pierogi. Córka brała pierogi z owocami, serem, my z różnymi nadzieniami i nie raz zdarzyło się że zabieraliśmy trochę na wynos. Teraz, przy okazji wizyt w okolicznych winnicach miałam przyjemność znowu odwiedzić restaurację Ratuszową i tym razem miałam możliwość spróbować nie tylko pierogów, ale i innych dań. Pierogi nadal bardzo smaczne, ciasto idealne. Nadzień jest tyle, że każdy znajdzie
królestwo garówmają w sobie sporo naturalnej słodyczy. Ciasto przelewamy do keksówki, wsadzamy do nagrzanego do 190 stopni piekarnika i pieczemy około 30-40 min, do suchego patyczka. Studzimy na kratce, jemy po całkowitym wystudzeniu. Jak lubicie bardzo słodki chlebek bananowy, to dodajcie cukru lub miodu według uznania. Do chlebka można dodać orzechy, suszone owoce czy kawałki czekolady. Przepis na chlebek
ladykitchenprzykryć drugą warstwą herbatników. Owoce pokroić i ułożyć na ciastkach. Zalać tężejącą galaretką bananową, wstawić do lodówki. Pulpę z marakui przelać na sito i przetrzeć, żeby pozbyć się pestek. Przelać do garnka, uzupełnić wodą do 750 ml i zagotować. Zdjąć z ognia, wsypać galaretki pomarańczowe i rozmieszać. Odstawić. Na stężałe ciasto wyłożyć biszkopty i zalać gęstniejącym musem
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniaprzygotowaniu, nie wymagające pieczenia, delikatne serowe ciasto z orzeźwiającą owocową pianką, truskawkową galaretką i chrupiącymi herbatnikami to ciekawa propozycja lekkiego, chłodzącego deseru w upalne dni. Składniki: 200g herbatników Black 1 galaretka truskawkowa Pianka: 500g sera z wiaderka 3 łyżki cukru pudru 200ml mleka 2 śnieżki (w proszku) 1 galaretka pomarańczowa 1 galaretka owoce leśne 2 łyżeczki żelatyny Wykonanie
Szalona Kuchnia Ewelinyużyć szprycki ( woreczka do zdobienia ciast ). Piec w temperaturze 180 C przez około 30 minut, na jasno złoty kolor. Wystudzone babeczki oblej polewą czekoladową i posyp kolorową posypką. Odstaw w chłodne miejsce do zastygnięcia polewy. T akie babeczki doskonale nadają się do koszyka wielkanocnego. :) R ada : Zamiast żurawiny możesz użyć innych owoców kandyzowanych np. daktyli, skórki pomarańczowej
Przepisy i porady kulinarnedżemu Łowicz 100% z owoców ekstra gładki truskawka, czerwona porzeczka 1 gwiazdka anyżu 1 laska cynamonu 5 goździków 1 opakowanie (40 g) cukru żelującego 2:1 Dodatkowo: cukier puder do posypania ciasteczek WYKONANIE Do miski wsypać mąkę, dodać sól, cukier, żółtko i posiekane nożem na mniejsze kawałki masło. Zagnieść szybko ciasto i włożyć do lodówki na 30 minut. Piekarnik
Passions hobbies lifejeden z tych owoców, które same ciężko konsumować, jednak ich smak jest jedyny w swoim rodzaju. Ostatnio jakoś nie miałam sposobności, by zużyć zalegające w domu cytryny, a szkoda byłoby ich nie wykorzystać. Dlatego też stwierdziłam, że zrobię moją chyba ulubioną babkę - wilgotną i zdecydowanie mocno cytrynową. Składniki Na ciasto: 250 g masła
