka cukru 1 łyżka cukru waniliowego 1 jajko 1 żółtko 2 łyżki jogurtu naturalnego Uwaga: szklanka 200 ml Dodatkowo: 200-300 g truskawek(...)Najlepiej łyżką, ponieważ ciasto jest dosyć luźne. Odstawiam do wyrośnięcia na 20-30 minut. Wyrośnięte ciasto mieszam ponownie łyżką i mokrymi rękoma odrywam po kawałku wielkości piłki golfowej (ciasto jest miękkie, drożdżówki będą nieregularne, ale mega smaczne). Formuję kulkę i układam ją na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Kule odstawiam do wyrośnięcia na 20 minut. Truskawki kroję na drobne kawałki

Słodki sentyment
American Apple Pie (szarlotka amerykańska). 184

miksując. Teraz odkładamy mikser i zagniatamy ciasto ręcznie. Robimy to szybko, tylko do połączenia składników. Gotowe ciasto owijamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na około 30 minut. NADZIENIE: 7-9 jabłek (7 dużych lub 9 małych) u mnie dodatkowo kilka pokrojonych truskawek, można dodać również pokrojoną łodygę rabarbaru 1 łyżka soku z cytryny 1/2 szklanki cukru (w oryginale

Rozpustne gotowanie
Ciasto ucierane z jabłkami 114

Ciasto ucierane z jabłkami jest ciastem uniwersalnym. To znaczy, że przepis na niego jest sprawdzony i zawsze wychodzi. Dziś przedstawiam opcję z jabłkami, ale wykorzystać możemy do niego wszystkie owoce. Na blogu znajdziecie też wersję z rabarbarem , truskawkami , malinami czy śliwkami . Od dawna korzystam z tego przepisu i nic w nim nie zmieniam. Zawsze wychodzi puszyste i nigdy nie było

Relaxtime
Tarta z rabarbarem pod bezą i chrupiącą kruszonką. 239

łyżki dżemu (ja tym razem dałam powidła śliwkowe, ale idealnie nadaje się również dżem truskawkowy, choć może być każdy inny) 350 g rabarbaru BEZA: 2 białka szczypta soli 0,5 szklanki cukru 2 łyżki czerwonego kisielu w proszku (niekoniecznie) KRUSZONKA: 1 łyżka ciasta 2 łyżki cukru pudru cukier puder do posypania      Na stolnicy mieszamy mąkę z proszkiem

Rozpustne gotowanie
Efektowny Sernik na Zimno z Ricottą i Białą Czekoladą 394

Sernik na zimno czyli ciasto bez pieczenia z dodatkiem świeżej ricotty, białej czekolady i puszystej kremówki dodającej deserowi puszystości i delikatności. Dodatkowo sernik wzbogacony efektownymi serduszkami z galaretki. Może warto go przygotować dla ukochanej osoby... Efektowny Sernik na Zimno z Ricottą i Białą Czekoladą - Składniki: 2 galaretki truskawkowe 500 g ricotty 100 g białej czekolady 300 ml śmietany(...)wykładamy biszkoptami, wylewamy masę serową i w odstępach ok. 1 centymetra "wtykamy" serduszka (pionowo tak aby po przekrojeniu uwidocznił się ich kształt). Całość zalewamy przestudzoną galaretką. Sernik przyozdobiłam truskawkami polanymi białą czekoladą. Moje posty

Słodka Strona
Tort ombre jogurtowo-truskawkowy 106

bardzo delikatnie wymieszać szpatułką, mieszać tylko do połączenia składników, w jednym kierunku, od dołu do góry. Ciasto podzielić na 1/3 i 2/3. 1/3 surowego ciasta przełożyć do formy 20 cm, wyłożonej papierem do pieczenia (samo dno, boków niczym nie smarować) wyrównać, pozostałe ciasto przełożyć do formy 23 cm wyłożonej papierem do pieczenia (samo dno, boków niczym nie smarować) wyrównać. Piec(...)nożykiem oddzielić biszkopt od boków tortownicy. Przekroić na 3 części. Ja dwa biszkopty piekłam za jednocześnie, bez termoobiegu. Składniki na krem jogurtowo-truskawkowy: 900-1000 gr mrożonych lub świeżych truskawek, mrożonych nie rozmrażać 1 szklanka cukru (mniej lub więcej do smaku w zależności od tego czy truskawki są kwaśne czy słodkie) 120 ml wrzątku 4 łyżki żelatyny 750 gr jogurtu

