ciasto z mlekiem w proszku - 11500 przepisów (strona:394/767)

Tarteletki z jabłkową kaszą manną 108

szklanka mleka cynamonowego 4 łyżki kaszy manny 2 łyżki cukru kryształu 1 duże jabłko+ 2 małe cynamon w proszku Sposób przygotowania: 1. Mąkę przesiewamy na blat, dodajemy posiekaną na mniejsze cząstki margarynę, żółtko, śmietanę oraz cukier. Całość siekamy, a następnie ugniatamy dłońmi. Gotowe odstawiamy w woreczku na 15 minut do zamrażarki.   2. Lekko zmrożone ciasto wałkujemy przez folię spożywczą(...)odrobinę większe krążki niż foremki do tarteletek. 3. Wylepiamy wysmarowane tłuszczem foremki, nakłuwamy i wstawiamy na 15 minut do piekarnika nagrzanego do 170st C.   4. Laskę cynamonu zalewamy mlekiem na całą noc. W momencie przygotowywania deseru, wyciągamy laskę cynamonu, a mleko zagotowujemy z 2 łyżkami cukru. Do gotującego się dodajemy kaszę oraz starte duże jabłko. Mieszamy do momentu zagotowania

Kuchnia w czekoladzie
Placuszki jabłkowe 128

szklanki mleka 3 jabłka 1 szklanka musli 1 budyń waniliowy po 4 łyżki płatków migdałowych, wiórków kokosowych szczypta cynamonu 1 łyżeczka proszku do pieczenia olej do smażenia Ponadto serek mascarpone miód Wykonanie: Jabłka obieramy, kroimy w cienkie plasterki. Wszystkie składniki mieszamy se sobą dokładnie, dodajemy jabłka, delikatnie łączymy ze sobą. Na patelni rozgrzewamy olej ciasto kładziemy łyżką, smażymy na złoty

kgwjanczewo
Murzynek 370

czekoladowe ciasto świetnie smakuje z wiśniami czy truskawkami ze słoika lub przełożone konfiturą owocową. Dla tych, którym dodatkowe kalorie nie straszne wierzch polewamy grubą warstwą rozpuszczonej czekolady.Składniki:4 jajka2,5 szklanka mąki1 szklanka cukru3 łyżeczki proszku2 łyżki kakao1 kostka margaryny5 łyżek mleka (może też być woda)+ wiśnie ze słoika, tabliczka czekoladyMargarynę topimy z połową ilości cukru, mlekiem i kakao(...)pozostałym cukrem i dodajemy do przestudzonej masy kakaowej ciągle mieszając. Nastawiamy piekarnik na temperaturę około 180 stopni. Białka ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli. Do masy kakaowej dodajemy proszek, mąkę i dokładnie mieszamy.Na koniec ubita piana z białek - żeby nie upadła warto wmieszać ją delikatnie drucianą trzepaczką. Gotową masę przekładamy na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę i układamy

Ciastkozercy
Naleśniki czekoladowe 184

proszku do pieczenia 2 szklanki mleka 2 jajka 2 łyżki oleju aromat waniliowy lub cukier waniliowy Składniki na nadzienie: 0,5 kg białego twarożku śmietana kremówka 3-4 łyżki cukru pudru 1 laska wanilii lub aromat waniliowy + owoce i krem czekoladowy do dekoracji   Suche składniki mieszamy razem w misce. Do suchych składników dodajemy jajka, olej i połowę ilości mleka(...)Ciasto łatwiej rozmieszać jeśli jest gęstsze, potem będzie można je rozcieńczyć do odpowiedniej konsystencji. Kiedy w cieście nie ma już grudek dodajemy resztę mleka i mieszamy – można robić to drucianą trzepaczką lub na wolnych obrotach mikserem. Jeśli zdecydujemy się na mikser trzeba upewnić się wcześniej, że miska jest odpowiednio wysoka, inaczej rzadkie ciasto może nam się wychlapać podczas miksowania. Jeśli

Ciastkozercy
Izaura- sernik na murzynku 356

który niedawno opublikowałam na Nastoletnich. Polecam!   Składniki: (na blaszkę o wymiarach 25x35 cm) Murzynek: 250 g masła 4 łyżki kakao 5 łyżek mleka 1 i 1/4 szkl cukru 1 3/4 szkl mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody oczyszczonej 4 jajka w temperaturze pokojowej   Masa serowa: 125 g miękkiego masła 1 kg twarogu, zmielonego(...)utrzeć z cukrem do puszystości, następnie wbić jajka, dodać aromat, ser oraz proszek budyniowy. Wszystko krótko zmiksować, tylko do połączenia składników. 3/4 czekoladowego ciasta przelać do blaszki o wymiarach 25x35 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Na ciasto wyłożyć masę serową, a na nią nałożyć resztę ciasta czekoladowego. Dodatkowo widelcem można lekko przemieszać obydwie masy, by po upieczeniu sernik

