ciasto z orzechami - 14811 przepisów (strona:12/988)

Mazurek z karmelizowanymi orzechami 135

polewa orzechowa : 5 łyżek miodu (u mnie gryczany), 5 łyżek cukru trzcinowego, 100 g masła, 360 g różnych orzechów (włoskich, laskowych, migdałów bez skórek) ciasto : 300 g mąki krupczatki, 3 ugotowane żółtka (gotuję jaja na twardo i wyjmuję żółtka, z białek robię sałatkę z kukurydzą, jabłkiem i majonezem) , 1 jajko, 200 g zimnego masła, 100 g cukru pudru, 2 szczypty(...)skarmelizować, uważając aby nie przypalić. Do karmelu wrzucić gorące migdały, dodać sól. Smażyć mieszając, aż karmel oblepi wszystkie orzechy i zrobi się gęsty. Ciasto posmarować marmoladą. Na nią wyłożyć orzechy. Ciasto odstawić do zastygnięcia. zastawa

królestwo garów
Ciasto marchewkowe 170

marchewkowych ciast, za każdym razem w przeróżnych modyfikacjach, ale przyznam, że ta wersja jest najsmaczniejsza :) Ciasto obłędnie pachnie aromatycznymi przyprawami oraz skórką z pomarańczy, z dodatkiem orzechów włoskich, które przełamują miękką strukturę ciasta, jest miękkie i  wilgotne, a przy tym wszystkim dziecinne proste do zrobienia, no i ten smak... ... ach, coś przepysznego! :) Ciasto: * starta na drobnych oczkach marchewka(...)spód), a boki natłuścić i oprószyć mąką. Wylać masę i piec około 30 minut , a najlepiej do suchego patyczka. Dodatkowo: Kremówkę ubić razem z cukrem i wyłożyć na ostudzone ciasto. Orzechy podprażyć na suchej patelni, drobno posiekać, 'oblepić' krawędź ciasta, a środek oprószyć cynamonem. Smacznego

Kraina Miodem Płynąca
Warkocz drożdżowy z Nutellą 227

Ciasto drożdżowe przeplatane w formie efektownego warkocza nadziane Nutellą oraz posiekanymi orzechami laskowymi- puszyste, mięciutkie, pięknie pachnące czekoladą. Samo wykonanie warkocza jest bardzo proste: posmarowane Nutellą ciasto (z dodatkiem orzechów lub bez) należy zwinąć w rulon, przeciąć na pół i powstałe dwa kawałki przepleść ze sobą na zmianę, najlepiej cięciem do góry, wtedy podczas pieczenia utworzą się ładne warstwy(...)objętość- około 1 godz. Stolnicę lekko oprószyć mąką, wyłożyć ciasto i rozwałkować na 30x40 cm. Posmarować Nutellą zostawiając wolną przestrzeń (1,5 cm) z każdego brzegu i posypać posiekanymi orzechami. Ciasto zwinąć w rulon (zaczynając od węższej strony) i przełożyć na papier do pieczenia, a następnie przekroić na pół zostawiając nieprzecięte 2 cm od wierzchołka. Powstałe w ten sposób

Kraina Miodem Płynąca
Oczy carycy 146

kostka miękkiego masła polewa: 125 g margaryny 1/2 szklanki cukru pudru 3 łyżki kakao 3 łyżki mleka dodatkowo: szklanka mocnej kawy paczka okrągłych biszkoptów zielona galaretka orzechy włoskie do posypania Sposób przygotowania: Jasne ciasto Białka ubijamy na sztywno, dodajemy stopniowo cukier, cały czas ubijając, aż powstanie lśniąca sztywna masa. Następnie dodajemy mąkę ocet i olej i delikatnie ale dokładnie mieszamy(...)puder i mleko. Gdy cukier rozpuści się, zdejmujemy z ognia, wsypujemy kakao i energicznie mieszamy, aż wszystko się połączy w jednolitą masę. Wystudzoną polewą polewamy ciasto. Wierzch obsypujemy posiekanymi orzechami. Ciasto schłodzić w lodówce minimum 3 godziny. Smacznego

na moim stole...
MIODOWE CIASTO Z ORZECHAMI LASKOWYMI 220

masłem w kąpieli wodnej...kremówkę podgrzewamy prawie do wrzenia...powoli dolewamy do czekolady i ściagamy miskę znad pary...studzimy...wkładamy do lodówki,żeby krem zgęstniał, dekorujemy kremem i orzechami ciasto... smacznego Przepis bierze udział w durszlakowej akcji kulinarnej: /źródło "Kuchnia

