serka mascarpone, 1 płaska łyżka cukru pudru, 4 łyżki soku z zielonego owsa, można użyć soku ze szpinaku lub innego barwnika, sok z cytryny do smaku. Owies ostrzygłam, umyłam, zmieliłam w maszynce do mięsa. Wycisnęłam sok przez gazę. Dodałam do serka, którego tak naprawdę jest dość dużo do tej wielkości mazurka, ale to najmniejsza porcja tego serka(...)rynku. Można zużyć cały serek do dekoracji, wszystko zależy od wzoru. Składniki zmiksowałam, zrobiłam rękaw z papieru do pieczenia i ozdobiłam ciasto. Dekoracja z serka na mazurku po kilku godzinach zrobiła się dość twarda. Dlatego ciasto można spokojnie upiec wcześniej, udekorować zawinąć w folię, aby nie wysychało. Nazwa „Królewski mazurek”, to nie przypadkowa nazwa, bo smak iście królewski
Leśny Zakątekbudynie śmietankowe mleko papier do pieczenia przygotowanie ciasta 2 galaretki rozpuścić według przepisu na galaretce i wymieszać i zostawić do wystygnięcia . 2 opakowania budyniu gotujemy tak jak jest napisane na opakowaniu, tak żeby budyń był gęsty. Jak jest już ugotowany dajemy do wystudzenia i czekamy aż będzie zimny . Zimny budyń ucieramy z mascarpone i dodajemy cukier waniliowy ,ja dodałam dodatkowo(...)żurawinę. A teraz kolejność układania: blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia a potem układamy biszkopty. Na to wylewamy gotową masę budyniową już utartą z serkiem. Na to wykładamy biszkopty, a potem wylewamy już gotową zastygnięta galaretkę czerwoną. Dajemy do lodówki aż galaretka całkiem zastygnie. Potem na końcu układamy delicje i mamy wszystko gotowe .Jeśli masa budyniowa wyjdzie wam za rzadka
Moje WyrobySłowo a'la na niektórych działa jak płachta na byka. No trudno... Sama znam kilku takich co jak mówię, że zrobiłam coś podobnego ale przepis udoskonaliłam
Niezły MłynekPyszny, lekki krem cytrynowy, który doskonale nadaje się do przełożenia ciast, tortów czy babeczek. Nie za kwaśny, orzeźwiający smak, który na pewno zachwyci każdego. Krem przygotowałam dosłownie w kilka chwil z kilku składników. Jego wykonanie nie jest ani trochę skomplikowane. Robiłam już maślany krem cytrynowy czy krem na bazie lemon curd, ale o tym kiedy indziej(...)osobnych postach ;) Składniki: * starta skórka z 1 sparzonej cytryny * wyciśnięty sok z 1 cytryny * 2 łyżki mąki ziemniaczanej * 60 g cukru * woda * 150 ml śmietany kremówki * 300 g serka mascarpone Wykonanie: Ze sparzonej cytryny zetrzeć skórkę, następnie wycisnąć z niej sok. Do soku dolać wody tak by płynnej masy łącznie było ok. 100 ml. Sok z wodą wlać
Zrób to smaczniekremówki 100g mascarpone 4 łyżki masła orzechowego 20-30g cukru pudru jajka czekoladowe do ozdoby Wykonanie kremu: serek mascarpone oraz masło orzechowe ,mieszamy ze sobą, odstawiamy śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno razem z cukrem do masy z serka oraz masła orzechowego dodajemy ubitą śmietanę ,całość dokładnie mieszamy, krem schładzamy w lodówce, następnie przekładamy do worka cukierniczego Wykonanie(...)cukier, kakao, proszek do pieczenia oraz sodę, mieszamy w drugiej misce mieszamy wszystkie mokre składniki czyli jajko, mleko, olej, wanilię do suchych składników dodajemy mokre oraz posiekane orzechy, mieszamy ciasto przekładamy do foremek wyłożonych papilotkami do ¾ ich wysokości pieczemy około 20-25 minut do suchego patyczka w piekarniku nagrzanym do 200ºC gotowe muffiny studzimy i dopiero zimne dekorujemy kremem
