były to te owoce, które znalazłam w ogródku ;)). Zapraszam - jest pysznie! :) Pełnoziarniste ciasto z karobem i owocami 1 szklanka mąki orkiszowej pełnoziarnistej 1 szklanka mąki owsianej (zmielonych płatków owsianych) 1 szklanka mleka owsianego 1 jajko 1/2 szklanki oleju rzepakowego 1/2 szklanki ksylitolu/erytrytolu łyżeczka proszku do pieczenia 2 płaskie łyżki karobu dwie garście umytych owoców leśnych
FitKotmieszamy za pomocą łyżki olej kokosowy wraz cukrem aż masa będzie gładka. Następnie dodajemy mleko i mieszamy do dokładnego połączenia składników. Do masy wsypujemy mąkę wraz proszkiem do pieczenia i sodą oczyszczoną. Dodajemy ziarna kakaowca i pokrojoną na kawałki gorzką czekoladę, które delikatnie łączymy z ciastem. Z ciasta formujemy kulki wielkości dużego orzecha włoskiego. Kulki układamy na papierze do pieczenia
Emcia Pichcimożna posypać cukrem pudrem,położyć bitą śmietanę lub nawet jakiś dżem.. 2 szkl. mleka 1/3 szk.oleju Polskiego Rzepakowego 2 jajka 2 szkl. mąki szymanowskiej Polskie Młyny 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki cukru cukier waniliowy szczypta soli Wszystkie składniki razem zmiksować.Wylewać porcje ciasta na rozgrzaną gofrownicę. Piec około 5 min. Upieczone gofry podawać np.bez niczego, posypane cukrem
Moje domowe kucharzeniełyżki mleka Wszystko dokładnie wymieszać Jajka utrzeć z cukrem na puszystą masę. dodać mleko skondensowane, olej i zmiksować. Mąkę przesiać wraz z proszkiem do pieczenia i wymieszać, a następnie dodać żurawinę i ponownie wymieszać. Papilotki umieścić w formie do babeczek i do każdej nałożyć ciasta do 3/4 wysokości. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C około 15 minut
O kuchni z uczuciemskórka otarta z 1 pomarańczy 100 gram czekolady deserowej Mąkę, kakao, proszek do pieczenia, mąkę ziemniaczaną przesiewam. Dodaję cukier, olej, skórkę z pomarańczy, mleko, jaja i całość dokładnie mieszam. Siekam czekoladę i dodaję ją do pozostałych składników. Mieszam jedynie do połączenia. Gotowe ciasto przekładam do foremek na muffiny na 3/4 ich wysokości. Muffinki piekę w piekarniku nagrzanym
Mango Papajaowocami. Już nie mogę doczekać się sezonu na truskawki. Przepis na ciasto jest z książki siostry Anastazji. Składniki: (blacha 25x35) Biszkopt: 6 jaj 1 szklanka cukru 1 szklanka mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 cukier waniliowy Masa budyniowa: 1/2 litra mleka 25 dag masła 2 budynie śmietankowe lub waniliowe 1 cukier waniliowy cukier do smaku Masa truskawkowa
talerz przyjemnościupiekłam ciasto. Teraz nic mi już więcej nie potrzeba. Ciepły szlafrok, dobra książka, kubek mleka, kawałek ciasta i kot mruczący na kolanach...chwilo trwaj :) SKŁADNIKI: 250 g masła 125 g cukru 1 łyżeczka cukru waniliowego 200 g mąki pszennej 100 g mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 4 jajka 2-3 mandarynki A jak to zrobić: Mandarynki obrać, usunąć
Kuchnia w opałachroku idealnie pasuję wszelkiego rodzaju bakalie i orzechy, więc śmiało można je wykorzystać do ciasta. Zachęcam do upieczenia keksu marchwiowego z bakaliami! Składniki: 2 jajka 100g erytrolu 5 łyżek oleju 2 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej Lubella 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 szklanki wody lub mleka 1 średnia marchew 6 daktyli 6 suszonych moreli 1/4 szklanki rodzynek garść orzechów
Truskawkowa Fiestacukrem pudrem lub z bitą śmietaną i owocami. A ja dodałam do ciasta gorzkiej czekolady. W połączeniu z musem truskawkowym dało to zwykłym gofrom ciut wykwintności. Składniki: 2 szklanki mąki 2 szklanki mleka 3 łyżki oleju 2 jaja 2 płaskie łyżki cukru łyżeczka proszku do pieczenia 50 g gorzkiej czekolady truskawki cukier puder(ilość zależy od upodobań) Wykonanie
