tortowej 1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej 1 płaska łyżka kakao 1 mała płaska łyżeczka proszku do pieczenia Krem budyniowy: 2 szklanki mleka 2 budynie waniliowe ( bez cukru i na pół litra mleka każdy ) pół szklanki cukru pudru 20 dag masła 82 % 2 łyżki mleka w proszku 2 łyżki kakao Dodatkowo: 10 dag czekolady 1 czekoladowe jajko ( kinder jajko ) 8 podłużnych(...)proszkiem do pieczenia i kakao i delikatnie mieszamy. Ciasto przekładamy do tortownicy o średnicy około 18 cm, wyłożonej papierem do pieczenia. Następnie biszkopt pieczemy około 15 - 20 minut w temperaturze 170 stopni. Upieczony studzimy. W ten sam sposób pieczemy jeszcze dwa biszkopty. 2. Krem: Budynie rozpuszczamy w połowie zimnego mleka, pozostałe mleko zagotowujemy i wlewamy budynie, gotujemy do zgęstnienia cały
Izabelawkuchniczekoladowy: 100 g cukru pudru 1 czubata łyżka kakao 2 łyżki mleka 1 łyżeczka masła kolorowa posypka do dekoracji Sposób przygotowania: KULECZKI MARCEPANOWE: Masę marcepanową wyrabiamy z odrobiną czerwonego barwnika, formujemy małe kuleczki wielkości dużych draży, układamy na talerzyku i schładzamy w lodówce, na czas przygotowania ciasta. CIASTO: Masło wyjmujemy dużo wcześniej z lodówki aby osiągnęło temp pokojową.Wkładamy(...)jednym jajku aż do skończenia. Mąkę ziemniaczaną mieszamy z mąką pszenną oraz proszkiem do pieczenia i po łyżce dodajemy do masy,dokładnie wszystko razem utrzeć,na koniec wlać olej oraz ocet i wymieszać. Następnie wsypujemy kuleczki marcepanowe i mieszamy całość delikatnie łyżką. Ciasto wykładamy do dużej silikonowej formy na babę Pieczemy około 50 minut w temp
Wanilia i Kardamonciasta. Wystarczy tylko płyta grzewcza i patelnia, nie potrzeba piekarnika, a efekt zaskakujący. Składniki: 200g ciasta kadayif 2 łyżki masła 2 łyżki cukru ½ szklanki orzechów włoskich połamanych Masa budyniowa. 2 budynie waniliowe ¾ l mleka 5 łyżek cukru Laska wanilii 1 śmietana w proszku-Śnieżka Wykonanie. Kunafę pociąć nożyczkami na małe kawałeczki, pobawić się nimi trochę, podrzucając do góry
Kulinarny karnet ChristopheraBiałka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania stopniowo dodawać cukier, a następnie kolejno żółtka i przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia i wylać ciasto (biszkopt i bezę piekłam w tortownicy o śr. 24 cm, ale wierzch ścinałam bo ciasta wyszły za wysokie, więc śmiało można użyć większej tortownicy(...)sztywną pianę i (cały czas ubijając) wsypywać kolejno cukier puder, suchy mak, wiórki kokosowe i proszek do pieczenia. Upiec w tej samej tortownicy, co biszkopt. Temperatura i czas pieczenia również ten sam. Gdy ciasto ostygnie, ułożyć je na pierwszej warstwie. III warstwa: Mleko podgrzać. Żółtka utrzeć z cukrem, dodać obie mąki, ekstrakt waniliowy i wymieszać. Cienkim strumieniem wlać gorące mleko
Domowa Cookierenka Agikogoś. Póki co, na osłodę, prezentuję Ciasto Staszka, w którym goryczka postanawia ożenić się z mocną słodkością. Składniki -4 jajka -8 łyżek oleju -2 szklanki cukru -szklanka i 4 łyżki mąki tortowej -20 dag margaryny lub masła -2 łyżeczki proszku do pieczenia -1,5 łyżki kakao -2 łyżki kawy mielonej -1,5 szklanki mleka -10 dag wiórków kokosowych Przygotowanie Jajka(...)dodać szklankę mąki, proszek do pieczenia, kakao. Ubić sztywną pianę z białek. Dodać do masy i jeszcze przez chwilę ucierać. Ciasto wyłożyć na blachę wysmarowaną tłuszczem oraz posypaną mąką lub do małych okrągłych foremek. Piec 40 minut w temp. 180 st. C. Kawę zaparzyć w małej ilości wody (1/2 filiżanki). Gdy ciasto ostygnie, nasączyć
