Dzisiaj chciałbym zaprosić Was na wpis nieco bardziej techniczny. W ostatnich tygodniach publikowałem na blogu przepisy przygotowane z użyciem piekarnika parowego GOTIE GPP-400 BAKEandSTEAM. Jeśli
Pogotujmy.plJest to zdecydowanie moje ulubione śniadanie na słodko. Pieczona owsianka smakuje wyśmienicie na ciepło i na zimno. Dzisiaj zrobiłam wersję z bananami. Pieczoną owsiankę nazywam zamiennie
Moja smaczna kuchniaCzekośliwka Czekośliwka, czyli śliwki i czekolada w jednym małym słoiczku Pyszne powidła śliwkowe z dodatkiem czekolady deserowej, które idealnie smakują do wszelkiego rodzaju placuszków, naleśników, ciast
WSZYSTKO SMACZNESkładniki: 1 kg sera na sernik 1 kubeczek śmietany 30% (ok. 200 ml) 4 łyżki żelatyny + 1/2 szklanki mleka 3-4 łyżki cukru pudru ok. 3
czarrna od kuchniskładniki: 250 ml śmietanki kremówki 250 ml mleka 3 łyżeczki żelatyny 2 łyżki wody 80-100 g cukru 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego dodatkowo do podania: mus
Domowy Smak Jedzeniaskładniki: 60 g kaszy jaglanej 250 ml wody 50 ml mleka (dowolnego) 3 kostki czekolady 1 garść suszonej morwy białej Helio 2-3 orzechy włoskie miód
Domowy Smak JedzeniaNie wiem dlaczego, ale pomimo ostrej zimy otaczającej nas dookoła, miałam ogromną ochotę na coś lekkiego, przypominającego słoneczne letnie popołudnie. To chyba za sprawą tęsknoty za
Pieguskowa KuchniaPyszna i niezwykle efektowna rolada na bazie szpinaku, posmarowana kremowym serkiem i nadziana wędzonym łososiem. Wbrew pozorom bezproblemowa i szybka w przygotowaniu- z samym ciastem szpinakowym
Kraina Miodem PłynącaWspaniałepromienie wrześniowego słońca w ten pierwszy dzień jesieni - tak Poznań wita złocisto-brązową pannę, zwiastun opadających liści i nadchodzacej deszczowej aury. Nie lubię, ale
W kuchni Karmel-itkiNie masz pomysłu na prezent dla twojej dziewczyny lub koleżanki? A może szukasz czegoś dla mamy lub babci? W takim przypadku pomyśl o kupnie wałka do
Moja smaczna kuchniaJeśli zjawi się koleżanka, kolega lub inna osoba, którą chcielibyście ugościć czymś słodkim, a nie byłoby nic na stanie - to ten przepis jest dla Was. Wystarczy
peggiwkuchniNie planowałam wrzucać tego tortu i dlatego mam tylko to jedno zdjęcie. Był jednak tak smaczny, że nie chciałabym o nim zapomnieć. :-) Tort zimowy, bo z
Szefowa kuchniSernik czekoladowy, który chcę Wam dziś zaproponować to pyszne połączenie delikatnej masy serowej z kruchym spodem z ciasteczek Oreo, do tego Nutella na górę i dekoracja
CiastkozercyKuchnia śródziemnomorska często jest określana mianem najzdrowszej na świecie. W Grecji jedzenie zawsze miało olbrzymie znaczenie - przede wszystkim kulturowe oraz religijne. Potrawy nie tylko spożywano, ale
Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnieniaPomysł narodził się z myślą o tym, by wykorzystać śliwki, które od paru dni zalegały w lodówce... Składniki: Blaszka 24 x 36cm Ciasto: 3 żółtka 250g
Kuchnia w czekoladzieSezon na wiśnie powoli dobiega końca, ale może uda Wam się zrobić jeszcze odrobinę smacznych wiśni deserowych? Sama osobiście za nimi nie przepadam, ale takie w
Kuchnia w czekoladzieZdrowy, ekologiczny i energetyczny deser bez pieczenia? Nie tylko dla dzieci? A co powiedzie na przepyszne połączenie daktyli, orzechów nerkowca, rodzynek, sezamu
IzaGotujeJuż na tych kartach pisałem, że od dłuższego czasu na moim stole częściej goszczą ryby. Dziś będzie coś po angielsku. Pierwszy raz jadłem te "ciasto rybne