Pysznie & Piękniecukru pudru 1-2 łyżki soku mandarynkowego W pierwszej misce wymieszać mąkę, cukier, proszek do pieczenia i sodę, w drugiej - jajko, olej, mleko oraz sok. Suche składniki połączyć z mokrymi. (Miksować/wymieszać łyżką do połączenia się całości, nie dłużej.) Na samym końcu do ciasta wmieszać skórkę z pomarańczy. Formę do muffinek wyłożyć papilotkami i wypełnić ciastem
Di gotujeSezon truskawkowy w pełni, więc czas, żeby przygotować pyszną Polisadę ze świeżymi truskawkami. Smaczny placek na biszkopcie. Najlepiej smakuje następnego dnia po schłodzeniu. Pieczemy biszkopt
Pysznosci Babci Basimoja propozycja ciasta na rozpoczynający się dziś weekend. Szybka, nieskomplikowana w wykonaniu babka piaskowa, która w smaku jest obłędna. Bardzo delikatna, puszysta, wręcz rozpływa się w ustach. Ja swoją polałam rozpuszczoną mleczną czekoladą, ale można udekorować ją również lukrem albo oprószyć cukrem pudrem. Spróbujcie, jest naprawdę warta upieczenia :) Składniki: (inspiracja:" Przepisy kulinarne ze zdjęciami ") 4 duże jajka(...)kąpieli wodnej + kilka łyżek mleka płatki migdałowe do dekoracji Całe jajka ubić wraz z cukrem na puszysta jasną masę. Nie przestając miksować powoli dodać wymieszane mąki oraz proszek do pieczenia. Na koniec dolać ekstrakt waniliowy i rozpuszczone ciepłe masło, chwilę miksować. Formę na babkę natłuścić i oprószyć bułką tartą, przelać ciasto do formy. Piec przez ok. 40 minut
Simply Foodwsypujemy wszystkie składniki sypkie tj. mąkę, proszek do pieczenia, cukier a także budyń (proszek), do drugiej miski wlewamy składniki mokre czyli mleko, olej i jajka. Widelcem roztrzepujemy dokładnie jajka a następnie składniki mokre wlewamy do składników suchych. Widelcem mieszamy tylko do połączenia składników. Jeśli ciasto jest za gęste wtedy dolewamy kilka łyżek mleka. Do formy na muffiny wkładamy
Radość kipiąca uśmiechem.Wykonanie – gofry: Oddzielam białko od żółtka – żółtko ucieram z cukrem, cukrem waniliowym i dodaję mleko, mąkę, olej i proszek do pieczenia. Białko ubijam na sztywną pianę (dodać szczyptę soli) i delikatnie łączę z resztą składników. Rozgrzewam gofrownicę i smaruję cienko olejem. Następnie nakładam odpowiednią porcję ciasta i piekę na złoty kolor. Wykonanie – karmelizowany rabarbar: Na patelni podgrzewam cukier i roztapiam
Kuchnia Bon Appetitmnie czekoladowa 1. W dwóch osobnych naczyniach łączymy ze sobą składniki suche (mąka, proszek do pieczenia, soda, cukier, posiekane drobno krówki) i mokre (mleko, olej, jajko). Składniki mokre przelewamy do składników suchych. Mieszamy tylko do połączenia mas. 2. Do foremek na muffinki wykładamy: łyżkę ciasta, łyżkę masy krówkowej, ponownie łyżkę ciasta. 3. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około
Szefowa kuchniszczypiorek pęczek ogórek świeży Krok 1 Mąkę pszenną,sól i proszek do pieczenia przesiewam i wsypuje do miski. Krok 2 Mleko podgrzewam w mikrofali , ma być gorące lecz nie wrzątek, wlewam je do składników sypkich, na końcu dodaje olej. Krok 3 Ciasto wyrabiam koło 7 minut( powinno być elastyczne) Krok 4 Ciasto podzieliłam na 5 części średnica
Różowa kuchniałyżeczka Cynamon Cukier puder Olej Oddzielić białka od żółtek. Żółtka zmiksować z cukrem, mlekiem i mąką oraz proszkiem, na koniec dodać ubite białka na sztywno i delikatnie połączyć. Jabłka umyć, obrać , wydrążyć gniazda nasienne i pokroić na 1 cm plastry. Plastry jabłek zanurzać w cieście i smażyć na rozgrzanym oleju. Po wyjęciu osączyć z tłuszczu i posypać cukrem pudrem
