Taka, jaka ma być. Muffinki cytrynowe z kawałkami białej czekolady kuchniasmakow.blogspot.com Składniki na ok. 16 sztuk 2 szklanki mąki 1/2 szklanki cukru 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody szczypta soli 1 szklanka mleka 1 jajko 1/3 szklanki oleju 1 cytryna tabliczka białej czekolady Składniki suche wymieszać. Składniki mokre (oprócz soku z cytryny) ubić. Dodać składniki suche do mokrych(...)Wymieszać. Cytrynę sparzyć, zetrzeć skórkę. Do masy dodać startą skórkę i sok z 1/2 cytryny. Wymieszać. Czekoladę połamać na malutkie kawałeczki. Papierowe foremki napełnić ciastem - czekoladą - ciastem. Piec w temperaturze 180 stopni 25 - 30 minut. Smacznego! kuchniasmakow.blogspot.com
Kuchnia smakówserka mascarpone) lub użyć dowolnej polewy. (Tortownica o średnicy 18 cm) Ciasto: 100g rukoli 150 ml oleju (polecam rzepakowy z Olejowego Raju ) 2 jajka (duże) 3/4 szklanki cukru/ksylitolu (można dodać nieco więcej) 2 szklanki mąki pszennej (niepełne) 1 łyżka cukru waniliowego 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej Dodatkowo: 150g orzechów włoskich Polewa czekoladowa(...)gustu): 60g masła/margaryny 4 łyżki cukru 3 łyżki mleka 2 łyżki kakao Polewa czekoladowa: Polewa krówkowa (opcjonalnie): 3 cukierków "krówki" (większe) 2 łyżki mleka 1-2 łyżeczki masła Rukolę z olejem zblendować do uzyskanie jednolitej konsystencji. Jajka ubić z cukrami i połączyć z rukolą. Po wymieszaniu dodać sok z cytryny oraz mąkę
Di gotujeKażdy wyobraża je sobie trochę inaczej. Jedni nazywają je jabłkami w cieście, drudzy nie określiliby mianem racuchów placków niższych niż 2 centymetry. Racuchowi smakosze dzielą się też na zwolenników drożdży i sympatyków proszku do pieczenia. Niezależnie do której grupy się zaliczacie, zapraszam na pyszne i szybkie placuszki, które kojarzą mi się z tymi smażonymi przez moją mamę. Smakowo też niczym(...)odbiegają od tych z dzieciństwa, bazujących przecież na mące pszennej, mleku i jajkach. Ten przepis (jak większość zresztą) powstał w chwili, gdy poczułam w sobie ogromną chęć na delikatne, słodkie, pachnące placuszki prosto z gorącej patelni. Jak to w takich momentach bywa, im szybciej da się je przyrządzić, tym lepiej. A jeszcze lepiej, gdy wszystkie składniki są pod ręką
Smakuje zdrowoCiasta na niedzielę wracaliśmy wspomnieniami właśnie do epoki PRL-u i przygotowywaliśmy blok czekoladowy lub czekoladę . Każdy korzystał tu z własnego przepisu z zeszytów kulinarnych naszych mam czy babć. Mój przepis jest zapożyczony od mojej Rodzicielki i niesamowicie banalny w wykonaniu. Polega na wrzuceniu większości składników razem do gara, chwili mieszania łyżką i po ich zagotowaniu, dosypania mleka w proszku
Grunt to przepis!bardzo delikatne, kruche na wierzchu i lekko miękkie w środku (dzięki czekoladzie). (około 17 sztuk) 1,5 szklanki mąki 1/4 szklanki śmietanki do kawy w proszku (może by mleko) 1/3-1/4 szklanki cukru pudru (w zależności od preferencji słodkości) 1 łyżeczka cukru waniliowego kilka kropel aromatu waniliowego 70g masła/margaryny 1 jajko 5 łyżek wiórek kokosowych 50g białej czekolady(...)Masło/margarynę zmiksować z cukrem, dodać pozostałe składniki (oprócz czekolady i wiórek) i całość dokładnie wymieszać. Na końcu masę połączyć z wiórkami i posiekaną czekoladę. Z ciasta formować kulki (o wielkości orzecha włoskiego), lekko spłaszczać i układać na blasze wysłanej papierem do pieczenia. Piec 10-15 minut w 180 stopniach. (Powinny lekko się zarumienić z obu stron
