Podałam ciasto na ślicznym talerzyku z kolekcji Gloria od Porcelana Bogucice Biszkopt z pianką truskawkową Składniki : Biszkopt : jajka-6 szt cukier-1 szklanka mąka-1 szklanka proszek do pieczenia-1 łyżeczka kakao-1- 2 łyżki Pianka : śnieżka - 2 szt mleko - 400 ml galaretka truskawkowa - 2 opak woda gotowana - 400 ml PRZYGOTOWANIE Biszkopt Białka ubić na sztywno, dodać(...)trochu mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia , wymieszać. Podzielić ciasto na 2 części, jedną mniejszą , do mniejszej części ciasta dodać kakao, wymieszać. Ciasto wylewać do wysmarowanej tłuszczem blachy łyżką , raz ciemne , póżniej jasne i na to jasne na wierzch , polewać w odstępach ciemne ciasto. Tak aby na spodzie i na wierzchu było ciasto ciemne. Piec
Kuchnia Danusitemp. pokojowej, natomiast śmietanka bardzo dobrze schłodzona. Polewa lustrzana mirror glaze: 130 g wody 250 g cukru 170 g mleka skondensowanego słodzonego 17 g żelatyny 300 g białej czekolady barwniki w proszku lub w żelu Przygotowanie: Brownie: Ciasto przygotuj zgodnie z przepisem podanym w linku Użyj proporcji podanych w przepisie na blaszkę 15×15 cm ale upiecz ciasto(...)zimnej wody, tylko tyle żeby woda przykryła żelatynę Pulpę z mango połącz z jogurtem greckim za pomocą trzepaczki Żelatynę rozpuść w mikrofali lub z dodatkiem dwóch łyżek śmietanki lub mleka na najmniejszym ogniu Dodaj żelatynę do musu z mango Dobrze schłodzoną śmietankę ubij z łyżką cukru pudru, masa powinna być dobrze ubita ale nie całkiem na sztywno, powinna nadal mieć
Słodki Blogszklanki mąki pszennej- 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej- 1 łyżeczka proszku do pieczeniaKrem:- 20 dag cukru- 1/2 litra mleka- 1 łyżka mąki pszennej- 1 łyżka mąki ziemniaczanej- 2 cukry waniliowe- 1 margarynaPolewa czekoladowa:- 1/2 szklanki cukru pudru- 1/2 kostki margaryny- 3 łyżki kakao- 3 łyżki wodyPrzygotowanie:Wszystkie podane składniki na ciasto zagniatamy, wyrabiamy i dzielimy na dwie cześci. Każdą pieczemy(...)złoty kolor). Jak blaty upieczone możemy przystąpić do robienia biszkoptu. Białka, cukier i wodę ubijamy na sztywno. Następnie dodajemy po 1 żółtku, następnie mąkę pszenną i ziemniaczaną wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Pieczemy w 180 C około 50 minut (na tzw. suchego patyczka). Po upieczeniu warstw gotujemy krem. Z pół litra mleka odlewamy 1/2 szklanki, w której wymieszamy mąki. Pozostałą
Zainspirowana w kuchnijajko 1 słoiczek powideł 2-3 łyżki miodu 2-3 łyżki cukru trzcinowego do posypania po wierzchu 1. Mąkę z kakao, proszkiem, sodą, cukrem pudrem i przyprawą do piernika przesiewamy do miski. Dodajemy jajko, miód, mleko i zagniatamy ciasto. Odstawiamy na 30-40 min do lodówki aby odpoczeło. 2. Po tym czasie ciasto dzielimy na dwie części i wałkujemy
Gotowanie...to proste !ryżowego (lub innego gęstego), 60 ml oleju kokosowego (w formie płynnej), 150 ml mleka kokosowego Przygotowanie: Mąkę przesiewamy wraz z proszkiem do pieczenia, dodajemy płatki owsiane i wiórki kokosowe, mieszamy całość. Dolewamy syrop roślinny, olej a następnie mleko. Wyrabiamy ciasto ręcznie (będzie się kleić na początku, można dłonie wysmarować olejem, nie dosypujmy mąki ani płatków). Odstawiamy ciasto na 5 minut(...)trzcinowy ok. 100 g zamiast syropu roślinnego. Olej kokosowy można zastąpić olejem rzepakowym. Mleko kokosowe można zastąpić innym mlekiem roślinnym, ale to już nie będą te same ciasteczka. Moje modyfikacje: dałam mąkę zwykłą pszenną, dodałam płatki owsiane i orkiszowe, zamiast syropu ryżowego dałam cukier, normalny proszek do pieczenia, mleko ryżowo kokosowe ( ostatnio jest w ofercie Lidla
