ciasta! Z filiżanką kawy smakuje wyśmienicie. Pina Coladę upiekłam na swoje imieniny i powiem, że każdemu baaardzo posmakowało. Wam też polecam :) A przy okazji chciałam złożyć życzenia imieninowe wszystkim Joannom, Joasiom, Asiom ;)))) Biszkopt: 2 jajka 1/3 szkl domowego cukru waniliowego 1/4 szkl mąki pszennej 1/4 szkl mąki ziemniaczanej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia cukier waniliowy Masa: 500 ml mleka
Smakołyki Asispędzane na wsi, smak drożdżowego placka z porzeczkami czy agrestem, popijanego mlekiem, owoce zjadane prosto z krzaczka czy drzewa. Zaręczam że dla takich chwil zapomnienia warto przygotować to ciasto. Wykonanie jest banalnie proste, nawet nie zwrócicie uwagi kiedy ciasto będzie gotowe. Dla mnie dodatkowym atutem jest kwaśny posmak ciasta gdyż taki właśnie preferuje moja córka :) Składniki - 5 jajek(...)szklanki mąki - 1 kostka margaryny - 3 łyżki cukru pudru - 2 łyżeczki proszku do pieczenia - 3/4 szklanki cukru - 1 opakowanie cukru wanilinowego - 2 budynie śmietankowego - 1/2 szklanki oleju - 500 g czarnych porzeczek Drogi internauto - jeżeli przepisy znalezione na tym blogu uważasz za przydatne i chętnie wykorzystasz je w swojej kuchni to możesz wziąć udział w rozwoju tego bloga
Świat Smakuproszek do pieczenia i miksując dodawać po jednym jajku. Ciasto podzielić na dwie części. Pierwszą część rozsmarować na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 230 stopni. Piec 10 minut. Po tym czasie zmniejszyć temperaturę do 200 stopni i piec jeszcze około 20 minut. Tak samo postąpić z drugą częścią ciasta. Składniki na krem: 500 ml mleka
Agusiowe smakołykiproszkiem do pieczenia i kakao w misce. Miękkie masło ucieram na puch z cukrem, wbijam stopniowo jajka, miksując po każdym dodaniu. Wlewam ekstrakt z wanilii, wlewam mleko, wsypuję zmieszaną mąkę z orzechami, miksuję tylko do połączenia. Masa jest dość gęsta-wykładam ją łyżką do papierowych papilotek na wysokość ¾ formy. Posypuję suszonym berberysem, który również można wymieszać z ciastem. Piekę
Wanilia i Kardamonmleka (po 370 g), 200 g jogurtu naturalnego, 120 g śmietany, 2 jajka, łyżka oleju, około 500 g mąki, dwa cukry waniliowe, łyżeczka proszku do pieczenia, około 5 łyżek cukru (ilość zależna od tego, jak słodkie lubicie), cukier p uder do posypania. Przygotowanie: Jabłka obieram, wydrążam gniazda nasienne, kroję w plastry (każde jabłko pokroiłam na 5 części). Przygotowuję ciasto: wszystkie
JejKuchniałyżeczek masy krówkowej (kajmakowej) kolorowe papilotki – polecam od PapilArt cukier puder do oprószenia Przygotowanie: Do większej miski wsypujemy mąkę pszenną, cukier, kakao i proszek do pieczenia. Całość mieszamy łyżką. Do drugiej miski wlewamy mleko, dodajemy szczyptę soli, wbijamy jajko i dokładnie mieszamy do połączenia składników. Następnie dodajemy olej, znów mieszamy. Do miski z suchymi składnikami przelewamy mokre(...)Całość mieszamy do połączenia składników. Tak, aby masa była napowietrzona (bąbelki). Formę na muffinki wykładamy kolorowymi papilotkami. Do każdej papilotki nakładamy po 1 łyżce ciasta. Następnie nakładamy czubatą łyżeczkę masy krókowej, całość przykrywamy ciastem kakaowym (około 3/4 łyżki). Blaszkę z babeczkami przekładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na środkowy poziom. Babeczki pieczemy około 20 minut. Babeczki
