blaty. Przygotowałam masę z:- 250 ml śmietanki kremówki (dobrze schłodzonej)- 1 galaretki cytrynowej rozpuszczonej w 1 szklance wrzącej wody- 250g serka mascarpone- 3 łyżek cukru pudruUbiłam śmietankę z cukrem pudrem, wmieszałam mascarpone, dodałam ostudzoną, tężejącą galaretkę, delikatnie wymieszałam. Blaty ciasta lekko posmarowałam dżemem morelowym i przełożyłam masą (uwaga – szybko tężeje). Wierzch i boki ciasta również posmarowałam masą, a dekorację
mojewypiekiinietylko100gr cukru 2 łyżeczki cukru z wanilią szczypta soli masa śmietanowa: 250ml śmietanki 30% 250g serka mascarpone 1 łyżka cukru pudru (może być więcej) 1 śmietan-fix 0,5 kg truskawek 2 galaretki truskawkowe Przygotowanie: Biszkopt(...)tortownicy (średnica około 26cm) wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto wylać do tortownicy i wyrównać. Piec około 30min w 180C. Wystudzić i przekroić na dwa blaty. Masa śmietanowa: Dobrze schłodzoną śmietankę ubić przez chwilkę cukrem pudrem. Następnie dodać śmietan-fix i ubić aż śmietana będzie gęsta. Do ubitej śmietany dodać serek mascarpone i szybko zmiksować aż śmietanka połączy się
Amatorka kuchennaszklanki mleka ok szklanki wody 2 jajka ok 3 -4 łyżek cukru szczypta soli mąka 2 łyżki kakao łyżka oleju serek mascarpone - 250g cukru pudru do smaku) 250g borówek amerykańskich Przygotowanie: Zanim zaczniemy przygotowywać ciasto na naleśniki, należy pamiętać, że istotna jest obserwacja gęstości ciasta i na tej podstawie ocenić ilość mąki dodawanej do reszty składników(...)dodatkiem soli. Na koniec dolać olej. Ważne jest aby ciasto nie miało grudek i było mocno napowietrzone. Na koniec miksowania dodajemy kakao. Odstawiamy miskę z ciastem na bok. Ser wykładamy do miseczki, dodajemy cukier puder (dosładzamy do smaku) i dokładnie mieszamy. Naleśniki smażymy na rozgrzanej patelni, smarujemy serkiem, posypujemy ser borówkami i zwijamy. Posypujemy cukrem pudrem. Smacznego
ChilliJemyFajna, zdrowa alternatywa dla zwykłych ciast! Polecam serdecznie! Myślę, że taka koncepcja zaskoczy niejednego! :) Składniki ( mała tortownica) : -> 150g s uszonych daktyli -> 75g płatków owsianych -> 1 serek mascarpone -> 1/2 opakowania jogurtu greckiego -> 1 łyżeczka miodu -> Sok z połowy cytryny -> 1 pomarańcza Wykonanie ; Daktyle kroimy na drobniejsze kawałki żeby ułatwić pracę blenderowi(...)dodajemy płatki owsiane. Blendujemy do uzyskania jednolitej masy. Przekładamy do formy i wstawiamy do lodówki. Serek mascarpone wrzucamy do miski, dodajemy sok z cytryny oraz miód i mieszamy przy użyciu miksera. Kolejno dodajemy jogurt i dokładnie ze sobą łączymy. Otrzymaną masę wylewamy na ciasto. Na górę układamy obrany i pokrojony pomarańcz. Schładzamy w lodówce około 2 godzin
Jedz zdrowo żyj zdrowo!szczypta soli Krem z białej czekolady: 400 ml śmietany kremówki (36%) 500 g serka mascarpone 200 g białej czekolady (2 tabliczki) 2 łyżki cukru pudru (najlepiej trzcinowego) Masa jabłkowa: 10 jabłek 3 łyżki cukru 1 galaretka cytrynowa 1 łyżeczka cynamonu 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego Do nasączania ciasta: 1/2 szklanki soku jabłkowego sok z 1/4 cytryny 1 kieliszek wódki (opcjonalnie(...)Dodać serek mascarpone i jeszcze raz dobrze zmiksować. 1/3 kremu przełożyć na wystudzoną masę jabłkową. Dla ułatwienia krem można wycisnąć pasami z worka cukierniczego. Łatwiej będzie go rozsmarować bez mieszania z jabłkami. Następnie krem przykryć drugim blatem orzechowym. Po naponczowaniu blatu wyłożyć na niego pozostały krem i równo rozsmarować. Wierzch oprószyć kakao i posypać startą białą czekoladą. Ciasto przechowywać
Trzeci talerzpoczuć się wyjątkowo. I oto wyjątkowo pyszny deser na wyjątkową okazję! Składniki: Biszkopt: 5 jajek 3/4 szklanki cukru 3/4 szklanki mąki pszennej 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej Krem: 500 g serka mascarpone 500 ml śmietany kremówki 4 żółtka 6 łyżek cukru pudru 2 łyżeczki żelatyny 100 ml wrzątku 50 ml mleka Dodatkowo: 80 ml mocnej kawy (podwójne espresso) 80 ml likieru(...)kolei żółtka, nadal ubijając. Do masy jajecznej wsypujemy mąkę, delikatnie mieszamy szpatułką, by składniki połączyły się. Dno tortownicy o średnicy 23 cm wykładamy papierem do pieczenia. Delikatnie przelewamy ciasto, wyrównujemy. Pieczemy w temperaturze 160-170 stopniach C przez około 35-40 minut. Gorące ciasto wyjmujemy z piekarnika, z wysokości około 40-50 cm upuszczamy je (w formie) na podłogę, studzimy
Smakowity Blog Kulinarnywaniliowego 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia Ciasto jasne: 50 g białej czekolady 50 g masła 50 g cukru brązowego 2 jajka 50 g mąki 1 łyżeczka aromatu waniliowego 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia Krem czekoladowy z nutellą: 50 g miękkiego masła 2 łyżki cukru pudru 5 łyżek Nutelli 250 g serka mascarpone Przygotowanie: Masło rozpuszczamy razem z posiekaną(...)Pieczemy w temperaturze 180ºC przez około 25 minut. Następnie dobrze studzimy ciasto. Dokładnie tak samo postępujemy z częścią z białej czekolady. Przygotowujemy krem. Masło ucieramy z cukrem pudrem na puch, następnie dodajemy po łyżce Nutelli, cały czas miksując. Dodajemy serek mascarpone i miksujemy na gładki krem. Ciemny blat przekładamy warstwą kremu. Przykrywamy jasnym blatem. Wierzch i boki również smarujemy
Mania Gotowaniasoli masa kokosowa: 1,5 szklanki mleka 1 puszka mleka skondensowanego słodzonego 200 g serka mascarpone 150 g wiórków kokosowych 1 łyża mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 żółtko 3/4 szklanki wody 100 g masła polewa: 120 g czekolady 50 g masła Przygotowanie: ciasto: Białka ubijamy z cukrem, następnie dodajemy po jednym żółtku. Składniki sypkie: obydwie mąki, proszek(...)Ciasto wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na 25-30 minut. Wystudzony biszkopt przecinamy na 2 części. masa: Mleko gotujemy z mlekiem skondensowanym i wiórkami kokosowymi. Obydwie mąki rozrabiamy w wodzie, dodajemy żółtko i wlewamy do gotującego się mleka z wiórkami. Kiedy masa zgęstnieje (powstanie budyń) zdejmujemy z ognia, dodajemy masło i studzimy. Ostudzony budyń miksujemy z serkiem
Bon appetit mon amierówno na 3 formy. Wkładamy do nagrzanego do 170 stopni piekarnika. Pieczmy około 25 – 30 minut, sprawdzając patyczkiem czy ciasto jest w środku upieczone. Upieczone odstawiamy do ostygnięcia. Krem: 200 ml śmietany kremówki 36% 250 g serka mascarpone 3 łyżki cukru pudru 4-5 łyżek masła orzechowego, bez kawałków orzeszków Wszystkie składniki umieszczamy w misie miksera i ubijamy
Made By Mom And Sonmąki pszennej 1 jajo duże łyżka jogurtu 100 g masła łyżeczka proszku do pieczenia 60 g cukru brązowego Ciasto zagniatamy bardzo szybko. Wstawiamy do lodówki na 30 minut. Ponadto: - brzoskwinie polskie (9-7 sztuk) - 1/2 serka mascarpone - laska wanilii - 2 białka - 3 łyżki mleka - cukier brązowy max. 2-3 łyżki Brzoskwinie obierz ze skórki. Usuń pestki. Podziel
SMYKWKUCHNIłyżki cukru, masa: 2 jajka 250 g mascarpone, 200 śmietanki 30 %, 200 g chałwy waniliowo kakaowej, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 1 opakowanie budyniu, 40 g 40 g kamyczków czekoladowych DECORADA Delekta. Przygotowanie: Ciasto: Wszystkie składniki na kruche ciasto zagniatamy do uzyskania jednolitej masy, w razie potrzeby dodajemy łyżkę wody, lub mąkę. Ciasto przenosimy do formy i dokładnie wylepiamy(...)ścianki, nakłuwamy widelcem i wstawiamy do lodówki na ok. 1 godz. Piekarnik nastawiamy na 200°C. Schłodzone ciasto pieczemy ok. 20 min. Ciasto wyjmujemy i pozostawiamy do przestygnięcia. Rada: można pierwsze schłodzić ciasto, a dopiero później wyłożyć nią formę. Podczas pieczenia ciasto może się podnieść, ponieważ jest duża powierzchnia, wystarczy położyć na nią papier do pieczenia i wsypać równomiernie
Moniki SmakołykiDzisiaj coś dla tych, którym pistacje nie są obojętne czyli muffinki pistacjowe Składniki: Ciasto: - 120g cukru - 130g mąki pszennej - 80g mielonych pistacji - 100g jogurtu naturalnego - 70g masła - 1 łyżeczka sody oczyszczonej - 1/3 łyżeczki soli - 1/2 szklanki wody - łyżeczka ekstraktu waniliowego Krem: - 250g serka mascarpone - 200g śmietany 30% - 50g cytrynowego cukru pudru - skórka starta z połowy cytryny - kilka pokruszonych pistacji
Kuchenne Wariacjektóre można nadziewać różnymi owocami, jak i masami - galaretką, bitą śmietaną, masą jogurtową, masą z serka mascarpone, jak i wieloma innymi :) Tak więc przepis uniwersalny na kruche tartaletki: Składniki: 2 żółtka pół kostki margaryny szklanka mąki 3 łyżki cukru pudru Wykonanie: 1. Zagnieść ciasto ze wszystkich składników. Zawinąć w folię aluminiową i włożyć do lodówki na około godzinę. 2. Odrywać(...)kawałek ciasta i wylepić foremki do tartaletek. Foremki smaruję olejem i obsypuje delikatnie bułką tartą. Z podanych składników wychodzi mi około 18-20 babeczek. 3. Piec około 15 minut w temperaturze 190 stopni - aż będą złote. 4. Ostudzić ciasteczka i wypełnić owocami z masą. 5. Masę z bitej śmietany i serka mascarpone zrobiłam tak: ubiłam 200 ml śmietanki
dobra gospodyni dom wesołym czyniTort urodzinowy z owocami i kremową masą z bitej śmietany i serka mascarpone. Klasyczny, tort z dwóch warstw biszkoptu i dużej ilości sezonowych owoców (borówek amerykańskich i poziomek) jest prosty do przygotowania. Idealny na urodziny zarówno dla dzieci i dorosłych! Mój tata w lipcu skończył 79 lat. Ta szczególna rocznica nie mogła się obyć bez pysznego urodzinowego tortu, takiego tradycyjnego(...)łączymy mieszając ostrożnie. Ciasto przekładamy do tortownicy, wyrównujemy wierzch. Ustawiamy formę w nagrzanym piekarniku i pieczemy przez 30 minut. Biszkopt dokładnie studzimy przy otwartych drzwiczkach piekarnika. Jak przygotować krem do urodzinowego tortu? Zimną śmietankę do deserów ubijamy na bardzo sztywną pianę razem z cukrem pudrem. Delikatnymi ruchami silikonowej szpatułki mieszamy ją z serkiem mascarpone. Wstawiamy do lodówki do schłodzenia. Upieczony
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięwtedy będą jeszcze lepsze. Składniki: 50 g białek 45 g cukru 60 g cukru pudru 65 g mąki migdałowej (zmielonych migdałów) 5 g kakao Składniki na krem: 2 łyżki serka mascarpone 2 – 3 łyżki Nutelli Mąkę migdałową dokładnie przesiewamy, większe kawałki, które zostaną na sitku trzeba odrzucić i w ich miejsce dodać nową mąkę – tak żeby w sumie mieć(...)minut. W tym czasie makaroniki powinny zastygnąć na tyle, żeby na wierzchu utworzyła się skorupka – można sprawdzić palcem czy ciasto się nie klei. Możemy wykorzystać ten czas na przygotowanie prostego kremu. Mieszamy dokładnie serek mascarpone z Nutellą. Gotowy krem powinien być na tyle delikatny, żeby dało się go bez trudu wycisnąć przez worek. Makaroniki pieczemy około 6-7 minut
Ciastkozercy