ciasto z serkiem mascarpone - 5160 przepisów (strona:237/344)

ŚWIĄTECZNA BÛCHE Z MASCARPONE I MIGDAŁAMI 164

godz.   Dla 6-8 osób   Składniki na biszkopt : ● 4 jajka ● 90 g cukru ● 90 g mąki pszennej   Składniki na krem: ● 30 cl śmietany kremówki ● 500 g serka mascarpone ● 50 g cukru pudru ● kilka kropli ekstraktu migdałowego   Składniki na karmel: 125 g cukru 10 cl wody   Do dekoracji: ● ok. 15 całych, nieobranych migdałów ● srebrne perełki(...)uprzednio masą. Uzyskaną masę wylej na dużą prostokątną blachę wyłożoną papierem do pieczenia, i rozsmaruj szpatułką, wyrównując powierzchnię. Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz około 10-15 minut. Upieczone ciasto wyłóż na lekko wilgotną ściereczkę papierem do góry, oderwij delikatnie papier do pieczenia, i zwijaj biszkopt w rulon (razem ze ściereczką), wzdłuż dłuższego brzegu. Pozostaw do ostudzenia.   Przygotowanie kremu

Smaki Francji współczesna kuchnia francuska
Kawa jak z BAIKA 195

udział w tworzeniu tego fit-menu . Za barem sympatyczna i kompetentna ekipa . Wielce przyjemnie było składać zamówienie u uroczo uśmiechającej się pani, która z anielską cierpliwością wyłuszczała tajniki oferowanych ciast i trunków ;)  Choć BAIKA zachęca do zaaplikowania sobie dozy przerwy i przysiądnięcia przy stoliku, to jednak wychodzi również na przeciw tym bardziej zapędzonym klientom . Tutejsza kawa na wynos robi(...)obłędnie prezentującą się kawę latte oraz tartę dnia - specjalność lokalu. Tarta okazała się wprost szałowa w smaku! Warstwa jogurtu greckiego słodzonego miodem idealnie kontrastowała z puszystą pierzynką z serka mascarpone . Do tego wszystkiego posypka z tartej, ciemnej czekolady i każdy kęs to była rozkosz dla podniebienia :) Kończyłam jedną porcję i miałam ochotę na kolejną! Naprawdę trudno było przestać jeść ;) Kawa

Grunt to przepis!
Tiramisu owocowe-polecam na karnawał 255

Przygotowałam go na Sylwestra itak samo szybko znikneło ciasto . Składniki 3 paczki biszkoptów powinny być podłużne, ja miałam okrągłe 200 ml mocnej kawy rozpuszczalnej   krem do przekładania 4 łyżki cukru pudru 250 g mascarpone lub rikotta 200 g sera z wiaderka 650 ml śmietany 36 % śmietan fix 2 opakowania 1 puszka mandarynek 1 puszka truskawek blaszka o wymiarach(...)Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia potem biszkoptami i posmarować pędzelkiem maczanym w kawie masa do przekładania śmietanę, cukier puder oraz serek miksujemy i dodajemy resztę składników oraz śmietan fix Połowę masy dajemy na biszkopty, a na to mandarynki i biszkopty i znów smarujemy kawą a na to masa i truskawki, na koniec posypać posypką czekoladową   polecam bo nie zajmuje

Moje Wyroby
Babeczki z kremem malinowym 287

KREMEM MALINOWYM Składniki: (20 szt) babeczki: 300 g mąki 150 g masła 90 g cukru 3 żółtka szczypta soli krem malinowy: 150 g malin mrożonych Horetx 200 g serka mascarpone 200 ml śmietany 30% 120 g białej czekolady 1 łyżka soku z cytryny bezy: 3 białka 150 g cukru 50 ml wody   Przygotowanie: babeczki: Wszystkie składniki na babeczki przekładamy(...)rozwałkowujemy na grubość ok. 1 cm i wycinamy kółka o średnicy nieco większej niż średnica foremek na babeczki. Foremki smarujemy masłem i posypujemy bułką tartą. Układamy w nich krążki ciasta i dociskamy do dna. Ciasto nakłuwamy widelcem w kilku miejscach, przykrywamy kawałkiem papieru do pieczenia i obciążamy fasolą lub kulkami do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni

Bon appetit mon amie
Bezy z truskawkami 403

Tegoroczny sezon truskawkowy otwieram bezami. Super prosta propozycja na pyszny deser: kruchy i delikatny spód bezowy, na górę krem śmietankowy i duużo truskawek! Czy może być

Ciastkozercy
Torcik Rubinowy z winogronami 151

W ostatni czwartek miałam przyjemność, na portalu gotujmy.pl, być gościem artykułu z cyklu "bloger  tygodnia". Serdecznie zapraszam do przeczytania  przeprowadzonego ze mną wywiadu . Z

Kuchenne zapiski Edyty
Tiramisu w pucharkach- ocknij się :) 126

Tiramisu to najpopularniejszy deser spożywany we Włoszech. "Tirarsi sù" po włosku oznacza – ocknij się, przebudź się, ale również poderwij mnie. Nic dziwnego w tej nazwie, ponieważ