Di gotujejagód lub borówek amerykańskich Rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni C i przygotowujemy forme na muffinki. W jednej misce mieszamy przesianą mąkę z cukrem i proszkiem do pieczenia. W drugiej misce roztrzepujemy jajka, dodajemy rozpuszczone masło, mleko, esencję waniliową i skórke z cytryny. Dokładnie mieszamy. Do suchych składników przelewamy mokre i LEKKO mieszamy łyżką. Chodzi o to, żeby wszystko tylko się(...)przemieszało, ale nie było gładką masą. Grudki z mąki są nawet mile widziane. Na końcu dodajemy jagody i jeszcze raz delikatnie mieszamy. Łyżką nakładamy ciasto do foremek i pieczemy ok 25 minut. Smacznego
Smaki Przyprawy i Kolorymieszając. W między czasie pieczemy biszkopt. Przed końcem pieczenia wsypujemy do jabłek galaretki, mieszamy i wykładamy na upieczone ciasto. POLECAM OCZYWIŚCIE WYŻEJ PREZENTOWANY PRZEPIS NA JABŁKA NA SZARLOTKĘ DO SŁOIKÓW Wykonanie biszkoptu: Białka ubijamy na sztywno z cukrem. Żółtka mieszamy octem, proszkiem i dodajemy do ubitej piany. Następnie wsypujemy mąkę, mieszamy delikatnie, wykładamy na blachę i pieczemy około pół godziny(...)temperaturze 180 stopni. Wykonanie pianki owocowej: Galaretki rozpuszczamy w ½ l gorącej wody i studzimy. Śnieżki ubijamy na mleku według opisu na opakowaniu i łączymy z tężejącą galaretką. Nakładamy na marmoladę jabłkową i posypujemy owocami leśnym
Tradycyjna Kuchniaprzepisie, za to doskonale pamiętam jej smak ;) Składniki (1-2 osoby): spód: 1 jajko 5 łyżek otrębów pszennych (lub innych) firmy Kupiec 5 łyżek letniego mleka 1/4 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia na górę: kilkanaście mrożonych brukselek (zależy od naczynia, ja naliczyłam u siebie 16 sztuk) około 50g mozzarelli light 1 jajko 1/4 łyżeczki soli można też dodać(...)ulubione zioła (mi jakoś nic nie pasowało do brukselki) Sposób przygotowania: Wszystkie składniki na spód miksujemy, a następnie odstawiamy na bok żeby otręby spęczniały przekładamy ciasto do wyłożonego papierem małego naczynia żaroodpornego, tak żeby ciasto nie prześwitywało wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 10 minut (ostatnie 5 minut na termoobiegu) w tym czasie gotujemy brukselkę
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćubijamy na sztywno ze szczyptą soli. Następnie stopniowo dodajemy cukier oraz żółtka, nie przerywając miksowania. Mąkę pszenną łączymy z mąką ziemniaczaną, proszkiem do pieczenia oraz kakao, przesiewamy przez sito. Dodajemy do ubitych jajek mieszamy delikatnie łyżką drewnianą. Ciasto wykładamy na wyłożoną papierem do pieczenia blachę o wymiarach 35×20 cm. Pieczemy ok. 30 min. w temp(...)termoobiegiem. Upieczony biszkopt odstawiamy do ostygnięcia. składniki na masę budyniową: 3 budynie waniliowe bez cukru 300 g masła 3/4 l słodkiego mleka 1 płaska łyżeczka kakao wykonanie: Z mleka, cukru i budyniu gotujemy budyń. Odstawiamy do ostygnięcia. Masło ucieramy na puch, dodajemy zimny budyń. Masę dzielimy na 2 części. Do jednej części dodajemy kakao i mieszamy a drugą zostawiamy białą
Domowy Smak Jedzeniajakiegoś opakowania "śnieżki", idealne zarówno na obiad na słodko jak również popołudniowy deser. Składniki 500 g mąki pszennej 500 ml mleka 6 łyżeczek cukru 4 łyżki roztopionego masła 2 jajka 1 łyżeczka proszku do pieczenia Dodatki 30 dag śliwek garść malin oraz kulek winogron bita śmietana Sposób Mąkę przesiewamy przez sito do miski, dodajemy resztę składników, całość dokładnie(...)miksujemy na jednolitą masę, odstawiamy. W tym czasie rozgrzewamy posmarowane olejem (za pomocą pędzelka) płytki gofrownicy. Na płytkach rozprowadzamy po 4 łyżki ciasta i pieczemy na złoty kolor. Bitą śmietanę ubijamy wg przepisu na opakowaniu. Śliwki pozbawiamy pestek, wrzucamy na patelkę i na małym ogniu smażymy do momentu, aż się nieco rozpadną. Gofry podajemy z bitą śmietaną, ciepłymi