My sweet a lifeprodukcji używamy beztłuszczowego ciasta, które wyrabiamy w bardzo tradycyjny sposób. Przygotowanie: Podłużną formę wykładamy folią spożywczą. Na dnie układamy Pierniki Toruńskie Katarzynki. Suszone daktyle i śliwki kroimy na mniejsze kawałki. Na pierniki i przerwy miedzy nimi dodajemy bakalie: daktyle, śliwki, żurawinę i migdały. Rada: można użyć swoich ulubionych suszonych owoców i bakalii. masa: Śmietankę wlewamy do rondelka
Moniki Smakołykizaczną się pojawiać także inne owoce, które bardzo lubię, więc postaram się coś stworzyć na bloga. Dzisiaj mam dla Was jeszcze kolejny pomysł z truskawkami, który pozwoli urozmaicać poranki - omleta z piekarnika z dodatkiem kakao. Przygotowałam go wieczorem, zostawiłam do ostygnięcia, a rano miałam gotowy posiłek. W smaku trochę przypomina lekkie ciasto. Możecie go podzielić na dwie śniadaniowe
Fabryka pomysłówdodać inne owoce kandyzowane albo świeże lub można to zupełnie pominąć) Wykonanie: Masło (w temperaturze pokojowej) utrzeć z cukrem. Następnie dodawać stopniowo jajka. Kolejno dodać śmietanę, sok z cytryny, cukier waniliowy i mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia (przesiana przez sitko). Wszystko delikatnie wymieszać mikserem na wolnych obrotach. Ciasto przelać do blachy (użyłam
Zrób to smacznieprzyrządzenia: Wszystkie składniki na ciasto połączyć ze sobą mikserem, podzielić na pół. Do jednej części dodać kakao. Odstawić na pół godzinki, następnie smażyć naleśniki. Ser rozdrobić widelcem, dokładnie wymieszać z jogurtem, serkiem homogenizowanym.Dodać cukier. Zblenderować na gładką masę. Każdy naleśnik brązowy/kakaowy smarować łyżką sera, nakładając na nią pokrojone owoce natomiast biały konfiturą jagodową. Układać
pieprzny smaczekciasto podrosło. Nakładając łyżką ciasto, smażyć placki - racuchy na niewielkiej ilości oleju na średnio rozgrzanej patelni. Podawać z jogurtem naturalnym lub kwaśną śmietaną. Posypywać cukrem lub cukrem pudrem. Te placki nie są grube i puszyste tak jak tradycyjne racuchy. Są średnio grube, miękkie i delikatne. Można do nich dodawać dowolne owoce sezonowe zamiast truskawek. ...a dla lubiących placki
Codzienna kuchnia niecodziennaoczywiście dziobać palcami i wkładać jeden owoc po drugim do ust ... doprowadzając do opróżnienia opakowania w kilka minut. Można też żurawinę wykorzystać w trakcie robienia wypieków. I taki żurawinowy wypiek postanowiłam zrobić tym razem. Z internetowych czeluści (niestety nie pamiętam, jaka to była strona, za co żałuję i obiecuję poprawę) wydobyłam "Jabłkowe ciasto Sally Schmidt". Jakie? Hmm... korzenne, z nutami
Kuchnia smakówkosteczkach, jak i wszelkie czekoladowe wariacje: ciasta, desery, lody.... Dziś częstuję musem czekoladowym z miętą, podanym na ciasteczkowym spodzie. Inne czekoladowe przepisy znajdziecie tutaj Składniki: 100 g czekolady deserowej lub gorzkiej 170 g śmietanki słodkiej 30% kilka listków świeżej mięty dodatkowo: pokruszone ciastka ( biszkopty lub kruche ) dowolny alkohol ( rum, moskat lub inne ) owoce do dekoracji Wykonanie: Czekoladę połamać
