ciasto z orzechami - 14811 przepisów (strona:9/988)

Ciasto z jabłkami i orzechami 123

obowiązkowe, orzechy mogą towarzyszyć. Moja propozycja dzisiejsza to proste ucierane ciasto z lekko karmelową polewą - z masła, cukru i skondensowanego mleka. Idealne do kawy i ciepłego swetra. Ciasto z jabłkami, orzechami i karmelową polewą CIASTO 3/4 szklanki oleju 3/4 szklanki cukru 3 jajka 2 i 1/3 szklanki mąki 1 łyżeczka cynamonu 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody(...)kilka minut. W drugiej misce wymieszać mąkę, cynamon, proszek i sodę - dodać do mokrych składników i zmiksować. Jabłka obrać, pokroić w kostkę, orzechy lekko posiekać, Dodać jabłka i orzechy do ciasta, wymieszać, wylać do formy do pieczenia. Wstawić do piekarnika, piec ok 50 minut. Wyjąć, odstawić do przestygnięcia. Jak ciasto przestygnie przygotować polewę- w garnku rozpuścić masło, dodać cukier

Smaczny zeszyt
Orzechowiec 114

masę orzechową. Masa orzechowa: grubo pokrojone orzechy włoskie, 1 szklanka masło, 80 g cukier, 0,5 szklanki miód, 2 łyżki Masło roztapiamy, dodajemy cukier, miód i orzechy. Ciepłą masę wykładamy na drugą część ciasta. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 st. ok 20 min. (do zarumienienia). Masa budyniowa: masło, 250 g mleko, 3 szklanki budyń waniliowy lub śmietankowy(...)najlepiej pod przykryciem żeby nie zrobił się kożuch. Masło ucieramy i stopniowo dodajemy budyń oraz kawę. Powstałą masę wykładamy na blat ciasta bez orzechów. Następnie przykrywamy go blatem z orzechami. Ciasto wstawiamy na kilka godzin do lodówki. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push

iMadzik.pl
Marysieńka - Czekoladowe Ciasto z Warstwą Orzechową i Aksamitną Masą Budyniową 1715

Marysieńka" to popularne i wyjątkowe ciasto o kakaowym biszkopcie, warstwie z orzechów włoskich i nieziemskiej budyniowej masie. Całość idealnie się ze sobą komponuje tworząc niezwykły wypiek, którym nie powstydzi się żadna Pani (ani Pan) domu. Polecam. Marysieńka - Czekoladowe Ciasto z Warstwą Orzechową i Aksamitną Masą Budyniową - Składniki: Biszkopt:: 3 duże jajka (lub 4 średnie) 1/2 szklanki cukru cukier waniliowy(...)następnie stopniowo dodajemy cukier. Delikatnie mieszając partiami dodajemy mąki i proszek oraz miód. Na końcu łączymy z drobno pokrojonymi orzechami włoskimi. Formę (tę samą w której piekliśmy biszkopt) wykładamy papierem do pieczenia, boki smarujemy tłuszczem i wylewamy ciasto. Pieczemy w temperaturze 175 stopni przez ok. 20-25 minut do suchego patyczka. Krem Budyniowy: Odlewamy ok. 3/4 szklanki mleka i rozprowadzamy

Słodka Strona
Wiewiórka 150

wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Następne wmieszaj w ciasto rozprowadzoną wodą sodę oczyszczoną. Z ciastem połącz delikatnie ubitą piane z białek. Na końcu w ciasto wmieszaj pokrojone jabłka i orzechy. Ciasto przełóż do przygotowanej wcześniej formy i wstaw do nagrzanego piekarnika. Wiewiórkę piecz przez około 30 minut w temperaturze 200 C. Ciasto będzie pieczone, kiedy wbity w zaostrzony patyczek(...)cukrem i pominąć tym samym dodawanie do ciasta ubitej piany. Drugą moją modyfikacją, której nie widać w powyższym przepisie, jest to, że do wiewiórki zamiast posiekanych orzechów dodaję orzechy zmielone. „Surowe” ciasto co prawda wychodzi bardzo gęste i wymaga mieszania mocną łyżką a nie mikserem. Ale jest to ostatni etap przed wyłożeniem na blachę i da się to przeżyć. :) Zresztą

