ciasto z mlekiem w proszku - 11500 przepisów (strona:544/767)

Wegańskie brownie z ciecierzycy 206

rondlu podgrzej mleko wraz z daktylami i kakao. Kiedy mieszanka zawrze zdejmij z ognia, dodaj melasę (opcjonalnie), szczyptę soli oraz ekstrakt waniliowy. Całość zmiksuj na jednolitą masę. Dodaj rozpuszczoną czekoladę i dokładnie połącz.  2/3 szklanki migdałów lub orzechów włoskich przełóż do blendera i zmiksuj na drobny proszek. Przesyp do dużej miski, dodaj też mąkę i proszek, całość zamieszaj. Pozostałą(...)jest zrobić to za pomocą ręcznego blendera. Gotowy przecier przełóż do miski z mąką, migdałami/orzechami i proszkiem, całość dokładnie połącz ze sobą.  Do cieciorkowej kruszonki dodaj teraz płynną czekoladowo-daktylową masę i za pomocą dużej łyżki dokładnie połącz wszystkie składniki ciasta. Na koniec wmieszaj syrop klolowy oraz posiekane wcześniej migdały/orzechy włoskie i czekoladę. Ciasto będzie dość sztywne

Roślinna - blog wegański
Wegański sernik malinowy bez pieczenia 323

oznacza, że musimy zrezygnować z ciast i słodyczy! Możemy zrobić nawet roślinną wersję sernika na zimno. Mój mąż stwierdził, że to najlepszy sernik, jaki jadł. W cieście tym nie znajdziecie mleka, jajek ani mąki, więc z pewnością przypadnie ono do gustu alergikom. Jeśli macie problem z kupieniem śmietanki kokosowej nic prostszego – możecie przyrządzić ją sami w domu korzystając(...)śmietanki kokosowej 2 łyżki kakao (bio)* (opcjonalnie) 4 łyżki masy kokosowej + 4 łyżki mleka kokosowego Masa malinowa: 1,5 szklanki orzechów nerkowca (ok. 200 g) 1 szklanka malin 2 łyżki syropu klonowego sok z 1 cytryny 150 ml śmietanki kokosowej szczypta soli Migdały blendujemy na proszek i przesypujemy do miski. Daktyle zalewamy wrzątkiem i moczymy przez kilka minut. Odlewamy wodę

Dieta bez mleka
Serniczki z owocowym musem 119

Troszkę przerobiłam serniczki z tego przepisu dodając na górę mrożonkę, którą otrzymałam z firmy Owoce dżungli , to była moja przekąska podczas kilkugodzinnej nauki, jak ja tego

Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość
Buraczane babeczki korzenne z powidłami i karobem 135

przyprawy, sodę i proszek. Śliwki przełożyć do wysokiego naczynia, dodać wodę i zblendować na masę (jeśli śliwki są twardsze pokroić je na mniejsze kawałki, zalać 1/3 szklanki wody i gotować, aż śliwki wchłoną cały płyn i zmiękną; po tym zblendować je na masę i ostudzić). W osobnym naczyniu połączyć starte buraki, jajko, olej, mleko i ocet – wymieszać. Mokre składniki przelać(...)suchych, zmiksować do połączenia (masa będzie stosunkowo gęsta). Formę na babeczki wyłożyć papilotkami lub przygotować papierowe foremki. Do każdej nakładać po łyżce masy, na ciasto nakładać po łyżeczce powideł, na powidła ponownie wyłożyć ciasto – do wysokości foremek, ciasto odrobinę wyrównać. Babeczki wstawić do piekarnika nagrzanego do 160 o C(T), piec około 30 minut lub do tzw. suchego patyczka

Even Better Food
Wafelki korzenne... 112

Wafelki korzenne... Inaczej zwane pischinger... Zasze robię je z masą kakaowo-mleczną tym razem wystarczy dodać trochę cynamonu lub przyprawy do piernika aby zapachniało świętami. paczka

Pelusiowa Kuchnia
czarno-białe ciasto 159

zalewamy mlekiem i doprowadzamy do wrzenia,gotujemy na wolnym ogniu ok.1/2 godziny często mieszając .Po ugotowaniu odstawiamy do następnego dnia Na drugi dzień dokładnie odsączony mak mielimy trzy razy. W dużym garnku roztapiamy masło i wsypujemy zmielony mak, dodajemy migdały , orzechy i całość smażymy chwilę Dodajemy miód i przesmażam chwilę,dodajemy wanilie i na końcu rum Gotowa masę łączymy(...)100g mąki ziemniaczanej-1/2 szklanki 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka octu szczypta soli Wykonanie    Nagrzać piekarnik do temperatury 170 stopni (dolna grzałka). Blaszkę o średnicy ok. 32x32 cm wysmarować (samo dno) masłem i wyłożyć papierem do pieczenia. Nie smarować boków. Oddzielić białka od żółtek. Proszek do pieczenia i ocet dodać do żółtek i roztrzepać

