każdy kawałek wielkością przypominał drobne owoce. W pierwszej misce wymieszać mąkę, cukier, proszek do pieczenia, sól i posiekaną czekoladę, a w drugiej - jajko, mleko oraz olej. Suche składniki połączyć z mokrymi. (Miksować/wymieszać łyżką do połączenia się całości, nie dłużej.) Na końcu do ciasta wmieszać śliwki (w razie potrzeby odciśnięte z nadmiaru soku). Formę do muffinek wyłożyć
Di gotujestopionego masła - 2 dojrzałe banany - 50 g posiekanej gorzkiej czekolady - ewentualnie 3 łyżki mleka - 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia - 1 opakowanie cukru waniliowego Ja placuszków nie dosładzam, dla mnie są wystarczającą słodkie od banana, sprawdź czy Tobie też ta słodkość odpowiada, jeśli nie dosłodź ciasto 2 łyżkami cukru. Wszystkie składniki umieść w misce i trzepaczką wymieszaj na jednolitą
SMYKWKUCHNIoczkach.Jajka ubijamy z cukrem i cukrem waniliowym na gęsty kogel mogel następnie wlewamy mleko i dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia, mieszamy.Na samym końcu dodajemy starte jabłka i jagody, delikatnie mieszamy łyżką.Na patelni rozgrzewamy około 1/2 szklanki oleju lub oleju kokosowego, nakładamy łyżką porcje ciasta, smażymy z obydwu stron na złoty kolor.Usmażone racuszki odsączamy z nadmiaru tłuszczu
Sama słodycz i szczypta chilinektarynki Sposób wykonania: Nagrzać piekarnik do 190 st.C Mąkę, cukier, sól, proszek do pieczenia i cynamon wymieszać w dużej misce. Roztrzepać jajko i wymieszać z olejem i mlekiem. Dodać mokre składniki do suchych. Obrać nektarynki ze skórki i pokroić w kostkę. Wymieszać z ciastem. Formę do muffinek wyłożyć papilotkami i nałożyć po jednej czubatej łyżce ciasta. Każdą
Smaki Nataliistopniowo cukier. Orzechy wymieszać z mąką pszenną i ziemniaczaną oraz miodem i proszkiem do pieczenia. Dodać wszystko do piany i delikatnie wymieszać szpatułką. Blaszkę 23x38 cm wyłożyć papierem do pieczenia i wlac ciasto. Piec w 180 stopniach C około 40 minut. Krem 1/2 l mleka 5 żółtek 200 g cukru 2 łyżki mąki ziemniaczanej 250 g masła
O kuchni z uczuciemniedzielę, idealne do popołudniowej kawki. Moje dzieciaki uwielbiają babkę marmurkową ze szklanką mleka. Czekoladowe ciasto pachnące wanilią na prawdziwym maśle. Przepis na ciasto , które zawsze się udaje. Przepis na ciasto Składniki: formeka do babki o poj. 1,5 l 225 g mąki + 2 łyżki 1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżeczki waniliowego ekstraktu 250 g cukru 4 jajka
codojedzeniaczym wyjmij i odstaw. W misce ubij jajka z cukrem, następnie dodaj mleko, sól, proszek do pieczenia i wanilię i wymieszaj. Wsyp przesianą mąkę i ubijaj aż masa stanie się jednolita. Wyjmij patelnie z piekarnika, do każdej włóż masło i rozpuść. Wlej po połowie ciasta, włóż do piekarnika i zapiekaj przez 20 minut lub do momentu ładnego zarumienienia. Po wyjęciu
karmelowymąki orkiszowej razowej 80 g ksylitolu 1/3 łyżeczki ekstraktu ze stewii w proszku 50 g masła 60 g oleju kokosowego 1 opakowanie budyniu waniliowego premium Delecta z dodatkiem wanilii 2-3 łyżki mielonych orzechów włoskich 2 żółtka 4 łyżki mleka (można dodać więcej, jeśli ciasto nie nadaje się do wałkowania) domowe powidła (ja użyłam śliwkowych z pomarańczą i konfitury pigwowej
FitKotmleka 4 łyżki kakao Mąkę pszenną przesiać z 4 łyżkami skrobi ziemniaczanej i proszkiem do pieczenia. Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę. Dodawać po jednym żółtka. Dodać przesianą mąkę i mleko, wymieszać. W drugim naczyniu ubić na sztywno białka, dodać w trzech turach do ciasta. Ciasto podzielić na 2 części. Do jednej dodać kakao, do drugiej odłożoną skrobię ziemniaczaną