moj przepis na
Tort ombre jogurtowo-truskawkowy 95

bardzo delikatnie wymieszać szpatułką, mieszać tylko do połączenia składników, w jednym kierunku, od dołu do góry. Ciasto podzielić na 1/3 i 2/3. 1/3 surowego ciasta przełożyć do formy 20 cm, wyłożonej papierem do pieczenia (samo dno, boków niczym nie smarować) wyrównać, pozostałe ciasto przełożyć do formy 23 cm wyłożonej papierem do pieczenia (samo dno, boków niczym nie smarować) wyrównać. Piec(...)nożykiem oddzielić biszkopt od boków tortownicy. Przekroić na 3 części. Ja dwa biszkopty piekłam za jednocześnie, bez termoobiegu. Składniki na krem jogurtowo-truskawkowy: 900-1000 gr mrożonych lub świeżych truskawek, mrożonych nie rozmrażać 1 szklanka cukru (mniej lub więcej do smaku w zależności od tego czy truskawki są kwaśne czy słodkie) 120 ml wrzątku 4 łyżki żelatyny 750 gr jogurtu

moj przepis na
Tort ombre jogurtowo-truskawkowy 136

dołu do góry. Ciasto podzielić na 1/3 i 2/3. 1/3 surowego ciasta przełożyć do formy 20 cm, wyłożonej papierem do pieczenia (samo dno, boków niczym nie smarować) wyrównać, pozostałe ciasto przełożyć do formy 23 cm wyłożonej papierem do pieczenia (samo dno, boków niczym nie smarować) wyrównać. Piec 35-40 min w 170 st. Od razu po upieczeniu, wyjąć z piekarnika(...)nożykiem oddzielić biszkopt od boków tortownicy. Przekroić na 3 części. Ja dwa biszkopty piekłam za jednocześnie, bez termoobiegu. Składniki na krem jogurtowo-truskawkowy: 900-1000 gr mrożonych lub świeżych truskawek, mrożonych nie rozmrażać 1 szklanka cukru (mniej lub więcej do smaku w zależności od tego czy truskawki są kwaśne czy słodkie) 120 ml wrzątku 4 łyżki żelatyny 750 gr jogurtu

moj przepis na
Tort ombre jogurtowo-truskawkowy 264

dołu do góry. Ciasto podzielić na 1/3 i 2/3. 1/3 surowego ciasta przełożyć do formy 20 cm, wyłożonej papierem do pieczenia (samo dno, boków niczym nie smarować) wyrównać, pozostałe ciasto przełożyć do formy 23 cm wyłożonej papierem do pieczenia (samo dno, boków niczym nie smarować) wyrównać. Piec 35-40 min w 170 st. Od razu po upieczeniu, wyjąć z piekarnika(...)nożykiem oddzielić biszkopt od boków tortownicy. Przekroić na 3 części. Ja dwa biszkopty piekłam za jednocześnie, bez termoobiegu. Składniki na krem jogurtowo-truskawkowy: 900-1000 gr mrożonych lub świeżych truskawek, mrożonych nie rozmrażać 1 szklanka cukru (mniej lub więcej do smaku w zależności od tego czy truskawki są kwaśne czy słodkie) 120 ml wrzątku 4 łyżki żelatyny 750 gr jogurtu

moj przepis na
Chrupiące gofry z truskawkami i bitą śmietaną 175

sztywno białka i całość dokładnie wymieszać szpatułką. 2. Gofrownicę nasmarować olejem, rozgrzać i partiami nakładać do niej przygotowane ciasto, piec około 5-6 minut (czas pieczenia zależy od mocy gofrownicy). Gotowe gofry studzić na metalowej kratce. 3. Frużelina truskawkowa: Truskawki umyć, pozbawić szypułek i pokroić na połówki. Następnie przełożyć do rondelka, dodać cukier, zagotować, dodać wodę wymieszaną z mąką ziemniaczaną

Szalona Kuchnia Eweliny
Porzeczkowiec z bezą 66

Jeśli lubicie ciasta z porzeczkami - ten porzeczkowiec z bezą oczaruje Was smakiem. Połączenie słodkiej bezy i kwaskowatej, wyrazistej warstwy porzeczkowej jest po prostu pyszne! Bardzo polecam!   Polecam również inne przepisy na tarty i kruche ciasta z owocami: Tarta z frangipanem i figami Galette ze śliwkami Tarta cytrynowa z bezą Tarta z truskawkami i rabarbarem Biszkoptowa tarta z serkiem(...)herbatników ub biszkoptów Formę (u mnie 22x28cm) wyłożyć papierem.  Piekarnik nagrzać do 180stC.  Mąkę przesiać z proszkiem i cukrem pudrem, posiekać z masłem, dodać żółtka. Szybko zagnieść ciasto (będzie dość miękkie) i wylepić nim dno formy.  Porzeczki wymieszać z cukrem i mąką ziemniaczaną. Wysypać na ciasto. Wstawić do nagrzanego piekarnika, piec 15 minut. Póki ciasto się piecze

Obiad gotowy