Camilla w kuchnidekoracji Wykonanie: W jednej misce mieszamy dokładnie przesianą mąkę z kakao, proszkiem, sodą, solą i cukrem. W drugiej misce roztrzepujemy jajka z mlekiem, olejem. Banana kroimy np w kostkę. Składniki suche wsypujemy do mokrych i dokładnie mieszamy. Na koniec dodajemy banana. Następnie ciasto przekładamy do blaszki z wyłożonymi foremkami. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika do ok 180 stopni
Malinowe Pocałunkiramach akcji na fb. SKŁADNIKI Gofry: 1 szklanka mąki 1 szklanka mleka 2 jajka 2 łyżki cukru 1/4 szklanki oleju 1 łyżeczka proszku do pieczenia Bita śmietana: 200 ml śmietany 30 % 1,5 łyżki cukru pudru Dodatkowo: maliny (lub inne owoce) Składniki ciasta miksujemy razem,a następnie wylewamy niewielkie porcje na rozgrzaną płytkę gofrownicy (możecie wylewać regularne kwadraty
Czary - gary w kuchnisoli 3 łyżki ekspandowanej kaszy jaglanej Olej kokosowy (najlepiej w postaci płynnej) wymieszać z mlekiem i syropem klonowym, dodać masło orzechowe. Zmielone orzechy włoskie, płatki jaglane, mąkę, proszek do pieczenia, sól i ekspandowaną kaszę jaglaną wymieszać w osobnej misce. Płynne składniki połączyć z sypkimi. Odstawić ciasto na około 5 minut. Po tym czasie formować niewielkie kulki i spłaszczać. Ułożyć
FitKotposypane cukrem pudrem. Składniki: 3,5 szklanki mąki pszennej 225 g twarogu 1/2 szklanki mleka 1/2 szklanki cukru 1/3 szklanki oleju 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 jajko 1 cukier wanilinowy 1 łyżka wódki szczypta soli Sposób przygotowania: 1. Wszystkie podane składniki zagniatamy na jednolite ciasto. Możemy pomóc sobie malakserem z nożami do siekania a następnie chwilę zagnieść ciasto rękoma
Na Ciasteczkowych Papierachmałego banan 1 kiwi syrop z agawy (Bazarek Smakoszy) Przygotowanie: Płatki quinoa, mleko, jajko, syrop z agawy oraz proszek do pieczenia połącz ze sobą. Dokładnie wymieszaj i odstaw na 5 minut. Na patelni rozgrzej masło ghee. Następnie zmniejsz ogień i zacznij nakładaj "kleksy" ciasta na rozgrzaną patelnie Smaż z każdej strony po ok. 3 minuty. Podawaj z ulubionymi
Zdrowie na języku :Pżółtka 15 dkg cukru 20 dkg margaryny 2-3 łyżki śmietany 1 łyżeczka proszku do pieczenia 0,5 łyżeczki amoniaku dodatkowo: 2 szkl. orzechów powidła (śliwkowe,lub z czarnej porzeczki) 4 białka(pozostałe z ciasta) i 10 łyżek cukru na masę: 0,5 l mleka 3/4 szkl. cukru 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 łyżka mąki pszennej 1 kostka margaryny PRZYGOTOWANIE
Swojskie jedzonkowbijamy jaja , miksujemy je z ksylitolem na puch . Do ubitych jaj dodajemy letnie mleko i olej nadal miksujemy już na mniejszych obrotach . Dodajemy przesianą mąkę w raz z proszkiem do pieczenia, miksujemy nadal na mniejszych obrotach. Na końcu dodajemy parę kropel olejku waniliowych . Połowę ciasta przelewam do formy silikonowej . Do drugiej polowy dodaje błonnik kakaowy i mieszam . Przelewam
Różowa kuchniadodatkowo: 200g kajmaku z puszki 100ml kremówki Przygotowanie: Wszystkie suche składniki (mąkę, cukier, kakao, proszek do pieczenia) przesiać do dużej miski. W drugiej miseczce roztrzepać jajko z mlekiem, dolać oliwę, wymieszać. Mieszaninę wlać do suchych składników, króciutko zmiksować. Do foremek muffinkowych nakładać po 1 łyżce ciasta, następnie 1 łyżeczkę kajmaku i 1 łyżkę ciasta na wierzch. Piec w 180 stopniach
Cakes By KejtPancakes: 3 łyżki mąki żytniej 2 łyżki jogurtu naturalnego 1 jajko 2 łyżki mleka 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka kakao ewentualnie 1 łyżeczka miodu Rozgrzewamy patelnię. Mąkę i resztę składników umieszczamy w misce i dokładnie mieszamy. Na patelnię nakładamy po 1 łyżce ciasta na placuszek i rozprowadzamy. Jeśli nasza patelnia nie jest teflonowa lub ceramiczna, można