BaRepasPromienie słoneczne zalewają otoczenie. Spacerując, mrużę zza okularów oczy, ale to nic nie daje. Skręcamna śródmiejski bazar, wpadając tym samym w wirujący tłum kupujących. Sprzedawcy przekrzykują
W kuchni Karmel-itkiWiśnie to dla mnie szczególnie cenne owoce. Ale tak to jest - jak się czegoś nie ma, to się tego właśnie najbardziej chce. Wielokrotnie już narzekałam na wiśniowy deficyt w Danii, nie będę się więc powtarzać. Opowiem Wam za to, jak sobie z nim radzę. Po pierwsze, ratuje mnie Mama i jej wiśnie w słoikach. Wydrylowane, zasypane cukrem i zapasteryzowane(...)cała filozofia. Idealnie nadają się do wszelkiej maści ciast, i gdy przychodzi nieodparta ochota na kwaskowe kuleczki, zaspokoją ją od razu. Kolejny sposób to dżemy. Mamunia od jakiegoś czasu raczej ich nie robi, wzięłam więc sprawy w swoje ręce. Kupiłam wiśnie i odpowiednie dodatki, i zabrałam się do dzieła. Muszę przyznać, że proces takiego długiego gotowania bardzo mnie odpręża
Pożeraczka, czyli raz adobrzeardzo proste w wykonaniu ciasto z truskawkami, rabarbarem, jabłkiem i migdałami. Klasyka smaku i absolutnie obowiązkowy wiosenny wypiek. Bardzo wilgotne dzięki jabłku i jogurtowi, aromatyczne za sprawą cynamonu, skórki z cytryny i ekstraktu z wanilii. Do jego przygotowania nie potrzeba żadnego skomplikowanego sprzętu. Wystarczy łyżka, którą mieszamy składniki suche z mokrymi i już! Latem truskawki i rabarbar możemy zamienić(...)borówki i maliny lub jakikolwiek inne owoce. Składniki: 200 g mąki pszennej 65 g mielonych migdałów 130 g cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1 i 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu skórka starta z 1/2 cytryny szczypta soli 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego 100 ml oleju Kujawskiego 2 jajka 180 ml jogurtu naturalnego 1 jabłko, obrane pokrojone
Smakowity Blog Kulinarnycały czas to nie było to, czego szukałam. Wreszcie się udało metodą prób i błędów znaleźć idealne - przynajmniej dla mnie - proporcje. Tak własnie powstały kawowe muffiny z owocami. Dzisiaj z figami. Możecie spodziewać się delikatnych, miękkich i nie za suchych babeczek o wspaniałym kawowym smaku. Nie są zbyt słodkie, więc śmiało można je polukrować. Ja przygotowałam lukier również(...)proszek do pieczenia, sól, sodę, cukier). W osobnym naczyniu połączyć ze sobą przestudzoną kawę, mleko, roztrzepane jajko, esencję waniliową. Do suchych składników wlać mokre składniki. Wymieszać tylko do połączenia. Ciasto wychodzi dość luźne, więc przelałam je do garnuszka z dzióbkiem i przy jego pomocy napełniałam papilotki do około 2/3 wysokości. Figi pokroić w cząstki i układać na wierzchu ciasta
Codzienna kuchnia niecodziennaherbaty. W końcu, z równym mojemu ożywieniem, wybierał nowy dzbanek (stanęło na pękatym, w intensywnie limonkowym, tudzież zielono-jabłuszkowym, kolorze). Kawę zaparzamy najczęściej, jak mamy gości; czasem do ciasta, ale naprawdę bardzo, bardzo rzadko. Latem robię kawę mrożoną, ze słodkimi syropami - pycha. Jak już się zrobi ciepło (wierzę w to z całego serca) mam zamiar zacząć eksperymentować z mrożonymi herbatami(...)miała, dodałabym z pewnością. W innym zestawieniu Gosia proponuje dodatek mięty - połączenie z pewnością warte wypróbowania. Póki co - słodkie truskawki z gorzkawym grejpfrutem. Duet doskonały - według mnie; oba te owoce uwielbiam, a ich połączenie jest naprawdę niezwykłe. Idealnie orzeźwiające, no i wygląda po prostu pięknie. Spróbujcie koniecznie, jeśli za oknami świeci słonko. Koktajl truskawkowo-grejpfrutowy Składniki: (na 1 porcję
