dodając do niej to, co lubię. Składniki 4 łyżki mąki luksusowej, ok. 30-40g (typ 550) 3 łyżki mleka (o zawartości tłuszczu 1.5%) 2 łyżeczki cukru 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia łyżeczka oleju kokosowego łyżeczka wiórków kokosowych do ciasta, i odrobina do dekoracji Sposób przygotowania Składniki mieszamy dokładnie w kubeczku. Pieczemy w mikrofalówce minutę. Dekorujemy wiórkami kokosowymi. Uwagi Olej
Mr. Tasteskondensowanego to ciekawa alternatywa dla tradycyjnej babki. Ciasto wychodzi wilgotne o delikatnym, lekko karmelowym i niezwykłym smaku. Ponadto karmelowa polewa posypana orzeszkami włoskimi idealnie komponuje się z całością. Wilgotna Babka z Mlekiem Skondensowanym - S kładniki: 4 jajka 200 g masła w temperaturze pokojowej 200 g mąki pszennej 100 g cukru płaska łyżka proszku do pieczenia szczypta soli(...)miksujemy minimum minutę - w przeciwnym razie masło może się ściąć). N astępnie partiami ciągle miksując dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia na przemian z mlekiem skondensowanym. Formę do pieczenia babki smarujemy tłuszczem i na jej dno wykładamy przygotowane ciasto. Wyrównujemy powierzchnie. Pieczemy w temperaturze ok. 160 stopni przez ok. 40-50 minut do zrumienienia i suchego patyczka
Słodka Stronabyło to! Pancakei wyszły przepyszne, bardzo miękkie, puszyste, właśnie takie jakich oczekiwałam. Polecam serdecznie! Smacznego! Składniki: 300g mąki 400ml mleka 2 duże jajka 40g masła 1 łyżka proszku do pieczenia 1 łyżeczka cukru szczypta soli Najprostszym sposobem na zrobienie ciasta jest wymieszanie wszystkich składników za pomocą miksera. Jeżeli akurat nie macie pod ręką miksera, równie dobrze można wszystko połączyć ręcznie
Animelka Blogwaniliowego lub śmietankowego) lub 3 łyżki mąki ziemniaczanej 2-3 łyżki mleka w proszku (opcjonalnie) 1 duża puszka mleka skondensowanego 3 całe jajka (dałam same białka, następnym razem dam całe jajka) 3 łyżki likieru Amaretto lub innego aromatu (można tez wykorzystać np. aromat waniliowy do ciast lub zwykły cukier wanilinowy) Mus czekoladowy 300 ml śmietanki kremówki(...)Przygotowanie 1. Sernik. Piekarnik nagrzać do 170 stopni. Dno tortownicy wyło ż yć krążkiem z papieru do pieczenia o średnicy 24 cm. Do miski włożyć ser, budyń w proszku, mleko skondensowane, jajka i likier (lub inny aromat). Wszystkie składniki zmiksować na gładką masę. Masę serową wylać do tortownicy i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec ok. 50 minut aż masa
coolinarnastrefa.blogspot.comciasta właściwego dodaje się przygotowany wcześniej "starter" wyglądający jak kleik, a uzyskujemy go przez wymieszanie mąki z wodą i doprowadzenie tej mieszaniny do odpowiedniej temperatury. O tym wszystkim oczywiście niżej w przepisie :) Dzięki tej metodzie pieczywo wychodzi naprawdę bardzo puszyste i dłużej zachowuje świeżość. A swój mleczny smak bułeczki zawdzięczają dodatkowi mleka w proszku, mleka skondensowanego oraz śmietany kremówki. Niskokaloryczny(...)Mąkę pszenną przesiać do miski i wymieszać z drożdżami, cukrem, mlekiem w proszku oraz solą. Śmietanę kremówkę wymieszać z mlekiem skondensowanym i żółtkami. Suche składniki połączyć z mokrymi, dodać "starter" i wymieszać wszystko do połączenia. Chwilę wyrabiać, następnie dodać miękkie masło i dobrze połączyć je z ciastem. Ciasto wyrabiać/zagniatać, aż będzie miękkie i elastyczne ( wyrabiałam około 20 minut
