Wegańskie muffiny przepis podstawowy 180jednej wsyp wszystkie suche składniki, czyli: mąkę, proszek do pieczenia, sodę, sól i cukier. Ideałem będzie jeżeli wszytki razem przesiejesz 2 razy. W drugiej misce zblenduj more składniki, czyli banana, mleko i olej roślinny. Połącz suche i more składniki, ale tylko do ich połączenia, nie rób tego mikserem. Idealne ciasto jest gęste ale lejące i ma delikatne grudki. Wypełnij foremki
greenscarf
Babka bananowa. Z budyniem. Czekoladowym 231pojemności 2,5 l) 3 banany 320 g mąki pszennej 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 jajka 150 g cukru trzcinowego 100 ml oleju rzepakowego 60 ml jogurtu naturalnego dodatkowo: 42 g budyniu czekoladowego (proszek) 350 ml mleka polewa: 70 g ciemnej czekolady (57%) 40 g masła suszone banany 300 ml mleka zagotować. W pozostałym mleku(...)rozmieszać budyń, wlać do gotującego się mleka. Gotować jeszcze chwilę, cały czas mieszając. Ostudzić. Banany zmiksować blenderem na gładką masę. Mąkę przesiać z proszkiem i sodą. Jajka roztrzepać, wymieszać z cukrem, olejem i jogurtem. Na końcu dodać banany, połączyć. Wlać mokre składniki do suchych, wymieszać tylko do połączenia. Do natłuszczonej formy wylać połowę ciasta, następnie wyłożyć budyń i zalać pozostałym
Pożeraczka, czyli raz adobrze
Sernik z orzechami 171szczypta proszku do pieczenia Składniki na masę serową: 1 kg sera 1 szklanka oleju 2 szklanki mleka 4 żółtka jaja 2 jajka 35 dag cukru pudru 1 budyń śmietankowy Składniki na masę waniliową: ½ litra mleka 1 cukier waniliowy 6 łyżek cukru 2 ½ łyżki mąki ziemniaczanej 1 ½ łyżki mąki pszennej 1 ciemna czekolada deserowa 1 kostka masła Wykonanie ciasta na spód
Tradycyjna Kuchnia
Niebo, czyli biszkoptowe ciasto z złotym kokosem i kremem budyniowym 1658ogóle to uwielbiam krem budyniowy i ciasta z nim powiązane :) Niebo jest dość proste w zrobieniu, a za to jakie efektowne :) Gorąco polecam :) Biszkopt: 6 jajek 1 ½ szklanki cukru 1 ½ szklanki mąki 1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia Krem budyniowy: 2 budynie waniliowe (bez cukru) 1 cukier waniliowy ¾ szklanki cukru 750ml mleka 3,2% 2 żółtka 250g miękkiego masła 82% Dodatkowo(...)wszystkich żółtek miksujemy jeszcze około 5 minut, po czym dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i mieszamy łyżką lub szpatułką. Biszkopt przelewamy do wyłożonej pergaminem blaszki. Pieczemy w nagrzanym piekarniku, w temperaturze 180°C, około 22 minut. W ¾ szklanki mleka rozrabiamy budynie i żółtka, resztę mleka zagotowujemy, gdy zewrze wsypujemy cukier i cukier waniliowy. Mieszamy przez chwilę, by cukier
Smakowy Raj
Brownie bez wyrzutów sumienia (wegańskie, bezglutenowe) 191łyżki oleju (użyłam kokosowego) 140 g kaszy jaglanej 50 g mąki migdałowej 3 łyżki łupin babki jajowatej lub babki płesznik 1 łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia 10 szt. suszonych daktyli, wcześniej namoczonych 300 ml mleka kokosowego 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego 1 banan (pokrojony w plastry) Przygotowanie: Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia, a boki posmarować olejem. Piekarnik rozgrzać do temperatury(...)kąpieli wodnej z dodatkiem oleju kokosowego. Kaszę jaglaną zmielić na mąkę, np. w młynku do kawy, następnie wymieszać ją razem z mąką migdałową, proszkiem do pieczenia i łupinami babki jajowatej. Daktyle zblendować razem z mlekiem kokosowym. Dodać do mąki i wymieszać. Następnie dodać ekstrakt waniliowy i roztopioną czekoladę, ponownie wymieszać. Połowę masy przełożyć do tortownicy. Na niej ułożyć plastry
Domowa Cookierenka Agi
Orzechowy jabłecznik z kremem 319budyniowy krem i polewa czekoladowa. Rozpusta w czystej postaci ;). Jeśli macie ochotę na takie jesienne ciasto, bardzo polecam ten przepis :). Biszkopt orzechowy: 150 g zmielonych orzechów laskowych lub włoskich 110 g mąki pszennej tortowej 6 dużych jajek 220 g cukru ( 1 szklanka ) 1 łyżeczka proszku do pieczenia Nadzienie jabłkowe: 1,2 kg jabłek ( waga przed obraniem ) sok z połowy cytryny(...)jabłek ) Krem budyniowo - maślany: 500 ml mleka 2 żółtka 3 łyżki cukru opakowanie cukru wanilinowego ( 16 g ) 3 czubate łyżki mąki pszennej 2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej 200 g masła, w temperaturze pokojowej Polewa czekoladowa: 100 g czekolady gorzkiej lub deserowej 50 g masła Wykonanie: Biszkopt: Mąkę pszenną przesiać wraz z proszkiem do pieczenia, wymieszać ze zmielonymi orzechami. Jajka