blog.moje-pasje.info
Kruche ciasto z orzechową pianką i powidłami 185

ciasto na każdą okazję. Kruche ciasto świetnie smakuje w połączeniu z orzechową pianką i kwaskowatymi powidłami.  Przepis znalazłam na stronie Smaczne Potrawy. Zamiast dżemu użyłam powideł. Ciasto kruche: 250g zimnej margaryny 500 g mąki pszennej 3 żółtka 150g cukru pudru 5 łyżek zimnego mleka 2 łyżeczki proszku do pieczenia Pianka orzechowa: 3 białka 150 g cukru pudru 250g orzechów(...)śliwkowych Ciasto: Margarynę posiekać z pozostałymi składnikami. Zagnieść gładkie i elastyczne ciasto. Połową ciasta wylepić spód blaszki (20x30cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Drugą połowę zawinąć w folię. Ciasto z blaszką i zawinięty kawałek odstawić do lodówki. Pianka: Białka ubić ze szczyptą soli, pod koniec dodając cukier puder. ubijać aż piana będzie lśniąca i szklista. Na końcu wymieszać z orzechami

Smakołyki Asi
Orkiszowe ciasto z orzechami i jabłkami 165

Przepis na zdrowe słodkości zawsze warto mieć pod ręką. A gdy jeszcze jest niezwykle szybki i prosty w przygotowaniu to już doskonale ! Orkiszowe ciasto z orzechami i jabłkami pachnie jesienią.... Orzechowy zapach przeplata się tu z zapachem jabłek kawy zbożowej i cynamonu. Doskonałe do popołudniowej herbatki. W cieście tym, część mąki zastąpiłam pełnoziarnistą mąką orkiszową . Mąka ta dodatkowo podkreśliła orzechowy(...)szklanki roztopionego masła 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka cynamonu 3 łyżeczki kawy zbożowej 80 g orzechów laskowych 4 kwaśne jabłka Przygotowanie ciasta: 1. Orzechy drobno zmielić lub użyć gotowych mielonych orzechów laskowych. 2. Jabłka obrać i pokroić w kostkę około 2 cm. 3. Obie mąki wymieszać razem z sodą, proszkiem do pieczenia, cynamonem

kolorowotorcikowo
Ciasto Piernikowe z Kaszą Manną i Powidłami Śliwkowymi 519

masła cukier waniliowy ok. 250 g powideł śliwkowych Polewa: 100 g czekolady gorzkiej 100 ml śmietany kremówki 30% łyżka rumu (lub wódki) ok. 100 g orzechów włoskich Ciasto Piernikowe z Kaszą Manną i Powidłami Śliwkowymi - Sposób przygotowania: Spody Piernikowe: Masło razem z miodem i cukrem podgrzewamy w rondelku do rozpuszczenia. Całkowicie studzimy.  Mąkę przesiewamy razem z sodą. Do mąki(...)wrzucamy połamaną czekoladę oraz alkohol. Zdejmujemy z ognia i energicznie mieszamy do otrzymania gładkiej konsystencji. Powstałą kuwerturą polewamy wierzch ciasta piernikowego. Następnie od razu posypujemy drobno posiekanymi orzechamiCiasto powinno spędzić co najmniej dwa dni w chłodnym miejscu do zmięknięcia piernika.         Moje posty

Słodka Strona
Ciasto Orzechowo-Kokosowe 173

Tegoroczna jesień obdarowała nas mnóstwem orzechów i choć już wiosna za pasem, ciągle kombinuje do jakich ciast je wykorzystać. Ostatnio padło na tego przekładańca właśnie. Orzechy skryły się tutaj pomiędzy płatami ciasta półkruchego( ciekawostką w nim jest brak dodatku cukru). Masa kokosowa podkreśla bakaliowy smak ciasta, a żeby nie było za słodko- w ciachu pojawiła się galaretka porzeczkowa domowej roboty(...)łyżeczki proszku do pieczenia Z podanych składników zagniatamy ciasto i schładzamy w lodówce ok. 30 minut. Dzielimy na 2 równe części. Składniki na ciasto orzechowe: 6 jaj 200 g cukru pudru 100 g mielonych orzechów włoskich 100 g krojonych orzechów włoskich ½ łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżka mąki pszennej szczypta soli Żółtka ucieramy z cukrem pudrem na pulchną masę, dodajemy