Zielona KuchniaSkładniki ciasta : 4 duże jajka 4 łyżki naparu z mocnej kawy Tomy Cafe 100 g mąki pszennej 60 g cukru 1 łyżka ciemnego kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia(...)wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kakao, delikatnie łączymy składniki. Dużą blaszkę od piekarnika wykładamy papierem do pieczenia, wylewamy ciasto i równio je rozsmarowujemy na kształt dużego prostokąta. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 *C, przez około 15 minut. Biszkopt wyciągamy i jeszcze ciepły zawijamy z papierem w rulon. Budynie mieszamy z mąką, cukrem i mlekiem. Gotujemy budyń, ciągle
Kulinarne Fantazje MarioliCiasto? Tak, z jabłkami i budyniem oraz polewą, taką, jak robiła babcia. Ooo, to daj kawałek! Dobra, daj jeszcze ten mały, co tam w blaszce jest…W zasadzie możesz mi ukroić większy, bo mam ochotę na słodkie! (…) Mogę repetę…? Składniki: biszkopt 5 jajek 1 szklanka mąki pszennej tortowej 1 szklanka cukru pudru 1 łyżeczka proszku do pieczenia(...)cukru polewa 100g masła 3 łyżki kakao 2 łyżki mleka 2 łyżki wody 2 łyżki cukru pudru Wykonanie: biszkopt : żółtka jajek oddzielamy,białka ubijamy na sztywno, dosypujemy powoli cukier, następnie dodajemy po żółtku, na sam koniec wsypujemy mąkę z proszkiem do pieczenia. Delikatnie mieszamy całość drewnianą łopatką. Przelewamy ciasto do wyłożonej papierem tortownicy.Pieczemy
Raj dla Podniebieniałyżki mleka 2 łyżki margaryny 2 łyżki kako 2 łyżki cukru Ponadto: tłuszcz do blaszki papier do pieczenia wiórki kokosowe do posypania na wierzch ciasta Sposób przygotowania:Ciasto: Margarynę , olej, wodę , cukier i kakao podgrzewac na małym ogniu , cały czas mieszając , do chwili gdy powstanie gęsta jednolita masa. Do ostudzonej masy dodac żółtka, miksując. Wsypac mąkę wymieszaną z proszkiem(...)Masa jogurtowa: Żelatynę rozpuścic w 3 łyżkach wody. Margarynę utrzec z cukrem. Dodawac małymi porcjami jogurt a następnie żelatynę. Polewa:Do rondelka wsypujemy cukier , kakao i wlewamy mleko. Gdy wszystkie składniki sie rozpuszczą dodajemy margarynę i mieszamy do momentu powstania jednolitej masy.Murzynek z masa jogurtową. Ostudzone ciasto przekroic wzdłuż. Płaty ciasta przełożyc masą. Polewamy polewą czekoladową i posypujemy wiórkami
Słodkości i nie tylkołyżeczki sody 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka esencji waniliowej Przesiać mąkę, kakao, proszek do pieczenia i sodę W osobnej misce roztrzepać jajka z olejem, cukrem i mlekiem. Do mokrych produktów wsypać mąkę z kakao i krótko zamieszać- do połączenia. Ciasto będzie dość luźne. Przelać do przygotowanych papilotek. Piec około 20 minut do suchego patyczka. Wystudzić
Piekarz-Kucharz-Garkotłukłyżki mleka 2 łyżki margaryny 2 łyżki kakao 2 łyżki cukru Ponadto : tłuszcz do blaszki papier do pieczenia wiórki kokosowe do posypania na wierzch ciasta Sposób przygotowania: Ciasto: Margarynę , olej, wodę , cukier i kakao podgrzewać na małym ogniu , cały czas mieszając , do chwili gdy powstanie gęsta jednolita masa. Do ostudzonej masy dodać żółtka, miksując. Wsypać mąkę wymieszaną z proszkiem(...)Masa jogurtowa: Żelatynę rozpuścić w 3 łyżkach wody. Margarynę utrzeć z cukrem. Dodawać małymi porcjami jogurt a następnie żelatynę. Polewa: Do rondelka wsypujemy cukier , kakao i wlewamy mleko. Gdy wszystkie składniki sie rozpuszczą dodajemy margarynę i mieszamy do momentu powstania jednolitej masy. Murzynek z masą jogurtową. Ostudzone ciasto przekroić wzdłuż. Płaty ciasta przełożyć masą. Polewamy polewą czekoladową i posypujemy
