Chyba każdy zna kultowe, efektowne ciasto szpinakowe Runo Leśne, nazywane też niekiedy Leśnym Mchem. Spektakularne ciasto z biszkoptem szpinakowym przełożonym kremem śmietankowym, udekorowane pestkami granatu. Inspirując się szpinakowym ciastem, postanowiłam stworzyć deser w pucharku – nazwałam go Las w Słoiku. Nazwa deseru idealnie odzwierciedla deserek, możesz przygotować go w ozdobnych słoikach. Możesz stworzyć 4 większe porcje deseru lub więcej mniejszych(...)/deser-las-w-sloiku-500x375.jpg","https:\/\/prostepesto.pl\/wp-content\/uploads\/2022\/02\/deser-las-w-sloiku-480x270.jpg"],"description":"Deser Las w s\u0142oiku inspirowany Runem Le\u015bnym - s\u0142ynnym ciastem szpinakowym z kremem \u015bmietankowym i granatem. Ciasto w s\u0142oiku.","keywords":["granat","maliny","mascarpone","\u015bmietanka krem\u00f3wka","szpinak","truskawki","runo le\u015bne","le\u015bny mech","biszkopt szpinakowy","szpinak mro\u017cony","szpinak rozdrobniony","ciasto szpinakowe","ciasto szpinakowe z granatem","zielony
ProstePesto.plDawno na blogu nie było żadnego ciasta, więc przyszła pora, żeby to naprawić.Dzisiaj ciasto z owocami, które swobodnie można jeszcze dostać na straganach, maliny, truskawki. Porzeczki można zastąpić borówką lub brzoskwiniami, dowolność wyboru. Ciasto jest pyszne, bardzo łatwe w przygotowaniu i co najważniejsze, zawsze się udaje...polecam. Składniki na biszkopt: 5 jaj 3/4 szklanki cukru 1 i 1/3 szklanki(...)truskawki, borówka) Sposób przygotowania: Mąkę z proszkiem przesiać do miski, dodać roztopione masło. Żółtka oddzielić od białek i utrzeć z cukrem, dodać do mąki. Wszystko dokładnie wymieszać. Ubić białka na sztywno ze szczyptą soli, przełożyć do miski i delikatnie wmieszać w pozostałe składniki. Tortownicę posmarować olejem i wyłożyć papierem do pieczenia. Przelać na nią ciasto
Gosia gotujekasza jaglana ( sucha ) – 150 g * woda – 150 ml * wiórki kokosowe – 2 łyżki * do posłodzenia: cukier, cukier brązowy, ksylitol, erytrytol – do smaku DODATKOWO: * świeże truskawki * galaretka wegańska truskawkowa ( z agar-agar ) – 1 op SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: SPÓD: Daktyle wcześniej namaczamy, odsączamy, dodajemy orzechy, olej kokosowy, kakao i 2 łyżki wody – wszystko razem dokładnie blendujemy na gładką(...)wsiąkną, zdejmujemy z ognia, zostawiamy pod przykryciem na ok. 10 minut. Słodzimy do smaku, dodajemy wiórki kokosowe i blendujemy na gładką kremową masę. Wyciągamy na schłodzone ciasto, wyrównujemy, układamy pokrojone w plasterki truskawki i zalewamy przygotowaną wcześniej galaretką truskawkową. Wkładamy na co najmniej 3 godziny do lodówki. Podajemy schłodzone. Smacznego! Projekt powstał we współpracy z marką JAWO Kraków – producentem
Ostra na Słodkosłodki, nawet jeśli krem nie jest bardzo słodki. Taki deser, to dobry pomysł na wykończenie owoców. Ja miałam ich całkiem sporo, bo około kilograma, ale szczególnie truskawki nie były pierwszej świeżości. W cieście owoce mogły się rozciapać, ale w takim deserze, sprawdziły się idealnie. Dodatkowo, warstwa owoców leśnych u mnie była lekko kwaskowa, a więc słodycz kremu była zrównoważona kwaskowatością(...)możecie śmiało wykorzystywać do przekładania wszelkiego rodzaju ciast. Drukuj Krem z kaszy manny z owocami Lekki deser, idealny na upalny, letni dzień Czas gotowania 10 minutes Składniki 1 l mleka 10 łyżek kaszy manny (dałam błyskawiczną) 2 łyżki cukru szczypta soli 4-5 łyżek miękkiego masła 1 kg owoców ( u mnie truskawki, jagody, poziomki, maliny) 3 łyżki cukru 1 galaretka