Chocolate Muffin Blogwersję! <3) lub masło orzechowe, cokolwiek chcecie! :) Do miski wsypać mąkę, dodać proszek, sodę, cynamon i (opcjonalnie) jakieś słodzidło. Dolać mleka i wbić jajko, wszystko razem wymieszać, na koniec dodać startą marchew. Rozgrzać patelnie (moja ma ok. 20cm średnicy) i wylać na nią ciasto. Smażyć po kilka minut z każdej strony, placek będzie gruby (chyba że użyjecie większej patelni
chili & sugarżeby rano szybciej móc zjeść gofry lepiej zmielić je wieczorem :) W misce wymieszać: otręby, proszek do pieczenia, stewię / cukier i mąkę. W drugiej misce wymieszać: mleko, jajko i ekstrakt waniliowy, dodać mokre składniki do suchych. Odstawić na około 5 min. Rozgrzać gofrownicę i wylewać porcje ciasta. Piec ok. 7-10 min w zależności od mocy gofrownicy. Przełożyć na chwilę
chili & sugarmargaryny 1 jajko 1 łyżka śmietany 18% 3 łyżki cukru do wypieków 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżka ciemnego kakao 1 płaska łyżeczka przyprawy do piernika Masa: 1 kg twarogu 6 jaj 1 szklanka cukru olejek pomarańczowy do ciasta 1 budyń śmietankowy 150 ml mleka 3,2% 3 łyżki śmietany 18% 2 łyżki kaszy manny Jabłka karmelizowane: 3 duże
Wanilia i Kardamonmąki pszennej 50 g zmielonych płatków owsianych pół łyżeczki soli 1 łyżeczka proszku do pieczenia 100 g masła lub margaryny 3 łyżki brązowego cukru (można dodać więcej) 60 ml mleka Płatki owsiane zmielić na drobną mąkę. Wszystkie składniki połączyć i zagnieść nie klejące ciasto. Wałkować je na grubość około 4 -6 mm (najlepiej nie podsypując mąką, lub minimalnie). Wycinać ciastka
My simple kitchennutką aromatycznych pomarańczy Składniki na serowiec: 1 kg sera ½ szklanki oleju 1 szklanka mleka 1 szklanka cukru 1 budyń śmietankowy 2 jaja 4 żółtka 10 dag skórki z pomarańczy 1 aromat pomarańczowy 1 kisiel pomarańczowy Składniki na ciasto: 30 dag mąki tortowej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 10 dag cukru pudru 2 żółtka 1 jajo 10 dag masła 1 łyżka
Tradycyjna Kuchniazlepiamy razem, znów wałkujemy, wykrawamy pierniki i tak w kołku, aż zużyjemy całe ciasto gotowe pierniki wykładamy na wyłożoną papierem blachę pieczemy przez 10-15 minut w temperaturze 200 stopni, wyciągamy pierniki zaraz po upieczeniu po ostudzeniu możemy posmarować je lukrem (odtłuszczone mleko w proszku + płynne mleko+ stewia) SMACZNEGO
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćsię z domowymi powidłami. Składniki: 2 banany 1 jajko 1 szklanka mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 3/4 szklanki mleka 1 łyżka masła (stopione i ostudzone) Przygotowanie: Banany rozgnieć widelcem. Wszystkie składniki dokładnie zmiksuj i odstaw na 20 minut. Na rozgrzaną patelnię nakładaj po łyżce ciasta. Kiedy zaczną się pojawiać bąbelki i pękać, przewracaj na drugą stronę
Piąty grzech głównyrównież drobno kroimy. Masło oraz serek rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i szczyptą soli. Jajka ubijamy, dodajemy mleko, masło, serek, przyprawy i dokładnie mieszamy. Wlewamy do sypkich składników i mieszamy łyżką do połączenia składników. Dodajemy paprykę i kiełbasę, łączymy. Ciasto nakładamy do formy do muffinek wyłożonej papilotkami. Pieczemy około 30-35 minut w temperaturze
Kolorowy Przepisowniknadal ubijać, aż do rozpuszczenia się cukru. Następnie dodać orzechy, mąkę pszenną wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz miód. Delikatnie wymieszać. Ciasto piec w tej samej formie co biszkopt kakaowy, w temperaturze 180 o C przez około 30 minut. Składniki na krem: 0,5 l mleka; 1 szklanka cukru kryształu; 5 żółtek; 2 łyżki mąki ziemniaczanej; 2 łyżki mąki pszennej
In my kitchenDziś kolejny przepis na chleb, tym razem najzwyklejszy pszenny, bez żadnych wynalazków, ale za to bardzo smaczny. Składniki 3/4 szklanki wody 2 łyżki stołowe mleka w
