Jeżynówka - nalewka z jeżyn według tradycyjnego przepisu Jeżynówka to jedna najlepszych letnich nalewek. Jest mnóstwo przepisów na nalewkę z jeżyn jednak warto wypróbować tę tradycyjną recepturę
Korniszonkikoniec umieszczamy ostatnią warstwę herbatników. Ubijamy śmietanę, wykładamy ją na górę ciasta i posypujemy startą czekoladą. Ciasto wkładamy do lodówki na około 12 godzin. Jeżeli na przygotowanie tego ciasta bez pieczenia mamy mało czasu, możemy ugotować 2 budynie waniliowe z odrobiną cukru w 500 ml mleka, a po ostygnięciu utrzeć z ¾ kostki masła. Blok czekoladowy Do przygotowania tego, kultowego już(...)masła 4 łyżek kakao 2 szklanek mleka w proszku Opcjonalnie – kilka kropli aromatu waniliowego, pomarańczowego, migdałowego lub rumowego Herbatniki, wafle, ulubione bakalie – migdały, posiekane orzechy, żurawina lub kandyzowane owoce Pierwszy etap to przełożenie do garnka cukru, masła oraz kakao i podgrzewanie na małej mocy palnika, aż składniki się połączą, uważając, by nie doprowadzić do zagotowania. Następnie, ściągamy garnek
Mostek w kuchnikurczaka z czosnkiem , ja użyłem Roleskiego Przygotowanie: Krok 1: Krewetki obierz z pancerzy, oczywiście jeżeli je posiadają. Do potraw z owocami morza wybieram krewetki surowe, czyli szare takie jak na zdjęciu. W odróżnieniu od różowych, które są wcześniej podgotowane, surowe mają więcej smaku i aromatu. Po obraniu(...)wiórki z nadmiaru wody i dodać do tempury. Krok 3: W rondelku rozgrzej olej roślinny. Krewetki łapiąc za końcówki zanurzaj w cieście, poczekaj nad miską aż nadmiar tempury spłynie. Zanurzaj krewetki w gorącym oleju przytrzymując je chwilę, aby od razu nie opadły
kuron.com.plmarchewce nazwanej „po grecku”. Dutch baby uchodzi obecnie za klasykę nowojorskich śniadań. Receptura jest niemal identyczna jak na nasze tradycyjne naleśniki – tyle tylko, że wlewamy ciasto na rozgrzaną patelnię i wstawiamy do piekarnika zamiast smażyć. Jak smakuje pieczony naleśnik? Jego środek jest mięciutki, a brzegi przyjemnie chrupiące. Skradł moje serce od razu! Nie tylko smakiem, ale także(...)osób. Pieczony naleśnik: 1/2 szklanki mąki pszennej 1/2 szklanki mleka 2 duże jajka 2 łyżki cukru pudru 2 łyżki masła 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego szczypta soli dodatki np.: sezonowe owoce, cukier puder, bita śmietana, mascarpone, syrop klonowy, masło orzechowe, smażone jabłka, dżem listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content='1/2 szklanki mąki pszennej 1/2 szklanki mleka 2 duże
Poezja smakuInspiracją do tego deseru był dla mnie przepis na stronie Najsmaczniejsze.pl. Lubię wszystkie owoce. Jedne bardziej, inne trochę mniej. Banany akurat plasują się w tej pierwszej grupie. Dlatego podanie ich w formie deseru, w dodatku ciekawego, jest nie lada gratką. Banany w migdałowym krokancie. Dla tych, co nie wiedzą – krokant jest to rodzaj posypki cukierniczej. Ma postać drobnych(...)chrupiących kawałków migdałów lub orzechów w cukrowej glazurze, które otrzymuje się w procesie łagodnego prażenia. Wykorzystywana do dekoracji ciast, tortów, lodów i deserów. Składniki na 6 porcji: - 2 banany- ok. 200ml śmietanki kremówki- 1 łyżeczka cukru pudru- 1 łyżka mleka w proszku- 50 g gorzkiej czekolady- krokant migdałowy (składniki i przepis poniżej)- plasterki limonki (do dekoracji)- skórka starta
