ciasto z mlekiem w proszku - 11500 przepisów (strona:175/767)

Babeczki kakaowe 157

budyniowym .Połączenie smaków kawy i czekolady to duet który trafi w gusta dorosłych i nie tylko  .  składniki na ciasto: 2 filiżanki mąki około 216 g 1 łyżeczka proszku szczypta sody 1 niepełna filiżanka kawy rozpuszczonej w ciepłym mleku 1 łyżka kakao 2 kopiaste łyżki masła 1/2 filiżanki cukru 2 jajka 1 cukier waniliowy Do miski wsypać wszystkie składniki(...)cukrami. Do miski wlać mleko z zaparzoną kawę,wymieszać z utartymi jajkami , partiami dosypywać suche składniki i mieszać mikserem na niskich obrotach. Do malutkich papilotek nakładać po łyżce ciast . Piec w temp. 180 st. do suchego patyczka . Ugotować czekoladowy budyń i udekorować babeczki . SMACZNEGO

Sama słodycz i szczypta chili
CIASTKA ŚLIMACZKI 220

dawno temu, ale nie pamiętałam proporcji i skorzystałam z podpowiedzi z bloga TUTAJSkładniki:120g margaryny210g mąki60g cukru (lub cukru pudru)1 żółtkołyżeczka proszku do pieczeniałyżka mlekałyżka kakaoWykonanie:Z mąki, margaryny, cukru, żółtka i mleka wyrabiamy ciasto. Dzielimy na dwie w miarę równe części, gdy ciasto nie będzie jeszcze mocno twarde. Do jednej z nich dodajemy kakao i obydwie części

Walijskie Pichcenie
Migdałowo-kakaowa babka 202

masło do wysmarowania formy  Przygotowanie:  Jajka ucieramy razem z cukrem i cukrem waniliowym, ucierając dodajemy stopniowo przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia oraz mleko, na końcu olej. Blachę smarujemy masłem, do której wlewamy 3/4 ciasta, 1/4 pozostałą z misce mieszamy z kakao, wlewamy do formy, mieszamy widelcem.  Pieczemy przez 45 minut w temperaturze 200 st. Ciasto jest

Moja smaczna kuchnia
Rabarbarowa niespodzianka ;) 159

minuty.Foremki o pojemnosci 250ml nasmarowac tluszczem i przelozyc do nich przygotowane owoce.Miekkie maslo i cukier puder utrzec na jednolita mase. Dodac make, proszek do pieczenia, cynamon oraz mleko wymieszane z jajkiem. Dokladnie utrzec na jednolita mase.Zalac ciastem owoce, posypac cukrem waniliowym i piec od 20 do 25 minut w piekarniku nagrzanym wczesniej do 200C°. Ciasto powinno nabrac zlocistego koloru.Smacznego!Moja

Przysmaki Karolki
Makowiec na biszkopcie kakaowym 120

rodzynek kilka kropli aromatu migdałowego Nasączenie: 150 ml mleka 50 ml likieru migdałowego Polewa: 140 g masła 2 łyżki kakao 70 g cukru pudru 5-6 łyżek bardzo gorącego mleka Dodatkowo: posiekane orzechy włoskie, do posypania wierzchu ciasta Wykonanie: Biszkopt: Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę pszenną, kakao oraz proszek do pieczenia przesiać i wymieszać. Białka oddzielić(...)wymieszać.  Składanie ciasta: Składniki nasączenia wymieszać i rozdzielić równo pomiędzy 2 szklanki. Biszkopt przekroić wzdłuż na 2 równe blaty ( wcześniej można ściąć z wierzchu biszkoptu skórkę, aby lepiej wchłonął poncz ). Jedną część biszkoptu włożyć z powrotem do blaszki i nasączyć połową ponczu. Na biszkopt wyłożyć połowę masy makowej, wyrównać. Przykryć drugim blatem ciasta i nasączyć pozostałym ponczem. Wyłożyć drugą

Opowieści z piekarnika
Proste ciasto kakaowe bez jajek 207

tabliczki czekolady gorzkiej (użyłam gorzką min. 70% kakao z karmelem) 1 /4 szklanki mleka   Przygotowanie prostego ciasta kakaowego: Piekarnik nagrzać do 175°C (grzałka góra-dół) . Foremkę keksową (30 cm x 11 cm) wyłożyć papierem do pieczenia. Do miski przesiać mąkę pszenną, wymieszaną z proszkiem, sodą, kakaem i solą. 2 szklanki mąki pszennej 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia(...)alkoholu (po domowej nalewce) – opcjonalnie Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok. 40 minut lub do tzw. suchego patyczka wbitego w środek ciasta. Upieczone ciasto kakaowe polać polewą : w kąpieli wodnej rozpuścić obie czekolady, wlać mleko i wymieszać do otrzymania gładkiej i błyszczącej polewy (jeśli wyjdzie za gęsta dolać odrobinę więcej mleka; jeśli będzie za rzadka dorzucić parę kostek

