chleb - 26176 przepisów (strona:520/1746)

Prosty chleb pszenny 233

ułożyć ciasto na blasze do pieczenia. Ja przykryłam ciasto miską, której brzegi natłuściłam olejem, aby nie przywarło ciasto. Można też ciasto przełożyć do blaszki lub koszyka do wyrastania chleba. Odstawić na około 30-40 minut w cieple. Przed pieczeniem wierzch chleba nacięłam ostrym nożem. Piekarnik nagrzać do temp. 210 i piec około 50 minut lub do momentu aż skórka zrobi

Niebieski kubek z kawa
chleb wiedeński 160

składniki na zaczyn: 150 g mąki orkiszowej 3/4 łyżki drożdży, suchych instant 1 łyżeczka cukru 120 ml mleka, ciepłego 120 ml wody, ciepłej wykonanie: Drożdże oraz

Domowy Smak Jedzenia
Bliny buraczane na zakwasie ze śledziem, kawiorem i majonezem chrzanowym na oleju rzepakowym 211

tradycyjne danie kuchni rosyjskiej, ukraińskiej i białoruskiej. Zwykle przygotowuje się je na drożdżach z mąki gryczanej lub mieszanki mąki pszennej i gryczanej. Wykorzystując moje zamiłowanie do wypieku domowego chleba zrobiłam bliny na bazie zakwasu żytniego, tego na którym piekę chleb. Do ciasta dodałam też tarte buraki, co wzbogaciło bliny o charakterystyczny słodkawy smak, który dobrze komponuje się z chrzanowym majonezem

Smakowity Blog Kulinarny
Łatwy chleb z zakwasem 146

Blueberry Corner by "jagodzianka" Za chleb wzięłam się na poważnie. Prawie codzienne go piekę. Za każdym razem mieszam różne mąki w różnych proporcjach. Jak … Przeczytaj cały artykuł Post Łatwy chleb z zakwasem pojawił się poraz pierwszy w My Blueberry Corner

My Blueberry Corner
Chleb pszenno - żytnio - cieciorkowy 196

rezultat : wyjątkowy i niepowtarzalny smak i aromat. Zakupcie mąkę z ciecierzycy i dodawajcie ją do potraw bo jest zdrowa i bezpieczna nawet dla bezglutenowców. Polecam dziś pyszny bochen chleba, zadowoli niejedno podniebienie. Chleb pszenno - żytnio - cieciorkowy. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
Bułki pszenne z automatu i ręcznie wyrabiane 322

drożdży instant 1 płaska łyżeczka soli 1 płaska łyżeczka cukru  Przygotowanie Jeśli korzystamy ze świeżych drożdży, to najpierw musimy przygotować zaczyn (tutaj przepis na zaczyn). W automacie do chleba Masło rozpuścić i jeszcze ciepłe dodać do mleka. W maszynie do chleba umieścić wszystkie składniki - najpierw płynne, następnie sól i cukier, później mąkę i na samym końcu zaczyn lub drożdże

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Chleb na jogurcie ze słonecznikiem i czosnkiem niedźwiedzim 195

Ostrym nożem zrób na cieście nacięcia, nakryj gęsiarkę pokrywką. Piecz 15 minut. Zmniejsz temperaturę do 190'C, zdejmij pokrywę, piecz dalej 20 minut.  Gorący chleb wystudź na kratce.   Wersja na thermomix Składniki: 200 g ziaren pszenicy 200 g ziaren żyta 150 g mąki orkiszowej T 2000 100 g mąki pszennej razowej 120 g gęstego jogurtu 50 g słonecznika(...)wyrośnięcia na 15 minut. Ostrym nożem zrób na cieście nacięcia, nakryj gęsiarkę pokrywką. Piecz 15 minut. Zmniejsz temperaturę do 190'C, zdejmij pokrywę, piecz dalej 20 minut. Gorący chleb wystudź na kratce

SzczyptaSmaQ
Chleb dyniowy na drożdżach 223

Mięciutki, pyszny chleb z dodatkiem dyni, wilgotny, wyśmienity na śniadanie. Prosty w wykonaniu, szybko rośnie i jeszcze szybciej znika, polecam gorąco. Chleb dyniowy na drożdżach. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
Bezglutenowy chlebek z płatków owsianych 123