mojewypiekiinietylkoCiasto to jest raczej deserem ponieważ nie trzeba go piec. Samo przygotowanie nie jest trudne i długie, jednak większość czasu, który jest potrzebny na zrobienie go, spędza w lodówce. Ja użyłam truskawki i galaretki o smaku leśnym do warstwy środkowej oraz galaretki truskawkowej na wierzch. Przepis na tortownicę o średnicy 22 cm. Składniki: biszkopty ¼ szklanki mocnej herbaty, łyżka spirytusu(...)cytryny - do nasączenia biszkoptów 2 dowolne galaretki 1 opakowanie śnieżki 200 ml mleka 3,2% 600 ml (2x300 ml) wrzątku owoce np. truskawki Wykonanie: Galaretkę rozpuścić w 300 ml wrzątku, zostawić by ostygła i zaczęła tężeć. Herbatę, spirytus i sok z cytryny wymieszać, maczać w nim biszkopty i układać w tortownicy. Śnieżkę ubić z mlekiem. Do ubitej śnieżki
Mama Gotujecharakterystycznym kratkowanym wzorem dla wielu są synonimem lata, smakiem dzieciństwa oraz pyszną przyjemnością, której nie sposób się oprzeć. Smakują doskonale solo, bądź z najróżniejszymi dodatkami. Bita śmietana, konfitury, owoce, słodkie polewy w różnych smakach, cukier puder oraz kolorowe posypki to tylko niektóre z nich. Jednak uzyskanie wyjątkowego smaku oraz charakterystycznej chrupiącej skórki nie jest możliwe bez wykorzystania odpowiedniego sprzętu(...)zasięgu dzieci. Jakość i smak gofrów w dużej mierze zależy od użytej receptury i proporcji poszczególnych produktów, jednak nawet najlepszy przepis nie będzie w stanie zagwarantować odpowiedniej konsystencji ciasta po upieczeniu, jeżeli nie zadbamy o odpowiednią jakość płyt grzewczych gofrownicy. Każda gofrownica posiada płytki pokryte specjalną powłoką, która zapobiega przywieraniu ciasta gofrowego do powierzchni płyt. Najważniejszą kwestią jest dokładne sprawdzenie
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!wielką przyjemnością również na śniadanie. Naleśniki z tego przepisu wychodzą puszyste i delikatne, takie biszkoptowe. Przygotowując ciasto na naleśniki, zanim połączymy je z ubitą pianą, należy odstawić rozmieszane ciasto, aby zaczęło pracować. Jeśli mamy dobrą patelnię to naleśniki można smażyć praktycznie bez dodawania tłuszczu, tylko przed pierwszym jej rozgrzaniem delikatnie przetrzeć odrobiną tłuszczu. Naleśniki wygodniej smażyć na niezbyt dużej patelni(...)miała średnicę 20 cm. Tego typu naleśniki podaję od razu po usmażeniu na ciepło z sosem z truskawek lub po wystudzeniu z bitą śmietaną i zimnym sosem truskawkowym albo owocami. Naleśniki wychodzą tak dobre, że zanim wszystkie zostały usmażone, już części z nich nie było i ledwie udało mi się zrobić zdjęcie. Ilość porcji: 12 Czas przygotowania: 30 minut
Kuchcik gotujewynosi 100%. Krótko mówiąc im większa wartość wskaźnika, tym pokarm bardziej syty. Wg badania przeprowadzonego przez UP w Poznaniu spośród 6 grup żywności (wyroby cukiernicze, owoce, produkty śniadaniowe z mlekiem, produkty wysokotłuszczowe, produkty wysokobiałkowe oraz produkty wysokowęglowodanowe), najwyższym indeksem sytości charakteryzowały się płatki owsiane z mlekiem, ser typu Gouda oraz jajka gotowane na twardo(...)Kabanos 74 81 Sernik wiedeński 79 87 Makaron bezjajeczny gotowany 142 90 Pączek 58 97 Orzechy laskowe 38 97 Płatki kukurydziane z mlekiem 173 99 Jabłko 522 106 Ciasto drożdżowe 83 116 Ryż biały gotowany 206 119 Kasza jęczmienna gotowana 206 128 Czekolada 45 132 Grejpfrut 667 154 Musli z mlekiem 169 157 Banan 253 177 Jajko gotowane na twardo
