zrobiłam na bazie znanego smarowidła czekoladowo – orzechowego. Babeczki smakują dzieciom tym młodszym i tym starszym :) CIASTO NA BABECZKI: 1 1/2 szklanki mąki pszennej 1/4 szklanki cukru 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 100g masła 3 żółtka 1 łyżka śmietany KREM: 125g serka mascarpone 100g kremu czekoladowego Nutelli 1/2 szklanki śmietanki 36% Mąkę przesiać razem z proszkiem do pieczenia i posiekać(...)końcówką dużej gwiazdy i wycisnąć rozetki do wystudzonych babeczek. W miarę schładzania krem będzie bardziej sztywny. Smacznego :) Kategoria: A-Z SŁODKO , Babeczki i muffinki , Ciasta z kremem , Desery , DLA DZIECI , Wykorzystanie żółtek Tagged: kremówka , mascarpone , Nutella
https:KKuchniaMniamchleb, kiedy po kilku dniach robi się bardziej suchy. Jem go przez cały rok, ale szczególnie smakuje w okresie świątecznym. Moja ulubiona polewa to serek mascarpone z cytryną, taki jak na cieście marchewkowym. Ponieważ mam sporo orzechów włoskich z działki, to najczęściej one trafiają do środka. W dużych ilościach! Praktyczne i pyszne! Składniki: 5 jajek szklanka cukru szklanka miodu szklanka(...)Pieczemy w 180 stopniach przez 50 min (góra i dół bez termoobiegu) w keksówce posmarowanej masłem. Pamiętaj, że piernik urośnie, więc wlewamy ciasto tylko do 3/4 wysokości formy. Kiedy piernik ostygnie smarujemy środek polewą zrobioną z serka mascarpone wymieszanego z cytryną i posypujemy kamyczkami do dekoracji
Ugotowane pozamiataneMascarpone z herbatnikami, morele, wiśnie w syropie – pyszny, łatwy i szybki deser Przepis na ten wyjątkowy deser to kolejna inspiracja z książki Nigela Slatera Zielona
Tajemnice Smakumasło i miksujemy. Następnie dodajemy żółtko, 3 łyżki wody i ugniatamy na jednolitą masę. Gotowe ciasto zawijamy folią i wkładamy do lodówki na 30minut. 2. Stolnicę przesypujemy mąką i wałkujemy ciasto na kształt formy. Tak rozwałkowane nawijamy na wałek. Formę smarujemy masłem i przekładamy ciasto dociskając do brzegów i dna. 3. Nakłuwamy widelcem i pieczemy w rozgrzanym piekarniku do temperatury(...)przez 20-25 minut do zarumienienia. 4. Przygotowanie kremu. Śmietanę ubijamy na sztywno w wysokim naczyniu. Dodajemy serek mascarpone, cukier puder i ubijamy do uzyskania jednolitego kremu. Wkładamy do lodówki na 30 minut. 5. Ostygnięte ciasto smarujemy kremem i przekładamy owoce. Całość posypujemy cukrem pudrem. Gotowe … Smacznego!!! Obejrzyj film, który ułatwi przygotowanie ciasta
karolgotujetruskawkowej Stovit, która nie jest zbyt słodka i nie zawiera dużo cukru. Dzięki temu ciasto nie było zapychające. *foremka 25*34 cm Składniki: na biszkopt: 4 jajka 1 szklanka cukru 1 szklanka mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia na przełożenie: 500 g serka mascarpone 300 ml śmietanki kremówki 2 opakowania śmietan-fixu słoiczek konfitury truskawkowej Stovit Białka oddzielić(...)wymieszać. Piec w 175*C około 30 minut. Po upieczeniu wystudzić i przekroić na dwa blaty. Kremówkę ubić na sztywno z fixami. Następnie połączyć ją z mascarpone. Połową kremu przełożyć ciasto. Do drugiej połowy kremu dodać dwie łyżki konfitury i zmiksować. Wyłożyć na ciasto. Schłodzić. Przed podaniem na każdy kawałek ciasta nałożyć jeszcze łyżeczkę konfitury
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniajasnej i puszystej masy. Dodajemy otartą skórkę z 2 cytryn oraz wyciśnięty sok z 1 cytryny. Stopniowo wlewamy olej (nie przerywając miksowania), następnie mascarpone. Całość mieszamy do połączenia się składników. Na koniec do ciasta stopniowo łyżka po łyżce wsypujemy suche składniki (mąkę z proszkiem do pieczenia). Ciasto dokładnie mieszamy. Ciasto przelewamy do formy, wyrównując wierzch(...)ciasto odstawiamy do wystygnięcia. Przed podaniem, ciasto posypujemy cukrem pudrem oraz startą skórką cytrynową. * Zapraszam Was na mój Instagram , w zakładce "Desery" przygotowanie ciasta krok po kroku ;) **** PREPARAZIONE Per preparare la torta, come prima cosa riscaldate il forno statico a 180 gradi ( il forno ventilato a 175 gradi). Imburrate una teglia