Moja Delicja
Babka budyniowo-bananowa w misji pt."Żona" 191

Twoja babka. To kiedy pieczesz następną? - Eeeeee…  Składniki na 2 małe babki - każda foremka o wymiarach LxH 15x10cm: CIASTO: 1 szkl. m ą ki 2 budynie waniliowe DELECTA - każdy na 1/2l mleka  1 łyżka kakao - czubata 1 łyżeczka proszku do pieczenia DE LECTA - p ł aska 1 banan  2 jajka 1/2 kostki masła roślinnego [125g(...)ciasto i w ł ożyć do nagrzanego do 170C piekarnika. Piec ok 30-35 min - u mnie bez termoobiegu, na środkowym poziomie piekarnika, grza ł ka góra-dół . Testem patyczka sprawdzać stan upieczenia ciasta - jak suchy, mo ż na wyjmować! W tak ma ł ych foremkach lepiej piec babki krócej -bliżej 30 minut - aby nie doprowadzić do wysuszenia ciasta. Przy

Grunt to przepis!
Babeczki limonkowe na mące ryżowej 186

jajek 180 g cukru 150 g mąki ryżowej 50 g skrobi kukurydzianej/ziemniaczanej 45 g stopionego masła/ margaryny 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżzka skórki z limonki( ok 2 limonki) 3 łyżki soku z limonki 300 ml mleka 70 g wiórek kokosowych Do nasączenia babeczek: 4 łyżki “ domowego mleka kokosowego” 4 łyżki likieru Malibu Rozpoczynamy od przygotowania dzień wcześniej „domowego(...)Dodajemy po kolei żółtka i ubijamy mikserem na niskich obrotach.  Obie mąki przesiane z proszkiem  delikatnie doddajemy do ciasta (ja mieszałam łyżką, aby piana z białek nie opadła). Na koniec dodajemy roztopione masło, skórkę i sok z limonki, oraz 80 ml mleka kokosowego. Foremki silikonowe smarujemy margaryną i napełniamy do 4/5 ciastem. Pieczemy w temperaturze  180ºC około

Mia Cucina Sofieta
Mini Calzone 326

pieczarekduża cebulapieprz, sól, oregano, bazylia, czosnek w proszkuok. 100 g żółtego sera (np. gouda, edamski) lub mozzarelliulubione dodatki: np. szynka, salami, oliwki itp.jajko + odrobina mleka do posmarowaniatymianek, czarnuszka do posypania (opcjonalnie)Mini Calzone - Sposób przygotowania:Ciasto:Drożdże rozpuszczamy w ok. 100 ml lekko ciepłej (nie gorącej, ani wrzącej!) wody wraz z cukrem i kopiatą łyżką mąki, dokładnie mieszamy i odstawiamy(...)Ciasto będzie miało rzadką konsystencje dlatego najlepiej wyrobić je w food procesorze lub hakami do wyrabiania ciasta drożdżowego. Staramy się nie dosypywać mąki, ponieważ ciasto straci puszystość.Farsz:Cebulę drobno kroimy i podsmażamy na maśle. Następnie dodajemy pokrojone w kostkę pieczarki i dusimy do miękkości. Na końcu dodajemy sól, pieprz i po szczypcie oregano, bazylii i czosnku w proszku. Wyrośnięte

Słodka Strona
Kokosanki 170

świeże. Składniki na ciasto : 2 jajka 1 szkl.cukru 1 szkl.mleka 0,5 kg mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 10 dkg margaryny Składniki na polewę: 1 kostka margaryny 60 dkg cukru 4 łyżki kakao 12 łyżek mleka Wiórki kokosowe 50-60 dkg. Ciasto Margarynę roztopić w rondelku. Jajka ubić  z cukrem, dodać mleko i mąkę z proszkiem.Na koniec wlać