Powiedz dietom niejako jego uzupełnienie. Ciasto na cupcake/babeczki jest dość rzadkie, lejące . Kiedy pierwszy raz je robiłam konsystencja ciasta bardzo mnie zaskoczyła i nie bardzo wierzyłam w sukces moich muffinek. Jednak po upieczeniu wyszły cudownie miękkie, puszyste i pyszne . Muffin (Muffinki, Muffiny) – to ciasto pochodzenia amerykańskiego. Etymologia słowa Muffin sięga początków 17 wieku i zawsze oznaczała małe ciasto . W wyglądzie przypominają(...)recepturę ciasta ucieranego . Ciasto na muffiny jest dużo gęstsze, niż ciasto na cupcake. Przyrost muffin w piekarniku jest wraźnie większy niż cupcake-ów. Popękany szczyt jest charakterystyczny dla muffinów. Muffiny są popularne na całym świecie. Można je przyrządzić na tysiące sposobów, a kucharze prześcigają się w coraz to śmielszych recepturach. Muffiny smakują wyśmienicie na słodko . Z dodatkiem owoców
SmartBake.plNasze mieszkanie w weekend pachniało pomarańczami. Powoli przygotowując się do zamieszczenia na stronie przepisów na pączki, postanowiliśmy zrobić kandyzowaną skórkę pomarańczową , aby nią udekorować ostatkowe słodkości
niecodziennikparyposmarowania naleśników, do przełożenia ciasta, czy po prostu do chrupiących tostów. Albo wyjadać wprost ze słoika 😍. Pycha, serdecznie Wam polecam! Wegański krem daktylowy Czas przygotowania: 10 minut + czas moczenia Składniki: 200 g daktyli 1 szklanka wrzątku 2 łyżeczki kakao szczypta kardamonu szczypta cynamonu Wykonanie: Daktyle wkładamy do miski, zalewamy je wrzątkiem. Wszystkie owoce powinny być przykryte wodą
Kulinarne przygody GatityTylko dwa składniki, pół godzinki i mamy pyszny, świąteczny deser. Jabłka pieczone, które uwielbiam nadziane masą orzechową, którą otrzymałam od HELIO w ramach świątecznej współpracy. Wiadomo
Izabelawkuchniwyglądałyby ślicznie jako dekoracja ciasta. I tak zrodziła się idea kandyzowania. Jabłoń musieliśmy przenieść, bo kupiliśmy i posadziliśmy ją zanim jeszcze myśleliśmy o budowie domu. Moim marzeniem było mieć w ogrodzie ulubione lobo, ale nie mogąc dostać tej odmiany, zdecydowałam na również lubiane Golden Delicious. Młodziutkie drzewko dopiero zabierało się do rodzenia owoców, kiedy zaserwowaliśmy mu rewolucję w postaci
les mirabellesaromat migdałowy dowolne owoce - u mnie borówki Wykonanie: Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową. W jednej misce mieszamy ze sobą produkty suche czyli: obie mąki, proszek do pieczenia i sodę oczyszczoną, sól, cukier i cukier waniliowy. W drugim naczyniu produkty mokre: jajka, jogurt, masło i aromat. Następnie mieszamy zawartość obu miseczek. Ciasto wykładamy do foremek
Walijskie Pichceniekawałki. Do garnka przełożyć przygotowane owoce, dodać cynamon i całość chwilę pogotować (około 5 minut) często mieszając. Na podpieczony spód wyłożyć mus owocowy. Następnie do wysokiego naczynia wsyp garść daktyli, dodać 2-3 łyżki przegotowanej wody i zblendować na gładki krem , wsypać 3 łyzki zmielonych płatków owsianych (lub mąki), dobrze wymieszać. Z powstałego "ciasta" odrywać kawałki i kruczyć
Banana SmilesTen deser to petarda, dobrze schłodzony daje ciekawe doznania smakowe, polecam gorąco. Użyłam tutaj galaretki krystalicznej, dzięki temu deser wygląda przecudnie. Zróbcie i napiszcie jak smakował
Moje Małe CzarowanieBezglutenowa pyszna tarta z musem brokułowym i delikatnym sandaczem. Do tarty dodałam serek czosnkowy dzięki czemu ma jeszcze lepszy smak. Jest bardzo krucha i
wesoła kuchniaprzypomina bardziej kruszonkę niż kruche ciasto, ale uwierzcie mi, że jest naprawdę pyszny i świetnie pasuje. Składniki: 1 kg twarogu śmietankowego lub "wiaderkowego" mielonego 400 ml śmietanki 30% lub 36% 2 opakowania galaretki - użyłam czerwoną i zieloną 200 g ulubionych herbatników lub kruchych ciastek 150 g masła duża garść ulubionych orzechów - użyłam włoskich owoce - użyłam nektarynek żelatyna
