postaci np galaretki. Ja za gotowymi galaretkami z torebki nie przepadam chyba, że są dodatkiem do ciasta, więc pomyślałam że zamiast takiej galaretki z torebki zrobię domową galaretkę z owoców. Galaretka z pomarańczy była super - teraz przyszła kolej na galaretkę truskawkową, robiłam ją już dwa razy i jest świetna. Do tego bita śmietana wymieszana z serkiem mascarpone(...)pestki granatu. Obowiązkowy listek melisy lub mięty i przepyszny deser gotowy. Polecam!:) Składniki na 4 porcje : 450 g truskawek mrożonych - w sezonie będę ją robić ze świeżymi 2 pomarańcze pół cytryny 1/3 szklanki cukru (ilość zależy od naszych upodobań) 4 łyżeczki żelatyny (1 i 1/2 łyżeczki na 250 ml powstałego musu - mi wychodzi około
cucinaretruskawek, poprzez porzeczki, maliny, wiśnie, jagody a nawet borówki, to robimy to proste ciasto bez pieczenia. Idealne na gorące letnie dni. JOGURTOWIEC MALINOWY Składniki: biszkopty w ilości na blaszkę esencja z herbaty około 0,5 kg owoców sezonowych (u nas są to akurat maliny) cukier do smaku 5 łyżeczek żelatyny 200 ml wody 400 ml jogurtu naturalnego czerwona galaretka Przygotowanie
dobra gospodyni dom wesołym czynipostaci np galaretki. Ja za gotowymi galaretkami z torebki nie przepadam chyba, że są dodatkiem do ciasta, więc pomyślałam że zamiast takiej galaretki z torebki zrobię domową galaretkę z owoców. Galaretka z pomarańczy była super - teraz przyszła kolej na galaretkę truskawkową, robiłam ją już dwa razy i jest świetna. Do tego bita śmietana wymieszana z serkiem mascarpone(...)pestki granatu. Obowiązkowy listek melisy lub mięty i przepyszny deser gotowy. Polecam!:) Składniki na 4 porcje : 450 g truskawek mrożonych - w sezonie będę ją robić ze świeżymi 2 pomarańcze pół cytryny 1/3 szklanki cukru (ilość zależy od naszych upodobań) 4 łyżeczki żelatyny (1 i 1/2 łyżeczki na 250 ml powstałego musu - mi wychodzi około
cucinareCiasto to powstało na cześć mojej kochanej córci. Z wyglądu słodkie, w środku kryjącą się niespodzianką ;). Bardzo do niej pasuje. Ma swój charakter, ale jest delikatne i pyszne. Nie jest przesłodzone, takie w sam raz. Nieprzewidywalne w krojeniu, bo nie wiemy na co się trafi ;). Ja gorąco polecam. Składniki na mus truskawkowy: 400 g truskawek np. mrożonych(...)galaretka truskawkowa 1 łyżeczka żelatyny cukier do smaku Na spód dałam suchy wafel Masa a'la ptasie mleczko: 720 g serka homogenizowanego waniliowego Darek Mlekovita 640 g wypasionego mleka zagęszczonego niesłodzonego Mlekovita 5 łyżek żelatyny dowolny aromat/cukier waniliowy/nasiona z laski wanilii ok 1/2 szk mleka Polskiego Mlekovita ja dodałam sporo syropu barmańskiego o smaku
Malinowe PocałunkiCiast,które nie wymagają pieczenia, bardzo często są lubiane przez dzieci. Taki przysmak , zaspakaja potrzebę słodkiego deserku, a jednocześnie doskonale smakuje. Moja propozycja , to mały torcik z serków i galaretki. Wypróbujcie,np na urodziny malucha doskonałe. Czego potrzebujemy 3 serki homogenizowane waniliowe 4 galaretki , 2 czerwone i dwie żółte ( można dać każdą inną) owoce świeże(...)kompotu, np truskawki,gruszki, ananasy, brzoskwinie. Jak robimy Rozpuścić jedna galaretkę w półtorej szklanki wody. Ostudzić i połączyć z serkiem, Wlać do tortownicy i wstawić do lodówki. W tym czasie , gdy tężeje rozpuścić następną galaretkę, połączyć z serem wlać na zastygniętą postępować tak samo jak z pierwszą. Trzecia warstwa jest ostatnią , na której układamy owoce i zalewamy czwartą
W kuchennym oknie EwyCześć! Cały smak tkwi chyba w prostocie. Naprawdę nie trzeba mocno się napracować, żeby zrobić coś smacznego. Wykończenie tego sernika, to już jest sprawa własnej fantazji