Pożeraczka, czyli raz adobrzeJestem bardzo zadowolona z tego wypieku. Nie jest ani zbyt skomplikowane ani zbyt słodkie. A wiśnia i czekolada to duet idealny. Do tego nutka kawy. Całość delikatna i pyszna :) Ciasto na małą, kwadratową blaszkę Składniki: Biszkopt: 4 jajka 4 łyżki cukru 4 łyżki mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej 1 płaska łyżka kakao Masa wiśniowa(...)piankę czekoladową. W szklance mleka rozpuszczamy mleczną czekoladę (w kąpieli wodnej) i odstawiamy w chłodne miejsce (najlepiej jak nieco przestygnie wstawić do lodówki). Następnie kompot z wiśni (razem z owocami) wlewamy do garnka i dolewamy 1 i 3/4 szklanki soku wiśniowego. Doprowadzamy do wrzenia. Wówczas zdejmujemy z ognia i wsypujemy galaretkę oraz jedną łyżeczkę żelatyny. Całość dokładnie mieszamy
My simple kitchenskładniki: pomarańcze mandarynki sznurek lub wstążka wykonanie: Owoce kroimy na cienkie plastry i suszymy przez ok. 2 tygodnie na grzejniku, ja suszyłam na piecu kuchennym
Domowy Smak Jedzeniajogurtu greckiego 1 kg pomarańczy 1 kg grejpfruta miód płatki owsiane Przygotowanie: Do szklanej miski wbijamy całe jajko, ubijamy trzepaczką, dodajemy mleko i stopniowo tyle mąki, aby powstało gęste ciasto, cały czas mieszamy trzepaczką, dodajemy jeszcze olej. Na patelni smażymy naleśniki. Gotowe odkładamy do ostygnięcia na odwrócony, głęboki talerz lub miskę szklaną. W miseczce rozdrabniamy twaróg widelcem(...)dodajemy cukier z prawdziwą wanilią, ponownie rozdrabniamy, bardzo starannie. Na każdym z naleśników kładziemy twaróg, składamy na pół i jeszcze raz na pół, tak aby powstały trójkąty. Owoce obieramy ze skóry i dzielimy na "fileciki". Przekładamy do miseczki. Podajemy podsmażone na maśle, wierzch polewamy jogurtem greckim i miodem, układamy owoce i posypujemy płatkami owsianymi
Moja smaczna kuchniasię, że stał on cierpliwie i czekał na najsmaczniejsze zastosowanie :) "Odkopując" stare przepisy trafiłam na babeczki, które są bardzo puszyste i świetnie komponują się zarówno z bitą śmietaną, owocami, jak i z najróżniejszymi polewami - nie tylko czekoladowymi. Dzisiaj zatem to właśnie wspomniany syrop stał się polewą :)Składniki na około 18 muffinkowych foremek:250 g margaryny(...)temperaturze 170 stopni przez kilkanaście minut. Można pod koniec pieczenia patyczkiem sprawdzić czy są w środku upieczone.(Ja swoje babeczki upiekłam w innych, niż muffinkowe, foremkach. Jednak ilość ciasta jest przewidziana na około 18 standardowych.)Babeczki same w sobie nie są zbyt słodkie, dlatego wyśmienicie smakują polane syropem różanym. Gorąco polecam Wam ten z Anielskich Przysmaków. Jest
Codzienna kuchnia niecodziennamacie pomysłu na weekendowe ciasto to polecam przygotować makową panienkę, czyli biszkopt z makiem, wiórkami kokosowymi i zmielonymi orzechami, nasączony sokiem z cytryny i przełożony dżemem oraz kremem budyniowym. Ciasto z wierzchu posypałam podprażonymi na suchej patelni wiórkami kokosowymi. Pycha! Składniki na blachę o wymiarach ok. 20 x 30 cm: biszkopt 8 białek (jajka o rozmiarze M) 3/4 szklanki drobnego(...)żółtka 125 g drobnego cukru do wypieków 1 budyń o smaku śmietankowym (40 g proszku) 3/4 kostki masła (150 g) 4 łyżeczki cukru waniliowego dodatkowo 1/2 słoiczka dżemu z owoców leśnych do nasączenia sok z 2 cytryn + tyle samo przegotowanej wody do dekoracji 1/2 szklanki wiórków kokosowych Na samym początku należy przygotować biszkopt : białka wraz ze szczyptą soli
