dziurkę. Ciągle sobie powtarzam, że muszę kupić specjalny słoik do ciastek i na powtarzaniu się kończy…. a stos suchych biszkoptów rośnie. Wykorzystuje je na różne sposoby: jako spód do ciasta, zmielone w formie posypki lub warstwy w deserze i do lizaków dla dzieci :) Właśnie one są gwiazdą dzisiejszego wpisu. Bardzo fajne, delikatne w smaku, idealne dla maluchów, które za nimi(...)wyschnięte) 70g kremu czekoladowo-orzechowego 50g mascarpone 10 patyczków od lodów* Polewa: 150g gorzkiej czekolady Łyżeczka masła Kolorowa posypka *Patyczki otrzymałyśmy od zaprzyjaźnionego sklepu spożywczego. Jeśli ktoś nie ma możliwości zdobycia ich w ten sposób to może je zastąpić np. papierową słomką. Biszkopty kruszymy na mniejsze kawałki w dużej misce. Dodajemy krem oraz serek i wszystko ręcznie mieszamy. Następnie formujemy
Kolizje SmakówJuż od jakiegoś czasu przeglądałam przepisy na małe urocze przystawki i desery, zachwycając się ich minimalistycznym pięknem Z okazji urodzin postanowiłam zaszaleć i stworzyć takie prywatne
Marcepanowa kuchniaSernik z Ricottą i Polewą Truskawkową – Zapraszam na pyszny, prosty w przygotowaniu sernik z ricottą i truskawkami. Jest bardzo smaczny, aromatyczny, delikatnie cytrynowy i waniliowy. Do
Mała CukierenkaTort mojego autorstwa, przygotowany na wyjątkową okazję, imprezę imieninową mojego męża. Wygląd tortu
Pan i Pani Smith w kuchniuroczysty charakter dzisiejszego dnia, postanowiłam uczcić to święto pysznym ciastem. Przepis znalazłam na kwestii smaku, ale zmodyfikowałam go po swojemu. Sernik przygotowuje się bardzo szybko. Smakuje świetnie. Będzie idealny, aby uczcić ważne okazje. Polecam. Składniki: • 150 g ciasteczek digestive • 50 g miękkiego masła • 1 kg twarogu sernikowego • 250 g mascarpone • 1 szklanka cukru • 1 budyń waniliowy w proszku • 2 łyżki(...)blenderze zmiksować pokruszone ciasteczka i miękkie masło. Powinniśmy otrzymać konsystencję mokrego piasku. 3. Wyłożyć na dno formy, ugnieść i wstawić do lodówki. 4. W misie zmiksować twaróg sernikowy, dodając serek mascarpone. 5. Wsypać cukier, proszek budyniowy, mąkę ziemniaczaną i cukier wanilinowy na jednolitą masę. 6. Dodać jajka i jeszcze raz zmiksować do połączenia się składników. Masa sernikowa powinna być jednolita
W mojej kuchnimąki ziemniaczanej - do obtoczenia jagód (opcjonalnie) Masa jagodowa: 1 szklanka jagód pół szklanki cukru 2 łyżeczki pektyny (lub 1,5 łyżeczki żelatyny) 1 łyżka soku z cytryny 250 g serka mascarpone 150 ml schłodzonej śmietany kremówki 30 lub 36% łyżka cukru pudru Przygotowanie: Biszkopt: 1. Piekarnik rozgrzać do temperatury 170 ° C. 2. Standardową blachę z piekarnika wysmarować tłuszczem i wyłożyć(...)przygotowaną blachę i równomiernie rozprowadzić. 8. Piec przez 15 min. do lekkiego zrumienienia. 9. W międzyczasie rozłożyć na blacie kuchennym czystą lnianą ściereczkę i posypać ją cukrem. 10. Wyjąć ciasto z piekarnika i przełożyć je na przygotowaną ściereczkę, papierem do pieczenia do góry. 11. Delikatnie odkleić papier do pieczenia i zwinąć roladę wzdłuż dłuższego boku razem ze ściereczką. 12. Pozostawić
Domowa Cookierenka Agiwymagać będą mniej mąki. Gdy utarte do białości (na puch) wystygną, dodajemy masło.2. Osobno rozdrabniamy umyte i pozbawione końcówek banany. Blendujemy je z odrobiną cukru trzcinowego, cynamonem, serkiem mascarpone i mlekiem w proszku. Następnie dodajemy masło orzechowe.3. Łączymy obie masy, wlewając rzadsze do gęstszego. 4. Przesiewamy do całości mąkę, wrzucamy nasze "dodatki" czyli Ziarenka, przyprawy.5. Osobno ubijamy(...)musimy zjadać go od razu - spokojnie może tak "postać" dłużej. Jest to też rewelacyjny sposób na prezent. Dajecie komuś słoiczek a w nim... własnoręcznie zrobione, świeże, smaczne i zdrowe ciasto. W ten sam sposób można się zabrać za wykonanie chleba, bułek i innych wypieków. Taki wypiek można pasteryzować (o ile to słowo pasuje do ciasta/pieczywa).Wątpię jednak abyście próbowali "pasteryzacji
