ciasto z truskawkami - 12428 przepisów (strona:263/829)

Ciasto biszkoptowe z owocami 67

Przepyszne i delikatne ciasto biszkoptowe z owocami to świetny pomysł na letnie słodkości. Doskonale komponuje się z każdymi owocami. Wyjątkowo puszyste Składniki: 5 jajek dużych ½ szklanki cukru 1 szklanka mąki tortowej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia 2/3 szklanki oleju Dodatkowo: 300 g owoców (u mnie to wiśnie i truskawki) ½ łyżki kaszy manny ½ łyżki mąki UWAGA: szklanka(...)olejem. Spód tortownicy 21-22 cm wykładam papierem do pieczenia. Wlewam ciasto. Owoce obtaczam w kaszy i mące (jeśli owoce są duże, należy je pokroić – truskawki kroiłam na ćwiartki) Owoce układam na masie biszkoptowej. Ciasto wstawiam do piekarnika i piekę 60 minut w 170 stopniach do suchego patyczka. Wystygnięte ciasto posypuję cukrem pudrem. Ciasto biszkoptowe z owocami można podawać

Słodki sentyment
Rolada biszkoptowa flaga USA 210

dobrze zagospodarować wolną sobotę, ja to potrafię. Tak na serio postanowiłam upiec coś szczególnego, ciasto, które jest kwintesencją naszych marzeń, ciasto jak widzicie w formie amerykańskiej flagi - rolada biszkoptowa z nadzieniem z serka kremowego do kanapek, śmietany z dodatkiem truskawek. Upiekłam je z myślą o mojej córce, która marzy o podróżach, szczególnie o Nowym Jorku. Rolada wcale nie okazała się

Bernika - moj kulinarny pamietnik
TARTALETKI Z KREMEM KOKOSOWYM, BIAŁĄ CZEKOLADĄ I TRUSKAWKAMI 145

pyszne tartaletki wypełnione lekkim kokosowym kremem z dodatkiem białej czekolady i obłożone soczystymi truskawkami, na które już powoli będzie kończył się sezon. Takie tartaletki są świetnym pomysłem zarówno na imprezę , jak i słodkości do popołudniowej kawki. Koniecznie zróbcie! Gwarantuję, że będziecie zachwyceni! Polecam! SKŁADNIKI: CIASTO: * mąka pszenna – 150 g * masło – 100 g * cukier puder – 1 łyżeczka * mleko(...)żółtko – 1 szt KREM: * mascarpone – 125 g * śmietana 36% – 300 ml * biała czekolada – 100 g * wiórki kokosowe – 3-4 łyżki DODATKOWO: *truskawki SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Wszystkie składniki na kruche ciasto siekamy, zagniatamy, formujemy kulę, zawijamy w folię i wkładamy do lodówki. Schłodzone wałkujemy, wylepiamy foremki, nakłuwamy widelcem i podpiekamy ok. 18-20 minut

Ostra na Słodko
Pierogi z truskawkami, musem i czekoladą. 153

jeden raz muszę je przygotować w sezonie. Tym razem podałam je z pysznym musem z serka waniliowego i truskawek, całość udekorowałam czekoladą. Podałam na podwieczorek, ale można podać również na lekki i słodki obiad. Jak kto lubi. Polecam. Spróbujcie. Zapraszam:) Składniki: Ciasto na pierogi: 2 szklanki mąki tortowej pół łyżeczki(...)soli około 1 szklanka ciepłej wody Mus truskawkowy: 30 dag świeżych truskawek 30 dag serka homogenizowanego waniliowego Dodatkowo: około 20 dag świeżych truskawek 5 dag mlecznej czekolady sól do gotowania mąka pszenna do posypania stolnicy Wykonanie: 1. Ciasto: Z podanych składników stopniowo dolewając ciepłą wodę zagniatamy ciasto, ciasto odstawiamy na pół godziny żeby odpoczęło. Po tym czasie ciasto wałkujemy

Izabelawkuchni
kluski na parze z truskawkami 139

składniki się połączą powoli dodawać wystudzone masło. Odstawić  w ciepłe miejsce i przykryć ściereczką.  Po około godzinie, kiedy ciasto podwoi swoją objętość odrywać niewielkie kawałki ciasta, na każdy kłaść dużą truskawkę i zlepiać formując kule. Ułożyć na stolnicy podsypanej mąką. Przykryć ściereczką i odstawić jeszcze na kwadrans. W tym czasie przygotować sos: pozostałe truskawki zasypać łyżką cukru, dodać

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Sangria z truskawkami i malinami. 185

długi weekend kupiłam trochę truskawek z myślą o upieczeniu ciasta oraz przygotowania z nich pysznej sangrii. Po raz pierwszy sangrię przygotowałam w zeszłym roku i tak bardzo mi zasmakowała, że w lato od czasu do czasu robię ją na weekend. Świetnie nadaje się na babskie spotkania i imprezy z przyjaciółmi :). Do tego napoju użyłam wina białego półsłodkiego, rumu i martini

Zakątek rozkoszy kulinarnych
Ciasto ryżowe ze śliwkami 378

ryziok pieczony jest w cieście drożdżowym, a ciasto ryżowe w cieście kruchym. Co do owoców, wybrałam śliwki, bo jeszcze jest na nie sezon, ale piekłam to ciasto również z malinami i truskawkami. Można użyć zarówno owoców świeżych, jak i mrożonych. Składniki na blaszkę 25x35 cm: Owoce: 1 kg śliwek 2 łyżki kaszy manny 2 łyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżki cukru