UgotowaćTiramisu w letniej odsłonie, z owocami, z delikatną nutką likieru Amaretto. To moja wersja klasycznego włoskiego deseru. Zrobiłam go w wersji bezglutenowej z biszkoptem
Smakowity Blog Kulinarnyplasterki. Rozgrzewam olej na patelni. Nakładam ciasto jedną łyżką formując placuszka. Smażę na średnim ogniu. Gdy brzegi racuszka ładnie się zrumienią (smażę ok. 2 minut) wtykam po dwa plasterki truskawki i przekręcam delikatnie na drugą stronę. Smażę kolejne niecałe 2 minuty. Warto po każdej turze smażenia lekko wytrzeć patelnię po owocach, inaczej przyszłe placki będą się lekko przypalać. Gotowe
Zasmakuj Kuchniszukacie wyjątkowych ozdób do deserów czy ciast zachęcam Was do zajrzenia na stronę Arkom Świat Kawy i Herbaty Uwaga! Mam dla Was również niespodziankę Kod rabatowy w sklepie https://kawaiherbata.com/ na hasło: OKRUSZKI RABAT WYNOSI 10% i obejmuje wszystkie produkty spożywcze (kawa, herbata, dodatki cukiernicze, słodycze, konfitury, produkty BIO, owoce liofilizowane) sprzedawane w sklepie internetowym. Rabat
Słodkie okruszkiproblemem. * Trzecim problemem było robienie dużych ciast, również na bazie bezy, np. Pavlovej. czy piętrowego Dacquoise. Misa zwyczajnie nie mieściła mi takiej ilości ubitej bezy, a cała „piana” wychodziła górą. W misie z robota Assistent PRO zapomniałam o tym problemie, i robienie piętrowych tortów czy wielkich, słodkich Pavlovych z sezonowymi owocami stało się przyjemnością. WAŻNE! Nie jest
Ostra na Słodkomozzarelli. Kiedy pojawiają się inne owoce przez całe lato można delektować się prostym i pysznym daniem w upalne dni. Czekam na jagody leśne a to już niedługo! Składniki domowego makaronu 500g mąki orkiszowej jasnej, 5 jajek, sól do smaku. Jajka roztrzepujemy widelcem w misce. Dodajemy mąkę i sól. Zagniatamy ciasto tak długo aż będzie elastyczne. W zależności
Leśny Zakątekbułką tartą do polania lub śmietana i owoce cukier W garnku zagotuj wodę z dodatkiem soli (około 1/2 łyżeczki) . Do miski przełóż twaróg (w kostce rozgnieć go najpierw porządnie widelcem lub, jeśli chcesz, zmiel w maszynce), jajko, mąkę i sól. Wszystko wymieszaj dokładnie, ale krotko na gładką masę. Im krócej mieszasz ciasto, tym lepiej. Ciasto podziel
Słodko-Słony Świat IlonyStanowi ona świetną bazę dla różnego rodzaju ciast, ciasteczek, babeczek, tortów, lodów, puddingów i nie tylko. Krem czekoladowy to jeden z najbardziej cenionych sposobów dekorowania wypieków. Czekolada świetnie nadaje się również do przygotowania fondue czy rozgrzewającego napoju na zimę. Znane jest również połączenie czekolady z mniej oczywistymi składnikami, takimi jak mięso, owoce morza czy zupa. Post Cudowne właściwości czekolady
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!jeden placuszek przypada 1,5 łyżki ciasta. Gdy na wierzchu placuszka zaczną pojawiać się pęcherzyki powietrza, natychmiast przerzucamy je na drugą stronę. Z podanych proporcji wyszło mi osiem placuszków wielkości takiej, jaka jest na zdjęciach. Gotowe podajemy z ulubionymi dodatkami. U mnie były to płatki pełnoziarniste bez cukru z suszonymi owocami i plasterki banana. Smacznego
Kuchnia Elliejest wystarczająca do miksowania zarówno miękkich owoców jak i twardych warzyw, orzechów czy lodu. Pracuje niezbyt głośno i nawet moje koty, które nie lubią hałasu, niezbyt zwracają uwagę na dźwięk włączonego blendera. Używam go od kilku tygodni przynajmniej raz dziennie, więc zdążyliśmy się już zaprzyjaźnić. Świetnie sprawdza się do robienia ciasta naleśnikowego, a także do ciasta marchewkowego. Jedynym minusem