Słodkie okruszkiowoców. Takim ciastem jest np. murzynek. Idealny do kawki. Nie za suchy, nie za słodki. Nie jest to taki typowy przepis na murzynka, ponieważ jest to wersja przyśpieszona. Dodatkowym plusem tego ciacha jest to, że nie wymaga miksera :) Składniki: 350g mąki 2 jajka 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia(...)sody 150g cukru 250g dżemu truskawkowego szczypta soli 1 szklanka mleka 100 g rozpuszczonego masła 3 łyżki kakao Przygotowanie: W jednej misce wymieszać suche składniki, a w drugiej mokre. Do suchych składników dodać
Amatorka kuchennaproszku do pieczenia 2 jajka 100 g roztopionego masła suszone owoce (morele, żurawina, rodzynki, daktyle), orzechy, migdały- wszystko posiekane- razem około 200 g cukier brązowy do posypania wierzchu ciasteczek Przygotowanie: Wszystkie składniki mieszamy łyżką w misce, po czym ugniatamy ręką. Jeśli masa będzie bardzo sucha można dodać kilka łyżek mleka lub wody. Piekarnik rozgrzewamy do 160 stopni. Z ciasta formujemy
Smakowity Blog Kulinarnyduża 5 jaj 200 g ksylitolu Pol Kłos cukier waniliowy 30 g 200 g masła 300 g mąki pszennej łyżeczka proszku do pieczenia Dodatkowo: czekolada 300 g mleko 3 łyżki Wykonanie : Najpierw sparzmy skórkę z pomarańczy, osuszamy ręcznikiem papierowym i ścieramy na tarce, wyciskamy sok z pomarańcza.Ubijamy jaja na puch z ksylitolem. Dodajemy(...)cukier waniliowy nadal miksujemy. Mąkę przesiewamy i dodajemy do pozostałych składników. Masło miękkie dodajemy w trakcie miksowania oraz skórkę pomarańczową i sok z pomarańcza. Ciasto mamy klejące i takie ma być. Przekładamy do formy prostokątnej wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy 45 minut w 170 stopniach. Po upieczeniu i wystudzeniu polewamy czekolad a rozpuszczona z 3 łyżkami mleka. Dekorujemy gwiazdkami
Różowa kuchniawymieszamy składniki, nałożymy porcję ciasta na patelnię i usmażymy! To takie proste :) Dziś zapraszam Was na placuszki dyniowe, wcale nie gorsze od dyniowych naleśników , które jakiś czas temu pojawiły się na blogu. Składniki: (na około 20 placuszków) 2 jajka 220 g puree z dyni, np. domowej roboty 1 łyżka oleju 1/4 szkl mleka 3 łyżki cukru(...)mąki pszennej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli Przygotowanie: Jajka roztrzepać w misce, dodać resztę składników i dobrze wymieszać za pomocą trzepaczki. Na rozgrzaną patelnię (bez tłuszczu!) nakładać porcję masy (1 placuszek=1 łyżka masy) Smażyć z obu stron do zarumienienia. Podawać na ciepło, np. z twarogiem, malinami i miodem. Smacznego
Nastoletnie Wypiekaniemleko w proszku było, takie niebieskie, najlepsze, kakao można było wystać w kolejce, cukier na kartki a jedyne herbatniki jakie były to Petit Beurre i co z tego zrobić? No teraz już wiemy: blok czekoladowy. Pyszny, jedyny i niepowtarzalny, polecam skosztujcie. Kolejne wydarzenie na FB [ klik ] i robimy właśnie blok czekoladowy rodem z PRL-u z cyklu Ciasto na niedzielę
Moje Małe Czarowanieproszkiem do pieczenia, przesiej przez sitko, dodaj sól, wymieszaj. Masło lub margarynę utrzyj na puszystą masę , dodaj cukier, cukier waniliowy dalej ucieraj jeszcze chwilę. Dalej ucierając dodawaj po 1 jajku, ucieraj, aby składniki połączyły się dokładnie ze sobą na jednolitą masę. Następnie wlej miód, wymieszaj. Dalej ucierając dodawaj po trochę na przemian mąkę i mleko z herbatą. Gotowe ciasto wylej