La grande e la piccola cuocaJego głównym składnikiem jest marchewka. Ciasto jest niezwykle smaczne, wilgotne, ale tez bardzo atrakcyjnie wygląda. Bardzo zachęcam Was do wypróbowania tego przepisu. Ciasto składa się z 2 marchewkowych spodów, przełożonych kremem mascarpone, całość uwieńczona jest koroną z budyniu ugotowanego z soku marchewkowego z dodatkiem masła. Dodatkowo zrobiłam malutkie marchewki z budyniu i kremu, nadały ciastu słodkiego(...)stopni-do suchego patyczka. Ciasto zostawiamy w uchylonym piekarniku na 10 minut i wyciągamy. Studzimy. Kroimy na 2 blaty-ciasto jest wilgotne. Schłodzoną śmietankę ubijamy na sztywno, dodajemy cukier puder ze śmietan-fixem. Następnie dodajemy serek mascarpone. Oczywiście śmietan-fix nie jest konieczny, ale z nim krem jest stabilniejszy i lepiej się utrzymuje :-) wiem, ze niektórzy nie lubią śmietan
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokuDzisiaj będzie wytrawnie, czyli przekąska z łososiem z ciasta francuskiego. Ciasto francuskie możecie przygotować sami (jak to zrobić, możesz przeczytać tutaj ), albo skorzystać z ciasta gotowego, co jest oczywiście znacznie szybsze Składniki: 1 ciasto francuskie 100 g wędzonego łososia w plastrach, 100 g serka mascarpone 15 pomidorków koktajlowych Pieprz, zioła prowansalskie Roszponka Ciasto kroję na prostokąty wielkości(...)papierem do pieczenia i każdy prostokąt smaruję mascarpone, zostawiając mały rant z każdej strony. Układam po kawałku łososia, przekrojone na pół pomidorki, skórką do dołu. Całość przyprawiam pieprzem i ziołami. Boczki zakładam do środka (patrz ostatnie zdjęcie). Blaszkę wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 20-25 minut, aż ciasto się zarumieni. Każdy kawałek dekoruję roszponką i przekąska
Słodki sentymentmnie herbata Wild Berry TEEKANNE Krem kawowy: 500 ml śmietanki 36% 250 g kremowego serka lub mascarpone 4 łyżki cukru pudru 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej Budyniowa pianka: 4 białka 100 g cukru pudru 1 opakowanie budyniu śmietankowego kilka kropel olejku cytrynowego Ciasto kruche przepis: Jak zrobić kruche ciasto? Mąkę z proszkiem do pieczenia i cukrem mieszamy tworząc kopczyk. Na środek(...)jakim się moczyły. Tak przygotowanym wkładem owocowym smarujemy jeden z kruchych blatów. Krem kawowy: Śmietankę ubijamy z mascarpone, na koniec dodajemy cukier i kawę rozpuszczalną. Dokładnie mieszamy i połowę z masy wykładamy na naszą owocową warstwę, którą posmarowaliśmy jeden z blatów ciasta. Na kremie układamy budyniową piankę (wystudzoną) i smarujemy ją pozostałą częścią kremu. Całość zakrywamy drugim blatem kruchego ciasta
MamaOskarka250g mascarpone, Y orzechy nerkowca (2x tyle ile babeczek), Y polewa karmelowa lub toffi, Y dżem porzeczkowy (opcjonalnie) Na stolnicy lub na blacie z mąki i cukru usypujemy kopczyk. Robimy w nim dołeczek i za pomocą noża łączymy z zimnym masłem pokrojonym w kostkę. Następnie dodajemy żółtka i w miarę sprawnie zagniatamy ciasto. Po zagnieceniu zawijamy(...)łatwiej będzie się układał) papierem do pieczenia i na wierzch wysypujemy kulki obciążające. U mnie w tej roli wystąpiła „dyżurna” sucha fasolka o drobnych nasionach - dokładniej dociska ciasto przy krawędziach, co przy niewielkich babeczkach jest bardzo istotne. Dzięki temu więcej nadzienia zmieści się w środku. ;) Wstawiamy je do piekarnika nagrzanego do 180 ℃ i pieczemy wstępnie przez
