szklanki mąki pszennej tortowej 3 żółtka cukier waniliowy 1/2 szklanki cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 250g masła lub margaryny MASA SEROWA 750g-1000g sera półtłustego 5 jajek 3/4 szkl cukru szklanka mleka 2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej 1 łyżka cukru waniliowego szczypta soli CIASTO Z podanych składników zagniatamy gładkie ciasto. Wstawiamy je na około 1 godzinkę
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokujajko -> 50g mąki pełnoziarnistej -> 10-15-g kakao -> ½ łyżeczki proszku do pieczenia -> Kilka kropli ekstraktu z wanilii/ cukier waniliowy -> 50ml mleka -> Pasek czekolady -> Garść orzechów, suszona żurawina Wykonanie: Nagrzewamy piekarnik(...)180C. W tym czasie do większej miski przekładamy serek wiejski, wbijamy jajko, zalewamy mlekiem. Całość podsypujemy mąką wraz z proszkiem do pieczenia. Dodajemy kakao, ekstrakt wanilii oraz posiekane orzechy. Wszystko miksujemy do uzyskania jednolitej masy. Formę do pieczenia smarujemy masłem i obsypujemy bułką tartą, aby ciasto nie przywarło. Masę przelewamy do formy, wierzch obsypujemy suszoną żurawiną. Wstawiamy do piekarnika
Jedz zdrowo żyj zdrowo!doskonałe jest na każdą okazję, czy do niedzielnej kawy. SKŁADNIKI Ciasto: 250 g mąki krupczatki, 125 g mąki pszennej, 150 g masła, 2 żółtka, ½ szkl. cukru pudru, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 2 łyżki śmietany 18%, 1 łyżeczka cukru waniliowego, szczypta soli Masa budyniowa: 400 ml mleka, 1 budyń waniliowy, 2 łyżki mleka Dodatkowo: 4 jabłka, cukier puder, 2 łyżki(...)manny WYKONANIE Mąki mieszamy z solą i proszkiem do pieczenia, dodajemy pokrojone masło, szybko ze sobą rozcieramy, następnie dodajemy resztę składników, zagniatamy. Dzielimy na 2 części: pierwszą większą, drugą mniejszą. Wkładamy do woreczków foliowych, a następnie na 30 minut do zamrażarki. Blaszkę o wymiarach 20x25 cm wykładamy pergaminem. Większą część schłodzonego ciasta rozwałkowujemy, układamy w formie, nakłuwamy widelcem, wkładamy
słodki bratekstół. Wielkanocne Babeczki - Gniazdka z Jajeczkami - S kładniki (ok. 1 4 babeczek): Ciasto: 3 jajka 150 g mąki 150 g masła w temperaturze pokojowej 150 g cukru łyżeczka proszku do pieczenia cukier waniliowy (16 g) szczypta soli 2 łyżki kakao Krem: 500 ml mleka łyżka mąki pszennej budyń czekoladowy 1/3 szklanki cukru ok. 100 g masła(...)Resztę mleka gotujemy wraz z cukrem, a następnie dodajemy rozrobiony budyń. Ciągle mieszając gotujemy do zgęstnienia masy - całkowicie studzimy. Masło miksujemy na jasną, puszystą masę i ciągle miksując stopniowo dodajemy po łyżce budyniu oraz kakao. Gotową masę umieszczamy w lodówce do momentu lekkiego stężenia. Ciasto: Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Mąkę przesiewamy wraz z proszkiem do pieczenia, kakao
Słodka Stronamleka w proszku 3 łyżki żelatyny łyżka oleju Płatki owsiane mieszamy z cukrem i mąką, dodajemy posiekane na mniejsze kawałeczki masło oraz jajko. Zagniatamy ze sobą dokładnie i przekładamy na spód tortownicy. Masa nie jest zbyt współpracująca, więc łatwiej odrywać mniejsze porcje i dociskać miejsce przy miejscu, na samym końcu wyrównując całość dużą łyżką. Tak przygotowane ciasto(...)dodatkiem syropu, cukru i mleka w proszku, cały czas mieszając. Dusimy chwilę do momentu rozpadnięcia się owoców. Żelatynę zalewamy ciepłą wodą na 10-15 minut, mieszamy. Dodajemy do masy owocowej razem z odrobiną oleju. Gdy glazura zaczyna się powoli zsiadać, a nasz sernik jest już całkowicie wystudzony możemy przelać ją na wierzch ciasta. Rozprowadzamy malinowe cudo równomiernie i całość schładzamy