Mieszam w Garnkuwkawiarence.pl Proste ciasto jogurtowe z morelami Odrobina chęci i odrobina czasu – tyle wystarczy aby wyczarować puszyste ciasto z jogurtem z morelami i białą czekoladą. Cudownie puszyste, idealne w smaku, nie za słodkie, z sezonowymi owocami. Mój hit lata. Dodatek białej czekolady i leciutki zapach wanilii sprawiają, że nie potrafię się mu oprzeć. Ma jeden minus – zbyt szybko znika(...)stołu Pokazałam Wam jak przyjemnie i szybko piecze się ciasto jogurtowe z morelami na relacji Fb oraz Ig posypały się pytania i prośby o przepis, więc szybciutko dla Was spisuję i życzę smacznego! Ja w ostatnich dniach to proste ciasto jogurtowe zrobiłam dwukrotnie z morelami i raz z truskawkami, ale nie mam pewności, które smakuje lepiej Ciasto jogurtowe jest
W Kawiarenceżółtko 1 szklanka wody 0,5 szklanki oleju rzepakowego kilka truskawek cukier puder do posypania (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki suche przesiać i wymieszać w misce. Składniki mokre rozmieszać trzepaczką i wlać do składników suchych. Wymieszać do połączenia się składników. Formę na muffinki wyłożyć papilotkami. Nakładać porcje ciasta do 3/4 wysokości(...)foremki. Na wierzch każdej muffinki nałożyć gruby plasterek truskawki. Piec ok. 30-40 minut w 180 stopniach. Po upieczeniu wystudzić i oprószyć cukrem pudrem. * Kilka truskawek można pokroić w kostkę i dodać do ciasta, muffinki będą bardziej truskawkowe. * Piekąc muffinki korzystam z TAKIEJ-KLIK foremki, jest dla mnie najlepsza i niezastąpiona od lat. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push
Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowaniecukier. Jeśli nie potrzebujecie cukru, morelę czy śliwkę owijacie po prostu grubszą warstwą ciasta. Przepis na ciasto jest nieco inny niż w wypadku knedli z truskawkami . Występuje tu mąka ziemniaczana. Ogólnie, przepisów na ciasto do knedli jest masę, ale ja preferuję te na ziemniakach. Są przepisy na ciasto, które wychodzi podobnie do tego na kluski śląskie…co kto lubi
Mieszam w Garnkudodajemy ubitą śmietanę, delikatnie mieszamy. Następnie powoli, stopniowo dodajemy żelatynę i mieszamy. Masę przekładamy na przygotowany wcześniej spód, równamy wierzch i układamy w równych odstępach truskawki, lekko wciskając je w masę. Tak przygotowane ciasto wstawiamy do lodówki na 2-3 godziny, aby masa stężała. Notatki * użyłam ciastek degistive by Małgorzata Hert Inspiracja Przepisy.pl Inspiracja Przepisy.pl Wędrówki po kuchni
Wędrówki po kuchniCiasto bez pieczenia - jogurtowiec na zimno z musem truskawkowym. Przygotowany na spodzie herbatnikowym, z masą z jogurtów greckich oraz musu ze świeżych truskawek i bitą śmietaną na wierzchu. Prosty i smaczny deser z kilku podstawowych składników, i bardzo małym nakładem pracy. Wystarczy zaledwie 20 minut i do lodówki - pozostaje tylko czekanie, aż masa stężeje. Deser w smaku jest(...)Początkowo dobrze się trzymała na wierzchu ciasta, jednak po pewnym czasie zaczęłą "zjeżdżać", dlatego polecam ją ubić przed samym podaniem. Jeśli nie macie czasu i chęci na eksperymenty to zachęcam zrobić tradycyjną bitą śmietanę z kremówki. Składniki: Spód: 150 g herbatników 75 g masła Masa jogurtowa: 500 g jogurtu greckiego 500 g truskawek 3-4 łyżki cukru pudru
Kuchnia MagdaLenysię leje z nieba i myśl o włączeniu piekarnika jest co najmniej odpychająca. Ale na szczęście te babeczki wymagają minimalnego czasu, zarówno przygotowania, jak i pieczenia. Truskawki to tylko jedna z propozycji, ciasto można zrobić z dodatkiem dowolnie wybranych sezonowych owoców. Czas przygotowania: 15 min Czas pieczenia: 17 min Składniki: (na 12 babeczek) 2 jajka 100 g cukru (niecałe(...)łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli ok. 200 g truskawek lub innych owoców Przygotowanie: Jajka roztrzep z cukrem i szczyptą soli Dodaj śmietanę i olej, dokładnie wymieszaj Wsyp mąkę i proszek do pieczenia, wymieszaj krótko tylko do połączenia składników Przełóż do formy na babeczki wyłożonej papilotkami Nakładaj ciasto do 3/4 wysokości foremek Piecz ok. 17 min w piekarniku nagrzanym