Pełny talerzsoli 2-3 łyżki oleju do wysmarowania blachy Mąki mieszamy z proszkiem do pieczenia i cukrami i szczyptą soli. Masło i margarynę rozpuszczamy (w jednym garnuszku). Po ostudzeniu mieszamy je drugiej misce ze 100 ml mleka i jajkiem. Dalej miksując dodajemy stopniowo mąkę. Ciasto powinno wyjść gęstsze od naleśnikowego ale nie zbite. Jeśli będzie za gęste dodajemy stopniowo
peggiwkuchniroślinnego lub wody Mąki, płatki, szczyptę soli, ksylitol, proszek do pieczenia, karob w proszku oraz kaszę jaglaną ekspandowaną umieścić w misce, dodać żurawinę, wymieszać. Oliwę z oliwek połączyć z syropem klonowym, przelać do suchych składników, zmiksować. Dolać mleko lub wodę, zmiksować, pozostawić na 3 minuty (ciasto ma się kleić, jeśli składniki się nie zlepiają dodać stopniowo jeszcze więcej płynu
FitKotzmielić (nie na drobno) malakserem. W pierwszej misce wymieszać masło orzechowe, jajka, mleko olej, w drugiej - mąkę, cukier, proszek do pieczenia i sól. Suche składniki połączyć z mokrymi. (Miksować/wymieszać łyżką do połączenia się całości, nie dłużej.) Formę do muffinek wyłożyć papilotkami, wypełnić ciastem (do 4/5 wysokości papilotek) i posypać (obficie) orzeszkami oraz pestkami. Piec około
Di gotujejajko 1,5 -1 i 3/4 szklanki mąki 1/4 szklanki mleka 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody 1/2 łyżeczki soli 4 łyżki cukru pudru Banany zmiksować na puree. Dodać jajko, mleko i po rozmieszaniu wsypać składniki sypkie. (Powinna wyjść dość gęsta, jednolita masa.) Ciasto nabierać za pomocą łyżki (stołowej - do zupy) i wrzucać na rozgrzany tłuszcz. Smażyć
Di gotujePrzygotowanie: Do misy miksera przesiać mąkę dodać sól, drożdże, mleko w proszku i wymieszać. Wlać roztrzepane jajka, miód, letnie mleko i chwilkę zmiksować. Gdy składniki zaczną się łączyć wlewać powoli rozpuszczone letnie masło. Miksować około 5-8 minut aż powstanie gładkie i jednolite ciasto. Przykryć ściereczką i odłożyć w ciepłe miejsce na około godzinę do podwojenia objętości. Wyrośnięte ciasto uderzyć
Ala piecze i gotujesześć, siedem minut. Następnie do namoczonych płatków, dodajemy mąkę, miód, proszek do pieczenia, mleko, oraz jajko, całość mieszamy na jednolitą masę i odstawić na dwie minuty. W tym czasie rozgrzewamy patelnię, dodajemy na nią odrobinę oleju, a następnie przecieramy patelnię papierowym ręcznikiem. Ciasto nabieramy sporą łyżką, wylewamy je na patelnię, formując z ciasta placki. Smażymy placuszki
Miód i pieprzmleka - ź stopionego masła - ž szklanki rodzynek Wymieszać przesianą mąkę, proszek do pieczenia, sól oraz cukier. W osobnej misce połączyć mleko, jajka oraz masło. Dodać płynne składniki do suchych składników. Wymieszać. Na koniec dodać rodzynki. Ponownie wymieszać. Formę do muffinów wyłożyć papilotkami. Ciasto przełożyć do foremek i piec w temp. 200 stopni przez
Kuchcikowoasi...Kawałek mniesztuk: 340 g mąki 140 g cukru 1 jajko 250 ml mleka 100 g masła 2 łyżeczki proszku do pieczenia duże jabłko na kruszonkę: łyżka masła łyżka cukru 2 łyżki mąki cynamon Masło stopić i przestudzić. Jabłko pokroić w drobną kostkę. Wszystkie składniki ciasta wymieszać trzepaczką, na końcu dodać jabłka. Składniki kruszonki zagnieść. Foremkę do muffinek wyłożyć papilotkami
