ciasto z owocami - 25557 przepisów (strona:1153/1704)

Ciasto jagodowe 163

Johna Flanagan'a "Zwiadowcy. Oblężenie Macindaw", w której jeden z bohaterów prosi o ciasto jagodowe, bo tak bardzo mu smakowało. "(...) A z wczoraj nie zostało choć trochę tego pysznego ciasta jagodowego upieczonego przez twoją żonkę? - Zaraz je podam, panie. - Oberżysta pospiesznie zabrał się za przygotowywanie mniejszego, ustawionego bliżej ognia, stołu." John Flanagan "Zwiadowcy. Oblężenie Macindaw.", str. 58 SKŁADNIKI Na biszkopt(...)cukru trzcinowego (może być również biały jeżeli nie posiadacie) 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 120 g mąki tortowej 2 łyżki wody Na masę jagodową: 1 galaretka o smaku owoców leśnych lub czarnej porzeczki + 150 ml wody 250-260 g jagód (do zblendowania) 500 g serka śmietankowego naturalnego (można zastąpić serkiem homogenizowanym) 1 opakowanie żelatyny-fix deserowej Dr Oetkera

Passions hobbies life
Koktajl owocowy ze szpinakiem i chia +filmik 250

Gdy już wiosna zagości się na dobre, na moim stole królują koktajle i soki . Niemalże każdego dnia moja rodzina raczy się tą pysznością . Koktajle można tworzyć

Kawa z mlekiem
Surówka z marchewki i ananasa 144

Ostatnio pisałam Wam o tym, jak bardzo lubię kolor pomarańczowy na stole. Na razie nic sie nie zmieniło i pomarańczowa faza trwa. Dzisiaj zapraszam na pyszną

dolcevitainmykitchen
Surowa czekolada gorzka 70% z orzechami pekan – Cocoa / SuroVital 119

Dzisiejszej tabliczki chyba nie trzeba zbytnio przedstawiać, bo czekolady jak i bakalie w czekoladzie Cocoa są od jakiegoś czasu bardzo popularne. Na naszym blogu opisywałyśmy już

Candy Pandas
domowy kompot z czarnej porzeczki 136

składniki: 1000 g czarnej porzeczki 1000 ml wody 300 g cukru wykonanie: Porzeczki myjemy, osączamy na durszlaku. Przekładamy do słoików (do 3/4 wysokości). Wodę zagotowujemy z

Domowy Smak Jedzenia
DŻEM Z CZARNEJ PORZECZKI- SZYBKI 249

Tak jak pisałam w poprzednim poście uwielbiam czarną porzeczkę… a że udało się kupić w atrakcyjnej cenie większą ilości więc zrobiła także dżemy z  żelfixem

RAROSSA
KARMEL-ITKA W WERSJI WEGE? 243

Ostatnio w moim życiu wiele się zmienia. Wciąż podejmuję różne decyzje, które zapewne będą miały ogromny wpływ na przyszłość. Zmiany zachodzą na wielu płaszczyznach, również na

W kuchni Karmel-itki
SAŁATKA Z TRUSKAWEK I ARBUZA Z PIEPRZEM, SZAŁWIĄ I STEWIĄ. 209

Piękne, dorodne truskawki trzyma w dłoniach i z uśmiechem na twarzy kroczy w jego stronę. Staje tuż przed nim, oczy swe kieruje ku słońcu i czeka

W kuchni Karmel-itki
Szwedzkie bułki na śniadanie 84

mąk zbożowych, bo jestem na diecie , to jednak samo pieczenie daje mi dużą satysfakcję. Do wypieku tych bułek użyłam mąkę pszenną z młyna. Jest ona bogatsza w białko, ciasto chlebowe lepiej wyrasta, więc jest i więcej chleba po upieczeniu. Pieczenie chleba Domowe pieczywo zawsze można dopasować do swoich upodobań smakowych. Jak wspomniałam wyżej wybór mąki to jedna taka możliwość(...)też dodawać nasiona. Bułki z nasionami są jeszcze bardziej pożywne zwłaszcza jeśli dodam do nich nasiona siemienia lnianego i babki płesznik. Innym dodatkiem do bułek i chleba są suszone owoce. Często piekę bułki z żurawiną . Moim nietypowym wypiekiem są bułki jagodami i orzechami . Jak widać chleb można upiec z czym popadnie z bazylią i suszonymi pomidorami , a nawet