w mojej kuchni
Karpatka 186

łyżeczkę proszku do pieczenia. Nie jest to jednak konieczne, pod warunkiem, że ciasto będzie dobrze wyrobione/napowietrzone. Gotowe ciasto podzielić na 2 równe części. Jedną część ciasta rozprowadzić w formie o wymiarach dolnych 24 x 34 cm, wysmarowanej tłuszczem i wysypanej mąką lub bułka tartą. Wyrównać. Piec w temperaturze 200°C przez około 25 minut, do ładnego zrumienienia ciasta. W trakcie(...)pieczenia nie należy otwierać piekarnika, gdyż ciasto opadnie. W ten sam sposób upiec drugą część ciasta ( można oczywiście upiec 2 części ciasta na raz, jeżeli posiadacie 2 takie samy formy i jeżeli Wasz piekarnik jest przystosowany do pieczenia na kilku poziomach równocześnie ). Upieczone ciasto odłożyć do wystudzenia. Krem budyniowo - maślany: 1 szklankę mleka ( 250 ml ) zmiksować z żółtkami oraz obiema

Opowieści z piekarnika
Męskie muffiny w barwach moro 275

mleka 1 duża pomarańcza (najlepiej z mięsistą grubą skórką) 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 duża szczypta sody oczyszczonej szczypta soli 4 łyżeczki kakao odrobina zielonego spożywczego barwnika w żelu opcjonalnie czekolada do dekoracji Pomarańczę sparzyć gorącą wodą, wytrzeć do sucha i zetrzeć z niej skórkę na tarce o drobnych oczkach. Z miąższu wycisnąć 4 łyżki soku pomarańczowego. Mąkę, proszek(...)połączyć z sokiem pomarańczowym i jajkami. Wszystko dobrze razem wymieszać trzepaczką lub mikserem. Składniki mokre wlać do miski z mąką i dodatkami. Szybko połączyć składniki mieszając łyżką lub szpatułką. Ciasto podzielić na 3 mniej więcej równe części. Do jednej z nich dodać 2 łyżeczki kakao, a do drugiej 2 łyżeczki kakao i zielony barwnik spożywczy (jeśli barwnik ma odpowiednio ciemny

Trzeci talerz
Ciasto karmelowo-słonecznikowe 210

masy krówkowej 200 gramów masła o temperaturze pokojowej Składniki na karmelizowany słonecznik 300 gramów ziaren słonecznika 120 gramów masła 1/2 szklanki cukru pudru 1 opakowanie cukru waniliowego 2 łyżki mleka Do nasączenia biszkoptu: 2 łyżeczki kakao ciemnego 2/3 gorącej, przegotowanej wody Robimy poncz : rozpuszczamy 2 łyżeczki kakaa w 2/3 szklanki gorącej wody - dobrze mieszamy i odstawiamy do wystygnięcia. Czeka(...)proszkiem do pieczenia i kakao Nastawiamy piecyk na 180 stopni C Formę o wymiarach mniej więcej 25x30 cm wykładamy papierem do pieczenia i wylewamy masę biszkoptową. Forma może być mniejsza. A zamiast prostokątnej formy można użyć tortownicy - wówczas biszkopt będzie wyższy (zresztą całe ciasto będzie wyższe i będzie bardziej widoczny środek. Wpadłam na ten pomysł, gdy zobaczyłam, że moje ciasto

Szczęśliwa kuchnia
Tort wyjątkowo czekoladowy 164

gotowe! Miłego pieczenia! SKŁADNIKI NA CZEKOLADOWE BLATY: 225 g. mąki pszennej 350 g. drobnego cukru 85 g. ciemnego kakao 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 i 1/2 łyżeczki sody 2 jajka 250 ml. mleka 125 ml. oleju 2 łyżeczki waniliowego ekstraktu 200 ml. ciepłej, przegotowanej wody DODATKOWO: 250 ml. śmietany kremówki 60 g. kropelek czekoladowych z mlecznej czekolady(...)natłuszczamy (można delikatnie opruszyć bułką tartą lub zmielonymi na proszek migdałami) . W dużym naczyniu umieszczamy wszystkie składniki z wyjątkiem wody. Mieszamy za pomocą miksera, do momentu, aż nie będzie żadnych grudek. Gdy otrzymamy już jednolitą masę, cały czas miksując, dodajemy stopniowo wodę. W tym momencie nasze ciasto wydaje się bardzo wodniste i właśnie tak ma być! (Dlatego po upieczeniu wciąż

