miodowe placuszki z orkiszowymi płatkami 190sześć, siedem minut. Następnie do namoczonych płatków, dodajemy mąkę, miód, proszek do pieczenia, mleko, oraz jajko, całość mieszamy na jednolitą masę i odstawić na dwie minuty. W tym czasie rozgrzewamy patelnię, dodajemy na nią odrobinę oleju, a następnie przecieramy patelnię papierowym ręcznikiem. Ciasto nabieramy sporą łyżką, wylewamy je na patelnię, formując z ciasta placki. Smażymy placuszki
Miód i pieprz
złociste Babeczki z rodzynkami i czekoladą 247mleka - ź stopionego masła - ž szklanki rodzynek Wymieszać przesianą mąkę, proszek do pieczenia, sól oraz cukier. W osobnej misce połączyć mleko, jajka oraz masło. Dodać płynne składniki do suchych składników. Wymieszać. Na koniec dodać rodzynki. Ponownie wymieszać. Formę do muffinów wyłożyć papilotkami. Ciasto przełożyć do foremek i piec w temp. 200 stopni przez
Kuchcikowoasi...Kawałek mnie
muffinki z jabłkami i kruszonką 193sztuk: 340 g mąki 140 g cukru 1 jajko 250 ml mleka 100 g masła 2 łyżeczki proszku do pieczenia duże jabłko na kruszonkę: łyżka masła łyżka cukru 2 łyżki mąki cynamon Masło stopić i przestudzić. Jabłko pokroić w drobną kostkę. Wszystkie składniki ciasta wymieszać trzepaczką, na końcu dodać jabłka. Składniki kruszonki zagnieść. Foremkę do muffinek wyłożyć papilotkami
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Placki jabłkowo - bananowe bez jajek z dodatkiem płatków owsianych i miodu 520zetrzyj jabłko. Zblenduj banana. Do jednej miski dodajemy suche skłądniki - mąkę, płatki owsiane, proszek do pieczenia, sól i mieszamy. W drugiej łączymy mokre - mleko, banana, jabłko, miód, oliwę. Do miski z suchymi dodajemy mokre i mieszamy. Odstawiamy na około 10 minut. Rozgrzewamy patelnię i nakładamy ciasto na placki. Zmniejszamy ogień na średni i smażymy z dwóch stron. Podajemy
Gotowanie, czyli hobby dla każdego
Tarta z brzoskwiniami! Bardzo łatwa! 252mąki pszennej 1 jajo duże łyżka jogurtu 100 g masła łyżeczka proszku do pieczenia 60 g cukru brązowego Ciasto zagniatamy bardzo szybko. Wstawiamy do lodówki na 30 minut. Ponadto: - brzoskwinie polskie (9-7 sztuk) - 1/2 serka mascarpone - laska wanilii - 2 białka - 3 łyżki mleka - cukier brązowy max. 2-3 łyżki Brzoskwinie obierz ze skórki. Usuń pestki. Podziel
SMYKWKUCHNI
Muffiny z masłem orzechowym z mąki ryżowej i owsianej 227gramów mąki owsianej - 150 gramów brązowego cukru - 1/2 szklanki tłuszczu - 1/2 szklanki mleka - 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia - 3-4 łyżki masła orzechowego - 2-3 łyżki jogurtu naturalnego - 2 jajka Przygotowanie: W jednej misce mieszamy sypkie produkty, a w drugiej płynne. Mieszamy. Wykładamy ciasto do papilotek do 3/4 jej wysokości. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 20-25 minut
Życie zamknięte w smaku
Muffinki z borówkami + film 174jajka cukier puder do posypania babeczek przepis Do miski wbijamy jajka, wlewamy mleko oraz olej, wsypujemy cukier a także cukier waniliowy i całość rozkłócamy trzepaczką. Następnie wsypujemy przesianą mąkę, szczyptę soli oraz proszek do pieczenia i wszystkie składniki ze sobą łączymy ( niezbyt dokładnie ). Do ciasta wrzucamy opłukane i osuszone borówki i delikatnie łączymy je z ciastem. Wyłożoną papilotkami formę
Smakowite Dania