Anioły w kuchni
Pani Walewska - kruche ciasto z bezą i konfiturą z czarnej porzeczki 158

cukru pudru 2 łyżki mąki ziemniaczanej garść posiekanych orzechów włoskich krem budyniowy 2 szklanki mleka (0,5 l) 1 i 1/4 kostki masła (250 g!) 2 żółtka 1 opakowanie cukru wanilinowego (16 g) 2 łyżki mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej dodatkowo 1 słoik konfitury z czarnej porzeczki (220 g) Składanie ciasta: kruchy spód zapieczony z dżemem i bezą(...)wsypać mąkę pszenną oraz ziemniaczaną. Chwilę miksować. Podpieczony spód ciasta posmarować 1/2 słoiczka dżemu z czarnej porzeczki, a następnie na całości rozsmarować 1/2 przygotowanej bezy. Wierzch posypać połową posiekanych orzechów. Ciasto ponownie wstawić do piekarnika i piec około 20-25 minut (beza powinna być chrupiąca, a kruche ciasto musi się zarumienić!) . Tak samo postąpić z drugim kruchym ciastem

Ugotować
Drożdżówki z czekoladą i orzechami 90

jajko 2 łyżki przyprawy do piernika (można pominąć) nadzienie 100 g czekolady mlecznej lub gorzkiej 50 g orzechów włoskich dodatkowo 1 żółtko jaja 1 łyżka mleka 30 g cukru pudru (do lukru) 30 g orzechów włoskich (do posypania) Instrukcja ciasto Mąkę wsyp do miski, dodaj drożdże i wymieszaj. Jeśli używasz świeżych drożdży, przygotuj rozczyn: mleko pogrzej i połącz z drożdżami(...)ciepłe, ale nie gorące). Dodaj jajko, cukier puder i przyprawę do piernika. Wyrabiaj ciasto do momentu, aż będzie odchodzić od rąk (możesz wyrabiać ręcznie lub w robocie kuchennym). Ciasto przełóż do miski, przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia na 1 godzinę. W tym czasie posiekaj orzechy i rozpuść czekoladę (pozostaw do przestygnięcia). Po godzinie ciasto drożdżowe rozwałkuj na kształt dużego

Przepisy na widelcu
Brownie czekoladowe z kajmakiem i orzechami 189

Kolejna porcja słodkości. A w roli głównej?- brownie czekoladowe z kajmakiem i orzechami. Ciasto proste i szybkie w przygotowaniu. Przyrządzałem je na wielkanocne łasuchowanie. Ale możecie je również przygotować na inne rodzinne okazje lub po prostu do filiżanki kawy.  Czas przygotowania: 75 min. Składniki na formę 32x22 cm Koszt przygotowania 23,00 zł SKŁADNIKI: 200 g czekolady(...)pieczenia i mleko. Wszystko miksujemy na gładką masę. Ciasto wylewamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180'C na 40 min. Upieczone ciasto odstawiamy do ostudzenia. Orzechy oraz migdały siekamy i prażymy na patelni. Ostudzone ciasto smarujemy masą kajmakową i posypujemy prażonymi orzechami i migdałami. Smacznego

kulinarnyJa
Kajmakowy miodownik z orzechami 280

Miodowe blaty kruchego ciasta przełożone słodką masą budyniową z kajmakiem i orzechami włoskimi. Jedno z wypieków, które musi się znaleźć wśród świątecznych ciast. Zestawienie orzechów z kajmakiem jest przepyszne, a miodownik im dłużej leżakuje tym jest smaczniejszy. CIASTO: 3 szklanki mąki pszennej 1 łyżeczka sody 1 łyżeczka proszku do pieczenia 200 g masła 2 jajka 100 g miodu prawdziwego płynnego(...)orzechami. Odstawić na parę dni, aby blaty ciasta zmiękły. Udanych wypieków i smacznego :) Kategoria: A-Z SŁODKO , Boże Narodzienie , Ciasta warstwowe , Ciasta z kremem , Tarty i kruche ciasta Tagged: budyń , kajmak , miód , orzechy włoskie

https:KKuchniaMniam
Przekładane ciasto kawowe z orzechami 143

Torcik ten robiłam już kilka razy i jestem nim po prostu oczarowana… Ciasto jest pyszne, wilgotne. Z kawałkami orzechów i nutą kawy. Zdecydowanie jedno z moich ulubionych. Mam nadzieję, że również i Wam tak zasmakuje:) Ciasto: 180 g masła 180 g drobnego cukru 3 jajka 180 g maki 1 łyżeczka proszku do pieczenia ze szczyptą soli 60 g orzechów(...)jednym jajku, miksujemy tylko do połączenia. Obroty miksera zmniejszamy i dodajemy do masy mąkę przesianą ze szczyptą soli oraz przestudzoną kawę. Miksujemy do połączenia. Na końcu wsypujemy posiekane orzechy, mieszamy szpatułką. Ciasto wylewamy do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy ( śr. 20 cm), wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy do tzw suchego patyczka (u mnie 40-45 minut

Smaki Na Talerzu
Tarta z bananami i polewą krówkową 531

masła 200g jasnego brązowego cukru 170ml śmietanki kremówki 30% Nadzienie: 3 banany sok z 1 cytryny 2-3 łyżki ciemnego dżemu (użyłam powideł śliwkowych) 2 łyżki posiekanych orzechów włoskich     Ciasto: 1. Formę na tatrę o średnicy 25cm wysmarować masłem i posypać mąką. 2. Wymieszać ze sobą składniki na spód i szybko zagnieść z nich ciasto (zrobiłam to rękoma(...)obrać i przekroić je wzdłuż na połówki, skropić sokiem z cytryny. Poukładać je na wierzchu ciasta posmarowanego dżemem. 6. Na końcu banany polać jeszcze ciepłą masą krówkową i posypać orzechami. Ciasto odstawić do ostygnięcia masy krówkowej. Udanych wypieków