Domowe Torty
Ciasto karmelowo-słonecznikowe 215

masy krówkowej 200 gramów masła o temperaturze pokojowej Składniki na karmelizowany słonecznik 300 gramów ziaren słonecznika 120 gramów masła 1/2 szklanki cukru pudru 1 opakowanie cukru waniliowego 2 łyżki mleka Do nasączenia biszkoptu: 2 łyżeczki kakao ciemnego 2/3 gorącej, przegotowanej wody Robimy poncz : rozpuszczamy 2 łyżeczki kakaa w 2/3 szklanki gorącej wody - dobrze mieszamy i odstawiamy do wystygnięcia. Czeka(...)proszkiem do pieczenia i kakao Nastawiamy piecyk na 180 stopni C Formę o wymiarach mniej więcej 25x30 cm wykładamy papierem do pieczenia i wylewamy masę biszkoptową. Forma może być mniejsza. A zamiast prostokątnej formy można użyć tortownicy - wówczas biszkopt będzie wyższy (zresztą całe ciasto będzie wyższe i będzie bardziej widoczny środek. Wpadłam na ten pomysł, gdy zobaczyłam, że moje ciasto

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
Serobrownie z batatem 185

widoczne jego grudki. Cały czas ucierając dodajemy po jednym jajku, rozgniecionego widelcem banana, cukier puder oraz budyń w proszku. Masę serową przekładamy na przygotowany wcześniej spód brownie. Wyrównujemy i pieczemy przez ok godzinę w 160st C. Po ok 40 minutach wierzch ciasta można delikatnie przykryć folią aluminiową, by się za bardzo nie przyrumieniło. Upieczone pozostawiamy do wystygnięcia w uchylonym piekarniku(...)najlepiej całą noc. Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem bądź roztopioną w kąpieli wodnej mleczną czekoladą z 3 łyżkami mleka

Kuchnia w czekoladzie
Puszyste racuszki przełożone dżemem 228

dżem ananas z marakują Stovit Przygotowanie: Do miski wbijamy jajka, dodajemy cukier i dokładnie łączymy składniki ręczną trzepaczką. Mamy uzyskać puszystą masę (można użyć miksera). Następnie wlewamy mleko, dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia i wszystko mieszamy łyżką do uzyskania jednolitej gęstej masy. Na patelni rozpuszczamy olej kokosowy (ja mam małą patelnię i używam około 1 łyżeczki na porcję(...)placki). Racuszki smażymy z obu stron na złoto na małym ogniu (około 1 pełnej łyżki stołowej na placek). Czasem trzeba powtórnie obrócić placek na pierwszą stronę, gdy ciasto lekko rozleje się na boki (dopiec). Propozycja podania: Placuszki układamy na talerzyku jeden na drugim – każdy smarujemy cienką warstwą dżemu, układamy kolejny itd. Ostatni najpierw oprószamy cukrem pudrem, a potem dajemy

Słodkie okruszki
Sernik Rosa 238

powierzchni sprawia dodatkową przyjemność podczas "pożerania wzrokiem...;-) SERNIK ROSA- SKŁADNIKI: SKŁADNIKI- CIASTO: - 250g mąki pszennej - 1 łyżeczka proszku do pieczenia - 1 jajko - 1 żółtko - 30g cukru (ok. 1 1/2 łyżki stołowej) WYKONANIE: 1. Wszystkie składniki zagnieść energicznie aż do uzyskania jednolitego ciasta 2. Rozwałkować na stolnicy lekko podsypanej mąką 3. Delikatnie przełożyć do natłuszczonej blaszki SKŁADNIKI- MASA SEROWA + PIANKA(...)twarogu półtłustego (na wagę- nie z wiaderka!) - 250g cukru - 2 opakowania budyniu śmietankowego lub waniliowego - ok. 650ml mleka (3 pełne szklanki) - 1/2 szklanki oleju - 5 jajek (białka oddzielone od żółtek) - 100g cukru pudru - szczypta soli WYKONANIE: 1. Ser zmielić dwukrotnie na gładką masę, przełożyć do miski 2. Dodać żółtka, cukier, zmiksować 3. Cały czas miksując, dodać budyń, wlać powoli mleko