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataWitajcie! Dawno nie dodawałam żadnego ciasta, więc w końcu nadszedł czas na pyszne ciasto czekoladowe lub ewentualnie murzynka ;] Składniki na mała formę keksową: - 1 szklanka mąki - 1/3 kostki margaryny - 1/2 szklanki mleka - 3 łyżeczki kakao - 3 kostki czekolady mlecznej - 1/2 szklanki cukru - 1 łyżeczka proszku do pieczenia - 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej - 2 jajka - szczypta soli Wykonanie: Roztapiamy margarynę
Tanio szybko zdrowojabłkowego, brzoskwiniowego , morelowego) 5-7 śliwek Wymieszaj w misce kaszę mannę, cukier i proszek do pieczenia. Dodaj dżem jabłkowy, mleko kokosowe i dokładnie wymieszaj trzepaczką. Odstaw na około kwadrans, aż masa zgęstnieje. Nagrzej piekarnik do 180°C. Przekrój śliwki na pół, usuń pestki. Wlej ciasto do małej keksówki, natłuszczonej olejem i wyrównaj łyżką. Na wierzchu ułóż śliwki (jak na zdjęciu
Qlinarnie i Qlinarniewolnych obrotach, tylko żeby się połączyły. 5. Dodajemy otręby, przesianą mąkę, płatki owsiane, proszek do pieczenia, mleko i chwilkę miksujemy. 6. Dodajemy resztę składników poza rodzynkami, śliwkami i daktylami, miksujemy. 7. Rodzynki odsączamy z wody, dodajemy do daktyli i śliwek, oprószamy mąką. 8. Do ciasta dodajemy pozostałe dodatki (rodzynki, śliwki, daktyle). Mieszamy ciasto łyżką. Pieczenie: Grzałka: góra - dół Temperatura
Malowane smakiemmaku Do dekoracji: bita śmietana, czekoladowe ozdoby i cukrowe perełki Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i solą. Mąkę przesypać do misy miksera i dodać cukier, miękkie masło, jajka i mleko i miksować. Na koniec dodać rozdrobniony ser i mak. Całość wyrobić na gładkie ciasto. Ciasto przekładać do foremek lub papilotek i piec w nagrzanym do 180 stopni piekarniku
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkicukru 50 ml wody dodatkowo: 250 ml śmietany kremówki Mąkę przesiać, wymieszać z cukrem, proszkiem i cukrem waniliowym. Masło rozpuścić, przestudzić. Wlać mleko, wbić jajko, dokładnie połączyć. Mokre składniki wlać do suchych, wymieszać na gładką masę bez grudek. Odstawić na 30 minut. Po tym czasie ciasto jeszcze raz zamieszać. Wlewać odpowiednie porcje do rozgrzanej gofrownicy, piec 2-3 minuty. Odkładać
Pożeraczka, czyli raz adobrzełyczki cukru waniliowegomąka około 300 g - lub więcejSposób przygotowania:Do miski wbijamy jajka, dodajemy mleko i mieszamy. Następnie dolewamy ekstrakt waniliowy, dodajemy cukier, sodę i proszek do pieczenia - łączymy. Ostatnim krokiem jest dodanie mąki - masa powinna być klejąca, powinno dać się uformować lejącą się kulkę - ciasto powinno przypominać konsystencją ciasto na lane kluski - nie powinno być zbyt ciężkie.Łyżkami nabieramy
Słodkie Przyjemnościżółtka utrzeć z resztą cukru i cukrem wanilinowym do białości, następnie dodać wodę mineralną, mleko, olej i zmiksować, dodać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, również zmiksować, na koniec dodać pianę z białek i delikatnie wymieszać.Rozgrzać gofrownicę, przed pierwszym pieczeniem posmarować olejem, nałożyć porcję ciasta i piec (czas uzależniony indywidualnie od posiadanej gofrownicy) na złoty kolor.Podawać z dowolnymi
Mix smakuSkładniki:Suche:2 szklanki mąki1,5 łyżeczki proszku do pieczenia0,5 łyżeczki sody1 cukier waniliowy 2/3 szklanki cukru2 łyżki kawy cappuccino (proszku)1 łyżka kawy rozpuszczalnej
Kuchnia domowa Aniucieranym na zimno z cukru pudru i wody, aby był jeszcze bielszy dodałyśmy mleka kokosowego. Przygotowanie:Margarynę ogrzać aby lekko zmiękła. Migdały lub orzechy zmielić. Wymieszać mąki, siemię lniane, proszek do pieczenia, przyprawy i pozostałe suche składniki, połączyć z margaryną i miodem. Wyrobić gładkie ciasto, uformować kulę i schłodzić w zamrażarce. Ciasto rozwałkować na grubość około