ZIOŁOWE MUFFINY 172pokroić w kostkę i zeszklić na 1 łyżce oliwy lub oleju. Mąkę z proszkiem do pieczenia, sodą i solą przesiać, dodać sól - wymieszać. Jajka rozkłócić wlać do nich olej i mleko. Do mokrych składników wsypać suche, wymieszaj. Następnie dodać starty żółty ser i tymianek, wymieszać. Ciasto przełożyć do formy na muffiny. Piec 25 minut w temperaturze 180 stopni
Ciastka - domowe słodkości
Ciasto "wiśnie w czekoladzie" 268wiśnią sprawia ,że czujemy jak byśmy jedli niezwykle wykwintny deser. Ciasto jest wilgotne z wyczuwalnymi kawałkami czekolady . Postanowiłam tez dołożyć kolejna porcję wiśni (po za tymi dodanymi do ciasta) układając je na górze i dopiero na nie wylałam czekoladową polewę. Przepis zaczerpnięty z mojego ulubionego bloga (klik) Składniki : 1,5 tabliczki gorzkiej czekolady (150g) 1 paczka miękkiego(...)szklanka cukru (220) 4 jajka - oddzielnie białka i żółtka czubata szklanka mąki pszennej (200g) 4 płaskie łyżki maki ziemniaczanej (40g) 4 łyżki kakao (35g) 2 łyżeczki proszku do pieczenia 5 łyżek mleka 500g wiśni wydrylowanych 2 łyżki mąki Na polewę 2 tabliczki gorzkiej czekolady 1/4 śmietany 30% Wykonanie : Czekoladę pokroić na drobne kawałki Masło utrzeć
Malinowa Kawiarenka
Żytnie placuszki z budyniem czekoladowym i truskawkami 229świeże owoce. Zapraszam :) Składniki : 3 łyżki mąki żytniej 2 łyżki mleka 1 jajko 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki jogurtu naturalnego Dodatkowo: 1 porcja budyniu czekoladowego truskawki Rozgrzać patelnię. Wymieszać wszystkie składniki za pomocą łyżki. Na patelnię nakładamy po 1 łyżce ciasta na placuszek i rozprowadzamy. Jeśli nasza patelnia nie jest teflonowa lub ceramiczna, można
Chocolate Muffin Blog
Pancakes cappuccino + syrop kawowy 198Zainspirowałam się przepisem znalezionym TUTAJ , z podanej porcji wychodzi około 6 placuszków. Składniki CIASTO: 1,5 szkl mąki 1 łyżka proszku do pieczenia 2 łyżki cappuccino (użyłam czekoladowego, przy czym dałam go więcej niż 2 łyżki) 2 łyżki cukru 0,5 łyżeczki soli 1 szklanka mleka 2 łyżki roztopionego masła 1 jajko SYROP: 1, 5 łyżeczki kawy rozpuszczalnej rozpuszczonej
Kuchenne aromaty
Muffinki piernikowe z pijaną pigwą i olejem rzepakowym 192cukier puder kropla aromatu migdałowego i waniliowego W misce wymieszać mąkę, proszek do pieczenia, sodę, kakao, przyprawę piernikową, cukier,cynamon. Oddzielnie połączyć roztrzepane jajka z mlekiem i olejem. Wlać je do suchych składników, mieszając dodając pokrojoną w kosteczkę pigwę i całe rodzynki. Nałożyć ciasto do papierowych foremek wypełniając je do 3/4 wysokości. Piec 20-25 minut w piekarniku
MarciochaKucharzy
Blok 203utrzeć z cukrem pudrem na puszystą masę,dodać kakao i ponownie utrzeć. Dodać mleko w proszku i ucierać aby nie było grudek. Herbatniki pokruszyć, wsypać do masy i mieszać, aż ciastka będą dokładnie pokryte masą. W razie konieczności dodać tyle śmietanki by można było uformować ciasto. Całość przełożyć do formy do keksu i schłodzić w lodówce
Ciasteczkowy Potwór
Ciasto ,,Piegusek". 196jego wygląd jest jeszcze lepszy. Ciasto smakuje najlepiej podane z dżemem malinowym. Zapraszam do wypróbowania! Składniki: 100 g masła 4 jaja Szklanka cukru Łyżeczka cukru wanilinowego Szklanka mleka 6 kopiastych łyżek maku 250 g mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia Przygotowanie: Roztopione masło
Kuchnia Łukasza