kolorowotorcikowoSernik izaura Kremowy sernik na ciasteczkowym spodzie Ciasto z makiem na maślance Makowiec pod kokosową chmuirką Babka zebra na coca-coli Herbaciana babka Babka Kawowo Bananaowa Muffinki jogurtowo-miodowe Muffinki z musli Czekoladowe muffinki według Nigelli Dwukolorowe muffinki z czekoladą Kawowo-czekoladowe muffinki Muffinki z wiśniami w spirytusie Muffinki z owocami leśnymi Trufle z masy kajmakowej Bombki z mleka
W Moim Magicznym Domubudyniu i znowu łyżka ciasta. I tak do wykończenia składników. Piecz w temperaturze 180 stopni około 18 minut do suchego patyczka . Po upieczeniu odstaw do przestygnięcia . Śmietanę kremówkę ubij z cukrem pudrem i cukrem waniliowym. Następnie stopniowo dodawaj serek mascarpone. Rękaw cukierniczy napełnij kremem i dekoruj babeczki. Ułóż dowolną ilość owoców , posyp kolorową posypką. Smacznego
Sama słodycz i szczypta chilikonfiturę lub świeże owoce. Posypujemy startą czekoladą. Jeśli bezy chcemy podać dopiero następnego dnia, należy dopiero przed podaniem udekorować je bitą śmietaną – inaczej rozmiękną i zrobią się z nich „kapcie”. kremówka 36% 150 ml, konfitura malinowa, wiorki czekoladowe Podobne przepisy Tarta Key Lime Pie czyli prawdziwa amerykańska tar... Aromatyczne ciasto marchewkowe z frostingiem Tarta
Pociąg Do Kuchnikilka lat może będę miała owoce z własnej uprawy :) Składniki ( na keksówkę o wymiarach (26 x 8 x 7) cm) : zakwas z poprzedniego wypieku ( kliknij tutaj, jeśli chcesz wykonać pierwszy zakwas ) : 560 g mąki pszennej czubata łyżeczka pokrojonego rozmarynu łyżeczka soli kobieca garść jagód goji ok. 300 ml wody Rano przygotować ciasto: w dużym garnku wymieszać mąkę, sól
Weekendy w domu i ogrodziestosuję taką zasadę, jak ciasto mam za rzadkie, to dosypuję mąki, a jak za gęste, dolewam mleka :) Naleśniki smażyłam na patelni przetartej ręcznikiem papierowym lekko umoczonym w oleju. Smażyłam na rozgrzanej patelni. Ser do naleśników: 1 kostka sera białego półtłustego (250g) cukier puder kilka łyżek Maliny w syropie (syropu i owoców) DODATKOWO: domowy Mus Truskawkowy Tu tak samo
Blondynka GotujeSłodko - kwaśny dodatek do kanapek, ciast i deserów. Pyszny dżem o wyrazistym smaku z mnóstwem witaminy C. Jest błyskawicznym i jednym z najłatwiejszych przetworów do przygotowania, nie wymaga pasteryzacji. składniki na 5 słoików o pojemności 310 ml 1 kg czerwonych porzeczek opakowanie cukru żelującego 2:1 przepis Dokładnie umyte i przebrane owoce wrzucamy do garnka, a następnie zasypujemy
Smakowite Daniasłodkie "do widzenia" najlepszym owocom na świecie :) Buchty, czyli kluski na parze w ich towarzystwie. W tym roku robiłam tylko raz,ale już kilka razy Hania pytała mnie kiedy znowu będą. Będą, będą :) Przecież zaczynamy sezon jagodowy, a później grzybowy. Kluski na parze można jeść nie tylko na słodko. Do ciasta dodałam mąkę pełnoziarnistą. W cieście drożdżowym