codojedzenia
Restauracja Ratuszowa w Nowym Sączu 120

pierogi. Córka brała pierogi z owocami, serem, my z różnymi nadzieniami i nie raz zdarzyło się że zabieraliśmy trochę na wynos. Teraz, przy okazji wizyt w okolicznych winnicach miałam przyjemność znowu odwiedzić restaurację Ratuszową i tym razem miałam możliwość spróbować nie tylko pierogów, ale i innych dań. Pierogi nadal bardzo smaczne, ciasto idealne. Nadzień jest tyle, że każdy znajdzie

królestwo garów
Najprostszy chlebek bananowy 149

mają w sobie sporo naturalnej słodyczy. Ciasto przelewamy do keksówki, wsadzamy do nagrzanego do 190 stopni piekarnika i pieczemy około 30-40 min, do suchego patyczka. Studzimy na kratce, jemy po całkowitym wystudzeniu. Jak lubicie bardzo słodki chlebek bananowy, to dodajcie cukru lub miodu według uznania. Do chlebka można dodać orzechy, suszone owoce czy kawałki czekolady. Przepis na chlebek

ladykitchen
ciasto "majorka" bez pieczenia 491

przykryć drugą warstwą herbatników. Owoce pokroić i ułożyć na ciastkach. Zalać tężejącą galaretką bananową, wstawić do lodówki.  Pulpę z marakui przelać na sito i przetrzeć, żeby pozbyć się pestek. Przelać do garnka, uzupełnić wodą do 750 ml i zagotować. Zdjąć z ognia, wsypać galaretki pomarańczowe i rozmieszać. Odstawić.  Na stężałe ciasto wyłożyć biszkopty i zalać gęstniejącym musem

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Ciasto kolorowa pianka 371

przygotowaniu, nie wymagające pieczenia, delikatne serowe ciasto z orzeźwiającą owocową pianką, truskawkową galaretką i chrupiącymi herbatnikami to ciekawa propozycja lekkiego, chłodzącego deseru w upalne dni. Składniki: 200g herbatników Black 1 galaretka truskawkowa Pianka: 500g sera z wiaderka 3 łyżki cukru pudru 200ml mleka 2 śnieżki (w proszku) 1 galaretka pomarańczowa 1 galaretka owoce leśne 2 łyżeczki żelatyny Wykonanie

Szalona Kuchnia Eweliny
Muffinki z żurawiną. 142

użyć szprycki ( woreczka do zdobienia ciast ). Piec w temperaturze 180 C przez około 30 minut, na jasno złoty kolor. Wystudzone babeczki oblej polewą czekoladową i posyp kolorową posypką. Odstaw w chłodne miejsce do zastygnięcia polewy.   T akie babeczki doskonale nadają się do koszyka wielkanocnego. :)  R ada : Zamiast żurawiny możesz użyć innych owoców kandyzowanych np. daktyli, skórki pomarańczowej

Przepisy i porady kulinarne
Ciasteczka z galaretką truskawkową z grzanym winem 207

dżemu Łowicz 100% z owoców ekstra gładki truskawka, czerwona porzeczka 1 gwiazdka anyżu 1 laska cynamonu 5 goździków 1 opakowanie (40 g) cukru żelującego 2:1 Dodatkowo: cukier puder do posypania ciasteczek WYKONANIE Do miski wsypać mąkę, dodać sól, cukier, żółtko i posiekane nożem na mniejsze kawałki masło. Zagnieść szybko ciasto i włożyć do lodówki na 30 minut. Piekarnik

Passions hobbies life
Babka mocno cytrynowa 141

jeden z tych owoców, które same ciężko konsumować,  jednak ich smak jest jedyny w swoim rodzaju.  Ostatnio jakoś nie miałam sposobności, by zużyć zalegające w domu  cytryny, a szkoda byłoby ich nie wykorzystać.  Dlatego też stwierdziłam, że zrobię moją chyba ulubioną babkę -  wilgotną i zdecydowanie mocno cytrynową. Składniki Na ciasto: 250 g masła