Nastoletnie Wypiekanie
Gofry z bitą śmietaną i owocami 258

gofrów zainspirowała mnie sąsiadka;-),   więc zaprosiłam sąsiadów i powstały pyszne, puszyste i chrupiące gofry. ;-) Przepis znalazłam na blogu „Moje Wypieki” . Jestem nim zachwycona. Pierwszy raz widziałam tak puszyste ciasto na gofry. Mogłabym je jeść codziennie. W moim wykonaniu gofry były z bitą śmietaną i owocami ( truskawki, borówki i kiwi). Wyśmienicie smakują również z cukrem pudrem. To już zależy(...)Składniki: 2 szklanki mąki pszennej, 2 szklanki mleka, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, szczypta soli, 1 - 2 łyżki drobnego cukru do wypieków, 1/3 szklanki Oleju Kujawskiego, 2 jajka (żółtka oddzielone od białek) Wykonanie: Wszystkie składniki oprócz białek przekładamy do miski i dokładnie miksujemy. Następnie ubijamy białka na sztywną pianę i przekładamy do ciasta. Delikatnie mieszamy, najlepiej za pomocą łyżki. Pieczemy

Passion of Cooking
Murzynek z jabłkami, orzechami włoskimi i kawałkami czekolady 161

Lubicie takie czekoladowe niespodzianki? Jeżeli tak to spróbujcie :)   Składniki:   5 dużych jajek (w temperaturze pokojowej) szczypta soli 1/2 szklanki mleka 1/2 szklanki wody 1 1/4 szklanki cukru 1/2 szklanki oleju 3 szklanki mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 płaska łyżka sody oczyszczonej  100 g orzechów włoskich  1/2 tabliczki gorzkiej czekolady  3 łyżki(...)mąkę z sodą, kakao oraz proszkiem do pieczenia wsypuję do masy jajecznej i delikatnie drewniana łyżką łączę. Dolewam olej, mleko oraz wodę i dokładnie mieszam łyżką. Obieram i kroję w kostkę. Obrane orzechy i czekoladę siekam (dość grubo). Jabłka, czekoladę i orzechy łączę w miseczce z odrobina maki pszennej, aby nie opadły w cieście. Dosypuję do masy. Blachę (25x35cm) wykładam

ChilliJemy
Placuszki z ricottą z pieczonym rabarbarem i truskawkami 135

rabarbar będzie miękki. Odstaw do ostygnięcia. Do miski włóż ricottę, mleko i żółtka i wymieszaj wszystko trzepaczką. W drugiej misce wymieszaj mąkę z proszkiem do pieczenia i szczyptą soli. Zrób na środku dołek i wlej do niego ricottę z żółtkami. Wymieszaj do powstania gładkiego ciasta.  Białka ubij na sztywną pianę, następnie przełóż do ciasta i delikatnie wymieszaj łopatką

Chilli Czosnek i Oliwa
Tort zawijany 72

wykładam papierem do pieczenia i na papierze rozkładam równomiernie ciasto. Blaszkę wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 10-12 minut, aż zacznie leciutko się rumienić. Ciasto wyciągam z piekarnika, przykrywam ściereczką kuchenną, przykrywam dużą deską i obracam papierem do góry. Papier smaruję wodą, wtedy lepiej odejdzie. Ciasto dzielę na pół wzdłuż dłuższego boku i od razu zwijam(...)krem budyniowy: 400 ml mleka 1 budyń 40 g 3 łyżki ksylitolu lub cukru 100 g miękkiego masła Dodatkowo: 1 pomarańcza Ulubiony dżem lub krem czekoladowy, lub czekolada rozpuszczona w niewielkiej ilości śmietanki. Przygotowanie: Odlewam 1/3 szklanki mleka, dodaję proszek budyniowy i cukier i dokładnie mieszam. Resztę mleka zagotowuję, dodaję rozpuszczony w mleku budyń, dokładnie mieszam i gotuję, aż budyń

Słodki sentyment
Sernik z bezą 215

ciasto: 1 kg sera na sernik 2 całe jajka 6 żółtek 3/4 szklanki cukru 1/2 szklanki oleju rzepakowego 3 szklanki mleka 2 budynie waniliowe przyprawa do sernika 1/2 szklanki rodzynek masa kajmakowa do smacznej ozdoby (opcjonalnie, może być polewa czekoladowa) beza: 6 białek 4 łyżki cukru Przygotowanie: Dwa jajka i 6 żółtek utrzyj z cukrem, następnie dodawaj stopniowo budyń (proszek(...)metodą na patyczek czy sernik jest gotowy. Patyczek powinien być bardziej suchy niż wilgotny. Teraz przygotuj bezę: ubij na pianę 6 białek, dodaj cukier, chwilę jeszcze miksuj. Rozsmaruj na cieście i piecz jeszcze 15 minut w temp. 190C. Udekoruj kajmakiem / polewą czekoladową i rodzynkami. Smacznego

Zasmakuj Kuchni
Ciasto czekoladowe intensywnie pomarańczowe. 172

pozostałym domownikom, w tej właśnie kolejności, ciasto czekoladowe. Czego użyłem? -120 gram gorzkiej czekolady -30 gram gorzkiej posiekanej czekolady -85 gram masła -cukier waniliowy (polecam ten domowy) -skórka z jednej pomarańczy -3 jajka -łyżka cukru pudru -kubek przesianej z łyżeczką sody i łyżeczką proszku do pieczenia mąki TYP500 -łyżka kakao -1/2 kubka mleka -garść orzechów laskowych i migdałów(...)ciurkiem wlewamy do nich masę czekoladową miksując. Tak powstałą masę łączymy z mąką i kakao, dodajemy orzechy, migdały, mleko i posiekaną czekoladę. Łączymy w jedno.   Przekładamy do tortownicy wyłożonej papierem i w 165 stopniach piekarnik góra - dół pieczemy 35 minut, ciasto powinno być ciężkie i wilgotne. Polewa pomarańczowa: -1,5 pomarańczy -3/4 kubka cukru pudru Owoce parzymy, ścieramy