Przepisy i porady kulinarnebiałości. Do powstałej masy wlać szklankę wody, oleju i przesianą mąkę wraz z proszkiem do pieczenia. Wymieszać mikserem. Ciasto dzielimy na dwie części. Do jednej dodajemy 2 łyżki kakao, do drugiej 2 łyżki mąki tortowej. Wymieszać. Ciasto nakładać na środek keksówki. Najpierw 2 łyżki ciasta ciemnego, później jasnego- naprzemiennie. Wkładamy do nagrzanego do 180 st piekarnika i pieczemy ok godziny(...)Polewa: Kruszymy czekoladę i topimy najlepiej w kąpieli wodnej. Dokładamy łyżkę masła i mleka. Mieszamy do rozpuszczenia
Kuchnia w czekoladzieciasto robiły Iwonka .... Krem miętowy: 500 ml mleka 2 opakowania budyniu waniliowego łyżka cukru 150 g landrynek miętowych 1/2 szkl.wody 200 g masła Mus arbuzowy: 1 kg miąższu z arbuza 2 galaretki truskawkowe Dodatkowo biszkopty Landrynki miętowe umieścić w rondelku o grubym dnie, zalać wodą i powoli gotować mieszając aż się rozpuszczą [około 15 minut].Z mleka, cukru(...)proszku budyniowego ugotować gęsty budyń. Do gorącego jeszcze budyniu wlać gorące rozpuszczone cukierki i dokładnie wymieszać. Odstawić do wystudzenia. Miękkie masło utrzeć na puch a następnie dodawać po łyżce zimnego budyniu [ ja masła nie ucierałam , tylko dodałam do gotującego się budyniu i dokładnie wymieszałam] . Wyłożyć na biszkopty ułożone w foremce . Ułożyć warstwę biszkoptów[ mi troszkę zabrakło]. Z arbuza usunąć
Moje domowe kucharzeniemleka w proszku dwie łyżki jogurtu naturalnego szklankę musu z truskawek dwa jajka 1,5 łyżeczki bezglutenowego proszku do pieczenia (można pominąć – placki wyjdą płaskie) mąka kukurydziana – miałam opakowanie 400g, weszło prawie całe pół łyżeczki soli dwie łyżki cukru brązowego dwie łyżki oleju Wszystkie składniki oprócz mąki i proszku łączymy bardzo dokładnie. Dosypujemy mąkę partiami, tak, żeby utworzyło się(...)gęste ciasto. Dobrze je odstawić na noc lub przynajmniej na 2-3 godziny do lodówki. Smażymy na bardzo małym ogniu, wcześniej smarując patelnie pędzelkiem zamoczonym delikatnie w oleju. Do smażących się placuszków „wciskamy” kawałki truskawek. Do placuszków podajemy jogurt. Opakowanie jogurtu naturalnego łączymy z łyżeczką pasty waniliowej i drobno posiekanymi listkami mięty. Jeśli nie macie pasty waniliowej to wyskrobcie ziarenka
ladykitchenproszek, który dodaje się do mleka, żeby dało się je ubić jak śmietanę). Wyciskamy sok z pomarańczy. Biszkopt przekrawamy na dwa równe blaty, można ułożyć je sobie na kawałkach papieru do pieczenia, żeby łatwiej było je przesuwać po stole. Przecięte biszkopty nasączamy sokiem z pomarańczy, dobrze robić to od strony, która była przecięta, wtedy sok łatwiej wsiąknie w ciasto
Ciastkozercyproszku do pieczenia 1 łyżeczka soli 0,5 łyżeczki gałki muszkatołowej pieprz Suche składniki mieszamy razem w misce. Do rozmrożonego szpinaku (lub przesmażonego jeśli decydujemy się na świeży) dodajemy mleko, olej, jajko i przeciśnięty ząbek czosnku. Dokładnie mieszamy. Orzeszki kroimy na drobniejsze kawałki. Łączymy suche i mokre składniki i dokładnie mieszamy. Na koniec dodajemy pokrojone orzeszki i mieszamy. Ciasto przekładamy