Opowieści z piekarnika
Chlebek gruszkowy 193misce wymieszaj suche składniki, czyli: mąkę, przyprawy i proszek do pieczenia. W drugiej mniejszej misce wymieszaj mokre składniki, czyli: mleko, olej i papkę daktylową. Do suchych składników dodaj mokre i wymieszał łyżką. Na samym końcu dodaj starte gruszki (ja je tylko umyłam i starłam z całymi bebechami poza ogonkiem). Przełóż ciasto do formy i piecz na środkowej półce piekarnika
greenscarf
Tort Ptasie Mleczko "Frozen" 269jajka 3/4 szkl cukru 2 łyżki cukru waniliowego 1/2 szkl maki pszennej 1/2 szkl mąki ziemniaczanej 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Masa śmietankowa "ptasie mleczko": 2 szkl zimnego mleka 2 op. śnieżki 2 galaretki niebieskie 500ml śmietanki 30 % 2 łyżki cukru pudru 2 śmietan-fixy Dekoracja: obrazek z opłata śnieżynki z opłatka perełki niebieska posypka bezy Biszkopt (najlepiej upiec(...)Dodawać stopniowo cukry i nadal ubijać na sztywną pianę. Następnie, cały czas ubijając dodawać po jednym żółtku. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i mieszając na najmniejszych obrotach połączyć z masą jajeczną. Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia, wylać ciasto i piec ok 30 minut w temperaturze 180 stopni (sprawdzić patyczkiem przed wyjęciem czy się upiekł). Ostudzić i podzielić
Smakołyki Asi
Tęczowe babeczki 396oczami, dobrze więc, żeby nasze wypieki były równie ładne, co smaczne :)Składniki:2 szklanki mąki2 łyżeczki proszku do pieczenia0,5 szkladnki cukru2 łyżeczki cukru waniliowego1 jajko0,5 szklanki oleju1 szklanka mlekabarwniki spożywczeSkładniki na kremSuche składniki mieszamy razem w misce. Jajko, olej oraz mleko dodajemy do masy i dokładnie mieszamy.Gotową masę przekładamy do 6 małych miseczek, do każdej dodajemy kilka(...)dokładnie mieszamy.Nastawiamy piekarnik na temperaturę 180 stopni. Metalową formę do muffinek wykładamy papierowymi papilotkami. Jeśli nie mamy papilotek foremki możemy wysmarować masłem i wysypać bułką tartą. Wypełniamy foremki kolorowym ciastem do wysokości około 1 cm od brzegu zostawiając miejsce babeczkom, żeby wyrosły.Wstawiamy do nagrzanego piekarnika, pieczemy około 25 min. Po wyciągnięciu z pieca można upewnić się czy babeczki
Ciastkozercy
Makowiec z bezą 395jajka1 łyżka miodu1 szklanka mleka (250 ml)3/4 szklanki cukru (120 g)1/2 łyżeczki proszku do pieczeniakilka kropel olejku migdałowegonamoczone w rumie rodzynki lub posiekane orzechy włoskie (można pominąć)Beza:4 białka jajek3/4 szklanki cukru1 łyżeczka mąki (skrobi) ziemniaczanej Masa makowa: W rondelku podgrzewamy mleko z masłem oraz miodem. Zalewamy mak, przykrywamy i zostawiamy na 40 minut do napęcznienia. Jeśli(...)składników na spód. Można to zrobić ręcznie lub wrzucić wszystkie składniki do malaksera i zmiksować pulsacyjnie. Kulę z ciasta owijamy folią i wkładamy na 30 minut do zamrażarki. Blachę o wymiarach 36×24 cm wykładamy papierem do pieczenia. Schłodzone ciasto ścieramy na tarce o grubych oczkach i równomiernie rozkładamy na dnie blaszki. Bardzo lekko dociskamy, aby wyrównać powierzchnię. Wkładamy
Poezja smaku
Czekoladowo-malinowe babeczki (z liofilizowanymi owocami) 361jako naturalne chipsy, jak również po uwodnieniu, można je również używać do wszystkich potraw ciepłych i zimnych. Ja dodaję je do najróżniejszych placuszków, omletów, musli, babeczek, koktajli a nawet ciast (najczęściej takich jak ta tarta z budyniem ). Gdzie możecie je nabyć? Ja moje maliny nabyłam w Stragan Zdrowia A jeśli tak jak ja i moja rodzina jesteście wielbicielami marcepanowych słodkości(...)łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżeczki cukru waniliowego lub liofilizowane maliny – do nabycia w Stragan Zdrowia 2 łyżki ciemnego kakao (do wypieków) 1 szklanka mleka 1/3 szklanki oleju 1 jajko klasy M Przygotowanie: Do miski wsypujemy mąkę pszenną, cukier, kakao, proszek do pieczenia i cukier wanilinowy lub . Całość mieszamy łyżką. Do drugiej miski wlewamy mleko, wbijamy jajko i dokładnie