BaRepas
Biscuits, czyli mięciutkie bułeczki z sezamem 200

mąki pszennej 1 płaska łyżeczka cukru  2 łyżeczki proszku do pieczenia 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej  3/4 łyżeczki soli  190 ml maślanki  60 ml oleju rzepakowego lub z pestek winogron 1 jajko  garść sezamu do posypania bułeczek  mleko do posmarowania bułeczek Wykonanie:  1. Maślankę, jajko oraz olej mieszamy w wysokim naczyniu(...)Suche składniki przesiać do miski. Płyn połączyć z mąką zagniatając ciasto.  3. Formujemy bułeczki. Uwaga ciasto jest dosyć rzadkie i zalecałabym bezpośrednie nakładanie ciasta na wyłożoną papierem blachę do pieczenie. Świetnie sprawdzi się też duża łyżka do nakładania lodów . Smarujemy wierzch mlekiem i posypujemy sezamem .  4. Bułeczki pieczemy przez 15 minut w 200 st C. Większe pieczemy

vaniliowoczekoladowa
Toffi z masą kokosową i orzechami 177

orzechy i masa krówkowa... Pycha! Za to połączenie smaków ciasto trafiło do moich stałych wypieków. Składniki: Biszkopt: 6 jajek 1 i 1/3 szklanki drobnego cukru 10 łyżek oleju 10 łyżek wody 1,5 szklanki mąki pszennej 3 łyżki kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia   Masa kokosowa: 3 szklanki mleka 300 g wiórek kokosowych 3/4 szklanki cukru 200 g masła(...)proszkiem do pieczenia i kakao, dodać do masy i delikatnie wymieszać. Blachę o wymiarach 20x35cm wyłożyć papierem do pieczenia i wylać na nią przygotowaną masę. Piec w temperaturze 175°C przez ok 30–35 minut, po tym czasie wyjąć i ostudzić. Zimny przekroić na pół. 2. Masa kokosowa: w rondelku zagotować 2,5 szklanki mleka. W pozostałym mleku rozprowadzić mąkę

Na Ciasteczkowych Papierach
Szarlotka z budyniem 155

figuruje u  nas na TOPIE najlepszych ciast. :) Wymiary blaszki : 24 x 29 cm Temp. pieczenia : 180 C Czas pieczenia : 30 min. + 45 min. Składniki: 2 szkl. mąki pszennej 1 szkl. mąki krupczatki 1 szkl. cukru 1 margaryna 3 żółtka 4 łyżki śmietany 18% 1 op. cukru waniliowego 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki soli  1 słoik litrowy(...)mleka bułka tarta Wykonanie: Mąki , proszek do pieczenia i sól przesiać przez sitko.Dodać cukier i cukier waniliowy, żółtka i śmietanę. Margarynę pokroić na drobne kawałki i całość nożem siekać. Na końcu delikatnie zlepić dłońmi ,żeby powstała kula. Owinąć w folię spożywczą i schować do zamrażalnika na 1 godz. Budyń ugotować w 1 litrze mleka. Przygotować foremkę , pokryć

Różne smaki w kuchni
Placki z ricotty z bananami 197

szklanki mąki pszennej, 3 łyżki cukru, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, szczypta soli, 250 g serka ricotta , 2 jajka, 2 łyżki roztopionego masła lub oleju, około 1/2 szklanki mleka, 2-3 banany. Jeżeli chcecie komuś zrobić przyjemność i obudzić go rano, cudownym aromatem - polecam delikatne placuszki z serka ricotta z dodatkiem bananów, które świetnie komponują się z całością. Mi najbardziej(...)składników wychodzi około 15-17 placków. Do dużej miski przesiać mąkę. Dodać cukier, proszek do pieczenia i sól. Wymieszać. W drugiej misce wymieszać serek ricotta z jajkami, roztopionym masłem lub olejem i mlekiem (na początek wlać 1/4 szklanki mleka, a resztę wlać tylko wtedy, jeżeli ciasto będzie zbyt gęste). Połączyć składniki z dwóch misek w gęstą jednolitą masę. Rozgrzać patelnię

Świat Domowej Kuchni
Bezglutenowe FIT ciasto ze śliwkami :) 165

spory zapas, który czas najwyższy pomniejszać. Razem dają świetne połączenie, które w ciastach czy muffinkach pasuje perfekcyjnie. Składniki: 220 g mąki gryczanej  200 g mąki ryżowej 2 jajka 1 łyżeczka proszku do pieczenia 70 g cukru kokosowego  70 g oleju kokosowego  300 ml mleka 1/2 łyżeczki cynamonu  5 śliwek  Przygotowanie: Wszystkie składniki, oprócz śliwek przełóż