Aromatyczne Podróże
CYNAMONOWE MUFFINKI Z JABŁKAMI 139

ół bez termoobiegu. Formę na muffiny wykładamy 12 papilotkami. W rondelku roztapiamy masło, zdejmujemy z ognia, dodajemy mleko i jajka. Mieszamy rózgą do połączenia składników na jednolitą masę. Jabłka obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Do miski przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia i sodą oczyszczoną. Dodajemy mielone migdały i cukier. Dokładnie mieszamy. Do suchych składników dodajemy mokre(...)składniki oraz jabłka. Krótko i delikatnie mieszamy szpatułką lub łyżką (tylko do połączenia składników). Łyżką nabieramy porcje ciasta i przy pomocy drugiej łyżki zsuwamy je do papilotek.  Wierzch muffinek osypujemy płatkami migdałów i wstawiamy do rozgrzanego piekarnika. Pieczemy 25 minut, do suchego patyczka

cool and minty
Piernik staropolski 121

masło zagotować i wystudzić. • Mąkę, sodę, przyprawę do piernika wymieszać, dodać jajka, mleko i wystudzoną masę. • Zagnieść ciasto. • Ja dodałam jeszcze pół szklanki mąki, bo było zbyt rzadkie. • Naczynie wyłożyć papierem dopieczenia i szczelnie zawinąć w niego ciasto. • Przechowywać w lodówce. Ja użyłam gotowej przyprawy do piernka, ale podobno to barbarzyństwo. Podaję(...)więc przepis Asi na  Domową przyprawę do piernika Składniki na 1 kg mąki: • 1 łyżka mielonego cynamonu • 1 łyżeczka imbiru w proszku • 1 łyżeczka mielonego kardamonu • 1/2 łyżeczki startej gałki muszkatałowej • 1/2 łyżeczki mielonych goździków • 1/2 łyżeczki ziela angielskiego • 1/4 łyżeczki pieprzu czarnego • szczypta soli • suszona  skórka z 1 cytryny • suszona skórka

To co kocham
kruche babeczki z owocami i kremem :-) 121

tortowej -1 opakowanie cukru waniliowego (1 łyżka) -3 łyżeczki proszku do pieczenia -2 żółtka  -szczypta soli Z podanych składników zagniatamy ciasto. Na początku może się trudno zagniatać, ale po chwili pięknie się uformuje, będzie gładkie :-) Piekarnik nagrzewamy do 160-170 stopni. Wyklejamy ciastem foremki, cienko.  Następnie nakłuwamy ciasto. Babeczki pieczemy na złoty kolor, około 10 minut. Wyciągamy(...)foremek, studzimy. MASA: Masę robimy wedle uznania, ja robiłam klasyczną, budyniową. -3 szklanki mleka -3/4 szklanki cukru -4 żółtka -2 łyżki mąki -2 małe budynie -1 cukier waniliowy *dodatkowo margarynę 1 szt 2 szklanki mleka zagotowujemy,  podane składniki miksujemy na  gładką masę, wlewamy na gotujące się mleko i gotujemy budyń. Studzimy. Margarynę ucieramy na pulchną masę, dodajemy

moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po kroku
OWSIANE PLACUSZKI ŚNIADANIOWE 157

Składniki na 4 porcje: 20 łyżek płatków owsianych (ok. 200 g) 2 jajka M (ok. 110 g w skorupce) 1 szklanka mleka 2% (ok. 230 g) 2 łyżeczki proszku do pieczenia odrobinka soli 3 łyżeczki cynamonu 1 łyżka cukru/miodu lub dowolny słodzik ekstrakt z wanilii opcjonalnie olej do smażenia (najlepiej masło klarowane lub olej kokosowy) Sugerowane dodatki(...)jogurt naturalny, 480 g dowolnych owoców np. malin Płatki owsiane zblenduj prawie na mąkę. Połącz wszystkie składniki, odstaw na kilka minut, aby ciasto troszkę zgęstniało. Smaż placuszki na patelni cienko wysmarowanej tłuszczem. Podawaj z wybranymi dodatkami :) Zainspirowane przepisem Nigelli Lawson "Oat pancakes with raspberries and honey" Wartość odżywcza* (porcji placuszków z cukrem, bez dodatków / porcji placuszków z cukrem, jogurtem

Vroblewska-fitlife
Torcik z malinami i musem z białej czekolady 240

momentu połączenia się składników. Białka oddzielam od żółtek. Żółtka dodaję po jednym do masy. Mąkę przesiewam, mieszam z proszkiem do pieczenia, dodaje stopniowo do ciasta, mieszam szpatułką. Białka ubijam ze szczyptą soli na sztywno i na koniec daję do ciasta, mieszam. Przekładam do tortownicy, której spód wykładam papierem do pieczenia. Piekę w 180 stopniach około 10-15 minut(...)suchego patyczka". Mus z białej czekolady: laska wanilii (ziarenka) 200 g białej czekolady (wersja słodsza 300 g) 180 ml mleka 2% 220 ml śmietany kremówki 30% lub 36% 2 łyżeczki żelatyny Żelatynę daje do małego rondelka i zalewam odrobiną wody (tak żeby ją przykryła). Zostawiam na chwilę, żeby napęczniała. Stawiam na palniku i rozgrzewam, do momentu, aż całkowicie się rozpuści