bistro mamaGrecji (101). Polska plasuje się na 8 miejscu z 36 produktami. Włochy to przede wszystkim oliwy, sery, owoce i warzywa. Francja to sery i mięsa. Po owocach, warzywach i zbożach, nabiał to drugi najczęściej wyróżniany przez UE produkt. W gąszczu marketingowych trików, takie oznaczenia są zawsze dobrym drogowskazem, który ułatwia dokonywanie wyborów. Kilka takich produktów zawsze warto mieć(...)duża szalotka pokrojona w talarkiok. 7 łyżeczek łagodnej gorgonzoli (wg. uznania)5 oliwekkilka płatków parmezanuSposób przegotowaniaCiasto zagniatamy i zostawiamy w misce, pod przykryciem na 1 godzinę.Po tym czasie ciasto rękami ugniatamy w kształt koła na papierze do pieczenia, smarujemy pizzę oliwą i rozkładamy na niej dodatki oprócz parmezanu.Rozgrzewamy piekarnik do maksymalnej temperatury (u mnie 280 stopni) i pieczemy
W kuchni wieczoremznalazł na zimę do ciasta, ale też często gotuję z nich kompot. Ten z dodatkiem mięty jest pysznie orzeźwiający.Składniki:5-6 dużych papierówek2 litry wodygałązka świeżej miętycukier do smakuSposób wykonania:1. Jabłka myjemy, usuwamy gniazda nasienne. Jabłka możemy obrać, ale nie jest to konieczne.2. Owoce zalewamy wodą i zagotowujemy. Wrzucamy gałązkę mięty, lekko słodzimy do smaku.3. Odstawiamy
Kuchnia domowa Anicukrem. Dodać zimne masło, posiekać. Wbić żółtka, połączyć. Dodać śmietany do otrzymania gładkiej konsystencji.Z ciasta uformować kulę, zawinąć w folię spożywczą i schłodzić 1 godzinę w lodówce.Schłodzone ciasto podzielić na 6 części, każdą rozwałkować na okrąg nieco większy niż średnica foremek. Formę wysmarować masłem, dokładnie wylepić ciastem.Podpiec w 200 st. C. przez 10 minut.Przestudzić.Agrest umyć, obrać, wymieszać(...)ubić na sztywną pianę, pod koniec partiami dodając cukier. Na koniec wsypać mąkę i wlać ekstrakt, połączyć.Na dnie tartaletek równomiernie wysypać kaszę, na to wyłożyć agrest - jedną warstwę, owoce powinny ciasno do siebie przylegać. Na wierzch wyłożyć pianę z białek.Piec w 140 st. C. przez 25-30 minut.Ostudzić.Podawać schłodzone.Smacznego!W czwartek, kiedy wróciłam
Pożeraczka, czyli raz adobrzekarmelizowanym jabłkiem. Świetnie idzie przemycić dziecku nabiał oraz owoc. Znikają w oka mgnieniu. Dobrym też rozwiązaniem jest zrobić większą ilość i zamrozić a to na przyszłość jeszcze bardziej skróci czas przygotowania obiadu.Porcja na 4 osobyCzas przygotowania 30minSKŁADNIKI:- twaróg 400 g(dodaję półtłusty)- jajka 3 szt- mąka pszenna 1 szklanka kopiasta ( gdy ciasto jest nadal klejące do ręki dosypujemy po łyżce
Basia w kuchnidoprowadzamy do uzyskania odpowiedniej formy ciasta i tak kolejno z każdą porcją- gdy nie mamy maszynki to rozwałkujemy na cienko składamy w rulonik posypując w środku mąka, aby się nie posklejał i odcinamy paseczki ok 1 cm - z części bierzemy do naszego dania a resztę można podsuszyć na inne okazje SOS- Owoce rozdrabniamy( kilka zostawiamy sobie do dania
Basia w kuchniprzypomnieć sobie letnie smaki tych owoców. Takie samo zastosowanie będzie miała frużelina z jagód leśnych. Zanim się za nią zabierzemy, polecam zaopatrzyć się w rękawiczki, gdyż przetwarzanie ich jest strasznie brudzące. Ale przygotowanie jej jest bardzo proste, do tego efekt końcowy: słodki i pyszny. Frużelina jagodowa będzie super dodatkiem do deserów, ciast, lodów, bitej śmietany, pierogów, czy też naleśników
