Fantastyczna rolada bezowa to ciasto, obok którego nie można przejść obojętnie. Jest delikatne w smaku mimo, że beza jest słodka, krem, który znajduje się w środku oraz owoce idealnie przełamują tę słodycz. Jeden kawałek to zdecydowanie za mało. Do tej pory robiłam rolady biszkoptowe, ale rolada bezowa w/g mnie jest najlepsza z nich. Idealny deser na weekend lub na małą(...)owocami Składniki Składniki na bezę: 4 białka 200 g drobnego cukru szczypta soli 1 łyżeczka octu winnego lub zwykłego 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej Składniki na krem: 200 g schłodzonego serka mascarpone 300 ml schłodzonej śmietanki 30% lub 36% Dodatkowo: maliny lub ulubione owoce Instrukcje Beza: Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli, kiedy będą sztywne stopniowo, łyżka po łyżce dodajemy
To co lubię - gotuję i polecamBiszkopt Genueński Pierwszym krokiem do zrobienia jakiegokolwiek tortu jest wykonanie ciasta. W naszym przypadku jest to biszkopt genueński , który jest miękki, pulchny i łatwy w przygotowaniu. Kliknij na obrazek , aby poznać przepis . Biszkopt odwracamy oczywiście do góry nogami , tak że je go wierzch stanie się naszym spodem. Kroimy go na 3 równe blaty. Warstwy tortu: Pierwszy blat biszkoptu. Pierwszy blat(...)lubi ciasto na cakepops-y. To pomieszanie pasty owocowej i kruchego ciasta. Przepis znajdziesz klikając powyżej. Krem malinowy Teraz przyszedł czas na krem malimowy. Ja krem nakładałam workiem cukierniczym, aby uzyskać równą warstwę kremu. Jeśli nie chcesz używać worka, krem możesz nałożyć łyżką bądź szpatułką. Krem malinowy powstał na bazie przepisu na Krem śmietanowo-owocowy na bazie mascarpone . Dzięki zawartości
SmartBake.plserek mascarpone 250g kilka kropli aromatu waniliowego 100ml mleka 3,2% 2 czubate łyżki kakao w proszku (Wedel) dodatkowo: serduszka czekoladowe (Milka) maczek dekoracyjny biały posypka waflowa różowa polewa czekoladowa (Gellwe) Przygotowanie: Mleko (zwykłe) wlewamy do garnka i podgrzewamy, dodajemy kakao i mieszamy aby nie było grudek - odstawiamy do ostygnięcia! W misce ubijamy kremówkę, następnie dodajemy partiami mascarpone, mleko zagęszczone(...)mleku z kakaem i układamy na dnie formy, następnie ok. 3 łyżki masy śmietanowej, herbatniki, masa i tak powinno wystarczyć masy na 4 jej warstwy a 5 warstw herbatników. Ciasto przykrywamy folią aluminiową i wkładamy na ok 4 godz do lodówki lub na całą noc. Polewę czekoladową przygotowujemy wg instrukcji na opakowaniu i zalewamy wierzch ciasta a następnie dekorujemy ciasto
Alutka-Gotujelekko wstawiony i fajnie nasączony. biszkopt: 6 jaj wielkość M 2/3 szklanki mąki tortowej 1/3 szklanki mąki ziemniaczanej 1/2 szklanki cukru barwnik fioletowy krem czarny bez: 250 g serka mascarpone 700 ml śmietany kremówki 36 % 1 łyżeczka żelatyny 200 ml syropu z czarnego bzu 80 ml wódka z czarnego bzu cukier puder do smaku pozostałe: 150 g czekolady białej(...)znowu ubijam i tak do końca cukru. Do masy dodaję żółtka i już tylko mieszam mikserem krótko, dodaję barwnik w żelu. Mąki przesiewam i dodaję w dwóch partiach do ciasta delikatnie mieszając od spodu. Dno formy o średnicy 22 cm wykładam papierem do pieczenia. Wylewam ciasto. Piekarnik nagrzewam do temp 160 stopni góra dół i piekę około 40-45 minut
wesoła kuchniarozgrzaną patelnię wlewamy 1/2 łyżki masła lub oleju, wlewamy ciasto i smażymy cienkie naleśniczki na jasny kolor. Na następne naleśniki nie dodajemy masła lub oleju na patelnię. Ja usmażyłam ok. 23 naleśniki. składniki na krem do przełożenia: 150 g mascarpone 500 ml mleka 2 żółtka 2 łyżki mąki orkiszowej lub pszennej 2-3 łyżki mąki ziemniaczanej 50 g cukru ziarenka(...)mieszamy żółtka oraz obie mąki i wlewamy do gotującego się mleka. Cały czas podgrzewamy i mieszamy, aż powstanie gęsty budyń. Gotowy zestawiamy z ognia i odstawiamy do całkowitego wystudzenia. Serek miksujemy i dodajemy do niego stopniowo wystudzony budyń. wykonanie: Jeden naleśnik smarujemy powidłem lub dżemem zwijamy w rulon, tniemy na kawałki, które użyjemy do dekoracji. Na talerzu lub paterze kładziemy
Domowy Smak Jedzenia" Z rodzynkami czy bez?" - ten spór zawsze pojawia się przy przygotowywaniu tego sernika. Mój tata za każdym razem próbuje przemycić do niego chociaż ich garstkę. Niestety
DefinicjaSmakuKrem z truskawek do tortu to połączenie kremu śmietankowego z truskawkowym curdem. Truskawkowy curd wychodzi gęsty po długim podgrzewaniu. Gdyby na złość nie chciał Wam zgęstnieć