Ciastkozercymleka 1 opakowanie budyniu śmietankowego 3/4 szklanki cukru 1 galaretka pomarańczowa Masa śmietankowa: 1 śmietana 30% 1 opakowanie cukru waniliowego 2 łyżki cukru pudru 1 galaretka pomarańczowa Przybranie: kwiatki cukrowe Wykonanie: Białka ubijam na sztywną pianę, dodaję porcjami cukier i po jednym żółtku. Mąkę ziemniaczaną, mąkę pszenną i proszek do pieczenia mieszam razem i przesiewam do masy jajecznej. Ciasto
Ciasteczkowy Potwórproszkiem do pieczenia, i łyżką kakao. W oddzielnej misce jajka ubić z cukrem na puszystą masę. Przelać do miski z mąką, dodać olej i mikserem wymieszać do momentu połączenia się składników. Wsypać posiekane orzechy i płatki owsiane, łyżką wymieszać. Gdyby masa była zbyt gęsta można dodać kilka łyżek mleka. Przygotować blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i nakładać łyżką ciasto
pink envelopeproszkiem do pieczenia, kakao i sodą, dodać także olej i wodę i wszystko dokładnie wymieszać. Jabłka obrać i pokroić w dużą kostkę i wymieszać razem z ciastem. Tortownicę wysmarować masłem lub margaryną, posypać bułką tartą i przełożyć ciasto. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 40 minut w temperaturze 175 stopni C. Składniki na polewę: 3 łyżki kakao 3 łyżki mleka
Na słodko lub wytrawnieDzisiejszy dzięń był dla mnie wyjątkowo ciężki, zupełnie jak nie niedziela:) A wszystko za sprawą mojego małego diabełka, który zawsze potrafi dostarczyć nam "rozrywek". Dziś ni
Magiczna kuchnia Dariiłyżka cukru1/2 łyżeczki proszku do pieczenia1/2 łyżeczki cynamonu1/4 łyżeczki soli2 bananyolej do głębokiego smażenia cukier puder do posypania 1. Jajko, olej i mleko dokładnie roztrzepać (ja robiłam to zwykłą trzepaczką ręczną, ale można mikserem). Dodać sypkie składniki i dokładnie wymieszać na jednolitą masę.2. W rondelku rozgrzać olej.3. Banany pokroić w ok 1cm plastry. Zanurzać w cieście i smażyć
Kto ugości moich gości?Ciasta przypomina blok, ale nie ma w nim orzechów i herbatników. I jest miększy. Wyszedł pyszny, choć zastanawiałam się nad tym czy, aby coś z tego będzie. Przepis wpadł mi do głowy i po prostu musiałam go zrobić. Zajadaliśmy się nim dzisiaj ;). Najlepiej przetrzymać go w lodówce przez całą noc przed jedzeniem.Składniki:Masa Białaszklanka mleka w proszku1/2 szklanki wiórek(...)cukru100 g masła1/2 szklanki mlekaMasa kakaowa:1 i 1/2 szklanki mlekaczubata łyżka kakao4 łyżki cukru100 g masła1/2 szklanki mlekaDodatkowo:wiórki kokosowe do posypania Wykonanie:Masa białaMleko w proszku przesiać do miski i dać wiórki. Wymieszać.Mleko dać do garnka, dodać masło i cukier zagotować. Zestawić z palnika. Dodawać powoli mieszankę z mleka i mieszać. Uważać, aby nie było
Moje pyszne gotowanieproszku, rozpuszczone w mleku drożdze, Tang Zhong i mleko z solą. Masło i ryż dodasz później. Dokładnie wymieszaj składniki, aż do ich całkowitego połączenia się (można to zrobić mikserem lub robotem, na najmniejszej prędkości przez 4 - 5 minut).Dodaj roztopione masło i wyrabiaj (albo mieszaj mikserem), aż masło zostanie całkowicie wchłonięte. Zajmie to około 5 - 6 minut.Jesli wyrabiasz ciasto ręcznie