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniazetrzyj jabłko. Zblenduj banana. Do jednej miski dodajemy suche skłądniki - mąkę, płatki owsiane, proszek do pieczenia, sól i mieszamy. W drugiej łączymy mokre - mleko, banana, jabłko, miód, oliwę. Do miski z suchymi dodajemy mokre i mieszamy. Odstawiamy na około 10 minut. Rozgrzewamy patelnię i nakładamy ciasto na placki. Zmniejszamy ogień na średni i smażymy z dwóch stron. Podajemy
Gotowanie, czyli hobby dla każdegomąki pszennej 1 jajo duże łyżka jogurtu 100 g masła łyżeczka proszku do pieczenia 60 g cukru brązowego Ciasto zagniatamy bardzo szybko. Wstawiamy do lodówki na 30 minut. Ponadto: - brzoskwinie polskie (9-7 sztuk) - 1/2 serka mascarpone - laska wanilii - 2 białka - 3 łyżki mleka - cukier brązowy max. 2-3 łyżki Brzoskwinie obierz ze skórki. Usuń pestki. Podziel
SMYKWKUCHNIgramów mąki owsianej - 150 gramów brązowego cukru - 1/2 szklanki tłuszczu - 1/2 szklanki mleka - 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia - 3-4 łyżki masła orzechowego - 2-3 łyżki jogurtu naturalnego - 2 jajka Przygotowanie: W jednej misce mieszamy sypkie produkty, a w drugiej płynne. Mieszamy. Wykładamy ciasto do papilotek do 3/4 jej wysokości. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 20-25 minut
Życie zamknięte w smakujajka cukier puder do posypania babeczek przepis Do miski wbijamy jajka, wlewamy mleko oraz olej, wsypujemy cukier a także cukier waniliowy i całość rozkłócamy trzepaczką. Następnie wsypujemy przesianą mąkę, szczyptę soli oraz proszek do pieczenia i wszystkie składniki ze sobą łączymy ( niezbyt dokładnie ). Do ciasta wrzucamy opłukane i osuszone borówki i delikatnie łączymy je z ciastem. Wyłożoną papilotkami formę
Smakowite Daniapokroić w kostkę i zeszklić na 1 łyżce oliwy lub oleju. Mąkę z proszkiem do pieczenia, sodą i solą przesiać, dodać sól - wymieszać. Jajka rozkłócić wlać do nich olej i mleko. Do mokrych składników wsypać suche, wymieszaj. Następnie dodać starty żółty ser i tymianek, wymieszać. Ciasto przełożyć do formy na muffiny. Piec 25 minut w temperaturze 180 stopni
Ciastka - domowe słodkościjajka 1/2 szklanki oleju + więcej do smarowania gofrownicy 300 ml mleka (dałam 2 %) ziarenka z 1 laski wanilii 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki cukru trzcinowego szczypta soli Wykonanie: Mąkę, żółtka, wanilię, proszek, cukier i olej wymieszać w misce na gładkie ciasto. Białka ubić ze szczyptą soli i następnie delikatnie wymieszać z pozostałym ciastem
Sto kolorów kuchniwiśnią sprawia ,że czujemy jak byśmy jedli niezwykle wykwintny deser. Ciasto jest wilgotne z wyczuwalnymi kawałkami czekolady . Postanowiłam tez dołożyć kolejna porcję wiśni (po za tymi dodanymi do ciasta) układając je na górze i dopiero na nie wylałam czekoladową polewę. Przepis zaczerpnięty z mojego ulubionego bloga (klik) Składniki : 1,5 tabliczki gorzkiej czekolady (150g) 1 paczka miękkiego(...)szklanka cukru (220) 4 jajka - oddzielnie białka i żółtka czubata szklanka mąki pszennej (200g) 4 płaskie łyżki maki ziemniaczanej (40g) 4 łyżki kakao (35g) 2 łyżeczki proszku do pieczenia 5 łyżek mleka 500g wiśni wydrylowanych 2 łyżki mąki Na polewę 2 tabliczki gorzkiej czekolady 1/4 śmietany 30% Wykonanie : Czekoladę pokroić na drobne kawałki Masło utrzeć
Malinowa Kawiarenkaświeże owoce. Zapraszam :) Składniki : 3 łyżki mąki żytniej 2 łyżki mleka 1 jajko 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki jogurtu naturalnego Dodatkowo: 1 porcja budyniu czekoladowego truskawki Rozgrzać patelnię. Wymieszać wszystkie składniki za pomocą łyżki. Na patelnię nakładamy po 1 łyżce ciasta na placuszek i rozprowadzamy. Jeśli nasza patelnia nie jest teflonowa lub ceramiczna, można