kruche babeczki
Ciasteczka owsiane z kokosem 192

płatków owsianych błyskawicznych 20 g wiórków kokosowych 1/2 łyżeczki soli 1 łyżeczka proszku do pieczenia 5 łyżek cukru brązowego 100 g roztopionego masła 1 jajko 4 łyżki mleka Przygotowanie: W misce mieszamy wszystkie suche składniki, następnie dodajemy roztopione masło, 4 łyżki mleka i jajko. Mieszamy wszystko łyżką, a następnie ugniatamy ręką,aby powstała zwarta kula.Zawijamy ją w folię spożywczą(...)wkładamy na 30 minut do lodówki.  Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni C. Z ciasta formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego, kładziemy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, rozgniatamy dłonią i formujemy ciasteczka o grubości około 0,5 cm. Ciasteczka pieczemy 15-18 minut, po wyjęciu z piekarnika studzimy na kratce

Smakowity Blog Kulinarny
Muffinki cytrynowe z kawałkami białej czekolady 103

Taka, jaka ma być. Muffinki cytrynowe z kawałkami białej czekolady kuchniasmakow.blogspot.com Składniki na ok. 16 sztuk 2 szklanki mąki 1/2 szklanki cukru 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody szczypta soli 1 szklanka mleka 1 jajko 1/3 szklanki oleju 1 cytryna tabliczka białej czekolady Składniki suche wymieszać. Składniki mokre (oprócz soku z cytryny) ubić. Dodać składniki suche do mokrych(...)Wymieszać. Cytrynę sparzyć, zetrzeć skórkę. Do masy dodać startą skórkę i sok z 1/2 cytryny. Wymieszać. Czekoladę połamać na malutkie kawałeczki. Papierowe foremki napełnić ciastem - czekoladą - ciastem. Piec w temperaturze 180 stopni 25 - 30 minut. Smacznego! kuchniasmakow.blogspot.com

Kuchnia smaków
Ciasto z rukoli (z orzechami włoskimi) 166

serka mascarpone) lub użyć dowolnej polewy. (Tortownica o średnicy 18 cm) Ciasto: 100g rukoli 150 ml oleju (polecam rzepakowy z Olejowego Raju ) 2 jajka (duże) 3/4 szklanki cukru/ksylitolu (można dodać nieco więcej) 2 szklanki mąki pszennej (niepełne) 1 łyżka cukru waniliowego 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej Dodatkowo: 150g orzechów włoskich Polewa czekoladowa(...)gustu):       60g masła/margaryny 4 łyżki cukru 3 łyżki mleka 2 łyżki kakao Polewa czekoladowa: Polewa krówkowa (opcjonalnie): 3 cukierków "krówki" (większe) 2 łyżki mleka 1-2 łyżeczki masła  Rukolę z olejem zblendować do uzyskanie jednolitej konsystencji. Jajka ubić z cukrami i połączyć z rukolą. Po wymieszaniu dodać sok z cytryny oraz mąkę

Di gotuje
Bezglutenowe wegańskie racuchy 100

Każdy wyobraża je sobie trochę inaczej. Jedni nazywają je jabłkami w cieście, drudzy nie określiliby mianem racuchów placków niższych niż 2 centymetry. Racuchowi smakosze dzielą się też na zwolenników drożdży i sympatyków proszku do pieczenia. Niezależnie do której grupy się zaliczacie, zapraszam na pyszne i szybkie placuszki, które kojarzą mi się z tymi smażonymi przez moją mamę. Smakowo też niczym(...)odbiegają od tych z dzieciństwa, bazujących przecież na mące pszennej, mleku i jajkach. Ten przepis (jak większość zresztą) powstał w chwili, gdy poczułam w sobie ogromną chęć na delikatne, słodkie, pachnące placuszki prosto z gorącej patelni. Jak to w takich momentach bywa, im szybciej da się je przyrządzić, tym lepiej. A jeszcze lepiej, gdy wszystkie składniki są pod ręką

Smakuje zdrowo
Blok kryzysowy - przysmak PRL-u 268

Ciasta na niedzielę wracaliśmy wspomnieniami właśnie do epoki PRL-u i przygotowywaliśmy blok czekoladowy lub czekoladę . Każdy korzystał tu z własnego przepisu z zeszytów kulinarnych naszych mam czy babć. Mój przepis jest zapożyczony od mojej Rodzicielki i niesamowicie banalny w wykonaniu. Polega na wrzuceniu większości składników razem do gara, chwili mieszania łyżką i po ich zagotowaniu, dosypania mleka w proszku

