Naleśniki z dżemem i musem malinowym to z całą pewnością danie, który zasmakuje każdemu dziecku, ale nie tylko… szybkie, delikatne naleśniki z dżemem polane domowym
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!kiwi oraz masło orzechowe. Kiwi - dla dodania wilgotności, zaś masło orzechowe - dla urozmaicenia smaku. Dodatkowo u ż yłam tu mąki żytniej razowej - dla zdro wotności ; ) Zmieniła ona lekko fakturę ciasta, które stało się bardziej podatne na kruszenie po upieczeniu . Wykorzystałam tu mas ł o orzechowe BIO 100% orzechów od PRIMAVIKA - bez soli , bez cukru , produkowane z surowca ekologicznego(...)PRIMAVIKA 1/4 szkl. okeju 1/3 szkl. maślanki 1 jajko DODATKOWO: 1-2 garście rodzynek W pierwszym naczyniu zblendować na papkę - lub rozgnieść widelcem - banana z obranymi ze skórki owocami kiwi. Dołożyć masło orzechowe i jajko. Dolać olej i maślankę. Wymieszać łyżką do połączenia składników. Do drugiej, dużej miski przesiać przez sito mąkę pszenną wraz z proszkiem
Grunt to przepis!Krokiety to danie, które ma długą historię. Wielu badaczy sztuki kulinarnej twierdzi, że ich pierwotne wersje, czyli warzywa lub mięso w cieście smażone w tłuszczu, przygotowywane były już starożytnym Rzymie. Jednak to Francuzi udoskonalili tę sztukę dodając chrupiącą panierkę. Stąd właśnie wywodzi się nazwa dania - francuskie croquer wywodzi się od dźwiękonaśladowczego słowa określającego chrupanie. Najstarszy zapisany przepis na krokiety pochodzi(...)receptury krokiety to mięso, trufle i szpik w słodkiej bułce i jajku, smażone w smalcu. Obecnie krokiety to popularne danie na całym świecie. W Portugali możemy spróbować krokietów z owocami morza, w Meksyku - z tuńczykiem lub czerwoną fasolą, w Indiach - ziemniakami, w Korei - z makaronem sojowym i warzywami lub kapustą kim-chi. Z kolei w Polsce najpopularniejsze są krokiety
Z notatnika dietetykaFermentacja żywności to proces przetwarzania żywności, który możemy nazwać „kontrolowanym psuciem żywności”. Fermentacja konserwuje żywność w tym mięso warzywa i owoce. To najstarsza technologia polegająca na wykorzystywaniu przemian zachodzących pod wpływem enzymów wytwarzanych przez grzyby, bakterie i inne drobnoustroje. Niszczy naturalne toksyny-substancje chemiczne w żywności, dzięki czemu produkt jest bezpieczny do spożycia przez dłuższy czas W wyniku fermentacji(...)szarpanego mięsa. Kiszone, zmiksowane owoce i warzywa to dodatek do koktajli. Ciekawostki historyczne. Od 500 roku p.n.e. spleśniały twaróg sojowy był używany przez Chińczyków jako antybiotyk na czyraki. To pierwsze udokumentowane zastosowanie fermentowanej żywności jako leku. W starożytnej Grecji za pomocą solanki przedłużano przydatność ryb do spożycia. Starożytni Rzymianie eksperymentowali z drożdżami w fermentacji ciasta, do zaczynu chleba, marynowali
ProstePesto.pljeśli jogurt będzie rzadki, ciasto nie będzie miało wymaganej konsystencji gęstej śmietany Smaż na maśle klarowanym – placki są o wiele smaczniejsze, jeśli smażymy je na maśle klarowanym SPRAWDŹ TEŻ: Inne sprawdzone przepisy na pyszne dania na początek dnia znajdziesz w zakładce ŚNIADANIE Z czym podawać placki? Moje ulubione dodatki do placków to oczywiście świeże owoce – borówki, maliny
Na-talerzu.plpasta orzechowe oraz ulubione owoce, np. banany, truskawki czy maliny. Zmiksuj je ze sobą, przełóż do pojemniczka, a następnie wstaw do zamrażarki. Po kilku godzinach masa nabierze konsystencji lodów. Nakładaj je do wafelków lub miseczek i dekoruj wedle uznania, np. bitą śmietaną lub słodką polewą. Lody pistacjowe będą też znakomitym dodatkiem do świeżego, ciepłego ciasta. Takie połącznie zawsze smakuje
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!ugina się od owoców. Większość przepisów na knedle zawierają twaróg. Natomiast ten przepis jest tylko z ziemniakami. Z tej porcji wychodzi 10 dosyć dużych knedli. Ziemniaki ugotować w skórkach, obrać po ugotowaniu. Natychmiast ugnieść na miazgę lub wycisnąć przez praskę do ziemniaków. Do gładkiej masy dodać roztopione masło, jajko, sól i mąkę. Zagnieść ciasto na gładką masę. Uformować wałek
Kuchnia Pokoleńtorcie z owocami leśnymi lub w czekoladowo truskawkowym ), oprócz tego, że świetnie się prezentują, są po prostu pyszne :) ale przeglądając dotychczasowe torty zdałam sobie sprawę, że jeszcze nigdy nie było całkiem truskawkowego! Zatem do dzieła! Dziś tort truskawkowy. Do przygotowania spodów biszkoptowych wykorzystałam 2 nieduże tortownice o średnicy 18 cm każda. Gotowe ciasto można rozkroić na 8 porcji. Składniki