Chocolate Muffin BlogZainspirowałam się przepisem znalezionym TUTAJ , z podanej porcji wychodzi około 6 placuszków. Składniki CIASTO: 1,5 szkl mąki 1 łyżka proszku do pieczenia 2 łyżki cappuccino (użyłam czekoladowego, przy czym dałam go więcej niż 2 łyżki) 2 łyżki cukru 0,5 łyżeczki soli 1 szklanka mleka 2 łyżki roztopionego masła 1 jajko SYROP: 1, 5 łyżeczki kawy rozpuszczalnej rozpuszczonej
Kuchenne aromatycukier puder kropla aromatu migdałowego i waniliowego W misce wymieszać mąkę, proszek do pieczenia, sodę, kakao, przyprawę piernikową, cukier,cynamon. Oddzielnie połączyć roztrzepane jajka z mlekiem i olejem. Wlać je do suchych składników, mieszając dodając pokrojoną w kosteczkę pigwę i całe rodzynki. Nałożyć ciasto do papierowych foremek wypełniając je do 3/4 wysokości. Piec 20-25 minut w piekarniku
MarciochaKucharzyutrzeć z cukrem pudrem na puszystą masę,dodać kakao i ponownie utrzeć. Dodać mleko w proszku i ucierać aby nie było grudek. Herbatniki pokruszyć, wsypać do masy i mieszać, aż ciastka będą dokładnie pokryte masą. W razie konieczności dodać tyle śmietanki by można było uformować ciasto. Całość przełożyć do formy do keksu i schłodzić w lodówce
Ciasteczkowy Potwórjego wygląd jest jeszcze lepszy. Ciasto smakuje najlepiej podane z dżemem malinowym. Zapraszam do wypróbowania! Składniki: 100 g masła 4 jaja Szklanka cukru Łyżeczka cukru wanilinowego Szklanka mleka 6 kopiastych łyżek maku 250 g mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia Przygotowanie: Roztopione masło
Kuchnia Łukaszawymiarach 20 x 10 cm wyłóż papierem do pieczenia. W misce wymieszaj mleko sojowe z octem, tak aby się zsiadło i powstała maślanka. W osobnej większej misce wymieszaj mąkę, siemię lniane, sól i proszek do pieczenia. Przelej mokre składniki do suchych i wymieszaj. Przełóż ciasto do przygotowanej formy. Wierzch możesz udekorować płatkami migdałów lub pestkami. Wstaw do piekarnika
Roślinna - blog wegańskilitra oleju np. słonecznikowy) Cukier puder do posypania Mąkę, cukier, proszek do pieczenia i sól razem mieszamy w misie. Następnie dodajemy mleko, jajka, olej, aromat cytrynowy, wódkę i skórkę otartą z cytryny. Wszystkie składniki dobrze mieszamy drewnianą łyżką lub widelcem na jednolite ciasto i pozostawiamy na około godzinę przykryte ściereczką. Ciasto rozwałkowujemy na cienkie placki, wykrawamy radełkiem lub nożem
Smakowy Rajpęd) cukier puder do dekoracji PRZYGOTOWANIE: Do miski przesypujemy suche składniki - mąkę, proszek do pieczenia, cukier i cukier waniliowy i mieszamy. Margarynę rozpuszczamy, studzimy, mieszamy z jajkami i mlekiem. Do suchych składników dodajemy mokre i mieszamy. Rabarbar obieramy, kroimy w kostkę i dodajemy do ciasta. Mieszamy. Przekładamy ciasto do papilotek na muffiny - około 3/4 wysokości. Pieczmy
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkidużych truskawek Sposób przygotowania: 1. Do pierwszej miski przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia. Dodać cukier. Wymieszać. 2. W drugiej misce połączyć mleko, olej oraz jajka. 3. Suche składniki połączyć z mokrymi. 4. W blaszce do muffin wyłożyć papilotki. 5. Do papilotek nałożyć ciasto. Do każdej dodać po 1 umytej i oddzielonej od szypułki truskawce. 6. Piec w temperaturze
A Ty Smakuj Mniemąki 25 g masła lub margaryny 30 g cukru 1 łyżeczka cynamonu w proszku Dodatkowo: 30 dag świeżych lub mrożonych owoców. ( u mnie śliwki i maliny ) 1 rozmącone jajko Łyżka mleka Sposób wykonania: Mąkę przesiać, dodać do niej pozostałe składniki i dokładnie wyrobić. Z wyrobionego ciasta uformować kulę i pozostawić w ciepłym miejscu w głębokiej misce pod przykryciem . Pozostawić