Agusiowe smakołyki
Ptasie mleczko 1043

przekazuje przepis na leciutkie ptasie mleczko :) Składniki: biszkopt - 4 jajka - 4 łyżki cukru - 2 łyżki mąki - 2 łyżki kakao - 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia masa - 2 szklanki mleka - 3 łyżki kaszy manny - 1 budyń śmietankowy - 300 g masła - 1 i 1/2 szklanki cukru pudru polewa - 100 g margaryny - 100 g cukru pudru - 2 łyżki wody - 2 łyżki kakao Przygotowanie(...)stopniowo dodajemy cukier cały czas miksując. Następnie dodajemy żółtka. Na koniec dodajemy mąkę, kakao oraz proszek do pieczenia i całość mieszamy delikatnie łyżką. Ciasto przekładamy do formy o wymiarach 25cm x 35 cm i pieczemy 30 minut w 180 C.  Pół szklanki mleka odlewamy i rozpuszczamy w niej budyń oraz kaszę mannę. Pozostałe mleko zagotowujemy i wlewamy

Zainspirowana w kuchni
Tort „Jak Po Maśle” na 3. urodziny bloga 240

może na cały tort? ;) * SKŁADNIKI na tortownicę o średnicy 18-21 cm Ciasto maślane: 250 g masła 250 g cukru pudru 6 jajek 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego 300 g mąki pszennej 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia Krem budyniowy: 5 żółtek 100 g cukru 400 ml mleka 1 laska wanilii 30 g mąki ziemniaczanej 30 g mąki pszennej(...)proszkiem do pieczenia i zacznij dodawać do masy partiami, powoli miksując. Ciasto przelej do foremki i wstaw do piekarnika nagrzanego do 160°C. Piecz przez 60-75 minut do suchego patyczka. Wyjmij i odstaw do wystudzenia. Krem budyniowy (do przełożenia tortu) Laskę wanilii przekrój na pół wyskrob ziarenka i przełóż ją do garnka (wraz z ziarenkami). Wlej mleko i podgrzewaj

Food Square
Sernik w kropki z polewą czekoladowo owocową 265

blogu Cukiernicze kreacje, z moimi zmianami (tym razem niemałymi). Składniki na spód – proporcje na tortownicę 26cm (ciasto półkruche): - 250 g mąki krupczatki - 62g cukru pudru - 125g masła - 1 żółtko - 1 łyżka kwaśniej śmietany - 1 łyżka lodowatej wody - 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia Składniki masy serowej: - 900g tłustego twarogu - 250g serka mascarpone - 200g gęstej śmietany 30% (u mnie Crème fraîche(...)cukier puder, proszek do pieczenia) przesiewamy i dokładnie mieszamy. Dobrze schłodzone masło ścieramy na tarce. Palcami łączymy starte masło z mąką na grubą kruszonką. Dodajemy żółtka, śmietanę i lodowatą wodę. Szybko wyrabiamy ciasto. Wyrobione przekładamy do woreczka i wkładamy na noc do lodówki. Na drugi dzień ciasto wyjmujemy. Spód tortownicy wykładamy papierem do pieczenia i ścieramy ciasto, wyrównujemy jego powierzchnię

mojewypiekiinietylko
Mleczna kanapka 688

płaskie) 5 jajek pół szklanki cukru 1,5 szklanki mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody oczyszczonej Na masę mleczną: 125 ml mleka 2 szklanki mleka w proszku ('niebieskiego', pełnego) 2/3 szklanki cukru 350 g masła 16 g (opakowanie) cukru wanilinowego Sposób przygotowania: Biszkopt: Olej, wodę, szklankę cukru i kakao zagotować do rozpuszczenia się cukru. Ostudzić. Białka(...)suchego patyczka. Wystudzić w uchylonym piekarniku.  Po wystudzeniu ciasto wyjąć z formy, przekroić ostrym nożem na 2 blaty kakaowe. Mleko (zwykłe) zagotować z cukrem wanilinowym, wystudzić. Masło utrzeć z cukrem do otrzymania puszystej masy maślanej. Powoli dodawać do niego wystudzone waniliowe mleko, dalej ucierając. Wsypać mleko w proszku i utrzeć, do gładkości. Blaty biszkoptowe przełożyć mleczną masą. Wierzch

Pyry na Gaz
Mini kopiec kreta z truskawką 330

łyżki kakao 2 szklanki mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 1 szklanka mleka 1/2 szklanki serka homogenizowanego 2 jajka krem 1 galaretka truskawkowa 300 ml. kremówki kilkanaście dużych truskawek Jajka ubić z cukrem, następnie dodać serek, mleko i pozostałe składniki. Foremki na mufinki napełnić ciastem do 3/4 wysokości i wstawić do nagrzanego piekarnika

Jadło i czytadło