ciasto z mlekiem w proszku - 11500 przepisów (strona:364/767)

Muffiny kawowe z herbatnikami 164

herbatniki do posypania wierzchu W pierwszej misce należy wymieszać mąkę, oba cukry, kawę i proszek do pieczenia, w drugiej - jajko oraz mleko z olejem. Suche składniki połączyć z mokrymi.   (Miksować/wymieszać łyżką do połączenia się całości, nie dłużej.)   Na samym końcu do ciasta wmieszać pokruszone (nie na drobno) herbatniki.  Formę do muffinek wyłożyć papilotkami i wypełnić

Di gotuje
Pełnoziarnista babka cytrynowa 191

Pszenną mąkę zamieniłam na żytnią, a biały cukier na trzcinowy. Z dodatkiem soku z cytryny ciasto ma lekko kwaśny, a zarazem słodki smak! Składniki: 4 jaja 1 szklanka cukru 2 szklanki maki żytniej pełnoziarnistej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 5 łyżek oleju 1/2 szklanki mleka sok z cytryny aromat cytrynowy Sposób przygotowania: Jaja ucieramy z cukrem na puszystą masę.Wszystko

Truskawkowa Fiesta
CIASTO CHAŁWOWO - CZEKOLADOWE 161

Białka ubić z cukrem na sztywno,dodać żółtka wymieszane z octem. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia oraz kakao,delikatnie wmieszać do masy jajecznej. Ciasto przelać do przygotowanej blaszki i piec ok 30 min w 180 st.C. Masa chałwowa:   3 żółtka 1/2 szklanki mleka 1 łyżka maki ziemniaczanej 300 g chałwy 200 g masła kieliszek spirytusu  Żółtka dokładnie

Niespełnione zdolności kulinarne
Super szybkie zastępstwo pączków – muffiny pączkowe z konfiturą 232

razu, żeby się nagrzał, ponieważ muffiny szykuje się ekspresowo szybko. Do miski wlewamy olej, mleko i wbijamy jajko. Roztrzepujemy wszystko widelcem. Dodajemy cukier oraz mąkę z proszkiem do pieczenia. Mieszamy wszystko widelcem. Wystarczy jakieś 10 – 15 okrążeń widelcem. Składniki mają się połączyć, ale ciasto nie ma być jednolite. Najlepiej jeżeli pozostaną w nim drobne grudki. Im lepiej wymieszane ciasto

Relaxtime
Placuszki z jabłkami 201

smażenia Przygotowanie: Do miski wbijamy jajko oraz cukier cukier. Ubijamy na puszystą masę. Dodajemy mleko i partiami mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Całość mieszamy. Jabłko obieramy ze skórki, usuwamy gniazdo nasienne. Kroimy na plasterki a później na jeszcze drobniejsze kawałki. Wrzucamy do ciasta. Smażymy na rozgrzanym oleju na patelni do ze złocenia się, ale ma wolnym ogniu. Ja lałam

Życie zaczyna się w kuchni
Kruche zielone choinki z migdałami (bez sztucznych barwników i cukru) 201

młodego jęczmienia 75 g migdałów 80 g ksylitolu 1/3 łyżeczki ekstraktu ze stewii w proszku 50 g masła 50 g oleju kokosowego 1 opakowanie budyniu śmietankowego 2 żółtka 2 łyżki mleka  Migdały lub orzechy zmielić przy pomocy blendera. Wszystkie składniki wymieszać i zagnieść ciasto. Rozwałkować,wycinać ciasteczka w formie choinek. Piec w 180 stopniach koło 12-15 minut. Ciasteczka

FitKot
Muffiny marchewkowe 127

gorzkiej czekolady (ok.50 g). - przyprawy: cynamon, kardamon, imbir, gałka muszkatałowa. Sposób przygotowania: 1. Mieszamy mąkę, proszek do pieczenia, sodę, wiórki kokosowe i cukier. 2. Mieszamy jajko, mleko i olej. Dodajemy tartą marchewkę. 3. Łączymy składniki suche z mokrymi i delikatnie mieszamy. 4. Foremki napełniamy ciastem do ¾ wysokości. 5. Pieczemy w temperaturze 190ºC przez około 35 minut. 6. Roztapiamy czekoladę

Zdrowe odżywianie w pięciu smakach
Ciasto z dynią 183

posypania wierzchu   Całe jajka ubić z cukrem na jasną masę, dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia oraz sodą, a także cynamon, zmiksować na gładko. Na koniec wrzucić dynię i wymieszać dokładnie łyżką (jeśli ciasto nawet po wymieszaniu będzie bardzo gęste dodać odrobinę mleka).    Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia, przelać do niej ciasto. Wierzch posypać (bardzo cienką