Domowe ciasta
Jabłecznik z orzechami i rodzynkami 115

cukru (do smaku) 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 łyżka cynamonu 50 g rodzynek 50 g orzechów włoskich (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Wykonanie Nadzienie jabłkowe: Jabłka umyć, obrać, zetrzeć na tarce o dużych oczkach, wymieszać je z cukrem, mąką ziemniaczaną, cynamonem, rodzynkami oraz posiekanymi orzechami włoskimi. Ciasto: Na blat przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia, dodać cukier oraz pokrojoną na mniejsze kawałki(...)środku zrobić wgłębienie, wlać w nie jajka oraz śmietanę, zagnieść ciasto. Podzielić je na dwie jednakowe części. Jedną połówkę ciasta rozwałkować na wielkość użytej blachy (u nas 25/25 cm ), przenieść ją na formę wyłożoną papierem do pieczenia, ciasto ponakłuwać widelcem. Na nie wyłożyć przygotowane jabłka z orzechami i rodzynkami. Drugą połowę ciasta także rozwałkować, położyć na warstwie jabłek, ponakłuwać widelcem

niecodziennikpary
Czekoladowo- cynamonowe brownie z orzechami 208

ciasta po całym domu unosił się cudowny zapach czekolady, cynamonu i orzechów. Miałam wielką ochotę na kawałeczek.  Długo nie wytrzymałam więc upiekłam dla siebie. Ciasto jest przepyszne, mocno czekoladowe z wyraźnie wyczuwalnymi orzechami.  Szybkie do zrobienia i bardzo łatwe. Świetnie komponuje się z kubkiem kawy ale jedzone samo również bardzo szybko znika;)  Polecam ;)  Składniki: kostka masła(...)cynamon, i cukier waniliowy. Do masy jajecznej dodać suche składniki, dokładnie wymieszać, następnie dodać masę czekoladową, wymieszać. Na sam koniec do ciasta dodać pokrojone na mniejsze kawałki orzechy włoskie, delikatnie wymieszać. Gotowe ciasto wylać na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę (20 x 30 cm) i piec przez 15 minut w temperaturze 200 stopni. Po tym czasie ciasto wyciągnąć z piekarnika

Krakowskie smaki Ani
Ciasto miodowe z jabłkami i kremem 240

Przepyszna, słodka propozycja na jesień. Miód, jabłka, orzechy - charakterystyczne dodatki do wypieków o tej porze roku są znakami rozpoznawczymi tego ciasta. Ładnie się prezentuje i najważniejsze - smakuje. Ciasto wydaje się skomplikowane i pracochłonne ale nic mylnego. Trzeba jedynie odczekać całą noc aby blaty miodowe zmiękły. Jak to bywa w przypadku ciast z dodatkiem miodu, najlepsze jest na 2-3 dzień(...)Zdejmujemy z ognia i dolewamy wodę energicznie mieszając. Odstawiamy na chwilę do przestygnięcia i gdy polewa tylko zacznie gęstnieć wylewamy ją na ciasto i równomiernie rozprowadzamy. Ciasto posypujemy siekanymi orzechami. Ciasto składamy w kolejności: placek miodowy - masa jabłkowa - placek miodowy - krem budyniowy - placek miodowy - polewa - siekane orzechy