Grunt to przepis!
Waniliowe ciasteczka z białą czekoladą i wiórkami kokosowymi (ze śmietanką do kawy) 172

bardzo delikatne, kruche na wierzchu i lekko miękkie w środku (dzięki czekoladzie).     (około 17 sztuk) 1,5 szklanki mąki 1/4 szklanki śmietanki do kawy w proszku (może by mleko) 1/3-1/4 szklanki cukru pudru (w zależności od preferencji słodkości) 1 łyżeczka cukru waniliowego kilka kropel aromatu waniliowego 70g masła/margaryny 1 jajko 5 łyżek wiórek kokosowych 50g białej czekolady(...)Masło/margarynę zmiksować z cukrem, dodać pozostałe składniki (oprócz czekolady i wiórek) i całość dokładnie wymieszać. Na końcu masę połączyć z wiórkami i posiekaną czekoladę. Z ciasta formować kulki (o wielkości orzecha włoskiego), lekko spłaszczać i układać na blasze wysłanej papierem do pieczenia. Piec 10-15 minut w 180 stopniach. (Powinny lekko się zarumienić z obu stron

Di gotuje
Muffinki Jagodowe - Blueberry Muffins 104

jagód lub borówek amerykańskich Rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni C i przygotowujemy forme na muffinki. W jednej misce mieszamy przesianą mąkę z cukrem i proszkiem do pieczenia. W drugiej misce roztrzepujemy jajka, dodajemy rozpuszczone masło, mleko, esencję waniliową i skórke z cytryny. Dokładnie mieszamy. Do suchych składników przelewamy mokre i LEKKO mieszamy łyżką. Chodzi o to, żeby wszystko tylko się(...)przemieszało, ale nie było gładką masą. Grudki z mąki są nawet mile widziane. Na końcu dodajemy jagody i jeszcze raz delikatnie mieszamy. Łyżką nakładamy ciasto do foremek i pieczemy ok 25 minut. Smacznego

Smaki Przyprawy i Kolory
Szarlotka na biszkopcie pod leśną kołderką 166

mieszając. W między czasie pieczemy biszkopt. Przed końcem pieczenia wsypujemy do jabłek galaretki, mieszamy i wykładamy na upieczone ciasto. POLECAM OCZYWIŚCIE WYŻEJ PREZENTOWANY PRZEPIS NA JABŁKA NA SZARLOTKĘ DO SŁOIKÓW Wykonanie biszkoptu: Białka ubijamy na sztywno z cukrem. Żółtka mieszamy octem, proszkiem i dodajemy do ubitej piany. Następnie wsypujemy mąkę, mieszamy delikatnie, wykładamy na blachę i pieczemy około pół godziny(...)temperaturze 180 stopni. Wykonanie pianki owocowej: Galaretki rozpuszczamy w ½ l gorącej wody i studzimy. Śnieżki ubijamy na mleku według opisu na opakowaniu i łączymy z tężejącą galaretką. Nakładamy na marmoladę jabłkową i posypujemy owocami leśnym

Tradycyjna Kuchnia
Tarta otrębowa z brukselką 160

przepisie, za to doskonale pamiętam jej smak ;) Składniki (1-2 osoby): spód: 1 jajko 5 łyżek otrębów pszennych (lub innych) firmy Kupiec 5 łyżek letniego mleka 1/4 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia na górę: kilkanaście mrożonych brukselek (zależy od naczynia, ja naliczyłam u siebie 16 sztuk) około 50g mozzarelli light 1 jajko 1/4 łyżeczki soli można też dodać(...)ulubione zioła (mi jakoś nic nie pasowało do brukselki) Sposób przygotowania: Wszystkie składniki na spód miksujemy, a następnie odstawiamy na bok żeby otręby spęczniały przekładamy ciasto do wyłożonego papierem małego naczynia żaroodpornego, tak żeby ciasto nie prześwitywało wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 10 minut (ostatnie 5 minut na termoobiegu) w tym czasie gotujemy brukselkę

Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość
ciasto z odrobiną toffi 370

ubijamy na sztywno ze szczyptą soli. Następnie stopniowo dodajemy cukier oraz żółtka, nie przerywając miksowania. Mąkę pszenną łączymy z mąką ziemniaczaną, proszkiem do pieczenia oraz kakao, przesiewamy przez sito. Dodajemy do ubitych jajek mieszamy delikatnie łyżką drewnianą. Ciasto wykładamy na wyłożoną papierem do pieczenia blachę o wymiarach 35×20 cm. Pieczemy ok. 30 min. w temp(...)termoobiegiem. Upieczony biszkopt odstawiamy do ostygnięcia. składniki na masę budyniową: 3 budynie waniliowe bez cukru 300 g masła 3/4 l słodkiego mleka 1 płaska łyżeczka kakao wykonanie: Z mleka, cukru i budyniu gotujemy budyń. Odstawiamy do ostygnięcia. Masło ucieramy na puch, dodajemy zimny budyń. Masę dzielimy na 2 części. Do jednej części dodajemy kakao i mieszamy a drugą zostawiamy białą

