Ciasto które pachnie pomarańczami, czekoladą i makiem. Jest lekkie, delikatne i na pewno szybko zniknie ze stołu. Budyń pomarańczowy ze świeżych pomarańczy jest przepyszny. biszkopt makowy: 4 jajka wielkość M 4 łyżki cukru trzcinowego 50 g maku mielonego 3 łyżki płaskie mąki tortowej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia masa pomarańczowa: 1 litr soku z pomarańczy świeżo wyciśnięty /oko(...)owoców/ 3 budynie waniliowe bez cukru 3 łyżki cukru trzcinowego pianka: 500 ml śmietany kremówki 36 % 1 puszka mandarynek w syropie 2/3 opakowania galaretki pomarańczowej czekolada gorzka do dekoracji Jajka wyjmuję wcześniej z z lodówki żeby miały temperaturę pokojową. Białka ubijam na sztywno, dodaję stopniowo po łyżce cukru i dalej ubijam, i kolejna łyżka jak poprzedni rozpuści się
wesoła kuchniadzień, a jednak ciemno. Idealny czas, żeby powyciągać ocieplające wnętrza lampki, zaparzyć świeżą kawę i rozkoszować się w przytulności najlepszym ciastem na pochmurne dni i długie zimowe wieczory. Szwedzkie ciasto czekoladowe o błotnistej strukturze Kladdkaka to odpowiedź na wszelkie szarugi. Te zewnętrzne, jak i wewnętrzne ale także znakomity zaspokajacz ochoty na czekoladę pod inną postacią, niż kostka :) Tradycyjny domowy wypiek(...)tego...rozpływa się w ustach! Kladdkaka to taka skandynawska odmiana brownie, którą zazwyczaj posypuje się cukrem pudrem ale równie często można spotkać wersję z bitą śmietaną i owocami :) Mocno lepkie, a czasem lekko płynne w środku z upieczonym wierzchem i bokami. Nie traćcie czasu i pędźcie do kuchni po tę czekoladową rozpustę z północy! Kladdkaka Potrzebujesz: 130g masła 230g
Kuchnia w Słońcu SkąpanaZaczął się sezon na szparagi, więc tym razem chciałabym zaproponować Wam jedno z moich ulubionych dań z udziałem szparagów, niezwykle proste i smaczne. W przeciwieństwie do innych ciast naleśnikowych, japońska tempura (która wbrew pozorom nie wywodzi się z Japonii, lecz z Portugalii) jest bardzo delikatna i lekkostrawna, ponieważ dodana do niej lodowata woda sprawia, że tłuszcz nie przedostaje się(...)zaczerpnęłam od mojego ulubionego francuskiego szefa kuchni Cyrila Lignac’a. W podobny sposób możecie przygotować inne warzywa, na przykład cukinie pokrojone w talarki, kalafior, brokuły czy oberżyny, a także owoce morza i ryby. Możecie serwować szparagi same lub z sosem np. z jogurtu i mięty lub z sosem sojowym z dodatkiem imbiru i ziaren sezamu, ja osobiście wolę
Smaki Francji współczesna kuchnia francuska[Głosów:5 Średnia:5/5] składniki: ok. 200 g smalcu 4 garstki ziaren słonecznika 4 garstki ziaren lnu trochę ziaren zboża jeśli takowe mamy trochę
Domowy Smak Jedzenia29 października 2019 roku w pensjonacie "Pan Tu Nie Spał" na Mazurach odbyło się kulinarne wydarzenie. W przepięknych i inspirujących okolicznościach przyrody Gałkowa, razem z
kulinarnyJaFrużelina malinowa jest moim ulubionym dodatkiem do tortów. Jej lekko kwaśny smak idealnie przełamuje słodycz kremów. Bardzo długo robiłam frużelinę z dodatkiem żelatyny. Jednak ostatnio zrobiłam
Słodki PomysłŚwiatowy Dzień Makaronu już za nami. Nie dane mi było uczcić święta pastafarian własnoręcznie przygotowanym makaronowym przysmakiem, ale... nic straconego. W podwójnej roli - dziennikarza i
