ciasto z orzechami - 14811 przepisów (strona:45/988)

Ciasto z bananowo-orzechowe 135

cukru 1 duży banan 1 jajko 60g mielonych orzechów laskowych 30g mąki 0,5-1 łyżeczka aromatu waniliowego Ponadto:   1-2 banany 30g orzechów laskowych cukier puder do posypania (opcjonalnie)  Przygotowanie: Uwaga! Ciasto przewidziane jest na małą foremkę! U mnie 20x30cm, ale może być nieco mniejsza. Ciasto: Mąkę, przyprawę do piernika i cukier umieścić w mikserze i lekko(...)Masa bananowa: W międzyczasie przygotować masę bananową. W mikserze ubić masło z cukrem, dodać pokrojonego banana i zmiksować. Natępnie dodać jajko, aromat waniliowy, mąkę i mielone orzechy. Wszystko dokładnie zmiksować.  Ciasto rozwałkować i przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryć papierem, przycisnąć kuleczkami do pieczenia (ryżem lub fasolą) i piec w 200 stopniach przez 8 minut, następnie usunąć

Codzienne Gotowanie
Tort marchewkowy z orzechowym kremem 317

chyba wszystkim znany placek warzywny na słodko ;) Niby skromny, niepozorny.... a daje wiele możliwości.  Były już u mnie marchewkowe muffiny , a teraz przyszła pora na torcik. Połączenie ciasta marchewkowego z orzechami - dla mnie bomba ! Ciasto marchewkowe: 300 g obranej marchwi 3/4 szkl. cukru 240 g mąki pszennej 1 łyżeczka sody 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka cynamonu(...)kąpieli wodnej rozpuścić połamaną czekoladę. Śmietankę ubić na sztywno. Do rozpuszczonej, lekko wystudzonej czekolady, dodawać po łyżce ubitej śmietanki - delikatnie mieszać. Na koniec do kremu wsypać mielone orzechy - wymieszać. Blaty ciasta marchewkowego smarować kremem. Torcik schłodzić w lodówce, około 1 godziny. Gotowy torcik marchewkowy posypać cukrem pudrem ,udekorować paskami marchwi. Smacznego

kolorowotorcikowo
Greckie ciasto orzechowe, Karithopita 373

korzennych przypraw - cynamonu, gałki muszkatołowej i goździków.  Co ciekawe nie zawiera dodatku mąki. Bazuje na dużej ilości rozdrobnionych orzechów włoskich oraz okruchach chlebowych . Od dawna zachwycam się umiejętnością mieszkańców krajów śródziemnomorskich wykorzystania czerstwego pieczywa, ale nigdy nie robiłam ciasta z jego dodatkiem. Wypiek ma konkretniejszą, grubszą strukturę, która bardzo mi odpowiada.  I ten zapach! Ciasto w czasie miksowania(...)pomarańczy i podgrzej, aż cukier się rozpuści. Ostudzone ciasto pokrój na kwadraty, następnie stopniowo polewaj gorącym syropem, czekając aż wsiąknie w ciasto. Możesz posypać po wierzchu posiekanymi orzechami włoskimi. Ciasto orzechowe jest pyszne do herbaty lub kawy. Sprawdzi się także w połączeniu z waniliowymi lodami lub odrobiną śmietany. Smacznego :) *** Podoba Ci się ten wpis? Śledź moją stronę na  Facebooku

Chilli Czosnek i Oliwa
Ciasto porzeczkowa fantazja z czekoladą 374

Warstwa ciemna; 1 i ¼ kostki masła 2 żółtka 6 łyżek mleka 2 łyżki kakao ¾ szklanki cukru 1 galaretka z czarnej porzeczki 50 ml rumu 7 dag mielonych orzechów włoskich Sposób wykonania: Ciasto: Białka jaj ubijamy do sztywnej piany wsypując pod koniec miksowania partiami cukier, następnie dodajemy żółtka, mieszamy, wlewamy mleko oraz olej, powoli wsypujemy mąkę wymieszaną z kakao, sodą oraz(...)łyżce masy czekoladowej oraz rum cały czas miksując, nadal ucierając wlewamy płynną ale już tężejącą galaretkę, miksujemy na sam koniec dodajemy rozdrobnione orzechy włoskie , wykładamy masę na ciasto, dekorujemy orzechami.  Chłodzimy w lodówce. Słodkich wypieków! http://www.oetker.pl/pl-pl/index.html