My sweet a life
Katarzynki mazurkowe, mocno bakaliowe 155

produkcji używamy beztłuszczowego ciasta, które wyrabiamy w bardzo tradycyjny sposób. Przygotowanie: Podłużną formę wykładamy folią spożywczą.  Na dnie układamy Pierniki Toruńskie Katarzynki. Suszone daktyle i śliwki kroimy na mniejsze kawałki. Na pierniki i przerwy miedzy nimi dodajemy bakalie: daktyle, śliwki, żurawinę i migdały.  Rada: można użyć swoich ulubionych suszonych owoców i bakalii. masa: Śmietankę wlewamy do rondelka

Moniki Smakołyki
Pieczony omlet z truskawkami 211

zaczną się pojawiać także inne owoce, które bardzo lubię, więc postaram się coś stworzyć na bloga. Dzisiaj mam dla Was jeszcze kolejny pomysł z truskawkami, który pozwoli urozmaicać poranki - omleta z piekarnika z dodatkiem kakao.  Przygotowałam go wieczorem, zostawiłam do ostygnięcia, a rano miałam gotowy posiłek. W smaku trochę przypomina lekkie ciasto. Możecie go podzielić na dwie śniadaniowe

Fabryka pomysłów
SZYBKA BABKA Z WIŚNIAMI KANDYZOWANYMI 150

dodać inne owoce kandyzowane albo świeże lub można to zupełnie pominąć) Wykonanie: Masło (w temperaturze pokojowej) utrzeć z cukrem. Następnie dodawać stopniowo jajka. Kolejno dodać śmietanę, sok z cytryny, cukier waniliowy i mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia (przesiana przez sitko). Wszystko delikatnie wymieszać mikserem na wolnych obrotach.  Ciasto przelać do blachy (użyłam

Zrób to smacznie
TORT NALEŚNIKOWY 188

przyrządzenia:  Wszystkie składniki na ciasto połączyć ze sobą mikserem, podzielić na pół. Do jednej części dodać kakao. Odstawić na pół godzinki, następnie smażyć naleśniki.  Ser rozdrobić widelcem, dokładnie wymieszać z jogurtem, serkiem homogenizowanym.Dodać cukier. Zblenderować na gładką masę.  Każdy naleśnik brązowy/kakaowy smarować łyżką sera, nakładając na nią pokrojone owoce natomiast biały konfiturą jagodową. Układać

pieprzny smaczek
Drożdżowe racuchy kefirowe z truskawkami 182

ciasto podrosło. Nakładając łyżką ciasto, smażyć placki - racuchy na niewielkiej ilości oleju na średnio rozgrzanej patelni.  Podawać z jogurtem naturalnym lub kwaśną śmietaną. Posypywać cukrem lub cukrem pudrem. Te placki nie są grube i puszyste tak jak tradycyjne racuchy. Są średnio grube, miękkie i delikatne. Można do nich dodawać dowolne owoce sezonowe zamiast truskawek. ...a dla lubiących placki

Codzienna kuchnia niecodzienna
Ciasto jabłkowo - żurawinowe 190

oczywiście dziobać palcami i wkładać jeden owoc po drugim do ust ... doprowadzając do opróżnienia opakowania w kilka minut. Można też żurawinę wykorzystać w trakcie robienia wypieków. I taki żurawinowy wypiek postanowiłam zrobić tym razem. Z internetowych czeluści (niestety nie pamiętam, jaka to była strona, za co żałuję i obiecuję poprawę) wydobyłam "Jabłkowe ciasto Sally Schmidt". Jakie? Hmm... korzenne, z nutami

Kuchnia smaków
Mus czekoladowy z miętą i ciasteczkami 190

kosteczkach, jak i wszelkie czekoladowe wariacje: ciasta, desery, lody.... Dziś częstuję musem czekoladowym z miętą, podanym na ciasteczkowym spodzie. Inne czekoladowe przepisy znajdziecie tutaj Składniki: 100 g czekolady deserowej lub gorzkiej 170 g śmietanki słodkiej 30% kilka listków świeżej mięty dodatkowo: pokruszone ciastka ( biszkopty lub kruche ) dowolny alkohol ( rum, moskat lub inne ) owoce do dekoracji Wykonanie: Czekoladę połamać

kolorowotorcikowo
Spis sprawdzonych przepisów Wielkanocnych 208

Sernik izaura Kremowy sernik na ciasteczkowym spodzie Ciasto z makiem na maślance Makowiec pod kokosową chmuirką Babka zebra na coca-coli Herbaciana babka Babka Kawowo Bananaowa Muffinki jogurtowo-miodowe Muffinki z musli Czekoladowe muffinki według Nigelli Dwukolorowe muffinki z czekoladą Kawowo-czekoladowe muffinki Muffinki z wiśniami w spirytusie Muffinki z owocami leśnymi Trufle z masy kajmakowej Bombki z mleka