Domowy Smak Jedzenia
Gofry z owocami i bitą śmietaną 162

jakiegoś opakowania "śnieżki", idealne zarówno na obiad na słodko jak również popołudniowy deser.  Składniki 500 g mąki pszennej 500 ml mleka 6 łyżeczek cukru 4 łyżki roztopionego masła 2 jajka 1 łyżeczka proszku do pieczenia Dodatki  30 dag śliwek garść malin oraz kulek winogron bita śmietana Sposób Mąkę przesiewamy przez sito do miski, dodajemy resztę składników, całość dokładnie(...)miksujemy na jednolitą masę, odstawiamy. W tym czasie rozgrzewamy posmarowane olejem (za pomocą pędzelka)  płytki gofrownicy. Na płytkach rozprowadzamy po 4 łyżki ciasta i pieczemy na złoty kolor.  Bitą śmietanę ubijamy wg przepisu na opakowaniu. Śliwki pozbawiamy pestek, wrzucamy na patelkę i na małym ogniu smażymy do momentu, aż się nieco rozpadną. Gofry podajemy z bitą śmietaną, ciepłymi

Kuchenne aromaty
Klasyczny murzynek 135

łyżek kakao  100 ml mleka  2 szklanki cukru  4 jaja  2 szklanki mąki  1 łyżka proszku do pieczenia czekolada gorzka 70% kakao  Sposób przygotowania: W rondelku rozpuszczamy margarynę z kakao,cukrem i mlekiem.Mieszamy do momentu całkowitego rozpuszczenia się cukru i połączenia składników. Mąkę mieszamy z proszkiem i stopniowo dodajemy zawartość rondelka.Dodajemy żółtka i dokładnie(...)mieszamy wszystkie składniki.Za pomocą łyżki delikatnie dodajemy pianę z białek.Ciasto wlewamy do blaszki wysmarowanej tłuszczem i wysypanej mąką.Pieczemy do tzw.suchego patyczka. Następnie rozpuszczamy masło z gorzką czekoladą i odrobiną cukru pudru.Polewą dekorujemy ciasto,oczywiście,gdy będzie już upieczone. Smacznego! Ten i inne przepisy znajdziecie na stronie http://www.wielkiapetyt.blogspot.com

Wielki apetyt
Gofry orzechowe 132

mąki 0,5 szklanki mielonych orzechów 3 jaja 1 i 1/2 szklanki mleka 6 łyżek rozpuszczonego masła 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka brązowego cukru (przy wersji wytrawnej 1/2) szczypta soli.  dodatkowo: odrobina oleju dodatki słodkie lub wytrawne Sposób przygotowania:  Mąkę wymieszaj dokładnie z proszkiem do pieczenia. Jajka ubij i połącz z resztą płynnych składników. Jeśli posiadasz(...)robot planetarny umieść wszystkie składniki w jego misie i dokładnie wymieszaj (ok. 20-30 sekund). Ciasto odstaw na 10 minut. Rozgrzej gofrownice najmocniej jak się da. Następnie za pomocą ręcznika papierowego lub pędzelka silikonowego namoczonego w oleju natłuść maszynkę. Gofry smaż aż będą chrupiące. Wystudź je na kratce (może być ta z piekarnika), wówczas będą cudownie chrupiące. Smacznego

Wielki apetyt
Piernik marchewkowy 135

delektować się jego smakiem zaraz po upieczeniu. Polecam! Składniki: 2 szklanki maki pszennej 1 szklanka cukru pudru 1/2 łyżeczki soli 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 opakowanie przyprawy do piernika 3 jajka 1/2 szklanki oleju 1/3 szklanki mleka 1 szklanka marchwi startej na tarce Wykonanie: W jednej misce mieszam składniki mokre, w drugiej mieszam składniki suche. Do suchych wlewam mokre(...)dodaję startą marchew. Mieszam łyżką, aż połączą się ze sobą.  Kwadratową foremkę o wymiarach 24x24 cm wykładam papierem do pieczenia, przekładam ciasto, wyrównuję wierzch i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180°C na około 1 godzinę, do suchego patyczka. Upieczony wyjmuje i odstawiam do całkowitego wystygnięcia