Słodkie okruszki
Sernik z rosą na konfiturze 239Serniki to ciasta, które wprost uwielbiam. Przyznam, że nie znam osoby która by za nimi nie szalała ale to chyba już rodzinne smakowe upodobanie bo u nas wszyscy za nimi szaleją. To właśnie na sernik skusi się każdy z nas... Dzisiaj jeden z klasycznych wypieków znajdujący się w każdej cenionej książce kucharskiej z wypiekami. Sernik z kropelkami rosy zniknął błyskawicznie(...)kwaśnej śmietany 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 szklanki cukru pudru masa serowa : 1 kg twarogu 1,5 budyniu waniliowego 3 jajka 3 żółtka 3/4 szklanki oleju 1 szklanka mleka 1 szklanka drobnego cukru kilka kropli aromatu cytrynowego beza : 4 białka 3/4 szklanki cukru pudru dodatkowo : mały słoiczek konfitur z czarnej porzeczki Przygotowanie : Składniki na ciasto przekładamy do misy
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Muffinki kawowe 404szkl. płatków owsianych ( tak aby było zdrowiej ;) ) Sposób przygotowaniaDo miski należy wlac mleko, jajka, szczyptę soli, cukier waniliowy i rozpuszczoną kawę w łyżce gorącej wody. Miksujemy na kremową jednolitą masę . Następnie dodajemy margarynę , cukier i znowu miksujemy. Gdy składniki sie połączą wsypujemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i ucieramy do uzyskania jednolitej masy. Na sam koniec wsypujemy płatki owsiane.Ciasto(...)nakładamy do foremek do 3/4 jej wysokości. Radziłabym piec muffinki w formie teflonowej muffinkowej ;) bo mi niestety w tak zwanych papilotkach ciasto rozpływało się i ciężko było utrzymac piękny kształt babeczek ;) Myślę , że jedną z przyczyn mogła byc mniejsza ilosc mąki pszennej, ale i tak smak muffinek jest zadawalający
Słodkości i nie tylko
OCZY CARYCY 404białe: 6 białek, 1/2 szkl. cukru, 1 szkl. mąki ziemniaczanej, 1 łyżka octu, 4 łyżki oleju Ciasto ciemne: 5 żółtek, 2 jajka, 6 łyżek cukru, 5 łyżek mąki pszennej, 1 łyżka proszku do pieczenia, 4 łyżki oleju, 2 łyżki kakao, olejek arakowy Krem czekoladowy: 0,5 l śmietany kremówki(...)pudru, Krem kokosowy: 1 szkl. śmietanki 36%, 2 łyżki wiórek kokosowych, 2 łyżki cukru pudru Polewa kakaowa: 3 łyżki margaryny, 3 łyżki kakao, 3 łyżki cukru, 3 łyżki mleka Dodatkowo: 1 galaretka kiwi, paczka biszkoptów 1 szkl. mocnej posłodzonej herbaty WYKONANIE Ciasto białe: Ubijamy białka z cukrem, dodajemy resztę składników. Ciasto ciemne: żółtka i jajka ubijamy z cukrem, dodajemy
słodki bratek
Muffny marchewkowe z orzechami 143cukru Przygotowanie Podgrzać piekarnik do temp. 175 st. Mąkę wymieszać z cukrem, proszkiem do pieczenia i cynamonem. Zetrzeć marchew na tartce o małych oczkach i dodać ją do mąki wraz z roztopionym masłem i rodzynkami. Sok z pomarańczy połączyć z zsiadłym mlekiem i jajkami i dodać do ciasta. Wymieszać. Wypełnić nim foremki, a na wierzchu muffinów ułożyć kremowy serek
Zielona Kuchnia
Wegańskie czekoladowo-kawowe ciasto z owocami, Puck - Hel 381łyżki mleka roślinnego + odrobina cukru, energicznie wymieszać, od razu polać ciasto) - owoce jagodowe do dekoracji. Składniki na biszkopt, forma ok. 28 cm średnicy (raczej nie mniejsza): 1/3 szklanki oleju ¾ szklanki mleka roślinnego 4 łyżki cukru 1 szklanka mąki pszennej 3 łyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2-3 łyżki kakao 1 szczypta soli 2 łyżki octu
Qlinarnie i Qlinarnie
muffinki owsiano orzechowe 136czubatych łyżek mąki 2 szklanki płatków owsianych 1/2 szklanki cukru 3/4 szklanki mleka 2 jaja 1/2 szklanki posiekanych orzechów 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżka oliwy szczypta soli Przygotowanie w misce połączyć suche składniki do suchych dodać moje i wymieszać dokładnie formę do babeczek wypełniamy ciastem do 2/3 wysokości piec w piekarniku nagrzanym do 200 st przez
Gotowanie z pasją
Babeczki na oleju kokosowym z wiśniową niespodzianką 354Zdrowia) Przygotowanie: Rozpuszczamy olej kokosowy. Do jednej miski wsypujemy suche składniki: mąkę, proszek do pieczenia, cukier trzcinowy. Mieszamy łyżką. W drugiej mieszamy mokre składniki: rozpuszczony olej, mleko i całe jajko. Łączymy obie miski, mieszamy tylko do połączenia składników. Formę na muffinki wykładamy papilotkami. Następnie nakładamy około łyżki ciasta, potem łyżeczkę dżemu wiśniowego i ciasto. Babeczki pieczemy na środkowym poziomie