W Moim Magicznym Domu
Muffinki z budyniem czekoladowym , kremem śmietanowo mascarpone , malinami i borówkami. 163

budyniu i znowu łyżka ciasta. I tak do wykończenia składników.      Piecz w temperaturze 180 stopni około 18 minut do suchego patyczka . Po upieczeniu odstaw do przestygnięcia . Śmietanę kremówkę ubij z cukrem pudrem i cukrem waniliowym. Następnie stopniowo dodawaj serek mascarpone. Rękaw cukierniczy napełnij kremem i dekoruj babeczki. Ułóż dowolną ilość owoców , posyp kolorową posypką. Smacznego

Sama słodycz i szczypta chili
Mini Pavlova 142

konfiturę lub świeże owoce. Posypujemy startą czekoladą. Jeśli bezy chcemy podać dopiero następnego dnia, należy dopiero przed podaniem udekorować je bitą śmietaną – inaczej rozmiękną i zrobią się z nich „kapcie”.     kremówka 36% 150 ml, konfitura malinowa, wiorki czekoladowe Podobne przepisy Tarta Key Lime Pie czyli prawdziwa amerykańska tar... Aromatyczne ciasto marchewkowe z frostingiem Tarta

Pociąg Do Kuchni
Chleb na zakwasie z rozmarynem i jagodami goji 130

kilka lat może będę miała owoce z własnej uprawy :) Składniki ( na keksówkę o wymiarach (26 x 8 x 7) cm) : zakwas z poprzedniego wypieku   ( kliknij tutaj, jeśli chcesz wykonać pierwszy zakwas ) : 560 g mąki pszennej czubata łyżeczka pokrojonego rozmarynu łyżeczka soli kobieca garść jagód goji ok. 300 ml wody Rano przygotować ciasto: w dużym garnku wymieszać mąkę, sól

Weekendy w domu i ogrodzie
Naleśniki z Serem i Musem Truskawkowym 234

stosuję taką zasadę, jak ciasto mam za rzadkie, to dosypuję mąki, a jak za gęste, dolewam mleka :) Naleśniki smażyłam na patelni przetartej ręcznikiem papierowym lekko umoczonym w oleju. Smażyłam na rozgrzanej patelni. Ser do naleśników: 1 kostka sera białego półtłustego (250g) cukier puder kilka łyżek Maliny w syropie (syropu i owoców) DODATKOWO: domowy  Mus Truskawkowy Tu tak samo

Blondynka Gotuje
Dżem z czerwonej porzeczki + film 171

Słodko - kwaśny dodatek do kanapek, ciast i deserów. Pyszny dżem o wyrazistym smaku z mnóstwem witaminy C. Jest błyskawicznym i jednym z najłatwiejszych przetworów do przygotowania, nie wymaga pasteryzacji.   składniki na 5 słoików o pojemności 310 ml 1 kg czerwonych porzeczek opakowanie cukru żelującego 2:1 przepis Dokładnie umyte i przebrane owoce wrzucamy do garnka, a następnie zasypujemy

Smakowite Dania
Pszenno-razowe buchty, czyli kluski na parze 163

słodkie "do widzenia" najlepszym owocom na świecie :) Buchty, czyli kluski na parze w ich towarzystwie. W tym roku robiłam tylko raz,ale już kilka razy Hania pytała mnie kiedy znowu będą.   Będą, będą :) Przecież zaczynamy sezon jagodowy, a później grzybowy. Kluski na parze można jeść nie tylko na słodko. Do ciasta dodałam mąkę pełnoziarnistą. W cieście drożdżowym

bistro mama
Szybka pizza - gorgonzola, szałwia i kilka zdań o europejskich znakach jakości 151