Słodkie zapomnieniejestem jakimś wielkim fanem dań wielkanocnych. Na Wigilię mogłabym jeść wszystko i to codziennie przez cały rok, a na Wielkanoc jest za dużo mięsa, jajek i kruchego ciasta. Nie muszę dodawać, że mazurki to też nie jest to, co króliki lubią najbardziej. Jest jednak danie, które uwielbiam pasjami – pascha. Zwłaszcza jeśli nie wpakuje się do nie za dużo bakalii(...)roku była wersja czekoladowa. Prawie jak w kawiarni na rynku w Płońsku. Składniki: tabliczka gorzkiej czekolady 100 g masła pół szklanki cukru pudru 7 żółtek opakowanie serka mascarpone (ok. 250 g) 500 g sera twarogowego (takiego jak na sernik) po pół łyżeczki ekstaktu z wanilii i kardamonu 4 czubate łyżki kakao 200 g wędzonych śliwek (można zostawić trochę
Ugotowane pozamiataneSkładniki na formę ok. 23 cm: Spód: 280 g ciastek owsianych 80 g roztopionego masła Przygotować formę do ciasta. Najlepiej użyć formy do tarty z wyjmowanym dnem lub tortownicy (wtedy brzegi formujemy niższe, niż wysokość naczynia). dodatkowo dno można wyłożyć papierem do pieczenia. Ciastka zmiksować w malakserze lub bardzo drobno pokruszyć. Mieszając, stopniowo dodawać stopione masło. Masą wyłożyć(...)gotowej masy krówkowej lub dulce de leche 3-4 banany 1-2 łyżki soku z cytryny 250 g śmietany kremówki 36% (schłodzonej przez min. 10 godzin) 125 g serka mascarpone 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego 2 łyżki cukru pudru (opcjonalnie) starta na tarce deserowa lub gorzka czekolada albo kakao do posypania Banany obrać pokroić w plasterki i skropić sokiem z cytryny
Pełny talerzSkładniki na formę ok. 23 cm: Spód: 280 g ciastek owsianych 80 g roztopionego masła Przygotować formę do ciasta. Najlepiej użyć formy do tarty z wyjmowanym dnem lub tortownicy (wtedy brzegi formujemy niższe, niż wysokość naczynia). dodatkowo dno można wyłożyć papierem do pieczenia. Ciastka zmiksować w malakserze lub bardzo drobno pokruszyć. Mieszając, stopniowo dodawać stopione masło. Masą wyłożyć(...)gotowej masy krówkowej lub dulce de leche 3-4 banany 1-2 łyżki soku z cytryny 250 g śmietany kremówki 36% (schłodzonej przez min. 10 godzin) 125 g serka mascarpone 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego 2 łyżki cukru pudru (opcjonalnie) starta na tarce deserowa lub gorzka czekolada albo kakao do posypania Banany obrać pokroić w plasterki i skropić sokiem z cytryny
Pełny talerzZłociste, chrupiące, żółciutkie placuszki, ciepłe podane wprost z patelni są wspaniałe, ale jeśli zostaną nam, na zimno równie dobrze smakują, nawet do zabrania do pracy, no
kgwjanczewosezonie letnim staram się zjadać jak najwięcej warzyw i owoców.Truskawki , maliny , winogrona i borówki goszczą w ciastach , deserach , racuchach i naleśnikach.Dziś mam dla Was przepis na przepyszne, puszyste naleśniki o delikatnie malinowym smaku wypełnione po brzegi pysznym kremem mascarpone i borówkami.Niebo w gębie!Świetny pomysł zarówno na obiad, jak i podwieczorek.Polecam! SKŁADNIKI:* mąka pszenna – 1 szkl(...)laktozy )* syrop malinowy – 1/4 szkl* jajko – 2 szt* proszek do pieczenia – 1 łyżeczka*sól – 1 szczypta* olej – 1/4 szklNADZIENIE:* mascarpone – 300 g ( dla siebie zrobiłam z kremowym serkiem „homo” bez laktozy )* cukier puder – 3 łyżki* borówki – ok. 150 gSPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:NALEŚNIKI:Wszystkie składniki na naleśniki bardzo dokładnie ze sobą miksujemy.Sma
Ostra na Słodkociśnieniem, aromatyczną kawą – oznajmia to przyjemny odgłos “bulgotania”. Gdy tylko bulgotanie ustanie, zdejmujemy z ognia, by nie zagotować kawy i podajemy – do śniadania, do ciasta – z mlekiem lub bez – jak lubimy. Jeśli rozważacie zakup dowolnej kawiarki lub dobrej jakości kawy, to dzięki uprzejmości Coffedesk.pl mam dla Was na końcu wpisu zniżkę. Wróćmy teraz(...)drobnego cukru do wypieków 1 łyżeczka mąki (skrobi) ziemniaczanej 1 łyżeczka octu winnego, jabłkowego lub soku z cytryny szczypta soli Idealna beza kawowa – krem: 500 g serka mascarpone 250 ml śmietanki kremówki 30% 30-40 ml mocnego, dobrej jakości espresso ( kawy do espresso ) 3 łyżki cukru pudru 1 łyżeczka dobrej jakości mielonej kawy ½ szklanki orzechów laskowych ½ suszonych daktyli