Słodkie okruszki
Kremówka w biszkopcie. 195ubić z cukrem na puszystą masę. Następnie dodać obie mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia, wymieszać mikserem na najniższych obrotach tylko do połączenia składników. Ciasto wylać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 170 stopni około 20 minut. Składniki na krem: 1/2 litra mleka + 1/2 szklanki 2 łyżki mąki pszennej 2 łyżki maki ziemniaczanej
Agusiowe smakołyki
Pancakes 224jogurtu naturalnego 1 szklanka mąki pszennej tortowej 2 łyżki cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia ½ łyżeczki sody oczyszczonej tłuszcz do smażenia Wykonanie: Jajka wybiłam do miski i spieniłam je. Wlałam mleko, jogurt i masło. Zmiksowałam. Wszystkie suche składniki wymieszałam i dodałam do płynnych. Wszystko razem dokładnie wymieszałam. Ciasto na pancakes ma mieć konsystencję gęstej śmietany. Na patelni rozgrzałam odrobinę masła
Kuchnia u Krysi
BABECZKI MOCNO KOKOSOWE Z OWOCAMI MORWY BIAŁEJ 216babeczek: * 1 szklanka mąki pszennej * 1/2 szklanka cukru * 1 łyżeczka proszku do pieczenia * szczypta soli * 1/2 szklanki wiórków kokosowych * 1/4 szklanki oleju * 1/2 szklanki mleka * 1 jajko * 50 g morwy białej suszonej Wykonanie: w misce umieścić wszystkie składniki (oprócz wiórków kokosowych i morwy białej), wymieszać ciasto przy pomocy miksera. Następnie wsypać wiórki kokosowe i białą morwę i wymieszać łyżką
Zrób to smacznie
Kakaowy andrut z masą z mleka w proszku z herbatnikami 259wiem tylko skąd wzięła się jej nazwa - keks. Dla mnie keks to ciasto z bakaliam i, a nie andrut z herbatnikami :). W każdym razie cała rodzina kocha ten ichniejszy keks i impreza bez niego jest imprezą straconą. Dla kogo: dla fanów andrutów dla lubiących smak mleka w proszku dla szukających przepisu na słodkości bez pieczenia Składniki: 375g masła (niecałe
Mania Wypiekania
ciasto a la snikers s. Anastazji 387ubijamy. Dodajemy zmielone orzechy, wymieszaną mąkę ziemniaczaną z mąką orkiszową oraz proszkiem do pieczenia. Przekładamy ciasto do foremki wyłożonej (samo dno) papierem do pieczenia. Pieczemy w 160 st. C.Po upieczeniu odstawiamy do całkowitego wystudzenia. składniki na krem z żółtek: 5 żółtek 100 g cukru 125 ml mleka 300 g miękkiego masła opcjonalnie trochę alkoholu (do smaku) wykonanie: Żółtka dokładnie mieszamy
Domowy Smak Jedzenia
Zdrowe gofry z marchewką i płatkami owsianymi 225się rozpadać) Marchewkę zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Etap II - mieszanie Mleko podgrzej (ale nie gotuj) dodaj startą marchewkę oraz olej kokosowy. Dodaj mąkę pszenną, zblednowane płatki oraz proszek do pieczenia. Etap III - Pieczenie Gofrownicę posmaruj z umiarem olejem kokosowym. Na rozgrzaną gofrownicę rozlej po równo ciasto. Piecz wg zaleceń producenta. Po upieczeniu wyjmij gofry na kratkę do wystygnięcia
Wylizany Rondel
Babeczki marmurki 224babeczki :) 2 szkl mąki pszennej łyżka kakao 2 łyżeczki proszku do pieczenia 3 łyżki domowego cukru waniliowego 1 jajko 1 szkl mleka 1/2 szkl oleju szczypta soli W jednej misce wymieszać suche składniki (oprócz kakao), w drugiej mokre. Połączyć wszystko razem łyżką, niezbyt dokładnie. Ciasto podzielić na 2 części. Do jednej dodać kakao, wymieszać. Łyżką nakładać
Smakołyki Asi
PROSTE MUFFINY Z CZEKOLADĄ 112porcji wyszło mi 10 muffinek * 2 szklanki mąki * 1 łyżeczka proszku do pieczenia * 4 łyżki cukru * 1 szklanka mleka * 1 jajko * 1/2 szklanki oleju * kostki czekolady mlecznej Wykonanie: Wszystkie składniki umieścić w misce i dokładnie wymieszać mikserem. Formę do babeczek wyłożyć papilotkami. Do każdej wylewać ciasta do 3/4 wysokości papilotek. Na każdą muffinkę położyć kostkę czekolady
Zrób to smacznie
Wytrawne placki śniadaniowe 610smażenia serek twarogowy śmietankowy ulubione kiełki pomidory koktajlowe Mąkę, sól, pieprz i proszek do pieczenia wymieszać mikserem z jajkiem, olejem i mlekiem. Wędlinę, ser i cebulę pokroić w bardzo drobną kostkę i wymieszać łyżką ze zmiksowaną masą oraz kukurydzą. Na dobrze rozgrzany na patelni olej wylewać chochlą ciasto (masa jest dość gęsta). Smażyć z obu stron na lekko rumiany kolor
Bullio