Na słodko lub wytrawnieciasto dostałam od mamy i na dobre już zagościł w naszej rodzinie. Ciasto znika w mgnieniu oka:-) Składniki biszkopt: 5 jaj 3/4 szkl. cukru 5 łyżek oleju 1 szkl. mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia Składniki krem: 2 budynie waniliowe lub śmietankowe na 3/4 mleka 1 litr wody 1 szkl. cukru sok z 3 cytryn (jeżeli cytryny są małe
IMPRESJA SMAKUporządnie zmiksować, tak by powstała puszysta masa. Margarynę zetrzeć na tarku, zmieszać z mąką i proszkiem do pieczenia. Do mąki z margaryną dodać zmiksowaną masę, zarobić ciasto. Podzielić na 3 części.Krem:3 jajka3 łyżki mąki ziemniaczanej2 cukry waniliowe1 szkl. jogurtu naturalnego3 szkl. mleka roślinnego (u mnie ryżowe)1 szkl. cukru brązowego1 kostka margaryny PALMA firmy BielmarWiórka kokosoweZagotować mleko, cukier
Czarnawisienkacukrem. Dodać mleko i ostudzone masło. Połączyć z mąką, proszkiem, solą i przyprawami (robiłam to robotem). Białka ubić na sztywno. Dodać powoli do pozostałych składników i delikatnie wymieszać. Ewentualnie dodać odrobinę mleka. Gofrownicę rozgrzać i smarować tłuszczem przed każdą kolejną porcją ciasta. Należy uważać, ponieważ ze względy na dodatek przypraw gofry mogą się wydawać
Sto kolorów kuchniC. zawsze mnie budzi przed wyjściem do pracy. Nie, nie robi tego celowo - zachowuje się cichutko, nie zapala światła w pokoju, w którym śpię, daje mi
Pożeraczka, czyli raz adobrzeWielkość formy : Ciasto:4 szkl mąki1/2 szkl cukru2 jajka2 łyżki budyniu śmietankowego2 łyżeczki amoniaku2 łyżeczki proszku do pieczenia3/4 szkl śmietany1/2 margaryny1 cukier waniliowyMargarynę roztopić. Amoniak namoczyć w śmietanie. Zagnieść ciasto , podzielić na 4 części. Czwarta część malutka na pokruszenie.Masa budyniowa:2 szklanki mleka 3/4 margaryny3/4 szklanki cukruWszystkie składniki zagotować2 jajka3/4 szkl śmietany2 budynie śmietankowe1 cukier waniliowyWszystkie składniki połączyć
Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnieniapowinny być w temperaturze pokojowej. Do naczynia przesiać mąkę wymieszaną z cukrem, proszkiem i solą. Odłożyć. W drugim naczyniu roztrzepać jajko z mlekiem, olejem i zapachem. Połączyć oba naczynia, wymieszać widelcem tylko do połączenia się składników. Formę do muffinek wyłożyć papilotkami. Wyłożyć do nich ciasto do połowy wysokości papilotek i wpychać kawałki snikersów.* Piec w temperaturze 190ºC przez
Malinowe Pocałunkinaturalnego 2 jajka 60 ml oleju 1 szklanka borówki Wykonanie: Mąkę, proszek, sodę i cukier wymieszać w misce. W drugiej wymieszać jogurt, jajka i olej. Połączyć zawartość obu misek i wymieszać. Jeżeli ciasto jest zbyt gęste (zależy od rodzaju jogurtu) można dodać odrobinę mleka, jeżeli zbyt rzadkie łyżkę lub dwie mąki. Dodać borówkę i delikatnie
Sto kolorów kuchniimbiru cukier puder do posypania Mąkę przesiać do miski, dokładnie wymieszać z jogurtem, mlekiem i jajkami. Dodać cukier, proszek do pieczenia i sól. Ponownie wymieszać i odstawić na 10 minut, aby zgęstniało. Gruszkę obrać i pokroić w małą kostkę i dodać razem z imbirem do ciasta. Wymieszać i smażyć racuchy na rozgrzanym oleju z obu stron, aż będą rumiane
wyzwania kuchennepodania: cynamon, syrop klonowy, gęsta śmietana, nutella, u mnie-syrop karmelowy Mąkę, mleko, żółtka jaj, cukier, proszek do pieczenia, cukier waniliowy, ricottę i łyżkę oleju mieszamy na gładką masę o konsystencji gęstej śmietany. Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli. Powoli mieszamy białka z ciastem, na początku dodajemy 1/3 białek, mieszamy delikatnie a potem resztę. Tak by białka