Słodki BlogPołączenie moich ulubionych ciast :) Czyli sernika i biszkoptu z truskawkami. Idealne! (duża blacha) Składniki na biszkopt: 6 jaj 6 łyżek mąki 1,5 łyżki mąki ziemniaczanej 6 łyżek cukru 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia cukier waniliowy Składniki na masę serową 0,5 kg sera ¾ szklanki cukru 2 całe jajka (mniejsze) 10 dag masła lub margaryny 1,5 budyniu śmietankowego(...)dodać do niej kilka łyżek ubitej śmietanki, wymieszać i dodać ponownie do pozostałej części śmietany. Delikatnie wymieszać. Składanie ciasta: Na skropiony biszkopt nakładamy wystudzoną masę serową, następnie smakujemy powidłem (ja użyłam powidło śliwkowe STOVIT ). Na wierzch wylewamy ubity krem i układamy truskawki. Zalewamy lekko tężejącą galaretką. Odstawiamy do lodówki minimum 3 godziny
Tradycyjna KuchniaCiasto cynamonowe z białą czekoladą i śliwkami przygotowałam na bazie przepisu na ciasto z białą czekoladą i truskawkami. Dodatek białej czekolady sprawia, że wnętrze tego wypieku jest miękkie i słodkie, bez dodatku zbyt dużej ilości cukru. Śliwki i cynamon idealnie ze sobą współgrają, a samo ciasto przygotowuje się łatwo i dość szybko. Przepis do wykorzystania w formie o wymiarach 20x30cm
Smakołyki Berenikieksperymentów z przepisem z dodatku do Chwili dla Ciebie (z 03.07.2014 r.) . Eksperyment był poniekąd wymuszony (część truskawek kupionych z myślą o placku "wyparowało" zanim zabrałam się za pieczenie - stąd borówki), a poniekąd świadomy (użycie mąki z pełnego przemiału zamiast zwykłej). Ciasto wyszło bardzo smaczne i zdrowsze dzięki wykorzystaniu mąki z pełnego przemiału. Do jego przygotowania można też wykorzystać inne(...)amerykańskich, tłuszcz do wysmarowania blachy, bułkę tartą. Jajka sparz i oddziel białka od żółtek. Owoce umyj, truskawki odszypułkuj, a borówki ewentualnie przebierz. Blachę do pieczenia wysmaruj cienką warstwą tłuszczu i wyłóż papierem do pieczenia. Masło lub margarynę przełóż do miski. Dodaj pozostałe składniki ciasta kruchego i szybko je razem zagnieć. Z ciasta uformuj kulę, którą podziel w proporcji
blog.moje-pasje.infołyżka mąki pszennej 1 łyżka cukru wanilinowego 2 żółtka 2 łyżki cukru 200g truskawek 100g borówki amerykańskiej 200g frużeliny wiśniowej Wykonanie: 1. Borówki i truskawki umyć, truskawki pokroić na połówki. 2. Ciasto: Mąkę przesiać, dodać cukier puder, kawałki masła i wszystko posiekać siekaczką. Dodać żółtka, zagnieść na jednolite ciasto, winąć folią spożywczą i schłodzić w lodówce przez około 30 minut(...)czasie ciasto rozwałkować podsypując mąką i przełożyć do foremek o średnicy 9 cm wysmarowanych masłem i posypanych bułką tartą. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 20 minut, po czym wyjąć z foremek i wystudzić. 3. Masa budyniowa: Połowę mleka zagotować z cukrem i cukrem wanilinowym, drugą połowę wymieszać z mąkami i żółtkami. Po zagotowaniu mleka z cukrami
Szalona Kuchnia Ewelinypieczenia (chyba że mamy formę silikonową), wymaga to trochę cierpliwości bo ciasto musi być rozsmarowane cienko, a dość mocno się klei pieczemy ciasto około 20 minut w temp. 200 stopni w tym czasie miksujemy truskawki przekładamy mus truskawkowy do rondelka i gotujemy na małym ogniu aż zacznie bulgotać mąkę ziemniaczaną rozpuszczamy w 1/4 szklance wody ciągle mieszając dodajemy(...)się upiecze wyciągamy go z formy i odklejamy go od papieru do pieczenia formę wykładamy folią aluminiową i na powrót wkładamy spód ciasta na wierzch wykładamy mus truskawkowy, na który z kolei wykładamy pokrojone w plastry truskawki wstawiany ponownie do piekarnika obniżając temp. do 180 stopni i pieczemy przez około 15 minut kiedy tarta ostygnie przekładamy ją do lodówki, żeby
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość