W zasadzie nie miałam pisać tego posta, gdyż torcik bezowy gościł już u mnie na blogu. Poproszono mnie jednak o publikację, więc zapraszam na jesienną wersję
Pieguskowa KuchniaPrzepis na sernik chia z truskawkami i galaretką. Sernik jest na spodzie ciasteczkowym, z masą mascarpone , nasionkami chia , udekorowany truskawkami i galaretką cytrynową. Lekkość i delikatność sernika zaskoczy niejednego łasucha 😉 Jak wykonać sernik chia z truskawkami pokazane jest w filmiku. Zapraszam do oglądania. Subskrybuj kanał RITA creative to będziesz na bieżąco z nowymi przepisami. (adsbygoogle(...)reszty składników. Żelatynę dobrze rozpuszczamy w gorącej wodzie (nie wrzącej, bo straci właściwości żelujące) i odstawiamy do wystudzenia. Śmietankę kremówkę dobrze schłodzoną ubijamy mikserem z cukrem pudrem. Dodajemy serek mascarpone, schłodzony puddnig chia, ekstrakt waniliowy i wystudzoną żelatynę. Miksujemy krótko na najwyższych obrotach miksera. Masę przekładamy na spód herbatnikowy w tortownicy , wyrównujemy i wstawiamy do lodówki. 3.) Truskawki
RITA food channelmaślanki, temperatura pokojowa * Masa 450 g. Twaróg delikatny śmietankowy President 1/2 szklanki (115 g) masła śmietankowego, zmiękczone do temperatury pokojowej 2 szklanki cukru pudru 200g śmietany 18% pudełko Mascarpone 250g. Ciasto: Wymieszaj mąkę, sodę, kakao, sól i 1/2 łyżeczki czerwonego barwnika razem w dużej misce. Odłożyć na bok. Masło ubić na dużej prędkości, aż będzie gładkie i kremowe - około(...)koniec wlać łyżkę octu. Na koniec ubić białka. Ciasto podzielić równo między dwie tortownice. Piec w temperaturze 180ºC termoobieg przez około 30 minut, lub dłużej, do tzw. suchego patyczka. Przestudzić w formie, wyjąć i całkowicie schłodzić. Masa W misie miksera utrzeć masło na puszystą masę. Dodawać stopniowo cukier, ucierając. Dodać wanilię, serek, śmietanę i zmiksować. Wykonanie: Przestudzone ciasto przełożyć grubą
Kubki smakumascarpone 3) 100 g białej czekolady 4) 60 g wiórków kokosowych Krem śmietankowy 1) 180 g śmietany 36% 2) 200 g serka mascarpone 3) 2-3 łyżki cukru pudru Żelka jagodowa(...)żółtka i miksujemy aż połączą się z pianę. Następnie dodajemy mąkę z proszkiem, budyniem i malinami i miksujemy na najniższych obrotach albo delikatnie mieszamy. 4) Tak przygotowane ciasto przekładamy do tortownicy (spód wykładamy papierem do pieczenia; nie smarujemy niczym boków tortownicy) i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 170 stopni i pieczemy około 20 – 30 minut (do suchego
Na kulinarnym poligoniedołu do góry. Ciasto podzielić na 1/3 i 2/3. 1/3 surowego ciasta przełożyć do formy 20 cm, wyłożonej papierem do pieczenia (samo dno, boków niczym nie smarować) wyrównać, pozostałe ciasto przełożyć do formy 23 cm wyłożonej papierem do pieczenia (samo dno, boków niczym nie smarować) wyrównać. Piec 35-40 min w 170 st. Od razu po upieczeniu, wyjąć z piekarnika(...)cukru (mniej lub więcej do smaku w zależności od tego czy truskawki są kwaśne czy słodkie) 120 ml wrzątku 4 łyżki żelatyny 750 gr jogurtu greckiego schłodzonego 250 gr serka mascarpone schłodzonego W garnuszku umieścić owoce, zasypać cukrem, doprowadzić do wrzenia i gotować aż puszczą dużo soku, na średnim ogniu. Objętość ma się zmniejszyć o połowę. Zblendować na gładką masę
moj przepis nadołu do góry. Ciasto podzielić na 1/3 i 2/3. 1/3 surowego ciasta przełożyć do formy 20 cm, wyłożonej papierem do pieczenia (samo dno, boków niczym nie smarować) wyrównać, pozostałe ciasto przełożyć do formy 23 cm wyłożonej papierem do pieczenia (samo dno, boków niczym nie smarować) wyrównać. Piec 35-40 min w 170 st. Od razu po upieczeniu, wyjąć z piekarnika(...)cukru (mniej lub więcej do smaku w zależności od tego czy truskawki są kwaśne czy słodkie) 120 ml wrzątku 4 łyżki żelatyny 750 gr jogurtu greckiego schłodzonego 250 gr serka mascarpone schłodzonego W garnuszku umieścić owoce, zasypać cukrem, doprowadzić do wrzenia i gotować aż puszczą dużo soku, na średnim ogniu. Objętość ma się zmniejszyć o połowę. Zblendować na gładką masę
