Rewelacyjna tarta, która na publikację niestety czeka od czerwca. Kruche, maślane ciasto wypełnione rozpływającym się w ustach, kremowym nadzieniem na bazie serka i białej czekolady, z przełamującymi smak truskawkami, które pasują tu idealnie. Nawet jeśli nie uda się Wam dostać już owoców (choć lokalny ryneczek w moich rejonach wciąż je oferuje) polecam Wam wrócić do tego przepisu w przyszłym roku(...)wciąż płynna. Serek ubić krótko mikserem, wlewać stopniowo czekoladę, cały czas miksując. Truskawki umyć, obrać, pokroić w plasterki. Tartę wypełnić kremem i udekorować truskawkami. Schłodzić przed podaniem przez 3 godziny w lodówce. źródło: ciasto M. Roux
Słodkie inspiracjeoraz sól wymieszać. Jajka łączymy w osobnym naczyniu razem z olejem, jogurtem i olejkiem waniliowym. Czas połączyć wszystkie składniki i dokładnie wymieszać. Nakładamy ciasto do papilotek, do około 3/4 wysokości. W środek mocno wbijamy taką ilość truskawek, na jaką mamy ochotę. Pieczemy w temperaturze 200 stopni około 25 minut, do tzw. suchego patyczka:) Smacznego
Ania i Marcin gotująChyba każdy z nas zna to kultowe ciasto z owocami, z gorącym płynnym środkiem i chrupiącym zewnętrzem. Moja wersja ciasteczka smakuje tak samo fantastycznie, jest jednak pieczona a nie smażona w głębokim tłuszczu, zatem zdrowsza! Pokochacie to ciasteczko w wersji domowej, na tyle aby pokusić się o zrobienie go w innych wersjach smakowych! Deska Gąska Apolonia – średnia Dodaj(...)bułeczki cynamonowe – najlepsze włoskie tiramisu – tiramisu – prosta szarlotka – gruszki pieczone w miodzie – chlebek bananowy – florentynki – przepis na chałwę – truskawki z kruszonką – blok czekoladowy – ciasto zebra CIASTKA Z JABŁAMI JAK Z McDonald’s Przygotowanie : około 40 minut Ilość: 6 ciastek Składniki: – 1 arkusz ciasta francuskiego (jeśli masz arkusz XL zrób
nietylkopasta.plSzarlotka która jest moją ulubioną. Nie przesłodzona, krucha, i znika jeszcze ciepła. Nadzienie fajnie się rozpływa. Ma delikatny smak truskawek i rabarbaru. U mnie nie zdążyła przestygnąć, bo nie mogliśmy się jej oprzeć. składniki ciasto: 150 g masła zimnego 50 g smalcu 260 g mąki pszennej 4 żółtka sól szczypta 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/3 szklanki cukru pudru(...)obieram, kroję na kawałki 1,5 cm myję i przekładam do garnka. Dodaję truskawki obrane, cukier trzcinowy i chwilę przesmażam dosłownie 2-3 minuty. Kisiel rozrabiam w 1/2 szklance wody i wlewam do rabarbaru. Chwilę gotuję aż zgęstnieje. Odstawiam do przestygnięcia. Na podpieczone zimne ciasto wykładam rabarbar. Resztę ciasta rozwałkowuję i wycinam paski 1 cm szerokie i robię kratkę
wesoła kuchniaLubicie truskawki tak samo jak ja? To upieczcie sobie to ciasto. Rozpływa się w ustach jest lekkie, delikatne i z wyraźną nutą truskawek. Składniki: Biszkopt: 5 jajek 5 łyżek cukru 5 łyżek mąki pszennej sól szczypta 1 łyżeczka proszku do pieczenia Masa truskawkowa 0,5 kg truskawek 5 łyżek cukru 0,5 szkl wody 1 galaretka truskawkowa 1 budyń(...)szypułek i umyte truskawki pokroić na mniejsze kawałki. Zalać wodą, wsypać cukier i gotować około 5 minut aż truskawki się "rozpadną". W pół szklance wody rozmieszać budyń wlać do truskawek i mieszając zagotować. Zdjąć z ognia wsypać galaretkę i dokładnie wymieszać. Odłożyć do przestudzenia. Bita śmietana: Zimną kremówkę i mascarpone przełożyć do misy z miksera i ubić na sztywno