głodny alergikszkl* mleko – 0,5 szkl* czekolada mleczna – 150 gDODATKOWO :* płatki migdałów + kokos* polewa z białej czekolady SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia.Dodajemy cukier , kokos i wbijamy jajka.Wszystko razem dokładnie miksujemy wlewając powoli olej i po odrobinie mleka.Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej , dodajemy do masy i dokładnie mieszamy – ciasto powinno miec konsystencję śmietany / budyniu.Wk
Ostra na Słodkocukier waniliowy, 1 sztuka czekolada "pina colada", 6 łyżek marmolady jabłkowo śliwkowej olej, jajka, mleko, cukier i cukier waniliowy dobrze mikserem ubić wsypać przesianą mąkę z proszkiem i nie za dokładnie mikserem wymieszać 12 foremek do babeczek silikonowych 4x7cm do 6 foremek nałożyć po łyżce ciasta - po łyżce marmolady - po niepełnej łyżce ciasta do 6 foremek nałożyć czubate łyżki ciasta
W Mojej Kuchni LubięCiasto:3 szklanki mąki pszennej22 dag margaryny15 dag cukru3 jajka2 łyżeczki proszku do pieczeniacukier waniliowyZ podanych składników zagnieść kruche ciasto. podzielić na 3 części, upiec oddzielnie 3 cienkie placki ( blacha 25x34).Masa serowa:90 dag zmielonego sera3?4 szklanki mleka1 i 1/2 szklanki cukruok. 7 dag masła3 żółtka3 czubate łyżki mąki ziemniaczanejkilka kropel olejku migdałowego i waniliowego, rodzynki Ser wymieszać(...)cukrem i żółtkami, zagotować. Mieszając dodać masło, rodzynki i oejek. Mąkę ziemniaczaną wymieszać z mlekiem i wlać do gotującej się masy. Dokładnie wymieszać. Gorącą masą przełożyć placki, lekko obciążyć i pozostawić do wystygnięcia. Udekorować (koniecznie) polewą czekoladową. Pozostawić na kilka godzin aby ciasto skruszało. Smacznego
Praktyczna plgarść suszonej żurawiny Mleko wymieszać z jajkiem, żurawinę posiekać. Mąkę, cukier, sól i proszek do pieczenia przesiać do miski, dodać masło i rozetrzeć. Dodać żurawinę. Zostawić trochę mleka na talerzyku, aby posmarować nim wierzch bułeczek, a resztę dolać do mieszanki i szybko zagnieść gładkie ciasto. Piekarnik nastawić na 220 stopni C. Następnie rozwałkować ciasto, aby miało grubość około
wyzwania kuchenneSkładniki: Ciasto: 125 g miękkiego masła 125 g cukru 1 łyżka domowego cukru waniliowego lub cukru waniliowego z prawdziwą wanilią szczypta soli 180 g mąki pszennej tortowej 3 duże jajka 1 łyżeczka proszku do pieczenia 3 łyżki śmietany kremówki 500 g jabłek sok z połowy cytryny. Krem: 350 ml mleka 1 opakowanie budyniu waniliowego 250 g serka mascarpone(...)szczyptą soli na puszystą masę. Potem dodawać kolejno jajka na przemian z przesianą mąką, połączoną z proszkiem do pieczenia. Wlać śmietanę kremówkę i dobrze wszystko wymieszać mikserem. Jabłka obrać ze skóry, wyciąć gniazda nasienne, miąższ drobno pokroić. Natychmiast skropić sokiem z cytryny. Ciasto wyłożyć na blaszkę o wymiarach 24x28 cm, wyłożoną papierem do pieczenia. Rozłożyć kawałeczki jabłek, lekko wcisnąć
Zakątek rozkoszy kulinarnychjednym jajku. Następnie wsypujemy partiami mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i dolewamy mleko. Dodajemy posiekaną na kawałki czekoladę, skórkę startą z pomarańczy kilka łyżek soku i 1 łyżkę kandyzowanej skórki z pomarańczy. Całość dokładnie mieszamy. Formę z kominkiem smarujemy tłuszczem i wysypujemy mąką. Przelewamy do niej gotowe ciasto. Wkładamy je do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy około