Postanowiłam upiec chleb na grilla. Chleb jest inspirowany przepisem z bloga Agnieszki Maciąg  i jest bezglutenowy :) Idealnie pasuje do pesto czy produktów z grilla.  Potrzebne składniki:  1,5 szklanki otrębów owsianych bezglutenowych 3/4 szklanki mąki kukurydzianej 2 łyżeczki majeranku i tymianku 1,2 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej 4 łyżki pestek słonecznika 2 łyżki sezamu

Łycha smaków
Orkiszowy razowiec z suszonymi pomidorami 180

Chleb aromatyczny, pachnący na drożdżach robi się szybko, pachnie w całym domu i smakuje wybornie. Każdy chciałby spróbować pajdę takiego chleba, polecam serdecznie. Orkiszowy razowiec z suszonymi pomidorami. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
Chleb ciemny wieloziarnisty 138

zajadam jeszcze ciepłe kromki takie dla mnie są najlepsze. Zapraszam... Stopień trudności prosty nie trzeba długo wyrabiać tylko do połączenia się składników Skala smaku 10/10 Zachęcam do pieczenia własnych chlebów, powinno się zjadać minimum  dwie kromki pełnoziarnistego chleba dziennie, dostarczają  one  mnóstwa błonnika pokarmowego, który służy nie tylko naszej figurze ale także i zdrowiu. Składniki

Kubki smaku
Chleb bez zagniatania 476

chleb nie wymaga długiego, żmudnego wyrabiania, należy go pozostawić na noc, a sam nam wyrośnie :) Składniki : 3 szklanki mąki pszennej typ 650, u mnie 1 tortowej + 2 pszennej typ 650 1 łyżeczka soli i łyżeczka miodu 1 łyżka oliwy  1 i 1/3 szklanki wody pół łyżeczki drożdży instant około 8 g 2 garście ziaren słonecznika Przygotowanie : Mąkę, sól, drożdże(...)czasie zdejmujemy ostrożnie pokrywkę i dopiekamy jeszcze przez 15 min. Świetny ze smalcem : ) . przepis  stąd W przepisie polecano by naczynie do pieczenia było nagrzane, ale ja przekładałam chleb do szklanego naczynia żaroodpornego , które wcześniej nie nagrzewałam. Chlebek był mały, dlatego następnym razem upiekę go z podwójnej porcji, ewentualnie z półtorej porcji składników

Proste Potrawy
Chleb na wodzie z ogórków kiszonych 347

Chleb na wodzie z ogórków - ale jak to :) A no tak to. Zainspirowany przepisem z bloga weekendywdomuiogrodzie.blogspot.com. Moi domownicy choć przyzwyczajeni do chlebów na zakwasie z wielkim entuzjazmem przyjęli do jadłospisu ten chlebek. Pomimo, że drożdżowy jednak miąższ jest miękki i się nie kruszy. Wiadomo - najlepszy zaraz po upieczeniu, ale śmiało zachowuje świeżość do 2 dni. Proporcje : 400 g. mąki

apetytnapieczenie
Chleb marchwiowy 127

listopadowej piekarni Amber piekliśmy chleb marchewkowy wg Jim’a Lahey’a. Przyznam, że bardzo mnie ucieszył ten wybór, bo nie dość, że chleb bardzo ciekawy, a jak się potem okazało i bardzo smaczny, to do jego przygotowania wystarczyła łyżka. Nie trzeba niczego zagniatać, a z tym miałabym problem bo mój robot czekał, aż nadejdą kupione przez

Polska Zupa
Porzucona kromka chleba – piknik kulinarny Banku Żywności w Lublinie 135

ostatnią sobotę miała okazję i niesamowitą przyjemność wziąć udział w Pikniku Kulinarnym ,,Porzucona kromka chleba" zorganizowanym przez Bank Żywności w Lublinie . Bank Żywności już od kilku lat w październiku prowadzi zbiórkę żywności w którą jest zaangażowane wiele wspaniałych osób - studenci, uczniowie, politycy itp. Ideą zbiórki jest bezinteresowne przekazanie choćby paczki makaronu czy puszki konserwy dla ludzi potrzebujących. Piknik miał(...)celu promocję zbiórki oraz prezentację nieco dziennika ,,Kromka chleba" który redaguje cały ,,mózg" zbiórkowej operacji Pani Marzena Pieńkosz-Sapieha. Główna ,,atrakcją" spotkania był pokaz kulinarny Pana Jaśka Kuronia i jego żony Pani Anety Kuroń - są to ludzie przesympatyczni " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" />" class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> mają olbrzymie, otwarte serce

sierotka maRysia w kuchni