Zdrowie na języku :P
Pełnoziarniste ciasto z karobem i owocami 171

były to te owoce, które znalazłam w ogródku ;)). Zapraszam - jest pysznie! :) Pełnoziarniste ciasto z karobem i owocami  1 szklanka mąki orkiszowej pełnoziarnistej 1 szklanka mąki owsianej (zmielonych płatków owsianych) 1 szklanka mleka owsianego 1 jajko 1/2 szklanki oleju rzepakowego  1/2 szklanki ksylitolu/erytrytolu  łyżeczka proszku do pieczenia 2 płaskie łyżki karobu  dwie garście umytych owoców leśnych

FitKot
Pieguski (wegańskie) 169

mieszamy za pomocą łyżki olej kokosowy wraz cukrem aż masa będzie gładka. Następnie dodajemy mleko i mieszamy do dokładnego połączenia składników. Do masy wsypujemy mąkę wraz proszkiem do pieczenia i sodą oczyszczoną. Dodajemy ziarna kakaowca i pokrojoną na kawałki gorzką czekoladę, które delikatnie łączymy z ciastem. Z ciasta formujemy kulki wielkości dużego orzecha włoskiego. Kulki układamy na papierze do pieczenia

Emcia Pichci
Gofry 173

można posypać cukrem pudrem,położyć bitą śmietanę lub nawet jakiś dżem.. 2 szkl. mleka 1/3 szk.oleju Polskiego Rzepakowego 2 jajka 2 szkl. mąki szymanowskiej Polskie Młyny 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki cukru cukier waniliowy szczypta soli Wszystkie składniki razem zmiksować.Wylewać porcje ciasta na rozgrzaną gofrownicę. Piec około 5 min. Upieczone gofry podawać np.bez niczego, posypane cukrem

Moje domowe kucharzenie
Babeczki z żurawiną 139

łyżki mleka Wszystko dokładnie wymieszać Jajka utrzeć z cukrem na puszystą masę. dodać mleko skondensowane, olej i zmiksować. Mąkę przesiać wraz z proszkiem do pieczenia i wymieszać, a następnie dodać żurawinę i ponownie wymieszać. Papilotki umieścić w formie do babeczek i do każdej nałożyć ciasta do 3/4 wysokości. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C około 15 minut

O kuchni z uczuciem
Czekoladowe babeczki z kawałkami czekolady na oleju rzepakowym 133

skórka otarta z 1 pomarańczy  100 gram czekolady deserowej  Mąkę, kakao, proszek do pieczenia, mąkę ziemniaczaną przesiewam. Dodaję cukier, olej, skórkę z pomarańczy, mleko, jaja i całość dokładnie mieszam. Siekam czekoladę i dodaję ją do pozostałych składników. Mieszam jedynie do połączenia. Gotowe ciasto przekładam do foremek na muffiny na 3/4 ich wysokości. Muffinki piekę w piekarniku nagrzanym

Mango Papaja
Ciasto z truskawkami 321

owocami. Już nie mogę doczekać się sezonu na truskawki. Przepis na ciasto jest z książki siostry Anastazji. Składniki: (blacha 25x35) Biszkopt: 6 jaj  1 szklanka cukru 1 szklanka mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 cukier waniliowy Masa budyniowa: 1/2 litra mleka 25 dag masła 2 budynie śmietankowe lub waniliowe 1 cukier waniliowy cukier do smaku Masa truskawkowa

talerz przyjemności
MANDARYNKOWY KEKS 123

upiekłam ciasto. Teraz nic mi już więcej nie potrzeba. Ciepły szlafrok, dobra książka, kubek mleka, kawałek ciasta i kot mruczący na kolanach...chwilo trwaj :) SKŁADNIKI: 250 g masła 125 g cukru 1 łyżeczka cukru waniliowego 200 g mąki pszennej 100 g mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 4 jajka 2-3 mandarynki A jak to zrobić: Mandarynki obrać, usunąć

Kuchnia w opałach
Keks marchewkowy z bakaliami 143

roku idealnie pasuję wszelkiego rodzaju bakalie i orzechy, więc śmiało można je wykorzystać do ciasta. Zachęcam do upieczenia keksu marchwiowego z bakaliami! Składniki: 2 jajka 100g erytrolu 5 łyżek oleju 2 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej Lubella 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 szklanki wody lub mleka 1 średnia marchew 6 daktyli 6 suszonych moreli 1/4 szklanki rodzynek  garść orzechów

Truskawkowa Fiesta
Gofry z czekoladą z truskawkowym musem 100

cukrem pudrem lub z bitą śmietaną i owocami. A ja dodałam do ciasta gorzkiej czekolady. W połączeniu z musem truskawkowym dało to zwykłym gofrom ciut wykwintności. Składniki: 2 szklanki mąki 2 szklanki mleka 3 łyżki oleju 2 jaja 2 płaskie łyżki cukru łyżeczka proszku do pieczenia 50 g gorzkiej czekolady truskawki cukier puder(ilość zależy od upodobań) Wykonanie