Wytrawny chlebek na bazie siemienia lnianego 216wymiarach 20 x 10 cm wyłóż papierem do pieczenia. W misce wymieszaj mleko sojowe z octem, tak aby się zsiadło i powstała maślanka. W osobnej większej misce wymieszaj mąkę, siemię lniane, sól i proszek do pieczenia. Przelej mokre składniki do suchych i wymieszaj. Przełóż ciasto do przygotowanej formy. Wierzch możesz udekorować płatkami migdałów lub pestkami. Wstaw do piekarnika
Roślinna - blog wegański
Włoskie faworki cytrynowe 316litra oleju np. słonecznikowy) Cukier puder do posypania Mąkę, cukier, proszek do pieczenia i sól razem mieszamy w misie. Następnie dodajemy mleko, jajka, olej, aromat cytrynowy, wódkę i skórkę otartą z cytryny. Wszystkie składniki dobrze mieszamy drewnianą łyżką lub widelcem na jednolite ciasto i pozostawiamy na około godzinę przykryte ściereczką. Ciasto rozwałkowujemy na cienkie placki, wykrawamy radełkiem lub nożem
Smakowy Raj
Słodkie środy - Muffiny z rabarbarem i cukrem pudrem 185pęd) cukier puder do dekoracji PRZYGOTOWANIE: Do miski przesypujemy suche składniki - mąkę, proszek do pieczenia, cukier i cukier waniliowy i mieszamy. Margarynę rozpuszczamy, studzimy, mieszamy z jajkami i mlekiem. Do suchych składników dodajemy mokre i mieszamy. Rabarbar obieramy, kroimy w kostkę i dodajemy do ciasta. Mieszamy. Przekładamy ciasto do papilotek na muffiny - około 3/4 wysokości. Pieczmy
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Muffiny z truskawkami 183dużych truskawek Sposób przygotowania: 1. Do pierwszej miski przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia. Dodać cukier. Wymieszać. 2. W drugiej misce połączyć mleko, olej oraz jajka. 3. Suche składniki połączyć z mokrymi. 4. W blaszce do muffin wyłożyć papilotki. 5. Do papilotek nałożyć ciasto. Do każdej dodać po 1 umytej i oddzielonej od szypułki truskawce. 6. Piec w temperaturze
A Ty Smakuj Mnie
Drożdżowe bułeczki ze śliwkami i cynamonową kruszonką 192mąki 25 g masła lub margaryny 30 g cukru 1 łyżeczka cynamonu w proszku Dodatkowo: 30 dag świeżych lub mrożonych owoców. ( u mnie śliwki i maliny ) 1 rozmącone jajko Łyżka mleka Sposób wykonania: Mąkę przesiać, dodać do niej pozostałe składniki i dokładnie wyrobić. Z wyrobionego ciasta uformować kulę i pozostawić w ciepłym miejscu w głębokiej misce pod przykryciem . Pozostawić
Na słodko lub wytrawnie
Ciasto z kremem budyniowo-cytrynowym 317ciasto dostałam od mamy i na dobre już zagościł w naszej rodzinie. Ciasto znika w mgnieniu oka:-) Składniki biszkopt: 5 jaj 3/4 szkl. cukru 5 łyżek oleju 1 szkl. mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia Składniki krem: 2 budynie waniliowe lub śmietankowe na 3/4 mleka 1 litr wody 1 szkl. cukru sok z 3 cytryn (jeżeli cytryny są małe
IMPRESJA SMAKU
Lżejszy aniołek 383porządnie zmiksować, tak by powstała puszysta masa. Margarynę zetrzeć na tarku, zmieszać z mąką i proszkiem do pieczenia. Do mąki z margaryną dodać zmiksowaną masę, zarobić ciasto. Podzielić na 3 części.Krem:3 jajka3 łyżki mąki ziemniaczanej2 cukry waniliowe1 szkl. jogurtu naturalnego3 szkl. mleka roślinnego (u mnie ryżowe)1 szkl. cukru brązowego1 kostka margaryny PALMA firmy BielmarWiórka kokosoweZagotować mleko, cukier
Czarnawisienka
Pierniczki? Ciasteczka miodowe 199C. zawsze mnie budzi przed wyjściem do pracy. Nie, nie robi tego celowo - zachowuje się cichutko, nie zapala światła w pokoju, w którym śpię, daje mi