Wypisz WymalujTort karmelowy z truskawkami to kolejny kulinarny efekt kwietniowych chwil w kuchni. Bartek od dawna wspominał o tym, że zjadłby torcik z pysznym kremem. A ponieważ
niecodziennikparyTo już ostatnie maliny z mojej działki na kolejne muszę poczekać do przyszłego roku. Nie było ich za dużo, więc wylądowały w roladzie. Nie bójcie się
Pieguskowa Kuchniaodstresowywacz :) Taki jak lubię puszysty i wilgotny, najlepszy sernik na świecie :) SKŁADNIKI: spód 200 g ciastek petit beurre 70 g masła masa serowa 500 g serka twarogowego w wiaderku (waniliowego) 500 g sera mascarpone 3 łyżki mąki 1 szklanki cukru 5 jajek 80 ml gęstej śmietanki kremówki 36% dodatkowo dżem malinowy sok malinowy A jak to zrobić: Ciastka(...)kilka łyżek masy, którą wymieszać z 3 łyżkami dżemu malinowego. Delikatnie wylać na wierzch i rozprowadzić po całości. Sernik skropić sokiem malinowym i przy pomocy wykałaczki narysować esy-floresy. Ciasto włożyć do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni. Po 15 minutach zmniejszyć temperaturę do 120 i piec jeszcze przez 90 minut. Po upieczeniu sernik zostawić jeszcze na około pół godziny
Kuchnia w opałachCzas czytania: 2 min Kurki w sosie mascarpone. Po letnich deszczach nastąpił wysyp grzybów w lesie podgrzybki, prawdziwki no i przepyszne kurki. To właśnie kurki wykorzystamy
SprawdzonaKuchnia.plETON MESS, czyli słodki bałagan. To w sumie tak samo, jak ze mną - z jednej strony słodka (i skromna do tego), z
W kuchni Karmel-itkiWłoski deser w klasycznej odsłonie. Pyszny i delikatny krem przełożony pomiędzy biszkopty nasączone mocną czarna kawą i likierem Amaretto. Przepis jest bardzo smaczny i
Passion of Cookingproszku do pieczenia 2 łyżki wody Wiśnie i nasączenie: 500 g wiśni bez pestek 120 g cukru 1-2 kieliszki wódki Krem śmietankowy: 1 l śmietany 36% 250 g serka mascarpone 1 opakowania cukru waniliowego 1 łyżka cukru pudru 1 galaretka wiśniowa + 170 ml wody 2 łyżeczki żelatyny Dekoracja tortu: barwniki w proszku: zielony i niebieski marcepan 100 g gorzkiej(...)mąkę, kakao i proszek do pieczenia. Do masy jajecznej przesiać przez sitko 1/3 składników sypkich, wymieszać delikatnie szpatułką. Następnie wlać wodę, wymieszać, przesiać resztę składników sypkich i ponownie wymieszać. Ciasto przelać do formy, wyrównać wierzch i włożyć do piekarnika. Piec 30 minut do suchego patyczka. Upieczony biszkopt zostawić do ostudzenia. Wiśnie i nasączenie: Z wiśni odlać nieco soku do garnuszka
Passions hobbies lifepartiami) i za pomocą drewnianej łyżki lub łopatki plastikowej mieszamy delikatnie, aby masa wchłonęła mąkę. Ciasto biszkoptowe przekładamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia, wyrównujemy masę. Jeżeli widzimy w cieście pęcherzyki powietrza, rozbijamy je łyżką. Tortownicę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180C i pieczemy biszkopt na złoty kolor ok. 35-40 min. Upieczony biszkopt studzimy, można go upiec dzień wcześniej(...)stawiamy na małym ogniu, podgrzewamy. W małej szklance mąkę rozrabiamy z 2-3 łyżkami wody. Zarobioną mąkę łączymy z musem. Całość zagotowujemy i odstawiamy do przestudzenia. krem 500 g serka mascarpone 300 g śmietany 36% 4-5 łyżek cukru pudru 2-3 łyżki masy krówkowej 1 łyżeczka soku z cytryny 1/2 łyżeczki olejku pomarańczowego W misie umieszczamy serek mascarpone
Raj dla Podniebienia