ciasto z orzechami - 14811 przepisów (strona:42/988)

ciasto z orzechową wkładką 171

upieczeniu odstawiamy do wystudzenia i pieczemy drugi taki sam biszkopt. Ewentualnie możemy upiec jeden biszkopt z podwojonej porcji a następnie przekroić na dwa blaty. składniki na ciasto orzechowe: 250 g orzechów włoskich 1 łyżka mąki 1 łyżka bułki tartej 7 białek 250 g cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia wykonanie: Orzechy siekamy i mieszamy z mąką, bułką tartą oraz proszkiem(...)masa będzie ubita odstawiamy do całkowitego wystudzenia. W między czasie ucieramy masło z kawą. Następnie stopniowo dodajemy wystudzoną masę jajeczną i miksujemy do połączenia się, na jednolity krem. wykonanie ciasta: Na jeden blat biszkoptu rozsmarowujemy ok. 3 łyżki powidła śliwkowego. Ciasto orzechowe smarujemy 1/2 cz. masy i kładziemy masą do powidła. Wierzch ciasta również smarujemy masą. Spód drugiego blatu smarujemy

Domowy Smak Jedzenia
CHLEBEK BANANOWY Z ORZECHAMI 161

Wilgotne, miękkie i naturalnie słodkie ciasto bananowe. Łatwo i szybko się przygotowuje - bez zbędnego bałaganu w kuchni, bez użycia miksera.  Aby uniknąć ryzyka zakalca pamiętajcie o wcześniejszym wyjęciu składników z lodówki oraz nie mieszaniu składników sypkich z mokrymi zbyt długo i energicznie. Wystarczy zgrubnie przemieszać je widelcem lub szpatułką. Tylko do połączenia składników. Chlebek ładnie rośnie w piekarniku, jest(...)roztrzepane jajko, ekstrakt z wanilii i jogurt.  Miksujemy lub energicznie mieszamy rózgą, stopniowo, cienką stróżką wlewając olej. Delikatnie łączymy z suchymi składnikami z drugiej miski oraz posiekanymi orzechamiCiasto przelewamy do formy i pieczemy ok 55 minut lub do tzw. suchego patyczka.  Wyjmujemy z piekarnika, zostawiamy w formie do lekkiego przestudzenia, następnie wyjmujemy z formy i układamy

cool and minty
Chlebek bananowy (bez cukru). 159

Pochodzi z kuchni amerykańskiej i występuje w wielu odmianach. Podstawą są banany, mąka, masło, cukier, jajka i proszek do pieczenia. Jednak można go urozmaicać na wiele sposobów, dodając do ciasta orzechy, wiórki kokosowe, owoce suszone czy też przyprawy. Za każdym razem uzyskamy inny deser. W moim wariancie nie ma cukru. Zastąpiłam go miodem. Słodyczy wypiekowi nadają też same banany. Pewnie(...)Następnie dodać banany, jajko, masło z miodem oraz sezam i wszystko wymieszać łyżką, tylko do połączenia składników. Keksówkę o długości 20 cm wysmarować tłuszczem, obsypać mąką. Przełożyć do niej ciasto. Piec w temperaturze 170 °C przez około godzinę, do "suchego patyczka

zadanie-gotowanie
Bardzo czekoladowe Brownie 183

każdym razem :) Zwłaszcza, że Brownie powinno mieć konsystencję delikatnie „zakalcowatą” :) Przepis i listę składników na to ciasto znajdziecie poniżej… i od razu życzę Wam smacznego:) Składniki 280g masła 240g cukru 250g gorzkiej czekolady 1/2 szklanki wody 50g włoskich orzechów 3 jajka 80g mąki pszennej Przepis na czekoladowe Brownie Do rondelka dodajemy wodę, cukier i gotujemy aż cukier(...)misce roztrzepujemy jajka, dodajemy mąkę i całość mieszamy, tak aby nie było grudek. Dodajemy lekko przestudzoną masę czekoladową, posiekane orzechu i całość mieszamy do połączenia się składników. Tortownicę o średnicy 24 cm wykładamy papierem do pieczenia i przelewamy do niej ciasto. Brownie pieczemy ok. 25 minut w temperaturze 180 st. C. Smacznego! Artykuł Bardzo czekoladowe Brownie pochodzi z serwisu Kulinarny