My simple kitchen
Orzechowiec z jabłkami 125

Dziś przepis na ciasto z orzechami i jabłkami, pachnące cynamonem, miękkie, delikatne, pyszne. Do ciasta możecie dodać tarte migdały, bakalie, gruszki lub posiekane morele, także ulubiony zapach do ciasta. Gotowe posypuję cukrem pudrem, czasem podaję z konfiturą. Takie ciasto znika u nas szybko! Orzechowiec z jabłkami SKŁADNIKI: 4 jajka 3/4 szklanki cukru opakowanie cukru z wanilią 2 szklanki mąki(...)pieczenia, sodą i cynamonem. Dodaję partiami do ubitych z cukrem jajek. Miksuję na najniższych obrotach. Jabłka myję, obieram, wykrawam gniazda nasienne i siekam w drobną kostkę. Orzechy siekam drobniutko. Dodaję do ciasta. Keksówkę o wymiarach 30 x 11 cm lub mniejszą wykładam papierem do pieczenia. Wylewam ciasto. Nastawiam piekarnik na 180 st. C grzanie góra plus dół bez termoobiegu. Wkładam

Zasmakuj Kuchni
Ciasto orzechowe z kremem miodowym i nutą pomarańczy 155

mleka 1 budyń waniliowy 3 łyżki miodu 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego 300 ml śmietany 30% 3 łyżeczki żelatyny 1/3 szkl wody dodatkowo: 1 słoik konfitury pomarańczowej Przygotowanie: ciasto: Orzechy włoskie drobno siekamy. Jajka miksujemy z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Do masy jajecznej dodajemy olej, a następnie mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Miksujemy do połączenia składników(...)koniec do ciasta dodajemy posiekane orzechy, mieszamy łyżką i przelewamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto pieczemy w 170 stopniach przez 35 minut. Po upieczeniu studzimy i przecinamy na 2 blaty. krem: 350 ml mleka podgrzewamy z miodem i ekstraktem waniliowym. Pozostałe mleko mieszamy z budyniem. Kiedy mleko zacznie wrzeć wlewamy budyń i gotujemy, aż zgęstnieje. Ugotowany budyń studzimy

Bon appetit mon amie
Orzechowiec z dużą ilością frużeliny 212

Orzechowiec z dużą ilością frużeliny Przepyszne ciasto z orzechami na każdą okazję. Przepis zaczerpnięty od Skotka. Składniki : Ciasto białe : masło - 200 g śmietana 18% -3 łyżki jajko - 1 szt cukier kryształ - 80 g mąka - 1/2 kg cukier waniliowy - 1/2 opak proszek do pieczenia - 1,5 łyżeczki Ciasto ciemne : śmietana - 18% - 1 łyżka masło - 150 g żółtka jaj - 2 szt mąka(...)kremu wymieszać z kakao. Składanie ciasta: Na pierwsze ciasto wyłożyć krem biały, przykryć drugim ciastem. Wyłożyć krem kakaowy, zostawiając łyżkę kremu, przykryć trzecim plackiem. Resztą kremu posmarować wierzch ciasta i posypać orzechami. Schłodzić w lodówce. Ciasto jeść następnego dnia. (function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) return; js = d.createElement(s); js.id = id; js.src = "//connect.facebook.net/pl_PL/all.js

Kuchnia Danusi
Wiewiórka z orzechami i jabłkami 215

Szybkie i pyszne ciasto do kawy z niewielu składników z jesiennymi darami czyli jabłkami i orzechami. Znane jest także pod nazwą ciasto amerykańskie lub ciasto salceson. Składniki: 4 jajka 1 i 1/2 szklanki cukru 2 szklanki mąki 1/2 szklanki oleju 1 łyżeczka sody oczyszczonej 3 duże jabłka 150 g orzechów włoskich(...)Sposób przygotowania: 1. Jajka miksujemy z cukrem. Dodajemy przesianą mąkę z sodą oraz olej i dokładnie miksujemy. Na koniec dodajemy obrane i pokrojone w nieduża kostkę jabłka i posiekane orzechy. Ciasto przelewamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia o wymiarach 20 x 35 cm i pieczemy ok. 40 minut w 200 stopniach. Ostudzone ciasto posypujemy cukrem pudrem. Smacznego

Na Ciasteczkowych Papierach

Proponowane wyszukiwania