Mała Cukierenka
Świąteczne ciasto – orzechowiec z masą kawową 160

Agaty – ciasto orzechowe z masą kawową. Świetne, świąteczne Ciasto orzechowe z masą kawową będzie doskonałą propozycją na świąteczny stół. Agata nie wyobraża sobie świąt Bożego Narodzenia bez ciasta z orzechami, które ona i jej synek po prostu uwielbiają. Ciasto z karmelem, pachnące miodem i orzechami wpasuje się w nastrój świąteczny. Ze względu na piękny wygląd i stabilną formę zaprezentuje się(...)zabiegani. Orzechowiec z masą kawową Składniki na ciasto: 3 szklanki mąki pszennej (500 g) trochę mniej niż szklanka cukru (200 g) 1 kostka masła (200 g) 2 jajka 2 łyżki miodu (43 g) 2 łyżeczki sody oczyszczonej (8 g) 2 łyżeczki mleka (8 g) Składniki na karmel: 300g orzechów włoskich grubo posiekanych 0,6 kostki masła (120g, około 8 łyżek

KulinarneImpresje.pl
Snikers 171

całkiem niedawno i zupełnie nie wiem dlaczego tak długo z tym zwlekałam, bo ciasto jest pyszne. Zresztą z połączenia miodowych blatów, kremu budyniowego, kajmaku i orzechów nie może wyjść nic pysznego jak tylko pyszne ciasto. Ciasto: 4 i 1/2  szklanki mąki pszennej  1/2 szkl. cukru  2 jajka 2 żółtka 200 g masła lub margaryny 2 łyżki mleka(...)ognia i studzimy. Złożenie ciasta: Na pierwszy placek wykładamy masę budyniową, przykrywamy drugim plackiem, a na nim rozsmarowujemy masę kajmakową, którą przykrywamy blatem z orzechami. Odstawiamy na kilka godzin, a tak naprawdę ciasto to smakuje najlepiej jak postoi ze 2 dni, ale kto tyle wytrzyma, by nie spróbować ;) var widgetParams = "{ 'Id':'b90b61d8-a1fe-4e5d-bb23-8a3d54d1bd4a','AffId':'14121'}"; var params

Cynamonowe szczęście
Ciasto z wiśniami i orzechami włoskimi + film 101

ciasta przepis Do miski przekładamy jajka, wsypujemy cukier kryształ i wszystko ucieramy na jasną masę. Do masy jajecznej wlewamy rozpuszczone wystudzone masło oraz maślankę, całość dokładnie miksujemy. Następnie do masy wsypujemy mąkę, szczyptę soli, cukier waniliowy, sodę oczyszczoną i proszek do pieczenia, wszystko miksujemy do połaczenia się składników, ciasto powinno być dość gęste. Na końcu do ciasta wrzucamy orzechy włoskie(...)delikatnie w niej obtaczamy. Gotowe ciasto przekładamy do tortownicy posmarownej tłuszczem i posypanej mąką i dokładnie je rozprowadzamy. Na wierzchu ciasta układamy wiśnie. Ciasto pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temp 180 st C około 50 minut. Upieczone ciasto studzimy w piekarniku a po wystudzeniu posypujemy cukrem pudrem.   Artykuł Ciasto z wiśniami i orzechami włoskimi + film pochodzi z serwisu Smakowite

Smakowite Dania
Krówka 290

postanowiłam stworzyć swoją własną interpretację tego ciasta. Spodem jest biszkopt karmelowy, następnie masa śmietanowa i słone krakersy oraz to co najlepsze, krówkowa polewa:) A dla dekoracji odrobina włoskich orzechów. Ciasto jak najbardziej pasuje na listę ciast świątecznych:) Biszkopt:  3 jajka, 3 czubate łyżki mąki pszennej, 2 łyżki cukru, 1 budyń o smaku karmelowym, 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia słodka(...)krakersów,  posiekane orzechy włoskie.  Masło, śmietankę i krówki stopić na bardzo małym ogniu lub na parze. Dodać mleko w proszku.  Na cieście rozłożyć krakersy, jeden obok drugiego.  Rozsmarować polewę, posypać posiekanymi orzechami. Schłodzić.                                      Smacznego:) Przepis dodaję

Z miłości do słodkości

Zapoznaj się z informacją o plikach cookie

KatalogSmakow.pl używa plików cookie, aby zapewnić najlepszą jakość korzystania z naszego serwisu.

Czy możemy używać Twoich danych, by wybierać dla Ciebie reklamy?

Nasi partnerzy zbierają dane i używają plików cookie do personalizacji reklam i mierzenia ich skuteczności. Dowiedz się, jak serwis i partnerzy wykorzystują dane.

AkceptujęNie, dziękuję