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Ciasto drożdżowe z dyniowo-cynamonowym ślimaczkiem i orzechami 278

objętość. Kruszonka: 50 g masła , 3 łyżki cukru (najlepiej brązowego) , 3/4 szklanki mąki , 4 łyżki posiekanych orzechów . Masło rozetrzeć palcami wraz z mąką i cukrem. Na koniec dodać orzechy. Kiedy ciasto będzie wyrośnięte posmarować je odrobiną białka i posypać kruszonką. Ja przedtem nacięłam ciasto wzdłuż, aby rosnąc utworzyło niewielką "rynienkę, którą potem wypełniłam lukrem i orzechami(...)cytryny , garść orzechów . Cukier puder połączyć z sokiem cytrynowym w takich proporcjach, aby uzyskać gęsty, a jednocześnie lejący, lukier. Polać nim środek ciasta i posypać posiekanymi niezbyt drobno orzechami. ...a czym pachną Wasze domy

Codzienna kuchnia niecodzienna
Węgry: Gundel palacsinta 214

rzeczywiście, choć na nieszczęście zdarzyło się to po śmierci księcia, największy węgierski szef kuchni, wspomniany wyżej Karol Gundel, stworzył niebiańskie połączeni e palacsinta (od łacińskiego placenta, czyli cienkie ciasto), orzechów i czekolady. Przepis jest prosty i zdecydowanie wart wypróbowania, szczególnie dla każdego kto lubuje się w naleśnikach i/lub deserach. Gundel palacsinta (porcja dla 2 osób) 4 naleśniki (np. z TEGO

Przepysznik - BLW i nie tylko
Proste ciasto bananowe z marchewką i wyniki konkursu 294

Wierzch: 250g serka mascarpone 1-2 łyżeczki pasty waniliowej lub ekstraktu z wanilii lub parę kropli aromatu waniliowego 2 łyżki soku z cytryny 2 łyżki cukru pudru orzechy do ozdoby   Ciasto: 1. Piekarnik nastawić na 180oC na funkcji góra-dół. 2.Mąkę przesiać i wymieszać z proszkiem, sodą. 3. Marchewkę zetrzeć na tarce z małymi oczkami. Banany rozgnieść(...)piekarnika. Po wyjęciu z piekarnika odstawić do ostygnięcia. Wierzch: 6. Do serka dodać pastę waniliową, cukier puder, sok z cytryny, wymieszać mikserem. Gotową masę wyłożyć na wierzch ostygniętego ciasta. Ozdobić połówkami orzechów. Udanych wypieków:)     Osoby wylosowane w konkursie (losowanie zrobiłam, używając strony internetowej Random.org, na której znajduje się generator liczb losowych.):   Ewa: 4 marca

Mała Cukierenka
Ciasto Kinder 192

okazji tych nieziemskich upałów mam dla Was super ciasto bez pieczenia – na ochłodę i osłodę ;) Ciasto Kinder to połączenie herbatników, delikatnego mlecznego kremu z orzechami laskowymi i Nutelli. Przygotowałam je w blaszce z odpinaną obręczą o wymiarach 35×24 cm. Dobrze spisze się także standardowa blacha, warto jednak wyłożyć ją papierem do pieczenia. Ciasto można wygodnie rozkroić(...)podgrzać (np. w mikrofalówce), żeby łatwiej było ją rozsmarować po herbatnikach. Na czekoladę nakładamy kolejną warstwę herbatników i je także nasączamy mlekiem. Czas na mleczny krem z orzechami do Ciasta Kinder! Resztę śmietany kremówki (300 ml) ubijamy na sztywno i odstawiamy. 250 g serka mascarpone miksujemy z zupełnie wystudzonym mlecznym budyniem. Dodajemy zmielone orzechy laskowe i miksujemy do połączenia składników

Ciastkozercy
Bułeczki krówkowe z orzechami 324

cynamonki , z ulubionego przeze mnie do tego rodzaju wypieków ciasta drożdżowego. Z podanych składników przygotujecie 6 bułeczek . Jedna bułeczka ma około 230 kalorii. Bułeczki krówkowe z orzechami Składniki: CIASTO 165g mąki pszennej 5g drożdży świeżych 100ml wody lub mleka 2 łyżki cukru szczypta soli 10g masła NADZIENIE 50g krówek (5-6 sztuk) 10g masła 2 łyżki śmietanki 30% 40g orzeszków(...)małej mocy palnika - jeśli krówki nie rozpuściły się całkiem, masę można przetrzeć przez sitko lub rozdrobnić blenderem, choć ewentualne grudki nie będą przeszkadzały w późniejszym etapie przygotowań - orzechy ziemne drobno posiekać - wyrośnięte ciasto krótko wyrobić w celu odgazowania, rozwałkować na placek wielkości około 36x26cm, jeśli się klei, podsypywać mąką - na całej powierzchni placka rozsmarować masę krówkową i posypać posiekanymi orzeszkami