Trzeci talerz
Sernik z truskawkami 141

łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki śmietany Masa serowa: 1 kg twarogu 2 jajka 2 budynie śmietankowe/waniliowe 1 szklanka cukru pudru 200g masła Dodatkowo: 500g truskawek biały lukier   Wszystkie składniki na ciasto zagnieść i dokładnie wyrobić. Ciasto wyłożyć na blachę wysłaną papierem do pieczenia i podpiec około 5 minut w 180 stopniach. W międzyczasie przygotować masę serową

Di gotuje
Sernik bez pieczenia z truskawkami 8988

miksujemy z serkami. Na środkowych ciastkach ułożonych na folii aluminiowej układamy część masy serowej, na których układamy równo duże umyte, osuszone truskawki bez szypułek, które przykrywamy resztą masy serowej. Podnosimy folię z obu stron i składamy z ciasta tzw. „chatkę”, Smarujemy tak ułożone ciasta resztą polewy i zaciskamy mocno u góry brzegi folii. Odstawiamy ciasto na noc do lodówki. Następnego

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
BEZGLUTENOWY BISZKOPT Z JOGURTOWĄ PIANKĄ I TRUSKAWKAMI 327

Coraz częściej odstawiam produkty glutenowe ze swojej diety. Wczoraj przyszedł czas na upieczenie ciasta bezglutenowego. Biszkopt wyszedł troszkę bardziej sypki niż ten upieczony na mące pszennej

Przepisy Aleksandry
Chlebek truskawkowy 119

się nie zmarnowało, możecie upiec bezę.   Chlebek truskawkowy Danie Ciasto , Pieczywo , Słodkie przekąski Kuchnia Słodkości Porcje 14 Porcje 14 Składniki 500 g mąka orkiszowa 7 g drożdże instant 15 g cukier waniliowy 3 szt żółtka 200 g erytrol 100 g masło 300 g truskawki(...)łyżki migdały płatki 50 g jogurt naturalny 150 ml mleko Sposób przygotowania 3/4 cukru, drożdże, mleko, masło i mąkę ugniatamy na zwarte ciasto. Odkładamy pod przykryciem na 30 minut w ciepłe miejsce, aby wyrosło. Truskawki kroimy na kawałki, podgrzewamy w rondelku z dodatkiem cukru waniliowego i płatków migdałowych. Zdejmujemy z ognia, dokładamy jogurt, mieszamy, czekamy aż wystygnie. Wyrośnięte ciasto dzielimy

Kucharzyca
Truskawkowe zachcianki ze śnieżnej lepianki 138

wyrośnie. Zawsze robię je tak samo, a jednak nie zawsze się udaje. Dzisiaj kolejne podejście... tym razem do bułek z truskawkami, mrożonymi oczywiście. Bo u nas już śnieg do pasa i w ogródku ciężko ich szukać :D Ciasto przygotowałam ze sprawdzonego już  przepisu , tyle że suche drożdże zamieniłam na świeże. Skoro wyszło raz, to teraz też musi ;) Dodatkowo przygotowałam(...)truskawki (po 2-3 na bułkę), cukier waniliowy i 1 jajko (plus 1 łyżka mleka) do posmarowania bułek.  Wyrośnięte ciasto podzieliłam na 10 części (można też na 8 większych). Z każdej uformowałam kulkę, którą następnie spłaszczyłam. Wszystkie wstawiłam na 10-15min. do piekarnika (50st.) do drugiego wyrośnięcia. Następnie z pomocą szklanki zrobiłam wgłębienie, do środka włożyłam połówki truskawek

bastalena
TRUSKAWKOWA PIANKA BEZ PIECZENIA 307

Mam przyjemność ogłosić, że kilka dni temu kupiłam naprawdę smaczne truskawki, więc sezon na te owoce uważam za otwarty. :) Mam dla was przepis na smaczny deser

Przepisy Aleksandry
Nalewka truskawkowa z limonką 60

czasu do czasu potrząsać. Gdy truskawki puszczą sok a cukier się rozpuści całość zalać przegotowaną wodą wymieszaną ze spirytusem i dostawić w to samo miejsce na 2 tygodnie szczelnie zakręcając słój, żeby alkohol nie wyparował. Po 2 tygodniach truskawki odcedzić i wykorzystać do ciasta lub lodów, a nalewkę dokładnie przefiltrować (najlepiej przez gazę). Dodać do tego sok z 2 limonek

KuchniaWeDwoje.pl
Nalewka truskawkowa z limonką 197

rozpuści całość zalać przegotowaną wodą wymieszaną ze spirytusem i dostawić w to samo miejsce na 2 tygodnie szczelnie zakręcając słój, żeby alkohol nie wyparował. Po 2 tygodniach truskawki odcedzić i wykorzystać do ciasta lub lodów, a nalewkę dokładnie przefiltrować (najlepiej przez gazę). Dodać do tego sok z 2 limonek i skórkę z jednej! Dwa tygodnie później wyciągnąć skórkę z limonki

KuchniaWeDwoje.pl