Kuchenne aromatyłyżek kakao 100 ml mleka 2 szklanki cukru 4 jaja 2 szklanki mąki 1 łyżka proszku do pieczenia czekolada gorzka 70% kakao Sposób przygotowania: W rondelku rozpuszczamy margarynę z kakao,cukrem i mlekiem.Mieszamy do momentu całkowitego rozpuszczenia się cukru i połączenia składników. Mąkę mieszamy z proszkiem i stopniowo dodajemy zawartość rondelka.Dodajemy żółtka i dokładnie(...)mieszamy wszystkie składniki.Za pomocą łyżki delikatnie dodajemy pianę z białek.Ciasto wlewamy do blaszki wysmarowanej tłuszczem i wysypanej mąką.Pieczemy do tzw.suchego patyczka. Następnie rozpuszczamy masło z gorzką czekoladą i odrobiną cukru pudru.Polewą dekorujemy ciasto,oczywiście,gdy będzie już upieczone. Smacznego! Ten i inne przepisy znajdziecie na stronie http://www.wielkiapetyt.blogspot.com
Wielki apetytmąki 0,5 szklanki mielonych orzechów 3 jaja 1 i 1/2 szklanki mleka 6 łyżek rozpuszczonego masła 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka brązowego cukru (przy wersji wytrawnej 1/2) szczypta soli. dodatkowo: odrobina oleju dodatki słodkie lub wytrawne Sposób przygotowania: Mąkę wymieszaj dokładnie z proszkiem do pieczenia. Jajka ubij i połącz z resztą płynnych składników. Jeśli posiadasz(...)robot planetarny umieść wszystkie składniki w jego misie i dokładnie wymieszaj (ok. 20-30 sekund). Ciasto odstaw na 10 minut. Rozgrzej gofrownice najmocniej jak się da. Następnie za pomocą ręcznika papierowego lub pędzelka silikonowego namoczonego w oleju natłuść maszynkę. Gofry smaż aż będą chrupiące. Wystudź je na kratce (może być ta z piekarnika), wówczas będą cudownie chrupiące. Smacznego
Wielki apetytdelektować się jego smakiem zaraz po upieczeniu. Polecam! Składniki: 2 szklanki maki pszennej 1 szklanka cukru pudru 1/2 łyżeczki soli 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 opakowanie przyprawy do piernika 3 jajka 1/2 szklanki oleju 1/3 szklanki mleka 1 szklanka marchwi startej na tarce Wykonanie: W jednej misce mieszam składniki mokre, w drugiej mieszam składniki suche. Do suchych wlewam mokre(...)dodaję startą marchew. Mieszam łyżką, aż połączą się ze sobą. Kwadratową foremkę o wymiarach 24x24 cm wykładam papierem do pieczenia, przekładam ciasto, wyrównuję wierzch i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180°C na około 1 godzinę, do suchego patyczka. Upieczony wyjmuje i odstawiam do całkowitego wystygnięcia
Ciasteczkowy Potwórmiski. Dodaj mąkę kokosową, sodę i proszek. Przygotuj zastępnik jajka: nasiona chia lub zmielone siemię zalej odpowiednią ilością wody i odczekaj chwilę. Powstanie galaretowata substancja, która zwiąże wszystkie składniki. W międzyczasie obierz banany i za pomocą widelca zgnieć na papkę. Dodaj bananową miazgę oraz roślinne jajo, syrop klonowy lub pastę daktylową oraz mleko do suchych składników i dokładnie zamieszaj. Czekoladę(...)posiekaj i dodaj wraz rodzynkami do ciasta. Ponownie zamieszaj. Masę wyłóż do przygotowanej wcześniej formy i zapiekaj przez ok. 1 godzinę. Odczekaj chwilę, wyjmij z formy i przestudź
Roślinna - blog wegańskimąki 3/4 szklanki cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki imbiru mokre 1 szklanka mleka 2 jajka 125 g masła Dodatkowo 2 gruszki 1/2 szklanki cukru Sposób przygotowania Suche składniki wymieszać ze sobą. W garnuszku roztopić masło, odstawić do ostygnięcia. W oddzielnej misce roztrzepać jajka z mlekiem i dodać roztopione masło. Pokrojone w mniejsze kawałki gruszki dodać(...)masy jajecznej. Mokre składniki wlać do suchych, przemieszać ciasto kilka razy. Napełniać ciastem ok. 3/4 wysokości foremek i dać do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piec ok. 15 - 20 min. Cukier rozpuścić w garnuszku i polać z góry gotowe muffinki
pink envelope