Smakołyki Bereniki
Czekoladowe ciasto brownie 147

połączenia. Całe jajka ubić z cukrem do białości, dodać mąkę. Gdy się połączą dodać przestudzoną czekoladę i już ręcznie wymieszać do połączenia składników. Jeśli chcemy można dodać posiekane orzechy. Ciasto wylać na wyłożona papierem do pieczenia blachę, piec w 170stopniach przez ok.18-20minut. Wszystko zależy od piekarnika, bo nie zawsze tak samo pieką. Blaszka wymiar 38x25

W garach u Gosi
Radość z gotowania, czyli test patelni WOLL 179

zanim pobiegłam po aparat, sezam był już przyjemnie złocisty i musiałam szybciutko zdjąć go z patelni, by się nie przypalił. Mam za to dla Was zdjęcie podprażanych do ciasta orzechów włoskich oraz płatków migdałowych. Kolory orzechów co prawda lekko zakłamane, bo zdjęcie robione było przy sztucznym oświetleniu: W mojej kuchni nie mogłoby zabraknąć dań na bazie smażonych kawałków kurczaka(...)prostu zdrowsze) jest też to, że miałam większą kontrolę nad grubością placuszków – takim, które nie pływały w oleju łatwiej było na patelni nadać łyżką odpowiedni kształt. Jabłka w cieście biszkoptowym, choć teoretycznie proste, nigdy nie wyszły mi tak dobrze, jak smażone właśnie bez tłuszczu na patelni WOLL. Ciasto przyjemnie się przypiekło i było fajnie chrupiące, a skrywający się

Smaki Na Talerzu
Radość z gotowania, czyli test patelni WOLL 131

zanim pobiegłam po aparat, sezam był już przyjemnie złocisty i musiałam szybciutko zdjąć go z patelni, by się nie przypalił. Mam za to dla Was zdjęcie podprażanych do ciasta orzechów włoskich oraz płatków migdałowych. Kolory orzechów co prawda lekko zakłamane, bo zdjęcie robione było przy sztucznym oświetleniu: W mojej kuchni nie mogłoby zabraknąć dań na bazie smażonych kawałków kurczaka(...)prostu zdrowsze) jest też to, że miałam większą kontrolę nad grubością placuszków – takim, które nie pływały w oleju łatwiej było na patelni nadać łyżką odpowiedni kształt. Jabłka w cieście biszkoptowym, choć teoretycznie proste, nigdy nie wyszły mi tak dobrze, jak smażone właśnie bez tłuszczu na patelni WOLL. Ciasto przyjemnie się przypiekło i było fajnie chrupiące, a skrywający się

Smaki Na Talerzu
Bakława - ciasto filo z orzechowym nadzieniem 147

Baklawa to ciasto składające się z płatów ciasta filo nadzianych orzechami włoskimi. Po raz pierwszy przygotowała, danie z użyciem ciasta filo. Niestety - jak dla mnie jest ono zbyt kruche i chrupkie. Kwestia gustu :) Warto dodać, że baklawa to przysmak kuchni tureckiej.  Składniki na małą tortownicę: 300 g ciasta filo 150 g orzechów włoskich 1 kostka (200 g) rozpuszczonego masła(...)jako szablon) wyciąć okrągłe kawałki ciasta.  Dno tortownicy wykładać pojedynczymi płatami ciasta filo. Należy pamiętać, aby każdy płat ciasta posmarować masłem. Dzięki temu poszczególne płaty ciasta połączą się ze sobą.  Orzechy włoskie rozdrobnić i wymieszać z cynamonem. Przygotowaną masę orzechową wysypać na ciasto filo.  Następnie ponownie ułożyć połowę ciasta filo (pamiętajcie o smarowaniu masłem każdego płatu

Ugotować
Ferrero Rocher sernik na zimno 382

laskowych. Wierzch ciasta zdobi polewa z czekolady mlecznej i gorzkiej oraz kawałki orzechów laskowych. Ciasto petarda! Mocno czekoladowe i mocno orzechowe... Ciasto nie zawiera dodatkowego cukru. W masie znajdziemy zarówno czekoladę gorzką, jak i mleczną i tyle cukru, ile jest w czekoladach starczy, aby ciasto było naprawdę słodkie. Na rynku dostępne są również czekolady (oraz herbatniki) bez cukru - słodzone(...)łyżki mleka 1 czubata łyżeczka kakao Masa: 250 g serka mascarpone 300 ml mleka zagęszczonego niesłodzonego 100 g gorzkiej czekolady 100 g mlecznej czekolady 3 łyżeczki żelatyny 200 g orzechów laskowych Dodatkowo: 50 g gorzkiej czekolady 50 g mlecznej czekolady 1 łyżka mleka 2 łyżki masła orzechy laskowe Wykonanie: Spód: Herbatniki mielimy miałko i mieszamy z kakao oraz mlekiem