Grahamka, weka i kajzerkałyżka cukru1/2 łyżeczki proszku do pieczenia1/2 łyżeczki cynamonu1/4 łyżeczki soli2 bananyolej do głębokiego smażenia cukier puder do posypania 1. Jajko, olej i mleko dokładnie roztrzepać (ja robiłam to zwykłą trzepaczką ręczną, ale można mikserem). Dodać sypkie składniki i dokładnie wymieszać na jednolitą masę.2. W rondelku rozgrzać olej.3. Banany pokroić w ok 1cm plastry. Zanurzać w cieście i smażyć
Kto ugości moich gości?warzywami są fantastycznym i niezwykle smacznym pomysłem na obiad.Chrupiące i mega sycące!Polecam! SKŁADNIKI:NALEŚNIKI:- mąka – 1 szklanka- mleko – 200 ml- woda gazowana – 100 ml- jajko – 1 szt- olej – 2 łyżki- proszek do pieczenia – 1 łyżeczka- sól – szczyptaFARSZ:- soczewica czerwona – 1 szklanka- papryka czerwona – 1 szt- papryka żółta(...)cebula – 1 szt- pieprz – 1 szczyptaDODATKOWO:- jajko – 1 szt- bułka tarta – 1 szklanka- olej do smażenia – 200 mlSPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Z podanych składników robimy ciasto naleśnikowe. Smażymy duże , ale niezbyt grube naleśniki. Soczewicę gotujemy przez około 30 minut w wodzie z dodatkiem kostki rosołowej. Papryki i cebulę kroimy w drobną kosteczkę. Mieszamy z ugotowaną soczewicą. Doprawiamy
Ostra na Słodkoproszku do pieczenia, płaska łyżeczka cynamonu 4 łyżki cukru Składniki na masę krówkową : 200 g śmietany kremówki 4 łyżki masła 20 dag cukru trzcinowego Te składniki połączyć w rondelku i podgrzewać, aż uzyskamy gęstą, jednolitą masę - przestudzić Przygotowanie muffinek : Składniki sypkie połączyć Dodać do nich jajko, mleko - nie miksować, a jedynie ucierać Do foremek nakładać 1- 2- łyżki ciasta
Proste PotrawySkładniki suche:1 i 3/4 szklanki mąki1 szklanka cukru2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia1/3 łyżeczki sody10 łyżeczek kropelek czekoladowych2 łyżeczki kropelek czekoladowych do dekoracjiSkładniki mokre:1
Emcia Pichcimleka 3,2% - 750g mąki - 100ml oleju rzepakowego - 6 czubatych łyżek cukru - 2 czubate łyżeczki proszku do pieczenia - 2 jajka - 2 żółtka Wszystkie składniki za pomocą miksera łączymy, masa powinna być dość rzadka, aby łatwo się nam ją rozprowadzało na gofrownicy. Gofrownicę należy mocno nagrzać. Za pomocą pędzelka rozprowadź niewielką ilość oleju na płycie gofronicy, łyżką wazową rozprowadzaj ciasto
SMYKWKUCHNIbakaliami. Puszyste, nie przesłodzone, po prostu pyszne! Składniki na 12 muffinek: 100 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej 100 g mąki orkiszowej typ 700 1/2 łyżeczki sody 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 160 ml mleka 100 ml oleju 1 jajko 3 łyżki cukru/ksylitolu skórka otarta z 1 małej cytryny lub połowy dużej 12 kostek czekolady (u mnie biała studencka) Przygotowanie:W osobnych(...)naczyniach połączyć suche i mokre składniki.Następnie zawartość obu naczyń delikatnie ze sobą połączyć. Cytrynę wyszorować i sparzyć. Skórkę zetrzeć drobno na tarce. Dodać do ciasta.Foremki napełnić ciastem i do każdej włożyć po kostce czekolady.Piekarnik rozgrzać do 200 stopni.Piec do suchego patyczka przez ok 15 minut.Po ostudzeniu można posypać cukrem pudrem.Smacznego