Bezglutenowe placuszki z ricottą i granatem 148mieszanki mąk bezglutenowych np. Nutrifree per Pane 2 łyżeczki bezglutenowego proszku do pieczenia 1 łyżeczka ksylitolu 150 g serka ricotta 50 g mleka roślinnego np. migdałowego 1 jajko pestki granatu Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj. Patelnie z nieprzywierającą powierzchnia bardzo dokładnie rozgrzej i nakładaj niewielkie ilości ciasta. Ciasto natychmiast posyp pestkami granatu i smaż placuszki z dwóch stron na zloty kolor
Kuchnia bezglutenowa
GOFRY 232waniliowego 2 szklanki mąki pszennej 1/4 łyżeczki soli Przygotowanie: Mąkę z proszkiem do pieczenia i solą przesiać. Jajka ubić z cukrem waniliowym. Dodać olej i połowę mleka. Następnie wsypać połowę produktów sypkich. Wlać pozostałe mleko, wymieszać. Na koniec wsypać pozostałą część mąki i zmiksować na gładką masę. Ciasto odstawić na chwilę. Rozgrzać gofrownicę. Przed smażeniem gofrownicę posmarować olejem
Ciastka - domowe słodkości
Tartelki z owocami i budyniem 239mieszamy i odstawiamy do ostygnięcia. 2. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni Celsjusza. Ciasto dzielimy na 8 części i wylepiamy nim foremki. Wkładamy do piekarnika i pieczemy 15-20 minut, aż się zarumienią. Wyciągamy i odstawiamy do całkowitego ostygnięcia. Wyciągamy z foremek. 3. W 1/2 szklanki mleka mieszamy proszek budyniowy. Resztę mleka wlewamy do garnka, dodajemy ziarenka z laski wanilii
My Culinary Art
Ciasteczka z budyniem i owocami 206sezonowe lub konfitura cukier puder do posypania upieczonych ciasteczek Sposób przygotowania: 1. Ciasto francuskie rozwijamy i dzielimy na kwadraty. Wielkość ich zależy od tego ile ciasteczek chcemy. Każdy kwadrat nacinamy tak jak na zdjęciu, a następnie składamy rogi do środka. 2. 300ml mleka gotujemy, w reszcie rozpuszczamy proszek budyniowy wraz z cukrem kryształem. Gotujemy gęsty budyń. Jeszcze ciepły nakładamy
Kuchnia w czekoladzie
Pyszne gofry cynamonowe 240szczyptą soli. Do żółtek dodajemy cukier, dokładnie miksujemy. Następnie dodajemy stopione masło, mleko, łyżeczkę cynamonu i proszek do pieczenia, miksujemy. Po czym dodajemy mąkę, miksując aż do dokładnego połączenia składników. Na koniec dodajemy ubite na sztywno białka, i chwilę miksujemy na najmniejszych obrotach (tylko do połączenia składników). Ciasto na gofry powinno mieć gęstą konsystencję. Przed pieczeniem gofrów ważne jest
Słodkie okruszki
Drop scones wg Aleex i Blog Roku 2014 178niego także Dorotus. Składniki: • 110 g mąki pszennej • 1/4 płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia • 1/4 płaskiej łyżeczki sody oczyszczonej • 25 g drobnego cukru • 1 jajko • 150 ml mleka • olej Sposób przygotowania: 1. Wszystkie składniki włożyć do wysokiego naczynia i miksować przez kilka minut, aby dobrze napowietrzyć ciasto. Powinno być ono odrobinę gęstsze niż naleśnikowe. 2. Patelnię posmarować cieniutką warstwą oleju
W mojej kuchni
Ciasteczka bezglutenowe 132rozgniotłam widelcem. Masło kokosowe podgrzałam. Do miski wsypałam mąkę, płatki jaglane, proszek do pieczenia, dodałam banana, siemie lniane, masło kokosowe, mleko ryżowe i miód. Wszystkie składniki wymieszałam za pomocą łyżki. W międzyczasie rozgrzałam piekarnik do temp. 180 º C. Blachę wyłożyłam papierem do pieczenia. Łyżką nakładałam ciasto, formułując ciastka. Ciastka piekłam ok 20 min, przewracając je na drugą stronę
nietadieta
Bananowe pancakes 247proszku do pieczenia 2 łyżki oleju szczypta soli Wykonanie: Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, dodać szczyptę soli (można dodać również cukru ja pomijam gdyż banany są bardzo słodkie), wymieszać. Jajka roztrzepać, dodać mleko, olej oraz pokrojone banany. Połączyć ze suchymi składnikami i dokładnie wymieszać. Niewielką ilość ciasta wylewamy na nagrzaną bez dodatku tłuszczu patelnię i smażymy z obu stron
magiczna kuchnia Kasi
Dwukolorowe Muffinki z czekoladą 158orzechami ( 50 gram ) Wykonanie : Do większej miski przesiewamy mąkę razem z proszkiem do pieczenia. Dodajemy cukier oraz cukier waniliowy. Mieszamy... 250 ml mleka (pamiętając, że zostawiamy 30 ml) łączymy starannie z jajkami i olejem. Następnie mieszankę wlewamy do sypkiej masy cały czas mieszając uzyskując jednolitą masę. Ciasto dzielimy na dwie równe części. Do jednej części wlewamy pozostawione wcześniej