sama złodyczwersji, bo maliny i kokos to również świetny duet. CIASTO Z MORELAMI I WIÓRKAMI KOKOSOWYMI przepis autorski // tortownica 22cm ~120g mąki pszennej ~100g mąki pszennej razowej (można dać również zwykłą pszenną) ~150g cukru ~3 jajka ~1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia ~60g masła, rozpuszczonego i ostudzonego ~80ml mleka (u mnie(...)sojowe) ~4 łyżki wiórków kokosowych ~300-400g moreli Mąki i proszek przesiać. Mleko wymieszać z masłem. Morele pokroić w kostkę. Jajka ubić z cukrem na puszystą masę, ciągle miksując (zmniejszyć obroty) dodać mąki, a następnie mieszankę mleka z masłem, miksować jeszcze chwilę, do połaczenia się składników. Ciasto przełożyć do tortownicy wysmarowanej masłem/wyłożonej papierem do pieczenia. Wierzch posypać
chili & sugarsól, pieprz (do smaku) Dodatkowo: olej do głębokiego smażenia Dip serowy: 100g serka topionego (dowolny wariant smakowy) mleko (ilość w zależności od preferencji gęstości) W misce wymieszać mąkę pszenną, kukurydzianą i proszek do pieczenia. Dodać wodę, roztrzepane jajko oraz przyprawy. Ciasto wyrobić za pomocą dłoni i rozwałkować na cienki placek (około 1 mm). Szklanką wycinać kółka, każde(...)sekund na mocno rozgrzanym oleju. Chipsy odsączyć z nadmiaru tłuszczu - na ręczniku papierowym . Podawać z dipem serowym. Serek topiony rozpuścić w małym garnuszku i delikatnie rozrzedzić - dodając odrobinę mleka
Di gotujeszczyptą soli i odstawić. Do żółtek dodać cukier i ubić na puszystą masę. Następnie dodać wymieszane mąki z proszkiem do pieczenia i kakao. Na koniec dodać ubite białka. Blaszkę o wymiarach 35x25 wyłożyć papierem do pieczenia i przełożyć ciasto. Blaszkę wstawić do piekarnika nagrzanego na 200 C i piec ok 10-12 minut, do suchego patyczka, funkcja góra dół. Biszkopt(...)Gorącą bezę od razu wyłożyć na dużą deskę i delikatnie odlepić papier do pieczenia, odstawić do wystudzenia. Krem budyniowo-kokosowy Pół litra mleka zagotować z cukrem. Pozostałe mleko przelać do garnuszka i rozpuścić proszek budyniowy. Gdy mleko się zagotuje wlać zawartość garnuszka i ugotować budyń. Gotowy budyń wystudzić. Masło utrzeć z likierem kokosowym. Cały czas ubijać i porcjami
Monia miesza i gotujemrożone 1/2 szklanki malin 5 jajek 1 szklanka cukru 1 cukier waniliowy 200 ml wody mineralnej 200 ml oleju 3 szklanki mąki tortowej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 tabliczka czekolady mlecznej 2 łyżki mleka blaszka o wymiarach 38/26 cm Jajka ubijamy z cukrem i cukrem waniliowym na gęsty kogel mogel, następnie dodajemy olej i wodę(...)mineralną.Mąkę mieszamy z proszkiem i partiami dodajemy do jajek delikatnie mieszając. Jagody dodajemy do ciasta i delikatnie mieszamy łyżką. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, przelewamy ciasto, na wierzchu układamy maliny. Pieczemy w temperaturze 180 stopni do suchego patyczka moje ciasto piekło się około 40/45 minut. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej z dwoma łyżkami mleka i polewamy ciasto. Smacznego
Sama słodycz i szczypta chiliokoło 100 ciasteczek zostało mi nie więcej niż 20.. ;-) Jedynym minusem tego ciasta jest to, że nie da się rozwałkować więc trzeba ręcznie rolować wałeczki. Ale warto włożyć odrobinę wysiłku dla efektu końcowego. Składniki na ok 100 ciasteczek: 500 g mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 250 g masła lub margaryny 3 żółtka 1/2 szklanki syropu wiśniowego(...)masła lub margaryny 3 łyżki mleka 3 łyżki kakao 1 szklanka cukru pudru Sposób wykonania: Do mąki dodać żółtka, proszek do pieczenia, sok lub syrop wiśniowy, łyżkę cukru ( opcjonalnie) oraz masło lub margarynę i zagnieść szybko ciasto. Z gotowego ciasta rolować krótkie paseczki a następnie zwinąć na kształt kłódki. Gotowe ciasteczka układać w małych odstępach na blachach wyłożonych papierem
Na słodko lub wytrawniepowodu, że ciasto z czterech jaj robię tylko jako spod, a nie jako spód i wierzch. Poza tym dla miłośników chałwy to po prostu jest poezja smaku :D Polecam wszystkim ciasteczkowym potworom. Składniki: 4 jajka 1 szklanka cukru 1 opakowanie cukru waniliowego 4 łyżki oleju 1 szklanka mąki pszennej 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej 1/2 margaryny 1 łyżeczka proszku do pieczenia(...)cukrem waniliowym. Dodaję obie mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia. Masło rozpuszczam na patelni i cienkim strumieniem dodaję do ciasta. Na końcu wlewam olej, mieszam i przekładam na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Ciasto wstawiam do piekarnika nagrzanego do temperatury 180'C na ok 30 minut. Wyjmuje i studzę. Na mleku gotuję budyń, nakrywam folią i odstawiam do wystygnięcia