Moje Pyszne Siódme Niebosposób wystudzić. Ciasto przekroić na 2 blaty. Przygotowanie kremu kajmakowego (wszystkie składniki dobrze schłodzone): Śmietanę ubić mikserem i dodać do niej mascarpone oraz masę kajmakową. Wszystko razem zmiksować na jednolitą masę. Dolny blat ciasta posmarować cienką warstwą marmolady z pigwy (połowa przygotowanej ilości), a na nią wyłożyć krem kajmakowy, wyrównać go i przykryć drugim blatem. Odstawić do lodówki. Przygotowanie kremu(...)śmietankowego (wszystkie składniki dobrze schłodzone): Śmietanę i cukier puder ubić mikserem. Dodać mascarpone i sok cytrynowy i miksować aż składniki dobrze się połączą. Górny blat ciasta posmarować cienko pozostałą marmoladą i wyłożyć na nią krem śmietankowy. Na wierzch zetrzeć gorzką czekoladę (robię to obieraczką do warzyw). Przybrać połówkami orzechów włoskich
Trzeci talerzRolada bezowa nadziewana kremem z serka mascarpone i mleka zagęszczonego o smaku cappuccino oraz konfiturą z czarnych porzeczek. Rolada ta nie należy to chrupiących bez jakie znamy, lecz jest ona mięciutka i delikatna - dosłownie rozpływa się w ustach! Wbrew pozorom nie jest trudna w wykonaniu i nie trzeba jej także suszyć godzinami w piekarniku jak tradycyjnej bezy, wystarczy tylko(...)minut, aby była upieczona. Jet to ciasto z kategorii tych bardzo słodkich, ale tę słodycz lekko przełamuje goryczka z masy cappuccino oraz dodatek kwaśniej konfitury z czarnej porzeczki. Składniki: Beza: 5 białek 1 szklanka cukru pudru 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka octu jabłkowego szczypta soli Krem: 250 g serka mascarpone 75 g mleka zagęszczonego słodzonego (1/2 tubki) 5 łyżek
Kuchnia MagdaLenyRolada bezowa nadziewana kremem z serka mascarpone i mleka zagęszczonego o smaku cappuccino oraz konfiturą z czarnych porzeczek. Rolada ta nie należy to chrupiących bez jakie znamy, lecz jest ona mięciutka i delikatna - dosłownie rozpływa się w ustach! Wbrew pozorom nie jest trudna w wykonaniu i nie trzeba jej także suszyć godzinami w piekarniku jak tradycyjnej bezy, wystarczy tylko(...)minut, aby była upieczona. Jet to ciasto z kategorii tych bardzo słodkich, ale tę słodycz lekko przełamuje goryczka z masy cappuccino oraz dodatek kwaśniej konfitury z czarnej porzeczki. Składniki: Beza: 5 jajek 1 szklanka cukru pudru 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka octu jabłkowego szczypta soli Krem: 250 g serka mascarpone 75 g mleka zagęszczonego słodzonego (1/2 tubki) 5 łyżek
Kuchnia MagdaLenymałej łyżeczki proszku do pieczenia 400 g śmietany 12% szczypta soli szczypta gałki muszkatołowej olej do smażenia Wykonanie: Do miski wbijamy jajka, wlewamy śmietanę, dodajemy serek mascarpone roztrzepujemy trzepaczką do ciasta. Pieczarki myjemy trzemy na tarce jarzynowej, dodajemy do roztrzepanej masy. Wsypujemy mąkę z proszkiem do pieczenia przyprawiamy solą i gałką muszkatołową. Mieszamy ciasto drewnianą łyżką. Na patelni rozgrzewamy
kgwjanczewoszklanki mąki 1/2 kostki masła 2 łyżki cukru 2 jajka Krem: 500 ml śmietany 30% 250 g serka mascarpone 3 łyżki cukru pudru. opcjonalnie serek Danio waniliowy Maliny lub inne owoce ok, 1/2 kg. WYKONANIE Z podanych składników na ciasto wyrabiamy spód do tarty i wkładamy na chwilę do lodówki. Formę do tarty smarujemy(...)masłem i oprószamy mąką. Schłodzonym ciastem wykładamy formę. nakłuwamy widelcem i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 170'C, pieczemy ok. 30 min. Ciasto studzimy. Śmietanę ubijamy razem z cukrem, dodajemy serek mascarpone i miksujemy. Możemy dodatkowo dodać jeden serek Danio. Masę wykładamy na upieczone ciasto. Układamy maliny. Wstawiamy do lodówki, by ciasto schłodzić. SMACZNEGO Czekam
W kuchennym oknie Ewy