Codzienna kuchnia niecodziennadeserów, lodów i ciast. Jest pyszny i fantastycznie podkreśla smak słodkich potraw. Świetnie sprawdza się jako dodatek do budyniu, puddingu chia, owsianki, jaglanki lub pieczonych serników. Można nim polać naleśniki placki lub racuszki. Przygotujecie go niezwykle prosto i szybko. W mniej niż 30 minut otrzymując pyszną dawkę słodkości. Świeże lub mrożone owoce gotujemy z cukrem, aż rozpadną się
cool and mintyWłoszech. Składników sporo, ale ciasto bajeczne. Cienkie i nie zapychające, a rogi delikatne i puszyste. W pierwszej pizzerii byliśmy przy okazji meczu Chorwacja: Rosja. Zamówiliśmy (w sumie nie do końca świadomie) pizzę o czterech smakach. Część kawałków była ze słodką kukurydzą, kolejne z szynką, inne z pieczarkami, a na samym końcu z owocami morza. Zamówiliśmy największą tzw. jumbo
Karola gotujefarsz : 400 ml umytych pokrojonych kurek, 300 ml wydrylowanych, pokrojonych czereśni, 1/2 pokrojonej w kostkę cebuli, 1-2 ząbki rozgniecionego czosnku, 1 łyżeczka tymianku, sól, pieprz
królestwo garówkoperkiem :) Sałatka makaronowa z owocami i mozzarellą Sałatka ziemniaczana z jajkiem Grillowana cukinia z fetą Focaccia z cukinią, oliwkami i fetą Focaccia z czarnymi oliwkami Focaccia z cukinią i pomidorem Proziaki Sałatka Cezar z kurczakiem Bruschetta z pieczarkami i grana padano Hummus Cukinia zapiekana z pomidorami i mozzarellą Ogórki małosolne z koperkiem Ciasto na pizzę Sałatka z cieciorki
Moja smaczna kuchniaTo chyba mój pierwszy, tak udany tort bezowy :D Smakuje rewelacyjnie! Idealne połączenie słodkiej bezy i kwaśnego, cytrynowego kremu na bazie lemon curd i kremówki, przełożony
Domowa cukiernia EwyKokos, mango i wanilia- to połączenie gwarantuje niesamowite doznania smakowe! Mango i kokos nadają egzotycznego wymiaru, a całość dodatkowo wzbogaca wanilia- a wszystko to w wilgotnym
Kraina Miodem PłynącaMamy dla Was zupełnie niecodzienny przepis z wędzoną rybą, która w połączeniu z plastrami ziemniaków i cebuli twarzy rozpływający się w ustach farsz opakowany kruchym, drożdżowym
Niedzielny kucharzkanapki i jako dodatek do ciast i deserów. Niezależnie od wieku, uwielbiamy go wszyscy. Malinowy, truskawkowy, jagodowy — wybór jest ogromny. Przetwory domowe Dżemy owocowe są znane ze swoich dobroczynnych właściwości. Co więcej, możemy z nich korzystać przez cały rok. Są idealne na jesienne i zimowe schorzenia. Aby przygotować smaczny, domowy dżem potrzebujemy zmiażdżonych owoców i odpowiedniej ilości cukru. Wpływa
DrinkologiaPieczenie jagodowego crème brûlée wiązało się z koniecznością wykorzystania pozostałych po nim kilku białek. Dlaczego zatem nie upiec kolejnej słodkości na bazie jagód? 😉 Sezon na te
Weekendy w domu i ogrodzieKrucha beza, puszysta warstwa śmietanki i zimne lody to trio obok którego nie da się przejść obojętnie, trzy warstwy wyśmienitego słodkiego smaku, do tortu można wykorzystać
Wanilia i KardamonPogoda nas nie rozpieszcza, dlatego trzeba to nadrobić jakimś smakołykiem:) Proponuję szybką piankę serową na zimno na bazie serków homogenizowanych. Spód to chrupiące herbatniki oraz orzechy