Ciasteczkowy PotwórWykonanie francuskich ciastek z nadzieniem: W rondlu zagotować 200 ml mleka z dodatkiem cukru. Proszek budyniowy rozrobić w pozostałym mleku i wlać na gotujące się mleko. Ugotować budyń. Do ugotowanego budyniu dodać jajko i bardzo dobrze wymieszać, najlepiej rózgą. Budyń odstawić do zupełnego wystygnięcia. Zimne ciasto francuskie rozwinąć na blacie lub stolnicy. Przeciąć wzdłuż na dwa równe kawałki. Następnie każdy
kolorowotorcikowopieczonym kremem jogurtowym. Charakteru dodają gruszki gotowane w winie z przyprawami korzennymi, których aromat przywołuje długie jesienne wieczory. CIASTO KRUCHE: 1 1/2 szklanki mąki pszennej 1/4 szklanki cukru 100 g masła 1 żółtko 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki mleka KREM JOGURTOWY: 400 g jogurtu naturalnego 1 szklanka śmietany 18 % 3 jajka 1/2 szklanki cukru 2 łyżki mąki pszennej(...)piwa Twarde gruszki obrać, pokroić na ćwiartki i gotować w winie z przyprawą około 10 min, aż zmiękną. Pozostawić na parę godzin w winie, aż nabiorą ładnego koloru. Składniki ciasta posiekać nożem i szybko zagnieść lub wyrobić w malakserze. Masło powinno być zimne. Wylepić formę do tarty (26cm) i włożyć do zamrażarki. Po 20 minutach nakłuć ciasto widelcem i piec
https:KKuchniaMniamktóre uzależnia ;) Nie wyczuwamy braku jajek i mleka. Chwila przyjemności dla wszystkich miłośników wilgotnych ciast i nie tylko. Zapraszam! Ciasto kakaowe (bez jajek i bez mleka) Składniki: 300g mąki 200g cukru 140ml oleju 220ml wody 50g kakao 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 1 płaska łyżeczka sody polewa: 1/2 gorzkiej czekolady, 1 łyżka masła, 100ml kremówki, garść płatków(...)tartą. Piec na niskiej półce piekarnika w 170'C góra-dół przez ok 45 minut. (do suchego patyka) Przygotowujemy polewę. Wszystkie składniki mieszamy na małym ogniu. Jeszcze ciepłe ciasto polewamy polewą. Smacznego
Tagebuch po polskuZawsze omijany wielkim łukiem w końcu doczekał się sprawdzenia. Cudowne ciasto parzone z aksamitnym, budyniowym kremem. Okazuję się, że karpatka to naprawdę banalne w wykonaniu ciacho, które smakuje wszystkim. Składniki: 1 szklanka wody 150g margaryny 1 szklanka mąki pszennej 5 jajek szczypta soli szczypta proszku do pieczenia 3 szklanki mleka (może być sojowe Alpro ,wówczas wtedy nasza karpatka będzie zdrowym(...)stopniowo jajka i miksować na gładką masę. Dodać proszek do pieczenia i sól. Ciasto dzielimy na 2 porcję. Pierwszą wykładamy w nasmarowanej tłuszczem i wysypanej mąką blaszce ( wymiary:25cm/32cm) i pieczemy ok.30 minut w temperaturze 180 stopni. Z drugą postępujemy dokładnie tak samo. Blaty studzimy. Budyń: Do garnuszka wlewamy 2 szklanki mleka i cukier. Szklankę mleka mieszamy z żółtkami mąką
Wielki apetytkwaśny węglan sodu) – do ciast piernikowych, półkruchych, • kwaśny węglan amonu (amoniak) – do pieczywa cukierniczego trwałego, wafli, wyrobów o małej objętości. Chemiczne środki spulchniające mogą nadawać wypiekom nieprzyjemny posmak, dlatego należy dodawać je w ilości około 1% w stosunku do użytej mąki. Nadużycie spulchniaczy wpływa również negatywnie na proces ich trawienia. Proszek do pieczenia Proszek do pieczenia jest środkiem składającym(...)cytrynowego oraz 1/2 szklanki słodzonego mleka. Z użyciem sody oczyszczonej i przepisów z mojego bloga możecie upiec miodownik kajmakowy , ciastka kokietki (btw, teraz już rozumiem, po co ten ocet!), ciastka grzyby czy bieszczadzkie racuchy z dyni . Mieszanie sody oczyszczonej z proszkiem do pieczenia Niektóre przepisy podają, iż należy do mąki dodać zarówno proszek do pieczenia, jak i sodę
Trzeci talerz