Ze smakiem i z pasjąSuche: 1,5 szklanki mąki pszennej 2/3 szklanki cukru 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 3/4 łyżeczki sody Mokre: 1 jajko 100 ml maślanki naturalnej 1/2 szklanki oleju 80 ml syropu ( z puszki po brzoskwiniach) Dodatkowo: 4 połówki brzoskwiń z puszki tabliczka białej czekolady + 2 łyżki mleka Wykonanie: Składniki suche mieszamy razem w jednej misce, a składniki(...)mokre w drugiej. Następnie mieszaninę mokrych składników wlewamy do suchych i mieszamy aż ciasto będzie jednolite. Brzoskwinie kroimy w kostkę i dodajemy do ciasta, mieszamy tak, żeby brzoskwinie dobrze połączyły się z ciastem. Ciasto wkładamy do foremek i pieczemy 30 minut w temperaturze 190 stopni.Czekoladę łamiemy na kostki, dodajemy mleko i rozpuszczamy wszystko w rondelku. Rozpuszczoną czekoladą
Czerwona Porzeczkamiodu i rodzynek! W sumie sama się zdziwiłam, że cokolwiek mi wyszło z takiej mieszanki. ;) A wyszło coś naprawdę dobrego! Od razu uprzedzam, że nie jest to typowy chlebek. Ciasto od razu po upieczeniu musi swoje odczekać, bo jest bardzo wilgotne i mokre. Później staje się zwarte i można je rozkrajać bez większego problemu... no może tylko troszkę się kruszy(...)szklanki purée z dyni (ja użyłam dyni zwykłej) 200 g suchej kaszy jaglanej szklanka wody + szklanka mleka (do gotowania kaszy) 3 łyżki oleju rzepakowego 4 łyżki płynnego miodu 2 jajka ok. 70 g rodzynek łyżeczka proszku do pieczenia łyżeczka cynamonu 1/2 łyżeczki imbiru Przygotowanie: Pur é e z dyni : Piekarnik nastawić na 180 stopni C. Dynię
Kuchnia Elliesię przydaje ;) Składniki: Brownie z czekoladą: 1 szkl. mąki pszennej 2/3 szkl. gorzkiego kakao 2/3 szkl. cukru białego Polski Cukier 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli 2 jajka 70 g czekolady gorzkiej 1/2 szkl. mleka 1/2 kostki masła 82 % tłuszczu Krem jogurtowy z ricottą: 375 g sera ricotta 750 g gęstego jogurtu greckiego 1 niebieska galaretka(...)wrzątku Warstwa truskawkowa: 1 galaretka truskawkowa 2 szkl. wrzątku świeże truskawki mięta do dekoracji Sposób przygotowania: Brownie z czekoladą: Mąkę, kakao, proszek do pieczenia, cukier i szczyptę soli mieszamy w misce. Wlewamy mleko, wbijamy jajka i krótko miksujemy. Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej, masło również (ja roztapiałam osobno, ale można też w jednej misce), gorące wlewamy
Kolorowy Przepisownikszklanki (200 g) mąki 1 kostka (200 g) masła 1 szklanka (180 g) cukru trzcinowego 3 łyżki (30 g) kakao 1/2 szklanki (125 ml) mleka 5 łyżek (150 g) nutelli 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2/3 szklanki (100 g) obranych orzechów laskowych sól Przygotowanie: 1) Orzechy laskowe delikatnie podprażyć na suchej patelni, a następnie dość drobno posiekać, kilka orzechów(...)czas mieszając, rozpuścić masło, cukier, kakao oraz mleko, po zdjęciu z palnika dodać 5 łyżek nutelli i mieszać, aż się rozpuści. Z kakaowej masy odlać 1/2 szklanki na polewę i odstawić, aby przestygła. 3) Żółtka oddzielić od białek. 4) Cały czas mieszając mikserem, do wystudzonej masy kakaowej dodać żółtka, przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i szczyptę soli. 5) Białka