Ciastkozercydodatki (bita śmietana, owoce, dżem, lemon crud, polewa czekoladowa) Przygotowanie: Rozgrzać gofrownicę. Żółtka utrzeć z cukrami, dodać mleko i wymieszać. następnie wsypać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, dodać olej i wymieszać na jednolitą masę. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę i delikatnie połączyć z masą. Na rozgrzaną gofrownicę nakładać chochlą ciasto i w razie konieczności
My sweet a lifesuchego patyczka. Upieczone ciasto studzimy i przekrawamy na 3 blaty. Krem truskawkowy: 500 g. truskawek (mogą być mrożone) 3 łyżeczki żelatyny 3/4 szklanki cukru 2 łyżki skrobi ziemniaczanej rozmieszane z 1 łyżką wody 500 g serka mascarpone Truskawki podgrzewamy z cukrem, a gdy cukier się rozpuści dodajemy skrobię ziemniaczaną i mieszając zagotowujemy. Zagotowane owoce blendujemy, dodajemy rozpuszczoną w kąpieli
Cynamonowe szczęściecukrem, dodatkiem owoców, bitej śmietany albo sosu czekoladowego. Składniki -1 szkl. mąki pszennej -2 jajka -1,5 szkl. mleka -szczypta soli -0,5 szkl. oleju -2 kostki półtłustego twarogu -2 łyżki cukru pudru (1 można zastąpić opakowaniem cukru wanilinowego) -1 jajko Przygotowanie Mąkę, 2 jajka, mleko, olej i szczyptę soli zmiksować na ciasto naleśnikowe. Usmażyć należniki, najlepiej
Zielona KuchniaSkładniki na tort naleśnikowy: Ciasto na naleśniki: 300 g mleka roślinnego lub krowiego 300 g wody mineralnej gazowanej 320 g mąki pszennej 2 jaja szczypta soli Składniki na masę: 250 ml śmietany kremówki 36%, schłodzonej 100 g serka mascarpone, schłodzonego 10 g cukru pudru nasionka z pół laski wanilii dodatkowo: jagody lub inne ulubione owoce Thermomix przepisy. Tort naleśnikowy
Themo przepisyPyszny, wilgotny, nieprzesłodzony tort, do którego wykonania wykorzystałam własnej produkcji jagody w syropie. Takie jagódki, to bajeczny dodatek do ciast i deserów, polecam zrobić na zimę ;). Można oczywiście użyć jagód świeżych ( o czym piszę w przepisie ), ale te dwa ostatnie słoiczki w mojej spiżarni aż prosiły się o wykorzystanie ;). Tym razem zamiast standardowego w moich tortach biszkoptu rzucanego, mamy(...)wody; może być też: likier czekoladowy, migdałowy lub rum albo mocna, posłodzona herbata + wódka; w wersji bezalkoholowej - mocna, posłodzona herbata Polewa: 120 g dżemu jagodowego lub z owoców leśnych 4 g żelatyny ( 1 łyżeczka ) Wykonanie: Biszkopt: Jajka powinny być w temperaturze pokojowej. Przygotować tortownicę o średnicy 21 - 22 cm: spód wyłożyć papierem do pieczenia, boki wysmarować masłem
Opowieści z piekarnikaczasie... No cóż, piekę ciasta. Mam więc w zanadrzu trzy ciekawe torty, ale o nich opowiem Wam bliżej weekendu. Dzisiaj mam dla Was coś na idealne, wtorkowe śniadanie. O ile macie wtorki wolne, jak ja. Za dwa tygodnie jedziemy na wakacje. Taki mały urlop na duże zakupy. Niemniej, obiecałam sobie, że nie będę kupować owoców, bo mam ich pełną
Pożeraczka, czyli raz adobrzełyżkę miodu. Wykonanie ciasta – szklankę płatków zmielić blenderem, ale nie na mąkę. Powinno być widać co to jest, małe kawałeczki płatków. Zmielone płatki połączyć z całymi, dodać żółtka, sól, mleko. Dokładnie wymieszać i zostawić na 30 minut. Gruszki obrać, wyciąć gniazda nasienne, obrać ze skórki. Pokroić na średniej wielkości kawałki. Ja lubię czuć owoce. Pokrojone gruszki dodać
Kuchnia PokoleńWyjmij ciasto do wystygnięcia. Etap III- Krem przygotuj poszczególne składniki Białą czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej. Śmietanę ubijaj chwilę dodaj serek mascarpone oraz jogurt, ubijaj. Etap III - Krem Do przygotowanej masy dodaj powoli rozpuszczoną ostygniętą czekoladę (ale nie ściągniętą czekoladę) wymieszaj. Etap IV - Dekoracja Krem wyłóż na wystygniętą tartę. Udekoruj sezonowymi owocami. Gotowe
Wylizany Rondeljednak, jak każde ciasto ucierane jest obciążony ryzykiem zakalca. Trzeba bardzo dokładnie utrzeć masło na puszysty, lekki i jasny krem. Stopniowo dodawać jajka i przesianą mąkę. Na koniec delikatnie, łyżką lub szpatułką wmieszać do masy bakalie. Składniki nie mogą zimne, należy je wcześniej wyjąć z lodówki. Polecam szczególnie dla miłośników orzechów i suszonych owoców. SKŁADNIKI / forma o wymiarach
cool and minty