Poezja smakuJeden z moich pierwszych i ulubionych tortów. Mak idealnie pasuje do ajerkoniaku, a chrupiące migdały znakomicie współgrają z całością.Osobą chcącym zaoszczędzić trochę czasu przy tworzeniu
Słodka Stronapowstałej masy wsypać startą marchewkę i poszatkowane jabłka. Wymieszać. Ciastem równomiernie napełnić formę na muffiny. Piec ok 30 min , aż wbity patyczek nie będzie oblepiony ciastem. Wystudzić na kratce. Bezowe bałwanki: 2 białka 100 g cukru ½ łyżeczki soku z cytryny Białka ubić na sztywno, następnie stopniowo dodawać cukier nie przestając ubijać. Dodać sok z cytryny. Blachę do ciasteczek wyłożyć(...)część zabarwić na wybrany kolor, włożyć do oddzielnych woreczków cukierniczych z wyciętym małym otworkiem i udekorować wystudzone bałwanki. Śnieżny krem: 400 g schłodzonej śmietany kremówki 36% 250 g schłodzonego serka mascarpone 2 łyżki cukru pudru garść wiórków kokosowych (opcjonalnie) Śmietanę ubić na sztywno. Pod koniec dodać cukier puder i dalej ubijać. Stopniowo dodawać serek, tak by powstała jednolita masa. Krem
maniapieczeniaSzybka i pyszna propozycja deserowa. Pomysł zaczerpnęłam z internetu, wypróbowałam i jestem zachwycona. Takie ciacha świetnie się sprawdzą latem, kiedy przyjdą upalne dni. Bez
Agusiowe smakołykiwysuszenie. Swoją pierwszą bezę – tort Pavlovej – upiekłam dla jednej z krakowskich kawiarni. Byłam z tego wypieku bardzo dumna, bo wbrew pozorom, nie jest łatwo upiec idealne bezowe ciasto – z zewnątrz chrupkie, zaś w środku lekko ciągnące. Dzisiejszy deser, a w zasadzie mini deser, mini torcik Pavlovej, to niezwykle lekka, letnia propozycja. Specjalnie przygotowałam takie maleńkie porcje(...)cieszyć się ciekawym smakiem nadzienia. Składniki (na 10 porcji) 3 białka w temperaturze pokojowej 150 g cukru pudru 1 łyżeczka soku z cytryny 1/2 łyżki mąki ziemniaczanej krem 100g serka mascarpone 3 łyżki śmietanki kremówki 2 marakuje (wykorzystujemy sok z ziarenkami) 1/2 łyżeczki esencji waniliowej kilka gałązek czerwonej porzeczki kwiaty lawendy Wykonanie Białka umieszczamy w misie miksera. Miksujemy na najwyższych
Raj dla PodniebieniaJuż dawno nie jadłam aż takiej bomby kalorycznej, ale uwierzcie mi, że warto było zgrzeszyć :) Z wierzchu chrupiąca, w środku piankowa, a do tego mnóstwo owoców
Kuchnia w czekoladzieczerwonego barwnika w proszku jajko 1/2 szklanki oleju 1/2 szklanki maślanki cukier waniliowy łyżka białego octu winnego 2/3 łyżeczki sody Masa z mascarpone: 150 ml śmietanki kremówki 30 % 250g serka mascarpone 2 łyżki cukru pudru Dodatkowo: czekolada W jednej misce mieszamy suche składniki, w drugiej mokre. Następnie wlewamy mokre składniki do suchych i mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Masę(...)stopniach- do "suchego patyczka". Studzimy. Z przepisu wyszło mi 11 sztuk małych babeczek. Śmietanę ubijamy i dodajemy cukier. Następnie dodajemy mascarpone. Miksujemy chwilę, do uzyskania gładkiej masy. Babeczki wydrążamy i napełniamy masą z mascarpone. Pozostałe ciasto z babeczek rozkruszamy i posypujemy wierzch. Z czekolady formujemy diabelskie różki. Gotowe! ;) Przepis na babeczki podpatrzyłam na stronie Kuchenne Wariacje
Czerwona Porzeczkabyła życzliwość marki Garneczki.pl oraz marki Bogutynmlyn.pl . Składniki: 125 g mąki migdałowej ( kupiona tutaj ) 3 białka 200 g cukru pudru 30 g cukru 3 łyżeczki kakao Masa: 100 g serka mascarpone 2 łyżki cukru pudru 4 łyżeczki nutelli 2 łyżeczki nalewki czekoladowej Przygotowanie: Mąkę migdałową mieszamy z cukrem pudrem. Białka ubijamy. Gdy masa zacznie osiągać sztywność stopniowo dodajemy cukier(...)białek dodajemy stopniowo mieszankę z mąki migdałowej oraz cukru pudru i delikatnie mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji. Za pomocą rękawa cukierniczego wyciskamy krążki ok 2cm. na silikonową matę. Gdy ciasto zostanie wyciśnięte, matę z ciasteczkami odkładamy na 30 min. Piekarnik nagrzewamy do 140 C pieczemy 16 min. W tym czasie robimy krem różany. Mascarpone miksujemy z cukrem pudrem. Dodajemy różaną