Codzienna kuchnia niecodziennaczęści. 5. Foremki wykładamy ciastem. 6. Ciasto nakłuwamy widelcem. 7. Tartaletki pieczemy w 200 stopniach C ok. 12-15 minut (do momentu zarumienienia). 8. Tartaletki wyciągamy delikatnie z foremek i zostawiamy na kilka minut do wystygnięcia. 9. Gotujemy budyń według przepisu na opakowaniu. 10. Tartaletki napełniamy ciepłym budyniem i dekorujemy owocami. Tartaletki z budyniem i owocami są bogate
Zdrowe odżywianie w pięciu smakachNiezbyt często robię ciasta, a zwłaszcza torty - przeważnie to sporo pracy, dużo czekania a potem szybko znika ;) Tym razem jednak jak pojawiły się pierwsze jagody wziąłem się do pracy - tort złożony z tego co najbardziej lubię w tortach: chrupiącej bezy z miękkim środkiem, kremu i świeżych sezonowych owoców. Bita śmietana i mascarpone - to zawsze doskonała podstawa do dobrego kremu
Milion Smakówkremowe w pysznej polewie waniliowej z owocami. 20 dag.mąki 2 jajka 1szkl.mleka 1 szkl.wody 3 łyżki maku 5dag.margaryny 1/2kg.truskawek 1 szkl.śmietany 4 żółtka 10dag.cukru pudru 2 op.cukru waniliowego sól ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ Margarynę stopić,przestudzić.Mąkę,jajka,mak,szczyptę soli,mleko i 1 szkl.wody zmiksować na gładkie ciasto.Dodać margarynę,wymieszać.Ciasto wylewać porcjami i smażyć naleśniki
Kocurkowe rozmyślania w kuchni AnielkiPieczcie przez 8-10 minut, aż środek ciasta będzie sprężysty w dotyku- nie sugerujcie się kolorem- miód i mąka gryczana nadają wypiekom dosyć ciemny kolor. Po wyciągnięciu formy z piekarnika poczekajcie chwilę, a następnie wyciągnijcie magdalenki na kratkę i w ten sposób wystudzcie. Dla nas najlepsze są maczane w musie z owoców, zaraz po upieczeniu
OliveandThymekońcu beza plus krem śmietanowy i ulubiony owoc sezonowy to połączenie niebiańskie mmmm.. .Zapraszam... Skala smaku 10/10 - najlepsza beza na roladę nie musi być dobrze wysuszona wręcz tutaj może być wilgotna i miękka aby dobrze się zwijała, dlatego osobą, którym bezy się nie udawały tutaj wyjdzie wszystko idealnie. Składniki na ciasto bezowe: 6 białek 330 g cukru drobnego
Kubki smakurozłożyć masę budyniową i rozgniecione owoce. Thermomix – do naczynia miksującego dodać pokruszone drożdże, wlać ciepłe mleko, dodać sól, cukier, łyżkę mąki – czas 1,5 minuty, temp 37, obroty 1 – dodać jajka, mąkę, czas 30 sek, obroty 4 – zostawić do lekkiego wyrośnięcia około 15, nie musi podwoić objętości jak każde ciasto drożdżowe
Kuchnia PokoleńDostałam ten przepis od mojej siostrzenicy Luizki, już następna młoda osoba założyła własną rodzinę i zaczyna smodzielnie gotować i piec. Brawo Przepis na Thermomix na dole
Kuchnia Pokoleńserii "świąteczne obżarstwo". Mega słodkie ciasto ze słonecznikiem, kajmakowym kremem na biszkopcie. Składniki: Biszkopt: 4 jajka (201 g) oddzielnie białka i żółtka 130 g cukru 3/4 cukru wanilinowego (12 g) 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 12 g mąki szymanowskiej 2 budynie czekoladowe bez cukru Warstwa II.: dżem porzeczkowy bez owoców (tu łowicz 100% z owoców
Malowane smakiemkażdej strony (dzięki temu zabiegowi ciasto na środku nie wyrośnie). Ciasteczka ułożyć na wyłożonej papierem do pieczenia blasze. Wierzch każdego z nich posmarować roztrzepanym jajkiem, posypać cukrem kryształem i piec przez około 15 minut, do uzyskania złotego koloru. Po wyjęciu z piekarnika nałożyć do środka budyń, tarty ewentualnie ozdobić owocami