Simply Food
OMLET BISZKOPTOWY Z NASIONAMI CHIA 234

klonowy Białka ubiłam na puszystą pianę z dodatkiem szczypty soli. Wbiłam żółtko. Wymieszałam, dodałam proszek do pieczenia  i dosypywałam przesianą przez sitko mąkę. Wlałam mleko i wymieszałam. Wsypałam nasiona chia i połączyłam je z masą na omlet. Na patelni rozpuściłam masło i wlałam ciasto. Smażyłam omlet po około 3-5 minuty z każdej strony na złoty kolor. Można

potrawyregionalne
Cycki murzynki 834

dalej ubijając wsypujemy cukier. Gdy piana będzie gęsta i lśniąca wsypujemy wiórki, mak i proszek i całość mieszamy delikatnie łyżką lub łopatką. Ciasto przekładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy przez ok 45 minut w 180 st. C   Masa: 1 szklanka mleka 1 szklanka cukru 3 jajka 1 łyżka mąki ziemniaczanej  1 łyżka mąki pszennej

Cynamonowe szczęście
PANI WALEWSKA / PYCHOTKA 397

pszennej 3 łyżki cukru pudru 3 łyżki śmietany 18% 3 żółtka 2 łyżeczki proszku dopieczenia Słoik  dżemu z czarnej porzeczki Beza 5 białek (3 z ciasta  +  2 z kremu) szklanka cukru pudru łyżeczka mąki ziemniaczanej 15 g płatków migdałowych Krem 500 ml mleka 3 łyżki mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 2 żółtka 2- 3 łyżki cukru

RAROSSA
Orkiszowo- migdałowe clafoutis z truskawkami 142

dekoracji Truskawki myję, pozbawiam szypułek i kroję na pół. Jajka mieszam z miodem i mlekiem migdałowym. Dodaję przesiane mąki, sól i proszek. Całość dokładnie mieszam. Duże, ceramiczne naczynie żaroodporne (średnica 24 cm) lub kilka mniejszym smaruję olejem kokosowym. Na dno formy wylewam przygotowane ciasto. Wsypuję pokrojone truskawki i całość umieszczam w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Ciasto piekę przez

Mango Papaja
Racuszki z mlekka zsiadłego 203

prawdziwą wanilią 2 łyżki cukru Dodatkowo: Cukier puder, dowolna konfitura W misce wymieszać rózga mleko zsiadłe jajka i cukry. Dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia., wymieszać. Na patelni rozgrzać olej i smażyć na średniej mocy palniku, placuszki. Jedna łyżka to jeden placuszek. Ciasto jest dość luźne ale nie dosypujemy mąki, delikatnie przewracamy na drugą stronę gdy już będzie

Delicious Titbits
Puszyste naleśniki 189

thermomix na dole Żółtka, cukier, syrop cukrowy lub miód, utrzeć na puszystą masę. Wlać mleko, rozpuszczone masło,dodać mąkę i proszek do pieczenia, wymieszać na gładką masę. Białka ze szczyptą soli ubić na sztywną pianę i dodać do masy, wymieszać już delikatnie. Odstawić ciasto na 10 minut. W tym czasie przygotować kisiel wiśniowy . Do garnuszka wlać wiśnie z kompotu, zagotować

Kuchnia Pokoleń
Smak lata 143

porzeczek    150 g rabarbaru     olej do smarowania blachy Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i cukrami i szczyptą soli. Margarynę rozpuszczamy w garnuszku. Po ostudzeniu miksujemy je drugiej misce z 200 ml mleka i jajkiem. Dalej miksując dodajemy stopniowo mąkę. Ciasto powinno wyjść gęstsze od naleśnikowego ale nie zbite. Jeśli będzie za gęste dodajemy stopniowo resztę

peggiwkuchni
Wegański przepis na pierniczki 167

łyżki soku pomarańczowego blanszowane migdały do ozdobienia Do dużej miski wsyp suche składniki: mąkę, proszek do pieczenia, cukier, kakao oraz przyprawę do piernika. Do innego naczynia wlej jedną szklankę mleka kokosowego, olej oraz amaretto, zamieszaj i przelej do suchych składników. Zamieszaj i wyrabiaj ciasto. Jeżeli jest zbyt suche, dolej stopniowo pozostałą ½ szklanki mleka kokosowego. Kiedy ciasto będzie gotowe, odstaw

Roślinna - blog wegański
Ananasowiec 328

winne w smaku, świetne na nadchodzące święta. Jeśli ktoś lubi ananasy (jak ja) to ciasto będzie idealne. Polecam serdecznie! Biszkopt: 3 jajka 1 szklanka mąki 1 szklanka cukru pudru 1/2 szklanki wody 1 łyżeczka proszku do pieczenia Krem ananasowy: 4 żółtka 1 szklanka mleka 1 szklanka soku ananasowego 4 łyżki cukru 3 łyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżki masła kilka plastrów

Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanie
Czekoladowe babeczki z zatopioną karmelową czekoladką i kremem śmietankowym 216

razem z proszkiem do pieczenia i sodą. Jajka, masło, cukier waniliowy, cukier brązowy, kakao i mleko ucieramy na jednolitą masę. Dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia i sodą- miksujemy do momentu, aż nie będzie żadnych grudek. Do każdej foremki wkładamy po dwie duże łyżki ciasta, na które układamy czekoladki (po jednej kostcę na foremkę). Rozlewamy równomiernie do foremek pozostałą ilość