Ala piecze i gotujeBiszkoptowe, francuskie, drożdżowe, kruche, bezowe… – rolady. Zrolować możemy prawie wszystko – od owoców, poprzez przeróżne masy… i nie tylko. Tym razem Ciasto na niedzielę z wykorzystaniem białek (które czasem nam zostają) – Rolada bezowa z truskawkami. Składniki: – 6 białek – 250g drobnego cukru do wypieków – 1 łyżka octu – 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej – szczypta soli waniliowej Masa(...)tylko. Połączenie bezy, masy z serka mascarpone i truskawek zawsze się sprawdza. Gorąco polecam i życzę smacznego. Polecam też inne przepisy na słodkie rolady znajdujące się na blogu: Rolada biszkoptowa z jabłkami Granny Smith Rolada bananowa z cytrynowo pistacjową nutą Rolada kokosowa Rolada orzechowa W wydarzeniu Ciasto na niedzielę – Rolada , wraz ze mną uczestniczyły autorki niżej wymienionych blogów: Na ciasteczkowych
mojewypiekiinietylkoTruskawki myjemy, osuszamy i kroimy w plastry *** *** Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość tłuszczu. Na rozgrzanym oleju układamy po dwie łyżki ciasta na jednego racuszka zachowując odstępy, gdyż placki urosną podczas smażenia. Na każdym placku układamy owoce: po dwa plasterki truskawek i po 2-4 borówki *** *** Racuchy smażymy z dwóch stron na rumiano (po około 2 minuty z każdej strony
Blog z Apetytempizzę, lecz także chleb, a ponadto ciasto. Do jego przyrządzenia przydatny może być również ruszt do pieczenia drobiu. Deser z grilla - pomysły Grill z systemem GBS to tak naprawdę zastępstwo dla niemal każdego urządzenia kuchennego. Jeżeli więc chcemy upiec np. tradycyjne kruche ciasto, nie musimy mieć pod ręką piekarnika, wystarczy nam grill. ➤ CIASTO KRUCHE - przepis Składniki: 150 g miękkiego masła(...)dodajemy do nich żółtka i znów mieszamy do uzyskania gładkiej konsystencji. Ciasto przekładamy na kamień do pieczenia pizzy. Na wierzchu możemy ułożyć ulubione sezonowe owoce np. truskawki. Pieczemy do tzw. suchego patyczka. Kruche ciasto najlepiej będzie przyrządzić na ceramicznej formie GBS. ➤ GRILLOWANE JABŁKA - przepis Na kamieniu do pizzy możemy przygotować również przepyszne grillowane jabłka. Wystarczy umyć i wydrążyć jabłka
Kuchnia MagdaLenypizzę, lecz także chleb, a ponadto ciasto. Do jego przyrządzenia przydatny może być również ruszt do pieczenia drobiu. Deser z grilla - pomysły Grill z systemem GBS to tak naprawdę zastępstwo dla niemal każdego urządzenia kuchennego. Jeżeli więc chcemy upiec np. tradycyjne kruche ciasto, nie musimy mieć pod ręką piekarnika, wystarczy nam grill. ➤ CIASTO KRUCHE - przepis Składniki: 150 g miękkiego masła(...)dodajemy do nich żółtka i znów mieszamy do uzyskania gładkiej konsystencji. Ciasto przekładamy na kamień do pieczenia pizzy. Na wierzchu możemy ułożyć ulubione sezonowe owoce np. truskawki. Pieczemy do tzw. suchego patyczka. Kruche ciasto najlepiej będzie przyrządzić na ceramicznej formie GBS. ➤ GRILLOWANE JABŁKA - przepis Na kamieniu do pizzy możemy przygotować również przepyszne grillowane jabłka. Wystarczy umyć i wydrążyć jabłka
Kuchnia MagdaLenySezon truskawkowy trwa. Ceny tych owoców znacznie spadły, warto wiec korzystać i przygotowywać z nimi najróżniejsze ciasta. Dziś lekki biszkopt, puszyste masy oraz truskawki. Czegóż chcieć więcej? Składniki: biszkopt: 6 jajek 15 łyżek mąki 15 łyżek cukru 15 łyżek mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia masa serowa: 1 kg sera w wiaderku 3 łyżki żelatyny cukier - do smaku(...)sera, miksujemy.Gotową masę serową wykładamy na biszkopt, odstawiamy do lodówki do stężenia. Kiedy masa stężeje w 3 szklankach wody rozpuszczamy galaretki. Truskawki kroimy na połówki. Układamy na masie serowej, zalewamy galaretką ( zostawiamy 3/4 szklanki na wierzch ciasta). Odstawiamy do lodówki do stężenia. Masa śmietanowa: Śmietanę ubijamy na sztywno. Dodajemy podczas ubij ania cukru pudru do pożądanej słodkości. Dodajemy zagęstniki