Damsko-męskie spojrzenie na kuchniękwiatów z macy cukrowej/marcepanowej, wiórków kokosowych, owoce lub wiórki czekoladowe- wedle uznania :)Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni. Za pomocą pędzelka smarujemy foremki masłem i posypujemy mąką. Od odmierzonej mąki odejmujemy 3 łyżki i zastępujemy je kakaem. Wszystkie składniki wrzucamy do miski i ubijamy na jednolitą, gładką masę.Masę rozdzielamy do foremek. Poziom ciasta nie powinien przekraczać połowy wysokości ścianki
Pudełko rozmaitościcukier. 2 Do ubitych białek dodajemy po jednym żółtku i nadal ubijamy. 3 Następnie przerywamy ubijanie, drewnianą łyźką delikatnie mieszamy masę jajeczną z przesianą mąka z proszkiem. 4 Przekładamy ciasto na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. 5 Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 20 min. Składniki na masę nr. 1 1/2 litra mleka kostka masła 3/4 szklanki cukru(...)się mleka. 3 Ciągle mieszając doprowadzamy do wrzenia. Składniki na masę owocowa nr. 2 1 kg mrożonych owoców (ja użyłam maliny) 2 galaretki malinowe Krok po Kroku 1 Owoce wrzucamy do garnka i na małym ogniu dusimy do momentu aż zmiękną. Następnie blendujemy do uzyskania gładkiego musu. 2 Galaretki rozpuszczamy w 1/2 litra wrzątku i łączymy z musem
uDolores.pl - tylko sprawdzone przepisywierzchu możecie poukładać jakieś owoce. Wpłynie to na pewno pozytywnie na atrakcyjność torcika nie tylko pod względem wyglądu, ale także smaku. Jeśli udało mi się Was przekonać, że Ostatki są warte grzechu w postaci tego keto deseru, to poniżej przedstawiam przepis. A zatem miłego gotowania i świętowania! Torcik szampański Keto torcik szampański to szybkie ciasto bez pieczenia na spodzie
Modern Cave Girlrzadziej goszczą u mnie ciasta. Przyznaję się, to z lenistwa. Już prawie zapomniałam jak moje dzieci bardzo lubią ciast z czekoladą. Wczoraj upieczone, dziś został tylko kilkucentymetrowy kawałek... Do ciasta bananowo-czekoladowego dodałam posiekane orzechy laskowe i jagody goji. Składniki: 150 g gorzkiej czekolady (dałam 100 g gorzkiej i 50 g mlecznej) 1/2 szklanki mleka 1/3 szklanki słodkiej śmietanki(...)łyżeczki proszku do pieczenia 30 g kakao 1 płaska łyżka kawy rozpuszczalnej 2 duże banany, najlepiej bardzo dojrzałe, rozgniecione widelcem 100 g posiekanych grubo orzechów laskowych 80 g sparzonych owoców goji Polewa: 80 g gorzkiej czekolady 3 łyżki kwaśnej śmietany 1 łyżka cukru pudru Masło, jajka i banany należy wyjąć z lodówki minimum 2 godziny przed pieczeniem
Czerwień i błękitciast, więc i zjeść ich nie ma jak. A słodkie być musi! Tak, więc deser musiał być na zimno. Postawiłyśmy na mocno śmietanowego śmietanowca zwanego również galaretowcem. Nasze dzieło sztuki dojrzewało sobie w lodówce, szczelnie zamknięte przed zapachami w misie Tupperware. SKŁADNIKI: - śmietana 30%, 2 kubki, - galaretka, 6 różnych kolorów, u nas: pomarańcz, cytryna, agrest, truskawka, brzoskwinia, szafir czyli owoce(...)śmietanowca i inne desery, które zawsze robimy w misce (i dotąd bawiłyśmy się w oklejanie folią spożywczą przed wstawieniem do lodówki) dwa, że chciałyśmy móc robić w takim 'naczyniu' ciasto, aby sobie pod przykryciem rosło, no i trzy - sałatki, rzecz jasna. Znalazła się ona - misa Tupperware 4,3l o (chyba) fioletowym kolorze, bo tu wciąż nie możemy dojść do konsensusu