Tradycyjna Kuchnia
Zguba i przedwyjazdowy torcik 185

gruzach - bez mascarpone bowiem tiramisu nie istnieje. Hmpf... I co teraz...? Ochota na kawę mi nie przeszła... Puściłam więc wodze fantazji, i zaczęłam działać intuicyjnie. Najpierw upiekłam mocno kakaowy biszkopt z dodatkiem kawy. Przez dużą ilość kakao wyszedł nieco cięższy niż standardowy, ale pyszny. Krem przygotowałam najprostszy z możliwych, lekko słodki, bardzo delikatny miks kremówki z serkiem. Tuż przed wyłożeniem(...)biszkopt przypomniałam sobie o żurawinie w słoiczku - doszłam do wniosku, że ożywi całość. Dodatkowo ciasto nasączyłam sporą ilością kawy zmieszanej z likierem kawowym - i muszę powiedzieć, że całość wyszła naprawdę smakowita. Wilgotna, ale nie ciężka. Smak kawy jest dość wyraźny, krem nadaje lekkości, kwaśna żurawina sprawia, że całość nie jest muląca. Nie wygląda może najpiękniej - nie miałam czasu na wymyślne

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Czekoladowe trufle z orzechami laskowymi 287

  Dziś DZIEŃ CZEKOLADY !!! Czekolada, uwielbiana przez dużych i małych, przez dzieci i starszych... To chyba jeden z najstarszych łakoci znanych światu.Dziś czekolada to

kolorowotorcikowo
Migdałowo kokosowy sernik bezglutenowy 134

Sernik w którym zakochałam się. Chrupiący czekoladowy spód z migdałów, do tego świeże owoce, biała czekolada, mleczko kokosowe. Jest obłędny. Nie mogłam oderwać się od niego

wesoła kuchnia
Ravioli ze szparagami, mascarpone i gorgonzolą! 151

jajkiem i oliwą z oliwek, ciasto powinno nam się tak jakby kruszyć, na samym końcu dodajemy ciepłą wodę, tak aby ciasto się całkowicie zagniotło.  Ja na tą chwilę ciasto zagniatam w ala termomixie, wrzucam wszystko i miksuje (myślę, że to samo możesz zrobić w dobrym mikserze kielichowym), jak widzę już takie kuleczki, że ciasto się zbija, ale jest nadal(...)łyżka wody czasami 3 -4 łyżki wody. Ciasto musi być elastyczne. TIPY OD SMYKOWEJ! Ciasto owiń folią i odstaw na 30 minut na blacie kuchennym. Wiązania glutenowe w cieście się rozluźnią i będzie idealne do wałkowania i do formowania pierożków. Do ciasta na ravioli dodajemy oliwę z oliwek, to dzięki niej ciasto na pierogi nigdy nie będzie się kleiło

SMYKWKUCHNI
Bellanuna, Festiwal Najlepszych Restauracji Restaurant Week 203

Przystawka Roladka z grillowanej cukinii mus z pieczonego buraka i kozi ser Danie główne Gołąbek z nadzieniem z kaszy gryczanej i borowików , sos paprykowy i szparagi Deser Ciasto marchewkowe z lukrem pomarańczowym Lukr (ul. Kopisto 1/198) Przystawka Krem z cukinii z gruszką i prażonymi pestkami dyni Danie główne Kaszotto z kaszy pęczak z żurawiną, rukolą, rzodkiewką i serem bałkańskim Deser(...)Kopisto 1) Przystawka Zapiekana cukinia ze szpinakiem, suszonymi pomidorami i kozim serem serwowana na sosie z pieczonej papryki Danie główne Kremowe risotto ze szparagami Deser Rulette z prażonymi jabłkami, serkiem mascarpone i sosem czekoladowym   Wszystkie informacje pochodzą ze strony organizatora Festiwalu Najlepszych Restauracji. Życzę Wam wielu wspaniałych przeżyć kulinarnych! Smakujcie i próbujcie, bo następna taka niesamowita i smakowita okazja

Qlinarnie i Qlinarnie
Brzoskwiniowiec bez pieczenia 569

Lekkie ciasto przygotowane na biszkoptach, z waflowymi rurkami, które ciekawie się prezentują w przekroju oraz z delikatną masą na bazie mascarpone. Może i trzeba troszkę czasu, by je zjeść, ale nie jest pracochłonne i samo przygotowanie, to kwestia godzinki. Warte jest Waszego poświęcenia, zapewniam ;) Składniki na blaszkę 24x36cm: 1 i 1/2 paczki podłużnych biszkoptów 100g kakaowych herbatników 1 duża puszka(...)brzoskwiń 2 opakowania pustych rurek waflowych (ok 600g) 3 galaretki brzoskwiniowe 500ml śmietanki 30% 2 serki mascarpone (500g) 4 łyżki cukru pudru 1 śmietan fix 1/2 tabliczki mlecznej czekolady Sposób przygotowania: 1. Formę wykładamy folią spożywczą i układamy warstwę podłużnych biszkoptów po skosie, docinając odpowiednie długości w najmniejsze szczeliny. Smarujemy syropem z brzoskwiń, który jest w puszce. Posypujemy drobno zmielonymi

Kuchnia w czekoladzie
Sernik z białą czekoladą i czereśniami 202

Sernik nie jest ciastem, jest deserem, którego jakość zależy w największej mierze od rodzaju i jakości sera, jakiego użyjemy do jego przygotowania. To od niego będzie zależała jego struktura po upieczeniu, a nierzadko i smak. Bo są serniki i są Serniki! Sernik z białą czekoladą to jeden(...)tych wypieków, przy którym inne bledną. Gorąco polecam! Składniki: Spód: 250 g ciasteczek owsianych 50 g masła, roztopionego Masa serowa: 500 g twarogu, zmielonego przynajmniej dwukrotnie 500 g serka mascarpone 180 g cukru 1 łyżka ekstraktu waniliowego 100 ml mleka 500 g białej czekolady, roztopionej w kąpieli wodnej i wystudzonej 5 dużych jajek, białka i żółtka oddzielnie Sos czereśniowy

Smakowity Blog Kulinarny