Z Majeczką w kuchnirazem na blogu prezentuję nieco inną niż zwykle wersję drożdżówek- na bazie mąki orkiszowej. Dodatki to świeże truskawki i suszona żurawina. Udało mi się kupić bardzo słodkie owoce, dlatego do ciasta nie dodawałam żadnego cukru. Bułeczki posmakują osobom lubiącym pieczywo orkiszowe. Składniki na 4 bułeczki: 100ml mleka, użyłam kokosowego 20g drożdży 1 łyżeczka cukru 300g mąki orkiszowej pełnoziarnistej 50g oleju(...)mleko łączymy z drożdżami i cukrem. Gdy tylko trochę podrosną, dodajemy je do mąki. Wbijamy jajko, wlewamy olej, wsypujemy sól. Wyrabiamy gładkie ciasto. Dzielimy je na cztery części, każdą rozciągamy na kształt prostokąta. Na każdy dajemy truskawki i żurawinę. Zwijamy, lepimy bułeczki. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i odstawiamy do podrośnięcia. Przed pieczeniem warto posmarować drożdżówki śmietanką. Pieczemy
Wrzosowa Polanazaskoczona smakiem oczywiście na plus. Myślałam, że arbuz w trakcie gotowania się rozgotuje i zrobi się papka i tu się myliłam bo zachowały się ładne kawałki przez co w cieście arbuz był wyczuwalny. Sezon na tanie arbuzy jeszcze trwa więc do dzieła by zatrzymać choć na chwilę smak wakacji #MyVictorinox. Składniki: Biszkopt kakaowy(...)lodówce. Wylać tężejącą galaretkę arbuzową i włożyć do lodówki by galaretka stężała. Na galaretkę arbuzową przełożyć biszkopt makowy, posmarować cienką warstwą bitej śmietany, ułożyć winogrona i truskawki Na końcu zalać tężejącą galaretką. Ciasto włożyć na kilka godzin do lodówki
Ala piecze i gotujepiany, delikatnie wymieszać najlepiej łyżką. Z ciasta biszkoptowego odłożyć 5-7 łyżek dodać do ciasta barwnik i wymieszać. Zabarwione ciasto przełożyć do rękawa cukierniczego i wycisnąć porzeczne paski na blaszce dopieczenia wyłożonej papierem (blacha z piekarnik). Piec w temperaturze 160 -170C około 5 minut, na podpieczone kolorowe paski wyłożyć pozostałe ciasto równo rozprowadzić i piec 20 minut. Upieczony(...)biszkopt przełożyć na ściereczkę i zrolować ciasto tak aby kolorowe paski były na wierzchu, Pozostawić do wystygnięcia. Bita śmietana Śmietanę ubić na sztywno pod koniec dodać tężejącą galaretkę chwile miksować. Roladę rozwinąć rozsmarować ¾ bitej śmietany, na niej rozłożyć pokrojone truskawki, zrolować, udekorować pozostawioną bitą śmietaną. Schłodzić w lodówce
RAROSSACiasto idealne na upały, szybkie, bez udziału piekarnika ;) Podobne do tych, które możecie znaleźć już na blogu, wyróżnia je jednak mus truskawkowy na wierzchu jogurtowca. Smakuje lekko, orzeźwiająco, pysznie po prostu. Truskawki, które już coraz trudniej dostać, można zastąpić innymi owocami - polecam maliny, jagody lub porzeczki ;) To jak, wypróbujecie przepis? ;) Ps. Zapraszam na stronkę http://promotiontops.pl/ , mają ciekawe gadżety :) Składniki(...)Jogurty zmiksować z cukrem pudrem, dodać żelatynę, chwilę miksować i dodać ubitą wcześniej śmietanę. Połączyć. Dodać maliny i delikatnie wymieszać. Masę jogurtową wylać na biszkopty. Ciasto wstawić do lodówki na około 2 godziny. Truskawki zmiksować na puree, odłożyć. Galaretki rozpuścić w 600 ml gorącej wody. Przestudzić, wymieszać z puree truskawkowym, odstawić do stężenia. Tężejący mus truskawkowy wyłożyć na masę stężoną
Domowa cukiernia Ewyjednak przede wszystkim ciacho jest obłędnie czekoladowe i pyszne! Zamiast lukru polałam ciasto czekoladą (a jak!) , ale żeby zachować słodziutki styl Marian, posypałam je truskawkowymi perełkami. Naprawdę warto było dać mu drugą szansę. Czekoladowe ciasto z burakami Składniki: (na tortownicę o średnicy 20 cm) 280 g buraków 1 łyżka octu z białego wina 100 g ciemnej czekolady(...)jajka 225 g mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 30 g kakao 1/4 łyżeczki soli polewa: 100 g ciemnej czekolady (70%) 50 ml mleka (3,5%) dodatkowo: truskawkowe kuleczki Buraki obrać i gotować w wodzie z octem przez 1-1,5 godziny. Wyjąć z garnka, ostudzić. Zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, ostudzić. Masło
Pożeraczka, czyli raz adobrze