Kulinaria - potrawy z różnych stron światadomu składniki na ciasto: 1 szklanka mąki 3/4 szklanki cukru , polecam mniej nawet 2 jajka 1,2 szklanki mleka i 1/2 szklanki wody 1 roztopiona łyżka masła 2 łyżki ekstraktu z wanilii Wszystkie składniki zmiksować i po troszku wlewać na nagrzaną wafelnicę. Gotowe podawać solo , z lodami, owocami i bitą śmietaną
Kuchcikowoasi...Kawałek mnieskładniki połączą się nam na gładkie ciasto. Z powstałej masy mokrą ręką lepimy kulki i lekko je spłaszczamy. Obtaczamy w pozostałej mące. Na patelni rozgrzewamy olej z masłem i smażymy placuszki na złoty kolor. Gotowe placuszki odsączamy na ręczniku papierowym z nadmiaru tłuszczu. Podajemy z cukrem pudrem, słodką śmietanką lub/i owocami. Smacznego
sierotka maRysia w kuchnipiekarnika ( przy przenoszeniu uważamy, by ciasto nie siadło). W piekarniku nagrzanym do 220 stopni pieczemy bochenki przez 15 minut, następnie zmniejszamy temperaturę do 200 stopni i pieczemy przez dalsze 40-45 minut. Przed wyjęciem sprawdzamy czy chleb jest wypieczony w środku ( robimy to patyczkiem i pamiętajmy im więcej dodamy owoców, tym czas pieczenia będzie dłuższy). Upieczony chleb zostawiamy
Miód i pieprzgórną grzałką piekarnika, aż się przyrumienią. Studzimy ciasto po wyjęciu z piekarnika, kroimy dopiero gdy wystygnie. Jeśli za mało dla Was słodkie – posypcie je cukrem pudrem. Ja nie sypę. Jest słodkie i biszkoptowo kruche, rabarbar słodko-cierpki jak trzeba, a całość prosta, szybka i rustykalna, taki właśnie placek. Z sezonowymi owocami. SKŁADNIKI 500-600g rabarbaru 1,5 szklanki
Karo in the Kitchenpokusić się o nadzianie owych klusek owocami sezonowymi jak wiśnie, truskawki, czy też śliwki. Będzie równie smacznie. Danie bardzo proste, bardzo szybkie i bardzo sycące i oczywiście bardzo słodkie i owocowe:) Fajne odstępstwo od dań mięsnych. Składniki: 5 dużych ugotowanych ziemniaków 1 jajko 5 łyżek mąki pszennej (bądź więcej jeśli ciasto nie będzie się kleić) sól mały słoiczek
na moim stole...sernik z chałwa, Serniki, szybkie ciasto, łatwe ciasto, łatwy sernik, Masa serowa: 200 g (małe opakowanie) śmietany 30 2 łyżki cukru pudru 2 opakowania po 150 g serka kremowego (u mnie Bieluch, ale może być np z Piątnicy) 1/2 szklanki mleka w proszku 1 łyżka żelatyny wiśnie z nalewki, lub inne owoce do dekoracji Zimną śmietankę ubijam z cukrem
Cynamonowe szczęścietruskawki w pełni, bardzo lubię te owoce i w sezonie smakują chyba najbardziej. Jednak zawsze zamykam smak lata w słoiczkach i przechowuję w spiżarni. Zimą taka konfitura smakuje wybornie. Jest idealna do świeżych bułeczek na śniadanie, do naleśników na obiad czy też do deserowych przysmaków. Świetnie nada się do przekładania ciast czy też domowych tortów. Konfitura truskawkowa z nutą
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkiwykorzystać. Można na niej przygotować ciasto naleśnikowe, dodać do zup takich, jak żurek, barszcz biały, barszcz ukraiński, ogórkowa – naprawdę zastosowań ma mnóstwo, nie wspominam już o walorach kosmetycznych – po więcej odsyłam do wujka Google.Twaróg już mamy, jak go zjeść? Najprościej. Może na słono ? A może na słodko? Z owocami? Hmmm, a może sam, bez żadnych dodatków
mojewypiekiinietylkoLebkuchen czyli ciasto miodowe oraz Pfefferkuchen czyli ciasto pieprzowe. Tradycyjnie, ciasteczka są zazwyczaj dość duże i może mieć 11,5 cm w średnicy, najczęściej są okrągłe. Lebkuchen maga mieć smak od pikantnego do słodkiego. Najczęściej zawierają w sobie miód, anyż, imbir, kolendrę, goździki, kardamon, ziele angielskie oraz migdały, orzechy lub kandyzowane owoce. Są inne od polskich, ale warte polecenia
Bernika - moj kulinarny pamietnik