Opowieści z piekarnikaCiasto z masy białkowej z bezami i malinami- pyszne, lekkie i słodkie ! Składniki: 8 białek jaja, 30 dag cukru, 12 dag margaryny, 5 dag mąki ziemniaczanej, 10 dag mąki pszennej, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 20 dag małych bezików, tłuszcz do formy. Składniki na masę: 1 owoców sezonowych, 1 opakowanie śmietanki w proszku, 200 ml mleka, Wykonanie: Ubić pianę(...)piany wlać roztopioną i schłodzoną margarynę, wsypać obie mąki z proszkiem do pieczenia i delikatnie zamieszać. Formę wysmarować tłuszczem, ułożyć beziki, zalać ciastem i piec w temperaturze 160 stopni około 25 minut. Po ostudzeniu ciasto wyjąc z formy i ułożyć na ozdobnym talerzu do góry dnem. Śnieżkę ubić z mlekiem według opisu na opakowaniu, wymieszać z owocami, nałożyć na przygotowane
Tradycyjna Kuchniajest. Polecam! Ciasto; 5 dag masła 10 dag cukru jajko 2 łyzki likieru kawowego pół łyżeczki proszku do pieczenia 3 łyzki zmielonych migdałów Nadzienie rabarbarowe; 100 ml chłodnej wody 5 dag cukru łyłeczka cukru waniliowego łyzka likieru kawowego 50 dag rabarbaru pokrojonego na małe kawałki (ze skóra) Krem budyniowy; 250 ml mleka laska wanili 2 żółtka(...)jasne i puszyste. Dodajemy jajko, likier, ucieramy przez chwile. Nastepnie dodajemy mąke, proszek i zmielone migdały. Ja zmieliłam je w młynku do kawy. Niezastąpione urządzenie ;-) Zagniatamy aby składniki się połączyły. Z ciasta formujemy kule, zawijamy w folie i wkładamy do lodówki na co najmniej dwie godziny. Ciasto jest dość miękkie. Wiec należy przed wałkowaniem dobrze je schłodzić. Nastepnie robimy
Radość kipiąca uśmiechem.Galerii potraw , Ciasto: 1/4 szkl. cukru 5 jajek 2 łyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżki gorzkiego kakao 2 łyżki maku (suchego) 1 łyżka mielonej kawy (suchej) ew. 1-2 łyżki mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia Krem: 3 łyżki mąki 2 łyżki mąki ziemniaczanej 6 łyżek cappuccino w proszku 1/4 szklanki cukru 1/2 l mleka 200 g masła 1 łyżka(...)ubić na sztywno (można dodać trochę cukru pudru), połączyć z żelatyną (wg wskazówek na opakowaniu żelatyny) Wyłożyć na krem. Gotowe ciasto schłodzić przez kilka godzin (najlepiej całą noc) w lodówce. Przed podaniem oprószyć kakao,lub czekoladą w proszku i to nie koniec...teraz ćwiczymy silną wolę .... Smacznego
w mojej kuchnitego żurawina i polewa z białej czekolady, pychota! Czy jest w ogóle ktoś kto nie chciałby skosztować? ;) Składniki: Na ciasto: 1 szklanka mąki tortowej 1/2 szklanki cukru 1/3 szklanki mleka 2 jajka 2 pełne łyżki kakao 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 65g margaryny lub masła 25ml rumu odrobina olejku rumowego (opcjonalnie) 2-3 łyżki suszonej żurawiny (plus 1 łyżka(...)Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia. Dodajemy sól. Margarynę/masło rozpuszczamy na wolnym ogniu. Następnie zestawiamy z palnika i dolewamy mleko i rum (opcjonalnie olejek). Jajka miksujemy z cukrem na białą puszystą masę. Stopniowo dodajemy na przemian suche i mokre składniki ciągle miksując. Na końcu dodajemy żurawinę i mieszamy. Piekarnik nagrzewamy do 170 stopni. Ciasto wlewamy do podłużnej foremki