W Moim Magicznym Domu
Pierniki norymberskie 235puszystą masę. 2. W oddzielnym naczyniu wymieszać mąkę, kakao, zmielone migdały, kakao, proszek do pieczenia, skórki, rodzynki i wiórki kokosowe. Stopniowo dodawać do masy jajecznej, miksować, a na końcu partiami wlewać mleko. 3. Jeśli zamierzamy piec pierniki na opłatkach, układamy je na blaszce i nakładamy grube porcje ciasta. 4. Jeśli pierniczki pieczone będą bez opłatków, należy blachę wyłożyć papierem
Kuchnia domowa Ani
Pikelets 197little bird / 1 porcja / 50 g mąki pszennej około 60 mleka małe jajko 1/2 łyżeczki cukru 1/2 płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli odrobina masła do smażenia Wszystkie składniki wsypać, wlać do miski. Wymieszać, aż do uzyskania gładkiej masy. Placki (1 placek = 1 łyżka ciasta) smażyć na średnim ogniu z dwóch stron. Podawać z ulubionymi dodatkami. smacznego
tost z dżemem
Lekkie śmietankowo-bananowe pancakes 253serka śmietankowego i jajek. Kiedy uzyskamy kremową masę dodajemy naprzemiennie mąkę oraz mleko. Następnie dodajemy proszek do pieczenia oraz miód, miksujemy. Na koniec wrzucamy do masy (powinna być dość gęsta) pokrojone w kostkę banany i mieszamy łyżką. Pancakes smażymy na patelni (najlepiej bez tłuszczu), nakładając niewielką ilość ciasta i pozwalając mu się rozpłynąć - powstanie zgrabne, okrągłe kółeczko, który podczas smażenia
aa-kuku - czyli jak żyć zdrowo i pysznie!
Chlebek z mąką kukurydzianą 154cukru (przez pomyłkę) i wyszedł rewelacyjny, wcale nie słodki. 1 szklanka mleka 2 jajka 2 łyżeczki roztopionego masła 1 szklanka mąki kukurydzianej 1 szklanka mąki pszennej 3,5 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżki cukru 1/2 łyżeczki soli Wszystkie składniki dokładnie wymieszać. (Powinna powstać jednolita masa.) Ciasto przelać do formy (u mnie 12 x 22 cm) wyłożonej papierem
Di gotuje
Placki z jabłkami 2936Placki z jabłkami – Wykonanie: Jajka rozbełtaj za pomocą trzepaczki. Dodaj mleko, wodę i wymieszaj ponownie. Mąkę i proszek przesiej przez sitko do miski. Dodaj cukier wanilinowy, zwykły cukier i szczyptę soli. Wymieszaj. Jabłka obierz, usuń gniazda nasienne, zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Dodaj do ciasta i wymieszaj. Na patelni rozgrzej odrobinę oleju. Nałóż łyżką małe placuszki. Smaż
Kulinarne Przeboje
Muffinki z bananami i czekoladą 209rozgniatamy widelcem. Masło ucieramy z cukrem, dodajemy po jednym jajku i wlewamy mleko. Miksujemy do połączenia składników. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia, dodajemy do pozostałych składników i dokładnie mieszamy. Dodajemy banany, czekoladę oraz sok i skórkę z cytryny i delikatnie mieszamy. Formę na muffiny wykładamy papilotkami. Ciasto nakładamy do 3/4 wysokości papilotek (wyszły mi 22 muffinki). Wierzch posypujemy odłożoną
Na Ciasteczkowych Papierach
Razowe Ciasto z jabłkami 197jabłka, cynamon i migdały to połączenie daje nam pyszne i delikatne ciasto. Przepis z delikatnymi zmianami zapożyczony z tej strony. Składniki: 2 jabłka 1 łyżeczka cynamonu 50 g mielonych migdałów 2 łyżeczki proszku do pieczenia 75 g masła 50 g miodu 80 g cukru 75 ml mleka 1 jajko 150 g mąki żytniej razowej Jabłka obieramy i kroimy
Słodka Kraina Wypieków
Krokodyle oczy 402stopniowo cukier, a następnie pojedynczo żółtka stale ubijając. Mąkę przesiać wraz z proszkiem do pieczenia i delikatnie wymieszać z masą jajeczną. Dno blaszki o wymiarach 23x38 cm wyłożyć papierem. Wlać ciasto i piec w 180 stopniach C około 30-40 minut. (do suchego patyczka) Krem 1/2 l mleka 2 łyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżki mąki pszennej 1/2 szklanki cukru
O kuchni z uczuciem
Pancakes z malinami 178smażenia (można zastąpić olejem) cukier puder (opcjonalnie) W misie miksera umieścić mleko, maślankę, jajka oraz rozpuszczone masło. Dodać mąkę, sodę, proszek do pieczenia. Zmiksować (można oczywiście to wszystko zrobić bez miksera). Teraz są 2 opcje do wyboru. Albo dodajemy maliny do masy i mieszamy. Bądź wylewamy ciasto na patelnię i dopiero wciskamy w nie maliny. Ja wybrałam opcję numer
Moja Galeria Smaku