Państwo Wojtczuk gotujątworzy przepyszny wypiek, który z pewnością warto przygotować w naszych domach. Ciasto "Weselna Dama" z Masą Budyniową i Makowym Biszkoptem - Składniki: Biszkopt: 4 jajka 3/4 szklanki cukru 3/4 szklani mąki 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/4 szklanki suchego maku cukier waniliowy (opakowanie 16 g) masa: 500 ml mleka budyń waniliowy łyżka mąki ziemniaczanej 1/3 szklanki cukru 125 g miękkiego(...)minut do "suchego patyczka". Po całkowitym wystudzeniu biszkopt przekrawamy na dwie części. Masa: Do miski odlewamy ok. pół szklanki mleka i dodajemy budyń w proszku oraz mąkę ziemniaczaną - dokładnie mieszamy. Resztę mleka gotujemy wraz z cukrami, a następnie dodajemy rozrobiony budyń. Ciągle, energicznie mieszając gotujemy do zgęstnienia masy - studzimy. Masło miksujemy na jasną, puszystą masę i ciągle miksując
Słodka Stronakamieniu winnym -mniej niż pół łyżeczki sody oczyszczonej Krem kokosowy -śmietanka z jednej puszki mleka kokosowego -kostka naturalnego tofu -ksylitol (według indywidualnych preferencji) -sok z limonki -mąka kokosowa Karmelizowane marchewki -duża marchew (z niej wystrugać mniejsze marchewki) -syrop klonowy CIASTO MARCHEWKOWO-ORZECHOWE Mąki, mix ziaren, proszek, sodę i marchewkę wymieszać razem. Płynny olej kokosowy, mus jabłkowy i ksylitol również wymieszać
Candy Pandasżółtka od białek, żółtka ubijamy z cukrem, dodajemy mąkę pszenną i ziemniaczaną wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Następnie dodajemy ubitą na sztywno pianę z białek. Gotowe ciasto wylewamy do formy i pieczemy w temperaturze 180 C około 30 minut. Przygotowanie kremu: 1 i 1/2 szklanki mleka zagotowujemy z cukrem, w pozostałym mleku rozprowadzamy mąkę. Ugotowany budyń studzimy, gdy wystygnie miksujemy
Zainspirowana w kuchniobowiązkowo musi zawierać gęste mleko kokosowe – jest tłuste, a jego dodatek sprawi, że ciasto będzie aksamitne i kremowe. Poniższa wersja przygotowana jest specjalnie na święta, dlatego do środka dorzuciłam zarówno brzoskwinie jak i rodzynki, wierzch natomiast połyskuje rozpustną czekoladową polewą. Składniki na tortownicę o średnicy 20cm: Spód: ¾ szklanki mąki pszennej 1/3 szklanki cukru pudru ½ łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli(...)przesiej mąkę, cukier puder, proszek do pieczenia oraz sól. Dodaj schłodzoną, pokrojoną w kostkę margarynę i dłońmi wetrzyj ją w suche składniki. Kiedy ciasto będzie przypominało mokry piasek, dodaj przecier z mango i ponownie ucieraj, aż uzyskasz gładkie ciasto. Wstaw je do lodówki na 30 minut. Tortownicę natłuść i wyłóż papierem do pieczenia. Ciasto wyjmij z lodówki i wyłóż
Roślinna - blog wegańskisię, że całkiem udany. Kruche ciasto na mące orkiszowej i mleku kokosowym wyszło świetne. Wspaniale się zagniata i formuje. Zaś po upieczeniu jest idealnie kruche. Kajmak zrobiłem ekspresową metodą, więc bardziej przypomina toffee, ale myślę, że znajdzie on swoich amatorów. Drugi mazurek zamarzył mi się różany . Masę tę dotychczas przygotowywałem na bazie mleka w proszku i masła, więc chcąc