Pysznie & Pięknie
Muffinki z sokiem mandarynkowym i kandyzowaną pomarańczą 136

cukru pudru 1-2 łyżki soku mandarynkowego W pierwszej misce wymieszać mąkę, cukier, proszek do pieczenia i sodę, w drugiej - jajko, olej, mleko oraz sok. Suche składniki połączyć z mokrymi.   (Miksować/wymieszać łyżką do połączenia się całości, nie dłużej.)   Na samym końcu do ciasta wmieszać skórkę z pomarańczy.  Formę do muffinek wyłożyć papilotkami i wypełnić ciastem

Di gotuje
Polisada ze świeżymi truskawkami babci Basi 182

Sezon truskawkowy w pełni, więc czas, żeby przygotować pyszną Polisadę ze świeżymi truskawkami. Smaczny placek na biszkopcie. Najlepiej smakuje następnego dnia po schłodzeniu.   Pieczemy biszkopt

Pysznosci Babci Basi
Babka piaskowa 140

moja propozycja ciasta na rozpoczynający się dziś weekend. Szybka, nieskomplikowana w wykonaniu babka piaskowa, która w smaku jest obłędna. Bardzo delikatna, puszysta, wręcz rozpływa się w ustach. Ja swoją polałam rozpuszczoną mleczną czekoladą, ale można udekorować ją również lukrem albo oprószyć cukrem pudrem. Spróbujcie, jest naprawdę warta upieczenia :) Składniki: (inspiracja:" Przepisy kulinarne ze zdjęciami ")   4 duże jajka(...)kąpieli wodnej + kilka łyżek mleka płatki migdałowe do dekoracji    Całe jajka ubić wraz z cukrem na puszysta jasną masę. Nie przestając miksować powoli dodać wymieszane mąki oraz proszek do pieczenia. Na koniec dolać ekstrakt waniliowy i rozpuszczone ciepłe masło, chwilę miksować. Formę na babkę natłuścić i oprószyć bułką tartą, przelać ciasto do formy. Piec przez ok. 40 minut

Simply Food
Czekoladowe muffiny z gruszką. 108

wsypujemy wszystkie składniki sypkie tj. mąkę, proszek do pieczenia, cukier a także budyń (proszek), do drugiej miski wlewamy składniki mokre czyli mleko, olej i jajka. Widelcem roztrzepujemy  dokładnie jajka a następnie składniki mokre wlewamy do składników suchych. Widelcem mieszamy tylko do połączenia składników. Jeśli ciasto jest za gęste wtedy dolewamy kilka łyżek mleka. Do formy na muffiny wkładamy

Radość kipiąca uśmiechem.
Gofry z karmelizowanym rabarbarem i marakują 186

Wykonanie – gofry: Oddzielam białko od żółtka – żółtko ucieram z cukrem, cukrem waniliowym i dodaję mleko, mąkę, olej i proszek do pieczenia. Białko ubijam na sztywną pianę (dodać szczyptę soli) i delikatnie łączę z resztą składników. Rozgrzewam gofrownicę i smaruję cienko olejem. Następnie nakładam odpowiednią porcję ciasta i piekę na złoty kolor. Wykonanie – karmelizowany rabarbar: Na patelni podgrzewam cukier i roztapiam

Kuchnia Bon Appetit
Muffinki podwójnie krówkowe 166

mnie czekoladowa 1. W dwóch osobnych naczyniach łączymy ze sobą składniki suche (mąka, proszek do pieczenia, soda, cukier, posiekane drobno krówki) i mokre (mleko, olej, jajko). Składniki mokre przelewamy do składników suchych. Mieszamy tylko do połączenia mas. 2. Do foremek na muffinki wykładamy: łyżkę ciasta, łyżkę masy krówkowej, ponownie łyżkę ciasta.  3. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około

Szefowa kuchni
Quesadilla-Tortilla pszenna wykonana własnoręcznie 168

szczypiorek pęczek ogórek świeży    Krok 1 Mąkę pszenną,sól i proszek do pieczenia przesiewam i wsypuje do miski. Krok 2 Mleko podgrzewam w mikrofali , ma być gorące lecz nie wrzątek, wlewam je do składników sypkich, na końcu dodaje olej. Krok 3 Ciasto wyrabiam koło 7 minut( powinno być elastyczne) Krok 4 Ciasto podzieliłam na 5 części średnica

Różowa kuchnia
Jabłka w cieście 205

łyżeczka Cynamon Cukier puder Olej Oddzielić białka od żółtek. Żółtka zmiksować z cukrem, mlekiem i mąką oraz proszkiem, na koniec dodać   ubite białka na sztywno i delikatnie połączyć. Jabłka umyć, obrać , wydrążyć gniazda nasienne i pokroić na 1 cm plastry. Plastry jabłek zanurzać w cieście i smażyć na rozgrzanym oleju. Po wyjęciu osączyć z tłuszczu i posypać cukrem pudrem

Camilla w kuchni
Babeczki czekoladowe z bananami. 205

dekoracji  Wykonanie: W jednej misce mieszamy dokładnie przesianą mąkę z kakao, proszkiem, sodą, solą i cukrem.  W drugiej misce roztrzepujemy jajka z mlekiem, olejem. Banana kroimy np w kostkę.  Składniki suche wsypujemy do mokrych i dokładnie mieszamy. Na koniec dodajemy banana. Następnie ciasto przekładamy do blaszki z wyłożonymi foremkami. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika do ok 180 stopni