Sernik na zimno z chałwą 285chałwa, sernik, sernik na zimno, sernik z chałwa, Serniki, szybkie ciasto, łatwe ciasto, łatwy sernik, Masa serowa: 200 g (małe opakowanie) śmietany 30 2 łyżki cukru pudru 2 opakowania po 150 g serka kremowego (u mnie Bieluch, ale może być np z Piątnicy) 1/2 szklanki mleka w proszku 1 łyżka żelatyny wiśnie z nalewki, lub inne owoce do dekoracji Zimną
Cynamonowe szczęście
Muffinki Pani Młoda- mocno waniliowe z kremem waniliowym 245masło. Na sam koniec dodać opakowanie aromatu waniliowego, wymieszać. Wykonanie: Mąkę, proszek do pieczenia przesiać, dodać cukier kryształ i cukier waniliowy wymieszać. W drugiej miseczce umieścić składniki mokre tj: jajko, olej i mleko, wymieszać. Połączyć zawartość obu miseczek i wymieszać delikatnie do połączenia się składników. Gotowe ciasto rozdzielić między przygotowane papilotki, pozostawiając około 1 cm wolnego brzegu papilotki. Muffinki
Krakowskie smaki Ani
Biszkopt kakaowy z morelami 177puszystą masę. Stopniowo dodajemy jajka mieszając cały czas. Następnie przesiewamy mąkę, proszek do pieczenia i kakao. Delikatnie mieszamy na gładką masę. Wlewamy mleko i dalej delikatnie mieszamy. Przelewamy do przygotowanej tortownicy i wygładzamy wierzch. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni mniej więcej przez godzinę - aż ciasto będzie się uginać przy dotykaniu. Pozostawić w foremce przez kilkanaście minut, a potem
Marder&Marder Manufacture
Orzechowe ciasteczka digestive 231zmielonych płatków owsianych 50 g orzechów włoskich pół łyżeczki soli 1 łyżeczka proszku do pieczenia 100 g masła lub margaryny 3 łyżki brązowego cukru 60 ml mleka Płatki owsiane zmielić na drobną mąkę.Orzechy również zmielić. Wszystkie składniki połączyć ze sobą i zagnieść na nie klejące się ciasto. Wałkować je na grubość około 4 -6 mm (najlepiej nie podsypując mąką
My simple kitchen
Zapiekanka/tarta za szpinakiem 205łyżki otrębów żytnich firmy Kupiec 1 jajko 4 łyżki letniego mleka 1 łyżeczka proszku do pieczenia 0,25-0,5 łyżeczki soli na wierzch: 450g mrożonego szpinaku 1 łyżka jogurtu naturalnego sól, pieprz do smaku (ewentualnie czosnek) 2 jajka Sposób przygotowania: Mieszamy wszystkie składniki na ciasto, odstawiamy na około 5 minut, aż otręby spęcznieją wykładamy ciasto
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość
Knoppers 225torcik Ferrero Rocher i obiecałam, że będę zamieszczać przepisy na ciasta inspirowane znanymi wafelkami, czekoladkami, etc. Dzisiaj przedstawiam przepis na Knoppersa w wydaniu pischingera. Jest naprawdę dobry! Knoppers Składniki: 4 wafle (andruty), 1/4 szklanki mleka, 1/4 szklanki cukru, 275 g miękkiej margaryny, 1 szklanka mleka w proszku, 200 g kremu orzechowego, 1 łyżka kakao, szklanka orzechów włoskich, tabliczka
paapilotkaa
Żytnie pancakes czekoladowe z jogurtem naturalnym i bananami 216użyć pszennej mąki pełnoziarnistej. Zapraszam :) Składniki : 3 łyżki mąki żytniej 2 łyżki mleka 1 jajko 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki jogurtu naturalnego 1 łyżeczka ciemnego kakao Dodatkowo: plasterki banana jogurt naturalny Rozgrzewamy patelnię. Mieszamy wszystkie składniki za pomocą łyżki. Na patelnię nakładamy po 1 łyżce ciasta na placuszek i rozprowadzamy. Jeśli nasza patelnia nie jest teflonowa lub ceramiczna
Chocolate Muffin Blog
Owsiane placuszki tropikalne z jogurtem i czekoladą 240łyżeczka otrębów 1 jajko 2 łyżki jogurtu naturalnego 2 łyżki mleka 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia Dodatkowo : świeży ananas, kiwi, pomarańcza, jogurt naturalny, roztopiona gorzka czekolada Płatki i otręby zmielić np. w młynku do kawy. Wymieszać z resztą składników. Na patelnię nakładamy po 1 łyżce ciasta na placuszek i rozprowadzamy. Jeśli nasza patelnia nie jest teflonowa lub ceramiczna, można
Chocolate Muffin Blog
Babeczki z borówkami 171migdałowy 2 garście owoców - ja dałam borówki W jednej misce wymieszać mąkę, proszek do pieczenia i cukier. W drugiej wymieszać mleko, jajko i olej. Dodać do tego suche składniki z pierwszej miski i wymieszać tak, aby składniki połączyły się - nie trzeba miksować, wystarczy miska lub trzepaczka. Do ciasta delikatnie wmieszać owoce. Otrzymane ciasto wlać do papilotów na wysokość 3/4 wysokości
Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!