Domowe Torty
BISZKOPTOWE RACUSZKI Z JABŁKAMI 1764

puszystości jajko z cukrem i cukrem waniliowym. Następnie dodajemy na przemian mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i mleko. Miksujemy chwilę do dokładnego połączenia się składników. Na koniec dodajemy pokrojone jabłko i mieszamy wszystko łyżką. Na patelni rozgrzewamy olej i wkładamy łyżką porcję ciasta, smażymy racuchy na wolnym ogniu na rumiano z obu stron.  Po usmażeniu posypujemy cukrem pudrem

Walijskie Pichcenie
Ciasto czekoladowe z mikrofali 163

Składniki: 8 łyżek mąki tortowej 6 łyżek cukru 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 2-3 łyżki kakao cukier wanilinowy 9 łyżek mlek 2 jajka 5 łyżek

Pychotkaaa
Placki z jabłkami 143

Normal 0 21 Żółtka oddzielić od białek,   wrzucić do mleka, dodać cukier waniliowy cynamon, proszek i miksować, dosypać mąkę, jeśli będzie bardzo gęste można dodać troszkę mleka lub odwrotnie, musi mieć konsystencje śmietany, Dodać obrane i starte na tarte jarzynowej jabłka, wymieszać z ciastem. Biała ubić na sztywno i połączyć delikatnie z ciastem, odstawić na 5 minut, Rozgrzać olej

Camilla w kuchni
moje placuszki z borówką 179

kolei W misce wymieszać mąkę, jedną łyżkę cukru, cukier waniliowy, proszek do pieczenia i sól,  następnie dodać mleko, roztopione masło, oraz jajko, całość wymieszać na jednolitą masę i odstawić na 15 minut. Po tym czasie delikatnie mieszając dołożyć do ciasta połowę owoców borówki. Rozgrzać teflonową patelnię i smażyć na niej, bez dodatku tłuszczu,  placki z obu stron

Kuchnia Babci Basi
placki z borówką 171

wody ćwiartka cytryny Sposób przygotowania W misce wymieszać mąkę, jedną łyżkę cukru, cukier waniliowy, proszek do pieczenia i sól,  następnie dodać mleko, roztopione masło, oraz jajko, całość wymieszać na jednolitą masę i odstawić na 15 minut. Po tym czasie delikatnie mieszając dołożyć do ciasta połowę owoców borówki. Rozgrzać teflonową patelnię i smażyć na niej, bez dodatku tłuszczu,  placki

Miód i pieprz
pancakes z borówką amerykańską 143

wody ćwiartka cytryny Sposób przygotowania W misce wymieszać mąkę, jedną łyżkę cukru, cukier waniliowy, proszek do pieczenia i sól,  następnie dodać mleko, roztopione masło, oraz jajko, całość wymieszać na jednolitą masę i odstawić na 15 minut. Po tym czasie delikatnie mieszając dołożyć do ciasta połowę owoców borówki. Rozgrzać teflonową patelnię i smażyć na niej, bez dodatku tłuszczu,  placki

Miód i pieprz
Proste gofry z konfiturą malinową 133

Proste gofry z konfiturą malinową Składniki: - 2 szklanki mąki pszennej - 2 szklanki mleka - 2 jajka - 7 łyżek oleju rzepakowego - 1 łyżeczka proszku do pieczenia - 1 łyżka cukru (może być brązowy)   dodatki: - konfitura malinowa Przygotowanie: Wszystkie składniki przekładam do miski i miksuję. Ciasto powinno być trochę gęstsze niż to na naleśniki. Gofrownicę smaruję olejem i rozgrzewam, dopiero wtedy smażę gofry

Kuchnia co dnia
Maślane ciasteczka w czekoladzie. 155

Masło ubijamy z jajkiem i cukrem pudrem, stopniowo dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia cały czas ubijając mikserem. Gdy powstanie coś na wzór zwartych okruchów odkładamy mikser i zagniatamy ciasto (kilka sekund). Jeśli ciasto jest za suche dodajemy łyżeczkę zimnej wody, mleka lub śmietany, jeśli za rzadkie trochę mąki. Gładkie ciasto wkładamy do lodówki na 30 minut. Schłodzone ciasto

Rozpustne gotowanie
Placki serowe z czereśniami 145

jajka 5 łyżek mąki  3 łyżki cukru 1 łyżeczka cukru waniliowego 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka mleka olej do smażenia czereśnie Czereśnie umyć i wydrylować. Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić na sztywno. Wszystkie składniki ze sobą zmiksować na gładkie ciasto (powinno być lekko gęste). Następnie delikatnie wmieszać pianę z białek. Na koniec wrzucić czereśnie. Polecam przekroić