My simple kitchendodaję do akcji "Ciasto na niedzielę" na Facebooku. Składniki na biszkopt: 8 jaj najlepiej takich swojskich od własnych kurek lub od zaprzyjaźnionej babci 3/4 szklanki cukru 2/3 szklanki mąki pszennej 1/3 szklanki mąki ziemniaczanej, czyli jakie 2 czubate łyżki 1 łyżka cukru waniliowego opcjonalnie 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia Składniki na masę: 1 puszka mleka kokosowego(...)mąki, Delikatnie mieszamy do przy pomocy drewnianej łyżki. Do tego tortu używamy 2 tortownic o różnych rozmiarach. Spód tortownic wykładamy papierem do pieczenia, boków już nie smarujemy. Delikatnie przekładamy ciasto, wyrównujemy wierzch.Duża tortownica będzie spodem więc tam powinniśmy włożyć masę na wysokość max 3 cm. Biszkopt urośnie. Mniejsza tortownica to góra biszkoptu, przedkładamy tam pozostałą masę. Ten biszkopt będziemy
Życie zaczyna się w kuchnismak w tym cieście. Może następnym razem połowę ilości czekolady gorzkiej wymienię na mleczną albo chociaż deserową; myślę, że po takiej modyfikacji moje kubki smakowe będą usatysfakcjonowane ;) Nie mniej jednak wypiek przyjemny i dla podniebienia i dla oka ;) Biszkopt kakaowy: 4 duże jajka 110 g mąki pszennej 15 g kakao 150 g cukru 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia(...)żółtek. Do żółtek wsypać proszek do pieczenia i wlać ocet, dokładnie wymieszać. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Następnie dodawać stopniowo cukier, łyżka po łyżce, nie zaprzestając ubijania, aż do wyczerpania cukru. Dodać żółtka i zmiksować na niskich obrotach miksera. Wsypać przesiane suche składniki i delikatnie wymieszać szpatułką lub łyżką, do połączenia. Ciasto przelać do formy
Opowieści z piekarnikaszklanki rodzynek (+ 1 łyżka mąki) Kandyzowana skórka z pomarańczy Polewa: 100g czekolady (deserowej lub gorzkiej) 70ml mleka Miękką margarynę ucieramy z cukrem i dodajemy żółtka. Gdy masa cukier się lekko rozpuści dodajemy stopniowo twaróg i ciągle ucieramy. Na koniec dodajemy grysik i proszek do pieczenia i jeszcze chwilę ucieramy. Białka ubijamy na sztywną pianę, po czym łączymy z resztą sernika(...)mieszając łyżką lub szpatułką. Rodzynki przelewamy gorącą wodą, po czym osuszamy, przesypujemy mąką i dodajemy do sernika. Skórkę z pomarańczy kroimy w bardzo drobną kosteczkę i również dodajemy do ciasta. Gotową masę sernikową przelewamy do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej grysikiem tortownicy o średnicy 26cm. Sernik z grysikiem pieczemy w temperaturze 180°C przez godzinę, po czym pozostawiamy w wyłączonym
Smakowy Rajsłodkie lubię mieć na co dzień, więc i tydzień możemy zacząć porządną porcją ciasta ;) U mnie od wczoraj w lodówce sernik ze śliwkami i jeszcze szarlotka od Teściowej, więc i kawa będzie lepiej smakować przed południem... Dla Was mam za to przepis na ciasto kakaowe z gotowaną masą sernikową, które przygotowałam na przyjazd znajomych z licealnych lat. Matko kiedy(...)fareast-language:EN-US;} Składniki na blaszkę 28x19cm Ciasto kakaowe: 3 jajka ¾ szklanki cukru 2 łyżki mąki krupczatki 2 łyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżki kakao 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia Szczypta soli Masa serowa: ½kg gotowego sera z wiaderka 130g cukru 100g masła 1 budyń śmietankowy 100ml mleka 50g płatków migdałów Masa śmietanowa: 400ml śmietany 30% 5 łyżek cukru
Kuchnia w czekoladzielink: przepis na seromakowiec, recepturę troszkę zmodyfikowałam pod swój gust :) Składniki na spód:1,5 szkl. mąki pszennej125 g masłapół szkl. cukru pudru1 łyżeczka proszku do pieczenia2 żółtkaMasa makowa:40-50 dag maku500 ml mleka4 białka szczypta soli do białek 1 szklanki cukru4 łyżki kaszy manny kilka kropel aromatu waniliowegoMasa serowa(...)dodatkowo 2 żółtka125 g masła1 szklanki cukruszczypta soli (do białek)dodatkowo cukier puder do posypania wierzchu ciastapół szklanki suszonej zurawinySpód: Wszystkie składniki na ciasto wyrabiamy i wkładamy do lodówki na 1 godzinę. Po tym czasie wałkujemy ciasto na cienki placek, przenosimy go do wyłożonej papierem do pieczenia blachy o wym. 25 cm na 40 cm i nakłuwamy placek widelcem. Spód