Z miłości do słodkościkoniec ubijania śmietankę fix. Spód ciasta nasączyłam wódką i nalewką z czarnego bzu, dodać ilość wg upodobań ;) Następnie posmarowałam dżemem wiśniowym i częścią bitej śmietany. Wyłożyłam środkowy krążek i czynność powtórzyłam. Ja w tym miejscu dodałam również mrożonych malin, które wcześniej rozmroziłam. Dodałam kolejny krążek, posmarowałam bitą śmietaną i przyozdobiłam gorzką czekoladą. Świeże owoce nadawałyby się do tego zdecydowanie
Receptura smakuZmiksować na gładkie ciasto o konsystencji gęstej śmietanki. Patelnię dobrze rozgrzać,przesmarować masłem i smażyć niewielkie placuszki. Kiwi obrać,2 sztuki zmiksować na mus,1 kiwi pokroić w plasterki. Banana również obrać i pokroić w plasterki. Na talerzu układać na przemian placuszek i łyżkę serka. Wierz polać musem i udekorować plasterkami owoców
Kolorowa kuchnia ElkiW tym roku jest wyjątkowy urodzaj na jagody, warto to wykorzystać i zamknąć jagody w słoiczku. Bez dodatku cukru. Same jagody. Zimą można je wykorzystać do
królestwo garówwyniósł z domu. Po całych owocach w nadzieniu, poznacie te najlepsze pierogi czy jagodzianki, a nie po jakiejś pseudoowocowej mazi, jaką nadziewają producenci swoje wyroby. Chyba zresztą, nigdy nie jadłam dobrych pierogów z jagodami kupnych, zawsze domowe, nawet te nieudane, wygrają z tymi sklepowymi. Ponieważ to jak zwykle wspomnienie dzieciństwa, to i dzisiaj ciasto na pierogi, takie jak robi
Mieszam w Garnkuroztopionego masła suszone owoce (morele, żurawina, rodzynki, daktyle), orzechy, migdały- wszystko posiekane- razem około 200 g cukier brązowy do posypania wierzchu ciasteczek Przygotowanie: Wszystkie składniki mieszamy łyżką w misce, po czym ugniatamy ręką. Jeśli masa będzie bardzo sucha można dodać kilka łyżek mleka lub wody. Piekarnik rozgrzewamy do 160 stopni. Z ciasta formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego lub odrobinę
Smakowity Blog Kulinarnymyślą o Pierniku Staropolskim, o cieście mojego dzieciństwa Pleśniaku, o moich szybkich zachciankach, uwielbiam świeżą bułkę, na której kładę dwa grube plastry sera białego, na który wykładam łyżeczkę powideł, to też smak z moich smarkatych lat. Dlaczego lubię przygotowywać powidła? Bo łatwo i szybko idzie usuwanie pestek. Bo nie ma presji czasu, że owoce szybko się zepsują. Bo smażę
Blondynka Gotujekombinacjami, co też z tymi owocami zrobić. W dzieciństwie rzadko chodziliśmy z rodzicami na jagody. W zasadzie nie pamiętam żadnego wspólnego zbieractwa z okresu dziecięcego. Zbieraliśmy za to jagody niedawno. Może nie jestem już najmłodsza, ale to i tak była dla mnie frajda. DROŻDŻOWE PEŁNOZIARNISTE ŚLIMACZKI Z JAGODAMI I PRAŻONYMI MIGDAŁAMI Składniki na ciasto: - 450 g mąki z pełnego
Życie zamknięte w smakuLubicie placuszki? Ja bardzo, poniżej przedstawiam Wam wersję light z serkiem waniliowym oraz płatkami owsianymi. Można je podawać z ulubionymi dodatkami. Ja jem same lub z
The Sweet DamselPogoda nas rozpieszcza, nie ma co mówić, ale te upały trochę męczą. Dlatego dla ochłody przygotowałam najlepszy sernik na zimno z serkiem waniliowo-morelowym Almette. Puszystość
Magiczne Życie MartyHello Summer! sezonowe przepisy na lato Lato jest moją ulubioną porą roku. Jak mieszkałam we Wrocławiu to pod moim blokiem już od samego rana rozkładali się
Pink Envelope400g (u mnie o smaku owoce leśne) 6 galaretek (u mnie jagodowe) - Warstwa z czarnrj pożeczki: ½ kg czarnej pożeczki 3 łyżki jogurtu naturalnego 1 łyżeczka żelatyny 2 łyżki wody cukier puder - Masa maślana: zasmażka: - 4 łyżki margaryny - 4 łyżki mąki - 1 szklanka mleka 2 paczki masła 2 szklanki cukru pudru - Dodatkowo: barwniki do ciasta kakao mocna herbata na poncz
Mama Gotuje