Wanilia i Kardamon
Placek Swojak glinicki - kuchnia podkarpacka 662

cukru pudru (w oryginale 200g) Dodatkowo: słoiczek powideł śliwkowych polewa czekoladowa (można zastąpić masą z kaszy manny – trzeba zwiększyć podane wyżej proporcje o 1/4) 4 łyżki posiekanych orzechów włoskich Przygotowujemy ciasto. Margarynę siekamy z mąką, a następnie dodajemy pozostałe składniki i zagniatamy ciasto. Dzielimy je na 4 części (placki będą równe jeśli zważymy ciasto i równo je podzielimy). Brytfankę wykładamy(...)masie kładziemy trzeci placek, na nim drugą połowę masy, a na niej ostatni placek. Wierzch polewamy polewą czekoladową lub rozsmarowujemy na nim odłożoną część masy. Posypujemy siekanymi orzechami włoskimi. Przełożone ciasto odstawiamy w chłodne miejsce na noc by zmiękło. Placek Swojak glinicki - kuchnia podkarpacka Tradycyjnie już zapraszam do zakładki KUCHNIA PODKARPACKA

Trzeci talerz
Słodki Chleb z Cukinią à la Ciasto 202

ścieram na tarce o grubych oczkach. Obrane jabłka ścieram na tarce o grubych oczkach tak żeby było 200 g startych jabłek. Orzechy włoskie mielę w młynku do orzechów. Przygotowanie ciasta na chleb z cukinią: Do miski daję jajka dodaję cukier i miksuję przez chwilę aby składniki się połączył. Następnie dodaję stopniowo mąkę, olej, dodaję proszek do pieczenia, sodę, cynamon, sól(...)kilka kropli olejku waniliowego i miksuję do uzyskania jednolitej gładkiej masy. Do tak przygotowanego ciasta dodaję zmielone orzechy, cukinię, jabłka i całość dokładnie mieszam łyżką. Teraz ciasto przekładam do foremek wyłożonych papierem do pieczenia. Pieczenie chlebka z cukinią: Foremki wstawiam do nagrzanego piekarnika do 180 stopni na drugą od dołu półkę i piekę około 90 minut. Piekarnik mam ustawiony

Uwaga Babcia Piecze Chleb
Top 5 zdrowych słodyczy na lato i przepis na pyszne ciasto daktylowe 143

mąki 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 2 czubate łyżki kakao czubata łyżeczka cynamonu 15 dużych daktyli – drobno pokrojonych, wypestkowanych i obtoczonych w mące garść posiekanych orzechów włoskich Przepis na tureckie ciasto daktylowe Za pomocą miksera zblendować jaja z cukrem(...)Dodać jogurt i oliwę i blendować dalej. Dodać proszek do pieczenia, kakao i cynamon i wymieszać, Na koniec dodać mąkę i dokładnie wymieszać. Do ciasta dodać daktyle i orzechy. Wylać ciasto do wysmarowanej tłuszczem i obsypanej mąką keksówki i piec 40 minut w piekarniku w temperaturze 170 stopni. Top 5 najzdrowszych letnich przepisów z mojego bloga: Spring Rollsy z borówkami