Malinowe Pocałunki
Gofry z bitą śmietaną i malinami 176

ramach akcji na fb.  SKŁADNIKI Gofry: 1 szklanka mąki  1 szklanka mleka 2 jajka 2 łyżki cukru 1/4 szklanki oleju 1 łyżeczka proszku do pieczenia Bita śmietana: 200 ml śmietany 30 % 1,5 łyżki cukru pudru Dodatkowo: maliny (lub inne owoce) Składniki ciasta miksujemy razem,a następnie wylewamy niewielkie porcje na rozgrzaną płytkę gofrownicy (możecie wylewać regularne kwadraty

Czary - gary w kuchni
Chrupiące ciasteczka jaglano-orzechowe 161

soli 3 łyżki ekspandowanej kaszy jaglanej Olej kokosowy (najlepiej w postaci płynnej) wymieszać z mlekiem i syropem klonowym, dodać masło orzechowe. Zmielone orzechy włoskie, płatki jaglane, mąkę, proszek do pieczenia, sól i ekspandowaną kaszę jaglaną wymieszać w osobnej misce. Płynne składniki połączyć z sypkimi. Odstawić ciasto na około 5 minut. Po tym czasie formować niewielkie kulki i spłaszczać. Ułożyć

FitKot
Oponki serowe 134

posypane cukrem pudrem. Składniki: 3,5 szklanki mąki pszennej 225 g twarogu 1/2 szklanki mleka 1/2 szklanki cukru 1/3 szklanki oleju 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 jajko 1 cukier wanilinowy 1 łyżka wódki szczypta soli Sposób przygotowania: 1. Wszystkie podane składniki zagniatamy na jednolite ciasto. Możemy pomóc sobie malakserem z nożami do siekania a następnie chwilę zagnieść ciasto rękoma

Na Ciasteczkowych Papierach
Placuszki z płatków quinoa :) 139

małego banan 1 kiwi syrop z agawy (Bazarek Smakoszy) Przygotowanie: Płatki quinoa, mleko, jajko, syrop z agawy oraz proszek do pieczenia połącz ze sobą. Dokładnie wymieszaj i odstaw na 5 minut.  Na patelni rozgrzej masło ghee. Następnie zmniejsz ogień i zacznij nakładaj "kleksy" ciasta na rozgrzaną patelnie Smaż z każdej strony po ok. 3 minuty.  Podawaj z ulubionymi

Zdrowie na języku :P
Orzechowa pychotka 635

żółtka 15 dkg cukru 20 dkg margaryny 2-3 łyżki śmietany 1 łyżeczka proszku do pieczenia 0,5 łyżeczki amoniaku dodatkowo: 2 szkl. orzechów powidła (śliwkowe,lub z czarnej porzeczki) 4 białka(pozostałe z ciasta) i 10 łyżek cukru na masę: 0,5 l mleka 3/4 szkl. cukru 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 łyżka mąki pszennej 1 kostka margaryny PRZYGOTOWANIE

Swojskie jedzonko
Babka dwukolorowa 143

wbijamy jaja , miksujemy je z ksylitolem na puch . Do ubitych jaj dodajemy letnie mleko i olej nadal miksujemy już na mniejszych obrotach . Dodajemy przesianą mąkę w raz z proszkiem do pieczenia, miksujemy nadal na mniejszych obrotach. Na końcu dodajemy parę kropel olejku waniliowych . Połowę ciasta przelewam do formy silikonowej . Do drugiej polowy dodaje błonnik kakaowy i mieszam . Przelewam

Różowa kuchnia
Muffinki kajmakowe 138

dodatkowo: 200g kajmaku z puszki 100ml kremówki Przygotowanie: Wszystkie suche składniki (mąkę, cukier, kakao, proszek do pieczenia) przesiać do dużej miski. W drugiej miseczce roztrzepać jajko z mlekiem, dolać oliwę, wymieszać. Mieszaninę wlać do suchych składników, króciutko zmiksować. Do foremek muffinkowych nakładać po 1 łyżce ciasta, następnie 1 łyżeczkę kajmaku i 1 łyżkę ciasta na wierzch. Piec w 180 stopniach

Cakes By Kejt
Śniadaniowy torcik naleśnikowy czekoladowo- malinowy 209

Pancakes: 3 łyżki mąki żytniej 2 łyżki jogurtu naturalnego 1 jajko 2 łyżki mleka  1/4 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka kakao ewentualnie 1 łyżeczka miodu   Rozgrzewamy patelnię. Mąkę i resztę składników umieszczamy w misce i dokładnie mieszamy. Na patelnię nakładamy po 1 łyżce ciasta na placuszek i rozprowadzamy. Jeśli nasza patelnia nie jest teflonowa lub ceramiczna, można