moj przepis nacukru 2 duże jaja 1 pełna szklanka przecieru jabłkowego 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1 łyżeczka proszku do pieczenia masa: 300 ml kremówki 50 dag twarożku śmietankowego (lub mascarpone) 3/4 szklanki wody 1 łyżka żelatyny 1 galaretka truskawkowa 1 szklanka zmiksowanych truskawek polewa: stopiona czekolada deserowa biała czekolada (50 g) 1 łyżeczka galaretki truskawkowej 1 łyżeczka masła(...)upiecz w temp. 160 st C do suchego patyczka. (około 30 min). Po wystudzeniu przekrój ciasto na 2 blaty. Rozpuść galaretkę z dodatkiem łyżki żelatyny w szklance wody. Odstaw do ostudzenia. Ubij kremówkę. Do serka dodaj zmiksowane truskawki. Dodaj do masy tężejącą galaretkę i ubitą śmietanę. Po wymieszaniu przełóż masą ciasto. Górną część
Gotuj Sam!Prezentuję Wam dziś przyjemność dla oka i rozkosz dla podniebienia delikatny krem z dużą dawką orzechów. Dzięki życzliwości marki Dom Akcesoria i Bogutynmlyn w mojej kuchni
Podróż w kulinariaPavlova - moim zdaniem królowa deserów. Nie wiadomo czy bardziej australijska czy nowozelandzka, wiadomo, że nazwa wzięła się od nazwiska rosyjskiej primabaleriny Anny Pawłowej. Zapraszam na jej
Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!ciągnie mnie do tego żeby przygotować ją samej Postanowiłam zatem, że użyję je do ciasta. I to był strzał w dziesiątkę! Zresztą co ja będę Wam opowiadała, spróbujcie sami! Sernik z bakaliami Składniki: 500 g zmielonego twarogu (ja używam sera President w wiaderku) 250 g mascarpone około 300 g suszonych owoców: jabłka, śliwki kalifornijskie, gruszki, morele, daktyle (u mnie mieszanka(...)mnie firmy Helio ) Wymiary formy 25 cm x 25 cm. W misce ucieramy twaróg z żółtkami. Dodajemy do niego miękkie masło i przesiewamy mąkę. Ucieramy. Do masy twarogowej dodajemy serek mascarpone i całość delikatnie mieszamy do połączenia składników. W osobnej misce ubijamy białka, kiedy ubijemy je na sztywno dodajemy cukier i ubijamy jeszcze przez chwilę. Następnie łączymy białka z twarogiem
PatiGotujePrzepis na doniczki czekoladowe ;) Kto ma ochotę na czekoladową doniczkę wypełnioną pysznym kremem z truskawkami? Czekoladowe doniczki to świetny pomysł na pyszny deser. Wymagają odrobinę cierpliwości
To co lubię - gotuję i polecamTo jeden z pyszniejszych tortów jakie robiłam i jadłam. To biszkopt kakaowy przełożony masą śmietankową oraz powidłami śliwkowymi. Tort można nasączyć kawą (nawet z dodatkiem jakiegoś
Kuchnia domowa AniSłodko! Biszkoptowa, czekoladowa rolada z kremem kajmakowym! Dzisiaj dzielę się z Wami przepisem na słodkie i czekoladowe ciasto. Rolada czekoladowa z dodatkiem nutelli, z kremem kajmakowym SKŁADNIKI NA BISZKOPT CZEKOLADOWY Z NUTELLĄ: - 3 jajka wiejskie - 80 g cukru - 3 łyżki nutelli - 75 g mąki tortowej - 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Białka ubij na sztywną pianę, dodaj cukier zmielony wcześniej(...)wyjęty z pieca (zdejmujemy papier do pieczenia!), ułóż na ściereczce i od razu zroluj. Odstaw, aż do całkowitego wystudzenia. Krem kajmakowy: -1/3 margaryny - 1/2 puszki kajmaku - 2 łyżki serka mascarpone Margarynę ucieramy mikserem, minimum 10 minut, powinna zrobić się dużo jaśniejsza i puszysta. Następnie dodajemy naprzemiennie po małej łyżeczce kajmaku i mascarpone, ciągle ucierając. Aż do wyczerpania się składników
SMYKWKUCHNIszklanki kakao* 2 łyżki oleju rzepakowego tłoczonego na zimno* 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia* szczypta soli Masa : * 500 g serka mascarpone * 2 opakowania Nutelli każde po 230 g Dodatki : wiśnie z nalewki / a wersji bezalkoholowej - wiśnie mrożone lub wiśnie z kompotu(...)Ciasto na biszkopt wlewamy do tortownicy i wstawiamy do nagrzanego do 170 stopni piekarnika. Pieczemy przez około 35 minut / robimy test suchego patyczka / 8. Boki dobrze ostudzonego biszkoptu odkrawamy ostrym nożem od obręczy tortownicy, zdejmujemy ją i przy pomocy ostrego noża kroimy biszkopt na trzy, równe blaty. MASA CZEKOLADOWA : Mieszamy w mikserze 500 g serka mascarpone
ciemna strona patelni