Kuchnia MagdaLeny
Szybkie ciasto z orzechami i jabłkami 98

Artykuł Szybkie ciasto z orzechami i jabłkami pochodzi z serwisu emame kitchen

ememe kitchen
Ciasto czekoladowe 221

Ta wersja ciasta czekoladowego jest bardzo specyficzna bowiem do jego przygotowania nie będziemy używali jajek, mleka oraz masła. Ciasto nie wychodzi zbyt duże, ale na niewielkie

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Chlebek bananowy bez tłuszczu i cukru 175

Przepisów na chlebek bananowy jest bardzo dużo. Jakoś nie do końca mnie przekonały. Chlebek bananowy na masełku jest za tłusty. Na oleju i sodzie smakuje jak

dolcevitainmykitchen
ORZECHY WŁOSKIE W MIODZIE 121

Przekąska, dodatek do ciastaorzechy włoskie w miodzie sprawdzają się w wielu sytuacjach 😉 Jednymi z produktów, które nierozerwalnie kojarzą mi się z Bożym Narodzeniem, są bakalie i miód. Czemu więc ich nie połączyć i nie stworzyć smacznej przekąski? 🙂 Jeszcze przed świętami pokażę Wam, do czego jeszcze ich używam. 🙂 O ile nie [...] Artykuł ORZECHY WŁOSKIE W MIODZIE pochodzi z serwisu

SandraFrej.com
Wegańskie ciasteczka kokosowe + darmowy eBook 163

cukier trzcinowy oraz mąkę ziemniaczaną miksujemy do połączenia składników przez ok 2 minuty. Po tym czasie dodajemy mąkę kokosową wymieszaną z solą oraz sodą. Miksujemy przez kolejną minutę. Dodajemy orzechy. Ciasto ma mieć zwartą konsystencję i nie powinno się „sypać”. Jeśli nasze jest za słabo spójne, dodajmy troszkę oleju. Gotowe ciasto wyrabiamy jeszcze chwilę w dłoniach, po czym przekładamy

Kuchnia w czekoladzie
Ptysie z kremem patissiere CROQUEMBOUCHE 118

Przygotowujemy brytfanny wyłożone papierem do pieczenia – ja użyłam 3. Gdy ciasto jest letnie dodajemy po jednym jajku i miksujemy mikserem. Ciasto przekładamy do rękawa cukierniczego i wygniatamy ciasto – wielkości orzecha włoskiego – ciasto urośnie. Pieczemy przez 20-25 minut.   Krem: 1 litr mleka 1 szkl cukru 1 szkl mąki pszennej 6 jajek 1-2 laski wanilii Mleko

MojaQchnia.pl
Jesienny chlebek daktylowy 290

ucieramy na krem i dodajemy pomału miód, a następnie jajko.Dokładnie mieszamy.Dodajemy mąkę, proszek do pieczenia, sodę i sól. Powoli wlewamy mleko ciągle mieszając. Na koniec dodajemy daktyle i orzechy. Ciasto przekładamy do formy. Pieczemy około 60 minut w temperaturze 180 stopni

Anioły w kuchni
Deser piernikowy 2 190

zrobienia w kilka minut. DESER PIERNIKOWY Składniki: 1 duży kubek jogurtu greckiego 1/3 łyżeczki przyprawy do piernika 1-2 łyżeczki miodu kilka  pierników (lub pozostałe po świętach ciasto) orzechy w czekoladzie np. m & m   Przygotowanie: Pierniki ścieramy na tarce lub rozkruszamy w melakserze. Przekładamy na dno miseczek. Jogurt grecki mieszamy z miodem i przyprawą do piernika

Bon appetit mon amie
Irlandzki chleb sodowy. 161

wypieków drożdżowych czy na zakwasie. W tej kwestii jestem chyba tradycjonalistką :) Niemniej jednak cieszę się, że zdecydowałam się przygotować ten kojarzony z Irlandią chleb. Następnym razem dodam do ciasta orzechy lub żurawinę, ponieważ w takich wersjach też pojawia się na stołach mieszkańców Zielonej Wyspy. Składniki: 250 g mąki pszennej 250 g mąki pszennej razowej 100 g płatków owsianych 1 łyżeczka

zadanie-gotowanie
Tarta z masą kremową o smaku chałwy (Pana Cotta na kruchym cieście) 129

mąki z pełnego przemiału, otrębów i tartych orzechów ciasto przygotowałam, godzinę poczekałam, potem nim formę na tarte wyłożyłam i na 20 min do piekarnika wstawiłam. Masa to Pana Cotta z chałwy, śmietanki, mleka i żelatyny przygotowana, dobrze zmiksowana. Na ciasto ją przełożyłam i do lodówki całość włożyłam. Te dwa kolory, kruchy brązowy i delikatny kremowy, w tarte się złączyły

Moniki Smakołyki

Proponowane wyszukiwania