Chocolate Muffin Blog
RAZOWY PLACEK MARCHEWKOWO-CYNAMONOWY 148

wersję! <3) lub masło orzechowe, cokolwiek chcecie! :) Do miski wsypać mąkę, dodać proszek, sodę, cynamon i (opcjonalnie) jakieś słodzidło. Dolać mleka i wbić jajko, wszystko razem wymieszać, na koniec dodać startą marchew. Rozgrzać patelnie (moja ma ok. 20cm średnicy) i wylać na nią ciasto. Smażyć po kilka minut z każdej strony, placek będzie gruby (chyba że użyjecie większej patelni

chili & sugar
OTRĘBOWE GOFRY 161

żeby rano szybciej móc zjeść gofry lepiej zmielić je wieczorem :) W misce wymieszać: otręby, proszek do pieczenia, stewię / cukier i mąkę. W drugiej misce wymieszać: mleko, jajko i ekstrakt waniliowy, dodać mokre składniki do suchych. Odstawić na około 5 min. Rozgrzać gofrownicę i wylewać porcje ciasta. Piec ok. 7-10 min w zależności od mocy gofrownicy. Przełożyć na chwilę

chili & sugar
Sernik z jabłkami karmelizowanymi w pomarańczach 196

margaryny 1 jajko 1 łyżka śmietany 18% 3 łyżki cukru do wypieków 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżka ciemnego kakao 1 płaska łyżeczka przyprawy do piernika Masa: 1 kg twarogu 6 jaj 1 szklanka cukru olejek pomarańczowy do ciasta 1 budyń śmietankowy 150 ml mleka 3,2% 3 łyżki śmietany 18% 2 łyżki kaszy manny Jabłka karmelizowane: 3 duże

Wanilia i Kardamon
Ciastka digestive 130

mąki pszennej 50 g zmielonych płatków owsianych pół łyżeczki soli 1 łyżeczka proszku do pieczenia 100 g masła lub margaryny 3 łyżki brązowego cukru (można dodać więcej) 60 ml mleka Płatki owsiane zmielić na drobną mąkę. Wszystkie składniki połączyć i zagnieść nie klejące ciasto. Wałkować je na grubość około 4 -6 mm (najlepiej nie podsypując mąką, lub minimalnie). Wycinać ciastka

My simple kitchen
Pomarańczowy sernik z kokosową pianką 135

nutką aromatycznych pomarańczy Składniki na serowiec: 1 kg sera ½ szklanki oleju 1 szklanka mleka 1 szklanka cukru 1 budyń śmietankowy 2 jaja 4 żółtka 10 dag skórki z pomarańczy 1 aromat pomarańczowy 1 kisiel pomarańczowy Składniki na ciasto: 30 dag mąki tortowej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 10 dag cukru pudru 2 żółtka 1 jajo 10 dag masła 1 łyżka

Tradycyjna Kuchnia
Zdrowe pierniki pełnoziarniste 151

zlepiamy razem, znów wałkujemy, wykrawamy pierniki i tak w kołku, aż zużyjemy całe ciasto gotowe pierniki wykładamy na wyłożoną papierem blachę pieczemy przez 10-15 minut w temperaturze 200 stopni, wyciągamy pierniki zaraz po upieczeniu po ostudzeniu możemy posmarować je lukrem (odtłuszczone mleko w proszku + płynne mleko+ stewia) SMACZNEGO

Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość
Placuszki bananowe 112

się z domowymi powidłami. Składniki: 2 banany 1 jajko 1 szklanka mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 3/4 szklanki mleka 1 łyżka masła (stopione i ostudzone) Przygotowanie: Banany rozgnieć widelcem. Wszystkie składniki dokładnie zmiksuj i odstaw na 20 minut. Na rozgrzaną patelnię nakładaj po łyżce ciasta. Kiedy zaczną się pojawiać bąbelki i pękać, przewracaj na drugą stronę

Piąty grzech główny
Muffiny a'la pizzeriny 143

również drobno kroimy. Masło oraz serek rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i szczyptą soli. Jajka ubijamy, dodajemy mleko, masło, serek, przyprawy i dokładnie mieszamy. Wlewamy do sypkich składników i mieszamy łyżką do połączenia składników. Dodajemy paprykę i kiełbasę, łączymy. Ciasto nakładamy do formy do muffinek wyłożonej papilotkami. Pieczemy około 30-35 minut w temperaturze

Kolorowy Przepisownik
Łącki przekładaniec 753

nadal ubijać, aż do rozpuszczenia się cukru. Następnie dodać orzechy, mąkę pszenną wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz miód. Delikatnie wymieszać. Ciasto piec w tej samej formie co biszkopt kakaowy, w temperaturze 180 o C przez około 30 minut. Składniki na krem: 0,5 l mleka; 1 szklanka cukru kryształu; 5 żółtek; 2 łyżki mąki ziemniaczanej; 2 łyżki mąki pszennej

In my kitchen
Chleb pszenny najzwyklejszy z automatu 181

Dziś kolejny przepis na chleb, tym razem najzwyklejszy pszenny, bez żadnych wynalazków, ale za to bardzo smaczny. Składniki 3/4 szklanki wody 2 łyżki stołowe mleka w

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
pyszny murzynek, ciasto czekoladowe, brownie 142

Witajcie! Dawno nie dodawałam żadnego ciasta, więc w końcu nadszedł czas na pyszne ciasto czekoladowe lub ewentualnie murzynka ;] Składniki na mała formę keksową: - 1 szklanka mąki - 1/3 kostki margaryny  - 1/2 szklanki mleka - 3 łyżeczki kakao - 3 kostki czekolady mlecznej - 1/2 szklanki cukru - 1 łyżeczka proszku do pieczenia - 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej - 2 jajka - szczypta soli Wykonanie: Roztapiamy margarynę