Ugotowane pozamiatane
Ciasto wiewiórka 167

Zapraszam na ciasto z dużą ilością orzechów z jabłkami i rodzynkami. Przeważnie do tego ciasta dodaje się cynamon, ale u mnie jest nieco inne wydanie z aromatem pomarańczy. Ciacho jest proste i szybkie do zrobienia 😉 Składniki (blaszka: 23/33 cm): mąka pszenna 3 szklanki, proszek do pieczenia 1,5 łyżeczki, soda 1 łyżeczka, cukier 1 szklanka, jajka 7 szt, olej(...)włoskie grubo posiekane 1,5 szklanki, rodzynki 0,5 szklanki, jabłka 4 szt, skórka otarta z połowy pomarańczy, polewa: czekolada mleczna 90 g, mleko 1 łyżka, dodatkowo: orzechy włoskie do posypania ciasta, Sposób przygotowania: Jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę. Stopniowo dodajemy olej i miksujemy do połączenia. Do osobnej miski przesiewamy mąkę pszenną z sodą i proszkiem do pieczenia

kulinarne odsłony pati
Odwrócone ciasto bananowe z karmelem 202

Chcecie słodkie ciasto? Jeśli spragnieni jesteście słodyczy to polecam to ciasto, wyjątkowo proste i pyszne bananowe, a do tego zastygnięta polewa karmelowa z orzechami. Bajka... o ilości kalorii i cukru nawet nie wspomnę... ale czy nie raz się żyje...   Źródło   Odwrócone ciasto bananowe z karmelem polewa(...)szklanki masła   1 szklanka brązowego cukru  (ciemny dark muscovato) 3 łyżki ciemnego syropu kukurydzianego (ja  dałam   miód ) 3/4 szklanki posiekanych  orzechów  arachidowych niesolonych ciasto : 1 i 3/4 szklanki mąki tortowej   1 łyżeczka proszku do pieczenia   3/4 łyżeczki sody   1/2 łyżeczki soli   1/2 szklanki masła  miękkiego

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Baklava 167

Baklava to tradycyjne ciasto w Turcji oraz w Grecji. Zrobione jest z ciasta filo przełożonego orzechami, które po upieczeniu zalewa się syropem.  Pierwszy raz jadłam baklavę w Grecji i wtedy się w niej zakochałam 💖 Uwielbiam wszelkiego rodzaju słodkości, a to ciasto to najsłodszy deser jaki kiedykolwiek jadłam. Ciasto jest bardzo pracochłonne, ale smak jest warty naszej pracy. Najwięcej czasu(...)ziemniaczaną. Tortownice o średnicy 26 cm, smarujemy olejem. Układamy w niej 10 dokładnie rozwałkowanych placków. Orzechy siekamy lub mielimy i polowe orzechów wykładamy równo na tortownice. Następnie orzechy przykrywamy kolejnymi dziesięcioma warstwami ciasta. W tedy wykładamy druga polowe orzechów włoskich i ponownie rozwałkowujemy kolejne dziesięć bardzo cienkich placków, układając je jeden na drugim w tortownicy. Ciasto w tortownicy kroimy

kulinarne odsłony pati
Ciasto Świąteczny Przekładaniec z Serem i Jabłkami 211

łyżki galaretki brzoskwiniowej w proszku (można użyć innego smaku) Polewa: 150g masła 2 łyżki kakao bez cukru 6 łyżek cukru 6 łyżek mleka około 4-5 garści posiekanych orzechów włoskich Ciasto: 1. Do mąki dodać cukier, proszek do pieczenia, wymieszać. Schłodzoną margarynę zetrzeć na tarce z dużymi oczkami w misce z mąką , podsypując mąką ( patrz FILM ). Dodać jajka, wymieszać łyżką(...)się zagotuje zmniejszyć ogień na najmniejszy i gotować ją przez około 3-4 minuty, mieszając. 10. Gorącą polewę wylać na ciasto w blaszce i wyrównać. Wierzch posypać posiekanymi orzechami włoskimi. Gdy ciasto przestygnie, wstawić je do lodówki na całą noc. Udanych wypieków :) Related Images: [ See image gallery