Food Squareskładników z lodówki. Ogrzeją się w rozpuszczonym maśle i podgrzanym mleku. SKŁADNIKI CIASTO 2 jabłka obrane i pokrojone w kosteczkę 100 g masła 100 g gorzkiej czekolady 3 jajka 200 ml mleka (3/4 szklanki) 220 g mąki pszennej (1 i 1/2 szklanki) 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki kakao 1 szklanka cukru SOS WANILIOWY 80 g masła(...)Zdejmujemy rondel z palnika, dodajemy ziarenka wanilii. Mieszamy. CIASTO : Dno formy o wymiarach 17x24 cm lub tortownicy o średnicy 22-23 cm. smarujemy masłem i wykładamy papierem do pieczenia lub oprószamy mąką. Piekarnik rozgrzewamy do 175℃ z włączoną funkcją grzanie góra/dół bez termoobiegu. W rondelku podgrzewamy masło z mlekiem i połamaną na kostki czekoladą. Podgrzewamy na minimalnym ogniu
cool and mintyJeśli szkoda nam otwierać całą puszkę mleka lub brakuje go w naszej spiżarni możemy zastąpić je sokiem z cytryny lub z pomarańczy i całość dosłodzić niewielką ilością cukru pudru. Jeśli chcielibyście podać ciasto bez kremu, wówczas polecam upiec je w mniejszej foremce ( będzie wyższe) i ewentualnie zwiększyć ilość dodanych owoców. SKŁADNIKI CIASTO do odmierzania składników wykorzystujemy umyty i osuszony(...)olejem. Dodajemy przesianą mąkę i proszek do pieczenia.Wrzucamy pokrojone w kostkę owoce i wszystko krótko mieszamy, tylko do połączenia składników. Ciasto przelewamy do formy i wstawiamy do piekarnika na około 40-50 minut lub do tzw. suchego patyczka. Ciasto w mniejszej foremce będzie się piekło dłużej, a np. bez owoców - krócej. Należy sprawdzać. Upieczone ciasto wyjmujemy z piekarnika i studzimy
cool and mintynatrafiłam na ten przepis u 6bittersweets i wiedziałam, że koniecznie muszę mieć takie babeczkowe sówki u siebie! ;-) Składniki Ciasto muffinkowe Mąka tortowa 300g Cukier 3/4 szklanki Proszek do pieczenia 1,5 łyżeczki Sól szczypta Cappuccino 50g Cukier waniliowy 1 opakowanie Mleko 1 szklanka Jajko 1 jajko Masło pół kostki Polewa Czekolada […] The post Babeczki sowy – muffiny sowy appeared
Kulinarne Przebojeciasto makowo-kokosowe 5 białek 1/2 szklanki cukru pudru 150 g wiórków kokosowych 150 g suchego maku 1 łyżeczka proszku do pieczenia masa 500 ml mleka 2 opakowania budyniu waniliowego bez cukru 4 łyżki cukru 3 żółtka 100 g masła(...)sztywnej piany dodajemy proszek do pieczenia, wiórki kokosowe oraz mak i wszystko delikatnie mieszamy łyżką a następnie przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia formy i równomiernie rozprowadzamy. Ciasto wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 st .C i pieczemy około 25 minut. Upieczone ciasto studzimy po czym smarujemy dżemem. Do miski wlewamy 1/2 szklanki mleka, wsypujemy cukier oraz budyń, dodajemy
Smakowite Daniaduuużo silnej woli żeby nie podejść jeszcze raz do patery ;-) ! Zapraszam na CYTRYNOWE CIASTO Z CZEKOLADĄ I GRUSZKAMI! SKŁADNIKI NA CYTRYNOWE CIASTO Z CZEKOLADĄ I GRUSZKAMI: - 200 g masła lub margaryny - 2 łyżeczki proszku do pieczenia - 120 ml mleka 3,2% tłuszczu - 150 g mąki tortowej - 100 g mąki pszennej - 160 g cukru - 2 jajka - 3 szczypty soli - 4 bardzo(...)duże gruszki - gorzka czekolada - otarta skórka z 1,5 cytryny WYKONANIE: - masło, cukier i mleko, umieść w rondelku, zagotuj, tak aby całość się rozpuściła - rondelek zestaw z ognia i wystudź masę - mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia i solą - jajka roztrzep mikserem na najwyższych obrotach - do dużęj miski przelej masę z rondelka, jajka, mąkę i wszystkie pozostałe składniki, całość wymieszaj
SMYKWKUCHNI