Fitsweet.mePoniżej podaję przepis ale UWAGA!!!!! ciasto uzależnia :) Jest tak pyszne, że nie idzie się od niego oderwać. Składniki: biszkopty ok 200 g budyń śmietankowy (na 500 ml mleka) 5 żółtek 2 galaretki o dowolnym smaku mąka 1 pełna łyżka miękkie masło 200 g wrząca woda ok 700 ml mleko 1,5 szklanki kakao 2 łyżeczki owoce (u mnie puszka(...)wlewam do garnka i wstawiam na gaz. W dużej misce miksuję żółtka z cukrem na bardzo puszystą, jasną masę po czym dodaję proszek budyniowy, mąkę, pozostałe mleko i dalej miksuję. Taką masę wlewam do gotującego się mleka i w garnku miksuję chwilę a następnie ściągam z gazu dalej miksując aż masa stanie się gęsta (nie zostawiam na gazie ponieważ bardzo
Kuchnia Vikiziaren słonecznika 200 g oleju roślinnego (polecam w tym przypadku szczególnie kokosowy) 100 g gęstego mleka kokosowego z puszki 200 g cukru 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia Przygotowanie: Cukier, mleko kokosowe oraz olej utrzyj na puszystą masę. Na suchej patelni podpraż słonecznik, a potem na tej samej patelni przez chwilę podpraż płatki owsiane. Możesz płatki po podprażeniu lekko zblendować(...)nienawidzi- pitu, pitu . Połącz wszystkie składniki razem. Jeżeli nie zależy Ci na idealnym wyglądzie ciastek, to po prostu formuj kulki i lekko je spłaszcz, moja rada, za miarkę ciasta używać dużej łyżki Lub tak jak zmusiłam Miśka do pomocy, za pomocą formy do wykrawania ciastek, czyli do środka foremki nałóż porcję ciasta i łyżką podociskać ciasto, zddejmi formę i masz
greenscarfPrzepis pochodzi z bloga "kwestia smaku". Ja dodatkowo polałam muffinki białą czekoladą i obtoczyła w wiórkach kokosowych. Z jednej porcji wychodzi 13-14 muffinek. Składniki: 310
IMPRESJA SMAKUBabki to ciasta, które darzę wielkim sentymentem. Piekła je moja Babcia, piecze je moja Mama, piekę i ja. Ucierane, zaparzane, puszyste, pachnące aromatem migdałów… i nie tylko. Jeszcze lekko ciepły kawałek babki z kubkiem mleka, kawy, herbaty, czy też jogurtu. Tylko zatopić się w fotelu i dać ponieść wspomnieniom. Tytułowy Dziadek – nie jest mój, przepis również, ale moja – Babka(...)czas ubijając, dodajemy skórkę z cytryny i pomarańczy oraz cienką strużką wlewamy olej z esencją pomarańczową. Po połączeniu składników dodajemy przesiane mąki z proszkiem do pieczenia oraz suszone wiśnie lekko oprószone mąką. Całość delikatnie mieszamy rózgą. Ciasto przekładamy do formy babkowej wysmarowanej masłem i oprószonej mąką. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 165ºC i pieczemy ok. 45 minut (do suchego patyczka
mojewypiekiinietylkoCiasto kajmakowo-kremowe z nutą pomarańczy😁 coś dla wielbicieli słodkich i kremowych ciast. BISZKOPT 1 szklanka cukru 1/2 szklanki mąki tortowej 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka wody 1 łyżeczka octu 1 łyżeczka wody szczypta soli Białka ubijamy na sztywno ze szczypta soli. Żółtka z cukrem ,wodą i octem ucieramy na puszystą masę. Żółtka dodajemy(...)białek i delikatnie mieszamy łyżką. Wsypujemy w dwóch partiach przesiane mąki z proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszamy.Pieczemy 30-40 min w 180C lub do suchego patyczka. KREM KAJMAKOWY puszka mleka skondensowanego słodzonego lub puszka gotowej masy kajmakowej(krówkowej) 250 g masła Puszkę mleka skondensowanego wkładamy pionowo do garnka zalewamy wodą(cała puszka musi być przykryta wodą przez cały
Anielskie wypieki=>BISZKOPT: SKŁADNIKI: - 6 jaj - 1 szkl. cukru kryształu - 1 szkl. mąki - 1 łyżeczka proszku do pieczenia WYKONANIE: Białka ubić na sztywno dodać cukier, żółtka na
Dziś Ja gotuje