Ze smakiem i z pasjąsztuk wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej CIASTO: 250 g masła 1 jajko 3 łyżki przesianego cukru pudru szczypta proszku do pieczenia 500 g przesianej mąki (ja daję 50 g krupczatki i 450 g wysoko gatunkowej mąki tortowej) NADZIENIE: 200 g mielonego maku 4-6 łyżki miodu 100 ml gorącego mleka 1 łyżka ekstraktu z wanilii(...)Masło ubijamy z jajkiem i cukrem pudrem, stopniowo dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia cały czas ubijając mikserem. Gdy powstanie coś na wzór zwartych okruchów odkładamy mikser i zagniatamy ciasto (kilka sekund). Jeśli ciasto jest za suche dodajemy łyżeczkę zimnej wody, mleka lub śmietany, jeśli za rzadkie trochę mąki. Gładkie ciasto wkładamy do lodówki na 30 minut
Rozpustne gotowanieciasto w miejscach gdzie powstają wypukłości. Ma ono być chrupiące, wypieczone, ale płaskie. W ten sam sposób postępujemy z drugim arkuszem ciasta. Masa Budyniowa: ok. 750 ml mleka zagotowujemy z cukrem. W pozostałych 250 ml mleka rozprowadzamy żółtka, proszek budyniowy, mąkę ziemniaczaną, pszenną i dokładnie mieszamy do pozbycia się ewentualnych grudek (można to zrobić za pomocą miksera). Następnie powstałą(...)zbyt długo ubijać ponieważ może wytr ącić się masło). Pod koniec miksowania możemy dodać fi x do ubijania śmietany. 3/4 u bit ej kremówk i wykładamy na ciasto, wyró wnujemy wierzch i przykrywamy drugim płatem ciasta francuskiego (nakłuwaną stroną do spodu). Znów umieszczamy w lodówce na minimum 30 minut. Masę k ajmakową ( w temperaturze pokojowej ) miksujemy , a następnie
Słodka Stronawypróbowania! Nie polecam pieczenia na jednej patelni z podanej proporcji składników. Porcja jest bardzo duża, także podziel ciasto na dwie patelnie lub na piecz na 2 razy. Składniki na 4 porcje: 4 jajka 125 g mąki 125 g mleka sól 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki cukru/ksylitolu 100 g rodzynków 4 łyżki masła puder cukier do posypania morele Wykonanie(...)odzielić żółtka od białek. Żółtka, mleko, mąkę, szczyptę soli, proszek do pieczenia i cukier wymieszać na gładką masę bez grudek. Pozostawić na 10 minut umyć i namoczyć rodzynki białka ubić na sztywno i delikatnie wymieszać z ciastem. Dodać odsączone rodzynki rozgrzać na patelni masło i wylać połowę ciasta. Ułożyć kawałki pokrojonych na mniejsze kawałki moreli. Smażyć na wolnym ogniu
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!łyżeczka proszku do pieczenia - czubata łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią - 2 żółtka z jaj rozmiaru L - 1 łyżka mleka skondensowanego schłodzonego ponadto: posiekane migdały Wykonanie: Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia, umieść w misce, dodaj pozostałe składniki. Zagnieć szybko ciasto, owiń folią spożywczą i wstaw na 30 minut do lodówki. Średnią wysoką tortownicę wysmaruj masłem. Wylep spód i brzegi tortownicy
SMYKWKUCHNIKolejna słodka propozycja na wykorzystanie słynnego mleka w proszku. Składniki: ¾ kostki margaryny „palmy” 1 szklanka cukru 2 łyżki kakao 6 łyżek wody 25 dag mleka w
Tradycyjna Kuchniapiekarnika. Upiec na złoty kolor. 2. 300ml mleka zagotować. W 100 ml rozpuścić budyń w proszku i cukier. Dodać do gotującego się mleka. Gdy masa zacznie tężeć dodać masło i cały czas mieszać do momentu zgęstnienia. Wylać na wystudzone kruche ciasto. Odstawić do wystygnięcia. 3. Galaretkę rozpuścić. 4 Truskawki oddzielić od szypułek, umyć i pokroić w grube plastry. Wyłożyć
A Ty Smakuj Mnie