Bon Appetit Małgorzatyszklanki mleka 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 szczypta soli 2 łyżki drobnego cukru do wypieków 1/3 szklanki oleju 2 jajka (żółtka oddzielone od białek) Przygotowanie: Zaczynamy od rozgrzania gofrownicy. Wszystkie składniki (najpierw suche, potem mokre, ale bez białek) miksujemy na gładką masę. Białka ubijamy oddzielnie z odrobiną soli na sztywną pianę. Następnie ubite białka przekładamy do ciasta i delikatnie
Gotuj z Mąkąpszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżeczki przyprawy do piernika 0,5 łyżeczki cynamonu szczypta mielonych goździków 2 jajka 250 ml mleka dodatkowo 100 g świeżych truskawek 200 ml śmietany 36% 40 g cukru pudru Wszystkie składniki znajdziecie tutaj Przygotowanie: Wszystkie składniki połączyć ze sobą za pomocą robota kuchennego na gładką masę. Ciasto odstawić na 10 minut
Niezły Młynekpowstrzymaj się :) Zwijałam się z ich upieczeniem jak szalona i ciągle było pod górkę. Początkowo zapomniałam dodać do nich mleka i gapiąc się tępo w metalową miskę z surowym ciastem, zastanawiałam się o co chodzi. Wyrosły oczywiście krzywe (dla mnie to żadna nowość), musiałam ściąć trochę ich wierzchy, żeby pokryte kremem prezentowały się co najmniej znośnie. Porwał mi się rękaw(...)smutno ;). Jajka połączyć trzepaczką w misce z mlekiem, olejem, cukrem i olejkiem waniliowym. Dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, zamieszać kilka razy łyżką – spokojnie mogą zostać grudki. Truskawki wymieszać z cukrem i mąką ziemniaczaną. Foremkę do muffinek wyłożyć papilotkami (mam nowe, ładne? :D). Nakładać do każdego otworu po łyżce ciasta, łyżeczce truskawek i znowu łyżce ciasta. Piec
wcinaj togalaretką żurawinową, poza sezonem takie ciasto przygotować można z innymi owocami, będzie super! składniki: biszkopt: 3 jaja 3/4 szkl cukru łyżka zimnej wody 1/2 szkl mąki pszennej 1/4 szkl mąki ziemniaczanej 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia krem: 500 ml jogurtu greckiego 2 łyżki cukru pudru 2 duże łyżki żelatyny 1/2 szkl mleka łyżeczka ekstraktu z wanilii ponadto(...)dodatkiem wody na gładki kogel-mogel. Delikatnie wmieszać obie mąki przesiane z proszkiem do pieczenia. Przelać do tortownicy (moja 26cm) wyłożonej papierem do pieczenia, piec ok 20 minu Po upieczeniu wystudzić w blaszce, następnie delikatnie odkleić papier, po czym ponownie umieścić w blaszce. Żelatynę namoczyć w zimnym mleku, odstawić na ok 10 minut. Jogurt wymieszać z cukrem pudrem i ekstraktem
6niebokupowała, sama piekła piernik. Oczywiście z mojej perspektywy ten "sklepowy" na pewno był przeeeepyszny! Czasy się zmieniły, teraz zdecydowanie wszyscy stokroć bardziej doceniamy samodzielnie przygotowane dania i ciasta. Mam w swoim zeszycie przepisów recepturę obecną w naszej rodzinie pod hasłem: Piernik Pani Zdobylakowej. Pani Helena była naszą sąsiadką, każdemu życzę takich sąsiadów! Właśnie na bazie jej przepisu powstały(...)szklankę oleju - 0,5 szklanki zimnego mleka - 0,5 szklanki dowolnego dżemu/powideł/miękkiej marmolady - 4 małe jajka lub 3 duże - 1 łyżeczkę proszku do pieczenia - 1 łyżeczkę sody - 0,5 łyżeczki przyprawy piernikowej Powyższe składniki dodawane w dowolnej kolejności należy dokładnie połączyć aż będzie jednolite, gładkie, mocno lejące się ciast. Wówczas dodałam do niego
I tu będę miała takie te