Mała Cukierenka
Placek orzechowy 219

chwili mamy sezon na orzechy, a więc zapraszam na smaczne kruche ciasto z orzechami, którego już nie trzeba po upieczeniu przekładać masą. Składniki: Ciasto: 4 dkg drożdży 4 łyżki mleka 2 łyżki cukru pudru Diamant 36 dkg mąki pszennej 36 dkg margaryny Palma 6 żółtek Masa orzechowa: 36 dkg orzechów włoskich mielonych 36 dkg cukru pudru Diamant 6 białek(...)drożdży, mleka i cukru robimy rozczyn i odstawiamy na 10 minut w ciepłe miejsce. Z mąki, masła, żółtek i rozczynu zagniatamy ciasto i dzielimy na 3 części. 2. Piana: białka ubijamy, stopniowo dodajemy cukier , na koniec dajemy orzechy i lekko mieszamy. Pianę dzielimy na dwie równe części. 3. Jeden placek rozwałkowujemy i dajemy na formę wyłożoną papierem do pieczenia

Kuchnia u Bietki
Placek orzechowo-serowo-jabłkowy – kuchnia podkarpacka 175

smaku. Przepis, który dzisiaj proponuję, pochodzi od pani Barbary Owsiak z Koła Gospodyń Niepla w gminie Jasło (publikacja „Smaki Nowej Galicji”). Wyróżnia go sposób przygotowania, ponieważ warstwę ciasta piecze się razem z orzechami i masą serową, a potem łączy z górną warstwą ciasta duszonymi jabłkami usztywnionymi galaretką. To połączenie smaków jest bardzo tradycyjne, może dla niektórych wręcz staroświeckie(...)następnie żółtka. Na koniec dodajemy mąkę ziemniaczaną, sok z cytryny i ewentualnie bakalie. Białka ubijamy na sztywno i delikatnie mieszamy z masą serową. Całość wykładamy na surowe ciasto z orzechami i pieczemy w 175 stopniach C około 60 minut (grzałka góra-dół). Sernik warto piec na niższej półce, by spód się upiekł, a wierzch nie przyrumienił zanadto. Ciasto studzimy. Jabłka

Trzeci talerz
ROLADKI SEROWE 153

odkąd pamiętam gościły na naszym Wielkanocnym stole, wypiekane przez moją mamę według jej „sekretnej” receptury J Lekko słodkie ciasto posmarowane zazwyczaj konfiturą z pomarańczy, zwinięte w roladki posypane orzechami laskowymi ! SKŁADNIKI: CIASTO: 150 g twarogu Skórka otarta z 1 cytryny 6 łyżek oleju słonecznikowego 6 łyżek mleka 120 g cukru 300 g mąki 1 torebka proszku do pieczenia NADZIENIE(...)konfitury 50 g drobno posiekanych orzechów laskowych PRZYGOTOWANIE CIASTO: 1.Wymieszać twaróg, skórkę z cytryny, olej , mleko i cukier. 2. Dodać partiami przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. 3. Zagnieść ciasto. 4. Zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na ok. 1 h. 5. Po tym czasie rozwałkować na posypanym mąką blacie na placek

Marcepanowa kuchnia
Keks bananowy 220

chodzi;) Keks przygotowuje się prosto i szybko, co w połączeniu z fantastycznym smakiem, jaki otrzymujemy na końcu, sprawia, że śmiało można by to ciasto nazwać idealnym:) Jest pyszne, słodziutkie, wilgotne, z kawałkami bananów, orzechów i czekolady. No czegóż chcieć więcej? Zróbcie koniecznie:) 3,5 szkl. mąki 1,5 szkl. cukru 1 szkl. posiekanych orzechów włoskich 2/3 szkl. oleju 4 jajka(...)misce mieszamy ze sobą mąkę, sodę oczyszczoną oraz proszek do pieczenia. Stopniowo łączymy je ze składnikami mokrymi. Czekoladę kroimy w kostkę, banany kroimy na plasterki. Dodajemy do ciasta razem z posiekanymi orzechami, mieszamy. Wylewamy do keksówki. Pieczemy około 50-60 minut (lub do tzw „suchego patyczka”) w piekarniku nagrzanym do 180 stopni

Smaki Na Talerzu