My simple kitchen
Racuchy z jabłkami pod cukrem pudrem i czekoladą 150

użyliśmy naszego domowego cukru waniliowego: KLIK . Jajka roztrzepujemy w misce. Dodajemy do nich zsiadłe mleko, mąkę, szczyptę soli i proszek do pieczenia. Mieszamy. Ma być konsystencja gęstej śmietany. Odstawiamy na pół godziny. Jabłka obieramy i ścieramy na tarce z dużymi otworami. Dodajemy do ciasta i mieszamy żeby się połączyło. Wykładamy masę na gorący tłuszcz formując placki i smażymy

Marder&Marder Manufacture
Owsiany keks 135

Bardziej dietetyczna wersja tradycyjnych keksów. Składniki: 20 dag płatków owsianych ½ szklanki cukru pudru 3 jaja 2 łyżki mleka ½ torebki proszku do pieczenia 1 płaska łyżeczka cynamonu

Tradycyjna Kuchnia
Dietetyczna i błyskawiczna szarlotka 169

łyżek mleka 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia 1 jajko 3 jabłka 2 tabletki STEWII cynamon Sposób przygotowania: Płatki i otręby zalewamy gorącym mlekiem i czekamy około 5 minut aż spęcznieją dodajemy do tego jajko, STEWIE, proszek do pieczenia i 0,5 łyżeczki cynamonu, mieszamy około 3/4 powstałej masy wykładamy na spód żaroodpornego naczynia wkładamy masę do piekarnika na około(...)obieramy jabłka, trzemy na tarce na dużych oczkach i zasypujemy około łyżeczką cynamonu wykładamy jabłka na spieczoną otrębowo-owsianą masę, a na górę "kruszymy"/ wykładamy resztę (1/4) ciasta pieczemy około 25-30 minut w temperaturze 180 stopni możemy podawać ciepłe z gęstym jogurtem naturalnym lub serkiem homogenizowanym SMACZNEGO

Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość
Naleśniki budyniowe 215

prostu rewelacja :) SKŁADNIKI: (na 2 zwykłe lub 3 cieniutkie naleśniki) 1 jajko 1/2 szkl mleka paczka budyniu (40g) - smak dowolny 1 łyżka mąki  1/2 łyżki cukru 1 niepełna łyżka oleju  szczypta proszku do pieczenia 1. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać trzepaczką ręczną lub mikserem. Ciasto wyjdzie naprawdę rzadkie ale takie ma być:)  2. Na dobrze rozgrzaną suchą patelnię

Kto ugości moich gości?
Mambo number 5, czyli płaskie cycki murzynki- ciasto biszkoptowe o 5ciu smakach, z kremem budyniowym, bananami, makiem, kokosem 571

cukier, a następnie żółtka. Jeszcze chwilę ubijamy. Po czym dodajemy po trochu przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Całość przekładamy na blaszkę wyłożoną pergaminem. Ciasto pieczemy w temperaturze 180°C około 20 minuty. Masa budyniowo- bananowa: 6 żółtek ½ szklanki cukru 2 budynie waniliowe 750 mleka 200g masła 82% (bez dodatku oleju) 3 banany 1/3 szklanki spirytusu lub wódki Odlewamy

Smakowy Raj
Jaglane placuszki z jogurtem, bananem i czekoladą 389

kaszy zmielonej na mąkę) 2 łyżki jogurtu naturalnego 1 jajko 1 łyżka mleka 1 łyżka wiórków kokosowych 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia   Dodatkowo : banan, jogurt naturalny, roztopiona gorzka czekolada   Wymieszać wszystkie składniki za pomocą łyżki. Na patelnię nakładamy po 1 łyżce ciasta na placuszek i rozprowadzamy. Jeśli nasza patelnia nie jest teflonowa lub ceramiczna, można przesmarować

Chocolate Muffin Blog
Muffinki z daktylami. 171

Masło rozpuścić, przestudzić. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, przesiać przez sitko. Przesianą mąkę z proszkiem wymieszać z cukrem i szczyptą soli. W misce wymieszać roztrzepane jajka z mlekiem i roztopionym masłem. Mokre składniki wymieszać z suchymi. Papilotki włożyć do formy na muffinki, napełnić ciastem do 2/3 wysokości. Kandyzowane daktyle oprószyć mąką, włożyć do środka muffinek po 1-2 sztuce

Przepisy i porady kulinarne
Muffiny z truskawkami 239

udziałem ;)) składniki suche składniki 2 szklanki mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 3/4 szklanki cukru ( można dać mniej) mokre składniki 100 g masła 1 szklanka mleka 1 jajko tabliczka czekolady mlecznej lub gorzkiej jak lubicie :) 12 sztuk truskawek  Suche składniki mieszamy ze sobą w misce. Masło topimy, studzimy. Mleko i jajko wbijamy do miski i dodajemy masło , mieszamy. Następnie(...)suche składniki wsypujemy do mokrych i niedokładnie mieszamy. Dorzucamy czekoladę i znów mieszamy.  Do formy wkładamy papilotki , zapełniamy mniej więcej do połowy  ciastem i kładziemy truskawkę do środka  i kolejna warstwa ciasta. Pieczemy przez 20 minut w temperaturze 200 °C. Smacznego