Ciasteczkowy Potwór
Wegański chlebek kokosowo-bananowy 144

miski. Dodaj mąkę kokosową, sodę i proszek. Przygotuj zastępnik jajka: nasiona chia lub zmielone siemię zalej odpowiednią ilością wody i odczekaj chwilę. Powstanie galaretowata substancja, która zwiąże wszystkie składniki. W międzyczasie obierz banany i za pomocą widelca zgnieć na papkę. Dodaj bananową miazgę oraz roślinne jajo, syrop klonowy lub pastę daktylową oraz mleko do suchych składników i dokładnie zamieszaj. Czekoladę(...)posiekaj i dodaj wraz  rodzynkami do ciasta. Ponownie zamieszaj. Masę wyłóż do przygotowanej wcześniej formy i zapiekaj przez ok. 1 godzinę. Odczekaj chwilę, wyjmij z formy i przestudź

Roślinna - blog wegański
Imbirowo - gruszkowe muffinki 90

mąki 3/4 szklanki cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki imbiru  mokre 1 szklanka mleka 2 jajka 125 g masła Dodatkowo 2 gruszki 1/2 szklanki cukru Sposób przygotowania Suche składniki wymieszać ze sobą. W garnuszku roztopić masło, odstawić do ostygnięcia. W oddzielnej misce roztrzepać jajka z mlekiem i dodać roztopione masło. Pokrojone w mniejsze kawałki gruszki dodać(...)masy jajecznej. Mokre składniki wlać do suchych, przemieszać ciasto kilka razy. Napełniać ciastem ok. 3/4 wysokości foremek i dać do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piec ok. 15 - 20 min. Cukier rozpuścić w garnuszku i polać z góry gotowe muffinki

pink envelope
Akacjowe muffiny kontra deszcz 228

można usmażyć je w cieście naleśnikowym albo zrobić placuszki. I pewnie milion innych rzeczy- z muffinami włącznie. WAŻNE! Jedynie kwiaty tej rośliny są jadalne- pozostałe części, jak kora czy owoce, są trujące!!! Liści nie jemy A jak zrobić muffiny? MUFFINY Z KWIATEM AKACJI 40 g masła 300 g mąki 150 g cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody(...)szczypta soli 150 ml mleka 100 ml śmietany 12%  1 jajko  1 łyżka syropu mniszkowego (przepis tutaj ) albo miodu (np. akacjowego) ok 15 kiści kwiatów robinii akacjowej Tyle kwiatków spokojnie wystarczy Kwiaty odkładamy na kartkę w celu eksmisji skrzydlatych mieszkańców. Masło roztapiamy i odstawiamy do wystudzenia. Mieszamy suche składniki (mąkę, cukier, proszek, sodę i sól). Mieszamy mokre składniki

les mirabelles
Pulchniutkie ciasteczka kładzione 177

mniam ciaatko" w obie rączki i z uśmiechem na ustach się nimi zajada. Po chwili przybiegając po jeszcze jedno. Składniki: 3 szklanki mąki 1 łyżka proszku do pieczenia szczypta soli 3 jajka 1/2 szklanki mleka 1/2 szklanki cukru 1/2 szklanki oliwy z oliwek (niepełna) 3 kropelki aromatu waniliowego lub 2 łyżeczki esencji waniliowej * przepis powstał w oparciu o przepis(...)Ciasteczka cytrynowe" z "Ciasteczka. 1001 przepisów z całego świata i na każdą okazję" Przygotowanie: Najpierw łączymy wszystkie mokre składniki. Potem dodajemy stopniowo suche składniki, aż ciasto zrobi się miękkie i lepkie. Wykładamy łyżką (duże porcje, wówczas ciasteczka będą piękne i pulchniutkie) na blachę wyłożoną papierem do pieczenie, pamiętając o zachowaniu odstępów między ciasteczkami. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około

Słodkie okruszki
Wytrawne gofry i mus truskawkowy z olejem rzepakowym 119

wyszło pysznie. W cieście na gofry oraz w musie truskawkowym składnikiem jest olej rzepakowy, gdyż olej rzepakowy jest naturalnym źródłem kwasów omega – 3 i dlatego jest niezbędny w diecie każdego człowieka, oraz wpływa na prawidłowy rozwój dzieci, co jest niezwykle ważne.   Składniki: gofry: - 1,5 szklanki mąki; - 2 jajka; - 1/3 szklanki oleju rzepakowego; - 1 łyżeczka proszku do pieczenia; - duża(...)szczypta soli; - 1 szklanka mleka; - 1/4 szklanki posiekanego szczypiorku; - 10 dag startego żółtego sera; mus truskawkowy : – garść truskawek; – 3 łyżki oleju rzepakowego; – kawałek papryczki chilli; – sól, pieprz, cukier do smaku ulubione dodatki Wykonanie: Składniki na mus miksujemy w blenderze lub rozdrabniamy truskawki widelcem i łączymy z pozostałymi składnikami. Gofry: białka ubić. W osobnej misce ubić żółtka

dom-agi.pl