Pieprzyć z FantazjąCześć! Upały nastały to pora na coś na ochłodę. W sezonie truskawkowym dość często na stole w moim domu gości sernik na zimno z truskawkami. Bardzo
Pieprzyć z FantazjąNa upały najlepiej zrobić coś bez pieczenia dlatego dziś przepis na pyszny truskawkowy sernik.Sezon truskawkowy rozpoczęty. Składniki: 700 g mielonego tłustego twarogu
Niespełnione zdolności kulinarneSkładniki: Biszkopt: 6 jaj 1 szklanka cukru 1 szklanka mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 cukier waniliowy Masa budyniowa: 1/2 litra mleka 25 dag
Darcia w kuchniSezon truskawkowy powoli dobiega końca. Na zwieńczenie truskawkowego zawrotu głowy :) publikuję przepis na pyszny i szybki torcik śmietankowy. Przepis otrzymałam od mojej teściowej i jak najbardziej
paapilotkaaNa zakończenie sezonu truskawkowego zrobiłam pyszny truskawkowy sernik na zimno z jogurtu. Teraz pozostaje czekać na następny sezon i raczyć się zapasami truskawek z zamrażarki i
Monia miesza i gotujeciasto do letniej kawusi. Składniki: Biszkopt: 3 jajka 1/2 szklanka cukru 1/2 szklanki mąki pszennej 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 3 łyżeczki kakao szczypta soli Masa stracciatella 500g białego sera w wiaderku 500ml śmietany 36% 5 płaskich łyżek żelatyny 3/4 szklanki mleka 3/4 szklanki cukru pudru 150g mlecznej czekolady Mus truskawkowy: 400g świeżych truskawek(...)galaretki truskawkowe 1 szklanka wrzątku Poncz: 2 łyżki kawy rozpuszczalnej 1/3 szklanki wrzątku 40ml likieru amaretto 20ml spirytusu Dodatkowo: 200g herbatników w czekoladzie o kształcie serca wiórki kokosowe Wykonanie: 1. Biszkopt: Białka ze szczyptą soli ubić na sztywno, dodać cukier dalej ubijając dodać żółtka, mąkę pszenną i ziemniaczaną wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz kakao. Całość dokładnie wymieszać szpatułką. Wlać
Szalona Kuchnia Ewelinytruskawek (w sezonie świeże) 1 puszka mleka kokosowego (400 ml) 1 galaretka roślinna o smaku truskawkowym (lub wiśniowym) 3 łyżki syropu z agawy 2 łyżeczki agaru 3 łyżki skrobi ziemniaczanej Polewa czekoladowa: polewa według tego przepisu Do dekoracji: truskawki liofilizowane lub świeże płatki kokosowe Wykonanie: Gdy używam mrożonych truskawek, to przed przystąpieniem do robienia tortu wyciągam je z zamrażarnika, żeby(...)mamy cztery kawałki biszkopta gotowe do zbudowania naszego tortu Budyniowa masa truskawkowa: Rozmrożone truskawki miksuję w blenderze niezbyt drobno – my lubimy czuć większe kawałki owoców. Następnie, zabieramy się za przygotowywanie budyniowej masy. Do garnka z grubym dnem wlewamy mleko kokosowe, syrop z agawy, wsypujemy galaretkę, agar i skrobię. Całość mieszamy trzepaczką aż proszki dokładnie się rozpuszczą. Zagotowujemy, a następnie
Lamarida.pldrugi dzień dodajemy ser mascarpone i ubijamy całość na puszystą masę. Mus truskawkowy: · 500-600 g truskawek · 2 galaretki truskawkowe · cukier do smaku Wykonanie: 2 galaretki truskawkowe(...)zalewamy ok półtorej szkl zimnej przegotowanej wody i odstawiamy na ok 10 min. Truskawki wkładamy do rondelka i z odrobiną wody doprowadzamy do wrzenia. Doprawiamy do smaku odrobiną cukru (pamiętając, że galaretki są słodkie). Miksujemy blenderem i ponownie zagotowujemy. Wyłączamy gaz i dodajemy od razu wymieszane galaretki. Dokładnie mieszamy i odstawiamy aby wystygło. Nasączenie: Wodę łączymy z kawą
Malinowe PocałunkiSezon truskawkowy w pełni, nic dziwnego, że ostatnio na moim stole często goszczą desery truskawkowe. D zisiaj postanowiłam przygotować truskawkową piankę, b ardzo prosty deser, wprost