Cukier&Puder
Ciasto marchewkowe z polewą czekoladową 200

Wczoraj troszkę uspokoiłam swoje sumienie wpisem na sałatkę light, więc dziś możemy troszkę zaszaleć :-). Wracam do mojego ukochanego ciasta marchewkowego. Jest doskonałe, marchew nadaje mu wilgoci

Kulinarne przygody Gatity
Ciasteczka z patelni 167

łyżeczki sody oczyszczonej* 1/4 łyżeczki cynamonu* 2 łyżki mleka* cukier puder do posypaniaSposób wykonaniaMąkę z proszkiem do pieczenia i sodą przesiać na stolnicę, zrobić dołek, wybić jajko,dodać margarynę, smalec, cynamon, mleko, 35 g cukru (chociaż smaczne są też w wersjibez cukru w cieście, a jedynie posypane), zagnieść ciasto, pod koniec dodać rodzynkii żurawinę.Ciasto rozwałkować

Mix smaku
Czarne racuchy z kiwi 228

Czarne racuchy z kiwiSkładniki:(na ok. 15 sztuk)- 2 jajka - 300 ml mleka - 1 i 1/3 szklanki mąki - 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Gotuj Z Muzyką
GOFRY Z NUTELLĄ 175

białek i ucieramy z cukrem. Białka ubijamy z solą na sztywną pianę. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia.Do miski wkładamy utarte żółtka, mleko, mąkę i rozpuszczoną margarynę. Wszystko miksujemy.Na koniec dodajemy pianę z białek.Gofrownicę rozgrzewamy i smarujemy cienko olejem. Wlewamy porcję ciasta i rozsmarowywujemy. Pieczemy aż gofry nabiorą złotego koloru.Gotowe smarujemy kremem i zajadamy ciepłe!Pycha

Ostra na Słodko
Ciasteczka czekoladowe - kolejne najlepsze 188

puszystą, jasną masę. Wbić jajko, zmiksować. Wlać czekoladę, połączyć. Mąkę wymieszać z sodą, proszkiem, chilli, cynamonem, goździkami i solą. Partiami dodawać do masy maślanej, miksując na najniższych obrotach. Na końcu dodać mleko, połączyć.Dodatkowy cukier dokładnie wymieszać z cynamonem i chilli.Z ciasta formować kulki wielkości orzecha włoskiego. Każdą obtoczyć w cukrze z przyprawami, układać na blasze wyłożonej papierem

Pożeraczka, czyli raz adobrze
gruszki z budyniem w ucieranym ciachu... 162

cukier i 1 łyżeczkę masła - w 50 ml wymieszać budyń i wlać do gotującego się mleka i zagęścić jajka, zimne masło, , aromat waniliowy, cukier utrzeć mikserem - masa będzie zważona, ale to ma tak być wsypać mąkę przesianą z proszkiem i mikserem utrzeć na gładkie ciasto - ma być gęste tortownica 24cm, dno wyłożyć papierem do pieczenia a boli posmarować masłem

W Mojej Kuchni Lubię
muffinki pieczarkowe z fetą na ostro... 239

Składniki: 2 sztuki jajka, 1/2 szklanki olej rzepakowy, 1/4 szklanki cukier,1/2 łyżeczki vegeta, 1 szklanka mleko, 2 szklanki mąka tortowa, 1 łyżeczka proszek do pieczenia

W Mojej Kuchni Lubię
muffinki ze śliwkami,masą krówkową i śmietaną... 208

pestek, 1 szklanka śmietana 30%, 1 opakowanie śmietanfix, - ile potrzeba czekolada zmielona jajka, olej, mleko, kefir, cukier dobrze roztrzepać rózgą wsypać przesianą mąkę z proszkiem i sodą i "byle jak" wymieszać rózgą silikonowe foremki 4x7cm - wyszło 19 sztuk po 1 łyżce czubatej dać ciasta do foremek - dać po 1 łyżeczce masy krówkowej i po 1 śliwce bez pestek resztę ciasta

W Mojej Kuchni Lubię
Babka z kawałkami czekolady 238

gorzkiej czekolady, 2 łyżki mleka. Przygotowanie:       Do miski wsypujemy mąkę, proszek do pieczenia, wbijamy jajka i dodajemy miękkie masło. Ucieramy mikserem. Następnie dodajemy cukier i cukier waniliowy i wlewamy mleko. Na koniec wsypujemy płatki czekoladowe i mieszamy delikatnie łyżką. Ciasto przelewamy do keksówki wysmarowanej tłuszczem i obsypanej mąką. Ciasto pieczemy ok godziny w 180 stopniach

Aga w kuchni
Klasyczne babeczki 187

dodajemy cukier i miksujemy 3 minuty. 2. Mikser przełączamy na średnie obroty. Mąkę łączymy z proszkiem, sodą i solą i przesiewamy. Dodajemy w 3 partiach do miksera na przemian z mlekiem, a na sam koniec dodajemy ekstrakt z wanilii. Nie miksujemy zbyt długo, ponieważ ciasto zrobi się zbyt ciężkie (ok. 3 minuty). 3. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni (bez termoobiegu