Czekoladowe pancakes 240kakao 1 łyżka cukru 1 jajko 250 ml mleka 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki oleju Sposób przygotowania Suche składniki wymieszać ze sobą. Dodać mleko, jajko i olej, mieszać do uzyskania jednolitej masy. Odstawić na ok 20 min. Rozgrzać patelnie z kapką oleju i nakładać ciasto. Smażyć od 2 min, przewrócić na drugą stronę i smażyć jeszcze
pink envelope
Muffinki z gruszkami 259cukier puder do posypania. PRZYGOTOWANIE: Jajka wybijam do miski. Dokładnie mieszam z mlekiem i olejem. W osobnym naczyniu mieszam mąkę, cukier, proszek do pieczenia oraz sól. Suche składniki stopniowo wsypuję do mokrych. Całość mieszam, aż do uzyskania jednolitej masy. Dodaję obrane i pokrojone w kostkę gruszki. Mieszam. Ciasto przekładam łyżką do wysmarowanych tłuszczem i wysypanych bułką tartą foremek na muffinki
Tradycyjna kuchnia Kasi
Muffiny kawowo-kakaowe 197jednej misce z łyżką kawy rozpuszczalnej wymieszałam wszystkie mokre składniki- czyli mleko, jajo, olej, likier kokosowy. W drugiej misce wymieszałam dokładnie mąkę, cukier, proszek do pieczenia i kakao, po czym wlałam mieszaninę z pierwszej miski i szybkim ruchem wymieszałam całość (tylko trochę, aby pozostawić grudkowatą strukturę ciasta). Masę przekładałam do foremek i piekłam około 15-20 minut w 180 stopniach
Zapiski Młodej Żony
BABKA POMARAŃCZOWA 152cukrem do białości. Dodawać kolejno jajka ciągle miksując. Wsypać przesianą mąkę z proszkiem i sodą, oraz mleko i dżem, delikatnie miksować do połączenie składników. Masę przelać do wysmarowanej formy i piec 40-50 minut lub do tzw. suchego patyczka) w temperaturze 180 stopni. Po upieczeniu, jeszcze ciepłe ciasto nasączyć (polewając) sokiem z pomarańczy i odstawić do przestudzenia. Czekoladę rozpuścić
Kuchnia w opałach
Piernikowe muffiny 222miski przesiewamy mąkę, dodajemy cukier, kakao, przyprawę korzenną do piernika, proszek do pieczenia. Mieszamy wszystko razem.Pozostały składniki: mleko, olej, jajko i miód mieszamy w osobnej misce, a następnie przelewamy je do suchych składników. Mieszamy łyżką. Mogą pozostać grudki, to w niczym nie przeszkadza ;)Gotowe ciasto przekładamy do papierowych papilotek, na 3/4 wysokości. Pieczemy w 180 stopniach przez
Lawendowe Niebo
569. Wtorek. Kukurydziana muffina. 207Bananowa kukurydziana muffina z daktylami i orzechami*; twarożek i reszta banana* pekany, nerkowce i płatki migdałoweBoże, ta muffina była genialna, zdecydowanie częściej muszę je piec *.*Składniki
More food, love and dreams
Bananowe placuszki 185szklanki mąki pszennej- 3 łyżki mąki ziemniaczanej- 2 jajka- 1/2 szklanki mleka- 5 dag cukru pudru- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia- sok z 1 cytrynyPrzygotowanie:Banany rozgniatamy i polewamy sokiem z cytryny. Resztę składników przekładamy do miski, łączymy z bananami i ucieramy na gładkie ciasto. Na patelni rozgrzewamy olej, kładziemy łyżką porcje ciasta i smażymy
Zainspirowana w kuchni
Gofry na wodzie gazowanej / Waffles for carbonated water 362Polecam:)) Gofry na wodzie gazowanej Składniki: 2 szklanki mąki pszennej 1szklanka mleka 1 szklanka wody gazowanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli 1 - 2 łyżki drobnego cukru 4 łyżki oleju 2 jajka Rozgrzać gofrownicę. Białka ubić na sztywną pianę. Pozostałe składniki zmiksować na gładką masę - ciasto musi mieć konststencję gęstej śmietany, w razie potrzeby dodać dolać wodę tudzież
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała
Sernik z twarogu na kruchym spodzie 395mleka Twaróg i żółtka mielimy za pomocą blendera, dodajemy cukier i mleko. Z białek ubijamy sztywną pianę, mieszamy z masą, dodajemy pozostałe składniki. Wylewamy na podpieczone ciasto. Łączny czas pieczenia: 60 minut, temp. 200 stopni C. Na kruche ciasto: - 3/4 szklanki mąki - 3 łyżki masła - 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia - 1 łyżka jogurtu - żółtko Zagniatamy ciasto, schładzamy w lodówce
SMYKWKUCHNI
Rzeszowiak, czyli ciasto makowo- serowo- orzechowe 1226Żółtka utrzeć z cukrem. Mąkę przesiać wraz z proszkiem do pieczenia, dodać margarynę, całość posiekać. Dodać śmietanę oraz utarte żółtka. Zagnieść gładkie ciasto. Rozwałkować i wyłożyć na przygotowaną blaszkę o wym. 25x36cm. Masa makowa: 250g maku mielonego (użyłam BackMit), 2 żółtka, 1/2 szklanki mleka, 1/2 szklanki cukru, łyżka margaryny, łyżka miodu, 3 krople
Z miłości do słodkości