Tanio szybko zdrowo
Ciasto śliwkowe z kaszą manną, promo województwa 172

jabłkowego, brzoskwiniowego , morelowego) 5-7 śliwek Wymieszaj w misce kaszę mannę, cukier i proszek do pieczenia. Dodaj dżem jabłkowy, mleko kokosowe i dokładnie wymieszaj trzepaczką. Odstaw na około kwadrans, aż masa zgęstnieje. Nagrzej piekarnik do 180°C. Przekrój śliwki na pół, usuń pestki. Wlej ciasto do małej keksówki, natłuszczonej olejem i wyrównaj łyżką. Na wierzchu ułóż śliwki (jak na zdjęciu

Qlinarnie i Qlinarnie
Ciasto otrębowe, pełnoziarniste "na bogato" (ok. 344 kcal/100g) 233

wolnych obrotach, tylko żeby się połączyły. 5. Dodajemy otręby, przesianą mąkę, płatki owsiane, proszek do pieczenia, mleko i chwilkę miksujemy. 6. Dodajemy resztę składników poza rodzynkami, śliwkami i daktylami, miksujemy. 7. Rodzynki odsączamy z wody, dodajemy do daktyli i śliwek, oprószamy mąką. 8. Do ciasta dodajemy pozostałe dodatki (rodzynki, śliwki, daktyle). Mieszamy ciasto łyżką. Pieczenie:  Grzałka: góra - dół Temperatura

Malowane smakiem
Słodkie środy - babeczki makowe 128

maku Do dekoracji: bita śmietana, czekoladowe ozdoby i cukrowe perełki Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i solą. Mąkę przesypać do misy miksera i dodać cukier, miękkie masło, jajka i mleko i miksować. Na koniec dodać rozdrobniony ser i mak. Całość wyrobić na gładkie ciasto. Ciasto przekładać do foremek lub papilotek i piec w nagrzanym do 180 stopni piekarniku

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
O gofrach, czyli najlepszy prezent świąteczny 178

cukru 50 ml wody dodatkowo: 250 ml śmietany kremówki Mąkę przesiać, wymieszać z cukrem, proszkiem i cukrem waniliowym. Masło rozpuścić, przestudzić. Wlać mleko, wbić jajko, dokładnie połączyć. Mokre składniki wlać do suchych, wymieszać na gładką masę bez grudek. Odstawić na 30 minut. Po tym czasie ciasto jeszcze raz zamieszać. Wlewać odpowiednie porcje do rozgrzanej gofrownicy, piec 2-3 minuty. Odkładać

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Pączusie bez drożdży 168

łyczki cukru waniliowegomąka około 300 g - lub więcejSposób przygotowania:Do miski wbijamy jajka, dodajemy mleko i mieszamy. Następnie dolewamy ekstrakt waniliowy, dodajemy cukier, sodę i proszek do pieczenia - łączymy. Ostatnim krokiem jest dodanie mąki - masa powinna być klejąca, powinno dać się uformować lejącą się kulkę - ciasto powinno przypominać konsystencją ciasto na lane kluski - nie powinno być zbyt ciężkie.Łyżkami nabieramy

Słodkie Przyjemności
Gofry 151

żółtka utrzeć z resztą cukru i cukrem wanilinowym do białości, następnie dodać wodę mineralną, mleko, olej i zmiksować, dodać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, również zmiksować, na koniec dodać pianę z białek i delikatnie wymieszać.Rozgrzać gofrownicę, przed pierwszym pieczeniem posmarować olejem, nałożyć porcję ciasta i piec (czas uzależniony indywidualnie od posiadanej gofrownicy) na złoty kolor.Podawać z dowolnymi

Mix smaku
Muffinki kawowe 162

Składniki:Suche:2 szklanki mąki1,5 łyżeczki proszku do pieczenia0,5 łyżeczki sody1 cukier waniliowy 2/3 szklanki cukru2 łyżki kawy cappuccino (proszku)1 łyżka kawy rozpuszczalnej

Kuchnia domowa Ani
Pierniczki dla alergika (bez glutenu, mleka i jaj) 254

ucieranym na zimno z cukru pudru i wody, aby był jeszcze bielszy dodałyśmy mleka kokosowego. Przygotowanie:Margarynę ogrzać aby lekko zmiękła. Migdały lub orzechy zmielić. Wymieszać mąki, siemię lniane, proszek do pieczenia, przyprawy i pozostałe suche składniki, połączyć z margaryną i miodem. Wyrobić gładkie ciasto, uformować kulę i schłodzić w zamrażarce. Ciasto rozwałkować na grubość około

głodny alergik
Czekoladowe muffinki z kokosem i prażonymi migdałami 166

szkl* mleko – 0,5 szkl* czekolada mleczna – 150 gDODATKOWO :* płatki migdałów + kokos* polewa z białej czekolady SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia.Dodajemy cukier , kokos i wbijamy jajka.Wszystko razem dokładnie miksujemy wlewając powoli olej i po odrobinie mleka.Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej , dodajemy do masy i dokładnie mieszamy – ciasto powinno  miec konsystencję śmietany / budyniu.Wk

Ostra na Słodko