My Culinary Art
Racuchy z bananami 192

Szklanka mleka ·                     Łyżeczka proszku do pieczenia ·                     Łyżeczka cukru waniliowego(...)Cukier puder do posypania racuchów Suche składniki mieszamy z mlekiem i jajkiem przy pomocy miksera. Ciasto, które otrzymamy powinno być nieco gęstsze od ciasta naleśnikowego. Banany obieramy ze skórki i bardzo delikatnie skrapiamy sokiem z cytryny (tylko tyle by banany nam nie zaczęły ciemnieć). Włączamy gaz pod patelnią i nalewamy olej. Kawałek banana wkładamy do ciasta i delikatnie obkręcamy. Umieszczamy

Kolizje Smaków
PANI WALEWSKA 678

mąki pszennej 3 łyżki cukru pudru 3 łyżki śmietany 18% 3 żółtka 2 łyżeczki proszku dopieczenia Słoik dżemu z czarnej porzeczki Beza 5 białek (3 z ciasta + 2 z kremu) szklanka cukru pudru łyżeczka mąki ziemniaczanej 15 g płatków migdałowych Krem 500 ml mleka 3 łyżki mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 2 żółtka 2- 3 łyżki cukru cukier

RAROSSA
Super babki ;) 313

Margarynę roztapiamy i rozpuszczamy w niej cukier. Studzimy. W jednej misce wymieszaj przesianą mąkę, proszek do pieczenia i sól. W drugiej misce rozrabiamy mleko ( 170ml)  i jajka. Do suchych składników dodajemy mleko z jajkami i margarynę z cukrem. Łączymy wszystko ale nie mieszamy długo. Ciasto ma być grudkowate (!) Na dno foremki wkładamy trochę ciasta, nakładamy budyń i dopełniamy ciastem

Olikowa kuchnia
CLAFOUTIS z czereśniami 147

CLAFOUTIS, czyli owoce w cieście. Składniki:500-600 g czereśni lub innych owoców100 g mąki1,5 łyżeczki proszku do pieczenia3 jajka0,5 szkl. cukru200 ml kremówki70 ml mlekaszczypta solipłatki migdałowe nr KRESTOPrzygotowanie:Owoce wypestkować, ułożyć w kokilkach.Jajka utrzeć z cukrem na puszystą masę, dodać śmietankę, mleko, mąkę z proszkiem i solą. Połączyć.Masą zalać owoce, posypać migdałami.Piec

kolorowotorcikowo
Ciasto balowe z karmelem 477

cukrem na sztywno. Kolejno dodawać żółtka. Na koniec dodać przesianą mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia.  Ciasto przelać na natłuszczoną i wysypaną bułką tartą blaszkę o wym. 25x36cm.  Piec około 20-25 minut w temp. 175st. Ostudzić.  Krem: 2 i 1/2 szklanki mleka, 1/2 szklanki cukru,  125g masła lub margaryny,  3-4 żółtka

Z miłości do słodkości
Zielone naleśniki z ruskim farszem 163

Lekka zmiana – ciasto naleśnikowe doprawione mielonym szpinakiem. Czas : 30 minut Składniki : 1 jajko 1/3 szklanki mleka ½ szklanki mielonego szpinaku ( może być mrożony po rozmrożeniu – bez odsączania ) 6 czubatych łyżek mąki ½ łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki pokrojonego kopru 6 łyżek puree ziemniaczanego 6 łyżek białego sera 1 cebula 6 łyżki  oleju sól pieprz mielony Zmiksować jajko, mąkę , mleko, szpinak

Buniabaje w kuchni
Makaroniki - esencja Paryża 149

Następnie przesiewamy, gdyż każde większe kawałki migdałów utrudnią nam pracę. Można również kupić już mielone migdały i tylko połączyć je z cukrem pudrem. Pianę z białek łączymy z migdałowym proszkiem, mieszając wszystko razem bardzo powoli i tylko w jedną stronę, tak, aby piana nie opadła. Gotową masę dzielimy na trzy porcje. Do jednej dodajemy kakao, do drugiej odrobinę barwnika czerwonego(...)rozsmarowanie położyć na jednej połówce zielonego makaroniku i przykryć drugą. Kremu w stosunku do ciasta powinno być 1:1.Hibiskusowy krem pâtisserie:2 żółtka200 ml mleka 3,2%20 g mąki pszennej20 g skrobi ziemniaczanej100 g cukru2 łyżki kwiatów hibiskusaMleko zagotować. Hibiskus zetrzeć na proszek w młynku do kawy, przesiać i wrzucić do mleka. Jajka utrzeć z cukrem