Pożeraczka, czyli raz adobrze
Ciasto jabłkowo - budyniowe 467Wielkość formy : Ciasto:4 szkl mąki1/2 szkl cukru2 jajka2 łyżki budyniu śmietankowego2 łyżeczki amoniaku2 łyżeczki proszku do pieczenia3/4 szkl śmietany1/2 margaryny1 cukier waniliowyMargarynę roztopić. Amoniak namoczyć w śmietanie. Zagnieść ciasto , podzielić na 4 części. Czwarta część malutka na pokruszenie.Masa budyniowa:2 szklanki mleka 3/4 margaryny3/4 szklanki cukruWszystkie składniki zagotować2 jajka3/4 szkl śmietany2 budynie śmietankowe1 cukier waniliowyWszystkie składniki połączyć
Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnienia
Mega babeczki ze snikersem, bitą śmietaną i karmelem. 310powinny być w temperaturze pokojowej. Do naczynia przesiać mąkę wymieszaną z cukrem, proszkiem i solą. Odłożyć. W drugim naczyniu roztrzepać jajko z mlekiem, olejem i zapachem. Połączyć oba naczynia, wymieszać widelcem tylko do połączenia się składników. Formę do muffinek wyłożyć papilotkami. Wyłożyć do nich ciasto do połowy wysokości papilotek i wpychać kawałki snikersów.* Piec w temperaturze 190ºC przez
Malinowe Pocałunki
Racuchy z gruszką i imbirem 223imbiru cukier puder do posypania Mąkę przesiać do miski, dokładnie wymieszać z jogurtem, mlekiem i jajkami. Dodać cukier, proszek do pieczenia i sól. Ponownie wymieszać i odstawić na 10 minut, aby zgęstniało. Gruszkę obrać i pokroić w małą kostkę i dodać razem z imbirem do ciasta. Wymieszać i smażyć racuchy na rozgrzanym oleju z obu stron, aż będą rumiane
wyzwania kuchenne
Placki z serem ricotta i bananami 239podania: cynamon, syrop klonowy, gęsta śmietana, nutella, u mnie-syrop karmelowy Mąkę, mleko, żółtka jaj, cukier, proszek do pieczenia, cukier waniliowy, ricottę i łyżkę oleju mieszamy na gładką masę o konsystencji gęstej śmietany. Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli. Powoli mieszamy białka z ciastem, na początku dodajemy 1/3 białek, mieszamy delikatnie a potem resztę. Tak by białka
Mango Papaja
Muffinki z czerwonymi porzeczkami 209jedzeniem bez dodatków. Lecz gdy mam większą ilość staram się także piec ciasta lub zamieniać je w różne przetwory, których smak będzie mi towarzyszył zimą... [przepis stąd.] Składniki: 2 1/2 szkl. mąki pszennej 1/2 szkl.cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli 1 szkl. mleka 2 jajka 1/4 szkl. oleju czerwone porzeczki Wykonanie: 1. W jednej misce mieszamy składniki suche
Pasja Smaku
Postne półkruche paszteciki z kapustą, pieczarkami i suszonymi grzybami 730około 10cm. Przez środek każdego pasa nakładamy ostudzone nadzienie i formujemy je dłonią, tak by było bardziej zwarte. Jajko rozmącamy z łyżką zimnej wody lub mleka i smarujemy nim część ciasta nad nadzieniem. Dół ciasta zawijamy na farsz, zaklejamy górną posmarowaną częścią i toczymy ruchem od siebie, w ten sposób tworząc wałek z nadzieniem. Wałek kroimy ostrym nożem na paszteciki(...)wielkości 5cm, na dwa, trzy kęsy. SKŁADNIKI CIASTA 500g mąki pszennej typ 500 lub 550 + mąka do wałkowania 200g masła 82%, zimnego 200g śmietany 18%, prosto z lodówki 2 jajka M 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia ½ łyżeczki soli 1 jajko do posmarowania roztrzepane z łyżką zimnej wody lub mleka czarnuszka, sezam lub kminek do posypania SKŁADNIKI NADZIENIA 550g dobrej
Karo in the Kitchen