Wypisz WymalujOwoce – jak się do nich przekonać? Owoce przeważnie są bardziej lubiane niż warzywa. Dlaczego? Można je dodać do praktycznie wszystkiego. Nieraz mieliśmy taką sytuację, że mieliśmy ich dużo w domu, ale nie wiedzieliśmy jak można je wykorzystać. A tak naprawdę mamy duży wybór! Ostatnio jest popularny chlebek bananowy, który jest bardzo prosty do wykonania, a jeśli jesteś(...)częściej je jadło. Wystarczy przede wszystkim pomyśleć, co najbardziej lubi. Przekąski z owocami dla dzieci i nie tylko – całkowita naturalność Nie masz pomysłu co robić na śniadanie, bądź po prostu mimo dużych możliwości nie wiesz co wybrać do jedzenia?Najbardziej popularnym sposobem jest ryż z owocami – gdyż zawiera bogate witaminy i jest delikatny dla organizmu
sierotka maRysia w kuchniposypania owoce do dekoracji Ze świeżych drożdży robimy zaczyn (drożdże mieszamy z łyżką cukru i odstawiamy na 3 minuty). Gotowy zaczyn dodajemy do mąki, mleka, jajka i cukru waniliowy - wszystko mieszamy. Odstawiamy na około 20 minut. W tym czasie obieramy brzoskwinie i kroimy na plasterki ewentualnie na bliżej nie określone kawałki, które dodajemy do ciasta. Na patelnie wylewamy olej
Słodkie PrzyjemnościLato jest sezonem bobu. Już w połowie czerwca na straganach możemy spotkać woreczki z młodym, zdrowym przysmakiem, jakim jest bób. Jest to jedna z najstarszych roślin
PysiaGotuje.plKrojenie cebuli przyprawia o ciarki niejednego z nas. Jest to jedna z najmniej przyjemnych rzeczy wykonywanych w kuchni, doprowadzająca do łez! Za łzawienie oczu odpowiedzialny jest
PysiaGotuje.plDziś obchodzimy dzień frytek. Te smukłe i opalone ziemniaczki są chyba najbardziej pożądanym dodatkiem do potraw pieczonych i smażonych. Frytki swoją historię rozpoczęły w Belgii i
PysiaGotuje.plMogłoby się wydawać, że gotowanie ziemniaków jest banalnie proste. I owszem. Ziemniaki są łatwe w przygotowaniu, jednak czy cały proces ich przygotowania przebiega prawidłowo? Aby ziemniaki
PysiaGotuje.plJeśli chcemy przygotować jakąś potrawę na bazie pomidorów, zwykle wymagają one obrania. Wiadomym jest, że pomidory należą raczej do warzyw miękkich, ich obranie może sprawiać trudności
PysiaGotuje.plJeśli chcemy przygotować jakąś potrawę na bazie pomidorów, zwykle wymagają one obrania. Wiadomym jest, że pomidory należą raczej do warzyw miękkich, ich obranie może sprawiać trudności
PysiaGotuje.plPrzechowywanie czosnku wydaje się proste – i owszem takie jest, jeśli przechowujemy go krótko. Dłuższy czas przechowywania tego cennego warzywa może stać się kłopotliwy i zupełnie
PysiaGotuje.plStarte lub obrane ziemniaki ciemnieją w wyniku kontaktu z jednym z enzymów, który zawarty jest w powietrzu. Jeśli ziemniaki ściemnieją, nie musimy ich od razu wyrzucać
PysiaGotuje.plBlanszowaniem nazywamy proces krótkotrwałego poddawania produktu (najczęściej warzyw) działaniu gorącej wody lub pary. Dzięki tej metodzie, nasze warzywa zachowują intensywny kolor, witaminy i smak, stając się
PysiaGotuje.pl