Food Square
Wegańskie ciasto z rabarbarem 204

śmietany wegańskiej (ja po prostu zblendowałam łyżkę tofu naturalnego z niewielką ilością mleka sojowego) 1 kg rabarbaru pół słoika konfitury (użyłam własnej roboty malinowej) na kruszonkę: 200 g mąki pszennej 100 g masła roślinnego 100 g cukru (polecam trzcinowy nierafinowany) A więc do pracy: mąkę z proszkiem do pieczenia przesiewamy, dodajemy pokrojone w kostkę masło i siekamy razem z mąką(...)Dodajemy banana (rozgniecionego widelcem na jednolitą masę), śmietanę i cukier. Zagniatamy szybko ciasto, owijamy w folię i wkładamy do zamrażalnika na minimum pół godziny. Smarujemy formę do ciasta masłem i ścieramy na tarce ciasto (ja nie doczekałam idealnego zmrożenia więc część starłam a część po prostu pokruszyłam i delikatnie wylepiłam formę i wyglądało to tak: Tak przygotowane ciasto pieczemy

greenscarf
Rozwiązanie konkursu PYSZNE.NA SŁODKO! 167

jednolitą masę. 4. Do mleka dodać sodę i sól. Wlać do miski i w dalszym ciągu ugniatać ciasto. 5. Kakao, przyprawę do pierników wsypać do miski. I już ostatecznie wyrobić masę , która będzie odchodzić od ręki. Ciasto gotowe odstawić na MINIMUM tydzień w miejscu o pokojowej temperaturze, przekryte ręcznikiem. 6. Po upływie czasu, rozwałkować ciasto na grubość(...)łyżeczka pasty pandanowej – 1 szklanka mleka kokosowego (250 ml) – 1/3 szklanki oleju roślinnego – 2 świeże gruszki (lub z kompotu) Mąkę i proszek do pieczenia przesiać do miski, dodać cukier i wymieszać. Do suchych składników dodać kokosowe mleko, olej roślinny oraz pastę pandanową. Całość energicznie wymieszać, dodać pokrojoną gruszkę, jeszcze raz krótko wymieszać i masą napełniać małe słoiczki

Z Kuchni Do Kuchni
RAINBOW CAKE 130

blaty biszkoptowe: 450 g masła 440 g cukru 10 białek 4 łyżeczki cukru waniliowego 750 g mąki pszennej 8 łyżeczek proszku do pieczenia 1 łyżeczka soli 700 ml mleka 4 barwniki spożywcze- różne kolory *wszystkie składniki muszą mieć temperaturę pokojową masa I: 1000 g serka mascarpone 750 ml śmietanki kremówki 36% sok z 1 cytryny 1/2 szklanki cukru pudru *wszystkie(...)łyżki gorącej wody barwnik spożywczy dr oetker żółty Mąkę, proszek do pieczenia i sól przesiewamy. Masło miksujemy na gładką, puszystą masę. Dodajemy stopniowo cukier z cukrem waniliowym, cały czas miksujemy. Wbijamy białka, jedno po drugim, powoli aby ciasto się nie zważyło. Do zmiksowanej masy maślanej dodajemy na zmianę mleko i składniki suche, miksujemy do połączenia składników. Ciasto ważymy, dzielimy

KuchcikoweLove
Żurawinowo-orzechowo-pomarańczowe ciasto świąteczne! 174

ciasta. Owe ciasto składa się z trzech podstawowych składników używanych w święta : żurawiny, orzechów i pomarańczy! Cóż mogę dodać, lubicie kontrasty smakowe? W tym wypadku połączenie słodyczy z kwaskiem żurawiny. Smakuje świetnie, dlatego polecam wykorzystać ten przepis na świąteczne stół. "Składniki:2 jajka150 g cukru2 łyżeczki cukru waniliowego1/3 szklanka mleka75 g masła1/4 szklanki oleju240 g mąki1 łyżeczka proszku do pieczeniaskórka(...)ubijania dodajemy mleko, rozpuszczone masło połączone z olejem i wszystko mieszamy łyżką. Kolejnym krokiem jest wymieszanie mąki, z proszkiem do pieczenia, otartą skórką pomarańczową i zmielonymi orzechami. Wszystko dodajemy do masy jajecznej i łączymy do połączenia się składników. Ostatnim krokiem jest dodanie świeżej, umytej żurawiny ( można użyć również mrożonej) i wymieszanie jej lekko z resztą ciasta. Ciasto jest troszkę

Słodkie Przyjemności
Kopiec Kreta 134

oraz banany - wszystko połączone tworzy bardzo smaczne ciasto, które by się mogło jeść ciągle. Zazwyczaj kupujemy je gotowe w sklepie, dzisiaj mam dla Was prosty przepis, który możecie wykonać w ciągu dwóch godzin.   Składniki: 2 jajka 1 szklanka mleka pół szklanki oleju 1 szklanka cukru 2 szklanki mąki łyżeczka sody łyżeczka proszku do pieczenia 3 łyżki ciemnego kakao(...)Jajka wymieszać z mlekiem i olejem. Dodawać po łyżeczce mąki zmieszanej z cukrem - dalej miksować. 2. Do masy dodać sodę, proszek do pieczenia oraz ciemne kakao. 3. Gotową masę wylać do tortownicy (moja była o średnicy 25cm) 4. Piec w 180 stopniach przez 30-40 minut (wkładałam do nagrzanego piekarnika) Masa: 500ml kremówki 3 śmietan fixy 4 łyżki cukru pudru