Słodki PomysłUwielbiam bezę a tort bezowy kojarzy mi się z dzieciństwem, ponieważ moja mama bardzo często piekła taki torcik kiedy byłam mała. W te święta to ja
Smaki ArmineM ądre głowy mówią, że słowo " Pascha " oznacza "przejście", lub jak ktoś woli - "gwałtowną zmianę, uderzenie, interwencję", a nawet boskie działania. Ze wszystkim się zgadzamy, po
Wypisz Wymalujostatnim rodzinnym spotkaniu, miałam przyjemność poznać deser owocowy z bezą. Czym mnie zachwycił? Swoją prostotą i smakiem. Na upalne dni jest nie zastąpiony. Lepszy od ciasta i lodów. Przygotowuje się z dodatkiem mrożonych owoców. Mogą być tak naprawdę różne, jadłam z malinami i białą bezą, było pyszne:)) Postanowiłam trochę pozmieniać i sprawdzić jak smakuje. Moja beza była czekoladowa a maliny(...)białek 1,5 szklanki cukru 1 łyżka kakao 1 łyżeczka soku z cytryny 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej Dodatkowo 500 ml śmietany kremówki 36% lub jogurt grecki 250 g serka mascarpone 3-5 łyżek cukru ( przy jogurcie zastąpić można miodem) 100 płatków migdałowych 500 g mrożonych owoców( warunek konieczny, mrożone owoce) świeża mięta Piekarnik rozgrzać do 120 stopni, termoobieg. Białka ubić
gotuj ze mnąkajmakowej w muffinkach sprawił, że były nie tylko cudownie słodkie, ale i wilgotne. Mój Maluch od razu je pokochał, my również;) Dodatkowo część babeczek „przyozdobiłam” masą z serka mascarpone z niewielką ilością kremu czekoladowo-orzechowego. Czasem taką masą nadziewam babeczki, ale…. szczerze mówiąc, te muffinki bez masy, smakowały mi dużo bardziej;) Jednym słowem – polecam! 2 szkl(...)roztrzepujemy je lekko widelcem. Wlewamy mleko w temp. pokojowej oraz olej. Mieszamy. Składniki obu misek mieszamy krótko ze sobą. Formę na muffinki wykładamy papilotkami. Na dno każdej nakładamy trochę ciasta, następnie dajemy po łyżeczce kajmaku i przykrywamy resztą ciasta. Pieczemy około 20-25 minut w temp. 180 stopni. Inspiracja
Smaki Na TalerzuDługo szukałam idealnego ciasta z użyciem wafelków i orzechów. Bo kto z nas nie lubi wykorzystywać gotowych słodyczy do wypieków? Dokładniej opisując ciasto składa się z biszkoptu kakaowego nasączonego kawą i amaretto, puszystego budyniowego kremu, wafelków, orzechów i aksamitnego kremu śmietanowego. Nie byłabym sobą gdybym nie zmodyfikowała jednocześnie kilku przepisów, gdyż uwielbiam eksperymentować i modyfikować już popularne przepisy . Ciemny biszkopt(...)budyniowa 1 budyń śmietankowy 1 szkl mleka 3 łyżki cukru 1 masło lub margaryna Masa z bitej śmietany 500ml śmietanki kremówki 1 łyżka cukru pudru 100g gorzkiej czekolady 250g serka mascarpone Polewa 2 łyżki kakao 1 łyżka margaryny 2 łyżki cukru 2 łyżki mleka Poncz 2 łyżki kawy rozpuszczalnej 50ml rumu 50ml wody Jaja ubijamy na sztywno z cukrem, następnie
Słodki Zakątekwww.mojewypieki.com/, jednak został przeze mnie odłożony i czekał cierpliwie na swoje 5 minut. Żałuje, że od razu go nie wypróbowałam. Ciasto może być bazą również dla tortów, ciast z owocami i galaretką czy nawet serników. Na pewno jeszcze nie raz je wykorzystam. Oczywiście kolor też można modyfikować, albo w ogóle zrezygnować z barwników. Ja akurat nie miałam czerwonego więc użyłam(...)łyżeczki proszku do pieczenia · 1/2łyżeczki ekstraktu lub aromatu waniliowego Krem: · 250g serka mascarpone · 60 g cukru pudru · 70 g bardzo miękkiego masła · aromat orzechowy (można użyć dowolnego np. bardzo
Mania Gotowaniamieszając". Obroty w prawo służą do cięcia- miskowania, blendowania czy siekania. Funkcją zagniatania możemy zagniatać nawet najcięższe ciasta tj. na chleb, pizzę czy ciasto na pierogi. Waga ciasta do 500 g. Gotowanie na parze- nic innego jak parowar, mamy dwie tacki plus koszyczek do misy. Korzystając z funkcji gotowania na parze, spokojnie przygotujesz obiad dla 4 osobowej rodziny(...)Makaron ugotowałam za pomocą funkcji gotowanie. Odcedziłam na sicie. Sos brokułowy z wędzonymi migdałami: - 1 opakowanie mrożonych brokułów (400 g) - 2 łyżki jogurtu naturalnego (typu grecki) - duża łyżka serka kremowego (typu mascarpone) - garść migdałów wędzonych ( do kupienia w Lidlu oferta Deluxe) - garść innych orzechów: ziemne, makadamia, czy zwykłe migdały - 2 łyżki bułki tartej - 2 ząbki czosnku - oliwa z oliwek wedle
SMYKWKUCHNIDesernik 'Malinowy Ogród' lub Charlotte z malinami Śliwki i dynie zapowiadają już co prawda nadejście jesieni, jednak lato w ten weekend wyraźnie podkreśliło swoją obecność obłędnym
Pełny talerz