Mango Papajajedzeniem bez dodatków. Lecz gdy mam większą ilość staram się także piec ciasta lub zamieniać je w różne przetwory, których smak będzie mi towarzyszył zimą... [przepis stąd.] Składniki: 2 1/2 szkl. mąki pszennej 1/2 szkl.cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli 1 szkl. mleka 2 jajka 1/4 szkl. oleju czerwone porzeczki Wykonanie: 1. W jednej misce mieszamy składniki suche
Pasja Smakuokoło 10cm. Przez środek każdego pasa nakładamy ostudzone nadzienie i formujemy je dłonią, tak by było bardziej zwarte. Jajko rozmącamy z łyżką zimnej wody lub mleka i smarujemy nim część ciasta nad nadzieniem. Dół ciasta zawijamy na farsz, zaklejamy górną posmarowaną częścią i toczymy ruchem od siebie, w ten sposób tworząc wałek z nadzieniem. Wałek kroimy ostrym nożem na paszteciki(...)wielkości 5cm, na dwa, trzy kęsy. SKŁADNIKI CIASTA 500g mąki pszennej typ 500 lub 550 + mąka do wałkowania 200g masła 82%, zimnego 200g śmietany 18%, prosto z lodówki 2 jajka M 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia ½ łyżeczki soli 1 jajko do posmarowania roztrzepane z łyżką zimnej wody lub mleka czarnuszka, sezam lub kminek do posypania SKŁADNIKI NADZIENIA 550g dobrej
Karo in the Kitchen18szt) 35 0 g mąki ½ szklanki cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 cukier wanilinowy ½ szklanki oleju 1 jajko 1 szklanka mleka dodatkowo: 300g borów ek cukier brązowy po posypania Wykonanie: Wszystkie składniki wrzucić do misy miksera. Miksować chwilę do połączenia się składników. Następnie dorzucić umyte borówki. Wymieszać łyżką. Ciastem napełniać papilotki do 2/3 wysokości. Każdą muffinkę posypać odrobiną
Walijskie Pichceniepyszne ciasto dyniowe z jabłkami, którego idealnym dopełnieniem jest kakao i płatki czekoladowe. Składniki 150 g mąki owsianej 1/2 dyni hokkaido 2 jabłka 100 ml mleka 100 ml wody 1 łyżka oleju 1 jajko 2 łyżki płatków czekoladowych gorzkich 4 łyżki brązowego cukru 1 łyżka kakao 1 łyżeczka cynamonu 1 łyżeczka kardamonu 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia BIO Dynię(...)Odcedzamy i odstawiamy do ostygnięcia. W misce umieszczamy mąkę owsianą i dodajemy suche składniki - brązowy cukier, cynamon, kardamon, proszek do pieczenia. Jabłka ścieramy na tarce na grubych oczkach. Ugotowaną dynię, jabłka i 100 ml wody blendujemy na puree. Wbijamy żółtko, dodajemy mleko i blendujemy, aż powstanie gładka masa. Dodajemy ją do suchych składników i kilka minut miksujemy, aby składniki dobrze
My Chcemy Jeśćzawsze są pod ręką w kuchni. Ciasto jest mięciutkie, puszyste, z delikatnym cytrynowym aromatem, który fajnie dopełnia smak słodkich jabłek. Idealne do herbatki lub kawy na nadchodzące jesienne popołudnia :) Przekonajcie się sami! :) SKŁADNIKI (w temperaturze pokojowej): 100 g miękkiego masła 3/4 szklanki cukru 4 jajka 2 szklanki mąki pszennej tortowej 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 0,5 łyżeczki sody(...)mąkę z proszkiem do pieczenia i sodą, wlej aromat lub dołóż ziarenka z wanilii, zmiksuj krótko, po czym dodaj sok i skórkę z cytryny, ponownie zmiksuj całość przez chwilę. Wlej ciepłe mleko i utrzyj wszystko na najwyższych obrotach przez około 30 sekund. Masę przelej do tortownicy, delikatnie połóż na nim jabłka przecięciem do dołu i piecz ciasto przez
Słodko-Słony Świat Ilony