My World by Dagmara Rek
Malinowe buły z czekoladą 146

gorzkiej czekolady łyżeczka proszku do pieczenia 100 ml mleka roślinnego co najmniej szklanka malin szczypta soli Przygotowanie: Wszystkie składniki poza mąkami, proszkiem do pieczenia i malinami utrzeć na gładką masę. Dodawać stopniowo mąkę cały czas mieszając, pod koniec trzeba już użyć dużej łyżki Posiekać drobno czekoladę i wymieszać dokładnie z ciastem. Na koniec dodać maliny i delikatnie przemieszać. Buły wykładać

greenscarf
"Panna cotta" truskawkowa 188

nazwa taka, a nie inna. Wszystkim bardzo smakował a ciasto znikało w błyskawicznym tempie.  Biszkopt kakaowy: 4 jajka  1 szklanka cukru 3/4 szklanki mąki pszennej 1/4 szklanki kakao  1 łyżeczka proszku do pieczenia Masa serowo - budyniowa: 2 szklanki serka homo 1 budyń śmietankowy z cukrem 2 szklanki mleka  1 opakowanie żelatyny na 1 litr wody Truskawkowa(...)Biszkopt lekko zwilżyć wodą  i włożyć do blachy lub najlepiej do obręczy z regulowanymi bokami bez dna. Bardzo lubię ten kuchenny gadżet bardzo ułatwia pracę z tego typu ciastami. Do masy budyniowo-serowej dodać żelatynę. Obie masy przed wylaniem na biszkopt nie powinny jeszcze tężeć. Tak więc najpierw wylewamy białą masę a potem łyżą lub nabierką delikatnie nakładamy truskawkową

Jadło i czytadło
Muffiny gryczane reniferki - bez glutenu, mleka i jaj 149

Muffinki z mąki gryczanej - bez glutenu, mleka i jaj. Smaczne i delikatne. Najlepsze z polewą czekoladową. Bardzo chętnie jedzone przez dzieci. SKŁADNIKI: 100 g mąki gryczanej Nutrifree  70 g ksylitolu  1 łyżeczka proszku bezglutenowego  2 łyżeczki gorzkiego kakao  3 łyżki oleju rzepakowego  150 g napoju roślinnego (np.  napój ryżowy)  bezglutenowe precelki, cukrowe oczka(...)dekoracji W jednym naczyniu wymieszaj wszystkie suche składniki, w drugim mokre. Połącz zawartość obu naczyń i wymieszaj łyżką tylko do połączenia składników. Formę do muffinków wyłóż papilotkami Ciasto wylej do papilotek do ¾ wysokości. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 13-15 minut. Studź na kratce. Udekoruj

Kuchnia bezglutenowa
Wiosenne ciasto urodzinowe wg Aleex 184

kwietnia. Opowiem Wam o niej więcej niedługo. Na razie zapraszam na ciasto. Jest pyszne. Składniki: Biszkopt: • 4 jajka • 4 pełne łyżki mąki pszennej • ½ pełnej łyżki mąki ziemniaczanej • ¾ szklanki cukru, w tym cukier waniliowy • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia Masa: • 1 budyń waniliowy z cukrem • 2 szklanki mleka • 200 g masła Wierzch: • 2 galaretki truskawkowe • 3 szklanki wrzątku(...)miski, większe przekroić na cząstki. Mrożonych nie rozmrażać! 10. Zalać truskawki gorącą galaretką. Wymieszać, ostudzone wstawić do lodówki. 11. Kiedy zacznie tężeć, galaretkę z owocami wyłożyć na wierzch ciasta. Wstawić do lodówki. 12. Ciasto kroić na porcje, podawać z kawą lub herbatą. Smacznego

W mojej kuchni
Miodownik z jabłkami 266

przyprawy do piernika 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia Delecta 1/2 szkl cukru op.cukru wanilinowego Delecta 1/4 szkl gęstej śmietany Masa jabłkowa: słoik jabłek prażonych (ok 750g) 2 galaretki wiśniowe Masa budyniowa: 1 budyń waniliowy lub śmietankowy 1/2l mleka 2 łyżki cukru pudru kostka miękkiego masła Polewa kakaowa: 4 łyżki cukru 2 łyżki mleka 3 łyżki kakao 1/4 kostki palmy(...)łyżeczka żelatyny Dekoracja: maczek truskawkowy Delecta maczek mango Delecta maczek tutti frutti Delecta Ciasto: Do dużej miski wsypać mąkę, sodę i cukier, dodać margarynę, dokładnie posiekać siekaczką. Dodać pozostałe składniki, zamieszać i zagnieść gładkie, elastyczne ciasto. Schłodzić. Podzielić na 2 części. 2 formy (30x22cm) wyłożyć papierem do pieczenia, rozwałkować ciasto, nakłuć widelcem. Piec ok 20 minut w 180st. Ostudzić. Masa

Smakołyki Asi