Grecji (101). Polska plasuje się na 8 miejscu z 36 produktami. Włochy to przede wszystkim oliwy, sery, owoce i warzywa. Francja to sery i mięsa. Po owocach, warzywach i zbożach, nabiał to drugi najczęściej wyróżniany przez UE produkt. W gąszczu marketingowych trików, takie oznaczenia są zawsze dobrym drogowskazem, który ułatwia dokonywanie wyborów. Kilka takich produktów zawsze warto mieć(...)duża szalotka pokrojona w talarkiok. 7 łyżeczek łagodnej gorgonzoli (wg. uznania)5 oliwekkilka płatków parmezanuSposób przegotowaniaCiasto zagniatamy i zostawiamy w misce, pod przykryciem na 1 godzinę.Po tym czasie ciasto rękami ugniatamy w kształt koła na papierze do pieczenia, smarujemy pizzę oliwą i rozkładamy na niej dodatki oprócz parmezanu.Rozgrzewamy piekarnik do maksymalnej temperatury (u mnie 280 stopni) i pieczemy

W kuchni wieczorem
Kompot z papierówek z miętą 141

znalazł na zimę do ciasta, ale też często gotuję z nich kompot. Ten z dodatkiem mięty jest pysznie orzeźwiający.Składniki:5-6 dużych papierówek2 litry wodygałązka świeżej miętycukier do smakuSposób wykonania:1. Jabłka myjemy, usuwamy gniazda nasienne. Jabłka możemy obrać, ale nie jest to konieczne.2. Owoce zalewamy wodą i zagotowujemy. Wrzucamy gałązkę mięty, lekko słodzimy do smaku.3. Odstawiamy

Kuchnia domowa Ani
Do agrestu podejście drugie 165

cukrem. Dodać zimne masło, posiekać. Wbić żółtka, połączyć. Dodać śmietany do otrzymania gładkiej konsystencji.Z ciasta uformować kulę, zawinąć w folię spożywczą i schłodzić 1 godzinę w lodówce.Schłodzone ciasto podzielić na 6 części, każdą rozwałkować na okrąg nieco większy niż średnica foremek. Formę wysmarować masłem, dokładnie wylepić ciastem.Podpiec w 200 st. C. przez 10 minut.Przestudzić.Agrest umyć, obrać, wymieszać(...)ubić na sztywną pianę, pod koniec partiami dodając cukier. Na koniec wsypać mąkę i wlać ekstrakt, połączyć.Na dnie tartaletek równomiernie wysypać kaszę, na to wyłożyć agrest - jedną warstwę, owoce powinny ciasno do siebie przylegać. Na wierzch wyłożyć pianę z białek.Piec w 140 st. C. przez 25-30 minut.Ostudzić.Podawać schłodzone.Smacznego!W czwartek, kiedy wróciłam

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Kluski leniwe z karmelizowanym jabłkiem oraz nutą cynamonu 183

karmelizowanym jabłkiem. Świetnie idzie przemycić dziecku nabiał oraz owoc. Znikają w oka mgnieniu. Dobrym też rozwiązaniem jest zrobić większą ilość i zamrozić a to na przyszłość jeszcze bardziej skróci czas przygotowania obiadu.Porcja na 4 osobyCzas przygotowania 30minSKŁADNIKI:- twaróg 400 g(dodaję półtłusty)- jajka 3 szt- mąka pszenna 1 szklanka kopiasta ( gdy ciasto jest nadal klejące do ręki dosypujemy po łyżce

Basia w kuchni
Makaron czekoladowo- cynamonowy z wytrawnym sosem truskawkowym plus sposób jak zrobić ten makaron 243

doprowadzamy do uzyskania odpowiedniej formy ciasta i tak kolejno z każdą porcją- gdy nie mamy maszynki to rozwałkujemy na cienko składamy w rulonik posypując w środku mąka, aby się nie posklejał i odcinamy paseczki ok 1 cm  - z części bierzemy do naszego dania a resztę można podsuszyć na inne okazje SOS- Owoce rozdrabniamy( kilka zostawiamy sobie do dania

Basia w kuchni
Frużelina jagodowa 155

przypomnieć sobie letnie smaki tych owoców. Takie samo zastosowanie będzie miała frużelina z jagód leśnych. Zanim się za nią zabierzemy, polecam zaopatrzyć się w rękawiczki, gdyż przetwarzanie ich jest strasznie brudzące. Ale przygotowanie jej jest bardzo proste, do tego efekt końcowy: słodki i pyszny. Frużelina jagodowa będzie super dodatkiem do deserów, ciast, lodów, bitej śmietany,  pierogów, czy też naleśników

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię

Proponowane wyszukiwania