Cztery FajeryNa naszej trasie z fitness klubu często mijamy słynny sklep Urban Vegan . Mają w nim ciekawy asortyment słodyczy i nie tylko (całkiem zacne vege proteiny👍💪). Jakiś
Candy PandasDania z makaronem w roli głównej są zawsze idealna alternatywą dla monotonnych obiadów z kotletem i ziemniakiem. Z racji tego, że lubuję w makaronach, to często
kulinarnyJaKolejny szybki deser, z którego jestem bardzo zadowolony. Wystarczą tylko trzy składniki (maliny, jogurt naturalny oraz musli) i 5 minut czasu, aby przygotować zdrową przekąskę, która
Programista w kuchniKolejny szybki deser, z którego jestem bardzo zadowolony. Wystarczą tylko trzy składniki (maliny, jogurt naturalny oraz musli) i 5 minut czasu, aby przygotować zdrową przekąskę, która
Programista w kuchniProste i popularne ciasto 3 bit tym razem w wersji truskawkowej. Smak truskawek świetnie orzeźwia to już i tak słodkie ciasto. Składniki: dwie szklanki truskawek 1 puszka masy kajmakowej 1,5-2 paczki herbatników 50 g gorzkiej czekolady 400 g śmietany 30% 1,5 szklanki mleka 2 łyżki cukru pudru 3 łyżeczki żelatyny 1,5 łyżki cukru 1,5 łyżki(...)mieszając. Ostudzić i utrzeć z masłem. masa truskawkowa: Żelatynę rozrobić z 3 łyżkami wrzątku. Łyżkę mąki ziemniaczanej rozrobić w 3 łyżkach zimnej wody. Oczyszczone truskawki zasypać kilkoma łyżkami cukru. Owoce podgrzewać do lekkiego zgęstnienia. Następnie dokładnie zmiksować blenderem. Sos truskawkowy zagotować i dodać do niego rozrobioną mąkę ziemniaczaną. Odstawić z ognia i dodać rozpuszczoną żelatynę. Ostudzić. Śmietanę ubić
Pysznie & PięknieJeżynówka - nalewka z jeżyn według tradycyjnego przepisu Jeżynówka to jedna najlepszych letnich nalewek. Jest mnóstwo przepisów na nalewkę z jeżyn jednak warto wypróbować tę tradycyjną recepturę
Korniszonkikoniec umieszczamy ostatnią warstwę herbatników. Ubijamy śmietanę, wykładamy ją na górę ciasta i posypujemy startą czekoladą. Ciasto wkładamy do lodówki na około 12 godzin. Jeżeli na przygotowanie tego ciasta bez pieczenia mamy mało czasu, możemy ugotować 2 budynie waniliowe z odrobiną cukru w 500 ml mleka, a po ostygnięciu utrzeć z ¾ kostki masła. Blok czekoladowy Do przygotowania tego, kultowego już(...)masła 4 łyżek kakao 2 szklanek mleka w proszku Opcjonalnie – kilka kropli aromatu waniliowego, pomarańczowego, migdałowego lub rumowego Herbatniki, wafle, ulubione bakalie – migdały, posiekane orzechy, żurawina lub kandyzowane owoce Pierwszy etap to przełożenie do garnka cukru, masła oraz kakao i podgrzewanie na małej mocy palnika, aż składniki się połączą, uważając, by nie doprowadzić do zagotowania. Następnie, ściągamy garnek
Mostek w kuchnikurczaka z czosnkiem , ja użyłem Roleskiego Przygotowanie: Krok 1: Krewetki obierz z pancerzy, oczywiście jeżeli je posiadają. Do potraw z owocami morza wybieram krewetki surowe, czyli szare takie jak na zdjęciu. W odróżnieniu od różowych, które są wcześniej podgotowane, surowe mają więcej smaku i aromatu. Po obraniu(...)wiórki z nadmiaru wody i dodać do tempury. Krok 3: W rondelku rozgrzej olej roślinny. Krewetki łapiąc za końcówki zanurzaj w cieście, poczekaj nad miską aż nadmiar tempury spłynie. Zanurzaj krewetki w gorącym oleju przytrzymując je chwilę, aby od razu nie opadły
kuron.com.pl