Podróż w kulinariaCześć! Planujecie jakąś uroczystość niebawem, a może chodzi za Wami coś słodkiego? Jeżeli tak, to ta propozycja przypadnie Wam do gustu! Pyszny, prosty w wykonaniu torcik
SMYKWKUCHNIcytryny 1 łyżeczka cukru pudru Krem: 4 żółtka 350ml mleka Mu o zawartości tłuszczu 3,2% 90g cukru 1 opakowanie cukru z prawdziwą wanilią 12g 40g mąki pszennej 250g serka mascarpone 250ml schłodzonej śmietanki kremówki 36% 1 łyżka cukru pudru 1 fix do śmietany Masa wiśniowa: 1 słoik wiśni w kompocie (720g) 45g czerwonej galaretki w proszku Wierzch: 400ml schłodzonej(...)mieszać mikserem na jasną, kremową masę. 4. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia. Na jajeczną masę przesiać przygotowaną mąkę, dodać mak i wymieszać szpatułką na jednolite ciasto (proszę za długo nie mieszać). 5. Ciasto przełożyć do tortownicy o średnicy 23cm lub 24cm wyłożonej papierem do pieczenia, tylko dno, wyrównać i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez około 35 minut
Mała CukierenkaLody truskawkowe z mascarpone to rozwiązanie idealne na letnie upały. Deser jest łatwy w przygotowaniu, spodoba się miłośnikom truskawkowych klimatów. Wystarczy po kolei zmiksować i połączyć
Smakowite Daniaistną bombę! Nie będzie tym razem nic kokosowego, ale za to serniki też są przez wiele osób uwielbiane z tego, co już zdążyłam zaobserwować. Połączenie smakowe w tym cieście jest po prostu nie do opisania i zapewniam, że pracę, jaką włożycie w przygotowanie z pewnością smak i pochwały degustatorów Wam wynagrodzą. Wykonałam go w średniej formie, bo zależało(...)Składniki: forma 24 spód 250 g herbatników kakaowych 100 g masła rozpuszczonego masa serowa 500 g twarogu 250 g serka mascarpone 3 jajka 30 g masła rozpuszczonego 1 budyń malinowy 100 jagód zmiksowanych lub borówek 100 g słodzika/cukru masa śmietankowa 200 ml śmietanki 30% 70 g jogurtu naturalnego
zdrowo i aktywnieistną bombę! Nie będzie tym razem nic kokosowego, ale za to serniki też są przez wiele osób uwielbiane z tego, co już zdążyłam zaobserwować. Połączenie smakowe w tym cieście jest po prostu nie do opisania i zapewniam, że pracę, jaką włożycie w przygotowanie z pewnością smak i pochwały degustatorów Wam wynagrodzą. Wykonałam go w średniej formie, bo zależało(...)Składniki: forma 24 spód 250 g herbatników kakaowych 100 g masła rozpuszczonego masa serowa 500 g twarogu 250 g serka mascarpone 3 jajka 30 g masła rozpuszczonego 1 budyń malinowy 100 jagód zmiksowanych lub borówek 100 g słodzika/cukru masa śmietankowa 200 ml śmietanki 30% 70 g jogurtu naturalnego
Zdrowie i pysznie na talerzupodniesiona na duchu wróciłam do domu. Oczywiście w ferworze pieczenia zapomniałam o dżemie, który zamiast pod masą sernikową, wylądował pomiędzy nią a musem. Nic się jednak nie stało - ciasto wyszło tak pyszne, że zniknęło niemal całe, a ja usłyszałam tyle pochwał, że na te trzydzieste urodziny urosłam dobre dwa centymetry! Chrupki, ciasteczkowy spód, idealnie kremowa i rozpływająca się w ustach(...)musem z owoców czarnego bzu i dżemem figowym Składniki: (na tortownicę o średnicy 26 cm) spód: 190 g ciastek digestive 45 g masła masa serowa: 800 g serka kremowego 500 g serka mascarpone 250 g cukru 350 ml śmietany kremówki (36%) 4 jajka 1 łyżka ekstraktu z wanilii mus z owoców czarnego bzu: 120 g owoców czarnego
Pożeraczka, czyli raz adobrze