Różne smaki w kuchnikokosowych to propozycja na świąteczny deser dla dzieci lub dla tych którzy nie przepadają za przekładanymi ciastami z kremem. Składniki: 2 szklanki mąki pszennej (czubate) 4 jajka 1 szklanka cukru 1 łyżeczka sody 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 szklanka mleka 1/2 szklanki oleju 100 g gorzkiej czekolady 2 łyżeczki kakao 2 łyżeczki przyprawy do piernika gotowa polewa(...)toffi wiórki kokosowe do obtoczenia Sposób przygotowania: Czekoladę gorzką rozpuścić w kąpieli wodnej. Mąkę pszenną wymieszać z kakao, sodą, proszkiem do pieczenia oraz przyprawą do piernika. Jajka wbić do miski wsypać cukier, utrzeć na puszystą masę, wlewać cienkim strumieniem mleko, cały czas miksując, dodać przesiane składniki suche, delikatnie mieszać tak aby nie zrobiły się grudki. Do masy dodać
Wanilia i Kardamonwłasnego ogródka. Od razu proponuję zrobić z podwójnej porcji. Mega pyszne! Składniki: CIASTO KRUCHE na 4 sztuki: 1 szklanka mąki pszennej 10 dag masła 50 g cukru pudru 1 łyżka cukru z wanilią ½ łyżeczki proszku do pieczenia 1 żółtko KREM: 350 ml mleka 1 budyń śmietankowy 50 g masła 2 łyżki cukru 1 łyżeczka cukru z wanilią DODATKOWO
Wanilia i Kardamonmasła 2,5 łyżeczki cukru 300 ml mleka Wykonanie: Do dużej miski przesiać mąkę, proszek i sól. Palcami wetrzeć w mąkę masło, starannie wyrabiając i napowietrzając. Dodać cukier i wymieszać. W suchych składnikach zrobić wgłębienie i wlać mleko. Stolnicę obsypać mąką, przełożyć na nią ciasto i starannie wyrobić ciasto, aż będzie tworzyć zwartą bryłę. Z ciasta uformować placek
Pasja SmakuDosłownie w ciągu 6-10 minut ciasto pojawia się już w piekarniku :)) - 2 szklanki mąki pszennej - szklanka cukru - 2 łyżeczki proszku do pieczenia - 2 jajka - nie pełna szklanka oleju - 3 laski rabarbaru - nie pełna szklanka mleka - 1 cukier wanilinowy Moja szklanka jest mała , na 200 ml. Mąkę, cukier i proszek do pieczenia wyspać do jednej misy. Lekko mleko
Pasje JolkiSkładniki Ciasto: 3 jajka 0,5 kubka oleju 0,5 kubka mleka 0,5 kubka maślanki 1 tabliczka czekolady 2łyżki dobrej jakości kakao szczypta soli 1,5 kubka cukru 1,5 kubka mąki tortowej 0,5 kubka mąki z ziaren amarantusa 2 łyżeczki proszku do pieczenia Krem orzechowy: 0,5 słoiczka masła orzechowego z kawałkami orzeszków 1 op serka mascarpone(...)rozpuszczamy w kąpieli wodnej Jajka mieszamy z olejem, maślanką oraz rozpuszczoną czekoladą, dolewamy słodkie mleko z masłem mąkę przesiewamy z proszkiem i kakao, stopniowo dolewamy mokre składniki Wszystko dokładnie mieszamy, przelewamy do foremki masło orzechowe mieszamy z cukrem oraz mascarpone, układamy łyżką na cieście wstawiamy do nagrzanego do 180*C piekarnika, pieczemy do uzyskania efektu suchego patyczka po ostudzeniu
Luźna Kuchniabanany, wbijamy jajka i dodajemy twaróg oraz ekstrakt z wanilii. Całość mieszamy, wsypujemy mąkę, proszek do pieczenia oraz sól. Mieszamy i próbujemy, jeśli ciasto wydaje się Wam mało słodkie - dodajcie cukier. Ciasto jest dosyć gęste, ale jeśli wolicie cieńsze placuszki, to możecie dodać odrobinę mleka - wtedy łatwiej będzie formować mniejsze placki. Placki można smażyć bez tłuszczu na patelni teflonowej
Cooking Monster