Moja kraina smakówPojawiają się pierwsze truskawki. Nasze , polskie..ochota na ich zakup była większa niż cena. Powstał takim sposobem lekki serniczek, który przygotujecie w kilka chwil Składniki: opakowanie
Z Majeczką w kuchniciasta z truskawkami bez pieczenia: Torcik truskawkowy z biszkoptami Mus truskawkowy na biszkoptach Truskawkowy sernik na zimno Truskawkowy torcik grysikowy bez pieczenia Najprostszy truskawkowy sernik na zimno Proporcje na tortownicę o średnicy 24 cm Czas przygotowania: 40 minut + czas oczekiwania Składniki: 1000 g twarogu z wiaderka 1 szklanka cukru pudru 11 łyżeczek żelatyny* 800 g truskawek + truskawki do dekoracji(...)boków 1 krystaliczna galaretka *Żelatyny mają różną moc, warto więc zawsze sprawdzić jakie są proporcje producenta. Wykonanie: Do szklanki wsypujemy żelatynę, zalewamy ją wodą do wysokości 3/4 szklanki, odstawimy do namoczenia. Po tym czasie delikatnie podgrzewamy ją w mikrofali, nie dopuszczamy do zagotowania. Mieszamy, aż żelatyna się rozpuści. Truskawki blendujemy z cukrem, dodajemy ser i wszystko razem miksujemy. Do lekko
Kulinarne przygody Gatitynitki, toffi-czekoladowe żujki oraz czekoladowe płatki. Można ich używać zarówno jako posypki do deserów, ciast, lodów, ale i też jako dodatku do ciasteczek (łezki z białej czekolady dodaję często do domowych piegusków). A wracając do przepisu… Składniki: 180 g jogurtu naturalnego 1 galaretka o smaku truskawkowym* 1 i 1/4 szklanki wody pokruszone bezy (najlepiej domowe) gęsty sos jagodowy(...)czekoladowa posypka – u mnie ozdoby czekoladowe 4w1 Amus listki świeżej mięty do podania *jeśli macie świeże truskawki można dodać je do naszej pianki (drobniej pokrojone) Przygotowanie: Galaretkę rozpuszczamy w 1 i 1/4 szklanki wody. Gdy przestygnie dodajemy stopniowo jogurt dokładnie (energicznie) mieszając ręczną trzepaczką, tak aby nie utworzyły się grudki. Przelewamy do pucharków / szklaneczek i wstawiamy do lodówki
Słodkie okruszkiCiasto, które łączy w sobie najlepsze smaki lata. Ten szybki, niewymagający pieczenia deser polecam szczególnie na upalne dni. Spód: 250 g dowolnych kruchych ciastek (użyłam ciastek typu pieguski z czekoladą i orzechami 80 g stopionego masła Masa: 3 galaretki w jednakowym kolorze (u mnie zielone) 2 jogurty greckie po 400 g ok. 800 g owoców (użyłam jagód, czereśni bez pestek(...)truskawek i malin) Wierzch: 2 galaretki w innym kolorze niż do masy Ciastka zmielić w malakserze, wymieszać z roztopionym masłem. Wylepić masą spód tortownicy wyłożonej papierem. Wstawić do lodówki na czas przygotowania masy. 3 galaretki rozpuścić w 3 szklankach wrzątku. Kiedy zaczną tężeć, wlać jogurty i energicznie wymieszać trzepaczką lub zmiksować. Owoce (pozbawione pestek, szypułek, większe pokrojone
Czerwień i błękitpokazać Wam ciasto, bo jego smak jest grzechu warty. Biszkopt: 3 jajka 2/3 szklanki mąki tortowej 2/3 szklanki cukru 2 łyżki oleju szczypta soli Masa czekoladowa: 600 ml mleka 200 g masła 1 szklanka cukru 2 budynie czekoladowe bez cukru plus ew. 1 łyżka kakao 2 łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią oraz: 2 lub 3 galaretki o smaku truskawkowym(...)truskawek Mąkę przesiać. Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić ze szczyptą soli, powoli wsypywać cukier. Miksując, dodać po jednym żółtku. Wlać małym strumieniem olej. Powoli dodawać mąkę, mieszać delikatnie łyżką. Wylać na spód tortownicy (średnica - 25 cm) wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą. Piec 20-25 minut w temperaturze 170 oC. Gdy nieco ostygnie, zdjąć
Czerwień i błękit